Painoskarppaajan ykköspöperö

Tämä saattaa olla blogimaailman historian ehkä ankein ruokaresepti. Kulinaristit tukehtuvat ensin nauruun ja sitten uudestaan vielä myötähäpeään.

Mutta! Tämä seuraava pöperö on ihan oikeasti tarkan ja huolellisen tuotekehityksen tulos. Uskokaa vaan!

Väitän nimittäin, että tämä pöperö on Se Juttu, jonka ansiosta kiloklubbaus on minulta aikaisempina kertoina (edellisen raskauden jälkeen ja kerran sinkkuaikoina kesällä kertyneet siiderikilot pudottaessa) onnistunut. Optimaalinen yhdistelmä Kiloklubin tarvitsemia (no okei ja painoskarppaajan) aineksia – minimikalorein ja niin, että nälkä pysyy mahdollisimman hyvin poissa.

Reseptin (hah!) kehittäminen lähti minulla aikoinaan liikkeelle jonkinlaisesta riisisoijapöperöstä. Eräänä iltana noita aineksia Kiloklubiin näpytellessäni totesin, että mitä hemmettiä mä tolla riisillä teen?!? Jos jätän riisin pois, saan samoilla kalorimäärillä juoda yhden kuivan omeansiiderin sen pöperön kanssa! Wohoo!

Pöperön ainekset olivat aikoinaan mahdollisimman sinkkujääkaappiystävälliset, kaikessa yksinkertaisuudessaan näin:

Tänään hifistelin ja lisäsin pöperöön myös jääkaapista löytyneet:

…ja valmiin pöperön sivuun vielä sellaisenaan kastikkeeksi:

Ja tässä resepti kaikessa täydellisyydessään, olkaa hyvät!
(tein äsken neljä annosta ja pakastan loput, ennen tein aina yhden annoksen kerrallaan eli luvut ovat suht neljällä jaolliset)

Painoskarppaajan soijapöperö (4 annosta):

4 dl soijarouhetta
8 dl vettä
4 rkl oliiviöljyä
1 pss (150g) pinaattia
1 pss (200g) herne-maissi-paprikaa
2 kpl yksikyntistä valkosipulia
8 kpl luumutomaattia (enempää ei ollut jääkaapissa)
2 rkl currytahnaa
mausteita oman maun mukaan (paljon; mä laitoin mustapippuria ja garam masalaa)

…ja annoksen sivuun sellaisenaan:
turkkilaista jugurttia
sambal olek -chilitahnaa

Heitä kiehuvaan veteen soijarouheet, ja kun soija alkaa olla valmiin näköistä, lisää joukkoon muut ainekset valinnaisessa järjestyksessä. Valmista on sitten, kun ei ole enää vetistä.

Hehe, luulitteko että lopputulos on jotenkin hienomman näköistä kuin ainekset antavat olettaa. No ei ole. Mutta maku on hyvä, kiitos mausteiden :)

JA: kaloreita noin 400 (riippuen siitä, paljonko ammentaa lautaselle tuota turkkilaista jugurttia) plus rutkasti proteiinia ja hyvää rasvaa – ja mikä parasta, nälkä pysyy poissa pitkään! 

Okei-okei tämä ei ole gourmet, mutta painoskarppaajille (etenkin kasvissyöjäsellaisille) ihan oikeasti suosittelen! Ja erityisesti hei Kiloklubi-käyttäjät; testatkaa, mitä tää tekee teidän päivän palloille – tulee kuulkaas ainakin mulla vihreää, vihreää, vihreää! :) 

Vapise, avocadopasta!

 
Like

You Might Also Like

  • -jenni-
    18.1.2015 at 15:40

    Miten mun silmiin vilahti jossain:kiloklubi kokeile eka kuukausi veloituksetta.. onko se muuttunut maksulliseksi!

    • Kristaliina
      18.1.2015 at 15:42

      Eeeeeeei kai? Ei varmaan? Ei multa ainakaan ole mitään maksua karhuttu ja mulla on ollut tunnarit jo jostain vuodesta 2009 asti :)

      • Vierailija (Ei varmistettu)
        18.1.2015 at 16:16

        mobiiliappsi käsittääkseni on maksullinen, mutta se tavallinen versio on ilmanen, ei hätää :)

        • Kristaliina
          18.1.2015 at 19:56

          Joo näköjään premium on maksullinen. Mutta peruskäyttö edelleen ilmaista!

          • Vierailija (Ei varmistettu)
            9.2.2015 at 12:22

            Meinasin mennä kiloklubiin, mutta ekan kuukauden käytön jälkeen muuttuu premiumiksi eli maksulliseksi. Vaikka yrittäisin rekisteröityä mistä liity ilmaiseksi -kohdasta, se kysyy luottokortin nroa ja enhän mä nyt semmoista syötä, kun ei ole tarkoitus käyttää mitään maksullista. :(

  • Tommi K
    18.1.2015 at 15:42

    Oi joi. Soijarouhe on yksi niistä asioista, joiden vuoksi olen iloinen, ettei Rouva ole enää kasvissyöjä :D Suosittelen proteiininlähteiksi sen sijaan papuja, linssejä (varsinkin punaisia) ja kikherneitä. Niitä syö tosi mielellään edelleen. 

    • Kristaliina
      18.1.2015 at 15:44

      Kauhee vaiva :) 

      No, Joel tekee mulle kyllä paljon papu- ja linssiruokia – mun makuun helppoudesssaan toi rouhe on kyllä ylivoimaisesti ylitse muiden!

      • Tommi K
        18.1.2015 at 15:49

        Höps, siinä ne linssit kiehuu kattilassa missä soijakin ;) Ja kikherneitä saa valmiiksi kypsennettyinä (luomu)säilykkeinä tölkissä. 

        • Kristaliina
          18.1.2015 at 15:51

          Höps itsellesi, soijarouhe on hyvää! …ja näissä on enemmän proteiinia suhteessa hiilareihin – eikä pieretä :)

        • Kasvissyöjä minäkin (Ei varmistettu)
          27.1.2015 at 14:14

          Soijalla ja muilla palkokasveilla (esim. nuo mainitsemasi linssit ja kikherneet) on se ero, että soija sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot ja on siis parempi proteiinin lähde. Mulla ainakin tuo on syy suosia soijaa. Muiden protskun lähteiden kanssa kasvissyöjän pitäis aina muistaa syödä esim. täysjyväviljaa, jotta elimistö voi näistä aineksista yhdistellä täydelliset aminohappoketjut.

      • IirisS (Ei varmistettu)
        18.1.2015 at 15:54

        Mikä soijarouheessa on vikana? Maustamisesta sen vain on kiinni :—) enkä mä ainakaan koskaan liottele rouhetta missään kasvisliemessä, niinkuin pussin kyljessä opastetaan. Mausteiden ja öljyn kanssa pannulle, sitten esim. tomaattimurskaa sekaan. Nam.

        • Vierailija (Ei varmistettu)
          18.1.2015 at 16:21

          makuasiahan se on, mutta itse en kyllä myöskään soijarouheeseen koske… muut kasviproteiiniversiot maistuu oikein hyvin, samoin tofujukurtit sun muut, mut yyyh ne soijarouheet. tai ehkä en vaan osaa maistaa niitä oikein, mutta en kyllä aio opetellakaan :D

        • soijis (Ei varmistettu)
          18.1.2015 at 18:37

          WORD! Ei todella kannata keitellä, öljyä ja hyvät mausteet (ja sipulit) + tilkka haluamaansa nestettä niin nam! On niin moni lihaani kehuskellut, että uskaltaisin väittää monella soijarouhetta vieruksivilla olevan sen kokkaustaidossa vain puutetta ;)

          • Mandarii
            18.1.2015 at 20:14

            Osaisitko sä (tai joku muu) kertoo tarkemmin, mitkä on ne hyvät mausteet? :D Itsellä aina kaikki reseptit kaatuu ”mausta oman makusi mukaan” -kohtaan, koska en todellakaan tiedä miten. Eli jos jollain on ihan sellasia tarkkoja maustemitallisia soijarouheohjeita niin vinkatkaa. :)

          • Kristaliina
            18.1.2015 at 20:40

            Soijis ehkä osaisi vastata tän paremmin, mutta tosiaan esim. mulla tässä meni mausteeksi 2 rkl currytahnaa ja 2 kpl valkosipulia (sellaista yksikyntistä aika pientä, näkyy kuvassa). Lisäksi mustapippuria ja garam masalaa – ravistelin vaan enkä mitannut niitä… Ja sitten ruoan kanssa tuota sambal olekia sivussa, siitä saa maun mukaan tulisuutta lisättyä niin paljon, että varmasti saa nenän vuotamaan :)

            Soijarouheen kanssa mun kokemus on, että paljon kannattaa laittaa, ja mun makuun hyviä on noi edellä mainitut. Tykkään tulisesta :)

          • sama vierailija kuin hieman ylempänä (Ei varmistettu)
            19.1.2015 at 07:39

            Siinä mun soijarouheongelma varmaan onkin, kun EN tykkää tulisesta ruoasta :) Eli jos tulisesti maustamalla saa muiden mielestä hyvää, niin ei ole mun mielestä hyvää silloinkaan.

          • soijis (Ei varmistettu)
            19.1.2015 at 19:28

            Oiei! Itse olen myös lisännyt täysin mututuntumalla mausteet (paljon – oli ihan hyvä vinkki), muttaaa aloittelijalle semmoiseksi perinteiseksi setiksi suosittelisin tuoreen sipulin ja valkosipulin lisäksi esim. Meiran grillimauste (suolalla tai suolaton) tai jauhelihamauste. Kannattaa tsekata aina suolan määrä noissa maustesekoituksissa, jauhelihamausteessa taisi olla 30%. Jos keitoksesta meinaa tulla liian suolaista ja kuitenkin haluaisi makua lisää, niin sitten lisää yksitellen erinäisiä mausteita; vaikka paprikaa, pippuria, currya, timjamia/yrttiseosta, valkosipulia.. Maustaminen riippuu toki myös mitä ruokaa teen rouheesta. Esim. pastan kanssa tarjottavaan tomaattikastikkeeseen laitan lopuksi reilusti yrttejä ja pastan päälle saatan ripotella vielä Santa Marian pasta basilico -maustetta (sis. suolaa, valkosipuli, tomaatti, sipuli, mustapippuri, persilja, basilika-aromi, basilika, chilipippuri, hiivauuta, happo). Mausteet on parasta! Kaapissa kannattaa olla paljon mausteita ja kaupassa kannattaa tutkia maustehyllyä, sieltä löytyy vaikka mitä. Niin kuivista mausteista kun tahnoista ym. sooseista.

            Mutta niin, pahoittelen, harmi ettei oo tarkkoja mittoja mullakaan. Pitää ensi kerralla vähän laskeskella :) Noilla maustesekoituksilla kun olen tehnyt, ei ole tullut tulista vaikka maustesekoituksissa on hieman chilipippuria/cayennea. Huomasin itseasiassa vasta nyt. Jos haluan tulista, lisään erikseen esim. cayennea/chilimaustetta/tuoretta chiliä.

            Ps. Tuo Kristan kuvassa oleva soijarouhe ei ole omasta mielestäni ollenkaan niin hyvää koostumukseltaan kuin soyappetit.

            Pps. Kasvisruoan ei mielestäni tarvitsekaan maistua aivan samalta kuin liha, vaikken kasvissyöjäksi aikoinaan ryhtynytkään makuasioiden takia vaan eettisten, ympäristö- ja terveyssyiden, kuten varmasti moni muukin. Jauhelihaa muistuttava soijarouhe on kuitenkin kiva juttu, koska joskus on mukava tehdä lapsuudenruokia, esim. ruskeaa kastiketta ja muusia tai makaroonilaatikkoa (menee muuten monelle ihan täydestä ”ai olikse vegaanista..?”) Ja ainakin näitä ruokia voin nyt syödä hyvällä omalla tunnolla, lisää ruokailunautintoa omalla kohdalla kummasti ^_^ Lisäksi kaikenmaailman mock meatit mahdollistaa, että joskus melkein jopa epäilet syöväsi lihaa.. (esim. seitan, anamman vegopyörykät, vegekebab)

            Ppps. Pahaa kasvisruokaa maistettuaan ei tokikaan kannata leimata kaikkea vegeä (en siis tarkoita, että täällä olisi sanottu näin, mutta yllättävän moni olettaa että kasvisruoka on aina pahaa tai huonompi vaihtoehto kuin liharuoka). Koska kuten voi tehdä hyvää ja paskaa liharuokaakin, voi tehdä myös hyvää ja paskaa kasvisruokaa.

            Pppppppps. hups ROMAANI! (kasvis)ruoka on vaan lähellä sydäntä <3 Kiitos Krista taannoisesta Joelin pannupitsaohjeesta, tehdään usein superhyvää ja nopeaa pitsaa sillä ohjeella (pohjassa soijajugurttia turkkilaisen tilalla).

        • Kristaliina
          18.1.2015 at 19:55

          Samaa mieltä – maustamalla soijarouhe on oikesti hyvää! Eikä mullakaan siihen mitään superkykyä olen, kunhan länttään maustetta paljon. Esimerkiksi tuo tahnat on siihen tosi hyvä.

          Plus tosiaan ajatellen tän jutun/reseptin pointtia eli jos haluaa reseptin, jolla saa minimikaloreilla maksimisti hyötyä. Papuja/linssejä tosiaan syön paljon proteiininlähteenä, mutta tuollaisiin ravintoarvoihin niillä ei millään päästä kuin tällä yhdistelmällä :)

          • Emilia M
            18.1.2015 at 23:10

            Mulle uppoaa jotenkin paremmin soijasuikaleet kuin rouhe. Vaikka rouheesta saakin maustamalla ihan hyvää, se jotenkin närästää aina jälkikäteen, mitä suikaleet ei tee. Ja sit syön paljon Jalotofun valmiiksi maustettua tofua – ehkä hiukan hintavampaa, mut joka sentin väärti, niiiiiiin helppoa vaan lykätä jonkun kasviswokin joukkoon!

            ”Jääkaapissa ei ole mitään” -hetkien pelastus: Pakasteherneitä, porkkanaa (tms. random-kasvisten jäänteitä), tofua tms. protskua (kananmunaa, pakastekatkarapuja), nuudeleita, mausteeksi valkosipulia, inkivääriä, soijakastiketta – niin nopeaa ja helppoa ja hyvää.

      • Nata - White Trash Disease
        18.1.2015 at 23:18

        En ota kaiken solidaarisuuden nimissä kantaa soijarouheen makunautintoon, mut haluaisin infota kaikkia vegejä, että linssejä ja kikherneitä saa nykyään esikypsynneittyinä versioina gogreenilta. 5 min keittoaika! Falafelin tekeminen helpottui just kummasti.

  • Tove Janssonin tytär
    18.1.2015 at 17:13

    Vegaanin vinkki soijarouheen valmistukseen: unohtakaa se keittely. Reippaasti oliiviöljyä pannulle ja rouhe kuivana siihen. Kääntele keskilämmöllä muutama minuutti, älä polta mutta anna öljyn imeytyä. Lisää vähemmän vettä kuin ohjeissa, mausta samalla. Älä jätä löllööntymään mihinkään vesilammikkoon.

    • Kristaliina
      18.1.2015 at 17:29

      Oi, täytyypä kokeilla!

  • suvitus (Ei varmistettu)
    18.1.2015 at 20:46

    Törmäsin tähän linkkiin jo pari kertaa Facebookissa, ja luen joka kerta painos_karppaaja, enkä meinannut ollenkaan tajuta, mitä se tarkoittaa :D

    • Kristaliina
      18.1.2015 at 20:55

      Hihi! Mä kans ajattelin tuota otsikkoa katsellessani, että näyttää karppaajalta – mutta en hoksannut, että alkuosastakin tulee oikea sana. Mutta eiks tää kävis suht hyvin karppaajallekin? :)

    • Sanph
      20.1.2015 at 13:16

      Mä luen joka kohdasta ton samoin kuin sä, painos_karppaaja. Johan menee aivot solmuun.. :D

  • ElisaM (Ei varmistettu)
    18.1.2015 at 21:07

    Mun vinkkiviitonen painoskarpppaukseen on pakasteherneet välipalana ja iltanaposteltavana. Yllättävän hyviä nimenomaan jäisinä eli suoraan pakkasesta suuhun :)

  • Mika (Ei varmistettu)
    19.1.2015 at 11:48

    Tulipa herkullista!! Kiitos vinkistä :)

    • Kristaliina
      19.1.2015 at 11:52

      Jesh, saatiinko täällä just eka kokeilija!?! Jee! Mahtavaa, kiitän ennakkoluulottomuudesta :) Mulla meinas jo epätoivo iskeä, että kaikki nyt vaan jumittuu tuohon rouhejuttuun eikä kukaan edes testaa :)

      • Mandarii
        19.1.2015 at 19:35

        Mäkin uskaltauduin kokeilemaan. :) Vielä täytyy harjotella maustamista, mutta kyllä currytahnalla ja pippurilla jo ihan riittävän hyvän makusta tuli. Ja helppoa oli tosiaan, eli kiitos ohjeesta! :D

      • NinaMaria
        21.1.2015 at 18:09

        Mä oon jo vuosia tehnyt aika samanmoisia. Tosin oon niin hc et oon joskus lämmittänyt vedenkeittimessä vettä, soijat siihen ja mausteita perään ja naamariin. :D

        Tarvitsee varmaan ottaa vuosien jälkeen käyttöön koska osallistun just vegaanihaasteeseen ja oon aivan varma et lihoan koska syön ihan järkyttävästi hiilareita (riisiä, pastaa jne) kokoajan. Ja nälkäkään ei tunnu lähtevän. Eli aidosti kiitos ”reseptistä” :)

  • liesitär (Ei varmistettu)
    19.1.2015 at 23:56

    Kuulostaa (ja näyttää) mielenkiintoiselta! :D Pittääpä kokkeilla… Vinkkinä riisin korvaukseen: kukkakaalicouscous! Bongasin idean Eeva Kolun Voisilmäpeliä-ruokablogista ja se olikin sitten rakkautta ja hurahdusta kerrakseen… Ja en, en ole aiemmin ollut kukkakaalen ystävä! Itse asiassa höyrytetty kukkakaali on edelleen yksi inhokkiruuista! ;) Mutta tuo kukkakaalicouscous… Siitäkin varmasti saisi hyvin vihreitä pallukoita! ;)

  • Roosa
    20.1.2015 at 17:46

    Ootko kokeillut hernerouhetta? Nam!

  • MarjaH (Ei varmistettu)
    27.1.2015 at 11:01

    Saanko jakaa kanssasi reseptin? Tää on niiiin ihana välipala, ja sopinee teillekin :) Eli otetaan aterialta ylijääneet riisit (mä en ainakaan ikinä osaa keittää sopivaa määrää), turkkilaista jugurttia, appelsiinia (kuorittuna ja paloiteltuna suupaloiksi), vähän sokeria ja vaniljaa (miksei kanelikin tms kävisi). Sekoitetaan ja nautitaan tätä modernia appelsiiniriisiä, ihanan hyvää ja helppoa!