Lukemista syyslomalle – kirjavinkit meidän perheenjäseniltä!

Tämä julkaisu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistys / Lukuloma kanssa.

Syysloma lähestyy! Ja mun keskeisin menovinkki: matkustakaa koko perheen voimin kirjojen maailmaan. Tässä meidän perheeltä paljon kirjavinkkejä – ja lopussa myös arvonta, hyvällä kirjapalkinnolla luonnollisesti!

Mutta miten sitten lähteä lisäämään lukemista syyslomaohjelmaan? Jos vaikka lukeminen ei vielä ole perheessä vakiintuneena tapana?

No, mun idea ois tässä: Jokaiselle perheenjäsenelle voisi varata vähintään yhden kirjan lomalukemiseksi. Kirjan voisi valita just sen perheenjäsenen mieltymysten ja kiinnostuksenkohteiden mukaan.

Kirjan lukemisen jälkeen jokainen voisi sitten kertoa muille perheenjäsenelle lukemastaan. Tai lapsi, jolle on luettu ääneen, voisi kertoa kirjasta vaikka sisarukselle, toiselle vanhemmalle, isovanhemmille tai kummeille. Hei, tai vaikka pieni kirja-arvostelu! Jokainen voisi tehdä pienen (ihan vaan suullisesti kerrotun) oman kirja-arvostelun vastaamalla vaikka tällaisiin kysymyksiin: Mistä kirja kertoi? Mikä kirjassa oli erityisen kivaa? Kenelle sitä suosittelisit? Millaisia kuvia siinä oli?

Ooooo, joo! Miltäs kuulostaisi? Siitä saisi hyvin sellaista arjen kirjakeskustelua perheeseen! Voisiko sen ottaa vaikka tavaksi, keskustelunaiheeksi iltapalapöytään?

Kirjapino romahti, kun nojasin siihen – reunassa kuvaajan varpaat.

Mutta mitä lukea? Se ikuinen (ihana ja joskus myös ihanasti piinaava) kysymys!

Täällä vinkkasin kepeät 50 (!!!) lempikirjaani, ja muita mun lukemia kirjoja löytyy syöttämällä blogin hakukenttään sana ”kirjat”. Mutta onhan meillä myös kolme muuta perheenjäsentä – ja kolme ihan erilaista lukijaa.

Niinpä kysyin jokaiselta meidän perheestä: Mitä kirjoja suosittelisit syyslomalukemiseksi? Jokainen sai valita kolme kirjaa ja kertoa niistä omin sanoin. Olin aika ylpeä, miten hienosti lapsetkin osasivat!

Tässä siis meidän perheen kirjavinkit syyslomalle!

Kristan kirjavinkit

Omat kirjavinkkini valitsin ajatuksella ”jos et vielä ole näitä huippukirjoja lukenut, nyt on hyvä hetki”. Eli nämä eivät ole mitään uutuuksia, vaan pikemminkin omia kaikkien aikojen suosikkejani, jotka ovat jättäneet minuun lähtemättömän vaikutuksen, tavalla tai toisella.

Ja jättävät varmasti sinuunkin, melkein voin luvata! Tässä tulee:

Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa. (käännös: Sari Karhulahti) Adichiellä on paljon huikeita kirjoja – voin suositella niistä jokaista – mutta tämä 60-luvun Nigeriaan sijoittuva kirja on niistä oma suosikkini.

Jos haluat, että kirja saa sinut toisaalta vapisemaan ja haukkomaan henkeä, mutta toisaalta myös liikuttumaan ja löytämään kurjuudestakin uskoa parempaan huomiseen, niin ota tämä kirja lukuun syyslomalla.

Kirjan välistä muuten löytyi kirjanmerkkinäni toiminut lentolipun kanta. Se paljasti, että olen lukenut tämän kirjan vuonna 2010 Tansaniassa.

Khaled Hosseini: Ja vuoret kaikuivat. (käännös: Katariina Kaila) Hosseinilta pitää ehdottomasti olla joku kirja kaikilla mun listoilla! Mietin, minkä kirjan valitsen syyslomasuositukseksi – se olisi voinut olla myös Leijapoika tai Tuhat loistavaa aurinkoa – mutta päädyin tähän näistä (ehkä?) vähiten tunnetuun.

Tämän tarinan siivin pääset mm. 50-luvun Afganistaniin. Hyvää matkaa? Heh. Mutta siis Hosseini on aivan käsittämättömän hyvä tarinankertoja, joka todella saa kliseisesti sanottuna historian eloon, ihmiskohtaloiden kautta. Ja ei todellakaan tarvitse pelätä, että hänen kertomuksensa olisivat jotenkin puisevia, vaikka niistä samalla historiaa ja poliittisia olosuhteita oppiikin.

Tähän kun tarttuu, ei voi lopettaa lukemista.

Sofi Oksanen: Puhdistus. Halusin nostaa juuri tämän kirjan mukaan suosituksiin: veikkaan, että vaikka se on monelle varmasti nimenä ihan tutun-tuttu, kuitenkin joltain se on voinut jäädä lukemattakin. Ehkä tämä voi toimia jollekulle sellaisena ”ai niin, tän mä oon aina halunnut lukea!” -muistutuksena.

Koska tämä todellakin kannattaa lukea.

Tässä kirjassa minulle itselleni erityistä oli se, miten upean tarinan lisäksi se myös valaisee Viron lähihistoria – tavallisten pienten ihmisten kokemusten kautta. Just the way I like it. Tavallisesti tosiaan nuo ”mun” kirjat kuitenkin sijoittuvat esimerkiksi Aasiaan ja Afrikkaan, ja tällaisia lähemmäs sijoittuvia saman skenen kirjoja on ollut hankalampi löytää. Mutta tässä sellainen sitten on! Ja Sofi Oksasen tarinankerronta tässä kirjassa mun mielestä yltää ihan samalle tasolle kuin kahdessa aiemmassa suosittelemassani kirjassa.

Ja se on kuulkaas aika paljon sanottu se.

Joelin kirjavinkit

Seuraavaksi annan näppäimistön Joelille – hmmm, mitäköhän tästä seuraa…? Joelin kirjoittamana seuraavat kirjasuositukset:

William Gibson: Pattern Recognition (Hahmontunnistus). Gibson on tieteiskirjallisuuden tärkeimpiä suunnannäyttäjiä, mutta tämä 2003 ilmestynyt romaani ei ole varsinaisesti scifiä. Se sijoittuu kirjoitusajankohtansa nykypäivään ja on juoneltaan ensisijaisesti trilleri, joskin Gibsonille tyypillisesti se kiertää lajityypin kaikkein ilmeisimpiä aiheita ja henkilötyyppejä. Kyse ei ole rikostutkinnasta tai sotilastiedustelusta, vaan anonyymien nettivideoiden jäljittämisestä ja yhtiöiden brändi-identiteetin kanssa vehkeilystä, eikä päähenkilö ole kovapintainen toimintasankari, vaan varautunut ja herkkä markkinointikonsultti.

Gibsonilla on mahtava taito tarttua mieleenpainuviin konkreettisiin yksityiskohtiin henkilöhahmojensa näkökulmasta. Tämä romaani käsittelee hyvin tarkkanäköisesti 2000-luvun alun internetiä sekä WTC-iskujen jälkimaininkeja.

Cormac McCarthy: Blood Meridian or The Evening Redness in the West (Veren ääriin). On kourallinen kirjailijoita, joissa on minulle se hankaluus, että alan väkisin silloin tällöin lukemaan heidän kirjojaan ääneen kielen herkullisuuden vuoksi. McCarthy on yksi näistä kirjailijoista. Erityisesti tämän kirjan kohdalla kuulostan kyllä silloin aivan mielipuolelta, niin raa’an väkivaltaisesta ja miltei psykoottisen pidättelemättömästä kerronnasta on kyse.

McCarthyn useimpien kirjojen tapaan Blood Meridian sijoittuu enimmäkseen Yhdysvaltain ja Meksikon rajamaille, tässä tapauksessa 1800-luvulle villeimmän villin lännen aikaan. Olisi kuitenkin vaikea kuvitella teosta, joka olisi vähemmän linjassa elokuvista tutun villin lännen mytologian kanssa.

Tämä kannattaa lukea, jos haluaa maistella aivan omanlaistaan kieltä, samaan aikaan hätkähdyttävän korkealentoista ja ennennäkemättömän karua. McCarthy ei esimerkiksi tunnu uskovan juuri muihin välimerkkeihin kuin pisteeseen ja harvakseltaan pilkkuun, eikä suostu oikeinkirjoituksen nimissäkään käyttämään edes heittomerkkiä, kun ilmankin pärjää. Tai jos haluaa tarttua historialliseen romaaniin, joka ylittää fantasiakirjallisuuden fantastisuudessa ja kauhukirjallisuuden hirviömäisyydessä.

Eiji Yoshikawa: Musashi. Tämä järkäle on vanhanaikainen, kyseenalaistamattoman poikamainen seikkailuromaani, sukellus 1600-luvun alun Japaniin kaikkine liukuovineen, kimonoineen ja seppukuineen. Se on myös viihdyttävä fiktiivinen kuvaus Miyamoto Musashista ja Takuan Sohosta, kahdesta historiallisesta henkilöstä, joiden kirjoittamia teoksia luetaan edelleen oppaina maallikon hengellisyyteen, elämänfilosofiaan ja ties mihin yritysmaailman menestysuskoon. (Ne voikin hotkaista tämän romaanin lukujen välissä kontekstia tarjoavana lisukkeena.)

Kirja tarjoaa samalla sivusilmäyksen kirjoittamisajankohtansa ajatusmaailmaan: se julkaistiin alun perin osissa 1935-1939, eli Japanin imperialismin kiihkeimpinä vuosina juuri ennen toista maailmansotaa. On kiinnostavaa tarkastella sen välittämää käsitystä miehekkyydestä, velvollisuudesta ja kunniasta sen tiedon valossa, että muutamaa vuotta myöhemmin sen lukijakunta teki kamikaze-iskuja näiden arvojen nimissä.

Ja seuraavaksi lasten kirjoihin, eli puheenvuoro perheen seuraavalle lukijasukupolvelle:

Tokaluokkalaisen kirjavinkit

8-vuotias suosittelee (omin sanoin) syyslomalukemisiksi näitä:

Pip Bird: Yrmeä yksisarvinen. (käännös: Susanna Sjöman) Yrmeä yksisarvinen kertoo tytöstä nimeltä Mira, joka pääsee yksisarviskouluun ja saa parhaaksi ystäväkseen yksisarvis-Tepon. Teppo on laiska, pullea ja rakastaa donitseja. Mira kuitenkin onnistuu ystävystymään Tepon kanssa.

Suosittelen tätä kirjaa sellaisille, jotka pitävät huumorista ja yksisarvisista. Kirjasta parasta oli se, että siinä oli niin paljon hauskoja juttuja. Luin sen ääneen pikkusiskolle.

Kirjassa on tarkasti piirrettyjä kuvia. Ne ovat kuitenkin musta-valko-harmaita.

Jutta Tynkkynen: Etsivätoimisto Mysteeri ja kultainen miekka. Tämä kirja on jännittävä salapoliisitarina. Kirjassa salapoliisi Roosa saa kirjeenvaihtokaveriltaan kirjeen ja luulee sen olevan salakoodattu avunpyyntö. Tarinassa selvitetään sitä, että mihin Kultainen miekka on kadonnut ja kuka sen varasti.

Tykkään hyvin paljon salapoliisitarinoista, varsinkin jännistä. Ne ovat kivoja siksi, koska niissä tulee semmoinen olo, että on itse mukana tarinassa.

Kirjassa ei ole ollenkaan kuvia, mutta se on silti hyvä. Siinä on kuitenkin etsiväkokeita, joissa on ohjeet, ja sinun pitää ratkaista esimerkiksi erilaisia sokkeloita ja ongelmia.

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja Ujo Elmeri. Tämä on hauska kirja. Rauha kirjoittaa lehteen jutun ujoista nuorista ja pääsee televisoon. Televisiohaastattelija pyytää, että Rauha majoittaisi ujon nuoren omaan kotiinsa. Ristoa se ei kuitenkaan miellytä.

Suosittelen tätä kirjaa sellaisille, jotka pitävät värikkäistä kuvista ja hauskoista tarinoista. Tykkään muutenkin hyvin paljon Risto Räppääjä -kirjoista ja suosittelen, että tekin lukisitte niitä. Vaikka kaikki.

Eskarilaisen kirjavinkit

Sitten eskarilaisen kirjamieltymyksiin! Mainittakoon vielä, että lapsi halusi myös kertoa itseään pienemmille lapsille, että Pikku toukka paksulainen on tosi hyvä kirja. Tässä muutkin 6-vuotiaan itse valitsemat ja kertomat kirjavinkit:

Jani Kaaro ja Väinö Heinonen: Evoluuti0. Tämä kirja on tosi kiinnostava sellaisille, joka tykkää eläimistä ja haluaa tutkia niitä. Tää on tosi hyvä niille, suosittelen.

Kirja kertoo, miten jotkut eläimet on syntyneet  ja mistä maailma on syntynyt. Kirjan alussa on vähän on uskomuksia eli myyttejä, joita jotkut kertoo toisilleen siitä, miten maailma on syntynyt – ihan höpsösti.

Värikkäitä ja hauskoja kuvia tässä on myös. Minulle on jäänyt tästä mieleen myös, että jos kaikki olisivat samanlaisia, niin ketään ei tunnistaisi.

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Heinähattu, Vilttitossu ja kana. Tämä kirja on hauska ja tosi tosi tosi tosi hassu. Heinähattu on isosisko ja Vilttitossu on pikkusisko, joka ehkä ihan pikkusen kiukuttelee.

Tässäkin on hauskoja ja värikkäitä kuvia ja mä tykkään katsella niitä. Äiti on lukenut tän meille iltasaduksi, samoin kerhossa on luettu tämä.

Tästä voisi tykätä joku 6-vuotias lapsi ja luulisin, että isommatkin. Me ollaan kuunneltu Heinähattua ja Vilttitossua paljon myös äänikirjoina.

Lumiukko ja lumikoira, perustuu Raymond Briggsin satuhahmoihin. Tämä on ehkä tunnelmallinen ja talveen liittyvä kirja. Me ollaan katsottu tämä ihan sama tarina jouluna telkkarista. Tämä on Lumiukko ja lumikoira, ei se pelkkä Lumiukko.

Kirja kertoo pojasta, joka haluaa oman koiran ja tekee sen lumesta. Sitten se koira herää eloon. Se kirjoittaa joulupukille kirjeen ja se saa siitä elävän koiran, joka tulee sisälle.

Mä tykkään lukea tätä etenkin joulun alla ja äiti kertoo, että jouluun on kaksi kuukautta.

Löytyisikö näistä teillekin mieleisiä?

Jos ei vielä löytynyt, niin kuulkaas täältä pesee lisää!

Lukuloman nettisivuilta löytyy kirjavinkkejä aikuisille täältä, nuorille täältä ja lapsille täältä.

Tuolta lasten listalta me itsekin muuten varattiin kirjastosta syyslomalukemiseksi just tuo Yrmeä yksisarvinen (luettu jo) sekä Etsiväkaksikko: Operaatio Auringonlasku (se on tokaluokkalaisella just kesken), Mestarietsivä Peppunen (sekin luettu) ja vielä tuo Täältä tullaan, lemmikit (tätä pihtaillaan, että jäisi luettavaa varsinaiselle lomallekin). Eli tuo lasten lista oli todistettavasti ainakin just meidän perheeseen iskevä listaus!

Lisäksi noilta listoilta pääsee muille listoille, listojen listoja siis! Eli kun vaan lähtee klikkailemaan, niin varmasti löytyy kirjavinkkejä jokaiselle!

Ja sitten kilpailuun, jonka avulla ajattelin kerätä kaikkien yhteiseksi iloksi (ja hyödyksi) vielä lisää kirjavinkkejä teiltä!

Kerro siis kommenttikentässä sun tai sun lapsen kirjasuositus (tai useampi) syysloma varten! Mikä on kirjan nimi, mitä siinä tapahtuu, mikä siinä on hyvää ja kenelle sitä suosittelet?

Kirja saa olla uusi tai vanha, lapsena tai viime aikoina luettu. Neuleohjeista tietokirjoihin, kaikki käy! Ihan spontaani sun suositus siis: mihin kirjaan kannattaa syyslomalla tarttua?

Kaikkien kommentin jättäneiden kesken arvotaan Suomen Kustannusyhdistyksen kokoama kirjapaketti – ja sen sisältöön saa voittaja sitten itse vaikuttaa kertomalla, että millaisista kirjoista itse tai perheenjäsen tykkää :) Arvontaan osallistuu jättämällä kommenttinsa to 15.10. klo 16 mennessä.

Kerro siis omat kirjavinkkisi alle!

 

 

PS. Nyt siis vielä ehtii hyvin syyslomaa ajatellen vaikka käväistä kirjastossa tai kirjakaupassa, lainata naapurilta tai vaikka kysäistä Facebookissa kirjavaihtareita. Ainakin meidän alueen FB-ryhmässä usein liikkuu luettuja kirjoja parilla eurolla!

9

You Might Also Like

  • Rosie
    8.10.2020 at 16:49

    Jos jollain on vielä lukematta Auschwitzin tatuoija, niin ehdoton suositus sille! Koskettava, toiveikas ja hyvin kirjoitettu.

    • krista
      8.10.2020 at 16:51

      Samaa mieltä, se on niiiiii-iiiin hyvä! Ja sit jopa vielä parempi on se seuraava osa, Cilkan tarina <3 <3 <3

  • 6veen ja 2veen äiti
    8.10.2020 at 16:53

    Ekaluokkalainen suosittelee sarjoja: LasseMaijan etsivätoimistot, Viisikot ja Pieni talo Preerialla ovat olleet kovassa kulutuksessa, ja monia näistä hän on lukenut uudestaan ja uudestaankin. Kaksivuotias ilmoitti, että Ryhmä Hau ja Mimmi Lehmä on hyviä kirjoja. Itse voisin suositella vaikka nyt Ruiyan Xu: The lost and forgotten languages of Shanghai. :)

    • krista
      8.10.2020 at 16:58

      Mahtavaa, kiitos teidän koko porukalle! Lasse-Maija on meilläkin tykätty kirjasarja!

  • Suis
    8.10.2020 at 17:38

    Tommi Kinnusen tän syksyn uutuuskirja Ei kertonut katuvansa oli tosi hyvä!

    • krista
      8.10.2020 at 17:44

      Ai hitsi, tän mä meinasin aloittaa lukemaan e-kirjana, mutta sit tuli sellainen fiilis, että tän kanssa haluan pitää fyysistä kirjaa kädessäni. Tästä täytyy varmaan tehdä varaus kirjastoon, veikkaan että on jonoa…

      Tommi Kinnunen on vieläpä sieltä Kuusamosta, minua muutaman vuoden vanhempi mutta lapsuudesta kasvoiltaan tuttu. Eli silläkin tavalla tuo kiinnostaisi!

  • Jenni
    8.10.2020 at 18:45

    Joelin listalta löytyi kiinnostavaa luettavaa.

    Oma suositukseni on Margaret Atwoodin Orjattaresi ja sen jatko-osa Testamentit. Orjattaresi on varmaan aika monelle tuttu televisiosarjasta Handmaid’s Tale mutta suosittelen lukemaan jokatapauksessa kirjan. Itse en erityisemmin pitänyt sarjasta mutta kirjan luin häämatkalla hotellin parvekkeella parissa päivässä. Kirja on dystopiakuvaus maailmasta, jossa fundamentalistinen uskonto nousee äkisti valtaan ja yhteiskunta hyväksyy sen. Hedelmällisessä iässä olevat naiset alistetaan orjattariksi, joiden tehtävänä on olla synnytyskoneita. Päähenkilönä oleva nainen päätyy orjattareksi ja kirjassa seurataan hänen sopeutumista yhteiskuntaan, jossa on vahva luokkajako. Atwood osaa kirjoittaa mukaansa tempaavasti ja uskottavasti. Vaikka kirja on julkaistu 1985, on se edelleen ajankohtainen.

    Viime vuonna ilmestynyt Tstamentit jatkaa Orjattaresi tarinaa. Kirja koostuu useammasta näkökulmasta, jotka kertovat elämästä yhteiskunnassa Orjattaresi-kirjan tapahtumien jälkeen. On vähän makuasia pitääkö tällaisista kirjoista, joissa on useampi kertoja ja tapahtumapaikka mutta Atwood hallitsee tämänkin. Sivu sivulta kertojien tarinat täydentyvät toisten kertomuksilla eikä kirjaa malta päästää käsistään.

    • krista
      8.10.2020 at 19:42

      Uuuu, noita mä en olekaan lukenut, vaikka tuon Orjattaresi oon meinannut ottaa monesti. Mutta nyt kyllä nämä alkoi kiinnostaa, kiitos vinkeistä! Mulla on syyslomaa varten muuten Atwoodin Penelopeia lainassa, eka kirja kyseiseltä kirjailijalta mulle!

  • Anni
    8.10.2020 at 18:49

    Meillä nyt luvussa Missä eläimet asuvat. Äitikin innostunut kun on oikeasti hyvin tehty kirja jossa kerrotaan monenlaisista eläimistä ja heidän kodeistaan.

    Viimeksi kirjastossa tarttui käteen myös kirja Leo ja intialainen kärsäjumala jossa ollaan Intiassa! Tämä luetaan syyslomalla.

    Lapsi tykkää oikeastaan kaikenlaisista kirjoista missä vähän seikkaillaan ja mistä oppii uutta. Äiti tykkää myöskin maailman ääriin menemisestä 🙂

    • krista
      8.10.2020 at 19:43

      Nämä kuulostaisivat just siltä, mistä meidän eskarilainen tykkää!

  • Sumonen
    8.10.2020 at 19:21

    Mein vitos- ja nelosluokkalaiset suosittelee Soturikissat -kirjasarjaa kaikille, jotka tykkää seikkailuista ja että kirjoissa tapahtuu paljon ja ketkä tykkää kissoista. Itse luen Harry Potter ja salaisuuksien kammio kirjaa heille (lapset on siis Potterit lukeneet ja minä en, niin heistä on kiva kun yhdessä näitä luetaan ja minäkin pääsen perille heille kovin mieluisista kirjoista). Vauva 8kk suosittelee Nalle Nopsa kirjoja kaikille muille pikku tassuille.

    • krista
      8.10.2020 at 19:44

      Tää Soturikissat ois kyllä sellainen, että se voisi iskeä meidän tokaluokkalaiselle! Ei olla sitä vielä ”esitelty”, kun se kuitenkin taitaa olla vähän vanhemmille lapsille tarkoitettu, mutta voisi kyllä jonkin ajan päästä kolahtaa!

  • MarjaKoo
    8.10.2020 at 19:32

    Juuri nyt luennassa Kirsikka Myllyrinteen Happamat sitruunat. Näkökulmaa ulkosuomalaisuuteen. Lämpimät suositukset!

    • krista
      8.10.2020 at 19:45

      Ei ollut mulle tuttu, mutta googlasin – ja vaikuttaapa kyllä tosi kiinnostavalta!

  • Iina
    8.10.2020 at 20:01

    Pauliina Rauhalan Taivaslaulu ei oo enää mikään uutuus, mutta kuuluu ehdottomasti lemppareihini! Kuuntelin sen hetki sitten uudelleen äänikirjana, ekan kerran luin teoksen viitisen vuotta sitten lukiossa.

  • Lauralis
    8.10.2020 at 20:26

    Tokaluokkalaisen lemppareita on viime aikoina ollut Yökoulut. 4-vuotias taas jaksoi ekan kerran kuunnella pidempiä kirjoja, joissa vain satunnaisia kuvia, kun löydettiin Prinsessa Pikkiriikit. :)

    Ja äiti itse on viime vuosina kahlannut läpi lähes koko Leena Lehtolaisen tuotannon. Lasten myötä olen muuttunut sen verran herkäksi, etten uskalla katsoa enää rikossarjoja, joita ennen rakastin. Rikosdekkareita kuitenkin vielä uskallan lukea. :)

  • Huitu
    8.10.2020 at 20:46

    Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa on ikisuosikki ja nythän siihen tuli jatko-osakin Vedenpaisumuksen lapset. Myös Philippa Gregoryn Tudorien aikaan keskittyvät historialliset romaanit on ihania, tosin niistä on vain muutama suomennettu. Ja koska joskus pitää katsoa oman kuplansa ulkopuolelle, tällä hetkellä luvussa on Laura Huhtasaaresta kertova kirja Missä Laura, siellä ongelma. Siitä en tiedä vielä, voinko suositella :D

  • Pupu
    8.10.2020 at 20:50

    Nämä oon lukenut monta kertaa (ja sattumoisin jokaisesta on tehty myös elokuva :D)

    Herbjorg Wassmo – Dinan kirja
    Alice Sebold – Oma taivas
    Diana Wynne Jones – Liikkuva linna

    Tuosta ekasta saattaisit tykätä, se on kivasti historiallinen! Kaikki nämä on mun mielestä parempia kirjoina kuin elokuvina.

    Pessiä ja Illusiaa suosittelen lapsille <3

  • Tuuli
    8.10.2020 at 23:01

    Kuuntelin äänikirjana Enni Mustosen Lapsenpiika. Ajattelin lukea myös muut kyseisen kirjasarjan (Syrjästäkatsojan tarinoita) teokset. Yleensä en niinkään välitä historiasta, mutta tuossa tykkäsin siitäkin. Ehkä siksi, kun kirja kertoi tavallisesta arkielämästä.

  • Jules
    8.10.2020 at 23:05

    Lukeminen on mahtavaa! Koko perheen suosituksena täältä Harry Potterit, joita aloitettiin kesällä kuuntelemaan äänikirjoina. Meidän pienet ovat ihastuneet isosti ja samoin me aikuiset! Kirjojen julkaisuajankohta sattui niin, etten itse tuolloin päässyt hypeen mukaan, mutta nyt uusi yritys ja toimii! Ensimmäiset 3 osaa passaa pienillekin koululaisille. Sitten pidetään taukoa, kun meno käy sen verran hurjaksi. Itse meinasin lomalla lukea neljännen osan eli Liekehtivän pikarin. Lasten kanssa seuraavaksi otetaan lukuun joku vielä lukematon Ella-kirja.

  • rimma
    9.10.2020 at 00:24

    Karilan Pienen Hauen Pyydystys oli hurmaava, osuva kiteytys tiettyjen henkisten ja fyysisten paikkojen ajattelutavoista, kyräilystä, lämmöstä, puheenparsista, magiasta. Nauroin ääneen ja nautin syrjäseutujen kylien pysähtyneen menon lakonisesta mutta rikkaasta kuvauksesta.

  • Kirmi
    9.10.2020 at 03:40

    Lastenkirjavinkki Hotelli Flamingo-sarja, kertoo mainiosta eläinhotellista, joka saa uuden johtajan lapsesta. Ainakin omaan 5-vuotiaaseen iskee hyvin ja itsestäkin ilo lukea kommelluksia hotellissa.

  • Eve S.
    9.10.2020 at 08:30

    Nelosluokkalainen suosittelee Soturikissat sarjaa. Jännittävä ja koukuttava sarja. Suorastaan ahmii näitä.
    Tokaluokkalaisen suosittelu Yrmeän yksisarvisen lisäksi Tuula Kallioniemen Reuhurinne ja Karoliina sarjat. Ovat kuulemma hauskoja ja niissä on hyvä tarina.

  • Anomuumioriginaali
    9.10.2020 at 08:50

    Joelin eka suositus rupesi kiinnostamaan tosissaan! Itse suosittelen: We need to talk about Kevin (Poikani Kevin). Siinäpä hyytävä kirja kenelle tahansa vanhemmalle. Sitten Curtis Sittenfeldin The American Wife tai Sisterland. Suomalaisista Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät.

    Tokaluokkalainen poika tykkää Liz Pichonin Tom Gates -kirjoista. Ilmeisesti ne on tarkoitettu vasta vähän isommille, ehkä 4. lk, mutta yksi tuli vahingossa kirjastosta kotiin ja poika tykästyi, niin en lähtenyt toppuuttelemaan.

    Samoin Maailman paras puumaja (Andy Griffiths ja Terry Denton, näitäkin on useampi osa, eka on 13 kerrosta, sit 26 kerrosta jne) uppoaa hyvin. Kertoo Andyn ja Terryn seikkailuista superhienossa puumajassa. Molemmat näistä sellaisia Neropatti-tyyppisiä, joissa on piirrustuskuvaa välissä ja hassuteltu kirjasintyypeillä.

    Kolmas vinkki pojalta on Käsikirja supersankareille (Elias & Agnes Wåhlund), ainakin neljä osaa, mutta ohuita (osastoa kertaistumalla luettavat). Kirjassa koulua vaihtanut Alisa saa supervoimia kiusaamista vastaan taistelemiseen.

  • Jannna
    9.10.2020 at 08:51

    Niin paljon on hyviä kirjoja, mutta tykkään erityisesti Marian Keyesin tuotannosta.

    Hurnaava mies-kirja on erityisesti jäänyt mieleen kiehtovan juonen ansiosta. Kirjan juoni kietoutui yhden miehen ja useamman naisen ympärille mutkikkaalla tavalla.

    Suosittelen kaikille chick litin ystäville!

  • Puutalon asukas
    9.10.2020 at 10:06

    Oon viimeisen puolen vuoden aikana alkanut taas lukemaan enemmän, kun lapset kasvaneet ja siihen enemmän mahdollisuuksia. Ihanaa!
    Aktiivisimmilta lukuvuosiltani (teinivuosilta) suosittelen Tuija Lehtisen 90- ja 2000-luvun alun nuorten kirjoja, paljon parempia kuin hänen aikuisille suunnatut.
    Viimeiseltä puolelta vuodelta on kolahtanut Auschwitzin tatuoija ja nyt kesken Sydämen lyönneissä ikuisuus <3
    Meidän viskari, joka pienestä pitäen pystynyt keskittymään pidempiin tarinoihin, tykkää Ella-kirjoista ja ne kohta kahlattu kaikki läpi, osa vanhempien luettuna, osa äänikirjoina.
    Meidän ihan just 3v rakastaa Ryhmä Hauta ja tottakai siis myös kirjoina :D

  • A
    9.10.2020 at 10:07

    Mun suosittelu menee Täällä pohjantähden alla -trilogialle. Viime aikojen mielenkiintoisia luettava oli Liu Cixin Kolmen kappaleen probleema (Three Body Problem).

    Tokaluokkalainen lapsi taas, noh, hän diggailee kovasti tuosta teilläkin luetusta yksisarviskirjasta ja sen jatko-osasta. Myöskin kirja ”Julia ja Pehmoeläinten Maailmanneuvosto” sai häneltä suosituksen (by Elina Hirvonen, joka on kirjoittanut myös Prinsessa Rämäpää -kirjoja). Koska Bookbeat-tilaus meni just tauolle (katsotaan monta päivää pystytään olemaan ilman…veikkaus on että ei kovin montaa, kun on tuo syyslomakin justiinsa), niin lapsi on tutkinut omaakin kirjahyllyään ja luettavaksi valikoitui Muumipapan urotyöt.

  • 1 2 3