Viisi faktaa kännykästä

Tirppanen tietää kännyköistä jo kaiken olennaisen:

1. Jos kännykän näyttöön ei tule valoa, se on tylsä ja toimintakelvoton.
(Äidin ja isin kännykät ovat niii-iiin paljon kiinnostavampia kuin leikkikäyttöön mukamas tarjotut vanhat kännykät)

2. Pinsettiote ei ole enää mitään – tärkeämpää elämässä on oikeanlainen etusormen viuhauttaminen.
(Vanha mutta hyvä Youtube-linkki täällä)

3. Kun puhelinta painelee riittävän pitkään, sieltä löytää isin.
(totta)

4. Puhelu aloitetaan sanalla ”Moikka” ja sen jälkeen puhutaan vapaasti ”gälä-gälä-gälä-gälä”, välillä voi huutaa väliin ”KUK-KUU!”
(totta useimmissa tapauksissa)

5. Puhelut päätetään sanoihin: Pus pus!
(meidän perheessä totta)

PS. Viides kohta toimii muuten myös hyvänä icebreakerina työpuheluissa: kun tirppa haluaa äidin lopettavan puhelun, hän huutelee väliin ”pus pus!”


Aaaaaa ja pakko kertoa eräs pieni kiva puhelintarina:
Soittelin joskus viime talvena (hieman jännittäen) työpuhelua erään Ison Pomon kännykkään. Soi aikansa ja sitten meni vastaajaan. Äh, niinpä tietysti. Kello taisi olla jo vähän yli neljä – ei kai se nyt vielä ole työpäivää lopettanut.

Sitten vastaajan ääni käynnistyi: siellä (luultavasti juuri puhumaan oppinut) pikkutyttö kertoi suloisesti, että heippa, tosi kiva kun soitit. Isi ei pääse nyt puhelimeen, mutta jätä ihmeessä viesti, niin isi kyllä soittaa sinulle takaisin sitten, kun on taas töissä.

Veikkaanpa, että tämä Iso Pomo saa kuunnella vastaajastaan keskimääräistä hyväntuulisempia viestejä. Ainakin minä jätin omani sellaisella hunajaisenliikuttuneella värisevällä äänellä. Oh! Pisteet Isolle Pomolle myös siitä, jos oikeasti oli tuohon aikaan jo lopettanut työpäivänsä ja oli perheen parissa!

1
Like

You Might Also Like

 • HelloAochi
  18.10.2013 at 13:34

  Totta nuo kaikki kohdat!

  Kain vastaa ’Haloo!’, lopettaa puhelun ’Heippa!’ ja väliin hutelee käläkälän lisäksi säännöllisin väliajoin ’Terveisiä!’.

  Ja hän tietää myös, että äiti suuttuu, kun puhelimen heittää lattialle. Tai vessanpönttöön. Ja juuri siksi tekee juuri niin aina, kun pitää tehdä jotain supertylsää, niin kuin vaihtaa vaippa tai syödä puuroa.

  • HelloAochi
   18.10.2013 at 13:35

   Ja normipuhelu on muuten tosi passé, pitää näkyä kuva, että se on yhtään mitään. Tyyppi osaa hienosti Skypetellä jo papusille ja enolle (ja heittää puhelimen kiukkuisena vessanpöntöönn/lattialle/pesukoneeseen, jos puheluun ei vastata).

   • Kristaliina
    18.10.2013 at 15:33

    ”Terveisiä!” :D :D :D

    Meillä on ollut kans suunnittelilla asentaa Skype mun puhelimelle, niin Silva vois jutella isin kanssa työpäivän aikana sen välityksellä – tirppa kun haluaa soittaa isille ainakin kerran tai kaksi päivässä <3

    Mutta kelaa – mä itse en ole ikinä käyttänyt Skypeä!!! Vrt. tuo alla oleva S-S:n kommentti – kalkkis! :D

 • S-S
  18.10.2013 at 13:38

  Ihana!

  Silva kyllä puhuu jo tosi paljon! <3

  Mä en ole ihan varma hiffaako Nipsu, että äidin ja isin iPhonet eivät varsinaisesti ole (pelkästään) musiikkisoittimia. Teimme nimittäin kauan sitten sen ”mokan”, että ryhdyimme soittamaan hänelle Spotifysta musiikkia. Siis puhelimesta.

  No, nythän homma menee sitten niin, että aina (kenen tahansa) iPhonen nähdessään kaveri menee tonkimaan sieltä Spotifyta. Ja siis kyllä, osaa avata slide lock:in (ei sentään vielä onneksi osaa naputella pääsykoodeja, mutta ainahan sitä ei edes tarvita) ja etsiä Spotify -apin. Samalla kerrotaan innostuneena että ”muu, MUU” = musiikkia. Mulle. Nyt. Heti.

  Ja todellakaan leluksi on ihan turha yrittää tyrkyttää mitään ei-toimivaa puhelinta. Saa silloin palkakseen lähinnä ”please don’t insult my intelligence” -ilmeen. On muuten aika tiukka.. ;)

  Kelaa, jos meidän lapsuudessa joku olisi kertonut että puhelimesta voi kuunnella melkeinpä mitä tahansa musiikkia ja vielä ihan milloin vain. Näille muksuille se on ihan luontevaa. 

  Me tullaan olemaan niiiin kalkkiksia.

   

  • HelloAochi
   18.10.2013 at 13:40

   Niinpä, kalkkiksia tosiaan!

   Sekin, kun tuossa aiemmin Skypestä puhuin, että tuo puolitoistavuotias tyyppi pitää sitä ihan perusarkena, että voi tuosta vaan jutelle enon kanssa (Lontoossa) tai papusin kanssa (Ateenassa), ilmaiseksi, milloin vain. Käsittämätöntä!

  • Kristaliina
   18.10.2013 at 15:38

   Hehee just tuossa yllä menin myöntämään, että mähän en ole siis koskaan ikinä milloinkaan käyttänyt Skypeä – mika megakalkkis! :D

   Joo, mun lapsuudessa (ja aina 18-vuotiaaksi asti) puhelin oli se lankalaite, johon vastattiin perheen sukunimellä. Ja sit kysyttiin, että ”onko se-ja-se kotona?” ”Puhelimeen!” Niin ja koskaan ei tietenkään tiennyt, kuka siellä soittaa, kun puhelin soi. Tai että onko joku soittanut, kun on ollut poissa kotoa.

   Miten se voikin tuntua nyt niin kaukaiselta!

   Tuo tirpan sanavarasto on kyllä… huh huh… Nyt on joku supernopean puheenkehittymisen vaihe menossa. Sitten viimekirjoittaman nyt tulee jo jatkuvasti kahta sanaa peräkkäin. Ja sanoja tulee ihan uusissa yhteyksissä. Esimerkiksi pari päivää sitten pujotin tirpan päälle bodya niin, että se oli seisomassa lattialla – ja horjui siinä siten tietysti. Totesi, että ”kaatuu”. Vau. Okei pieniä juttuja, mutta hämmästyttää sellainen, että tosiaan osaa ottaa ihan eri tilanteessa käytetyn sanan ja käyttää sitä itse sitten oikeassa asiayhteydessä.

   Joku puheenkehityksen herkkyyskausi varmaan meneillään.

   • S-S
    18.10.2013 at 16:03

    Hohoo, meillä oltiin trendin aallonharjalla joskus vuonna ’90, kun pilapuheluiden vuoksi meille tuli erillinen numeronäyttö lankapuhelimeen. Siis omg mitä high-techiä! Sitä kävi kaikki kaverit silloin ihmettelemässä.

    Ja ihanaa tuo puheenkehitys. Musta on jotenkin ihan mahtavaa alkaa päästä verbaalisestikin tutuksi ton pikkutyypin kanssa. Vaikka Nipsun sanavarasto on huomattavasti vielä suppeampi, on kyllä jo käynyt selväksi että nää tyypit kyllä ihan varmasti tajuaa kaiken, vaikkei vielä osaa niitä juttuja sanoittaakaan. 

    Liikkiksintä musta on jotenkin ”joo” ja ”ei”. Siis että tommonen vaahtosammutin osaa jo kertoa mielipiteensä asioihin! En pääse sen suloisuudesta yli. Eikai mun tartte?

   • Peanut
    18.10.2013 at 16:07

    Lankalaitteeseen viitaten, miten noloa oli se, kun joku poika soitti kotiin ja sitten vastaamassa oli tyylin isä, joka meni itsekin ihan puihin siitä, että hänen tyttärelleen soittaa joku POIKA?! Ja sitten se puhelin oli vielä ihan siinä keskellä oleskelutiloja, ettei siitä oikein päässyt edes mihinkään juttelemaan silleen privaatisti, vaan ne treffit piti sopia siinä kaiken kansan kuullen. Nykyajan ipanoilla on ihan erilainen käsitys yksityisyydensuojasta, eihän meillä ole tulevaisuudessa mitään käsitystä kenen kanssa ne tekstailee tai juttelee ja mitä ne juttelee. Olen myös joutunut selittämään vanhemmilleni kenen numeroon on soitettu yli tunnin mittaisia puheluita keskellä yötä kun he ovat jo olleet nukkumassa… Eläköön puhelinlaskuerittelyt. Ihme että selvisin teinivuosista kuolematta häpeään.

   • Miitu (Ei varmistettu)
    18.10.2013 at 17:47

    Meillä oli kans suunnilleen samanikäisenä valtavaa kehitystä kielenkehityksen saralla. Vuosi sitten isänpäivänä laskettiin, että niitä sanoja/systemaattisesti käytettyjä äänneyhdistelmiä oli jo vähän päälle sata. Ja ymmärrys oli vielä sitten toinen juttu. Muistan yhden tilanteen, kun sanoin, että nyt sulla on liian monta lusikkaa/haarukkaa/veistä kädessä – vie pari pois. Ja tyyppi kääntyi ja vei sinne laatikkoon pari aterinta pois. Käsittämätöntä.

    Paljonhan lasten puheenkehitykseen vaikuttaa se lapsi ite, mutta kyllä vanhempien/muiden aikuisten toiminnallaki on paljon vaikutusta. Esimerkiksi kuinka hyvin se lapsi tulee kuulluksi ja otetuksi mukaan keskusteluun sillä taidolla, mikä sillä hetkellä on käytössä.

  • Miitu (Ei varmistettu)
   18.10.2013 at 17:40

   Näytön lukitus on kyllä muuten tosi jees, mutta muutamia kertoja tullu täs noukittua talteen puhelin, jossa lukee ”hätänumero. yritä parin minuutin kuluttua uudelleen”. Jee… Välissä oon miettiny, pitäiskö kuitenki ottaa tuo lukitus pois. Todennäköisintä olis, että jos soittamaan onnistuu, niin soittaa sit jollekin tutulle. Varsinki, ku tutuimpien kuvakkeet on nyt heti siinä nähtävissä.

 • Raleigh (Ei varmistettu)
  18.10.2013 at 13:49

  Käsittämätöntä miten nämä taaperot ymmärtää jo puhelimen käytön päälle. Äidillä on vanhanaikainen puhelin, sitä vaan näpytellään, mutta isommilla sisaruksilla ja iskällä on sellaiset uudet hienot jossa etusormen viuhahduksella saa kaikkea kivaa aikaiseksi. Keväällä naurettiin pojalle kun se käveli kännykkä korvalla ympäri olohuonetta. Kälätti suorastaan kiukkuisella äänellä puhelimeen jotain ja lopulta paiskasi tuohtuneen oloisena puhelimen lelulaatikkoon ja kiekaisi päälle tomeran: EI!:n. Mietittiin että keneltä se on tuonkin oppinut. Me kun ollaan hyvin vähä sanaisia ja rauhallisia puhelimessa.

  • Kristaliina
   18.10.2013 at 15:40

   Hihihihi. Varmaan se oli nähnyt jonkun naapurin tekemässä noin… :)

 • Liisa
  18.10.2013 at 14:33

  Puhelintaidot ovat hämmästyttäneet meilläkin. Ilolle tulee puheluita kaikkeen mahdolliseen, kuten paistinlastaan kesken kokkausleikin, kaukosäätimeen ja eilen eläntarhasta ostettuun isoon kissamaki-pehmoleluun. Hän siis nostaa ne korvalleen ja höpisee sekä nauraa. Ilmeisesti me käyttäydymme puheluiden aikana noin?! Paras on tietysti oikea puhelin, jota poika käyttää ihan mennentullen.

  Mielestäni käsittämättömintä tällä saralla kuitenkin on, että tämä pieni älypuhelinnatiivi osasi ilman esimerkkiä neuvolan odotushuoneessa käyttää lankapuhelinta täysin oikein! Mistä se SEN tiesi??

  • Kristaliina
   18.10.2013 at 15:41

   Oho! Silva ei ole tainnut lankapuhelinlelua koskaan nähdäkään… Heh saatikka lankapuhelinta. Oispa jännä testata, että tajuaako se ihan itse, että mikä ihme vekotin se on :)

  • Salallaa (Ei varmistettu)
   18.10.2013 at 22:23

   Hih, mä olen hämmästellyt ihan samaa ilmiötä, sillä vaikka harvassa on ne kohtaamiset käytössä olevien lankapuhelimien kanssa niin kyllä se vain heti pienestä pitäen on leikkilankapuhelimet puhelimiksi hahmottanut, käsittämätöntä.

   Ilmiössä on tosin myös se haittapuoli, että kun on tottunut että lankapuhelimet on leluja, niin kun sitten on törmätty ihan käytössä olevaan lankapuhelimeen, niin totta kai sillä olisi haluttu leikkiä.

 • Rosanna
  18.10.2013 at 14:44

  Eiiii en kestä kuinka suloinen tuo vastaajajuttu! <3 Meillä kanssa kännykät on ihan in, varsinkin sen jälkeen kun yhdellä aamupalareissulla laitoin youtubesta muumit pyörimään. Aika näppärä pelastus ollut muutamiin tilanteisiin jälkeenpäin myös! :D

  • Kristaliina
   18.10.2013 at 15:43

   Meillä kans Joelin kännykästä katsotaan joskus videoita – ja Joelin ja ukin kännyköillä on pari vauvojenpeliäkin. Sellainen on ainakin ihan suosikki, jossa painetaan eri eläinten kuvia ja kuuluu sen eläimen ääni. Ja sit painetaan niitä kaikkia yhtä aikaa ja kuuluu kakofonia :D

 • Jonnaa
  18.10.2013 at 15:01

  Meillä kävellään puhelin korvalla pitkin keittiötä ja kuuluu..”haloo…tääätää…pappaa,hei hei”
  Monesti miettinyt että miksi juuri pappaa huudetaan puhelimessa..se on selvää miksi keittiössä siihen puhutaan,itsekkin puhun lähes aina keittiössä

  Meillä kohta kuusi vuotias poika ihmetteli kovaan ääneen mökillä että mikä kumma kännykkä tuo on? Ulkovessa museossa kun oli vanha lankapuhelin.

 • Liv
  18.10.2013 at 15:38

  Mä varmaan käytän jotenkin keskivertoa vähemmän puhelinta (oikeesti oon viimeksi puhunut siihen esim eilen päivällä enkä nytkään tiedä missä se on…), mutta meillä ei vieläkään puhuta puhelimeen. Tyyppi kyllä selaa tottuneesti kuvia mummonsa iPhonella, mun puhelimella katsoo bussissa ehkä youtubesta nalle puhia jos on kovin kiukkunen. Kyllä tuo välillä pienen hetken saattaa leikkiä puhuvansa puhelimeen, mutta nää leikit on niiiiiiiiiin harvinaisia! :) 

  itse asiassa nyt kun mietin, puhelin taitaa olla mulle enemmän kamera ja mukana kulkeva Face, kuin niinkään puhumiseen tai viestittelyyn tarkoitettu laite :) 

 • S-S
  18.10.2013 at 17:09

  Hei nyt on pakko kertoa ihan täysin asiaan liittymätön juttu; äsken kun kommentoin tänne, Nipsu oli assistenttina sylissä. Hän sitten onnistui scrollaamaan blogisivua hieman alaspäin, sinne SnadiStadi -kuviin saakka.

  Ja mitäs sieltä löytyikään… ”Isi, isi, ISIIII!!”.

  No ei ollut meidän isi. Oli Joel.

  Se doppelgänger -kuva on kyllä joskus saatava :D

 • anna-liisa (Ei varmistettu)
  18.10.2013 at 19:43

  Mulle ei auennut tuo Youtube-linkki…..

  • Kristaliina
   18.10.2013 at 20:12

   Hyvä, kun sanoit! Siinä on tosiaan näköjään joku vika, jota en saa korjattua… Yritän uudestaan tähän:
   (korjaan myöhemmin, jos/kun tekniikka alkaa toimia)
   <iframe width=”560″ height=”315″ src=”//http://www.youtube.com/embed/aXV-yaFmQNk” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
    

   • Kristaliina
    18.10.2013 at 20:12

    Jaahas, näitä taas… Kolmas yritys: