Ravitsemussuositus päivittyi: ei lakritsia ja salmiakkia raskaana

Syksyllä (täällä) tästä jo puhuttiin – muistatteko?

Puhuttiin siis raskausajan turvallisesta ruokavaliosta ja siinä yhteydessä mainitsin, että on jo olemassa suomalaiset luotettavat tutkimustulokset lakritsin haitallisuudesta sikiölle (tiesin sen siitä, että tyttöjen täti on tutkimuksessa mukana). Lupasin myös kertoa, kun kyseisen tutkimuksen uusimmat tutkimustulokset julkaistaan. Samassa yhteydessä kirjoitin, että vaikka tutkimustulokset lakritsista olivat jo olemassa, THL:n ohjeet eivät olleet vielä päivittyneet.

No nyt ovat. Juuri eilen THL julkisti asiasta tiedotteen (täällä).

Lainausta tiedotteesta:

”Lakritsin ja salmiakin sisältämä glysyrritsiinin on eläinkokeissa todettu olevan suurina määrinä haitallista sikiön kehitykselle. Ihmistutkimuksissa lakritsia tai salmiakkia käyttäneiden äitien raskauden kesto on keskimäärin hieman lyhyempi. Heidän lapsensa saavat keskimäärin älykkyystesteissä hieman matalampia pisteitä, ja heillä on vähän enemmän keskittymis- ja tarkkaavaisuushäiriötä kuin lapsilla, joiden äidit eivät ole käyttäneet lakritsia tai salmiakkia.”

Ja tästähän me myös puhuttiin silloin viimeksi: jossain äitiysneuvoloissa on edelleen suositeltu (huh huh) lakritsin käyttöä raskaana oleville, joilla on matala verenpaine. No nyt tämä asia on väänneetty rautalangasta tuonne suositukseenkin, joten toivotaan, ettei missään neuvolassa enää suositella tuollaista!

”Suositukseen on vaikuttanut myös, että esimerkiksi äitiysneuvolassa on joskus saatettu suositella lakritsin käyttöä raskaana oleville, joilla on matala verenpaine. Tämä ei ole nykytiedon mukaista.”

Ei kuitenkaan kannata menettää yöunia, jos olet syönyt lakritsia tai salmiakkia raskaana – hysteriaan ei ole syytä. Mutta älä vaan syö enää. Vielä yksi lainaus tiedotteesta:

”Suosituksella ei haluta herättää huolta aiemmin lakritsia ja salmiakkia raskauden aikana käyttäneiden joukossa. Suomessa käytetään paljon lakritsia ja salmiakkia, ja suuri osa suomalaisista on altistunut lakritsille tai salmiakille kohdussa.”

40
Like

You Might Also Like

  • salmiakin uhrit
    26.1.2016 at 11:02

    ”kukin äiti on itse päättänyt käyttämänsä lakritsin määrän”

    Minusta ei yhtään tunnu siltä, että olisin itse saanut päättää syömäni salmiakkimäärän raskausaikana. Olin ennen raskautta jo päättänyt, että en yhtään mustaa karkkia syö. Ennen raskautta en ollut syönyt yhtään mustaa karkkia 7 vuoteen. Kun neuvolassa ensimmäisen kerran salmiakkia suositeltiin, sanoin että en halua. Minä en syö salmiakkia, enkä pidä siitä. Vastauksena oli pelkkä hiljaisuus. Kieltäytymisestäni huolimatta myös seuraavalla neuvolakäynnillä edelleen suositeltiin salmiakkia huimaukseen. Edelleen kieltäydyin ja epäilin sitä vaaralliseksi sikiölle. Kahdesta kieltäytymisestäni huolimatta suosittelu jatkui vielä kolmesti ja kahden eri lääkärin toimesta. Sanoin edelleen, että minä en halua. Siihen lääkäri kommentoi vaan, että ”mitään muuta hoitokeinoa ei ole”. Minusta tuntuu, että minua painostettiin sitä salmiakkia syömään. Sain raskausaikana haittoja ja lapsellani ilmenee haittoja. Jäljelle jää vain viha terveydenhuoltohenkilökuntaa kohtaan ja minulla on täysi oikeus siihen.

  • Minna
    27.1.2016 at 14:35

    Hö. Minä olen ollut salmiakkiriippuvainen. Myös raskausaikana. Appelsiinit, kokis, kevytviili ja salmiakit. Niillä elettiin koko raskausaika. Jossain vaiheessa upposi kotiruokakin. Tuloksena täysiaikainen, täydellinen lapsi, joka kehittyi ja oppi hyvin nopeasti kaiken. Ei mitään häröjä, koulussa on tullut vain ysejä ja kymppejä.
    Lapsi muuten tykkäsi salmiakista jo hyvin pienenä. Liekö saanut hänkin riippuvuuden…

    • Sara-täti
      6.2.2016 at 01:11

      Niinpä, onneksi näiden riskitekijöiden kanssa pelataan aina todennäköisyyksillä! Vaikka lakritsi lisäisi kehityspulmien riskiä, tai esimerkiksi ylinopeuden ajaminen lisäisi kolarin riskiä, kaikilla lakritsia syöneiden lapsilla ei tule pulmia, eivätkä kaikki ylinopeutta ajavat joudu kolariin. Ja toisin päin: kaikki kehityspulmista kärsivät eivät ole altistuneet lakritsille, eivätkä kaikki kolariin joutuneet ole ajaneet ylinopeutta. Se on varmasti monelle raskaana ollessa lakritsia syöneelle hyvä tieto, että ne raskausajan menneet tekemiset eivät todellakaan tarkoita, että lapsella automaattisesti olisi jotakin ongelmia. :)

  • Salmiakin uhrit
    27.1.2016 at 19:55

    Suomessa myytävien salmiakki- ja lakritsivalmisteiden glykyritsiinipitoisuudet
    keskimääräinen 2012 vuodelta Fazerin tuotteita

    Glykyrritsiinihappopitoisuus Fazer tuotteissa
    Pussimakeiset
    Tuote Glykyrritsiinihappopitoisuuksia,
    g/kg eli mg/g
    403435 Dumle Mix 220g 0,2
    403377 Pantteri Duo 100g 1,5
    403376 Fazerin Lakritsi 100g 3,4
    403375 Tutti Frutti mix 100g 1,6
    403769 Super Salmiakki 80g 3,9
    403624 Ässä mix 180g 1,4
    403622 Pantteri original 180g 1,3
    403620 Missä X 180g 0,8
    403623 Pantteri mix 180g 0,6
    403625 Aarrearkku 180g 1,0
    403628 Pantteri Black Shot 160g 1,6
    403732 Salmiakki mix 180g 4,9
    402835 403626 Tyrkisk Peber Firewood 180g 3,5
    403627 Tyrkisk Peber Hot&Sour 180g 2,3
    403798 Pantteri mix 400g 0,8
    403400 Lumi Pantteri mix 350g 1,1
    403792 Tutti Frutti mix 400g 1,6
    406320 Tutti Frutti Smoothie mix 350g 1,7
    403391 Tutti Frutti + choco 325g 0,8
    403764 Ässä mix laku 350g 2,2
    403791 Remix 400g 1,4
    403402 Ässä + choco 325g 1,3
    403403 Remix + choco 325g 0,8
    403405 Mättö K2X 400g 0,9
    Pastillit
    402800 Tutti Frutti Cranberry&liquorice 23g 0,0
    403713 Super Salmiakki 38g 4,6
    403711 Fazer Salmiakki 40g 7,5
    403714 Super Salmiakki xylitol 38g 3,9
    403712 Pantteri Salmiakki 38g 3,0
    403715 Pax original 40g 3,0
    403452 Xylimax Salmiakki 38g 0,0
    Purukumi
    611803 Fazer Salmiakki 25g 0,0
    Lakritsit
    406106 Tyrkisk Peber lakritsi 20g 2,5
    406107 Fazer lakritsi 20g 3,3
    Muut Fazer täytelakritsit 20g 2,4

    Glykyritsiinpitoisuudet Halvan tuotteissa
    Lakritsoissa glysyrritsiinihappoa on 2-3.
    Salmiakkimakeisissa pitoisuus on 1-2

    Leafin tuotteiden glykyritsiinipitoisuudet
    -Läkerol Classic 23 g salmiakki 4 tai enemmän
    -Läkerol Classic 23 g seasalt liquorice 4 tai enemmän
    -Lakrisal lakritsi-salmiakki 4 tai enemmän
    -Sisu sysi xylitol 4 tai enemmän

    Muiden tuotteidemme glykyrritsiini määrä vaihtelee 2-3 välillä

    Malaco Sirkus Aakkoset sisältävät 0.85

  • Aino
    3.2.2016 at 18:42

    Hei onko tutkimustietoa siitä, missä raskauden vaiheessa glykyritsiini (tai mikä se nyt olikaan) on haitallisinta?

    • krista
      3.2.2016 at 19:01

      Vinkkaan Saralle, että huomaa sun kysymyksen!

    • Sara-täti
      6.2.2016 at 00:08

      Heippa! En usko, että tästä on ainakaan tällä hetkellä mitään selvää tietoa saatavilla, vaan lakritsin käyttöä neuvotaan välttämään läpi raskauden. Lisää tutkimusaineistoa kyllä kerätään parhaillaan meidänkin ryhmässämme: esimerkiksi uudemman aineistomme lapset, joiden aikaa kohdussa seurattiin hyvin tarkkaan, ovat nyt ala-asteikäisiä ja olemme juuri aloittelemassa heidän tapaamisiaan. Tulevaisuus näyttää, toivottavasti! :)

  • glykyritsiinin uhrit
    5.2.2016 at 20:32

    Mä luin, että loppuraskaudesta olisi haitallisinta. Silloin glykyritsiini häiritsee eniten istukan toimintaa ja kortisoli pääsee eniten läpi sikiöön ja sikiön aivoihin. Jossain oli, että glykyritsiini estäisi puolet enemmän kortisolin muuttumista vaarattomammaksi kortisoniksi raskauden viimeisellä kolmanneksella kuin toisella kolmanneksella. Onko Sara asiasta samaa mieltä? Missä vaiheessa sikiön aivot ovat herkimmät kortisolin vaikutuksille? Ja missä raskauden vaiheessa sikiön lisämunuaiskuori ohjelmoituu ns. ”väärin” eli tuottamaan liikaa kortisolia koko loppuelämän ajan? Olen lukenut, että glykyritsiini voi laskea miehen testosteronipitoisuuden puoleen. Voiko tällä seikalla olla vaikutus poikasikiön kehitykseen kohdussa ja sen jälkeen?

    • Sara-täti
      6.2.2016 at 00:57

      Minun täytyy sanoa, että tätä asiaa en tiedä, eivätkä sitä käsittääkseni tarkkalleen tiedä muutkaan. Raskauden aikana äidin kortisolitasot tosiaan nousevat, ja myös istukan toiminta muuttuu pitkin raskautta. Raskauden eri vaiheissa sekä äidin kortisolia tuottavassa järjestelmässä, istukan toiminnassa, että sikiön omassa elimistössä tapahtuu ilmeisesti muutoksia, jotka yhdessä mahdollistavat sikiön normaalin aivojen ja ns. ”stressijärjestelmän” (kortisolia tuottavan hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakselin) kehityksen: eri vaiheissa vaaditaan hieman erilaista ”hienosäätöä”. On ihan uskottavaa, että istukan kortisoliaineenvaihdunnan häiritseminen lakritsilla aiheuttaisi erilaisia vaikutuksia ajankohdasta riippuen. mutta ilman tietoa en kyllä uskalla alkaa kovin pitkälle asiaa veikkailemaan. Toivottavasti tulevaisuus näyttää!

  • glykyritsiinin uhrit
    5.2.2016 at 20:42

    On erikoista, että entiset suositukset salmiakille ja lakritsille oli laskettu niin, että salmiakki tai laku sisältäisi aina 2 mg grammassa glykyritsiinia. Jos siis kulutti 250 grammaa viikossa salmiakkia tällä keskimääräisellä pitoisuudella saisi viikossa 500 mg glykyritsiinia. Voimme kuitenkin julkaisemastani listasta huomata, että noin 2 mg grammassa glykyritsiinia ei pidä paikkaansa kuin harvoin ja useat valmisteet ylittävät kesimääräisen pitoisuuden kaksinkertaisesti ja pahimmassa tapauksessa yli 3 kertaisesti.

    • Sara-täti
      6.2.2016 at 01:02

      Ihan totta, että eri tuotteiden glykyrritsiinipitoisuudet vaihtelevat aika lailla, eikä niistä pakkauksen tuoteselosteenkaan perusteella pääse usein perille.

    1 2