DIY lampunvarjostin (ite! ihan ITE!)

Meidän olkkari on hämärä. Tai oikeastaan lähestulkoon pimeä. Näin marraskuussa sen selvimmin huomaa – sitten siihen varmaan kai jotenkin tottuu. Lepakkoperhe. Tai myyrät. Mitä näitä pimeäasujia nyt on. Suomalaiset.

Pidempiaikaiset valaistusratkaisut ovat meillä niin kuin moni muukin asia. Vaiheessa. Että joo onpa hämärää, oispa kiva jos ei ois näin hämärää. Ja siihen se ajatuskulku sitten jääkin eikä mitään tapahdu. Neljään vuoteen.

Paitsi eilen.

Silmäni nimittäin osuivat (satuin siis siinä pimeydessä vahingossa jotain näkemäänkin) tähän.

lamppu ennen

Kyllä. Viime joulusta peräisin oleva joulutähti. Tai sen runko. Sen tähtiosan sentään otin pois… ööh… toukokuussa? Mutta totesin, että en kyllä ala kiipeilemään tuota johtoa tuosta pois – kohtahan tässä kuitenkin on taas joulu.

Hmm joulutähteä en tuohon vielä halua ripustaa, mutta voihan se tietty toimia hätärilamppuna noinkin… Heeeeei PAITSI jos mä askartelen siihen jonkun väliaikaisen varjostimen! Joo! Sen mä teen! NYT! HETI!

Kiersin olohuoneen ympärilleni katsellen. Kori? Lankakerä? Sitten keittiöön. Vuoka? Paperikassi? Kori? Kulho? Kirjaston kaappeille. Nauhoja? Liimaa? Lankaa?

Äh. Nyt pitäis saada joku idea! Nyt äkkiä joku juttu, mistä sen varjostimen voisi tehdä!

”Missä meillä on rautalanka?”
”Ei meillä ole rautalankaa.”
”MITÄ!?! Ei rautalankaa? Tuolla sun työkaluissa?”
”Ei.”
”Ihme tyyppi.”

Kiipesin yläkertaan. Koreja? Lankoja? Äh, MITEN NIIN meillä ei ole rautalankaa.

”Mitä sä oikein teet?”
”Lampunvarjostimen.” (silleen huoletonta äänensävyä tavoitellen)
”Siis nyt?”
”NO NYT.”
(ei sano mitään, mutta pyörittelee merkitsevästi silmiään)

Takaisin alakertaan. Kaivamaan keittiön kaappeja. Kuppeja? Serviettejä? Pahvimukeja?

Ja sitten:

pöytätabletti

BINGO! Tästä tulee meidän lampunvarjostin!

Sit innolla nyhertämään! Halusin tuosta harvemman, silleen sopivasti hapsottavan. Että valo tulisi siitä mukavan epäsäännöllisesti läpi.

askartelua

Isot tytöt askarteluhommissa. Seela katsoo Teletappeja.

Välillä kävin ulkona vesisateessa kaivamassa puutarhavälinelaatikosta oksasakset, jolla leikkelin korkeudesta kymmenisen senttiä pois.

”Miten sä aiot saada kiinni sen lamppuun?”, Joel kiinnostui.
”En mä tiedä. Älä kysele! Se selviää tässä matkalla!”

Siinä olkia nyhtäessäni mietin samalla maanisesti (tiesin, että mulla on tähän tekemiseen noin puoli tuntia aikaa ennen kuin alkaa iltahärdellit), että miten-miten-miten tämä kiinnittyy varjostimeksi. Tarvitaan joku kehikko. Perhana, kun ei ole sitä rautalankaa! Pahvia? Leikkasin ensin talouspaperin rullasta jonkinlaisen kehikon, mutta se ei pitänyt hommaa tarpeeksi pyöreänä. Sitten taas pyörimistä ympäri keittiötä, kunnes –  pitsalaatikko!

Tadaa! Meinasin ehkä haljeta ylpeydestä, kun silmämääräisesti piirretty ympyrä oli kerrasta just sopiva.

systeemi

Tuosta reiästä siis lampun johto ja silleen.

Paitsi että ei toiminut. Tuossa pöydällä se pysyi kyllä kasassa, mutta tabletti oli kuitenkin sen verran painava, että pelkästään tuollaisena ei pysynyt.

Hiki pukkasi. Ärtymyskin nousi.

”Mikä siinä on ongelmana?”, Joel tuli kurkkimaan.
”EI MIKÄÄN SELLAINEN, MISSÄ AUTTAIS SE, ETTÄ SÄ TUUT SIIHEN TUIJOTTAMAAN!”

Joel pahastui. Sitten pientä anteeksipyytelyä. Anteeksi anteeksi anteeksi mutta voi perse mä sanon tän kanssa!

Huoh. Ja lopulta.

söherrys

Mä oon aika varma, että Strömsössä tätä ei olisi kiinntetty näin.

Mutta hei – ei tuonne sisälle kukaan kurkistele! Lopputuloshan se tärkein on, ja se näyttää nyt tältä:

lähis

Sehän toimii! Jesh, meillä on uusi lamppu olkkarissa!

valmis

Yhdessä olkkarin toisen lampun kanssa.

lamput

Jee. Mä oon tee-se-itse-krista. Heti MacGyveristä seuraava!

39

You Might Also Like

 • SMaaria
  11.11.2015 at 16:34

  Mä arvostan erityisesti sitä että jätit joulutähden luurangon sinne sisälle :) Hieno on!

  • krista
   11.11.2015 at 16:39

   Joo mä ajattelin, että tuo ois hyvä olla tuolla paloturvallisuuden kannalta – tuo häkkyrän ansiosta kun varjostin ei pääse varalta koskemaan (mahdollisesti kuumenevaan lamppuu. Tai niin mä oon tuon häkkyrän olemassaolon joulutähdessä tulkinnut :D

   • jermia
    11.11.2015 at 22:29

    Just mietin noita paloturvallisuusriskejä tätä lukiessani x)

    • krista
     11.11.2015 at 22:34

     Joo, mäkin tuota suunnitellessani. Mutta kuvittelen kuitenkin, että ei olisi sen isommat riskit kuin lampuissa (saatikka jouluvaloissa!) yleensäkin. Tuossa on tosiaan tuollainen kehikko, jonka ansiosta lamppu ei pääse millään koskettamaan…. …mitään. Eikä puu ei varmasti sen syttyvämpää ole kuin vaikka paperivarjostinkaan, valojohdossa on kytkin ja se itse asiassa otetaan sen lisäksi (koska oon vähän neuroottinen) kokonaan seinästäkin pois silloin, kun ei käytetä. Enkä mä tällaisia (tai jouluvalojakaan) koskaan jätä päälle, kun vaikka poistutaan kotoa…

 • MariB
  11.11.2015 at 23:20

  Hieno :)

  • krista
   12.11.2015 at 09:41

   Jee kiitos! :)

 • Anu
  12.11.2015 at 01:10

  Hihihihihiiii :D oot niin paras!! tee se itse mimmi! Mulla ois palanu lampun lisäksi käpy askarrellessa ku mies toljottaa vieressä :D Ai saakeli…mua niin hihityttää! :D Mut hieno on ja muistat sen paloturvallisuuden kans!

  • krista
   12.11.2015 at 10:00

   Hahaa, mä tosiaan koin siinä tuijotuksen alla alkuun sellaista riemastunutta ”katsos miten hienon MÄ teen” -tunnetta. Mutta sitten, kun ei ihan onnistunutkaan… ….ääääh turhautumista! Pahinta just se, kun joku tulee JUST huonoimmalla hetkellä kysymään, että ”no mikäs siinä nyt ei onnistu” :D :D :D

 • Rosanna - Naiseudesta
  12.11.2015 at 09:49

  Moi!

  Hieno lamppu! Mutta kuten muutkin, mäkin hieman huolestuin paloturvallisuudesta. Vilautinkin kuvaa miehelleni, joka tietää näistä asioista kaiken. Hän vinkkasi, että pahviin kannattaisi tehdä reikiä, sillä lampun lämpö nousee ylöspäin ja näin ollen kerääntyy pahviin ja jää sen alle muhimaan. Vaikka joulutähti on paperia, se voi olla käsitelty erilaisilla aineilla ja siksi paloturvallinen. Näin ihan vaan varmuudeksi vinkkinä.

  • krista
   12.11.2015 at 09:58

   Aaa, täytyypä tehdä niin, kiitos vinkistä! Pahvihan on kyllä suht pitkän välimatkan päässä lampusta (eka kuvasta näkyy tuo systeemi – pahvi tuolla korkealla mustan osan yläpuolella (etäisyys n. 20 cm), kun alkuperäisessä joulutähdessä se on vain n. 5 cm päässä. MUTTA paloturvallisuusasioissa on syytä olla tosi-tosi varovainen – mä itse oon jopa vähän neuroottinen vielä näin kun puutalossa asutaan (ei esim. kynttilöitä jne.). Reikien laittaminen on helppo lisä; teen niin, kiitos!

 • Liisa
  12.11.2015 at 10:46

  Komia on. Vaihda lampuksi semmoinen led-lamppu niin ei tarvi miettiä milloin se leimahtaa.

  • krista
   12.11.2015 at 12:02

   Heeeeei onko näin? Eli että led ei kuumene? Hitsi mä oon muinaisfossiili, en tiedä näistä… Mutta toihan ois hyvä! Ööö vai eikö kaikki lamput ole jo ledejä. Eiku mitä ne on? Eiku täh? :D

   • Liisa
    12.11.2015 at 16:45

    Itse asiassa otan sanojani ehkä takaisin. Itse ledit ei kuumene, mutta elektroniikkaa sisältävä kanta saattaa kuumeta ja rikkoa ledit ennenaikaisesti. :( En siis ole varma toimisiko se tässä. You might be doomed.