Haalarit vai takki ja housut?

Ikuisuuskysymys, ainakin mulle: haalari vai takki & housut -yhdistelmä lapselle?

Ensimmäistä kertaa olen tätä pohtinut (heh) näköjään vuonna 2015, täällä. Silloin 3-vuotiaalle lapselle. Ja vielä kuusi vuotta myöhemmin otsikoin kirjoitukseni lähes samalla tavalla, hahaa! Että eipä olla kovin pitkälle päästy?

Jo sieltä ihan vuosien-vuosien takaa somesta olen ”oppinut” seuraavan: että jossain vaiheessa isompi lapsi sitten alkaa pitää haalaria ”lapsellisena” ja vaatii saada takin ja housut. Kaikilla kavereillakin ja silleen. Ja ihan siis uskon kyllä, että näin varmaan jossain vaiheessa käy.

No, vielä(kään) sitä ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Se riippuu varmasti ihan alueesta, koulusta ja kavereista. Mutta viestinä tämä tällainenkin: ei se välttämättä ihan ala-asteen ensimmäisillä luokilla tapahdu. Voi olla, että tosi monella kaverillakin on haalari ainakin ekalla ja tokalla luokalla.

Voi myös olla (kuten meillä) , että lapsi ei tällaista valintaa edes noteeraa eikä edes hoksaa arvottaa vaatekappaleita (tai oikeastaan mitään muutakaan) lapsellisemmaksi kuin jokin toinen juttu. Nehän on vain vaatteita! Ja he ovat lapsia! Ja sitä paitsi haalari on nopeampi pukea päälle!

Moni lapsi (ainakin nämä omat) on myös tosi tarkka havainnoimaan, mitä ja miten aikuinen puhuu. Jos haalari ”esitellään” pikkulasten juttuna, lapsi hyvin helposti imee ajatuksen itseensä, vaikka aikuinen vain jossain sivulauseessa huomaamatta haalaria pikkulapsittelee. Ja tietysti: omien vanhempien lisäksi muilta lapsilta nämä myös tulevat. Joissain kaveriporukoissa tällaiset pukeutumis- tai lapsellisuusjutut voivat olla keskeisempää kuin joissakin muissa.

Mutta edelleen: voi myös olla, että lapsen vertaisporukka on sen verran suvaitsevaista sakkia, että kukaan ei todellakaan kiinnitä huomiota siihen, millainen ulkoiluvaate toisella on. Kunhan leikki luistaa!

Samanaikaisesti olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että yksi keskeisistä tavoista saada lapsi käyttämään hyviä lämpimiä ulkovaatteita on se, että ne ovat mieleiset ja lapsen oman tyylitajun mukaiset, etenkin isompana. Meilläkin aikuinen on monen vuoden ajan valinnut vain ”speksit” (esimerkiksi valmiiksi 3-5 vaihtoehtoa) ja lapset ovat sitten itse valinneet niistä sen, mikä on eniten ”mun tyyliä”.

Sama pätee myös haalari vai takki&housut -kysymykseen. Jos haalariin nousee vastustus, niin ei väkisin. Muuten nousee vain vastenmielisyys koko järkevää pukeutumita kohtaan. On tosi tärkeä, että lapsella on hyvä fiilis omista vaatteistaan.

Entäs meillä sitten tänä vuonna?

No ensinnäkin: enpä olisi silloin lokakuussa talvivaatteita valitessa uskonut, että se vaaleanpunainen untsikka (johon lapsi iski välittömästi silmänsä ja aikuinen oli vähän epäileväinen) olikin ihan täydellinen valinta just tähän talveen. Mikä sattuma!

Jostain marraskuusta asti koululainen (pikemminkin tyyli- kuin lämpökysymyksenä) käytti sitä välikausihousujen kanssa – näppärää, kun pitkän muhkean takin ansiosta alaosana sai olla (sekin tyylikysymys) ne vakilempparit, kapeat Reiman softhell-housut. Ja nyt pakkasilla toppahousujen kanssa tuo untsikka on ihan-ihan nappiin. Ei tule kylmä!

Vapaa-ajan piharymyleikeissä untsikkaa ei kuitenkaan olla käytetty. Eräs äiti-ihminen on (kröhöm) tätä asiaa vähän ohjaillut. Ehkä vähän hölmöä ”säästellä” jotain vaatetta, mutta toisaalta kun eteiskaapissa kerran rymyisempiäkin vaihtoehtoja on, niin en ole ihan ensisijaisesti suositellut hempeää vaaleaa untsikkapinkkiä kallioltapingviininäliukumisleikkeihin.

Mutta! Kuten Instasta ehkä joku tarkkasilmäinen on huomannut, onhan meillä ne haalaritkin!

Bongasin nimittäin kierrätysryhmästä syksyllä vanhan, luultavasti tosi monen lapsen käyttämän Lassien toppahaalarin. Oisko ollut vitosella. No hitsi, ostan! Ja sitten Reiman nettikaupassa oli ale, ja bongasin ”seuraavan koon” toppahaalarin siellä. No josko sit senkin!

Niinpä me päädyttiin tänä vuonna siihen, mitä mulle jo vuonna 2015 suositeltiin. Heh. Että on molemmat.

Rehellisesti sanoen itse mieluummin valitsisin yhden kaikkiin tilanteisiin sopivan vaihtoehdon enkä molempia. Mutta nyt, kun haalarit tulivat meille ihan merkittävän edullisella, niin hitto, elämä risaseks!

Ja miten näitä on käytetty?

No, eskarilainen on käyttänyt oikeastaan pelkästään haalareita, hän tykkää niistä paljon enemmän. Alkutalvesta hänellä oli kevyttoppahaalari (parin vuoden takainen isosiskolta, jo vähän nafti) jonnekin jouluun asti, ja sen jälkeen tosiaan tämä ”seuraavan koon” Reiman alesta bongattu toppahaalari, joka itse asiassa kooltaan näyttää olevankin just sopiva.

Eskarilaiselle ajateltua superihanaa keltaista toppatakkia on pitänyt enimmäkseen isosisko.

Koululainen puolestaan on käyttänyt koulussa enimmäkseen takki&housut -yhdistelmää, mutta vapaa-ajalla (iltaisin ja viikonloppuna esimerkiksi metsäretkillä) myös tosi paljon sitä kierrätysryhmän haalaria. Ja ”kelpaa” se haalari kouluunkin: esimerkiksi pulkkamäkipäivään koululainen puki ilolla ja itse valiten just sen haalarin.

Tällä näppituntumalla aiomme todennäköisesti jatkossakin talvivaatteiden osalta tehdä näin: hankkia vielä seuraavissakin koossa edelleen myös haalarit pääasiallisen takki&housut -yhdistelmän rinnalle. Todennäköisesti joko kierrätysryhmästä piharymylaatuisena tai alehaukkaillen alennusaikoina seuraavaa kokoa valmiiksi.

Pienemmälle lapselle (nykyiselle eskarille eli tulevalle ekaluokkalaiselle) voisi seuraavana talvena riittää pelkkä haalarikin, tänä vuonna se olisi selvästi riittänyt. Mutta katsotaan, miten mieltymykset kehittyvät.

Toistanpa tässä vielä saman gallup-kysymyksen kuin vuonna 2015: haalari vai takki&housut?

Huikatkaa erityisesti, jos teilläkin on isompia lapsia, jotka ihan mielellään valitsevat vielä haalarin. Näytetään, että meitäkin on olemassa ja haalarin ”lapselliseksi” leimaaminen on ihan turhaa!

 

 

PS. Ai niin! Vanhan kierrätyshaalarin kanssa meille kävi kuitenkin ”erikoinen” juttu. Mmmmmitä, voiko näinkin käydä, ei me tällaista muistetukaan! Joskus joulukuussa lapsi oli polvillaan ravassa ja uitti jotain lehtiä vesilätäkössä (oi kyllä). Ja se polvihan kastui läpi! Oho! Hassu havainto, että kaikkeen teknisyyteen tottuneena se oli ensimmäinen kerta, kun meillä lasten ulkovaate petti niin, että alla oleva vaate kastui. Tajuttiin, että tämä haalari taitaa olla ajalta ennen vedenpitävyyksiä – tai sitten kyseinen ominaisuus oli jo sieltä jotenkin kulunut polven kohdalta tai jostain polvisaumasta.

Mutta kuivemmalle säälle tuo kierrätyshaalari on edelleen oikein kelpohaalari, joka toivottavasti löytää vielä meidänkin jälkeen seuraavan käyttäjänsä!

8

You Might Also Like

  • Lilutin
    14.1.2021 at 20:52

    Takki ja housut, koska on niin paljon helpompi käyttää pisulla kaupungilla (kohta vuoteen ei olla käyty) tai metsäretkellä puskassa 😀 Ja hyvissä housuissa on korkealle selkään nousevat irrotettavat henkselit joita joko käyttää tai ei menon mukaan. Tuli vihdoinkin hankittua myös itselle veden- ja tuulenpitävät takki housut ja kengät ja olipa niissä mukava kävellä tänään työmatkat kun ei palellut yhtään 🙂 Vielä kun hupussa tekokarvareuna vähentää naamalle tulevaa viimaa tosi paljon. Ihana oli kävellä pakkasessa askeleet tutusti nirskuen.

  • Jules
    14.1.2021 at 21:04

    Haalareille täältä pisteet! Meillä pienet koululaiset käyttävät koulussa ja vapaa-ajalla haalareita ihan mielellään. Tai ei siitä ole oikeastaan tarvinnut keskustella, vaikka välillä sanovatkin, että joku on kertonut haalareiden olevan vauvoille. Meillä on käytössä uudet paksut Kaxsin haalarit (ihanat äidin mielestä!), jotka tänään olivat ekaa kertaa päällä. Pakkanen oli sen verran kova etelässä. Kuulemma oli tarpeeksi lämmintä pelkät sisävaatteet alla. Huomenna vielä lisätään alimmaksi merinokerrastot. Tähän asti ovat käyttäneet käytettyinä ostettuja vähän jo ohentuneita Reimatec-haalareita. Takki ja housut löytyy myös. Niitä vähän olen säästellyt siistimpään menoon. Eli siis mihin? 😅 eipä taida olla järkeä.. Ja rukkasia käytetään myös perusteena lämpö verrattuna sormikasmalliin. Ensi vuodelle luulen, että vielä haalarit ostetaan, kun seuraavat koot ovat 128 ja 134, jos kasvu jatkuu tällä linjalla. Välikauteen löytyy myös edelleen kuorihaalarit, suprafill-haalarit ja takit+housut. Välikausihaalareita en varmaan enää seuraavassa koossa osta..

  • Tee
    15.1.2021 at 10:05

    Meidän 2,5 v poika on todella tarkka vaatteistaan ja omasta tyylistään. Meillä on sekä haalari että takki ja housut. Lapsi kärttää aina takkia päälleen, kun ollaan lähdössä ulos, se on hänestä ihana ja haalari ihan tylsä. No, vanhemmat päättävät milloin on minkäkin ulkovaatteen aika, mutta naurattaa kyllä että millaisiakohan vaatevääntöjä tämän pienen tyyliasiantuntijan kanssa vielä tuleekaan. Meidän 1 v kulkee onneksi onnellisesti toppahaalarissa tai ei ainakaan osaa vielä sanoa, jos on eri mieltä vaatetuksestaan. :D

    Itse olin juuri se tyyppi, joka halusi kutosluokalla haalarin, mutta sitten ekan koulupäivän jälkeen se ei kelvannutkaan. Asuttiin Helsingin keskustassa ja vielä silloin melkein kaikilla oli vitosluokalla haalari. Kutosluokalla sitten yhtäkkiä kaikki olivatkin siirtyneet takkiin ja housuihin ja vaikka kukaan ei haalaristani sanonutkaan mitään niin ryhmäpaine oli omassa päässäni liikaa. Ja vanhemmat olivat iloisia, kun olivat ensin vaivalla etsineet niin ison haalarin ja siitä maksaneet kovan hinnan… Mutta sain sitten takkini. Tosin tästä muistutellaan minulle edelleen näin 20 vuoden jälkeen.

  • Tilia
    15.1.2021 at 10:24

    Itsellä on vielä käytössä vuonna 2004 tai niillä tienoilla ostettu Reiman aikuisten kelkkahaalari. Miksi ihmeessä niitä ei enää saa, ostaisin heti, koska vanha alkaa olla jo (yllättävää kyllä) liian kulunut. Lapsikin (3v) on tiukasti puettu Reiman haalariin, ja tykkää kun äidillä on samanlainen.

  • Anu V.
    15.1.2021 at 10:41

    Kertokaas, mistä löytyy isomman kokoisia haalareita? Minulla ekaluokkalainen poika, joka kotona käyttää haalaria mielellään ja nyt koulussa myös, kun pakkaset kunnolla paukkuvat. Nyt hänellä on Didriksonin 140cm (on siis ikäisekseen melko pitkä poitsu…) ja se tuskin menee enää ensi vuonna. Olen yrittänyt googletella mutta nihkeästi tuntuu isoja kokoja löytyvän…

    • A
      15.1.2021 at 20:56

      Mololla ja Reimalla ainakin on lasketteluhaalareita isommissakin kokonumeroissa, mutta hinnat on kyllä hirvittävät ja hyviä aleprosentteja erittäin harvoin…

    • Äiti kolmelle
      16.1.2021 at 10:44

      Me löydettiin tytölle tälle talvelle sen merkkinen ku Lindberg. Ostin kokoa 150cm ja oikein hyvältä vaikuttaa! On hyvän mallinen, lämmin ja vedenpitävä.

  • Äiti kolmelle
    15.1.2021 at 14:41

    Meillä 5, 8 ja 10 vuotiaat tytöt, joilla kaikilla talveksi sekä takki + housut että haalari. Ainoastaan vanhin käyttää koulussa takkia ja housuja, vain kouluajan ulkopuolella kelpaa haalari. Pikkusiskot sitä vastoin laittavat aina haalarin jos saa, sillä on nopeampi pukea.

  • Janina
    15.1.2021 at 15:27

    Meillä on äidilläkin käytössä toppahaalarit ja kurahousut. Molemmat vieläpä lastenosastolta kenkälenksuineen päivineen, minusta saisi olla mokomia myös aikuisten vaatteissa. Kätevät ovat! Lapsetkaan ei vastustele haalareiden tai kurahousujen käyttöä varmaan esimerkin vuoksi. Eikä niitä kyllä tuputetakaan, jos joskus kokevat lapsellisiksi niin sitten ei laiteta. En minäkään käyttänyt tietenkään teininä tai nuorena aikuisena, mutta näin kolmenkympin ylittäneenä jotenkin ne alkoivatkin tuntua taas ihan järkeviltä.

  • Ninni
    15.1.2021 at 20:19

    Itselläni on vielä niin pienet lapset, että haalari on selviö, mutta olen alakoulun opettaja ja meidän koulussa näkyy vielä monella kolmos- ja nelosluokkalaisella sekä parilla vitosluokkalaisellakin haalarit näin toppavaatekaudella. Välikaudella kyllä enimmäkseen takki-housutyhdistelmää muilla kuin muutamilla ekaluokkalaisilla. Tämä kyllä varmaan just riippuu paljon koulun ja kaveriporukan kulttuurista. Meillä pieni koulu (mutta pääkaupunkiseudulla) ja välitunneilla kutosluokkalaisetkin vielä ihan oikeesti leikkii ja pelaa ulkopelejä, mitä on kyllä ihana seurata.

  • T
    16.1.2021 at 23:38

    Esikoisellani on aina ollut käytännöllisyys etusijalla. Nyt tokaluokkalaisena käyttää useimmiten haalaria koulussa, sillä se on lapsen mielestä nopeampi pukea välkälle päälle. Hänellä on myös takki ja housut, joita välillä käyttää. Nelivuotiaalle tärkeämpää on tyyli, hän ei viime talvenaikaan pukenut ikinä itse valitessaan haalaria, tänä talvena myös aina vain takki ja housut. Sisaruksen vanha haalari oli hänellä kyllä odottamassa ja nyt koville pakkasille hän on sen kelpuuttanut.

  • Triit
    17.1.2021 at 22:27

    Ekaluokkalaiselle haalari on jees, mutta henkselilliset housut ei käy. Olettaisin, että tämä tulee enemmän henkilökohtaisesta mieltymyksestä kun kaveripaineesta. Koulussa sen sijaan oli kuulemma ihan luokan kanssa puhuttu syksyllä haalarin olevan ok. Jonkun äiti kun oli sanonut, ettei koululaiset käytä haalaria ja lapsi kommentoinut sitten näin luokkakaverilleen 🤐.

    Mutta olkaa onnellisia jos koululainen ei rymyä koulussa. Ennen lumia hankin tuolle ekaluokkalaiselle muistaakseni ainakin kolmet vaihtoulkohousut, jotta olisi jotenkuten siisti edes kouluun mennessä eikä tarvitsisi ihan joka ilta pestä ulkovaatteita (joo, en todellakaan tajua miten jotkut kuulemma vain suihkuttaa tai pyyhkäisee ne puhtaaksi, ei nuo mihinkään ole irronneet). Samainen lapsi on päivitellyt ihan itsekin miten jotkut isommat koululaiset vaan seisoo välkät paikoillaan _valkoisissa_ takeissa 😀.
    Tähän liittyen käytetäänkö noita kapeampia softshellejä tai vedenpitäviä farkkuja siis ihan sisähousuinakin? Eikö niissä tule sitten kuuma sisällä? Yritän jo etukäteen miettiä tarjolle käytännöllisiä, mutta kuitenkin vähän isomman tyyliin olevia vaatteita.

    • A
      18.1.2021 at 08:05

      Täällä tokaluokkalaisen tytön äiti ja kyllä meillä mutaisia vaatteita pestiin pahimpaan aikaan joka ilta. Johtuu eniten siitä, että ip-kerhossa ulkoillaan metsässä, mutta kyllä koulun pihallakin ehtii…Olen niin monta kertaa pyöritellyt päätäni myynti-ilmoituksille, jossa ulkovaatetta ei ole edes pesty, että miten voi olla mahdollista ja samoin jutuille, että pyyhkimällä lähtee liat (no ei lähde, jos ollaan esim. kuralammikossa ja vesi imeytyy vuoriin, tollaisia housuja kun pari päivää katselee, niin hajuaistikin kertoo, että kannattaisi pestä :D).

      • Triit
        18.1.2021 at 14:05

        Ihanaa, että jollain on samoja kokemuksia. Järki sanoo, että ei sitä suihkuttamista/pyyhkimistä voi tehdä niin väärin, mutta kuitenkin mietityttää 😂. Siis juurikin tuo mutaliejun etc . haju on se kiva lisä näkyvälle lialle.
        Kaiken pyykkäämisen lomassa täytyy (yrittää) olla iloinen, että lapsi leikkii ja liikkuu.

    1 2