Oletko kokeillut villasukkia paljaaseen jalkaan?

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Helsingin Villasukkatehtaan ja Indieplacen kanssa.

Ai että, villa on kyllä niin mahtava materiaali – sen ansiosta mulla on ollut viime aikoina ihanan lämpimät varpaat! Ja kuten ehkä muistatte (vanha postaus vuodelta 2016, sori se sisältää rumia sanoja), tämä asia on mun hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeä juttu.

Lapsena villasukat kuuluivat tietysti Kuusamon talveen. Ensin alle tavallinen sukka, sitten päälle villasukk…. mutta hetkinen! Ei noin! Vasta muutama vuosi sitten kuulin, että villasukka kannattaisi itse asiassa pukea suoraan paljaaseen jalkaan.

Muutama vuosi sitten tämän siis kuulin – mutta vasta tänä syksynä ensimmäistä kertaa toteutin.

Eli vasta nyt näiden mun Helsingin Villasukkatehtaan oranssien ihanuusvillasukkien kanssa ”rohkaistuin” kokeilemaan näinkin radikaalin (heh) kuuloista vetoa. Paljaaseen jalkaan, todellakin, ohhoh. Joskus vaan kannattaa kuunnella (ja jopa uskoa) niitä, jotka asioista tietävät.

Olin ihan yllättynyt siitä, miten mukavilta nuo villasukat tuntuvat! Helsingin Villasukkatehtaan villasukat on neulottu karstavillalangasta ja ne ovat siis enemmänkin sellaisia vähän perinteisenkarheita (koska niissä on ajateltu ilmavuutta, kestävyyttä ja lämmittävyyttä) kuin silkinhienonhienoja. Silti paljaaseen jalkaan tuntuma on yllättävän pehmoinen.

Olin alitajuisesti jotenkin ajatellut, että ”hikiset jalat siellä villasukissa yök”, mutta hitsi vie nyt olen käytännössä todennut, että se alussukkahan sen hien näköjään tekeekin; nyt varpaat ovat siellä villasukisssa oikein mukavan ilmavasti ja lämpimästi. Ei muuten hikoa!

Jännitin myös vähän kutisevuutta, koska joskus lapsena villavaatteet kutittivat ikävästi. Luulin olevani allerginen villalle, ja siksi aidon villan käyttö jäi minulta moneksi vuodeksi. Mutta nyt olen huomannut, että nykyään monet villaiset tuotteet ovat ihan erilaisia kuin silloin kultaisella 80-luvulla! Näissä villasukissakaan kutisevuutta ei tunnu mun jalkaan yhtään. Jokaisella tietysti tämä kutinatuntuma erilainen, mutta suosittelen reippaasti testaamaan tällaista paljasjalkavillasukkatapaa, jos ette ole vielä kokeilleet.

Saatatte yllättyä niin kuin minäkin yllätyin!

Näin parin kuukauden aikana minusta on siis kasvanut pesunkestävä ”villasukka paljaaseen jalkaan” -koulukunnan kannattaja.

Olen tänä talvena myös tyylillisesti jotenkin ihastunut siihen, että nuo ihanan väriset villasukan varret saavat reippaasti näkyä: nostan ne ylpeänä farkkujen lahkeiden päälle. Täydellinen match mun oranssiin talvitakkiin! Harvoin sitä varmaan tavallisesti kuulee kehuja sukista (etenkin kun on kengät jalassa), mutta nyt tuntuu, että melkein joka päivä joku ihastelee noita mun villasukan varsia.

Joelillekin olen yrittänyt vinkata, että hei nosta vaan lahkeiden alta ne villasukan varret esiin – näin hienoilta nimittäin turkoosit Helsingin Villasukkatehtaan villasukat näyttävät punaisten ulkoiluhousujen kanssa.

Tuosta puolison jalkatyylistä vielä – legendahan kertoo, että Joel tiedettiin aikoinaan lukiolaisena sinä tyyppinä, joka käveli koulussakin (ja ulkona siis) paljain jaloin kesät talvet. Mun rakas friikkimieheni, pus! Joel on tätä legendaa vähän paikkaillut kertomalla, että kyllä sillä oikeasti oli viileään aikaan kengät. Mutta kai se sen verran kuitenkin paljain jaloin kulki, että tällainen maine pääsi syntymään, ha!

Edelleen Joel (ja lapset myös!) on täällä meidän puutalon jääkylmillä lattioilla paljain varpain silloin, kun minä jo vedän villasukkaa jalkaan. Ulkona Joel käyttää nykyisin pelkästään paljasjalkakenkiä. Sukka sinne kengän sisään ilmestyy vain pakkasella, ja se saa olla vain ja ainoastaan villasukka.

”Mulla ei ole mitään aikeita laittaa puuvillasukkaa jalkaan enää ikinä”, Joel tuosta vierestä lisää.

Puuvillasukan Joel tosiaan on laittanut jalkaansa vain HopLopissa sen kerran, kun omat villasukat unohtuivat kotiin. Ja silloinkin salaa muristen.

Villasukka se olla pitää!

Nämä Helsingin Villasukkatehtaan villasukat ovat myös retkeilijöiden ja ulkona töitä tekevien suosiossa – sen arvaa jo siitäkin, että näitä myydään esimerkiksi retkeilytarvikekaupoissa sekä monissa rautakaupoissa sillä osastolla, jossa on myynnissä rakennustyöntekijöiden ulkovarusteet.

Tämä ulkonaliikkujien suosio johtuu varmasti siitä, että villasukkien ominaisuudet on mietitty loppuun asti. Helsingin Villasukkatehtaan villasukkien lankaan on kehrätty kolmen eri lammasrodun villaa, jotta villasukkaan on saatu juuri oikeat ominaisuudet: ne kestävät käyttöä, lämmittävät tehokkaasti, ja lisäksi tosiaan ovat vielä mukavan tuntuiset paljaassa jalassa.

Lanka on karstavillalankaa eli lyhyehköstä kuidusta kehrättyä pörröistä ja paksuhkoa lankaa, jossa on noin 1 % villarasvaa. Villa on eettisesti tuotettua (mulesing-vapaata) villaa enimmäkseen Uudesta-Seelannista, ja myös suomenlampaan villaa siihen on kehrätty mukaan teknisesti sopiva määrä. Villaa on 70 %, ja polyamidia sitten se loput 30 % – ja jälkimmäistä on otettu mukaan juuri siksi, että pelkkä villa ei kestäisi kovaa käyttöä niin hyvin. Tällä yhdistelmällä on saatu lisää langan hankauslujuutta eli käytännössä just sitä kestävyyttä.

Kestävyyttä lisää myös se, että kantapää ja kärki ovat vahvistettuja. Aika huikeaa muuten, että ne aidot 40-50 -luvun Bentley Komet -koneet osaavat tehdä tällaiset vahvistetut kärjet ja kantapäät.

Villasukat kestävät hyvin 30 asteen konepesun ja lyhyen linkouksen. Aina niitä ei kuitenkaan tarvitse edes pestä: yksi villan hyvistä ominaisuuksista on likaahylkivyys. Usein pelkkä pudistelu ja tuuletus riittää. Itse odotan myös isompaa lumimäärää ja kipakkaa pakkassäätä (toivottavasti ehtii tulla ennen vuodenvaihdetta!), sillä haluaisin kokeilla villan lumipesua.

Ei siis yhtään ihme, että nämä Helsingin Villasukkatehtaan villasukat ovat myös retkeilijöiden ja ulkona töitä tekevien varusteissa!

Itsehän ihastuin siis ihan ensiksi väriin, haha. Mutta ne kaikki muut hyvät puolet opin sitten tässä matkan varrella!

Joulu ja villasukat kuuluvat jotenkin yhteen. Itse tehtyihin villasukkiin on totta kai neulottu tekijänsä ajatus ja rakkaus mukaan. Minullakin on oman 100-vuotiaaksi eläneen ämmini neulomia villasukkia vielä muutamat (moneen kertaan paikatut) käyttökuntoiset villasukat jäljellä, ja ne ovat rakkaita ja tärkeitä minulle! Niitä löytyi ämmin elinaikoina usein joulun pehmeistä paketeista.

Meillä kaikilla ei ole enää niitä neulomista rakastavia sukulaisia tässä maailmassa, eli näiden pehmeiden villasukkajoululahjojen tulo on pysähtynyt. Tai sitten ei pysy puikot omissa käsissä tai ei ole tässä elämänvaiheessa riittävästi aikaa – silti ei kannata luopua aidoista villasukista! Silloin Helsingin Villasukkatehtaan kiireettä, huolella ja ihanassa työilmapiirissä perinnekoneilla surruutellut villasukat ovat aivan mahtava valinta.

Nyt vähän spoilaan joululahjayllätystä.

Meillä nimittäin lapset käärivät juuri nyt viikonloppuna pari tällaista joulupakettia:

Superlämmin (kirjaimellisesti) suositus siis kuusen alle ja pukinkonttiin: tuossa lähellä Roihuvuoressa, Helsingin Villasukkatehtaan lämpimässä ilmapiirissä valmistetut, ihanan ihanat villasukat.

Näin tukee samalla suomalaista työtä, jossa ihmistä aidosti arvostetaan. Ja lahjan saaja saa tietysti ihanat villasukat, joista varmasti on hyötyä ja iloa vuosikausiksi! Tämä on lämmin lahja!

Näitä villasukkia voi ostaa Helsingin Villasukkatehtaan omasta nettikaupasta – ehtivät vielä hyvin jouluksi! Sekä myös näistä jälleenmyyntipaikoista ympäri Suomen.

Kaupallinen yhteistyö: Helsingin Villasukkatehdas ja Indieplace

9

You Might Also Like

  • Anna
    9.12.2019 at 16:18

    Minähän käytän myös vain villlasukkia ympäri vuoden. Lämpimämmällä säällä merinovillasukkia (kyllä myös kesällä jos on viileää) ja sitten kun lämpötila kääntyy pysyvämmin pakkaselle niin vaihdan melkein yksinomaan villasukkiin.
    Kokeilin kerran joskus vuosi tai pari sitten laittaa tavalliset puuvillasekoitesukat jalkaan. Pidin pari tuntia ja totesin että jalat olivat hikiset ja varpaita paleli. Vaihdoin takaisin merinoon. Niissä sekä tavallisissa villasukissa jalka voi olla joskus kuuma, mutta hyvin harvoin hikinen.
    Paljasjalkakenkiä käytän niin pitkälle kuin voin ja kesällä käyn kävelyilläkin asfalttitien vartta paljain jaloin. Mutta ei ole olemassa sellaisia paljasjalkakenkiä joilla tarkenisin Suomen talvessa olla päiväkodin pihalla pari tuntia. Reippaassa kävelyssä paljasjalkakengillä pärjää hyvin kun valitsee lämpimät kengät ja villapohjallisen, mutta seisoskelemaan en pysty.

    • krista
      9.12.2019 at 16:33

      Joo kyllä tämä vähän niin tuntuu menevän, että kun villasukkien makuun pääsee, ei tavallinen puuvillasukka enää maistu <3 (okei, en mä syö niitä) Ainakin mulle (ja Joelille!) on selvästi käynyt just tämä sama!
      -
      Mä oon ihme kyllä pärjännyt nyt tämän alkutalven vain noilla villasukilla ja välikausinkengällä. Paksummat talvikengätkin ON, tuolla jossain... Mutta en ole alkanut kaivamaan niitä tuolta vaatehuoneprojektikaaoksesta, kun kerran näillä on pysyneet jalat ihan täydellisen lämpimänä! Ja nyt ollaan enää kolme viikkoa Suomen talvessa, voi olla ettei tarvitsekaan kaivaa paksumpia kenkiä mistään. Jännä muuten huomata, että joskus aiemmin mulla on ollut tavallinen sukka & lämmin kenkä -yhdistelmällä paljon kylmemmät varpaat kuin nyt villasukka & välikausikenkäyhdistelmällä!

  • murina
    9.12.2019 at 17:13

    Meni muu teksti vähän ohi kun järkytyin niin että jollekin ei ole tullut mieleen laittaa villasukkaa suoraan jalkaan. Ainut oikea tapa! Jos ei työsukkia ois pakko pestä 60 asteessa (ja villasukat mahtuis työkenkiin) niin en ikinä käyttäisi normi sukkia. Terveisin Kesälläkin villasukat aina jalassa

    • krista
      9.12.2019 at 17:25

      Hihi! Ja mulla vieläpä kesti aika pitkä aika siitä, kun kuulin tästä eka kertaa siihen, että oikeasti sitten kokeilin – tuntui niin hassulta ajatukselta! Mutta nyt, kun oon testannut, niin sehän on tosiaan ihan parasta näin!

      Kesällä on muuten aivan ihana käyttää villasukkia esimerkiksi mökillä <3 Siinä on vaan jotenkin tunnelmaa <3

  • Pilmiainen
    9.12.2019 at 19:42

    Armeijassa opin käyttämään villasukkia paljaaseen jalkaan suoraan. Villafroteesukka ei hiosta kuten puuvillainen. Käytän yleensä syksystä kevääseen eri paksuisia villasukkia, puuvillaisia en juurikaan.

    • krista
      10.12.2019 at 10:10

      Hrrr mulle tuli yhtäkkiä mielikuva jäisistä varpaista jossain armeijamaihareissa (?) vaelluksella – joo, on varmaan aika olennaista, että silloin on lämpimät varpaat! Hyvä oppi siis!

      • Pimmiainen
        10.12.2019 at 10:24

        En joutunut onneksi kokemaan vaellusta kylmällä vaan pelkästään kuumalla (älyttömän kuuma kesä ja 28 asteen helteessä ”metsäretkellä” vaatteissa joita itse valitsisi käyttöön +10 asteessa oli kyllä aika eksoottinen kokemus).
        Villafroteesukat olivat jalassa kyllä joka reissulla ja eipä haissut jalkahiki🙂

        • krista
          12.12.2019 at 11:58

          Auts, kuuman sään vaellus! Tai no toisaalta jos mun pitäis valita vaellus + 28 asteessa tai – 28 asteessa, niin kyllä mä silti sen helteen valitsisin :D Vaikka kuumissa varusteissa varmasti aika hurjaa!

  • kuppikakku
    9.12.2019 at 20:28

    Häh, voiko niitä pitää muka jotenkin muutenkin? :D

    • krista
      10.12.2019 at 10:14

      Hihi! Kaikki nämä vuodet mä oon pitänyt :D Mutta nyt vaihtui multakin koulukunta!

  • Teppo
    9.12.2019 at 21:28

    Mä en oo hetkeen tainnut juuri muunlaisia vaatteita ostaa kuin merinovillaa, ja puuvillaiset t-paidat, sukat ja hupparit ovat jääneet pitkälti kaappiin. Varsinaisia villasukkia en oo ostamaan vielä päätynyt, niitä saa ne muutamat parit jotka vuodessa kuluu puhki, on tulleet lahjaksi, osa antajan itsensä tekemiä, osa koneella tehtyjä.

    Ja kyllä, en juurikaan käytä villasukkia niin että alla olisi jotain, muuten kuin töissä. Kotona villasukat päivittäisessä käytössä sellaiseen

    Tokihan noi merinot on huomattavasti kalliimpia kuin massatuotetumpi puuvilla, mutta joka euron arvoisia.

    • krista
      10.12.2019 at 10:23

      Tässä on selvästi joku porttiteoria käynnissä kyllä! Mullakin on tällä hetkellä tätä kirjoittaessa villasukat, villakals… leggarit ja villainen paita ihoa lähimpänä! Aina en itse pukeudu ihan näin villaisesti, mutta aamulla, kun oli lunta maassa ja pikkupakkanen, tämä tuntui just parhaimmalta lapsia hoitoon ja kouluun saatellessa!

      Oon samaa mieltä, joka euron arvoista!

  • Emu
    10.12.2019 at 07:27

    Ihanaa kun mainostat Suomessa tehtyjä villasukkia ❤️
    Minä oon villasukkien suurkuluttaja, paljaaseen jalkaan kesät talvet 😍

    • krista
      10.12.2019 at 10:31

      Kiitos! Tää on mulle itsellenikin tosi mieleinen <3

  • Anna A
    10.12.2019 at 09:08

    Kyllä, jos on tosi kylmä niin vain se villasukka sinne jalkaan.. Olen myös kaksi kesää tarponut pitkin Norjan soita jalassani vaelluskumisaapas ja pelkkä villasukka. Ja tarkemmin ajatellen jo teininä vaeltaessa (myös kesähelteellä) mulla oli tapana laittaa vain villasukka jalkaan (siis sinne kenkään tietysti).

    Villasukat <3

    • krista
      10.12.2019 at 10:34

      Se on just tuo mahtavuus, kun se myös hengittää <3 Vaikka villasukat kesällä -ajatus saattaa kuulostaa hassulta, mutta ai että kun sellaiset laittaa jalkaan, tuntuu ihanalta! Mä käytän villasukkia kesällä mökillä, etenkin silloin kun illalla siirrytään sisätiloihin. Vaikka ei ole niin kylmä, että sellaisia tarvitsisi, ne tuntuu vaan muuten niin ihanilta <3

  • MMinne
    10.12.2019 at 10:37

    Kyllä villasukat vain on parhaat! <3 Onneksi lähipiiristä löytyy käsityötaitoa ja jouluna saattaa kolmestakin paketista paljastua villasukat. Niitä on niin paljon, että vaatekaapissa on oma villasukkahylly ja pitäähän sitä olla erikseen yösukat, kotisukat, työsukat, talvikenkäsukat jne.

    • krista
      10.12.2019 at 10:43

      Oi mahtavaa! <3 Villasukkapaketti on kyllä aina tervetullut! <3

  • Airi
    10.12.2019 at 11:00

    Ohohoh, minä olen aina kuvitellut, että pitäisi olla puuvillasukka joka imee hien aina ensin mutta vetäsin äsken villasukat ja kuinka mukavat onkaan, taidan laittaa nämät töihin, sukkien pitkät varret pitääkin näkyä oikein kunnolla kenkien kanssa.

    • krista
      10.12.2019 at 11:35

      No näin mäkin olin luullut! Mutta tosiaan kun kokeili, niin hoksasi, että miksi sitä suositellaan paljaaseen jalkaan – tosi mukavat ja lämpimät, eikä yhtään hikiset jalat!

  • Torey
    10.12.2019 at 11:28

    Mulla on villasukat ympärivuoden jalassa, joskus toisten sukkien kanssa, joskus ilman. Ja siis mä todellakin annan villasukkien näkyä! Mulla on ne aina lahkeiden päälle vedettynä ja mun lemppareita on läheisten kutomat, lähes polviin tulevat sukat! ❤

    https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/12/09/vuoden-muutos/

    • krista
      10.12.2019 at 12:21

      Mä pidin joskus vuosia sitten hameen kanssa villasukkia just varret näkyvillä – mutta sen jälkeen tuo ”varsien esittely” on jotenkin jäänyt. Mutta nyt mäkin oon siihen varsien näkymiseen tosiaan ihastunut näin farkkujen kanssakin, näyttää vaan niin IHANALTA <3

  • Karoliinan
    10.12.2019 at 11:44

    Mä kokeilin tänään villasukkaa paljaaseen jalkaan. Oon koko päivän sisällä nahkakengissä. Ihan helvetin epämukavat nää villasukat näin :D ihan törkeen epämiellyttävä hiki iholla jalassa. Puuvillasukka+villasukka on kuivempi, vai teenkö tässä jotain väärin? :D

    • krista
      10.12.2019 at 12:20

      Apua, eikä :D Ihan päinvastainen kokemus siis sulla kuin mitä mä just suosittelin, noooouh, annoin siis sulle toimimattoman vinkin, sori!!! :D Toivottavasti pärjäät loppupäivän! Mulla on just esimerkiksi noissa kuvissa nahkakenkä (vieläpä vuoreton) ja sit pelkkä villasukka paljaassa jalassa, ja toi on ollut ihana combo eikä ole ollut yhtään hikifiilistä, päinvastoin ilmavampi kuin ”alussukan” kanssa, ja silti ihanan lämmin.

      Sun villasukat on ihan villaa? Tai voiko kenkä olla jotenkin liian tiukka? Toisaalta vähän piukka on mullakin tuo oranssi kenkä ja silti toimii… Jaiks, mutta en siis osaa sanoa, teetkö jotain väärin :D Ehkä nämä vaan niin vahvasti toimii eri ihmisillä eri tavoilla!

      • Karoliinan
        10.12.2019 at 15:18

        Eikä! Näähän voi olla akryyliä! :D annan uuden mahdollisuuden varmasti oikealle villalle. Hyvä kun sanoit :D..

        • krista
          10.12.2019 at 17:34

          Joo, anna ehdottomasti uusi mahdollisuus oikean villan kanssa! Ja ei sen siis (mun mielestä) tarvitse olla 100 % villaa, näissä mun sukissakin on tosiaan 30 % polyamidia sen hankauskestävyyden takia – koska 100 % villa ei käsittääkseni ole villasukissa niin kestävää. Mutta sit jos villan osuus on liian pieni tai olematon, niin just tulee mieleen, että se voi hiostaa ja niin edelleen… Mulla on itse asiassa yhdet sellaiset vanhat (akryyli)pörrösukat, jotka näyttää IHANAN LÄMPIMÄLTÄ teoriassa, mutta jalassa ne on aina ikävät, kun jalat muuttuvat hyvin pian hikisiksi! Aina, jos laitan ne jalkaani, niin lopulta petyn :D

  • Tilia
    11.12.2019 at 09:23

    Menin nyt tähän mainokseen ja hain eilen nämä sukat kaupasta itselleni. En olisi uskonut, että noin karhealta käteen tuntuvia sukkia pystyn pitämään paljaassa jalassa, kun olen villan kutinalle herkkä, mutta eivät kyllä kutittaneet häiritsevästi. Pisteet siitä! Sisällä sukat tuntuivat mukavan lämpimiltä ja ihan hyviltä jalassa. Mutta ongelmat alkoivat, kun piti mennä ulos. Sukat eivät mahtuneet juuri mihinkään talvikenkiini, kun tuo kärkisauma on niin älyttömän paksu ja sukassa näin ollen liikaa tavaraa varpaissa. Koko on muuten kyllä ok, mutta sukka on ihan liian leveä kärkiosasta. Niihin talvikenkiin, joita olen käyttänyt sisäsukan plus kotitekoisen villasukan kanssa, nuo Helsingin Villasukkatehtaan sukat sentään mahtuivat ja jalat tuntuivat ulkona kyllä tarpeeksi lämpimiltä, mutta tuo kärkisauma painaa niissäkin kengissä jalkaa tosi inhottavasti joka askelella. Painuuko se sauma käytön ja pesujen myötä yhtään? Näitä ei ole nyt pesty vielä kertaakaan. Onko vielä toivoa vai jäävätkö nämä vain unisukiksi? Käytän tavallisesti Teseman Nurmeksessa tehtyjä liikuntasukkia, joissa on 60 % merinovillaa, ja niissä ei ole tuollaisia inhottavia saumoja kärjessä vaan ihan normaalit kavennukset. Ovat myös sopivan paksut talvi- ja kesäkenkiin, käytän niitä kesälläkin aina sekä töissä että ulkoillessa. Monet merinovillasukathan ovat tosi ohuita ja kenkä jää pyörimään jalassa, no näiden Hesan sukkien kanssa on sitten ongelma juuri toisinpäin.

    • krista
      11.12.2019 at 11:45

      Joo eiks olekin mahtava materiaali! Tuntuu tosiaan käteen vähän karhealta, mutta silti ihanat jalassa <3
      -
      No voi hitsi tuota saumaa sulla! Siinä tosiaan se sauma on, ja ihan saumurilla ommeltu - siinä eka postauksessa näkyykin, miten ne villasukat tulevat koneesta sellaisena pitkänä pötkönä, ja sit ompelija ne erottaa toisistaan ja ompelee kärkisauman. Mulla itsellä se ei ole painanut ollenkaan, hmm johtuukohan kengästä vai sukan koosta vai mistä... Mulla on ministi iso koko itsellä, mun jalka on 36-37 ja sukan koko on 37-39. Tsekkasin, niin mulla se päällyssauma jää löysästi vähän ylemmäs kuin missä "varpaiden tyvi" on ja en tunne sitä ollenkaan. Mulla on ollut nämä Reiman Pattereissa, sit noissa kuvien oransseissa kengissä ja mokkasiineissä, niin ja kumisaappaissa tietty myös :)
      -
      Voi toivottavasti sulla alkaa toimia myös talvikengän kanssa (vaikka jos se sauma käytössä vähän painuu tai jalka tottuu). Unisukatkin on tietty ihanat, mutta näissä on just niin hyvät ominaisuudet ulkosukaksi, että melkein harmittaisi, että menisi se ominaisuus "hukkaan"!

  • Nimetön
    11.12.2019 at 21:31

    En ole enää vuosiin käyttänyt muita kuin villasukkia. Voisi ollakin aika työn takana edes löytää tästä talosta enää jalkaani sopivia ”tavallisia sukkia”.
    Helsingin villasukkatehtaan tarina on ihana, mutta neulon kyllä sukka itse. Kun kerran aikaa on. Lähinnä itselle tulee tehtyä mustia sukkia, joita kukaan ei ensisilmäyksellä edes miellä villasukiksi.
    Kesällä käytetään varrettomia, talvella yli polven nousevia. Onpa varastossa myös sukkia, joita voi käyttää varvastossujen kanssa.

    Meillä lapset ja nuoretkin kulkevat lähinnä pelkissä villasukissa. Ne on vaan helpompia huoltaa ja parsia. Sekä tietysti mukavampia käyttää.

    • krista
      12.12.2019 at 12:01

      Toi on kyllä ihan mahtavaa, että on aikaa ja osaamista (ja myös viitseliäisyyttä!) neuloa sukat itse <3
      -
      Tästä muuten tulikin mieleen, että mun pitäisi opetella villasukkien parsiminen! Tähän asti se on ollut aina mun äidin tehtävä, tai jos oon parsinut itse, oon silleen "ompelupistoilla" sen tehnyt enkä sitä neuloksen muotoa siisti mukaillen. Tän voisin ottaa omaksi tavoitteeksi, että opettelen!

  • qwertyuiop
    12.12.2019 at 01:03

    Mä käytän puuvillasekoitesukkia joissa on merinovillaa. Ei muuten hikoile jalat ja sopii tosi hyvin atoopikon kutiaviin jalkoihin! Ja kotona usein merinovillasukat paljaassa jalassa.

    • krista
      12.12.2019 at 12:03

      Kyllä, myös just tuollaiset ohuemmat sukat on ihan parhautta! <3

  • Kat
    13.12.2019 at 23:43

    Onkohan mulla siis jaloissa vikaa, kun ei vaan pysty? Pelkkä villasukka kengässä on takuuvarma rakko kantapäässä, ja ilman kenkääkin ne valuu aina mitensattuu jalasta. On muuten harvinaisena ärsyttävää. Ainoat valumattomat on pesukoneessa liian pieniksi kutistetut, jotka joutuu repimään kynnet verillä jalkaansa – ja sitten ei kierrä enää veri siinä kintussa. :D

    • krista
      14.12.2019 at 10:40

      Nyt mun tekee mieli sanoa, että kokeilepa näitä villasukkia – ei valu! Mutta pitää nyt sitten heti pehmentää, että siis ainakaan mulla ei valu :) Oisko varren muodossa/napakkuudessa jotain…? En siis tiedä :) Mutta joo tiedän valuvien sukkien riesan sen sijaan tiedän – mulla oli joskus ajat-ajat sitten sellaisia matalavartisia peruspuuvillasukkia, ja aaaaargh kun ne ihan lähti jalasta kantapään kohdalta, oi mikä riesa! Miksiköhän mä edes silloin ajattelin, että ne ois jotenkin hyvät… Ei olleet :D

  • Paula
    14.12.2019 at 17:55

    Mua harmittaa, kun en ikinä osta villasukkia ja sit ostin näiden ihanat harmaat pitkävartiset, mutta niistä on kulunu kantapäät lähes olemattomiks ja tuli hirveet rakot viimeks kumppareissa.

    • krista
      14.12.2019 at 18:02

      Nooooouh! Mäkin oon muuten huomannut, että reikäisistä sukista saa helposti rakot – en vielä (onneksi!) näillä, mutta erilaisilla sukilla joskus aikaisemminkin! Osaatko parsia…? Varmaan se parsiminenkin kuitenkin pitäisi olla silleen tosi hyvin tehty (vrt. mun kötöstys, joissa ompelen vaan reiät kiinni), ettei se parsintakohta jää sitten sinne vuorostaan hankaamaan!