Tuhkalapset

Sarjassamme järkyttäviä valistusvideoita:
(aiemmasta vähän vastaavasta, mutta eri aiheisesta bloggasin reilu vuosi sitten täällä)

Suomen Syöpäjärjestöjen uunituoretta kampanjavideota katsellessani ajattelin itse asiassa (etenkin näin kun itsekin on raskaana), että onkohan tuo jopa liiankin karmivaa – liian kova syyllistäminen kun varmasti helposti aiheuttaa vastareaktion. Mutta onneksi video ei lopukaan tyyliin ”mieti, miten myrkytät lastasi”, vaan positiivisiin sanoihin: ”kannusta äitiä lopettamaan”. Hyvähyvä!

Ja järkyttäminen varmasti on tehokas valistuskeino. Koska ravistavia ovat kyllä nämä ihan faktaluvutkin – Suomen Syöpäjärjestöiltä tulleessa sähköpostissa luki näin:

Suomessa noin 15 % naisista tupakoi raskauden aikana ja joka vuosi syntyy noin 10 000 tuhkalasta. Alle 20-vuotiaista raskaana olevista häkellyttävät 50 % polttaa, joten raskaudenaikainen tupakointi on erityisesti nuorten äitien ongelma.

Suomessa tupakointi on kiellettyä lähes kaikkialla muualla paitsi kohdussa ja suomalaisten asenteet raskausajan tupakointia kohtaan ovat Pohjoismaiden sallivimpia – monelle varmasti yllättävä ja järkyttävä tieto. Tähän asetelmaan onkin saatava pikaisesti muutos – sillä voidaan pelastaa henkiä ja turvata syntyvien lasten terve elämä. Nyt käynnistyvällä Tuhkalapset-kampanjalla kannustetaan tupakoivia äitejä lopettamaan, sillä on selvää, että yksikin tuhkalapsi on liikaa.”

*******

Omassa teini-iässäni ”kasvojen menettämisen häpeä” taisi pelastaa minut tupakoinnilta.

90-luvulla Nilon yläasteella Kuusamossa kaikki kovikset tietysti tupakoivat – ja ne suositut tytöt, jotka hengailivat cooleimpien poikien kanssa salaa sadekatoksen takana; salaa polttamassa, kaikkihan sen tiesivät. Minä olin yläasteella varmaan vähän liian kiltti ollakseni poikien keskuudessa suosittu. Liian hyvät kouluarvosanat ja kaikkea. Pöh.

Ja tietystihän sitä halusi kovasti olla jotenkin vähän suositumpi.

Kerran sitten jollain ilveellä onnistuin ujuttamaan itseni perjantai-iltana jonkun 18-vuotiaan auton takapenkille ”pilistelemään”: pillurallia Kuusamon kylänraitilla, jea. Nyt kuulkaas oltiin seurapiirisuosion huipulla. Etupenkillä joku poltti – ikkuna auki ja ikkunanpieleen kyynärpäällään nojaten, totta kai.

”Jätä jämät”, minä siihen sitten mahdollisimman coolisti ja mukamas ohimennen heitin.
No, jämät tuli.
Tupakka ensimmäistä kertaa suuhun. Valtava pinnistely pokkailmeen pitämiseksi ja yskimisen välttämiseksi. Ensimmäinen henkäys. Hyvin menee. Toinen.
”Haaa haaaa haaaa kattokaa: POSKAREITA!!!!”, tupakan tarjoja alkoi suureen ääneen ilkkua.

Koko autollinen nauroi ivallisesti.

Heitin tupakan pois ja yritin tiuskia jotain nasevaa takaisin. Sille sitten koko autoporukka koko illan naureskeli. Se siitä maineesta ja cooliudesta. Menetetty peli.

Joo en kyllä kokeile uudestaan. Ihan paskaa.

*******

Pakko myöntää, että oma nykysuhtautumiseni tupakointiin on todella kielteinen. Kun esimerkiksi ravintolatupakoinnin lopettamisesta alettiin joskus ajat-ajat sitten ensimmäisiä kertoja keskustella, tuntui että olin ensimmäisiä (ainakin silloisessa ystäväpiirissämme), jotka oikeasti ajattelivat, että se olisi hyvä juttu.

Vihasin ravintolailtojen jälkeen hiuksiin jäänyttä hajua, ja jossain vaiheessa tajusin, että iso osa seuraavan päivän pahoinvoinnistani johtuukin siitä. Kun ravintolatupakointi sitten vuosia-vuosia myöhemmin kiellettiin, parantuivat dagen efter -olotkin ihan merkittävästi.

Aiempi pitkäaikainen avomieheni poltti. Se oli aivan kamalaa. Se tyyppi haisi. Ei siihen hampaiden peseminen riittänyt, ei edes suihkussa käyminen. Jopa iho tuoksui sellaiselta… tupakoitsijan tunkkaiselta. Nukuin aina sängyssä mahdollisimman kaukana ja selin.

Eron huomasi ihan merkittävästi, kun aloin seurustella Joelin kanssa – joka ei siis polta. Ihanaa, voi nukkua vaikka nenä toisen ihoa vasten. Oman rakkaan tuoksu! <3

*******

En voi varmastikaan edes kuvitella, miten vaikeaa tupakoinnin lopettaminen voi monen vuoden jälkeen olla. Siksi avainsana on varmasti kannustaminen: odottava äiti tarvitsee ihan hirmuisesti tukea, että pystyy tekemään lapsensa kannalta noin ratkaisevantärkeän päätöksen, ja myös pysymään siinä!

Uskon, että aika moni tupakoiva äiti itsekin häpeää huonoa tapaansa. Tuomitseminen ei varmasti toimi kovinkaan pitkälle. Mutta toisaalta pakko myöntää: en voinut olla järkyttyneenä tuijottamatta, kun kerran näin Kätilöopiston edessä vaaleanpunaiseen kaapuun pukeutuneen synnyttäjän vetämässä täysin voimin savua keuhkoihinsa.

Hurja näky.

Kuva: tuhkalapset.fi

 

Suomen Sypäjärjestöjen kampanjasivuilla tuhkalapset.fi ja facebook.com/tuhkalapset on tärkeää tietoa tupakoinnin vaikutuksista sikiöön.

1
Like

You Might Also Like

 • Blue Peony (Ei varmistettu)
  6.11.2013 at 12:45

  Täytyy tunnustaa, että olen nelikymppinen, ja yhä on rööki kokeilematta. Ei vain ole koskaan kiinnostanut. Useampikin eksä poltti, ja pakko sanoa, että kyllä se haju häiritsi. Vielä nykyisinkin haju etoo :-S

 • Miimus (Ei varmistettu)
  6.11.2013 at 12:52

  Itse poltin ennen raskautta, mutta testin näyttäessä plussaa, se loppui kuin seinään. En voisi ikinä, ikinä tehdä sitä omalle lapselleni, että polttaisin odotusaikana. Yksi tuttu oli raskaana samaan aikaan kanssani ja hän poltti koko raskauden läpeensä. Synnytyksen jälkeen piti välillä sitten viedä vauva hoitajille, että itse pääsi kessuttelemaan. Hän jätti imettämättäkin, koska ei voinut lopettaa polttamista. Pisti kovasti vihaksi, mutta liian kiltti luonteeni esti minua puuttumasta siihen, vaikka kuvotti ja hoin itselleni, että se ei ole minun asiani. Lapsi syntyi terveenä, mutta eihän sitä koskaan tiedä, kuinka kauan siinä menee, että tupakointi raskauden aikananäkyy lapsessa – tai näkyykö ollenkaan. En pystyisi elää itseni kanssa, jos lapsi sairastuisi jonkin sellaisen syyn takia, joka johtui minusta ja olisin siihen voinut vaikuttaa.

  • Miimus (Ei varmistettu)
   6.11.2013 at 13:52

   Pakko vielä mainita, että en siis osannut edes aavistaa olevani raskaana, koska raskaus oli puoliksi vahinko (joskin oikein tervetullut), joten seurustelu loppui siksi vasta plussaa testissä… :) Olisin varmasti lopettanut jo ennen sitä kuudetta viikkoa, jos olisin tajunnut asian.

   • Miimus (Ei varmistettu)
    6.11.2013 at 13:53

    Damn autocorrectfail! :D Sauhuttelu, ei seurustelu.

   • HelloAochi
    6.11.2013 at 13:53

    Varmaan polttaminen :D

    Juuri näin minullakin.

  • Anni__ (Ei varmistettu)
   7.11.2013 at 13:33

   Tupakoinnin vaikutukset lapseen eivät välttämättä ilmene heti lapsen synnyttyä. Tupakoinnilla on kuulemma yhteys myös allergioihin, jotka saattavat ilmetä vasta paljon myöhemmin.
   Hienoa, että lopetit. &lt;3
   Sääli, ettei tuttavasi pystynyt samaan.

 • annakarin
  6.11.2013 at 12:56

  Mulla ei ole oikeastaan minkäänlaista mielipidettä muiden ihmisten tupakoinnista, koska itsepähän kaivavat itselleen kuoppaa jne. Mutta en voi ymmärtää, miten joku voi raskaana ollessaan polttaa. Syyksi kuulee usein sen, että lopettaminen on liian stressaavaa (ja että stressistäkin on haittaa lapselle) ja sen, että ei vaan yksinkertaisesti pääse irti ”vaikka on kaikkensa yrittänyt”. Voin kuvitella, kuinka kamalaa siitä tavasta on päästä irti – ei se varmasti ole helppoa. Mutta samalla ajatusmaailmallahan voidaan ajatella, että huumeita käyttävilla odottajilla on myös oikeus huumeeseensa, koska lopettaminen on stressaavaa ja mahdotonta.

  Jotenkin mä en vaan osaa sanoa niille raskaana oleville polttajille, että lopeta nyt helvetti soikoon. Vihaan sitä tuomitsevaa ilmapiiriä, mikä usein äitiydessä ja raskaudessa on vallalla. Sitten tuntuu, että minä olen yksi heistä tuomitsijoista, jotka ajattelevat olevansa parempia, koska syy X. Tiedän kuitenkin, että mun pitäisi sanoa vastaan, kun joku oikeuttaa tupakoimistaan sillä, että ”munkin äiti on polttanut ja mustakin tuli ihan normaali”. Hirvittää nähdä ja kuulla, kun joku tekee tuollaista (ja muistan itsekin synnärillä kauhistelleeni niitä odottavia äitejä, jotka sairaalakaavuissaan vetivät tupakkaa pihalla.)

  Silti mun mielestä tämä video on jotenkin ihan liian kärjistettyä. Jopa niin kärjistettyä, että se tuntuu liioittelulta. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi täytyy liioitella asialla, joka on paha jo itsessäänkin? Ilmeisestikään fakta ja luvut vaan ei riitä siihen, että ihmiset lopettaisivat sen tupakoinnin. Uskon kuitenkin, että tämä kampanja saattaa avata ainakin jonkun tupakoivan odottajan/tulevan odottajan silmiä sen verran, että tupakointi ei enää maistu. Minua tämä ainakin kosketti. Olen surullinen niiden pienten puolesta, jotka joutuvat tahtomattaan tupakalle alttiiksi.

 • Mammara
  6.11.2013 at 12:57

  Mua kuvottaa nähdä synnärillä röökaavia mutseja. Mä olin oikeasti aika vihainen, kun näin prenalla vatsa pystyssä naisen ulkona röökillä. Mutta mua hämmentää myös vaunuja ja rattaita työntelevät röökaavat vanhemmat. Siinä näyssä on jotain pielessä.

  Mä vihaan myöskin röökinhajua, ja lopetinkin joskus oman röökaamiseni sen vuoksi, että minua ällötti olla itse röökaava muija. Kuitenkin jostain syystä olen toisinaan juhlaröökaaja. En ikinä polta muuten, suorastaan ällötyn ajatuksesta. Mutta taas kun on ulkona skumppapäissään, on joskus kivaa mennä porukan mukana tupakille pihalle. Seuraavana päivänä aina ällöttää se lemu. – Eikä edes tarvi itse polttaa, riittää että on seurueessa, jossa poltetaan, silti vaatteet voi haista. Mun läheinen ystävä aloitti sähkötupakin käytön (en tiedä onko se terveellistä vai ei), joten nyt on onneksi taa yksi juhlapolttelijakaveri vähemmän. En hirveesti nauti kuitekaan siitä tupakasta juhlissakaan, joten sama lopettaa sekin. – En mä sitä mihinkään tarvi.

  • Blue Peony (Ei varmistettu)
   6.11.2013 at 13:04

   Meidän lähellä asuu aika viimeisillään raskaana oleva äiti, joka polttaa paljon. Ja vaunuissa on ehkä vuoden ikäinen lapsi, jonka päälle äiti vaunuihin kumarrellessaan karistaa tuhkaa. Vetää aika hiljaiseksi.

   • Mammara
    6.11.2013 at 13:18

    Joo, olen itsekin nähnyt kun vaunuissa makaa vastasyntynyt ja äiti kurotellessaan vaunuihin pudottaa tuhkaa vauvan päälle. Niinku että mitä ihmettä sä teet?!

    Mutta kuten tossa alempana sanottiin, apuahan ne äidit kaipaa, jos riippuvuus on niin pitkällä.

    Toisaalta, joskus hyväksyvä ilmapiiri ”kannustaa” polttamaan. Silloin ei aina ole niin vahvasta riippuvuudesta kyse, vaan ajattelemattomuudesta, sivistymättömyydestä ja välinpitämättömyydestä. – Tukea lopettamiseen, eikä missään nimessä hyväksyntää polttamiseen. 

     

 • EMerituuli
  6.11.2013 at 13:04

  Ennen raskautta nautin suunnattomasti satunnaisesta tupakasta ja teininä tupakoin justiinsa siel katoksen takana niiden cuulien tyyppien kanssa lievittääkseni vähän sitä hikari-mainetta :D

  Positiivisen raskaustestin jälkeen ei kyllä olis tullu pieneen mieleenkään sytyttää tupakkaa. Suretti kamalasti ne Kättärin edustalla tupakoivat tulevat äitylit. En vielkään ymmärrä miten joku voi…

  Mutta apuahan nää äidit tarvitsee, jos addiktio on kerta niin paha, että se menee syntymättömän lapsen hyvinvoinnin edelle!

 • HelloAochi
  6.11.2013 at 13:20

  Mä poltin peräti kolmetoista vuotta mutta loppui samantien, kun plussasin – jopa se aavistus ennen virallista plussaa esti polttamisen.

  Raskaana ollessani uhkasin lähteä röökille samantien kun saan lapsen ulos puskettua, vaan enpä lähtenyt :D Ei sen 9kk tauon jälkeen enää tehnytkään mieli.

  Nyt Kain on jo kohta 2v enkä edelleenkään polta – paitsi yksissä avajaisbileissä viimekuussa poltin kyllä useammankin savukkeen, heh. Mutta se on musta ihan ok jos mä kännissä poltan sen kerran vuodessa :D

  • annakarin
   6.11.2013 at 13:24

   No mun mielestä aikuisen ihmisen ei pidä joutua selittämään miksi polttaa, jos siinä ei tosiaan ole sijaiskärsijänä pientä sikiötä. En mä vaadi selityksiä myöskään niiltä, jotka syövät liikaa herkkuja, juovat alkoholia tai harrastavat extreme-lajeja. Enkä mä myöskään jaksa selitellä muille, miksi itse juon päivittäin kokista. Eli on kyllä ihan ookoo polttaa kerran vuodessa – eihän siitä kärsi kuin sinä itse (ja sinäkin aika vähän..) ;-D

   • HelloAochi
    6.11.2013 at 13:41

    Alkoholinkäyttöä ei ehkä kuitenkaan voi verrattain kerran vuodessa röökaamiseen tai kokiksen juomiseen. Siitä kun saattaa oikeasti olla haittaa vierestäseuraajallekin.

    • HelloAochi
     6.11.2013 at 13:41

     verrata!

    • annakarin
     6.11.2013 at 13:54

     Mutta alkoholinkäyttö kerran vuodessa on luultavasti suunnilleen yhtä paha kuin tupakanpoltto kerran vuodessa. Tarkoitin alkoholin kohtuukäyttöä. Tupakoinnistakinhan voi olla haittaa vieressä oleville ja itse asiassa kyllä mä valitan, jos joku röökaa mun lapsen vieressä tms. Mutta en silti odota, että jonkun täytyisi perustella minulle valintaansa tupakoida tai käyttää alkoholia. Ellei se siis jollakin tavalla kosketa minua tai minun läheisiäni.

     • HelloAochi
      6.11.2013 at 13:57

      Okei, kohtuukäyttö siis.

      Joo, en mäkään anna kenenkään polttaa mun lapsen vieressä, mutta jos ois pakko valita, niin ennemmin se, kuin että joku yrittää ottaa sen syliin kaatokännissä. Mun suurin pelko on, että Kainin isä tiputtaa sen parvekkeelta humalassa (5 krs).

     • annakarin
      6.11.2013 at 14:05

      Oon ihan samaa mieltä, että alkoholi ja lapset ei todellakaan kuulu yhteen millään tavalla. Ja on tietysti selvää, että päivittäin tupakoivan vanhemman lapsi ei todellakaan kärsi siitä kuten päivittäin alkoholia juovan lapsi kärsii. Tämä ehkä taas liippaa liian läheltä omaa lapsuutta, että pakko myöntää – kyllä mä olen vihainen, surullinen, turhautunut ja raivoissaan niiden lasten puolesta, joiden vanhemmat käyttävät alkoholia liikaa. Argh. Mutta sehän ei nyt liity tähän – kohtuukäyttöä siis itse tarkoitin. Yli kohtuukäytössähän sitten taas tulee niitä sijaiskärsijöitä, jolloin mun mielestä ulkopuolisenkin saa ja pitää kyseenalaistaa kyseinen toiminta.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  6.11.2013 at 13:29

  Pakko kommentoida, kun toi video oli must aivan järkyttävä. Varmasti toimiva joissakin tapauksissa, mutta itseäni järkytti paljon. En ole koskaan maistanutkaan tupakkaa ja näin viimesellä kolmanneksella ollessa tuntuu kauheelta, että joku haluaa vaarantaa syntymättömän lapsen terveyden. Toivottavasti videon sanoma tehoaa niille kenelle on tarkotuskin.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  6.11.2013 at 13:57

  Aika spooky jotenkin tuon videon alkupuoli kunnes äiti istahtaa sohvalle, jos ei tiedä aihetta etukäteen. Itse en ole koskaan polttanut sitä ensimmäistäkään. Sairaalan ulkopuolella kyllä aina pistää silmään miten odottavat äidit ja muut potilaat vetävät sauhuja pääovilla. Osa muistakin potilaista näyttää jo valmiiksi niin riutuneilta ja pahoinvoivilta ettei uskoisi tuon oloa ainakaan parantavan!
  Omakohtainen lähikosketus tupakoinnin (ja ehkä muidenkin aineiden käytön) vaikutus syntymättömään lapseen kävi kovin konkreettisesti selväksi ollessani toisen lapsen syntymän jälkeen lapsivuodeosastolla: osuin päivähuoneeseen samaan aikaan erään äidin (näytti nelikymppiseltä, oli varmaan parikymppinen, tupakoijan iho ja hampaat (osin puuttuivatkin) vanhentavat paljon) kanssa, jonka lapsi huusi kuin syötävä. Vaihdoimme pari kohteliasta sanaa syntyneistä vauvoista enkä voinut olla kysymättä hänen minivauvansa laskettua aikaa tai mittoja: täysaikainen lapsi, nipin napin 2 kg. Melkoisissa vieroitusoireissa mitä ilmeisimminkin, seuraavina päivinä sain nähdä että se huuto ei ottanut loppuakseen. Oli kuulemma toinen lapsi, ensimmäisen ikää nainen joutui hetken laskeskelemaan, ei kuulemma asunut hänen kanssaan. Pelkästä tupakanpoltosta oli tuskin kyse, mutta kyllä teki pahaa pienen puolesta.

  • Raissi
   6.11.2013 at 17:02

   Tuo kyllä kuulostaa ihan amfetamiini mutsilta ja vauvalta. Vieroitusoireista oli vauvalla varmaan kyse.

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    7.11.2013 at 13:02

    Juu varmaan tosiaan muutakin kuin tupakkaa oli käytetty, mutta samainen mutsi myös jätti huutavan lapsensa jatkuvasti hoitajille päästäkseen tupakalle viilentämään kuumenevia hermojaan. Ällötti jo sitten sekin, kun hän tupakalta haisten parkkeerasi taas takaisin päivähuoneeseen alati huutavan lapsensa kanssa. Kun omassa huoneessa jo oli kolme äitiä lisäkseni (yksi siis ylipaikalla 3hh) ja päivähuoneessa tämä yksi non-stop huutaja, ei hiljaista ollut oikeastaan missään hetkeäkään. Aika nopeasti tuli kiire kotiutua (off topic, huutavan vauvan puolesta teki tosi pahaa).

 • Kukkavarvas (Ei varmistettu)
  6.11.2013 at 14:02

  Musta oli just hyvä että tuo video oli noinkin herättelevä ja pysäyttävä. Röökinpoltto raskausaikana ei ole millään lailla puolustettavissa oleva asia ja tuntuu että asiasta pitää vaieta ettei nyt vaan se röökiä imevä mutsi siinä pahoita mieltään. Syyllistäminen ei varmasti ole se toimivin reitti mutta ei kyllä vaikeneminen ja hymistelykään. Mun mielestä nämä ”stressistä on haittaa lapselle jos lopettaa röökinpolton”-läpät on vain ja ainoastaan hyväksynnän hakemista sille että raskaana polttaa. Ei kai kukaan nyt ihan tosissaan voi kuvitella että karsinogeenit olisi jotenkin pienempi paha kuin stressi, joka sitäpaitsi vähenee sitä mukaa kun vierotusoireet häviää.

  On muuten myös tosi ällöttävän näköistä kun rattaita tai vaunuja työntävät vanhemmat polttaa.

 • HelloAochi
  6.11.2013 at 14:05

  Mutta siis joo, mä oon ehdottomasti sitä mieltä, että tupakointi ja lapset (eikä siis vaan sikiöt, vaan vanhemmatkin lapset) EI VAAN SOVI YHTEEN.

  Ja se lopettaminen ei ole vaikeaa, kaikki on prioriteeteistä kiinni. Jos syyllistyminen auttaa, niin sitten hitto vie pitää syyllistyä!

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  6.11.2013 at 14:31

  Hyi mikä video! Kuin suoraan kauhuleffasta..

 • Taylor (Ei varmistettu)
  6.11.2013 at 14:34

  Ite tuppakkua oon pari kertaa teininä maistellu, mutta en polttamalla polttanut, asenne asiaa kohtaan on aika neutraali, vaikka kyllä mua suututtaa kun omat vanhemmat esim polttaa.. Minua odotteleessa äitini poltti ja oon ihan normaali, paitsi hei, ylipainonen(!!) voisinko mä ehkä syyttää äitiäni tästä :D
  mun läheisin ystävä on seitsemän lapsen äiti ja kessuttanut joka raskauden ajan.. Kaikilla lapsilla on joko astmaa, korvakierteitä, pituuskasvuongelmaa, oppimishäiriöitä, puheenkehityksenviiväatymää ym. En todellakaan väitä, että kaikki nämä, tai mn, pakosta tästä asiasta johtuisi, mutta usein kyllä itsekseni mietin, että olisiko näillä asioilla jokin yhteys.

  Ja toinen tuttava odottaa tällä hetkellä kaksosia ja polttaa enemmän kun yleensä kun on niin ressaantunut siitä, miten raskaus etenee!?,!!. En käsitä.

  Ite en ison mahan kanssa meinannut kehtaa ostaa etes isälleni kerran kaupassa käydessä tupakkia :) ja 70-luvulla oli ihan normaalia vetää sitä röökiä samalla kun imetti! Näin ne ajat muuttuu.

 • Leluteekin Emilia (Ei varmistettu)
  6.11.2013 at 14:41

  Mä henkilökohtaisesti inhoan tupakointia, mutta kyllä myös pistää miettimään, mitkä meidän nykyään ihan hyväksymissä tavoissa on sellaisia, jotka 30 vuoden kuluttua on aivan yksiselitteisen tuomittavia. Mun äiti poltti raskausaikana ja koko mun lapsuus kotona poltettiin – inhosin sitä jo silloin, mutta ihan normaaliahan se oli, monien kavereidenkin vanhemmat poltti kotona ja vaikka tiedettiin, ettei se terveellistä ole, niin ei se ollut samalla tavalla tuomittavaa kuin nykyään.

  Tossa nuorten äitien tupakoinnissa varmaan kasautuu myös monta juttua, nuoret äidit on useammin vähemmän koulutettuja ja tupakointi on myös sitä yleisempää mitä lyhyempi koulutustausta. Mä en tiedä sitten, minkälainen valistus tai tuki toimisi, en ole ihan vakuuttunut tosta videosta – tunteita herättävähän se kyllä on.

 • empuska
  6.11.2013 at 14:57

  …minkä barometrin mukaan Suomessa tupakointi on sallittavampaa raskaana oleville? Ei pahalla, mutta pikkasen nakertaa, kun tuo sivusto on täynnä tuollaista sentimentaalisia iskulauseita ILMAN mitään tietoa, että näin tosiaan on.

 • Hemmuli (Ei varmistettu)
  6.11.2013 at 15:07

  Olen ehdottomasti raskaudenaikaista tupakointia vastaan ja olen itse satunnaisen tupakointini lopettanut lopullisesti kun tulin raskaaksi. Jotenkin tuo video meni silti hiukan överiksi, eikä sisältänyt juurikaan informaatiota.

  Edelleen aiheesta liikkuu niin uskomattomia urbaanilegendoja että oksat pois. Varmaan yksi tunnetuimmista on ”neuvolan täti sanoi että lopettaminen olisi vauvalle pahempi juttu, sille tulisi stressiä”. Vaikka ae tuntuukin uskomattomalta, niin todella monet ihmiset eivät edelleenkään ihan oikeasti tiedä MITÄ tupakointi sille sikiölle aiheuttaa ja kuinka haitallista se todella on.

  • HelloAochi
   6.11.2013 at 15:20

   No mulle ainakin neuvolan täti hyvin varovaisesti sanoi, että jos yrittäisit edes vähentää. Mihin mä nauroin vaan päälle että en mä TODELLAKAAN meinannut lastani savustaa. Jostakin kumman syystä se urbaani legenda neuvolan varovaisuudesta todella pitää paikkansa.

  • empuska
   6.11.2013 at 15:26

   Voi aiheuttaa. Ainakaan pikaisella googlettamisella ei yhdestäkään tutkimuspaperista löytynyt vielä sadan prosentin todennäköisyyksiä.

   • Hemmuli (Ei varmistettu)
    6.11.2013 at 18:15

    No tulipas nyt kirjoitettua epätarkasti. Ei tietenkään aiheuta 100% varmuudella, kuten ei aikuisenkaan tupakointi välttämättä johda keuhkosyöpään tai edes keuhkoahtaumaan.

  • Silkkitassu
   6.11.2013 at 16:56

   Näin jonkun brittisarjan joku aika sitten (odottajat ja rappiolla..?) jossa juurikin yritetään auttaa odottajia lopettamaan joko huono ruokavalio tai tupakointi. Niillä on häkämittauksia niille tupakoiville, jossa näkyy myös miten vauva reagoi siihen tupakointiin grafiikan avulla..Yhdessä jaksossa sit yksi odottaja ihan pokkana sanoi, että hänen mielestään tupakointi on hyväksi sikiölle, koska sen keuhkot kehittyy vahvemmiksi, koska se joutuu tekemään töitä enemmän. Olo oli vähän et ”anteeksi mitä sä sanoit?”. Toivottavasti Suomessa ei ole kenelläkään tälläistä harhaluuloa!

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  6.11.2013 at 15:20

  Se oli helppoa lopettaa heti plussan jälkeen :) mutta yhtä helppoa aloittaa uudestaa 1½ vuotta myöhemmin… :(

 • Titiomm (Ei varmistettu)
  6.11.2013 at 16:34

  En jaksanut kaikkia kommetteja yltä lukea, mutta tosiaan neuvolatätien varovaisuus tupakointiin puuttumiseen on ilmeisen yleistä. Aiemminkin sun kirjoitukseen raskausajan ruokarajoitteista kommentoin että musta on järkkyä että neuvolassa vaan hissutellaan tupakoinnista että ”älä ota asiasta stressiä”. En siis itse polta, enkä tätä ole kuullut, mutta nuorilta töissä oon kuullut monet kerrat että joo kyl mä poltan kun neuvolassa kehoitettiin olemaan ressaamatta siitä. No nää nuoret myös toisaalta suodattaa lahjakkaasti tietonsa sen mukaan mitä ne haluaa kuulla, mutta oikeesti! Ei se ole kannustamista lopettamaan että kehottaa olemaan stressaamatta. Kannustamista on se että istuttaa ne alas, kertoo mitä tupakointi sikiölle voi aiheuttaa ja antaa vinkkejä lopettamiseen.
  Kun on itse vielä raskaana niin mä en vaan kestä tuota. Kauheaa.

  • M-M
   7.11.2013 at 12:26

   Mulle kyllä neuvolatäti sanoi tiukkaan sävyyn, että muistathan, että tupakkaa ja alkoholia ei saa käyttää raskaana ollessa. Ei tuota ongelmia, kun en kumpaakaan käytä.

   Kaverille, joka polttaa oli sanottu aikoinaan, että ainakin vähentää, jos ei pysty lopettamaan. Mutta heille oli myös kerrottu, mitä voi seurata polttamisesta.

 • Silkkitassu
  6.11.2013 at 16:51

  Isä antoi kahdeksan vuotiaana ekaa kertaa tupakan käteen (ei siis itse polttanut vaan lainasi kaveriltaan) ja käski kokeilla. Maistui niin pahalta että sen jälkeen testasin muistaakseni parikymppisenä muutaman kostean illan päätteeksi, mutta ei se silloinkaan hyvältä maistunut, joten en ole polttanut. :) Ja olen ihan onnellinen siitä. Eikä mieskään polta. Säästyy rahat ja terveys. :)

 • Kapusha (Ei varmistettu)
  6.11.2013 at 19:48

  Mä myös lopetin polttamisen heti kun sain tietää olevani raskaana. Olin polttanut kuutisen vuotta, mutta mulle oli ihan itsestäänselvyys etten polta raskausaikana. Imetysajankin olin vielä polttamatta mutta sitten kun ekan kerran lähdin viihteelle niin retkahdin ja sille tielle jäätiin. Onneksi kuitenkaan en ole palannut vanhoihin tapoihin (melkein aski päivässä) vaan poltan ainoastaan päiväuniaikaan ja illalla kun poika on nukkumassa… Rattaita työntäviä röökinpolttajia en siedä enkä niitä jotka raskaana tupakoi. Mun mielestä siihen ei ole mitään tekosyytä.
  Itselläkin ystävä joka oli samaan aikaan raskaana ja poltti koko raskausajan eikä voinut imettää koska ei voinut olla polttamatta. Meidän molempien lapset syntyi sectiolla ja kaveri totesi että heti kun oli päässyt pois heräämöstä niin mielessä oli vaan kuin tekee mieli röökiä!!! Itsellä ainakin oli sellainen ”aijai mä haluan nukkua mutta kun tuo mun ihana vauva on tuossa vieressä”-olo. Tosin tietysti olin ollut jo sen 9kk ilman… Mutta silti!
  Mä yritin lopettamista vaikka kuin monesti, mutta ei onnistunut itsekurin puutteen takia. Kun kyseessä oli oma (hartaasti toivottu) lapsi niin ei ois tullut mieleenkään ikipäivänä polttaa.

 • Cpop
  6.11.2013 at 22:48

  Miusta on jotenkin jännä ettei polttavien vanhempien valistukseen käytetä enempää aikaa. Annetaan joku lippulapuke kouraan ja kuvitellaan että joo joo, kyllä se tän lukee jne. Aikavarmasti porukka joko viskaa ne laput veke tai sitten selailee läpi.

  Mie katoin joskus muistaakseni ruutu.fi:n kautta sellaista ohjelmaa jossa oli ns. huonosti käyttäytyviä(: D)äitejä, eli äitejä jotka poltti/joi alkoholia tai oli muuten huonot elintavat raskauden aikana ja sitä kautta järkytyin ihan tosissaan kuinka pahoja riskejä tupakoivat äidit oikeasti ottavat raskausaikana! Siis molempien puolesta!

  Muistaakseni meni niin että yhden tupakan vaikutus elimistössä kestää kaksi tuntia.. KAKSI tuntia kehittymätön vauva kärsii happivajaudesta. Kamalaa.

  Monet tupakoineet äidit ovat sanoneet sitäkin että ”lapsi syntyi ihan terveenä eikä sillä ollut mitään hätää” jne. ja sitten parin vuoden ikään päästyään lapsilla on alkanut sairastelut. Eihän se välttämättä johdu suoraan vain siitä tupakoinnista, mutta uskon kuitenkin että asioilla on todella vahva yhteys.

  Onneksi en ollut tupakoija kun olin raskaana ja valinta tupakoimattomuuteen oli helppo. Toivon kaikille äideille tai äitiydestä haaveileville tupakoitsijoille erittäin paljon tsemppiä tupakoinnin lopettamiseen raskauden ajaksi!

  • Cpop
   6.11.2013 at 22:50

   kaikille tuleville äideille siis, unohtui sana välistä:D

  1 2