Lääräämässä (tiedätkö, mitä se tarkoittaa?)

Kaupallinen yhteistyö: Reima

Meillä sitä kutsutaan nimellä lääräys.

Sitä voi toki tehdä ihan sisätiloissa kotikylpyhuoneessa, saavien ja erilaisten vesiastioiden kanssa. Mutta parhaimmillan se on tietysti kesällä!

Sadettaja! Kuka ei muista sitä tunnetta, kun juoksee läpi sadettajan kuumana kesäpäivänä? Ah! Tai sitten vesiletku tai puhallettava uima-allas – ja sitten tietysti vaan se aurinko. Voittamaton yhdistelmä: aurinko ja vesi!

Oi ihanat ja ihmeelliset (ja pitkät! nehän oli aina hurjan pitkiä!) lapsuuden kesät <3

Meidän ison ja L-kirjaimen muotoisen terassin toinen pääty on kuin tehty lääräykseen. Siinä on vieressä vesipiste letkuineen, ja sopivasti tilaa vesileikkeihin. Vaikka usein aurinkoisina vapaapäivinä meidän tie vie biitsille, on välillä tietysti niitä hetkiä, jolloin sinne asti ei ehdi – esimerkiksi iltapäivän viimeisinä lämpötunteina päiväunien jälkeen.

Mutta onneksi silloin voi polskia omalla terassilla!

Viime viikolla kirjoitin aurinkorasvoista, ja se toinen palamiselta pelastava taika on tietysti sitten UV-puku. Nämä kuvien UV-vaatteet on saatu Reimalta blogiyhteistyön myötä. Kaikissa näissä (myös hatuissa) on suojakerroin 50 +.

Olen aikaisemmin kertonutkin, että alkuun suhtautumiseni UV-vaatteisiin oli aika skeptinen. UV-takkini (haha) kuitenkin kääntyi Silvan ollessa 1,5-vuotias, kun meillä oli naperokaverin UV-puku Thaimaan-matkalla mukana. Sehän olikin sitten ihan paras biitsiasu! Materiaali tuntuu märkänäkin iholla kivalta ja kuivuu nopeasti – ja varsinkin ”aurinkorasvakieltäytymisen” aikoina (onneksi nykyään lapsi on jo myötämielisempi rasvaamiseen) UV-paita oli kyllä lapsen olkapäiden pelastus!

Enimmäkseen meillä on käytetty lapsilla UV-vaatteita nimenomaan veden äärellä polskiessa:

Biitsi- ja ulkolääräysvaatetukselle me on annettu lapsille selvät ”reunaehdot”: Jos laitetaan reippaasti aurinkorasvaa (etenkin selkään ja olkapäihin), voi laittaa halutessaan ihan uikkarin. Mutta jos ei halua rasvaa, niin sitten laitetaan suorassa auringossa ollessa UV-vaatteet.

Lapsista vanhempi valitsee tavallisesti uikkarin ja rasvan, ja nuorempi puolestaan UV-vaatteet.

Seela on itse asiassa ihastunut UV-vaatteiden vilpoisaan tuntuun niin, että hän haluaa käyttää nykyään pitkälahkeisia UV-pöksyjä ihan perusleggareinakin – siis myös silloin, kun ei biitsitellä. Ja oon tietysti antanut käyttää, mikäpä siinä! Ne pöksyt ovat tällaiset; ne eivät olleet nyt polskiessa päällä, mutta varmasti vilahtelevat kuvissa myöhemmin.

UV-paidaksi puolestaan valitsimme tälläkin kertaa lyhythihaisen paidan, vaikka joskus Thaimaan-matkoilla olen haikaillut myös pitkähihaisen paidan perään. Mutta Suomessa tuntuisi riittävän lyhythihainenkin näille meidän lapsille, jonka ihon pigmentti on sen verran tummaa, että se ei ihan heti pala. Eli rasvaa vaan sitten tuohon paljaana olevaan kohtaan; näppärämpää sekin kuin koko lapsen rasvaaminen.

Seelan paita on nimeltään Fiji ja pöksyt Sicily. Silvalla puolestaan on Reiman uikkari (siinäkin siis UV-kangas) nimeltään Corfu. Oikeastaan tuo uikkari otettiin Seelalle (koko on 98), koska Silvalla on vielä vanha oma Pipsa Possu -uimapukukin, mutta… …no, tytöt jakoivat nämä nyt sitten itse just tuona päivänä näin päin. Silvalla on päässään tuo oma vanha ”aurinkotyttöhattu” ja Seela sai nyt samanlaisen (paitsi ehkä mallia vähän päivitetty), kun aiempi samanlainen ”Keke-hattu” (Maisan krokotiilin mukaan nimetty) oli jo jäänyt liian pieneksi. Hatun malli on Tropical ja se suojaa myös kivasti niskaa tuollaisella vähän pidennetyllä lierillä.

Aaa joo ja se pitää varmaan mainita, että tuo hatun kukka on Silvan itsensä ”asustama” :) Silvankaan hatussa ei ole oikeasti kukkaa, vaan siinä on ihan hiuspanta vaan päällä. Tärkeitä tyylijuttuja hei.

Aurinkolääräyksen välissä syötiin piknik-henkisesti pizzaa, ja tätä mieltä tytöt olivat siitä:

Mulla oli muuten mielessä taktinen ajoitus tämän postauksen kanssa – tässä samalla pääsen nimittäin vinkkaamaan taas kerran siitä, että alennus Reiman nettikaupassa, alennus Reiman nettikaupassa!

Eli nyt taas on hyvä hetki kaikkien meidän alehaukkojen käydä kurkistamassa Reiman netin alennusosio, siellä on sunnuntaihin 29.4. asti ”kevättuuletus” eli edellisten kausien tuotteita -50 %.

UV-pukuja siellä näkyi muutamia malleja (tosin enää hajakokoja), ja sitten erityisesti välikauteen ja talveen hyvää varustusta puoleen hintaan. Meillä käytössä olevista tuotteita bongasin taas monia alennettuina; Silvan hienon pääskykuvioisen sadetakinkin. Eli jos ens syksyn ja talven hankintoja on suunnitelmissa, niin nyt on hyvä aika!

Suoraan alennusosioon pääsee täältä.
(mainittakoon, että näitä linkkejä klikkaamalla ei koskaan kerry mulle mitään provikoita :) )

Enää reilu kaksi viikkoa täällä näissä tunnelmissa, oih! <3

Alun perin meidän piti itse asiassa palata vappuna, mutta katseltiin kalenteria ja sääennusteita joskus niillä main, kun Suomen lehdistössä puhuttiin ”lumi-infernoista” – ja todettiin, että eipä vielä palatakaan. Otettiin siis muutaman viikon lisäaika Espanjalle vielä, eli nyt me täysin rinnoin imetään kaikki irti näistä ihanista viimeisistä päivistä täällä.

Pidetään varmaan vähän ekstravapaapäiviäkin silloin, kun säät on suosiolliset <3

Mutta ihan kivalta tuntuu kyllä myös Suomeen paluu. Kesä on (kai?) tulossa sielläkin! Toivottavasti näille UV-vaatteille on käyttöä tulevina kuukausina Suomessakin <3

19

You Might Also Like

  • coxia
    26.4.2018 at 12:30

    Meillä sanotaan läträämässä samaa tarkoittaen :)

    • krista
      26.4.2018 at 12:34

      Joo mulle kans tuo läträäminen on tutumpi sana, tuo lääräys oli ihan uusi, joka ilmestyi tässä lasten myötä :) Se tuli Joelin puolelta, veikkaan että lapsuudesta siellä käytety – ja netti löysi urbaanin sanakirjan, jossa ”läärätä” oli ”leikkiä vedellä” (Oulu). Eli varmaan jotain seillaisia taustoja! Tunteekohan kukaan muu oululainen tuota sanaa…?

      • Ida
        30.4.2018 at 16:13

        Joo todellaki meillä nimenomaan läärättiin! Ja tuota nimitystä käytettiin tosiaan vesileikeistä, mutta myös jos vaikka suihkuun jäi hengailemaan liian pitkäksi aikaa niin saattoi kuulua oven takaa kommenttia, että ”loppuu se läärääminen”. :D Että ainakin mun lapsuudenkodissa sitä paljon käytettiin myös merkityksessä ”veden tuhlaileva käyttö”. :D

        Terveisin Oulu

        • krista
          30.4.2018 at 16:22

          Jeeeee! Aitoa todistusaineistoa Oulusta siis!!! <3 <3 <3

  • Devika Rani
    26.4.2018 at 14:49

    Me kanssa läträtään vedellä. :D Mietin myös olisiko lääräys murretta..? :)
    Ah, piknik! Mä olen haaveillut täällä piknikistä, mutta ei noi säät anna siihen vielä periksi. Toivottavasti tuleva kesä olisi hyvä!

    • krista
      26.4.2018 at 17:08

      Joo se on varmaan murresana! Ehkä tosiaan tuolta Oulun suunnalta, jos tuo urbaani sanakirja nyt paikkansa pitää :) Kuusamosta mä en kuitenkaan tuollaista sanaa muista…

      Piknikit on <3 <3 <3 Kesä tulossa ja piknik-kausi Suomessakin! Täällä ei muuten paikalliset juurikaan piknikejä harrasta (tuolleen viltillä) puistoissa, ei ollenkaan samalla tavalla kuin Suomessa. Johtunee myös siitä, että nurtsit on täynnä koirankakkaa, yöks. Mutta omalla terdellä/pihalla/rannalla/joillain alueilla, joissa ei saa pitää koiria on ihana levittää piknik-viltti täälläkin!

  • LeenaK
    26.4.2018 at 15:13

    Meillä taas läärääminen tarkoittaa sellaista epämääräistä – öö – koskettelua (EI mitään seksuaalista vaikka toi nyt siltä kuulostaa!). Esim. ’älä läärää sitä purkkaa!’ . Se on jotenkin sellaista tahmakoskettelua ehkä. Mun isä (Kymenlaaksosta) aina sanoi/sanoo näin mutta en muista olenko kuullut muiden sanaa käyttävän. Itse tietty käytän koska se on kätevä 😊.

    Vesileikeissä oleminen vois olla musta ennemmin lotraamista.

    • krista
      27.4.2018 at 10:52

      Aaa joo, sellainen merkitys! Mulle ihan uusi, mutta heti avautuu kyllä, että mitä se tarkoittaa :D Nämähän voi olla myös sellaisia ”itsekeksittyjä” sanoja, jotka jää sitten elämään – mulla tulee usein uudissanoja, tyyliin ”epämääräinen koskettelu” vois olla vaikka nuohjata, nypertää tai mitä vaan tulee mieleen :D

  • Puumis
    26.4.2018 at 15:35

    Meillä muuten mummu sanoi jos vaikka pyöritteli lusikkaa keitossa liian pitkään syömättä että ”älä läärää sillä keitolla”, ja samoin jos vaikka läikytti kaakaota vahingossa pöydälle, että ”noniin, nyt se lääräs”. Nesteisiin liittyvä siis tämäkin konteksti. :D

    • krista
      27.4.2018 at 10:53

      ”Nesteitä epätoivottavasti hämmentäminen” siis lääräystä myös :D Jännä, mä en ollut tuota sanaa kuullut (tai siis muistanut kuulleeni) ennen kuin se tuli Joelin perheen kautta. Mutta ehkä mä oon kuullut, mutta sen verran harvinaisesti, että se ei ollut jäänyt mieleen/omaan sanavarastoon!

  • Karoliinan
    26.4.2018 at 22:03

    Onko läträä sama asia ku lotraa? :D täällä oli ihanan lämmintä pari viikkoo sitten mutta nyt on tullu koleat säät. Mä kyllä rakastan tosi paljon myrskyjä ja sateita ja kylmiä säitä. :D se jotenkin rauhoittaa katsella kun luonto on myrskyinen.

    • krista
      27.4.2018 at 10:57

      Joo, ja myös löträä! :D Ihania nämä sanat, joita voi muunnella fiiliksen ja tilanteen mukaan :D

      Aijaijai mä kävin Suomessa just sellaisena ihanana aurinkoisena kevätpäivänä, joten tietysti nyt kuvittelen, että siellä on joka ikinen päivä sellaista :D Mutta ehkä ne lämpimät säät ois sit taas alkanut parin viikon päästä, kun me palataan! Toivottavasti! Täytyy ehkä kuitenkin valmistautua paluushokkiin, viime vuonna se oli melkoinen…

    • Momo
      1.5.2018 at 08:14

      Mun mielessä läträämisellä ja lotraamisella on hienoinen sävyero. Pienessä vesilätäkössä tai tiskipöydälle loiskuneessa vesitilkassa voi läträtä, mutta lotraamiseen liittyy juurikin se aiemmin mainittu veden tuhlaileva käyttö. Lotraaminen edellyttää veden (turhaa) valuttamista.

      . Mutta ennen kaikkea, eläköön lapsuuden pitkät kesät ja aurinko!

      • krista
        2.5.2018 at 11:48

        Haha totta; ihan selvästi mäkin ”tunnen” tuon eron, kun sanoja oikein maistelee! :D Lotraamisessa tosiaan käytetää vettä paljon! :D Mun mielestä läärätä voi kans vesilätäkössäkin, samoin kuin läträtä :)

  • Marjaana
    27.4.2018 at 06:09

    Olen lähtöisin Lapista ja siellä on tuota kutsuttu läträämiseksi. Nyt kun ollaan asuttu Oulussa ja vuosia, puhun minäkin lääräämisestä. Jossain kohtaa huomaamatta tullu itelle tuo muutos, olisikohan tosiaan Oulun murteita siis?

    • krista
      27.4.2018 at 11:01

      Jesh, ehkä tämä tosiaan paikantuu sinne jonnekin Ouluun! Myös siis täältä, mistä mä oon saanut, löytyy kytköksiä Ouluun eli vois hyvinkin olla Oulun murteita (ehkä jotain harvinaisempia/paikallisempia, kun ei kaikki kuitenkaan tiedä).

  • sssssss
    27.4.2018 at 10:48

    Mä oon asunut ikäni Oulussa ja aina on kyllä puhunut läträämisestä, samoin vanhempani jotka ovat syntyperäisiä Oululaisia :)

    • krista
      27.4.2018 at 11:01

      Aaa no hitsi! Voisko tää olla joku harvinaisempi murresana…? Tai joku vanha…? Ootko edes kuullut koskaan lääräämis-sanaa tässä tarkoituksessa vai oliko kokonaan tuntematon?

  • Tilia
    27.4.2018 at 13:26

    Läträäminen, lotraaminen ja lutraaminen – (lasten) vesileikkejä, jotka päätyvät usein ei-toivottuun kastumiseen (paitsi saunassa). Lääräämisen miellän esim. hiekka-vesiseoksella (kura) leikkimiseksi, eli pitää olla jotain kiintoainesta joukossa, pelkällä vedellä ei voi läärätä. :)

    • krista
      2.5.2018 at 11:50

      Hihi, mahtavia merkityksiä! Ai teillä lääräämisessä on ”kiinteää”! Mitäköhän sanaa mä käyttäisin hiekka-kuralla leikkimisessä… nyt menee jo ihan kielikorvakin sekaisin, että en enää edes tiedä :D

  • Annu
    27.4.2018 at 20:44

    Läärää=nevahööd
    Läträtä=vedellä/nesteillä leikkimistä
    Lotrata=negatiivinen ilmaisu, vettä tuhlatessa esim leikkien yhteydessä.

    Otappa näistäki sitte selvää :D
    Pohjois-Pohjanmaalla näin.

    • Sodapop
      28.4.2018 at 17:47

      Joo, läträäminen on mullekin vesileikkejä, lotraaminen veden tuhlaamista ja läärääminen kuraleikkejä 😊

      • krista
        2.5.2018 at 11:52

        Tosi hauskoja nämä merkitykset! Ei näitä tule ajatelleeksikaan!

    • krista
      2.5.2018 at 11:51

      Mulla tulee mieleen tästä jo se kiertänyt meemi suomalaisista lumen nimityksistä :D Että ois ulkomaalaisilla ihmettelemistä suomen kielen sanoista :D :D :D

      Lotrata mullekin on enemmän tuhlalilevaa veden käyttöä kuin läträäminen!