Luksus, jota ei tule ajatelleeksi: kirjasto

”Olisipa ihanaa, jos saataisiin joskus kotiin luettavaksi joku Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirja”, lapsi haaveili.
”No hei – varataanpa sellainen kirjastosta! Jos tuossa omassa ei ole, niin sinne voi tilata. Palautetaan samalla jotain meillä lainassa olevia, kun niitä on taas niin paljon”, minä vastasin.

Samalla siinä tulin ajatelleeksi: hitsi mitä luksusta. Kirjoja tuosta vaan lukuun. Ihan mitä haluaa. Ilmaiseksi.

Lapsuudessa mulle Kuusamon kirjasto oli tosi tärkeä paikka. Voisin vieläkin vaikka sokkona suunnistaa kohtaan, mistä löytyivät 30 vuotta sitten Pekka Töpöhännät (lasten lukuaukion vasen reuna, ylin hylly) ja mistä Neiti Etsivät (neljäs hyllyväli, vasen puoli, pystysuunnassa keskikohta hyllyä ja vaakasuunnassa vähän keskikohdasta ikkunaan päin). Musiikkiosastolta sai pyytämällä levyille luettuja lasten satuja kuunteluun. Aikaa ennen äänikirjoja. Virkailija laittoi levyn pyörimään ja antoi kuulokkeet – sitten Pelastuspartio Bernard ja Bianca pyörimään. Ystävän kanssa puhuttiin kuuntelun aikana ja kikateltiin; eikä tietysti tajuttu, että puhutaan hurjan kovaa kuunteluäänten yli. Virkailija tuli sanomaan ”shhhh!”, ja meitä hävetti ja kikatutti yhtä aikaa.

Myös meidän lapset rakastavat kirjastoja.

Usein lastenosastot ovatkin kivoja paikkoja: kirjojen lisäksi siellä on leikkikaluja, joilla saa leikkiä. Hipihipihiljaa nykykirjastoissa ei tarvitse olla, vaan siellä saa myös piirtää, leikkiä ja puhua ihan normaalilla lapsenäänellä – ja kun itse pääsin yli ”mitä jos mun lapset pitää liikaa meteliä” -kauhuistani, meillä on ollut kirjastoissa ihanaa. Niissä myös järjestetään ainankin täällä meillä päin ohjelmaa lapsille: on satutuntia ja vauvalorutuokiota. Meidän lähikirjastosta voi lainata jopa venettä ja lähteä soutelemaan!

Mutta useimmiten ei edes leikitä (saatikka lainata venettä) vaan luetaan. Kuten nyt kirjastoissa tehdään, haha – ei mitään suuria innovaatioita siis. Ja sitten päätetään, että kuinka monta kirjaa saa valita mukaan kotiin ja harjoitellaan vaikeaa päätöksentekoa :) Lapset rakastavat lainausautomaatin käyttämistä.

Vakkarikirjastojamme ovat Arabianranta (lähin) ja Lumo Korsossa (harrastuksen lähellä). Mutta ilolla otetaan vastaan vinkkejä muistakin pääkaupunkiseudun kirjastoista, joissa olisi erityisen hyvä lastenosasto! Voisimme mielellämme lähteä kirjastoretkeilemään omien tuttujen paikkojen ulkopuolelle. Mikä on teidän lempparikirjasto?

Toki on se yksi juttu, jossa olen huono – ja olen ollut huono siinä kautta aikojen. Palauttaminen. Onneksi nykyään on sähköpostiin tulevat muistutukset ja mahdollisuus uusintaan (lisäajan pelaamista, myönnän) netin kautta. Mutta kiltisti ja ilolla maksan kyllä sakkoni. Pidettäköön sitä ikään kuin ”kannatusmaksuna” meidän mahtavalle (ja ihanan lapsimyönteiselle) kirjastolaitokselle!

36

You Might Also Like

  • Lilah
    19.10.2017 at 15:21

    Ehkä samaan sarjaan kuin vene, mene se, että meidän kirjastosta lainataan liikuntavälineitä: kahvakuulia, flexibaria, kävelysauvoja, lumikenkiä, lapsenkantorinkkaa jne. Ja kirjastossa saa ilmaiseksi digitoitua vanhoja VHS-kasetteja.

    Itse käytämme lähinnä noita peruspalveluita: lainaamme ja koululaiset viettävät koulupäivän ja harrastusten välistä luppoaikaa kirjaston tiloissa läksyjä tehden ja lukien.

    • krista
      19.10.2017 at 15:24

      Ihan huippua, että on tuollaisia ”lisäpalveluitakin” välillä, vaikka niiden käyttö varmasti huomattavasti vähäisempää onkin kuin kirjojen lainaaminen. Tuosta tuli muuten mieleen, että muistaakseni aikoinaan Rikhardinkadun kirjastosta sai lainaan myös kuljetuskasseja kirjoille – se oli hyvä lisä myös, jos tuli otettua enemmän kirjoja kuin ajatteli :)

      • Lilah
        19.10.2017 at 15:34

        Joo siis eihän nuo liikuntavälineetkään kirjaston oikeasti ole vaan kunnan liikuntatoimen, mutta en pidä sitäkään itsestäänselvänä, että liikuntatoimi hommaa välineitä kuntalaisille lainattavaksi. Ja sijoituspaikkana kirjasto on oivallinen kun tämä palvelu on siellä säännöllisin aukioloajoin saatavilla eikä sen takia tarvitse etsiä esim liikuntasihteeriä kunnantalolta.

        • krista
          19.10.2017 at 15:42

          Todellakin! Ja täälläkin esimerkiksi kirjasto kahdeksaan asti auki iltaisin; harva virasto (jos välineet sellaisessa olisivat) siihen aikaan enää tarjoaa mitään palveluita kenellekään. Kirjastolle pisteet siitä, että ovat ottaneet tällaisiakin palveluita hoitaakseen!

  • Ebe
    19.10.2017 at 16:28

    Tykkään kovasti lukea ja nyt olisi intoa aloittaa lukemaan Harry Potterit uusiksi (kuvittelen heijaavani toisella kädellä vauvaa ja toisessa pidän kirjaa, siinähän ne päivät menee), mutta ah ja voi oon hukannu kaksi kirjaa jonnekin! Olisi niin helppo käydä vain kirjastosta lainaamassa, mutta minäpä en sieltä mitään saa lainattua.
    Koska.
    Tarina alkaa joskus ala-asteen, ehkä nelos- tai vitosluokalta, kun lainasin pari Hevoshullua koululla käyvästä kirjastoautosta. Muistan vielä kannetkin nuista lehdistä. Seuraavalla käynnillä palautin lehdet ja lainasin uudet tilalle. Meni muistaakseni yllättävän pitkä aika, ennen kuin tuli kirje kotiin että yksi lehti olisi palauttamatta määräajan sisällä. Jaha, no ei ku katotaan. Mutta ei, sillä hetkellä lainassa olevat lehdet olivat ihan ajallaan. Kirjeen tarkempi syynäys osoitti, että toinen nuista kahdesta lehdestä, jotka olin lainannut ennen näitä nykyisiä, olisi palauttamatta. Ja minä kun muistan kirkkaasti vieä tänäkin päivänä ne sinne autoon palauttaneeni! Uskoivat vanhemmat toki, mutta tietenkin varalta käännettiin talo ympäri, moneenkin kertaan ja sitä lehteä vain ei löydy. Eivätkä kirjastossa löydä sitä mistään. Lasku jatkoi kertymistään ja kieltäydyttiin maksamasta. Jossain vaiheessa laskut vain lakkasi tulemasta mutta en senkään jälkeen asioinut kirjastossa tahi -autossa, lainata kun en saanut (tietenkään) tuon rästimerkinnän takia.
    Seuraavan kerran tarvitsin kirjastoa, kun kasiluokalla äikän tunnilla piti lainata jokin fantasiakirja tehtävää varten. Olin jo unohtanut koko jupakan ja kun en lompakosta kirjastokorttia löytänyt, virkailija ehdotti että lainaan vaan ihan nimellä, no problemo. Mutta kun nimen syötti koneeseen, näytti se yli satasen rästimaksua. Tässä vaiheessa palasi tilanne taas mieleen ja kerroin tälle työntekijälle tapauksen. Juu hieno tarina, mutta maksaa silti pitäisi. Ja minähän en tässä anna periksi, tiedän varmasti palauttaneeni sen Hevoshullun, jonka kannessa seisoo pää hieman kumarassa palomino hevonen. Ja sen toisenkin, jonka kannessa komeili hiirakko suokki.

    Eivät ne sitä laskua edelleenkään enää kotiin lähetä, eikä taida kertyäkään enää (muistaakseni tuon reissun jälkeen äiti vielä soitti sinne), mutta tieto näkyy koneella ja estää lainaamisen. Taidan vaan kävellä kirjakauppaan ostamaan ne puuttuvat Potterit.

    • krista
      20.10.2017 at 08:44

      Apua, tässä tapauksessa kyllä tosiaan tulee jo halvemmaksi ostaa ne Potterit!

      Mutta onpa jotenkin kummallista, että kirjastosta ei löytynyt joustoa tuollaisesta – lapsesta kuitenkin kyse. Täällä lasten aineistosta ei mene muuten myöhästymismaksua ollenkaan (lainakielto kyllä tulee, jos on tarpeeksi myöhässä, kröhöm kesällä yksi palautus vähän venyi), mutta saattaa tietysti olla, että noita Heppahulluja ei enää lasten aineistoksi laskettaisi. Mutta silti!

  • Neiti Nimetön
    19.10.2017 at 16:50

    Aah, minäkin rakastan kirjastoja ja muistan, missä Neiti Etsivät olivat kotikaupunkini kirjastossa! :D

    Mua harmittaa, kun en saa lapsia vietyä tarpeeksi usein kirjastoon, koska se on 65 km päässä ja siellä ei ole juurikaan kirjoja suomeksi. Siksi yritämmekin käydä aina matkoilla ollessamme isojen kaupunkien kirjastoissa, sillä niissä usein on sekä suomen- että norjankielisiä kirjoja saatavilla. Viimeksi Tukholman kirjastosta löytyi hyllyllinen sekä suomeksi että norjaksi – mitä luksusta!

    Nauttikaa kirjastoista kaikki te, joilla ne lähellä ovat. Kirjastot eivät nimittäin ole itsestäänselvyys.

    • krista
      20.10.2017 at 08:52

      Joo meillä kans viime kesänä… …eiku TALVENA, aina mulle käy näin :D Siis viime TALVENA Espanjassa tuli kirjastoja ikävä! Sitten löytyi kyllä mahtava seurakunnan kirjasto aikuisten kirjoista, mutta lasten kirjoja siellä ei oikein ollut. Toinen kirjastovinkki (muistaakseni pohjoismainen?) jäi vielä testaamassa – täytyy ens talvena kokeilla myös sitä. Ja meiltä lähtee myös paaaaaljon kirjoja rekkakyydissä mukaan :) Kirjat on tärkeitä <3

  • Lila
    19.10.2017 at 18:30

    Tervetuloa tutustumaan Keravan kirjastoon. Paljon mukavaa ohjelmaa eri ikäisille järjestetty ja muutenkin hyvä palvelu. Juna-asemalta lyhyt matka ja vieressä leikkipuisto, jossa vaikka samalla reissulla voi käydä.

    • krista
      20.10.2017 at 08:54

      Oi, kirjasto- ja leikkipuistomatka Keravalle! Kuulostaa itse asiassa oikein hauskalta :) Tuollainen päiväretki uuteen paikkaan on lapsille kyllä ihan elämys, olisi varmaan kiva retkI!

  • Q
    19.10.2017 at 18:59

    Vähänlaisesti olen Helsingin kirjastoja kolunnut (kun en siellä ole koskaan asunut) mutta Pohjois-Haagan kirjasto teki kyllä vaikutuksen suloisuudellaan! (Muistaakseni; googlatin tässä etelä- ja pohjois-haagaa ja tuo vaikutti todennäköisemmältä kuvaukseltaan ja muistaakseni kaverikin asui just pohjoisessa!)

    Kirjastot on kyllä ihania <3 Vauva ei niistä vielä kauheasti perusta mutta kirjat sentään jo maistuu (varsinkin kirjaimellisesti) :D

    • Minttu
      19.10.2017 at 20:27

      Pohjois-haagan kirjasto on ihana, täällä asuvana voin allekirjoittaa. Pieni, mutta sympaattinen lastenosasto ja ihana henkilökunta, joka järjestää ympäri vuoden kaikenlaisia tapahtumia, esim. prinsessapäivää, joulupolkua, supersankaripäivää.. ym. Seuraavaksi on tulossa joulupolku tapahtuma (näin ainakin uskoisin, joka vuosi on ollut). Kirjastossa on myös välillä kirjastokoira Hugo tavattavissa 😊

    • krista
      20.10.2017 at 08:55

      Heeeei mä oon käynytkin siellä! Silloin olin vielä lapseton, joten siihen puoleen en kiinnittänyt silloin vielä mitään huomiota, mutta muistan, että se oli just sellainen pieni ja symppis. Olin siinä lähellä piiiitkään töissä, ja joskus kesällä ruokatunnilla kävin pienen kävelyretken siellä mökkilukemista etsimässä <3
      -
      Ai hitsi, miten kivalta kuulostaa nuo kaikki prinsessapäivät, supersankariopäivät ja kirjastokoirat - ihanaa <3 <3 <3

  • murina
    19.10.2017 at 19:16

    Mä kanssa melkein aina päädyn maksamaan myöhästymismaksuja kun yritän lainata uusia kirjoja, tosin lasten osaston kirjoista ei ainakaan meijän kirjastossa mee maksuja! meilläpäin kirjastoissa on myös nukketeattereita välillä ja siis ihan ilmaseks ja hyviä, puolisen tuntia kestäviä näytöksiä!

  • MIMA
    19.10.2017 at 19:48

    Minä reissaan paljon lasten kanssa perheen iskän työreissuilla mukani ympäri Suomea. Usein ollaan yön yli reissussa jolloin minulla ja lapsilla on hotellihuone tukikohtana, mutta paljon on reissuja ihan päiväseltäänkin . Silloin tekemistä ja puuhaa pitää keksiä päiväksi säällä kuin säällä. Ja edullisesti tietenkin. Ja ilman autoa, jota mies tarvii päivän ajan. Isommissa kaupungeissa monenlaista tekemistä löytyy, varsinkin kesällä, mutta sitten on nämä Lieksat ja Raahet ja Utajärvet :) Kirjastot on ihan ykköskohteitamme! Löytyy joka kunnasta, ilmainen ja aika kuluu mukavasti. Ja sadesäällä ihan huippu!

    Suosittelen kyllä muutenkin tämmöistä kotimaan (seikkailu) matkailua lasten kanssa. :)

  • Maija
    19.10.2017 at 21:09

    Vuosaaren kirjasto, kivasti heti metron vieressä. Siellä on ihana lastenosasto, maja ja kaikki. Meidän lemppari!

  • Sarivir
    19.10.2017 at 22:01

    Tapanilan kirjasto! Urheilukeskuksen vieressä.
    Tykätään lastenosastosta, ja siellä myös niitä satutunteja ja loruhetkiä. Juuri uusittu, kotoisa paikka.
    Suutarilan kirjastossa käytiin kesällä, siellä oli tabletteja lapsille, ja 5-vuotias jumitti niissä, 3-vuotias keskittyi kirjoihin ja leluihin.

  • Kuunari
    20.10.2017 at 00:28

    Kallion kirjasto on niin kaunis ja lastenosasto mahtava. Lastenosaston yläkerran leikkihuone, joka babykinoaikaan sisustetaan säkkituoleilla ja koristevaloilla ja josta saa ilmaista teetä ja kahvia on paras. Muina aikoina vähän tylsä toki. Suorastaan harmittelen, että baby on jo taapero eikä tuota palvelua voi enää hyödyntää.

    • Janne BabyKino
      29.10.2017 at 13:54

      Moi Kuunari

      Kiva kuulla että BabyKino oli mieluisa kokemus! :)
      Tiedoksi kaikille babyisille (ja voi sen taaperonkin kanssa tulla leffaan, jos hän vaan viihtyy) että Kallion kirjaston remontin ajan kinoillaan Töölön kirjastossa: https://www.facebook.com/events/697488297117101

      T. Janne the BabyKino-isäntä

  • Miitu
    20.10.2017 at 14:52

    Meidän toissa kesän päälomakohde oli ”Katti Matikaisen kirjasto”, joka myös Seinäjoen kapunginkirjastona tunnetaan 😃

    • Tilia
      20.10.2017 at 16:52

      Seinäjoen kirjasto on NIIN TAJUTTOMAN HIENO, että melkein sen takia voisi muuttaa paikkakunnalle. Siinä jää hoplopit niin kakkoseksi.

      Ja sitten vielä: kirjasto ei ole ilmainen palvelu, vaan maksuton. Ainakin jos palauttaa ajoissa.

  • Ode
    20.10.2017 at 22:28

    Vallilan kirjaston kesäpiha on huippu! Päiväkoti ja kirjasto on samassa pihassa ja kesällä kirjasto pistää riippumatot ja räsymatot päiväkodin pihalle. Ekana vauvakesänä istuin usein päiväuniaikaan pihalla lukemassa naistenlehtiä. Eikä se Vallilan kirjasto ole hassumpi talviaikaankaan.

  • sssansan
    22.10.2017 at 17:26

    Etkös sä joskus ollut ainakin joskus aika tarkka siitä, ettei lasten kirjoissa olisi ”ikävää” sisältöä, mitään kiusaamista tai muuta? Niin kuinka tuollaisen sisällön sensurointi onnistuu, kun lapset itse valitsee kirjastosta kirjoja, eikä etukäteen oikein tiedä, millaisia juttuja ne pitää sisällään? Onko tullut koskaan mitään huonoja kokemuksia vastaan :-D

    • krista
      22.10.2017 at 20:31

      Joo, kirjat kyllä tavallisesti selaillaan jollain tasolla ennen lainaamista :) Itse asiassa lapset aika hyvin ”säätelevät” itse sisältöä, jota eivät halua – siis katsovat itse ja laittavat pois jos on jotain, minkä kokevat ikävänä. Toinen lapsi on erityisen herkkänä vihaisille/ilkeille ihmisille (ei niinkään jännittäville tapahtumille) ja pyytää itse esimerkiksi hyppäämään yli sellaiset aukeamat, jotka kokee ahdistavina.

      Mutta joo, on tullut tosiaan ”huonojakin kirjoja” (tai siis näille meidän lapsille sopimattomia) vastaan. Kirjastosta ei sentään ihan sellaisia kuin yhden kirjapaketin mukana tuli; Rasmus-nalle-kirja, jossa jollekin annettin selkäsauna :(

  • Tiina
    22.10.2017 at 21:44

    Sellon kirjasto, on siinä kauppakeskuksen vieressä.
    Kerran toki vain käynyt mutta iso leikkitila ja ruuan lämmitys mahdollisuus (jotka aina plussaa alle 2v:n kanssa liikkuessa) ja hirrrrmuisesti kirjoja.
    Myös Malmin kirjastossa on kiva uusittu lasten osasto

    • krista
      23.10.2017 at 08:41

      Joo just muuten viime viikolla Sellossa käydessä katselin sitä kirjastoa, että tuollakin ois kiva käydä! En ole muistaakseni koskaan käynyt, ja kuulostaa iiiiihanalta. Ehkä voisi mennä joskus ostoksille niin, että yksi aikuinen menee ruokakauppaan ja toinen lasten kanssa kirjastoon…? Oispa huippua!

      Malmi on tuttu meillä muutaman vuoden takaa, kun siellä oli joskus Silvan tanssitunnit ja silloin siellä kirjaston puolellakin joskus käytiin. Se kans on tosi kiva!

  • Jennimaaret
    30.10.2017 at 09:29

    Entinen lähikirjasto Kallion kirjasto ja nykyinen Oulunkylän kirjasto ovat huippupaikkoja molemmat! Ikäviä kirjastokokemuksia on pari Pasilan kirjastosta, missä on kyllä kiva lasten osasto, mutta henkilökunta on ollut vähän ikävää ja just hyshys-hyssytellyt herkästi.