Epäkansalainen

Nyt olen päättänyt tehdä sen. Sydän verellä. Silti on siirrettävä tunteet syrjään ja kuunneltava järjen ääntä. Luopumisen tuska on melkoinen.

”Vihdoinkin”, huokaa Joel silmiään pyöritellen – se kun on vihjaillut ja huomautellut asiasta varmaan yhtä pitkään kuin me ollaan tunnettu. Niin, sehän se ne enimmäkseen roskiin kantaa, korkkaamattomina.

Kyllä – aion luopua Hesarista.

Minulle on tullut Helsingin Sanomat tyyliin aina. Mutta kuinka usein luen sitä? En juuri koskaan. ”Edellisessä elämässä” sentään viikonlopun numeroihin oli aikaa paneutua ajan ja kahvikupin kanssa – nyt ei aikaa ole enää siihenkään.

Päivässä ei ole enää tilaa Hesarille.

Luopumispäätös syntyi tavallaan uuden tabloid-koon myötä. Tajusin juuri, että en ole lukenut vielä yhtään tabloid-Hesaria – tiedän ainoastaan, että ne mahtuvat lehtiroskikseen helpommin kuin ennen.

Näitä(kään) ei ole luettu.

 

Joel ei lue Hesaria koskaan. Sen elämässä sanomalehti on auttamattomasti vanhentunut käyttöliittymä. Minä sen sijaan sinnittelen edelleen myös ”printtimediaihmisenä”: uskon, että esimerkiksi aikakauslehteä netti ei (ainakaan ihan lähivuosikymmeninä) korvaa.

*******

Mistä me sitten kuullaan maailman tapahtumista? Meillä kun ei katsella sitä tv:täkään. (okei paitsi sattuneista syistä nykyään sitä Voice of Finlandia)

Itse asiassa en tiedä. Netistä kai? Tosin Joel taitaa lukea lähinnä tieteellisiä artikkeleita, ja minä Facebookin newsfeediin postattuja juttuja – onneksi kavereissa on aika paljon yhteiskunnallisesti valveutuneita tyyppejä. Vähän jopa jännittää: kapeneeko meidän maailmankuvamme?

Toisaalta: eipä tuo avaamaton Hesari sitä maailmankuvaa ole ennenkään rakentanut. Silti tämä päätös tuntuu ihan epäkansalaiselta.

Seuraavaksi klikkaan itseni HS:n nettisivuille tilausta perumaan.

Kuukausiliitettä tulee kyllä ikävä.

 

You Might Also Like

 • Hosuli
  28.1.2013 at 09:21

  Haa, onpa kiinnostavaa! Mulla oli ennen tuo juuri sama tilanne, että lukemattomat Hesarit kasautuivat lehtilaatikkoon ja ärsyttivät puolisoa. Lehti oli jatkuvasti tauolla. Mutta nyt uudistuksen jälkeen olenkin alkanut lukea sitä useammin! Jotenkin pienempää lehteä on helpompi lähestyä. Sen mahtuu lukemaan aamiaispöydässä tai jonkin muun ruokailun yhteydessä. Tykkään.

 • NiinaS (Ei varmistettu)
  28.1.2013 at 09:35

  Mä siirryin viikko sitten nettihesarin lukijaksi ihan puhtaasti kustannussyistä, kun syletti maksaa melkein 60 euroa kahden kuukauden pe-su-lehdistä. Toistaiseksi on toiminut ihan hyvin, ja Kuukausiliitteenkin saa luettua ipadilta näppärästi. Ainoa valituksen aihe on Liisan mainitsema: missä ihmeessä ovat kuolin- ja syntyneet-ilmoitukset??? MIKSI niitä ei ole nettihesarissa? Mun hesarinluku”elämyksen” olennainen osa on nimien bongailu :)

  Tietty tästäkin kannattaisi ensisijaisesti lähestyä hesarin palautelaatikkoa ;)

 • Salla & J 7kk (Ei varmistettu)
  28.1.2013 at 11:32

  Meille ei tule Hesaria, mutta kerran kuussa käydään hakemassa Ärrältä lauantaina Hesari, jonka välissä on kuukausiliite. Helppoa ja halpaa.

 • minttumari
  28.1.2013 at 22:58

  Hyvä veto!! Kaikkien tiedostavien kansalaisten pitäisi rajoittaa heidät tavoittavaa infotulvaa. Sellaiset uutiset, jotka vanhenevat puolessa päivässä, eivät ole tärkeitä. Keskitytään mieluummin vaikka lähipiirin kuulumisten todelliseen kuunteluun.

 • Dimmi (Ei varmistettu)
  29.1.2013 at 14:29

  Täällä harkittiin myös koko tilauksen lopettamista, kun ko. lehden hinta on noussut samaa tahtia kun juttujen taso on laskenut.. Mutta nyt tabloidissa tuntuu olevan viikonloppuisin jotenkin parempi juttujen taso, joten viikonlopputilaus on jatkunut. Melkein saman hintainenhan se tosin on kun jokapäiväinenkin.. Ja viikonlopun hesarissa on usein sellaisia juttuja, ettei haittaa vaikka äitiyslomalainen ehtiikin lukea niitä vasta keskiviikkona.. :D Nettiversiosta maksamista ei olla edes harkittu, koska halutessaan rajoituksen kiertäminen on niin helppoa ja esim. Ylen sivuilla on usein fiksumpia uutisia. Ja niistä kun maksetaan nykyään myös! :)

 • teija r (Ei varmistettu)
  29.1.2013 at 16:31

  Meillä oli postilaatikko aina täpösen täynnä, joka päivä, ja tuli siis Hesarikin Koillis-Sanomien, Maaseudun Tulevaisuuden ja ties kuinka monen muun lehden lisäksi :) Isä luki aina kaikki lehdet, mutta etenkin Hesarin kannesta kanteen. Mä luin kaikista vaan sarjakuvat.. Se katto myös jokaikiset uutiset ja joskus jopa löysin sen koulusta tullessa pihasta autosta kuuntelemasta uutisia radiosta :D Ei kyliltä asioilta tullessa malttanut jättää kuuntelua edes siksi aikaa että olis siirtynyt sisälle :D

  Että kyllä joillekin siis tosiaan tuli Hesari Kuusamossakin, mutta olisitko uskonut että kaikista perheistä just meille :)

 • Hosuli
  29.1.2013 at 18:31

  Mua Hesarin nettiversiosta maksaminen ei kyllä kirpaise yhtään. Halpahan se on, eikä juttuja ilmaiseksi kirjoiteta.

 • Kristaliina
  29.1.2013 at 21:43

  teija r: hih, miten voisin yhtä aikaa sanoa, että olen yllättynyt ja että en ole yllättynyt yhtään :D Eli en ois ihan heti teidän perhettä ekaksi veikannut, jos olisi kysytty, että kenelle se tulee – ja sit taas toisaalta kun kuulen, että teille tuli kaikki Hesarista Maaseudun Tulevaisuuteen, niin en ole yhtään yllättänyt :)

  Miten en tullutkaan muuten ajatelleeksi sitä Kuukausiliite-lauantailehden ostamista ”irtona”. Näin sitä on tapoihinsa kangistunut :)

 • Devika Rani (Ei varmistettu)
  31.1.2013 at 01:43

  Meille tulee nykyisin Hesari vain viikonloppuisin. Totesin etten ehdi lukemaan lehteä joka päivä ja omaatuntoa kolkutti se että niitä sai rahdata roskikseen – kuten sanoit – korkaamattomana. Mies ei juuri Hesariin koske, hän lukee netistä kaikki uutiset. Varovaisesti oon tutustunut ilahtuen uuteen tabloidiin. Mukavan kokoinen. :)

 • 1 2