Tri Tomeran klovnivastaanotolla

Voi ihana Lastenklinikka! <3

Kävimme eilen Silvan kanssa pyörähtämässä Lastenklinikalla (ihan terveinä siis ollaan, halusivat vain tsekata käsien ”lentskariasennon”) ja voi, miten hauskaa meillä olikaan!

Kyllä: hauskaa sairaalassa. Tai mehän siis luulimme menevämme sairaalaan, mutta päädyimmekin sirkukseen!

Odotusaulassa meitä nimittäin tervehtivät aivan mahtavat sairaalaklovnit Tri Tomera ja Tri Hoppson. Tomera paukutteli peltipurkkirumpuaan ja improvisoi sanoituksia, Hoppson puolestaan puhalteli t-ä-y-s-i-n lumoavia saippuakuplia. Vautsi. Silva oli ihan myyty, ja äiti nauroi vedet silmissä vauvan vilpittömälle innostukselle ja sätkivillepotkiville pikkujaloille.

Niin tekivät muuten myös muut odotusaulassa. Nauroivat siis. Klovnien ilmestyttyä paikalle emme olleetkaan enää tuppisuita tuntemattomia, vaan yhtä äkkiä me siinä sairaalan käytävällä hekottelimme yhdessä. Koko tunnelma oli muuttunut.

Sairaalaklovnien esitteessä mm. arkkiklovniatri Rockenfaller.

Ihan mielettömän hieno juttu.

”Klovnitohtorien vierailu saa lapset hetkeksi unohtamaan sairautensa ja antaa luvan hyvälle mielelle, hulluttelulle ja vapauttavalle naurulle keskellä sairaalan arkipäivää”, Tri Hoppsonin ojentamassa esitteessä sanotaan.

”Iloinen muisto sairaalaklovnien käynnistä kantaa pitkälle, ja auttaa sairaalakokemuksen käsittelyssä myös jälkikäteen. Pitkäaikaispotilaille tieto siitä, että klovniystävät tulevat aina uudelleen tervehtimään, muodostaa ainutlaatuisen tuen.”

Meidän käyntimme oli vain pieni pistäytyminen. Mutta ihan tippa nousee silmäkulmaan (hormonit?), kun ajattelen pieniä pitkäaikaispotilaita klovniystävineen.

Oh. Ihanat ihanat klovnit!

Ps. Kantsii käydä kurkkaamassa sairaalaklovnit Facebookissa; kivoja kuvia klovnitohtoreiden pelleilyistä sairaaloissa sekä sydäntälämmittäviä palautteita pienten potilaiden vanhemmilta <3

 

 
Like

You Might Also Like

 • MinnaM
  9.11.2012 at 10:21

  Oi, tuo koko sairaalaklovnijuttu on niiiiin mahtava. Olen itsekin opiskellut pikkuisen klovneriaa ja ei ole helppoa hommaa ollenkaan, rispektiä tekijöille. Vaan onhan siinä hieno palkintokin, hetkeksi murheet unohtanut naurava yleisö. Ainakin tietää varmasti tekevänsä työtä, jolla on iso merkitys. 

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  9.11.2012 at 10:49

  mahtava idea ja hyvä tarkoitus, mutta MIKSI NIIDEN PITÄÄ OLLA KLOVNEJA….?! mua ei olis naurattanut yhtään, mun mielestä klovnit on jotain törkeän pelottavaa.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  9.11.2012 at 11:13

  Minun ystävälläni on nyt 5 vee poika, joka pelkää vieläkin ihan hysteerisesti noita klovneja ( ja kaikkia punaisia neniä). Pelko juontaa juurikin noista sairaalaklovneista, koska syöpähoitojen takia poika vietti pienempänä PALJON aikaa sairaalassa. Yhdistää vissiin noi klovnit hoitoihin tai jotain. Aina ennen sairaalareissu varmisteli monta kertaa, ettei paikalla vaan ole klovneja. Samalla on jäänyt pelko myös kaikkiin eläinhahmoihin.

  Mut siis mun mielestä klovneria on huippua ja luultavasti suurelle osalle lapsista ne tuovat iloa päivään :)

  Mitäs vikaa muuten on lentsikka-asennossa.? Meitin saman ikäinen harrasta sitä myös, kuten olen nähnyt monien muidenkin vauvojen tekevän ennen liikkeelle lähtöä.

  eepu

 • Teeu (Ei varmistettu)
  9.11.2012 at 11:14

  Ihana, että siellä on jotain hauskaa noille pikkupotilaille! Mun kummityttö (hieman reilun 1v.) on parhaillaan Lastenklinikalla sydänpotilaana (leikattu ke ja tänään uudestaan) ja tätä lukiessa nousi jälleen ne kovin helpossa olleet kyyneleet silmiin. Kuinka hyvä onkaan, että meillä on tälläisiä paikkoja, joissa tehdään pieniä ihmeitä. :)

 • tiikeriankka
  9.11.2012 at 11:55

  Tulipa hyvä mieli tästä. Nää on näitä pieniä mutta joillekin maailman tärkeimpiä asioita :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  9.11.2012 at 12:32

  Mikä tuo tuommoinen käsien lentskariasento on? O.o Poika 11kk, enkä koskaan kuullutkaan moisesta :D

 • Mindeka
  9.11.2012 at 12:42

  Liikutuksen kyynel sentään, miten ihana juttu! (Vaikkakin itse vähän pelkään yleensä klovneja, niin uskon, että suurimmalle osalle lapsille ne tuovat iloa!)

  Små saker är stora saker!

 • Mindeka
  9.11.2012 at 12:53

  Kävin muuten tykkäämässä tuosta FB-sivusta ja jäin selailemaan sinne niitä kuvia, juttuja ja palautteita. Ei jäänyt enää pieneksi liikutuksen kyyneleeksi vaan ihan ääneen pärskähdin itkuun. Meidän perhe löysi uuden lahjoituskohteen.

  Kiitos Kristaliina!

 • phocahispida
  9.11.2012 at 16:10

  Olen ollut Lastenklinikalla töiden takia useampaan kertaan, kun sairaalaklovnit ovat tehneet vierailunsa. Monet lapset tuntuivat odottavan klovnien käyntiä ja nauttivan niistä.

 • Toimistoklovni (Ei varmistettu)
  9.11.2012 at 18:07

  Hei Kristaliina ja Silva!

  Kiitos kivasta kirjoituksesta. Meille on ihan parasta palautetta näiden omakohtaisten kokemusten lukeminen. Muikean tyytyväisiä olemme,
  että onnistuimme tunnelman käytävällä muuttamaan. Sehän meidän tavoitteemme on.

  Klovnien työ on hyvin haastavaa ja vaatii ammattitaitoa. Sairaalaympäristössä pitää olla paljon tietoa sen hygieniavaatimuksista ja henkilökunnan työstä, jotta pystymme olemaan heille avuksi ja tueksi. Lapset voivat olla hyvinkin kipeitä, väsyneitä ja pelokkaita liittyen koko sairaalassaoloon. Siinä vaaditaan hyvin herkkiä tuntosarvia, mikä juttu missäkin tilanteessa toimii ja tuo iloa.

  Toimintamme tapahtuu lapsen ehdoilla ja hänen tahtoaan kunnioittaen. Potilashuoneisiin mennessämme pyydämme aina ensin luvan tulla lapselta itseltään. Koskaan emme mene tilanteisiin väkisin, jos vaikuttaa että lapsi suhtautuu meihin liian pelokkaasti. Joskus hyvä juttu voi olla vain vilkutella ja laulaa vähän kauempaa. Klovneillamme on tarkoituksella myös ns. sirkusklovneja huomattavasti pehmeämpi maskeeraus.

  Toisaalta usein käy myös niin, että parhaat tilanteet syntyvät, kun lapsi voittaa epäilynsä ja uskaltaakin laulaa ja jutella klovneille… ja häneltä löydetään piilossa olleita taikavoimia!

  Kannattaa tosiaan käydä meidän kotisivuilla ja facebookissa, sieltä löytyy paljon tarinoita ja kuvia jotka lämmittävät mieltä :o)

  Terveisiä klovnitoimistolta ja hyvää alkutalvea kaikille!
  Aino Viertola, toiminnanjohtaja Sairaalaklovnit ry

 • Kristaliina
  9.11.2012 at 19:28

  Kiitos toimistoklovnille kommentista – ja tietysti kaikille muillekin! :)

  Tässä meidänkin tapauksessa klovnit ihan tosi-tosi varovaisesti lähestyivät Silvaa (nyt 7 kk) ja ”ilakointi” alkoi vasta sitä mukaa, kun vauva selvästi innostui mukaan. Tosi ammattitaitoisia olivat nämä pelleilijät kyllä!

  Joo, se ”lentskariksi” kuvaamani asento on siis sellainen, että Silva tykkää pitää käsiään (esim. sylissä ollessaan tai selällään maatessaan) harallaan, jännitettyinä ja kämmenet käännettynä taaksepäin eli vähän niin kuin ”nurin päin” käännettynä. Heh, olipa hyvin selostettu, näytämällä olisi helpompaa :) No joka tapauksessa, se on ilmeisesti vaan ”pinttynyt tapa”, mitään rakenteellista vikaa ei löytynyt ja tarttumiset sun muut ovat kehittyneet ihan normaalisti. Ihan hyvät kädet on <3

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  11.11.2012 at 19:06

  Mulla oli joskus 3 hoitomuksua. Yksi niistä, 3-vuotias typykkä oli käynyt sairaalassa ja ottanut tuon esitteen mukaan. Neiti istui se sylissä ja osoitteli klovneja sormella ”istuisin syliin” ”en istuis syliin” ”istuisin syliin” jne. Se oli aika hassua. :-)

 • cpop (Ei varmistettu)
  13.11.2012 at 10:58

  Muuten tosi jees, mutta näin coulrofoobikkona en oikein osaa innostua pelleistä! Onneksi ei ole enää tosin niin paha pelko mitä oli aiemmin,kun en voinut edes katsoa piirrettyä kuvaa pelleistä:D Nykyään jopa joitain ihmispellekuviakin voi jo katsella, mutta joistain menee kylmät väreet selkääpiitä pitkin!