Ikkunoidenpesuopas

Mitä tarvitaan puutalon ikkunoiden pesemiseen?

 • ikkunanpesin
 • ikkunankuivain
 • talouspaperia
 • iso pyyhe
 • mummi kylään
 • isi töistä
 • puukko
 • rautasaha
 • vasara
 • hermot

Jo talvella todettiin, että puutalossamme on… hmm… aika persoonalliset ikkunankiinnitysmekanismit: saranoiden sijaan makuuhuoneen ikkuna oli TEIPATTU kiinni.

Tänään myös selvisi, miksi alakerran ikkunoita ei oltu pesty ainakaan viimeiseen 8 vuoteen: kiinninaulatut (kyllä: naulatut) ikkunat olivat myös kiilautuneet vuosien saatossa kiinni. Todennäköisesti ikuisiksi ajoiksi.

Emme tarvitsekaan pesurättiä. Tarvitsemme ikkunaremontin.

Tervetuloa töistä kotiin, isi. Jos ihan vaan nopeasti avaisit tämän ikkunan.

2

You Might Also Like

 • Melli (Ei varmistettu)
  22.5.2012 at 22:06

  Mikäli kaiken tuon keskellä tartteette vinkkejä oikeasti helppoon ikkunanpesuun, niin suosittelen Pirkan lasinpesuainetta ja mikrokuituliinoja. Niin helppoa!

 • Sa (Ei varmistettu)
  22.5.2012 at 22:19

  Mulle taas moni on hehkuttanut höyryllä toimivaa ikkunan pesintä.

 • Kristaliina
  23.5.2012 at 13:35

  Itse liputan noiden Sini-tuotteen mikrokuitu-ikkunanpesimen ja kuivaimen puolesta – saa helposti puhdasta ilman pesuainetta.
  …etenkin tosi helposti, kun mummi sen tekee :)

  Sitten tarvittaisiin enää sellaiset ikkunat, jotka saa auki pesemistä varten :D

 • vanhan talon ystävä (Ei varmistettu)
  12.7.2012 at 14:28

  Hei!

  Vanhassa talossa kuuluukin olla irrotettavat sisäpokat, joissa ei ole välttämättä (useinkaan) saranoita! Pokat on naulattu talveksi paikoilleen ja tiivistetty kunnolla ja laitettu ikkunaliimapaperilla tiiviiksi. Ikkunaliimapaperia saa perinnerautakaupoista edelleen, markettien valkoinen ikkunateippi vie maalit mukanaan keväällä (kokemusta on). Kesäksi sisäpokat on laitettu varastoon, ja siinähän ne voi irtonaisina sitten pestäkin, jos haluaa. Monesti ikkunan aukeamista haittaa maali, jota on mennyt liikaa pokiin ja joka ei ole kuivunut kunnolla ennen ikkunoiden sulkemista. Puukko ja ohut lasta auttavat tässä, mutta kannattaa olla tosi varovainen, ettei särje ikkunaa touhussa.

  Teidän talossa on todella, todella kauniit ilmeisesti alkuperäiset ikkunat ja ikkunalaudat, ja niistä ei kannata missään tapauksessa luopua. Pesun hankaluus on pieni hinta tuollaisista aarteista; ohut puite on taidokasta puusepäntyötä parhaista materiaaleista ja vanha lasikin on itsessään antiikkia! Uudet ikkunat ovat hengettömiä, tehty halvasti irtoristikoilla, aukeavat väärin (molemmat lasit sisään), helat eivät istu talon henkeen ja uudet eivät tule koskaan kestämään niin monta vuosikymmentä kuin nykyiset, koska nykyään ei tehdä enää käsityönä niitä (paitsi harvat oikeat puusepät). Hoidettuna vanha ikkuna on lähes ikuinen ja kunnostamiskursseja on tarjolla. Ikkunat ovat talon silmät ja sielu! Jos pesu on ylipääsemätön urakka, suosittelen iloisten pesutalkoiden järjestämistä. :)

 • Kristaliina
  12.7.2012 at 17:37

  Heippa,
  Todellakin taidat tietää, mistä puhut – kuvailit juuri ikkunamme ihan sataprosenttisella tarkkuudella! Ikkunat ovat tosiaan tietääksemme talon alkuperäiset (lähes satavuotiaat) ja tuo ikkunaremontin ajatus on meilläkin nyt ensiangstin häivyttyä unohdettu :)

  Yhtä lukuunottamatta saimme loppujen lopuksi kaikki ikkunat pesua varten auki, valitettavasti kyllä pientä vauriota pokiin tuli. Ongelmana tässä avaamisessa oli käsittääksemme myös se, että niitä ei oltu avattu piii-iiitkään aikaan ja ne olivat jotenkin painuneet talon/puun ”eläessä”. Kuulostaako mielestäsi järkeenkäypältä selitykseltä? Toivottavasti siis tulevat ikkunanpesut ovat hieman helpompi urakka. Ulkopuolen kaikkia ikkunoita ei saatu sisältä käsin pestyä – niitä varten täytynee ostaa pitkävartinen pesin, jonka avulla pesemisen voi tehdä ulkoa käsin.

  Tämän talon ostamisen aikoihin lähetin muuten äidilleni kuvia talosta. Hän keksi kaikenlaista syytä, miksi olisi parempi ostaa uusi talo eikä satavuotias, ja yksi syistä oli juuri tämä: ”Huh, mikä vaiva pestä tuollaiset ikkunat” :D No, oikeassahan hän tietysti oli, mutta hetkeäkään emme ole tämän talon ostamista katuneet – ikkunanpesuvaivoista huolimatta :)

  Talkoot on muuten ihan mainio idea!

 • vanhan talon ystävä (Ei varmistettu)
  13.7.2012 at 11:15

  Kyllähän vanha talo elää ja tietty määrä vinoutta yleensä kuuluu asiaan, jopa tekee taloon sen vanhan talon hengen. Ikkunan kohta on toki herkkä – siinä ei monta millä tarvitse olla ylimääräistä, kun aukeaminen alkaa tökkiä. Ja sekään ei ole hyvä, jos ikkunassa on sentin raot ympärillä, varsinkaan talvella… Tarvittaessa voi vähän hioa pokan reunaa, jos kovin kinnaa kiinni. Ja tietysti kannattaa tarkistaa, ettei perustukset falskaa mistään eikä ole mitään muuta rakenteellista ongelmaa, joka nyt painumista olisi lisännyt jossain päin taloa. Perinteisestihän hirsitalot tehdään niin, että niihin jätetään se ensimmäisten vuosien painumisvara, mutta teidän talo on niin vanha, että sen olisi pitänyt painumisensa jo painua.

  Ja kannattaa sekin tsekata, montako maalikerrosta ikkunassa on päällekkäin. Jos sata vuotta on laitettu aina uutta maalia päälle poistamatta vanhaa, niin siitä tulee jo muutaman millin kerros helposti.

  Ja sitten on tietenkin puutalossa ja puuikkunoissa se normaali puun eläminen ilmankosteuden mukaan. Kostealla säällä puu turpoaa ja kuivalla kutistuu. Kuivilla pakkaskeleillä saa ikkunat helpommin auki (paitsi että nehän on talveksi tilkitty kiinni!) kuin tällaisena sateisena kesänä. Ilmankosteusmittarilla voi seurata tilannetta, myös sisäilman kosteus vaihtelee melkoisesti ja vaikuttaa sisäpokien tilanteeseen.

  Perinnemestarin remonttikirjasta löytyy tietoa ja neuvoja vanhoissa taloissa asuville, ikkunoiden tiivistysohjeetkin kädestä pitäen: http://www.perinnemestari.fi/?id=61&id2=551