Väli-välikauden hanskaproblematiikkaa

Kaupallinen yhteistyö: Reima

Näköjään kaksi kertaa vuodessa me ollaan tällaisessa hassussa hanskaongelmatilanteessa: syksyllä kelien viilennyttyä ennen välikausihanska-aikaa. Ja sitten taas keväällä siinä vaiheessa, kun välikausihanskat tekee mieli jättää jo pois, mutta silti sää on liian kolea paljaille sormille.

Muuten homma on kyllä… …hanskassa, hehe. Varsinainen välikausihanskasuosikki meille on selvä: Reiman Askare on ihan paras. Toivon, että sitä on myynnissä ikuisesti. Sen ainoa miinus on se, että lähes kaikilla hoidossa on samanlaiset, joten sekoittumisen riski on akuutti :) Lisää siis värivaihtoehtoja Askare-hanskaan toivotaan täältä, terkut Reimalle!

Mutta mitä siis laittaa lapselle käsiin ulkoleikkeihin ja hoitoon just nyt tähän vuodenaikaan? Kun ei vielä ole hanskojen puolesta ihan välikausi vaan just se väli ennen välikautta.

Tuossa viikonloppuna juuri murisin, että tämä ei voi olla se järkevin lastenhanska. Tavallinen neuloshanska siis: noin sekunnissa läpimärkä ja likainen (ja siksi riisuttu pois kädestä).

Kuvan ottamisen jälkeen laitoin hanskat pesuun ja otin ne koneesta lähes yhtä ruskeankukertavina kuin ne sinne laitoinkin. Ja kuivuminen kesti ikuisuuden, maanantaiaamuna olivat vielä ihan kosteat. Äh.

Jo viime keväänä tästä blogikommenteissa juteltiin (täällä) ja A suositteli silloin softshell-hanskoja. Nyt kaivoin tuon vinkin muistista blogin kommenteista. Kiitos A, olet tosiaan henkilökohtainen hanskakonsulttini!

Sain tähän hanskakysymykseen liittyen Reimalta kokeiltavaksi neljä erilaista, Askaretta ohuempaa hanska/lapasmallia: Eriste (sormikas) ja Etappi (rukkanen) tuota A:n suosittelemaa softshelliä, sekä Osk (sormikas) ja Rasa (lapanen) fleeceä. Kokemusta on kertynyt tässä tietysti vasta muutaman päivän verran, mutta ajattelin kirjoittaa tähän tällaisen ihan ensituntuman plussat ja miinukset ja kysellä myös teiltä kokemuksia näiden kelien hanskapulmista.

Tässä Osk ja Rasa.

Perinteinen neuloshanska

Tällaisethan sitä periaatteessa lapselle laittaisi. Tai siis minä ainakin laittaisin. Mutta kun se lapsi sitten heti alkuun laittaa kätensä märkään ja likaan, niin… …no, sitten on sekunnissa läpimärkä hanska. Ei toimi siis yhtään – märkä käsi kylmettyy helposti, ja usein hanskat onkin otettu heti kastumisen jälkeen pois (tietysti) ja sormet ovat ihan jäiset.

Neuloshanska plussat
+ helppo ratkaisu
+ usein edullinen hinta

Neuloshanska miinukset
– kastuu heti
– likaantuu helposti
– kuivuu hitaasti
– typerä typerä typerä (mun aito mielipide)

*******

Eriste-sormikkaat

Kuvien perusteella ajattelin, että tämä on varmasti juuri sitä, mitä haen: vettähylkivät softshell-hanskat, ohuemmat kuitenkin kuin Askare – jesh! Laitoin siinä alkutuntumahuumassa hanskan jopa hanan alle, ja vesi siitä iloisesti vain ponkaisi pois. Ihan huippua! Sitten lapsi veti hanskat käsiinsä ja totesi iloisesti:
”Aaaa, onko tässä tarkoituskin, että sormet ei voi liikkua näissä?”

Haha.

Kyse on osittain toki varmasti alkujäykkyydestä, ehkäpä nämä pehmenevät käytössä. Mutta näkisin, että tämän mallin ongelma pienemmällä lapsella on se, että sormet ovat kuitenkin aika ohkaiset ja tuolla pienten sormien välissä on tällaisessa mallissa monta saumaa, mikä tekee hanskasta jäykemmän. Näppituntumalla sanoisin, että tämä on just hyvä hanska näille keleille…. …isommalle lapselle. Koululaiselle? Mutta juuri nyt en usko, että tämä malli vielä meillä jää käyttöön.

Eriste plussat:
+ just sopivat näille keleille
+ tosi hyvä veden hylkivyys
+ hylkii likaa
+ pitää tuulta
+ kivan tuntuinen pehmeä ohut vuori
+ isommalle lapselle varmasti hyvät (ja näin aikuisena itse tykkäisin itselleni)

Eriste miinukset:
– ainakin pienelle ja ohutsormiselle lapselle liian jäykät

*******

Etappi-rukkaset

No tässä on sitten materiaali sama kuin edellisesä sormikkaassa (isoa plussaa!), mutta malli on sormikkaan sijaan tuollainen lapasmalli. Tämä puolestaan ei tunnukaan sitten yhtään jäykältä, vaan oikein joustava ja mukava on. Tätä melkein lähtisin suositt… mutta sitten toisaalta: tämähän itse asiassa menee jo aika lähelle sitä Askare-hanskaa. Ja se Askare puolestaan on täysin vedenpitävä, kun taas tämä on vettä hylkivä materiaaliltaan, mutta ei niin hyvin (todennäköisesti saumoista) kuin Askare. Joten jos valitsee vain Askareen tai Etapin, niin ottaisin sitten kuitenkin (ihan ehdottomasti) sen Askareen.

Eli hmm… Onkohan näillä nyt sitten kuitenkaan käyttöä, kun ne Askare-hanskat kerran jo on…?

Etappi plussat:
+ samat plussat kuin Eristeessä JA
+ ei ole yhtään jäykkä

Etappi miinukset:
– tulee jo lähelle Askare-hanskaa eli herättää kysymyksen ”tarvitaanko me tätä”, kun Askare-hanskat meillä jo on

*******

Osk-sormikkat

”Jee, punaiset!”

No niin, lasten suosikit ovat sitten selkeästi löytyneet.

Hanskat on helppo pukea ja ne ovat ihanan pehmeät (joskin valitsin näköjään liian ison koon). Niissä on myös näppärä neppari, jolla voi nipsauttaa parin yhteen. Ja lämpöpuolikin on just tähän säähän hyvä…

….mutta mitenkäs käy sitten tämän vs. tavallisen neuloshanskan vertailussa. Onko tässä sitten kuitenkin ne ihan samat miinukset kuin neuloshanskassakin…? Päästiinkö vaan ojasta allikkoon?

Ujutin Osk-hanskan käteeni ja lättäsin sormeni märälle tiskipöydälle. Hmm. Pari lätäkköä siinä töpsyttelin ja sitten alkoi tuntua kosteus läpi. Halusin sitten kokeilla hanskaa kokonaan märkänäkin, joten avasin hanan ja laitoin käden alle. Totta kai siitä tuli märkä, mutta hanska ei tuntunut mitenkään epämiellyttävältä käteen silti. Mutta ihan selkeän märkä se kuitenkin oli.

Tein tuon uittamisen myöhään illalla, ja seuraavana aamuna (tänä aamuna) hanska oli ihan täysin kuiva. Eli se ainakin plussaa, vaikka fleece-hanska muuten ei ollutkaan ihan juuri sitä, mitä alun perin hanskalta (vedenpitävyys, likaahylkivyys) kaipasi. Kuivuu siis nopeasti.

Osk plussat:
+ pehmeät ja miellyttävät
+ lämmöltään sopivat näille keleille
+ kuivuvat nopeasti
+ neppari, jolla hanskat saa yhteen

Osk miinukset:
– eivät ole vedenpitävät

*******

Rasa-lapaset

Oskin ”pari” (samaan tapaan kuin Eriste-Etappi) on lapasmallinen Rasa – ja meillä kolmivuotias halusi nämä heti itselleen käyttöön. Lapanen on miellyttävän pehmeä ja helppo lapsen pukea itse, ja siinä on myös tuo samanlainen neppari yhteenkiinnittämistä varten. Materiaalin haasteet (ei pidä vettä) kuitenkin samat kuin Rasassa, eli näitä ei ole tietenkään tarkoitettukaan vedenpitävyyttä vaativaan käyttöön.

Rasa plussat:
+ samat kuin Osk-hanskoissa
+ pienemmälle lapselle helpommat pukea kuin hanskat
+ soveltuu myös alushanskoiksi

Rasa miinukset:
– samat kuin Osk-hanskoissa

Fleecestä mainittakoon vielä tietysti mikromuoviongelma, eli tiedän useammankin fleeceä ekologisista syistä boikotoivan ihmisen. Kannattaa silti muistaa, että mikromuovit eivät ole vain fleecen ongelma vaan kaikkien synteettisten kuitujen. Reimalla on tällä hetkellä käynnissä tutkimukset, että kuinka paljon mistäkin materiaalista irtoaa mikromuoveja, ja heillä materiaalivalintojen avulla pyritään minimoimaan niiden joutumista ympäristöön. Jos fleeceä käyttää, sitä kannattaa pestä harvoin ja hellävaraisella ohjelmalla ja kuivata narulla (rumpu irrottaa kuituja). Reiman koko vastaus ”fleece-ahdistukseen” viime kevään postauksen kommenteissa täällä. Mutta näitä on toki hyvä miettiä.

*******

Ja mitäs lapsille lähti sitten esimerkiksi tänään hoitoon?

No he laittoivat aamulla nuo Osk-sormikkaat ja Rasa-lapaset. Olimme jo ovella lähdössä, kun nappasin mukaan kuitenkin vielä nuo neuloshanskatkin – varalle, jos aamun käsineet kokonaan kastuisivat ensimmäisellä ulkoilulla. Hoitopaikassa on jo valmiina varalta odottamassa myös Askare-hanskat ja kurahanskat.

Ja luultavasti kun heidät haetaan hoidosta, he ovat taas kuitenkin paljain käsin (hanskat jossain päin pihaa) ja sormet kylminä. Hah!

Ehkä pitää vaan odottaa Askare-aikaa, sitten on taas helppoa :)

Mitä teidän lapsilla on käsissä näillä keleillä? Paljain sormin vai välikausihanskoilla? Ja onko joku keksinyt patenttiratkaisun tähän väli-välikauden hanskatilanteeseen?

34

You Might Also Like

  • Menni
    1.10.2017 at 23:49

    Tää mikromuovihomma kun on nyt niin pinnalla, niin oon ymmärtänyt että softshell on vielä ikävämpi sen suhteen kuin fleece. Meillä kyllä kumpaakin, mutta varmasti Reima ja muut tahot jo kehittää uusia vaihtoehtoja luonnonmateriaaleista.

    • krista
      2.10.2017 at 11:15

      Joo nämä on kyllä hyvä tiedostaa! Fleecestä on tehty ”pahis” monesti lehtijutuissa ym. ja uskon todellakin itsekin, että (etenkin huonolaatuinen) fleece on varmasti ekologisesti paha – mutta tosiaan ongelman kun voisikin vaan ratkaista fleecet kieltämällä, niin oispa yksinkertaista! Mutta niinhän se ei tietty ole, vaan ongelma on paljon laajempi ja koskee kaikkia synteettisiä kuituja… Mutta tosiaan mitä Reiman ihmisen kanssa olen näistä jutellut, niin heillä ollaan hyvin valveutuneita näissä ja materiaaleissa aina pyritään huomioimaan sekä ekologinen puoli että käytettävyys (vedenpitävyys ym. tekniset jutut). Yhtälö ei ole varmastikaan helppo, mutta mua ilahduttaa se, että edes yrittävät! Nythän pintakäsittelymateriaalit on muutettu ympäristöystävällisemmmiksi, vaikka se edellinenkin käsittely oli säädösten mukainen, mutta tämä vielä ympäristöystävällisempi. Näistähän oli tosiaan juttua aikaisemmin täällä: http://www.puutalobaby.fi/mita-reiman-haalari-on-syonyt/ (jutun loppupuolella ympäristöasiaa)

    1 2