Yksi aamu! (ja identiteettikriisi)

Yksi aamu! Yksi aamu! Sitten alkaa se piiiitkään odotettu Joelin isäkuukausi. Ihanaa. Kuusi viikkoa sitä, mikä meille on kaikkein tärkeintä: yhteistä aikaa.

Koska minä rohmusin kaikki hoitovapaat (toistaiseksi), ei Joel ole vielä ollenkaan päässyt kokemaan tavallista kahdestaanolo-naperoarkea Silvan kanssa. Ja minulla on siitä jatkuvasti vähän huono omatunto – minkä kenties voi huomata siitä, että mainitsen nyt asiasta ehkä noin viidettäkymmenettäkahdeksatta kertaa.

Mutta! Nyt on sitten sen aika! Isäkuukausi!
(12 vanhempainvapaapäivää plus isyysrahakausi 24 arkipäivää = isäkuukausi)

*******

Mutta het-ki-nen: onko se sittenkään sama asia? Minun ”vastuuaikanani” Joel lähti arkipäiväisin töihin, mutta nyt isäkuukauden aikana minä olen… niin – mitä minä oikein olen?

Päällä on nyt ehkä pienimuotoinen kepeähkö identiteettikriisi.

Seuraavan kuuden viikon aikana minä en ole hoitovapaalla. En siis saa Kelalta kodinhoidon eiku: kotihoidontukea, koska Joel on isäkuukaudella. En myöskään ole lomalla, koska käytin kesälomani jo helmi-maaliskuussa vanhempainvapaan ja hoitovapaan välissä. En ole myöskään töissä, koska… Öööh. Koska kesä?

Apua. Olen yhteiskunnan ulkopuolella. Lainsuojaton. En-mikään. Järjestelmästä pudonnut. Nimetön.

Heh, en ole ikinä ennen ollut tällaisessa ”määrittelemättömässä” tilassa.

*******

Noooh. Ajattelin ainakin kitkeä rikkaruohoja.

Isäkuukautta odotellessa!

 

PS. Kun yritin tägätä jutun sanalle ”isyys”, sain koneelta näin ylevän määritelmäarvauksen:


Jep.

 

 

PSS. Tätä teemaa vähän sivuten mutta silleen sopivasti asian vierestä: lukekaapa, mitä Minttumaarian ystävälle kävi. Kansalaisaloitteen vanhemmuuden kustannusten tasaamiseksi voi allekirjoittaa täällä.

 
Like

You Might Also Like

 • MirvaK
  17.6.2013 at 18:37

  Täällä alkoi 6 viikon ”isän hoito vastuu” viikko sitten. Eikö se niin ole, että kun isä on kelan vanhempainvapaalla, niin hoitovastuu lapsista on hällä. ;) Ja minä olen kesälomalla, viime vuotisella sellaisella kun sairasloman takia hiukan siirtyi. :D Mutta ai että on ihanaa (ainakin vielä). Koko perhe 10 viikkoa (mies pitää lisäksi kesäloman) lomalla!

  • Kristaliina
   17.6.2013 at 18:44

   Ehdottomasti on! :) Kelassa muuten meille tästä erityisesti mainittiin, vähän silleen kärkevästikin tyyliin ”Isäkuukausi on sitten järjestetty niin, että isä hoitaa lasta. Silloin äiti ei hoida vaan tekee jotain muuta”. Kelaa ei kuitenkaan kuulemma kiinnosta, että mitä se äiti tekee, eli sitä ei tarvitse erikseen ilmoittaa :)

   No, mä kitken sitten vaikka rikkaruohoja :D

   Tsihihi tätä isäkuukautta on muuten nyt näköjään liikkeellä – moni muukin on näköjään laskeskellut, että kesällä tämä mahdollistaa perheen yhteisen pidemmän vapaa-ajan :)

   • Amma
    17.6.2013 at 19:10

    Juu-u, meilläkin. Mulla on vielä käyttämättä kolme viikkoa kesälomaa ja kas, sattumoisin mies on just samaan aikaan isäkuukaudella ;)

 • LauraEm.
  17.6.2013 at 20:09

  Käytän tilaisuutta röyhkeesti hyväkseni, ja tiedustelen tosta kotihoidontuesta. Pidättääkö kela automaattisesti mun kotihoidontuen isäkuukauden ajalta vai pitääkö se erikseen perua? Nimim. teen kaikkeni välttääkseni kelan sivuilla harhailua…

  Täällä mies pitää isäkuukauden syksyllä ja mua harmittaa kun mun pitää tehä sillon jotain :D ois ihana löffiä kuus viikkoo kolmistaan sohvalla, mut toisaalta haluan käyttää hyväkseni sen pienenkin tilaisuuden ja kokee, mitä on olla se poissaolija ja mies haluaa tilaisuuden olla se yksinkotonalastahoitava. Eihän mulla siis töitä oo mut koitan bongailla läsnäolokursseja yliopistolta… ja täytyy varmaan järjestää myös tarkasti aikataulutettuja kirjastopäiviä, et oikeesti pysyn poissa ”työpäivän” ajan :)

  • Kristaliina
   17.6.2013 at 20:34

   Eeee äää ööö mulla on sellainen muistikuva (lue: älä pidä tätä faktana), että sitä ei pitänyt erikseen perua – siitä vaan sitten tuli yhtä aikaa ilmoitus, että Joelille on annettu tuki ja multa vastaavasti peruttu. Oon aika varma, että ei tarvinnut perua :)

   Just tuota mäkin vielä haikailen: että olisi ollut niin hyvä kokea se ”toisen rooli”: olla poissaolija ja tulla väsyneen puolison luo kotiin/ olla yksinvastuussa on olla se väsynyt puoliso illalla :) Vaikka tämä kesäaikajärjestely on ihana, silti tuntuu että jotain tärkeää tässä jää nyt kokematta. Aion tosiaan olla poissa päiviä, kyllä, mutta ei se tietysti ole sama, jos olen vaan jossain rannalla lorvehtimassa :)

   Nooh, niin kuin olen usein näin julkisesti jo luvannut: jos meille tulee joskus vielä uusia perheenjäseniä, niin sitten Joel saa hoitovapaat.

   • Liisa
    17.6.2013 at 21:37

    Juu, kyllä se kotihoidontuki minun(kin) mielestäni katkeaa automaagisesti ja jatkuu sitten taas isäkuukauden jälkeen (jos/kun äiti jatkaa hoitovapaata).

   • LauraEm.
    18.6.2013 at 10:47

    Hyvä tietää. Pitänee kuitenkin muistaa olla skarppina ettei rahaa tuu, tukien palautus kun on yks hauska ruljanssi sekin.

    Ja hei, kyllä ihan hyvällä omatunnolla musta voi myös lorvehtia kotonakin ”kolmantena pyöränä”, jos ei nimenomasesti haluta sitä roolien vaihtamista :) mitä sitä pakolla järjestään, mulla siis joka tapauksessa on jotain mitä pitäs tehdä niin sitä on hyvä hoitaa sillon kun isällä on ”hoitovapaa”.

 • honeychile
  17.6.2013 at 20:14

  No siis sä oot tietty kotirouva! Mikäs sen parempaa! Eikä se ainakaan mulla tarkoittanut mitään siivoamista tai ruuanlaittoa (jotenkin en saanut niihin mitään kipinää, kumma kyllä) vaan enemmänkin esim. joogatunteja ja kahvilassa istuskelua… kyllä se siitä, kun identiteettikriisistä yli pääsee :) 

  • Kristaliina
   17.6.2013 at 20:27

   Okei nyt alkaa kuulostaa hyvältä :D

 • kao kao
  17.6.2013 at 20:36

  Allekirjoitettu, plus mainostettu aloitetta fb-kavereille :) kiitos linkistä!

  • Kristaliina
   17.6.2013 at 22:40

   Hieno homma!

 • Milkkis (Ei varmistettu)
  17.6.2013 at 21:49

  Äääääääh Krista pliiiis, se ei ole kodinhoidontuki vaan kotihoidontuki :) Kela maksaa lapsen kotihoidosta eikä kodin hoitamisesta…
  Ja hoitovapaalla voit kyllä olla vaikka Joel viettäisikin isäkuukautta etkä saa Kelalta kotihoidontukea. Hoitovapaa on sun ja sun työnantajan välinen sopimus, siihen ei liity Joel, Kela tai edes Silvan hoitojärjestelyt.

  • Kristaliina
   17.6.2013 at 22:34

   Äääh TAAS mä tein sen; kotihoidontuki kotihoidotuki kotihoidontuki – ei näköjään ihan vähästä mene mun kaaliin äääää. Etenkin kun mulle todellakaan ei kannata maksaa kodin hoitamisesta :D

   Hei mutta tämähän ratkaisi mun identiteettikriisin. Jea: mä olen siis edelleen hoitovapaalla. Mahtavaa, homma ratkaistu!

  • Kristaliina
   17.6.2013 at 22:39

   Joo, tuollainen ei ainakaan tullut puheeksi ollenkaan… Mutta joo, lomat on mulla jo lomailtu eikä töihin mua varmaan heinäkuuksi olisi haluttukaan, koska koko työpaikka on suljettuna silloin :D

   Mutta joo: ihanaa, nautitaan! :)

 • Linka
  17.6.2013 at 23:26

  Meillä alkaa myös huomenna, on kylläkin ”vain kuukauden” pois töistä, ei maksimiaikaa, mutta silti, lomani jatkuu. Meillä on nyt miehen kesäloman+isyysloman ajan ollut vuoroyöt pojan ”vastuuhenkikönä” olemisessa, ja tekee kyllä niin eetvarttia että…toki jätkä nukkuu kuin tukki isin yönä ja äidin yönä sitten pusataan hampaita maailmaan, mutta onneksi mun kesälomakuukausi töistä alkaa huomenna niin voin ottaa hyvällä omallatunnolla lomatirsat. :)

 • Minttumaaria
  18.6.2013 at 15:44

  Kiitos! :)

 • Devika Rani (Ei varmistettu)
  18.6.2013 at 22:16

  Odotan suurella hartaudella että miehen loma alkaisi. Päästäisiin viettämään aikaa yhdessä ja että saisin vähän omaa aikaa esim leffassa käymiseen tai kirjan lukemiseen. Mitä luksusta!