Se o loppu ny!

Uskaltaisikohan tämän nyt sanoa ihan ääneen…? (kaikki todennäköisesti tuntevat ”kerro se julkisesti, niin asia muuttuu vastakkaiseksi ihan välittömästi” -ilmiön) Mutta kyllä se siltä nyt aika vahvasti näyttää. Juu-u. Totta se taitaa olla. Nyt kerään kaiken rohkeuteni ja kirjoitan sen tähän. Kyllä:

Meillä on nyt imettäminen loppu.

Mitä ihmettä? Vastahan mä tätä pari viikkoa sitten tuskailin. Mitä tapahtui?

Noooh. En ehkä oikein tiedä itsekään. Mutta:

Hyvin onnistuneen ”luonnollisen vähentämisen” jälkeen pari viikkoa sitten sitten oltiin siis keskellä kriisiä. Tirppa halusi yhtä äkkiä imeystä koko ajan ja protestoi kuuluvasti, jos tätä ”saavutettua etua” yritettiin häneltä kiistää. Taistelin vastaan aikani, mutta erään huudontäyteisen vaunukävelyn jälkeen olin ihan loppu. Bloggauksen ja hyvän neuvolakeskustelun jälkeen tulin siihen tulokseen, että okei okei: selvästikään aika ei nyt vain ollut oikea. Annetaan imetyksen jatkua nyt kuitenkin vielä vähän, ja yritetään pehmeästi vähentämällä taas uudelleen muutaman kuukauden päästä.

Tämän jälkeen ”tiheän imun kausi” jatkui vain päivän tai kaksi. Annoin rintaa, jos tirppa sitä vaati, mutta muutoin jatkoin aiemmalla linjalla: yritin käyttää kotona Joelin löysää t-paitaa ja kaikenlaista muuta hämäystekniikkaa. Itkuun asti en kuitenkaan antanut mennä: jos tirppa halusi, niin sai.

Kampin stailauspäivänä olin koko päivän poissa kotoa. Silloin tirppa söi rintaa vain kerran, illalla. Siitä lähtikin taas uudelleen ”kerran tai kaksi vuorokaudessa” -kausi.

Sitten tuli ensimmäinen vuorokausi, jolloin en imettänyt kertaakaan.

Seuraavana päivänä kerran.

Sitten taas en kertaakaan.

Kerran.

Kahden päivän tauko.

Kerran.

Uudelleen kahden päivän tauko.

Kerran.

Ja nyt: kolme vuorokautta ilman.

Wohoo! Jos jos jos tämä oli nyt tässä, niin nyt on kyllä parin riemukuperkeikan paikka: whee! Maidon määräkin on tässä vähentynyt niin automaattisesti asteittain, että sen kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. Veikkaan, että tuo viimeinen kerta ennen tätä kolmen vuorokauden taukoa oli sellainen ”näääh, ei tuolta mitään enää tule” -kerta. Ainakin tirppa vaivautui imemään enää sen parinkymmenen sekunnin ajan, vaikka rinnalle ensin kovasti halusikin.

Nukkumaan mennessä syödään iltapalan päälle vielä puolikas purkillinen vastiketta. Ja yönälälle ahnaasti kokonainen purkki joskus aamuyöstä. (tämä rytmi meillä on ollut siis jo pitkään – tapa ei siis tullut imetyksen lopettamisen myötä) Niistä vieroittamisen aika on edessä jossain vaiheessa, mutta uhhh – sitä en uskalla vielä edes ajatella. Nyt mennään näin, että ei tule liian monta muutosta kerralla ja tissi uudelleen mieleen. Ai joo ja tuuletetaan vähän:

Wheeeeeee!

1
Like

You Might Also Like

 • S-S
  11.9.2013 at 16:59

  Jeeah, mahtavaa! Täällä ollaan semmosessa siirrosvaiheessa, jossa imetän lähinnä enää iltaisin ja aamuisin Nipsun herättyä. Päiväunille mennessä nukutusimetykset ollaan nyt tiputettu pois, kun ne alkoivat olla sellaista kahden sekunnin huikkailua.

  Ei muuten myöskään olla koettu tissin perään itkemistä, kai se taitaa olla luonnollisesti tipahtamassa päivärytmistä. 

  Tavallaan helpottavaa, mut ehkä enemmän kuitenkin haikeeta. Mulla ei oo enää vauvaa, nyyyyyyh! En jotenkin kokenut imetystä niitten alkuhankaluuksien (joita kyllä piisasi!) jälkeen mitenkään rankkana. Tietty nyt voi taas alkaa käyttää ehkäisyrinkulaa, mikä se on kyllä…. aika kiva juttu ;)

  • Kristaliina
   12.9.2013 at 12:40

   Meillä oli tuollainen vaihe kans pitkään, varmaan viime keväästä asti – päiväsaika meni useimmiten ilman imetystä, mutta sitten illalla yhtä äkkiä piti päästä rinnalle.

   Se ”kriisivaihe” tuli meillä kyllä varmaan just siitä, että mä yritin sitten väkisin jättää sen kokonaan pois. Ois vaan pitänyt antaa homman tapahtua luonnollisesti loppuun asti. Hätähousuäiti :)

   Mulla varmaan haikeus iskee vähän ajan päästä – nyt vallalla on lähinnä helpotus. Jännä juttu, mä kun olin tosiaan ajatellut imettäväni ihan mielelläni sinne 2-vuotiaaksi asti. Mutta jotenkin se alkoi yhtä äkkiä ahdistaa. Tai arvaan syytäkin: mulla ehti vähetä maitokin jo tuosta imetyskertojen vähenemisestä johtuen niin paljon, että imetys alkoi sattua/tuntua muuten ikävältä. Tuntui, että musta imetään nyt viimeisetkin elinvoimat jotenkin pois :) Mutta joo, onhan se haikeaa: yksi vaihe lopullisesti takana päin, niisk.

 • Piipo79
  11.9.2013 at 17:08

  Jee!! Meillä vielä kiskotaan kaula-aukkoa, mutta tyttö ei selvästikään edes muista koko imuttelua!! Aika nopeasti se unohti näemmä, niin sitä itsekin unohti vaikka alkuun oli puoliksi iloista ja puoliksi haikeaa.

  • Kristaliina
   12.9.2013 at 12:42

   Jee nimenomaan!

   Tuosta kaula-aukon kiskomisesta tuli mieleen, että mulla on muuten tuolla kaula-aukon tietämillä kaksi luomea; tajusin jossain vaiheessa, että tirppa yhdistää ne jotenkin imetykseen. Hih kun aloin käyttää sellaisia paitoja, joissa luomet eivät näy, niin johan helpotti tissinkaipuukin :)

 • Kristaliina
  11.9.2013 at 17:22

  Tsihihihi ei oo todellista: kirjoitin tämän Silvan päikkäreiden aikana, ja arvatkaa vaan, mitä tirppa heti ensimmäisenä herättyään vaati…. :D :D :D
  ”Mai! Mai! Mai!!!!”

  Nooh, siitä selvittiin vastiketilkalla, ja päivällispöytään otettiin lisää maitoa nokkamukiin. Tshih ei pitäis tosiaan kirjoittaa/kertoa mitään näitä julkisesti, kun homma ihan maagisesti muuttuu välittömästi :D

  • Vera (Ei varmistettu)
   13.9.2013 at 17:40

   Miks se jou vastiketta?? :O

   • Kristaliina
    13.9.2013 at 18:36

    Koska imettää en enää halua ja koska tavismaito ei vielä tällaisessa lohtutarkoituksessa kelpaa :) Tuolla toisessa kommentissa tästä jo kirjoittelinkin, eli lisäksi myös siitä syystä, että laiheliinille tekee hyvää myös ne vastikkeen lisätyt ravintoaineet.

    • Vierailija (Ei varmistettu)
     14.9.2013 at 16:47

     Jaa meidän lapset ovat siirtyneet lehmänmaitoon siinä 1 vuoden paikkeilla.. siks mä kysyin. Kyl mä sen ymmärsin ettet enää imetä, ihmettelin vaan siirtymistä korvikkeeseen tossa iässä :P Ei se sit ollukaan niin vaikeeta se lopettaminen sehän lopetti hienosti omassa tahdissa pikkuhiljaa niinkun useimmat!

 • Kahvittelija
  11.9.2013 at 17:58

  Hieno juttu, tästä se lähtee! Tai siis loppuu :) mutta on se kumma juttu, miten haikeaa se imettämisen lopettaminen on. Nyt mä ehkä voin jo sanoa ”toipuneeni” asiasta, kun imetyksen lopettamisesta on kulunut kuukausi.

  • Kristaliina
   12.9.2013 at 12:49

   Mä ehdin jo sitä ehkä mielessäni niin pitkään käsitellä siinä vaiheessa, kun imetys oli jo 1-2 kertaa päivässä -rytmistä, että tosiaan vielä ei ole kovin iso haikeus iskenyt; helpotus enemmänkin. Niin kuin tuolla yllä jo kirjoitinkin, muhun se imettäminen alkoi jo jotenkin sattua.

   Tshih ehkä tässä meillä nyt toteutuikin se, että äidillä oli tietynlainen herkkyyskausi päällä, jolloin imetyksen lopettaminen oli helpompaa :D

 • Nannannaa
  11.9.2013 at 19:52

  Jee! :) Mäkin muistan ton ristiriitasen fiiliksen imetyksen loppuessa. Ensin sitä oli, että jee, sehän kävi helposti ja sitten tuli se haikeus. Nyyhkis, niin ne vauvat vaan kasvaa.. :’)

  • Kristaliina
   12.9.2013 at 12:53

   Hih juu, ei ole enää vauva tuokaan – osaa vaatia ”MAI!” tai jos pullo ei jossain vaiheessa kelvannut, niin puistella päätä ja osoittaa ”TISS” :D

   …ja paljon kerrottu tarina kertoo myös, kuinka mun äiti yritti pitää salassa (kun siis siihen aikaan se oli paheksuttua) mun pitkäänimettämisen – mutta mäpäs osasinkin jo puhua ja olin tosi puheliasta sorttia. Olin parivuotias ja meillä oli jotkut juhlat. Kerroin kuulemma vieraille kovaan ääneen, että ”kun vieraat lähtee meiltä kotoa, niin äiti vie mut yläkertaan ja antaa siellä mulle tissiä” :D

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  11.9.2013 at 21:03

  Hieno juttu! Saako udella, miksi annatte korviketta eikä tavallista maitoa?

  • Kristaliina
   11.9.2013 at 21:11

   Silva ei ole vielä(kään) oppinut tavallisen maidon maulle :) Välillä kyllä lantrataan sekaisin korviketta ja tavismaitoa, että maku tulisi tutummaksi. Mutta sitten on toisaalta ajateltu, että kun siinä korvikkeessa on kuitenkin niin paljon kaikkea lisättyjä ravintoaineita, että se on meidän laiheliini-tirpalle (menee 15 % alimman painokäyrän alla) vaan hyväksi – ja samaa mieltä oltiin neuvolassakin.

   Korviketta (tai siis sitä vieroitusvalmistetta) Silva juo siis pelkästään iltaisin ja öisin, päiväsaikaan ei oikeastaan koskaan. Paitsi öö okei tänään just hätärinä annoin :)

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    14.9.2013 at 16:51

    Onko se siis jo pitkään syöny öisin pullosta? kun sä silloin jossain vaiheessa kirjoitit siitä yöimetyksen lopettamisesta (kun nukuit alakerrassa) ja se oli mahdotonta niin missä vaiheessa ja miten se sit onnistui lopulta??

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  11.9.2013 at 21:14

  Mulla on tuoreimmasta imetyksen lopetuksesta 3 vuotta. Silti joku pieni haikeus toisinaan. Symbioosia ei ole enää. Elämä menee eteenpäin, tulee uudet haasteet. Jälkikäteen ajatellen ne vauvavuodet olivat onnellisia ja helppoja…

  • Kristaliina
   12.9.2013 at 12:54

   Niinpä – voi kun se oli silloin sellainen pieni tuhiseva nyyttimurmeli vaan… <3

 • Liisa
  11.9.2013 at 21:45

  Jee! Onnea! :)

  Mulle imettäminen oli helppoa ja mukavaa, mutta itse olin kyllä jo oman 13 kuukauden rupeamani jälkeen todella helpottunut kun se loppui. Teki mieli polttaa imetysrintsikat saman tien. Nyt muutama kuukausi imetyksen loppumisen jälkeen tuntuisi jo aivan oudolta imettää tuota elohopeaa. Että äkkiä sitä näköjään vieroittuu itsekin. :)

  • Kristaliina
   12.9.2013 at 12:56

   Mä kans varmaan tein sen oman ”henkisen lopetustyöni” tuossa vaiheessa, kun imetys oli jo pitkään niin vähäistä. Mutta jee tosiaankin! Huih, uskaltaiskohan tässä jo kokeilla vanhoja ”klipsuttomia” rintsikoita…? Apua, onkohan ne ihan väärää kokoa :D

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    14.9.2013 at 16:54

    Eks sulla oo noi imetysrintsikat vielä liian isot? :D mulla kyllä pieneni tissit takas samoihin mittoihin joku viikko imetyksen loppumisen jälkeen kun ne olivat ennen vauvaa!

    • Kristaliina
     14.9.2013 at 16:57

     Tsihihi nyt ollaan vähän yksityiskuppikokoasioiden äärellä :D Mutta hih joo, osa on jäänyt jo väärän kokoisiksi (erityisesti ympärykseltään silloin keväällä, kun laihduin takaisin omiin mittoihini), mutta osa on sellaisia sopivan ”all sizes” -venyviä, että ne käy vielä hyvin :)

 • Lukija (Ei varmistettu)
  12.9.2013 at 07:47

  Tiedäthän ettei se yöllä ole nälkää vaan jäänyt tapa. Kannattaa kokeilla rasvallista luomumaitoa :)

  • Kristaliina
   12.9.2013 at 09:18

   Hih mä menen valtavirran vastaisesti tässä(kin) asiassa ja väitän tuntevani oman lapseni niin, että tiedän sen nykyisin olevan nälkää eikä tapaa – vaikka yleinen ”teoria” nykyään muuta väittääkin. Mulla on tähän ihan perusteetkin :) Olin ajatellut joskus aikoinaan (kun tajusin sen olevan oikeasti nälkää) siitä erikseen blogatakin, mutta sitten totesin, että aihe taitaa olla sen verran kiihkeitä mielipiteitä herättävä, että taidan jättää sanaisen arkkuni avaamatta :) Mutta ehkä tässä kommenttikentässä uskaltaisin jo kertoakin meidän kokemukset aiheesta. Nyt kuitenkin tirpalle aamupuuroa – kirjoittelen tarkemman kertomuksen tirpan päikkäreiden aikaan!

   Joo, ja muuten myös tuossa maitoasiassa aiotaan uhmata neuvolan ohjetta. Siellähän brosyyrissä sanotaan, että ”rasvatonta maitoa”. Meillä annetaan kyllä rasvallista :) Kysyttiin ohjeen taustaa ja vastaus oli, että ”koska ylipaino on niin yleistä”. Jaahas. No meidän tirpalla on alipainoa.

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    12.9.2013 at 09:31

    Missä mitoissa Silva huitelee? Käyrien sijaan katsoisi teidän vanhempien mittoja – ette itsekään kulje keskikäyrää, joten lapsi sitä tuskin tekee vaikka millä ruokkisit päivin ja öin.
    Maidon rasvaisuushan ei ole se pointti rasvattoman maidon suosituksessa ainoastaan vaan myös se, että eläinrasvaa elimistö ei erityisesti tarvitse ja sillä on haitallisiakin vaikutuksia toisin kuin pehmeillä kasvirasvoilla, joista kyllä voi ottaa ihan saman energian.
    Yönälän tunteminenkin on tapa. Vatsa voi viestiä nälästä, mutta tottumuksesta siinäkin on kysymys. Ruuansulatuselimistö ja aivojen nälkäviestintä voidaan totuttaa pidempään taukoon yön aikana. Appiukkonikin käy öisin jääkaapilla, koska herätessä on kuulemma nälkä. Ei se silti ravintoa öisin tarvitsisi ;-)

    • Kristaliina
     12.9.2013 at 09:56

     Silva painaa noin 8 kiloa, ikää kohta 1,5 vuotta. Pituus menee alimmalla käyrällä – sitä lukua en nyt tässä kännykällä näpyttäessä ihan ulkoa muista :)

     Hmm, neuvolasta kyllä sanottiin, että se rasvaisuus johtuu nimenomaan tuosta ylipainoasiasta eikä mistään muusta, sitä vielä erikseen kysyttiin – mutta en sitten tiedä…Mutta hekin tietysti vastaavat aina omien tietojensa ja käsitystensä mukaan.

     Mä edelleen luotan siihen, että tunnen itse lapseni parhaiten ja osaan sanoa, onko se nälkää vai jotain muuta :) Itsekin joudun silloin tällöin käymään yöllä jääkaapilla, jos olen edellisenä päivänä syönyt liian huonosti. Ja kyllä se silloin ihan nälkää on.

     Ihmisiä on erilaisia, ei ole yhtä käsikirjaa, jota voisi käyttää kaikkeen.

     Harkitsen vielä, kirjoitanko aiheesta kuitenkin rohkeasti ihan kokonaisen bloggauksen :) Mulla on siis tosiaan ihan oikeat perusteet, miksi muutin uskomustani siitä ”ei tuonikäisellä enää oikeasti nälkä ole” (johon siis itsekin viime kevääseen asti uskoin, kun en tajunnut niin voimakasta valtavirtakäsitystä kyseenalaistaa) tähän nykyiseen.

     • Kristaliina
      12.9.2013 at 09:58

      Niin joo ja vanhempiin verrattuna siis: itse olin aina minimittainen, mutta Silva on siis vielä minua (samanikäisenä) reippaasti pienempi. Kasvusta en ole kuitenkaan yhtään huolissaan (eikä olla neuvolassakaan), koska kehitys kulkee ihan normaalisti, mutta pyritään kuitenkin ”arkijärkikeinoilla” varmistamaan, että hyvää ravintoa menee riittävästi :)

     • Oliver (Ei varmistettu)
      12.9.2013 at 11:23

      Ja mitäpä se kerran yössä syöminen haittaa, jos vanhemmille on ok herätä ruokkimaan. Olen samaa mieltä, ettei kaikessa tarvitse tehdä niin kuin yleisesti on tapana.

     • HelloAochi
      12.9.2013 at 15:52

      Meille sanottiin neuvolassa että rasvatonta, kun siinä on d-vitamiinia lisätty. Ja K siis myös alipainoinen – melkein 90 senttiä pitkä ja paino noin 11 kiloa.

     • Vierailija (Ei varmistettu)
      12.9.2013 at 16:10

      ööö, ääää…. Kyllä sitä d-vitamiinia on lisättynä KAIKISSA muissa, paitsi luomumaidossa. Että sen puoleen on sama, juoko minkä väristä….

     • HelloAochi
      12.9.2013 at 17:46

      Neuvolan palauteboksiin vaan kommentti!

     • Kristaliina
      12.9.2013 at 18:14

      Joo, ainakin tuossa meidän käyttämässä Plus-maidon kevytmaitoversiossa pitäis D:tä sun muita olla tavallista maitoa enemmän. Sitähän on samaa Plussaa sekä kevyttä että rasvatonta. D-vitamiinit menee kyllä Silvalle tippoinakin edelleen; kesän ajan oli kyllä pieni (unohdus)tauko, mutta nyt syksyllä ollaan jatkettu sen antamista. Ja ottamista tabletteina itsekin.

     • Vierailija (Ei varmistettu)
      14.9.2013 at 17:01

      Tiedäthän myös että yölliset maidontankkaukset (maitosokeri) tekevät todella pahaa hampaille! Sen takiahan hampaat pestään viimeisenä illalla että hampaat saavat olla ilman sokerihyökkäystä koko yön. Niinkuin myös säännölliset ateriat ja xylitolipastillit aterioiden jälkeen ovat hyväksi hampaille. Hammaslääkäri sanoi että suun karieskanta muodostuu kahden ensimmäisten vuoden aikana ja silloin suuhygienia on erityisen tärkeetä!

     • Kerberos12 (Ei varmistettu)
      14.9.2013 at 21:56

      Jotkut ihmiset on sitä mieltä, että vanhempien läheisyys ja ihan maidon imeminen rinnasta jopa öisin alle kaksivuotiaana on tärkeämpää kuin hammaspeikon pelko. Onneksi jokainen perhe päättää tässä asiassa itse, vaikka kaikenlaista paremmin tietävää painostusta tulee joskus vastaan.

   • M-M
    12.9.2013 at 21:00

    Me uhmattiin kans, ei mitään rasvatonta vaan täysmaitoa :)

 • Tuulianna
  12.9.2013 at 10:10

  Meidän laihoille lapsille on suositeltu kevytmaidon juomista neuvolasta, sitä he aika-ajoin myös saavat. Varmasti saman energian saa kasvirasvoista, mutta uskallan ottaa riskin ja antaa eläinrasvoja neuvolaohjeen mukaisesti :)

  Itse asiassa Kampissa mietinkin, en vain ehtinyt (:D) kysyä, käykö Silva aterioimassa siellä, vai miten pitkän päivän imetyskuvio hoituu. Ilmeisen hyvin, kun siitä selkeästi käynnistyi oikeansuuntainen oravanpyörä mitä tulee imetyksen lopettamiseen :)
   

  Ja hattua nostan sinulle, joka jaksaa väsymättä toimia valitsemallaan tavalla lapsensa kanssa, on sitten _koko_maailma_ mitä mieltä tahansa. Niin moneen asiaan löytyy perustelut, varsin asiallisetkin sellaiset, puolesta ja vastaan, ja viisauttahan on niitä kuunnella ja aidosti myös kyseenalaistaa omat valintansa. Kuitenkaan, ei ole vaihtoehtoa kuin löytää sieltä keskeltä jostain omalle perheelle sopivat kuviot ja edetä niiden mukaisesti. Viisas olet jo ekan lapsen kohdalla, itse on pitänyt tätä harjoitella muutaman painoksen ja kuuden vuoden verran. Kannustan jatkamaan valitsemallasi tiellä!

  • Kristaliina
   12.9.2013 at 11:13

   Kiitos kannustuksesta! Ja pakko myöntää, että en varmasti itsekään olisi näinkään rohkea menemään joissain asioissa ”valtavirtaa vastaan”, jos omaa äitiäni ei olisi vnäkökulmaa antamassa; yli 40 vuoden uran kätilönä/neuvolantätinä (nyt 13 vuotta eläkkeellä) antaa vähän perspektiiviä asioihin.

   Äitini nimittäin aina muistaa kertoa, kuinka ”yleiset suositukset” muuttuvat noin viiden vuoden välein; ja kymmenessä vuodessa ne voivat olla jo täysin vastakkaiset. Mikään ei anna ymmärtää, että juuri se, mitä juuri tällä hetkellä pidetään ”yleisenä teoriana” on juuri se totuus. Jokin aikaa sitten se oli ihan eri, ja samoin se ”totuus” on taas 10 vuoden päästä taas eri. Suositukset ovat tietysti hyviä sinänsä, että moni niistä saa apua; mutta mitään kokototuuksia ne eivät ole, vaan niitä pitää osata soveltaa ja suodattaa sen mukaan, millainen oma lapsi/oma tilanne on. Tämä on ehkä tärkein äidiltäni saama oppi näissä lapsenkasvatusasioissa :)

   Oma äitini itse on mennyt minun kanssani myös monessa asiassa ”vastavirtaan”: imettänyt 2-vuotiaaksi, kantanut sylissä eikä laittanut sitteriin, antanut nukkua samassa sängyssä lähes teini-ikään asti (termiä ”perhepeti” ei silloin tunnettu) ja opettanut vaipattomaksi 1v 3kk ikään mennessä (jolloin muuten menin jo perhepäivähoitoon) – siihen aikaan kuulemma esim. tuo pitkä imetys oli aivan pöyristyttävää ja täysin kaikkia senhetkisiä ”totuuksia” vastaan. Tavalllaan sitä tajuaa, että äiti silloin 70-luvun lopussa oikeastaan omalla näppituntumallaan pitkälti noudatti niitä ”oppeja”, jotka ovat vallalla vasta nyt 30 vuotta myöhemmin. Silloin ne eivät olleet ”oppeja” vaan ihan mutu-tuntumalla tehtyjä, äidin omia ratkaisuja, joita ”virallinen” ohjeistus silloin kummeksui ja jopa paheksui…

   Hyvinä esimerkkeinä äiti aina kertoo esim. sitä aikaa, kun yleisen ohjeen mukaan vauvaa syötettiin tasan neljän tunnin välein ja annettiin huutaa muut ajat. Tai sitä, kun kuulemma hoitopöytä oli tyyliin ”seuraava s*tanasta” (vrt. kantoreppu nykyään), joka pilaa lapsen fyysisen kehityksen; hoitopöydät olivat jonkin aikaa täyskiellossa, ja vastasyntyneen vaipatkin vaihdettiin aina sylissä, jotta saataisiin jänteviä ja voimakkaita vauvoja…

   Nämä kuulostavat ihan älyttömiltä nyt, mutta niin saattavat meidänkin ”totuutemme” kuulostaa 30 vuoden päästä :)

   Tshih tulipa pitkä avautuminen :) Ehkä mun tosiaan pitäis kirjoittaa se koko bloggaus :)

 • DramaMama
  12.9.2013 at 11:11

  Olen samaa mieltä kuin Krista, että vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten. Seitkytlukulainen maalaisjärki tuntuu täysin kadonneen, äidit tarkkailevat itseään ja toisiaan ja tarttuvat helposti kaikkeen – vaikka sitten toisten maitovalintoihin ja inttävät niistä oikea-väärä-asteikolla maailman tappiin.  Emmehän me jatkuvasti kyseenalaista toinen toistemme ammatinvalintoja, parisuhdemalleja jne. – miksi sitten lastenkasvatusta?!

  Jos lapsi on hoikkeliini, niin täysrasvainen maito on varmasti ok ja jos superpullukka, niin silloin ehkä kantsii antaa rasvatonta – ei ole rakettitiedettä. Vaikka tuskin se kenenkään olemuksessa/koulumenestyksessä/ammatinvalinnassa tms. näkyy, että tuliko  maito aikanaan kaadettua minkä värisestä purkista! Asiat ovat usean tekijän summia. Tuskin mikään Suomen markkinoilla tällä hetkellä myynnissä olevista maidoista on niin kamalaa myrkkyä, että lapsen tulevaisuus on tuhoon tuomittu. Tai se, että jos toinen tykkää syödä öisin, niin mitä sitten. Oikeasti, mitä sitten. Kuka meistä aikuisistaan toimii, kuten kone?

  Olen sitä mieltä, että jos kasvatuksena lähtökohtana ovat rakkaus, tarve pitää pienestään hyvää huolta ja antaa tälle parhaat lähtökohdat, niin se riittää. Tuskin kukaan niin pimennossa elää, ettei olisi suosituksista tietoinen, mutta nekin ovat keskenään ristiriitaisia. Jos toisten pienet valinnat riittävät järkyttämään omaa maailmankuvaa, niin ehkä se sitten on peili, minne kannattaa kurkata eikä toisten ikkunan taa. Paasaan täällä toisen blogissa, mutta aihe todellakin koskettaa. Mikä oli pointti, no se, että vanhemmat todellakin tuntevat lapsensa parhaiten ja ei ole yhtä oikeaa ja väärää. Ei edes lapsen kasvatuksessa.

   

  • Kristaliina
   12.9.2013 at 14:33

   A-men! (tai jotain muuta vähemmän kirkollista)

   Sitä paitsi esimerkiksi mun lapsuudessa (ainakaan meillä kotona) ei muuta maitoa tunnettukaan kuin punainen – ja sähän tiedät mut livenä eli tiedät, kuinka ”ylipainoriskinen” ja muutenkin ”epäterve” mä olen :D Maalaisjärkeäääääääääh! :)

   Joissain tapauksissa näin, ja joissain tapauksissa noin. Yksiä ainoita sääntöjä näihin ei ole, koska niin – nimenomaan: ihminen ei ole kone, ei lapsena eikä aikuisena.

 • sniisnaa (Ei varmistettu)
  12.9.2013 at 11:47

  Kyllä meidän 1-vuotiaskin juo TÄYSmaitoa juurikin sen takia, että on pienen pieni. Neuvolastakin siihen rohkaistiin. Ei lapsi nyt herranjumala siitä 2,5 prosenttisesta maidosta – puhumattakaan kevytmaidosta – jota juo ehkä 2 dl päivässä, saa mitään ”elät lopun elämääsi lihavana” -tuomiota.

  Kyllä jokainen tuntee oman lapsensa parhaiten ja toimii oman lapsensa paras mielessä. Ja toivottavasti ainakin osin myös oman itsensä paras.. :)

  • Kristaliina
   12.9.2013 at 14:29

   Niin kuin DramaMamakin tuossa yllä peräänkuuluttaa, niin nimenomaan näin: maalaisjärkeä kehiin. Pullukkataaperolle ei ehkä kannata sitä täysmaitoa antaa, mutta laiheliinille voi antaakin – ja kyllä tosiaan tämän kannan voi saada ihan neuvolasta, niin kuin tekin (ja me) ollaan saatu. Ja samoin: en todellakaan usko, että tällä (meillä siis kevyt)maidolla tehdään meidän tirpasta ylipainoinen, kun kaikki geenit ja perheen ruokailutottumukset osoittavat ihan toista :)

   Eli tapauskohtaisesti, tapauskohtaisesti :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  12.9.2013 at 12:29

  Jeet imetyksen lopulle (siksi kun se on sun ja Tirpan tahto :)).

  Lapset on kyllä kovin erilaisia. Meidän tyttö on teidän tytön ikäinen ja yösyötöt jäi 6kk iässä (omatoimisesti alkuun ja sitten kun tyttö oli tarpeeksi monta yötä nukkunut klo 5 asti, niin päätettiin että ennen sitä ei tarjota maitoa). Nykyään iltapuuron kera menee mukillinen (rasvatonta) maitoa klo 19-20 välillä ja sillä pärjää aamuun klo 8 asti. Mutta meidän tyttö tosiaan kasvaa +10-käyrällä eli on tollainen jäntevä taaperon tylleröinen ja ruoka maistuu hyvin (pääsääntöisesti) ja maito sitäkin paremmin. Kun siirryttiin korvikkeesta tavalliseen maitoon, niin mentiin luomukevytmaidolla alkuun, mutta kun maitoa menee aika huomattavia määriä, niin vaihdettiin rasvattomaan (plus motiivina oli myöskin että päiväkodissa saa rasvatonta ja haluttiin että maku ei tule yllätyksenä). Meillä ei noita maidon rasvoja sinällään pelätä (eikä neuvolan suosituksesti kamalasti välitetä), mutta huomattiin että meidän tyttö ei sitä maidon rasvan energiaa tarvitse (jogurtit, rahkat sun muut on kyllä normirasvaisia). Niin ja en kyllä menisi todellakaan arvostelemaan kenenkään toisen lapsen yösyömisiä (varsinkin kun teidän tirppa on niin pikkuinen hoikkeliini), vaikka oma lapsi ei yöllä ruokaa tarvitse.

 • hannah79 (Ei varmistettu)
  12.9.2013 at 13:41

  Tässä sydän- ja verisuonitautien luvatussa maassa eläinrasvan määrää pyritään minimoimaan jo pienten lasten ruokavaliosta. Runsaampi eläinrasvan käyttö varhaisina vuosina ei varmaan ketään vahingoita, mutta käyttö- ja makutottumukset alkavat syntyä jo silloin. Voita ja punaista maitoa käyttänyt lapsi ei välttämättä ihan helposti totu kasvisrasvalevitteisiin ja rasvattomaan maitoon myöhemminkään.
  Omat lapseni kasvavat niinikään tasaisesti miinuskäyrillä. Pituuden ja painon suhde ei kuitenkaan ole hälyttävän pieni ja meilläkin ovat kummatkin pienempiä kuin itse olin vastaavassa iässä. 30 hengen luokasta ala-asteella olin aina 3. pienin.
  Lisäenergiaa olen antanut öljylisänä ruuan joukossa, muuten käytämme rasvatonta maitoa, kasvisrasvalevitteitä ja vähärasvaisia juustoja. Nyt päivähoitoikäisinä lapset eivät suostu juomaan muuta maitoa kuin rasvatonta (kylässä, päiväkodissa kun rasvaton välillä loppuu kesken ja vaihtoehtona on tuolloin kevytmaitojuoma.)
  Sehän on selvä, että jos päivällä on syönyt poikkeuksellisen huonosti, yöllä voi nälkä yllättää. Tästä kuitenkin saa aikaa myös kierteen yösyöttöjen kanssa: yösyötön jälkeen ruoka maistuu päivällä huonommin ja taas yöllä on nälkä. Itse olen sortunut samaan kummankin lapsen kanssa, kun imetys tuntui helpommalta tavalta saada lapsi jatkamaan uniaan. Kun lopulta laitoin totaalistopin yösyömisille, päiväaikainen ruokahalu kasvoi. Jälkeenpäin olen ihmetellyt miksi yösyötin niinkin pitkään – mutta silti sorruin toisenkin kanssa samaan kun se siinä koomatilassa tuntui hyvältä ratkaisulta ;-)

  Se on kyllä ihan totta, että suositukset elää koko ajan. Oma käsitykseni on, että aika harva äiti lopulta 70-luvullakaan pidempään jatkoi sitä tiukkaa 4-tunnin välein syöttämistä, jos lapsi ei siihen rytmiin sopeutunut. Varsin suuri osa lapsista kuitenkin menee tuohon 3-4 tunnin rytmiin kun lapsen koko on normaali, imetys on kunnolla lähtenyt käyntiin ja maitoa tulee riittävästi. Tiheän imun kaudet tietysti erikseen.

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   12.9.2013 at 13:58

   4-v ylipaino korreloi aikuisiän ylipainon kanssa mikä puolestaan korreloi sydän- ja verisuonitautisarastavuuden kanssa eli nämä kaikki oikeastaan yhdessä toimivat syynä vähentää eläinrasvojen käyttöä.

   Jokainen vanhempi tietysti syöttää lapselleen mitä parhaaksi katsoo. Näin lienee kuitenkin toimittu tähänkin asti ja lopputulos on mikä on: lasten ylipaino on lisääntynyt merkittävästi. Suositukset seuraavat trendejä, eivät Puutalon tapahtumia, missä voikin olla järkevää toimia toisin.

   • Kristaliina
    12.9.2013 at 14:18

    Just näin. Jos on taipuvuutta ylipainoon (lapsilla tai aikuisilla), tällaisia suosituksia on syytä noudattaa – eivät ne missään nimessä tuulesta temmattuja ole. Ja on hyvin olennaista, että niitä annetaan. Mutta oma (ehkä vähän eksynyt) pointtini jossain vaiheessa juuri oli, että ei siti ole järkevää laiheliiniperheelle tyrkytää rasvatonta (syyllä: ”koska meilläkin” tai ”koska niin suositellaan”), jos ongelma ko. perhellä (ihan jo geeneihin kirjattuna) on pikemminkin ali- kuin ylipainossa ja sydän- ja verisuonitautiriskiryhmästäkin ollaan niin kaukana kuin kuvitella saattaa :)

    Eli just niin, että suositusten tulkintaa aina tarvitaan.

  • Kristaliina
   12.9.2013 at 14:12

   Mä taas join punaista maitoa koko lapsuuteni, ja olen silti aina ollut nipin napin alipainon yläpuolella painoindeksissä… Eli edelleen: suositukset ovat suosituksia, mutta niitä pitäisi aina osata tulkita tapauskohtaisesti. Esimerkiksi meidän laiheliiniperheessä ja meidän ruokatottumuksilla on ihan turha pelätä ylipainoa tai sydän- ja verisuonitauteja :) Suositukset tehdään keskiverto-suomalaisia ajatellen; ja sehän on tietysti ihan luonnollista. Mutta silti on ihan täysin hölmöä sanoa laiheliiniperheelle, että kyllä teidän nyt täytyisi vaihtaa rasvattomaan maitoon, kun me ollaan sydän- ja verisuonikansaa :)
   (niinhän ei tässä tietysti kukaan sanonutkaan, mutta halusin näin kärjistää ikään kuin tätä koko asiaa ajatellen)

   Tämä liittyykin itse asiassa siihen, mistä olen neuvolassakin purnannut heidän ravintosuositusbrosyyriään: siinä suosituksiin ja ”oikeista must-noudatettaviin juttuihin” ei tehdä mitään eroa – ei siis kerrota taustoja. Eli ihan samalla äänenpainolla mainitaan esim. rasvattomasta maidosta kuin hunajasta; kun toinen liittyy ylipainoasioihin (joka koskettaa osaa suomalaisista, mutta ei kaikkia) ja toinen on oikeasti vaarallista. Mun mielestä suosituksen tausta pitäisi ehdottomasti kertoa, jotta perhe voisi itse katsoa, koskeeko asia heitä vai ei. Ja myös siksi, ettei joku oikeasti haitallinen juttu jää huomaamatta, kun ajattelee, että ”no nää on nyt vain näitä läpä-läpä-lää-suosituksia”.

    

    

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    14.9.2013 at 17:10

    Niin mutta jos on laiha niin ehkä olis parempi sitten syöttää HYVIÄ rasvoja (kasvirasvaa?) kuin eläinrasvoja..?!
    Eihän se ole niin että kovat rasvat tekisivät parempaa laihalle imiselle kun ylipainoiselle?! Ne ovat liiallisessa käytössä pahoja kaikille ja useimmat syövät huomaamatta likaa niitä.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  12.9.2013 at 13:58

  Meillä on kanssa annetty laiheliinille (-18 käyrällä) rasvaista maitoa. Puuroonkin aamuin illoin joko lusikallinen rypsiöljyä tai voisilmä. Vihdoin ja viimein on ruoka alkanut kunnolla maistua ja ollaan normaalivaihtelun alarajalla (-10).

  Muuten tosta, ettei ihminen tarvitsisi eläinrasvoja… Yhden tutkimuksen mukaan ne naiset, jotka käyttivät maitorasvoja ruokavaliossaan, oli vähemmän ovulaatiohäiriöitä, kuin rasvattomia maitotuotteita käyttävillä naisilla. Että kaippa se kultainen keskitie itseään ja lastaan kunnelle lienee näissäkin asioissa kannattavan.

  Kaivoimpa Tiede-lehden jutun tutkimuksesta: http://www.tiede.fi/uutiset/2832/maitorasva_vaikuttaa_hedelmallisyyteen

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   12.9.2013 at 14:01

   Tarvittava määrä eläinrasvoja saadaan yleensä ilman että siihen erityisesti pyritään: valtaosa väestöstä syö kuitenkin edelleen myös lihaa ja muutkin maitotuotteet sisältävät rasvaa.

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   12.9.2013 at 14:07

   Tarvittava määrä eläinrasvoja saadaan yleensä ilman että siihen erityisesti pyritään: valtaosa väestöstä syö kuitenkin edelleen myös lihaa ja muutkin maitotuotteet sisältävät rasvaa.

  • Kristaliina
   12.9.2013 at 18:07

   Tosi kiinnostava linkki, kiitos! Jea, jätski on siis hyväksi! :)

   Mun oman ruokavalion huono osa on aina ollut se, että saan liian vähän rasvaa ja liian vähän proteiinia – niihin on pitänyt tässä ihan alkaa kiinnittää huomiota. Mutta hei, kyllä mä jätskiä syön :D