Vain muutaman saivareen tähden

Mun ei tarvitse varmaan kuin laittaa tämä yksi kuva, niin suurin osa (ja moni myös omakohtaisesti) osaa kuvitella loput:

Ainakin Helsingin kouluissa on ilmeisesti tänä talvena ollut joku massiivinen täiepidemia – ainakin olen kuullut ihan samaa tutuilta useammasta eri koulusta. Ja mä kun olin kuvitellut, että se on ennen kaikkea päiväkotien riesa!

Ensimmäinen osuma tuli sitten meillekin viime viikonloppuna, parin saivareen muodossa.  Olinkin koko talven tarkistellut kuumeisesti ja ihan odottamalla odottanut, että koska on meidän vuoro. Ja nyt oli. Haluan nyt kuvitella, että superaktiivisten tarkastusten ansiosta saatiin mönkijä rysän päältä kiinni ihan ensimunimalla – haha pyydän, että älkää pilatko tätä illuusiota.

Olin muuten jännittänyt, että erottaako saivareen hilseestä. Ja erotti! Ensinnäkin tietysti sillä, että hilse lähtee liikkeelle, kun sitä vähän sormella tökkii – kun taas saivare on kiinni ja pysyy. Lisäksi muoto oli kyllä erilainen: heti näki, että tässä on jotain erilaista kuin ennen. Mutta todella pieni se kyllä oli! Jos ei olisi ollut haukansilmänä täikamman kanssa tarkistamassa (haha koko talven), niin olisi varmasti kestänyt pitkään ennen kuin sen olisi silleen kasuaalisesti normaalikatsannolla havainnut. Ja siinä vaiheessa saivareita ja täitä olisi varmasti ollut jo enemmänkin.

Kannattaa siis ehdottomasti tehdä tarkkoja täitarkastuksia ihan täikamman kanssa etenkin jos omalla koululla/ päiväkodissa tälllaista on liikkeellä! Se on totta kai myös kaikkien etu eli että kerran täinpoiston suorittaneet eivät saa niitä heti uudestaan.

Löydön jälkeen tehtiin heti perussetti: koko porukalle (vauvaa lukuunottamatta, häneltä ei onneksi löytynyt mitään)  täishampoopesut, lakanoiden vaihto, pehmolelut jäähylle ja kaikkien käytössä olleiden vaatteiden tauotus – hatut tietysti ja takit myös. Onneksi sattui näin kesäiset kelit, niin ei tarvitse hattua ja takkinakin toimii hyvin nyt hetken aikaa hupparit, jotka saatiin suoraan puhtaista. Sohvalle laitettiin tuoli, että muistetaan, että ei nyt ihan heti mennä siihen lojumaan.

Täit kai kuolevat ilman pääkosketusta parissa vuorokaudessa, mutta saivareet voivat elellä tekstiileillä pitkäänkin. Kymmenen vuorokautta taisi lukea jossain. Se tässä vähän kuumottelee ja pyritään välttämään, että sellaista mokaa nyt tässä vielä tehtäisiin.

Täishampoolla pestään uudestaan viikon päästä, kuten käyttöohjeessa sanotaan. Ja käydään päät täikamman kanssa jatkossakin läpi päivittäin no itse asiassa kaksi kertaa päivässä. Täishampoopesun lisäksi otettiin käyttöön täinestosuihke, ja hiukset on lapsilla leteillä niin kuin aina. Tai no itse asiassa nykyään letitetään letit vielä monena ranskanlettinä pitkin päänahkaa, jotta täintarttumapintaisia irtohiuksia olisi mahdollisimman vähän.

Suosittelen ehdottomasti letitystä ja ainakin vahvasti kuvittelen, että sen ansiosta me ollaan säästytty jopa tähänkin asti niin, että ollaan tämän kanssa nyt vasta ensikertalaisia.

En tiedä yhtään, onko tämä yli- vai alimitoitusta, mutta toivotaan ainakin, että riittää. Joel linjasi, että noin 15 % kannattaa liiotella varovaisuutta, niin sitten on ainakin riittävästi. Ha!

Mutta on tämä epidemiahomma kyllä jotenkin jännä – että miten niitä nyt näin kovasti jyllää.

Muistan toki omasta lapsuudestakin, että jossain vaiheessa tuli ohje, että pipot säilytetään aina hihassa eikä koskaan naulakossa. Sitä ohjetta noudatan muuten kuuliaisesti edelleen. Ja kerran mulla itsellä oli täitä lapsena; mieleen on jäänyt se, että päässä kutisi ja luulin raapivani hyttysenpuremia. No, sitten tuli täiepidemiatieto ja tarkastuksella totuus paljastui. Jaiks. Poistamisesta ei ole jäänyt sen kummempaa mielikuvaa kuin että pestiin ja that’s it. Saattoi siellä toki mennä pehmolelut jäähylle tai jotain, mutta ainakaan mitään sen suurempia traumamuistoja siitä ei ole jäänyt, haha.

Joel puolestaan aina muistelee, miten hänellä päiväkoti-ikäisenä täishampoopesu päättyi kyyneliin.

Hän nimittäin kesken pesun tajusin, että nyt ne kaikki täivauvat kuolee.

Haha kamala tragedia.

Onko teillä muilla taisteltu näiden iljetysten kanssa? Selvisittekö kertarykäyksellä vai tuliko jatkuva riesa?

41

You Might Also Like

 • Ribis
  23.5.2023 at 12:47

  Hep! Vuosi sitten huhtikuussa. Oltiin juhlittu lapsen syntymäpäiviä työpaikallani koulun jumppasalissa perjantaina, ja ennen juhlia rakensin sinne vähän temppurataa ja päästin koululla vielä iltapäivällä olevat IP-kerhon lapset sinne hetkeksi leikkimään. No, sunnuntaina tuli eka ilmoitus yhden oppilaan kotoa, että heillä on täitä. En vielä tässä kohtaa hoksannut, että olisi voinut omiin lapsin tai synttärivieraisiin tarttu, koska kyseinen oppilas ei ollut IP:ssa. Seuraavat ilmoitukset oppilaiden kotoa tippuivat maanantaina ja tiistaina, jolloin havahduin että apua, näitä on voinut IP-kerholaisten kautta omiin lapsiin ja muihin synttärivieraisiin! Ei kun ilmoitus kaikille synttärivieraille ja kotiin päästyä omien lasten päiden tarkastus. Kaikilta löytyi, itseltänikin😩🤦🏼‍♀️
  Mies tietysti yön yli työmatkalla just tuolloin. Apteekista shampoot, lakanat vaihtoon, kaikki käytöss olleet vaatteet pesuun/jäähylle, pehmot, sohvatyynyt jne. pihalle, sauna päälle ja petivaatteet sinne, auton ja kodin perusteellinen imurointi…. Lapset sain sänkyyn klo.22 mennessä, itse ehkä 01 pääsin nukkumaan🙈😅
  Sitten seuraavana päivänä pidin lapset kotona, kävin kaikkien päät läpi. Lapsia 3 ja 6,5h kamppailin ja nypin kynsillä munia irti. Kaveri tuli illalla kaipaamaan minun pään läpi. Seuraavan viikon ajan kaipasin kahden päivän välein kaikkien päät ja vaihdoin tyynyliinat päivittäin ja imuroin sohvat ja sängyt joka päivä. Viikon päästö uusi pesu täishampoolla, ja siitä viikon päästä vielä oliiviöljykelmutus kaikille (päänahat rutikuivat ja hilseilevää tässä vaiheessa). Mutta selvittiin kerrasta! Seuraavana talvena päästiinkin sitten tutustumaan kihomatoihin, yöks.

  • krista
   24.5.2023 at 11:31

   Auts, tää on kyllä hyvä esimerkki, miten randomisti ja vähällä ne voi tarttua! Vaan joku epäonninen hetki, niin johan leviää…

   Mä kans elän toiveissa, että kerralla olisi lähtenyt – etenkin kun tosiaan huomattiin niin hyvissä ajoin, että ehkä niitä munia ei vielä ole kaikkialla (yöks). Mieluummin tosiaan vähän ylimitoitetut toimet, niin ei tarvitse alusta asti alkaa = loppujen lopuksi saattaa päästä helpommalla ylireagoimalla alkuun vähän. Meillä kans on vielä toinen pesu tulossa. Eka pesun jälkeen oon tosi tyytyväinen shampooseen, hiukset ihan kiiltelee eli ei mitään pahoja tehnyt (vielä) päänahalle. Saas nähdä, miten toka pesun jälkeen :D

   Jaiks! Tuohon tuon toisen pään kuhinaan me ei ollakaan vielä tutustuttu… Mutta tässähän on vielä yhden lapsen koko päiväkotiura edessä, joten KOP KOP PUUTA ja silleen :D :D :D

 • Ansku/Pisaroita Liljarannasta
  23.5.2023 at 12:56

  Onpa aikamoinen riesa. Ja Joel vielä murehti täivauvoja 🤭 mut lapset ajattelee niin hauskalla tavalla. Tosin äidillä taisi hauskuus olla kaukana!

  • krista
   24.5.2023 at 11:32

   Joo lapsilla ja aikuisilla vähän eri näkemykset :D Meidänkin lapset oli muuten sitä mieltä, että se pesu oli ihanaa, kun oikein hierottiin ja ”hellittiin” päänahkaa. Aikuiset ei ehkä osanneet ihan niin nautinnollisesti asiaan suhtautua :D

 • Anna
  23.5.2023 at 20:49

  Ei ole onneksi ollut ikinä itsellä eikä lapsilla, vaikka olen valtaosan elämääni päiväkodeissa puljannut.
  Yhtenä syynä välttymiseen pidän sitä, että heti jos tulee tieto, että jonkun päiväkodissa/koulussa on täitä ollaan suihkuteltu kaikille estosuihkeet päähän ja pidetty niitä yllä jonkun aikaa. Meillähän on pääosan aikaa ollut niin lyhyet hiukset ettei niitä kunnolla saa kiinni. Voi kyllä olla, että jos minulle täitä tulisi niin säntäisin suoraan hakemaan koneen ja ajelisin hiukset pois :D Jostain syystä ajatus öttiäisistä ei ällötä, mutta stressaan hirveästi ajatusta siitä siivoamisesta ja pakastamisesta ja puunaamisesta.
  Sen muistan, että kerran ala-asteella oli täivaroiotus ja kaikki oppilaat laitettiin jonoon vanhan koulurakennuksen aulaan ja joku terveydenhoitaja tai vastaava tarkisti kaikkien päät.

  • krista
   25.5.2023 at 09:49

   Mä kans olen noita estosuihkeita AJATELLUT koko talven, kun epidemia on jyllännyt ympärillä. Harmi kyllä ajattelu ei pelkästään riittänyt torjumiseen :D :D :D Nyt sitten otettiin poiston jälkeen sellainen suihke käyttöön, niin josko ei tulisi uutta tartuntaa heti perään.

   Näin ensikokemuksella muuten se pesu ei ollutkaan yhtään hankala homma, samoin se selvitys/kampaus oli sama vaiva kuin joka tapauksessa on koko talvi täikammalla harjattu ja tarkkailtu (koska just epidemia jyllännyt). Että tosiaan se tekstiilien ym. jäähylle laitto oli kyllä se mälsempi homma.

   Apua, kollektiivinen täitarkastus, ei varmaan nykyään enää hyväksyttäisi? Toisaalta varmaan tehokas, koska sitten tulisi tarkastettua sellaisetkin, joiden kotona mahdollisesti tarkastuksia ei tehdä.

 • A
  23.5.2023 at 21:36

  Jep, jep ja jep. Lapsi 4.lk ja kuvittelin että täiuhkat ois jo vältetty. No, sitten yhdelle luokkalaisella oli täitä (lähipiiriä niin saatiin tieto suoraan eikä koulun kautta kulkien). Saldo meillä yksi saivare ja yksi täi lapsella (meidän hiuslaadussa täikampa ei mee läpi, siis hiuksen lähtee yksinkertaisesti irti). Ja kyllä, sen erottaa hilseestä ja tunnistaa. Tämä oli meidän first time ever, joten tehtiin helahoito, lapselle ja aikuisille täishampoopesu (ja uusinta 10pv päästä), pehmot arestiin, lakanoiden vaihto jne, sitten vielä pitkät hiuksen hiusraudalla käristäen. Ankaraa täikampailua ja sitten pikkuhiljaa rauhoittuminen, kunnei mitään löytynyt.

  Sitten koulusta wilmaviesti, luokalla täitä. Tällä kertaa ei löytynyt mitään, joten lapselle täishampoopesu (ihan varmuuden vuoksi kun sitä kaapissa on), itselle laitoin varmuuden vuoksi öljyhoidon (oma pää räjähti hilseilemään tosi pahasti täishampoosta, joten sitä en laita). Estosuihke ja letit tietty koulussa ja taas kampailtiin, mutta ei löytynyt mitään.

  Ja kyllä, näitä ”luokalla on täitä” on tippunut koulusta säännöllisesti koko kevään. F*cking täit. Nyt huokaan, kampaan lapsen pään ja otan estosuihkeen käyttöön. So far on jäänyt tuohon ekaan kertaan (ja toivon, että jääkin, selkeästi kun on niin läheinen kaveri että kuulee muuten kuin koulun kautta on sellainen hälytyskello, että kannattaa tarkkana olla).

  • krista
   25.5.2023 at 09:53

   Jep, eka kappale on ihan kuin suoraa meiltä (poislukien hiusrauta). Mä kans luulin, että pahin täiuhka ois vältetty, kun päiväkoti on loppu, mutta näköjään tosiaan Helsingin koulussa on tänä talvena ollut joku ihan järkky epidemia. Estosuihke käytössä täälläkin!

   • Lilah
    25.5.2023 at 12:10

    Meillä ei ole koskaan tullut päiväkodista ilmoitusta täistä, koulusta sen sijaan tulee ihan joka syksy alaluokilla.

 • Wewwaton
  23.5.2023 at 21:57

  Voi kyllä! Melkein 10 vuotta selvittiin ilman, mutta tänä talvena on saatu nauttia Ribiksen kuvailemista manöövereistä jo useamman kerran! Ne on ihan *aatanasta! Oon muuten talven aikana miettinyt, millainen homma olisi kammata teidän tyttöjen hiuksia täikammalla ja hikikarpalot on noussut otsalle jo ajatuksesta. 😅

  Eniten on tympäissyt se että kaikki eivät ilmoita omista löydöistään / tee kunnon tarkastuksia ja hoida löydöksiä perusteellisesti! Ja kaikki täishampoot eivät todellakaan toimi! Vaikka purkissa sanottaisiin että tappaa elävät täit, niin olen todistanut ainakin kahden aineen jäljiltä vielä vipeltäviä yksilöitä!!! Aineita oli todellakin käytetty käyttöohjeen mukaan ja vaikutusaika oli aina vaadittua pidempi, kun käsittelin toisen lapsen aina aineen vaikuttaessa.

  Meillä lapsilla on pitkät (vain puoleen selkään asti) ja todella paksut hiukset, joiden peseminen ja kampaaminen vie 3-5h kerrallaan. Ekalla kerralla tuskastuin niin pahasti takkuiseen latvaan, että nipsaisin 20cm lapsen tukkaa lyhyemmäksi – kyseinen lapsi on siitä edelleen vihainen. Seuraavalla kerralla lyheni myös toisen hiuskuontalo mutta vähän hillitymmin. Haluaisin puollustautua sanomalla että sillä ensimmäisellä kerralla kello oli puoli 12 illalla, eikä oltu päästy vielä edes puoleen väliin hiuspehkon kampaamisen kanssa- epätoivo iski. Lapset saivat lopulta maksaa potut pottuina, ja luvan kanssa kumpikin sai leikata minulta 10cm latvaa pois. 😄

  Sitten vielä luottoaseeni taisteluun – suoristusrauta! Tappaa jokaisen leukohinsa osuvan, kuuluu vain *tsih tsih*, myös munista.

  • krista
   25.5.2023 at 10:03

   Jepjep, sama meillä – tähän asti vältytty, mutta nyt se sit osui. Mutta hei yllättävää kyllä, mä en ole kokenut tuota pitkien hiusten täikammalla harjaamista ollenkaan työlääksi! Lohtuna myös muille pitkähiuksisten vanhemmille, jolla kuumottaa mahdolliset täitartunnat; mulla siis ainakin kuumotti etukäteen, että miten tällaisessa tukkaperheessä :D Mutta siis nuo aina letitetyt hiuksethan on takuttomat lettien ansiosta ja meillä on joka tapauksessa kautta aikojen ollut tapana hiusten tarkka selvittäminen pesun jälkeen ja letityts aamuisin. Letityksen yhteydessä on luonteva tehdä täitarkastus; puolisen tuntia enemmän aikaa siinä tarvitsee aamuisin eli äidin aamupala on siirtynyt lasten kouluunlähdön jälkeiselle ajalle. JA ehkä vielä enemmän sitä, että kun me ollaan nyt koko talvi tarkasteltu lasten hiuksia kerran tai kaksi päivässä (koska on tosiaan ollut epidemiaa ympärillä), niin siihen verrattuna työläydessä ei ole eroa ollenkaan. Ihan sama rutiini tosiaan kuin mitä on koko talvi jo tehty :D

   MUTTA mulla itsellä meni tuolla tavalla latva takkuun kuin mitä sä kuvaat. Mulla tosin on kuivat latvat ja oli hiukset selvittämättä edellisen pesun jäljiltä. Mullakin kävi omien latvojen leikkaus siinä mielessä :D Mutta sitten tein niin, että selvitin Niiskuneidin suiheella ensin niin kuin tavallisestikin, ja sitten sitä mukaa kun oli selvä, kävin kammalla. Mutta hih hyvä, kun annoit lapsille leikkaustasoitusta :D

   Joo mäkin luulen, että epidemioissa on sitä, että jossain joku jättää tarkistamatta tai ei hoida kunnolla loppuun asti vaan kuvittelee täiden hävinneen. Että siinä mielessä tuollainen Annan yllä mainitsema vanhanajan kollektiivinen täitarkastus voisi olla paikallaan :D

 • Noora
  23.5.2023 at 22:28

  Tässä kohtaa tuuletus sille, että perheessä on kolme poikalasta. Kerran saatiin täitä kun olivat pienempiä, yhdellä oli niin haitulat hiukset että näin kun joku käveli päänahkaa pitkin… Yök! Ajettiin kaikkien lasten hiukset aivan päänahkaa myöten pois ja homma oli käytännössä sillä selvä. Tytöille lienee yleensä vähän hankalampi myydä ideaa ”vähän” lyhyemmästä tukasta. 😅 Mäkään en tähän lähtenyt, vaan pesin ja kampasin hysteerisen tarkkaan omaa päätäni pitkään…

  Ei muuten jäänyt päiväkodissa epäselväksi keneen seinille teipatut täilaput viittasivat, kun palautin kuulapäät viikonlopun jälkeen hoitoon. 😂

  • krista
   25.5.2023 at 11:22

   Hihi mua jotenkin hymyilyttää tää ajatus kuulapäistä <3

 • Myy
  23.5.2023 at 22:32

  Meilläkin estosuihke heti käytössä kun koulusta on tullut ilmoitus mahdollisista täistä niin se varmasti on auttanut. Mutta on niitä muutama kerta 3 lapsen kanssa päästy häätämään. Sanon kyllä silti että sata kertaa mieluummin otan täit tai kihomadot! Alkuvuodesta meinaan jännättiin monta viikkoa että osuuko meille syyhypunkkeja kun oli lapsen kaveripiirissä tartuntoja. Ei onneks tullut, siinä oliskin ollut työmaa hävittää.

  • krista
   25.5.2023 at 11:24

   No hei siis mulla on ollut syyhy joskus ennen lapsia! Sain sen (päiväkodissa työskenneeltä) silloiselta poikaystävältä. Mäkin otan kyllä sata kertaa mieluummin täit. Kihomadoista UUUH en sano mitään, se on jotenkin ajatuksena niin kamala, että… UUUH. Kop kop puuta, sitä ei olla päästy testaamaan koskaan.

 • A
  24.5.2023 at 07:27

  Ai niin, olen muuten oppinut sen, että kun koulusta tulee ilmoitus täistä luokassa, on siitä, että vanhempi on ilmoittaunut kulunut 3-5 päivää (esim. vanhempi ilmoitti maanantaina opelle, wilma.-viesti luokalle tuli perjantaina … ei aavistustakaan miksi tämä viive, mutta näin on ollut lapsen luokalla), niinpä fiksuinta ois vaan käyttää estosuihketta forever and always (mutta en jaksa itse ainakaan, nimittäin klo 6.45 aamuun jos lisää vielä suihkuttelun plus lettien väsäämisen, niin kiire tulee … tosin tulee ilmankin näitä toimenpiteitä). Estosuihkeen (+ pajunkuorishampoon) nimeen vannon siinä mielessä kuitenkin, että tämän lukuvuoden ekan täi-insidenssin jälkeen on säästytty (mutta se voi olla, että on ei-niin-läheinen luokkakaveri, että oikeasti otapa näistä selvää).

  • krista
   25.5.2023 at 11:27

   Googlasin tuon pajunkuorishampoon. Jääkö siitä nenään jäävä tuoksu? En tiedä, mitä lapsi sanoisi siitä :D Tai itsekin voisin saada päänsäryn, mutta tekisi mieli kokeilla.

   Mun mielestä on ollut tosi kiva, että nämä ilmoitukset ovat liikkuneet myös Whatsapp-ryhmissä – mun mielestä näitä ei tarvitse hävetä, kun näitähän on ihan jokaisella, eli ei haittaa (ainakaan itseäni) vaikka ei olekaan anonyymi ”luokassa täitä” -ilmoitus. Silloin tulisi tieto nopeammin, jos se koulussa pärähtää jonkun byrokratiakiekan (en tiedä) läpi.

   • A
    25.5.2023 at 14:48

    Pajunkuorishampossa on minusta varsin voimakas tuoksu, mutta se on enemmän luonnollinen tuoksu kuin kemikaali ja siksi ei itselle paha. Meillä on kokeiltu kahta: Rausch Pajunkuori shampoota, jonka tuoksu on varsin tymäkkä (tämä ei meiltä jatkoon, lapsi ei tykännyt) ja Cattier Paris Hilseshampoo Pajunkuori, jonka tuoksu on musta aika kiva (kuvauksessa mainittu seuraavaa ”eteeriset öljyt (mm. minttu, appelsiininkukka, mandariini, greippi, sitruuna ja teepuu), parantavat pesutehoa ja jättävät hiuksiin kevyen ja raikkaan tuoksun”, tästä lapsi tykkää). Mulla (hajuherkkä / migreenikko) nämä tuoksut ovat ok (eivät saa aikaan migreeniä niinkuin teolliset tuoksut). Ruohonjuuressa löytyy molempia tuoksuteltavaksi :)

    • A
     25.5.2023 at 14:53

     Niin joo ja tuo tuoksu siis pesun aikana / itse shampoossa. Ei jää minun makuuni kuiviin hiuksiin mitenkään voimakkaasti tuoksu, tai en siis ole huomannut itse mitään ja lapsikaan ei ole kommentoinut.

 • Hanna
  24.5.2023 at 11:49

  Kerran on täitä löytynyt yhdellä lapsella neljästä, eskarilainen oli hän tuolloin. Mielestäni oli suht helppo hävittää. Pestiin kaikkien hiukset, vaihdoin lakanat ja otin hatut pakastimeen. Siivousurakka tuntui todella vähäiseltä verrattuna kihomatoihin 😅 Tytöllä oli toisen pesun ajankohdassa vielä muutama pieni havaittavissa, mutta toinen pesu teki tehtävänsä. Ja myönnettäköön, että en jaksanut harjata kaikkien hiuksia läpi sen jälkeen kun ekan kerran todennut, että muilla ei ole.

  Otan täit paljon mieluummin kuin muut loiset. Toki voi olla tuuria matkassa, että hävisivät suht vähällä vaivalla. Toisin kuin ne kihomadot, siinä siivousurakassa olin jo vähän burnoutin partaalla.

  Ja kyllä, koulujen ja päiväkodin ilmoitukset kaikista ihanuuksista on arkipäivää.

  • krista
   25.5.2023 at 11:29

   Mä toivon, että meillä kävisi kans näin hyvin! Ainakin tähän mennessä nyt torstaina (kop kop puuta) näyttää siltä. Sama mulla, että jos loisista pitää valita, niin mieluiten täit :D Onhan tässä jo taas punkkikausikin, eli täiden lisäksi myös punkkeja meillä ahkerasti tarkistellaan :D Vielä ei ole niistä tän kesän eka osumaa tullutkaan, vaikka eilen nypin vuohenputkia tuolla pöpelikössä.

 • Miimii
  24.5.2023 at 21:49

  Olisiko ollut joskus 6 vuotta sitten vaiko enemmänkin kun tytöillä oli. Ja olin yksin lasten kanssa. Siinä sitten pesin/kuivuritin sekä saunotin kaiken. Koko päivän oli sauna päällä. Talvi olisi ollut kivempi kun kamppeet olisi voinut heittää vain pihalle kuten tehtiin kun olin itse ekalla luokalla (havainto myöhään illalla ja shampotus itkien väsymystä ja serkuilta lähti pitkät hiukset kun saivareita oli niin paljon). Toki nykyohjeet eivät käske pestä kaikkea. Tästä kuukauden päästä taas yksin lasten kanssa ollessa niin isomman tytön päästä löytyi taas yksittäinen kaveri. Joko oli sitkeä sissi tai se ensimmäinen yksilö. Ja taas sama rumba uudelleen. Sen koommin ei ole ollut – kop kop. Ja muuten sen lasten ekan shown seuraavana päivänä tuli postilaatikkoon ihan mainos täishampoosta. Edellisenä päivänä ei olisi naurattanut.

  • krista
   25.5.2023 at 11:32

   Joo nykyohjeen mukaan koko kämppää ei tarvitse kuurata. Me kans ollaan kuitenkin ajateltu tosiaan mitoittaa se noin 15 % yli (heh tämä siis Joelin määritelmä), niin josko selviäisi tavallaan vähemmällä, jos kerralla pääsisi eroon.

   Talvi olisi tosiaan pakkasen kannalta hyvä! Tosin oon myös kiitellyt just tätä vuodenaikaa, kun ulkotakkeja (kaulukset ym) ei ole tarvinnut pestä eikä pipoille tehdä muuta kuin nostaa kaikki sivuun käytöstä pariksi viikoksi. Kun tarkenee pelkillä huppareilla (niitä löytyi puhtaina hyllyltä) ja hattuja ei tarvitse. Ovat kyllä olleet nyt kuumallakin ilman lippiksiä, mikä ei välttämättä kuumuuden kannalta niin hyvä ole ollut. Mutta ovat pärjänneet :D

 • Nanna
  24.5.2023 at 21:56

  Hei! Meille osui syksyllä ekaa kertaa tämä ihanuus kohdalle. Ihan vähän saatoin menettää ensin hermoni, mutta lopulta päästiin aika vähällä. Pestiin kaikkien päät shampoolla ja kammattiin. Silloin minulta ja toiselta lapselta lähti kuolleita yksilöitä, toiselta ei löytynyt mitään. Kampailin ja suihkuttelin lastennpäitä estosuihkeella joka päivä ja viikon päästä varmuuden vuoksi uusi shampoo. Kerran vaihdettiin lakanat ja pestiin pipot ja kaulahuivit. Siinä se. Omia hiuksia pesin pari ylimääräistä kertaa täishampoolla sillä seurauksella, että päänahka kuivui niin pahasti, että koko talven kutisi ja olin koko ajan varma täiden paluusta. Eli en suosittele turhiin ylimääräisiin hoitoihin sortumista :’D

  Jos niitä pirulaisia vielä tulee, mennään samalla menetelmällä. Ja ehkä se suoristusrauta olisi ihan hyvä käyttää kaikkien päässä. Kun niistä on kerran päässyt eroon niin ehkä seuraavallakin kerralla osaisin luottaa, että niin päästään nytkin.

  Täisuihketta kannatan minäkin. Aika helppo ehkäisy!

  • krista
   25.5.2023 at 11:34

   No just Joel tuossa sanoi, että pestään kyllä sillä shampoolla yksi ylimääräinen kerta (tulevan kakkospesun jälkeenkin siis kolmas vielä muutaman päivän päästä), kun se kerran oli niin helppoa :D Mutta ilmeisesti ei välttämättä olekaan hyvä idea, hmm. Mikä shampoo sulla teki tuon kuivatuksen? Meillä Paranix käytössä.

 • Rinotinto
  28.5.2023 at 22:18

  Paha epidemia on ollut myös Pirkanmaalla (mun työpaikalla). Omassa perheessä ei kampaan koskaan ilmestynyt täitä, mutta kihomadot ja syyhy on koettu. Kaikki on tosi ikäviä mutta pahin kyllä syyhy. Aivan hirveä ruljanssi ja koko perheen rasvat maksoi miljoonia. Ei toisaalta ihme ettei sitäkään kaikki hoida, kun niin kallista.