Saisiko olla tilkka sukupuolistereotypioita imetysteeostoksiinne?

Käytiin taas imetysteeostoksilla.

Joel pälyili epäluuloisen näköisenä erilaisia purnukoita, taisi vähän pyöritellä silmiäänkin. Weledat hyllystä napattuani (vähän liian) innokas myyjä alkoi esitellä myös heidän gluteenittomia luomupuurojaan. Hmm, luomun ja kaikenmaailman tattarijauhojen sanayhdistelmät kuulostivat minun korvaani just sopivan hipiltä, aloin jo pyöritellä pakkauksia käsissäni.

”Hei tuus katsomaan!”, huikkasin Joelille.

Sitten myyjän myyntiargumentit alkoivat mennä metsään. Myyjä jatkoi ja jatkoi keliakian yleisyydestä ja gluteenittomien tuotteiden vaikutuksesta ruoansulatukselle.

(Hitsi, mulle ois toiminut vaan ne myyntiargumentit ”Se on luomua” ja ”Se on hyvää”)

Joelilla puolestaan ei ole kykyä sanoa vaikka ”Ei kiitos, mutta ehkä ensi kerralla” ja esittää eriävä mielipide vasta kaupan ovien ulkopuolella. Ei – Joel alkaa argumentoida vastaan, jos kuulee mielestään älyttömiä perusteita jollekin asialle.

Niinpä nappasin Joelia hihasta, hei mennäänpä kuules vaan kassalle näiden Weledojen kanssa. Pystyin jo kuvittelemaan, millainen keskustelu saattaisi olla tulossa…

”Mä en näe mitään syytä, miksi meidän kannattaisi tuollaista ostaa. Silva tykkää niistä peruspuuroista, mitä sille on annettu eikä sille ole tullut mitään oireita”, Joel kuitenkin totesi ykskantaan.

Vaikka keskustelu ei mennytkään yhtään pidemmälle, myyjä ehti jo selvästi närkästyä puurojauheidensa puolesta.

”No, äitihän ne lapset yleensä ruokkii ”, hän totesi Joelille kireästi hampaidensa välissä.

Oho.

*******

Illalla piti ihan laskea. Meillä Joel tavallisesti syöttää Silvan kotipäivinään: keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin – viisi kertaa päivässä. 15 kertaa. Lisäksi Joel hoitaa arkipäivisin päivällisen ja iltapuuron syötön. Eli neljä kertaa viikossa, 8 kertaa. Yhteensä siis 23 kertaa.

Minä hoidan syöttöhommat Joelin ollessa töissä. Silva ehtii syödä ennen isin kotiin tuloa kolme kertaa, ja siis neljänä arkipäivänä eli 12 kertaa.

Ja annetaan nyt vielä vähän tasoitusta, kyllä minäkin tietysti välillä viikonloppuna jonkun ruoan saatan antaa. Eli ehkä Joel 20, minä 15 kertaa.

(plus tietysti imetykset edelleen jatkuvat, mutta tässä oli kyse nimenomaan jo kiinteän ruoan ostamisesta)

Että jos sitten kuitenkin annettaisiin ostopäätöksissä jotain sanavaltaa myös isälle. Vaikka se on vaan lapsen isä.

Grr.

*******

Weleda-paketin hinta oli jo 9,20 e. Melkein euro per pussitee. Tuntuu, että hinta nousee sitä mukaa kuin ostan hyllyä tyhjäksi.

Taidamme vaihtaa kauppaa.

1
Like

You Might Also Like

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  14.12.2012 at 19:59

  Maria M.:lle: Ei se kaura kaikille sovi. Meillä vauva sai tähän mennessä pahimmat oireet kaurasta (myös ohra on ollut ei-sopiva ja muita kotimaisia viljoja ei vielä olla jaksettu testata, käytössä on nyt riisi ja hirssi). Sinällään tämä ei minua yllättänyt, kun omakin vatsani ei oikein kaurasta tykkää (itse kyllä tykkään kaurapuurosta todella paljon, mutta kun siitä tulee huono olo, niin ei voi mitään).

  Sen sijaan ”äiti ruokkii” myyjältä on todella urpoa! Niin ja kyllä mäkin kotimaisten viljojen puolesta mielelläni liputtaisin, mutta eipä tuo hirssikään huonolta vaikuta ravitsemuksellisesta (valkoinen riisi ei niinkään mua innosta ravintolähteenä).

  Meillä vauvan ruokinta menee about 50/50, meillä tällä hetkellä mies on kotona ja minä töissä (vauva 8,5kk), joten mies hoitaa päivän ruokinnat ja minä aamun ja illan (plus että vaihdetaan usein lennosta, niin saadaan syödä itse samaan aikaan kuin vauva). Silloin kun mies oli töissä oli ruokinta-ajat toisinpäin, mutta tasajako silloinkin kutakuinkin. Ja kyllä meillä oletus oli että mies on ottanut vapaata töistä kun mentiin 8kk neuvolaan koko perhe, oli neuvolantäti vähän hämmentynyt kun selvisi että se olinkin minä joka oli perheen työssäkäyvä. Hämmennys kyllä vaihtui myönteiseksi uteliaisuudeksi ja neuvolan täti kovasti kyseli mieheltä ja minulta miten homma on toiminut ;)

 • Kristaliina
  15.12.2012 at 11:53

  Ruusu & Mindeka: Juu, todellakin tajuan <3 Ehkä sitä ei muista sanoa ääneen arjessa niin usein kuin pitäisi, kiitos muistutuksesta – tämän ansiosta jo eilen illallakin muistin :)

  Mä oon vieläpä miettinyt, että mulla on tuosta miehestä ihan tuplaonni: en nimittäin usko, että olisin kenenkään muun kanssa alkanut perhettä perustamaan. Kukaan muu ei olisi varmaan saanut minua näin sataprosenttisesti luottamaan siihen, että hoitaa arjen mun kanssa näin tasa-arvoisesti ja yhdessä, tiiminä. Että ilman tuota miestä en olisi varmaan ikinä kokenut tätä perhe-elämääkään – iso arvostus siis hänelle tosiaankin!

  Mukava aina lukea, että täällä on muitakin näitä osallistuvia isiä. Tässäkin niin moni kirjoittaa 50-50 (tai enemmänkin) työnjaosta syöttöpuolen suhteen. En tiedä, onko tämä jonkinlaista tämän blogiyhteisön luomaa harhaa, mutta jotenkin musta tuntuu, että tämä suomalaisten miesten isyysmalli on menossa kyllä todella hyvään suuntaan ja että yhä enemmän ja enemmän olisi näitä osallistuvia isiä.

  Itsestään selvyys se ei kyllä todellakaan ole, pisteet näille isille. Mutta jotenkin vaan tuntuu, että suunta on hyvä :)

  …ja sitten tietysti löytyy näitä ”nainen ruokkii lapsen” -töräyttelijöitäkin.

  Mietin tuossa kirjoittaessani, että mainitsenkohan kauppaa, missä tämä tapahtui. Jätin sen alkuun pois, mutta pakko sanoa näin jälkikäteen, että itse asiassa sekin oli tuollainen Life-kauppa! Oon kyllä huomannut ennenkin, että vaikka niillä onkin sama nimi, niiden vaikoimat ja hinnat tosi kovasti vaihtelevat! Enkä yhden töksäyttelijän takia koko ketjua aio alkaa välttelemään, taidan seuraavaksi käydä tuolla Arabiassa tai Kurvissa, jossa on aina ollut tosi kivaa palvelua :)

 • Kristaliina
  15.12.2012 at 12:48

  Aaaa, niin moneen juttuun unohtui taas vastata (tai siis vastasin omissa ajatuksissani, mutta en muistanut muodostaa sitä tekstiksi asti)…

  Niin joo Vierailija (12.12) mietti tuota imetysteen hyödyllisyyttä. En todellakaan tiedä :D Mä itse kuulun tähän jälkimmäiseen kategoriaan: aloin sitä juoda heti alkuun ja nyt sitä mukamas ajattelee, että ehkä siitä on jotain hyötyä :) No, jos mä en lipittelisi tuota teetä, niin vetäisin kahvia vieläkin enemmän. Nykyään vaan parin aamukahvikupillisen jälkeen vaihdan teehen, toimii siis tavallaan hyvänä kahvinkorvikkeena :)

  Älyttömiä tarinoita nuo esim. kukkakaupassa sukupuolen tiedustelu. Oiskohan se laittanut jotain sinisiä tai mustia ruusuja miehelle, että ei vaan ole liian naismaista… Syvässä ovat sukupuolistereotypiat, todellakin.

  Me ollaan käyty neuvolassa useimmiten yhdessä, jos ollaan saatu aika niin, että Joel on päässyt töistä sinne. Kerran Joel kävi Silvan kanssa kahdestaan ilman minua aamuajalla, niin mä sain nukkua pidemmät aamu-unet :) Raskausajan neuvolantäti (keski-ikäisempi nainen) piti Joelia vähän sivuhenkilönä, mutta nykyinen (suht nuori terkkari) kohtelee meitä kyllä tosi hyvin sellaisena ”perheyksikkönä”. Joskus, jos Joel ei ole päässyt mukaan, niin se on ihan kysellyt, että ”ai, eikö Joel tällä kertaa tullutkaan mukaan…?” :)

 • petra
  15.12.2012 at 13:56

  Me käydään neuvolassa yleensä koko perhe, siis kaikki kolme. Viimeiset kerrat terkkari on ollut nuori sijainen, joka muistakaan syistä ei tunnu soveltuvan alalle lainkaan. Isältä ei ikinä kysytä mitään ja kaikki kysymykset kohdistetaan äidille.  Lisäksi terveydenhoitaja on molemmilla kerroilla kysynyt hyvin innokkaasti että pääseekö äiti hoitamaan asioitaan ja menojaan silloin kun tahtoo. Juu, kyllä pääsee. Viime kerran jälkeen jo melkein nauratti että luuleekohan se että isä on neuvolassa vain siksi ettei se tahdo päästää äitiä ja vauvaa yksin mihinkään. En tiiä. Hullulta tuntuu että noin leimallisesti ja monessa paikassa lapsi on vain äidin. 

 • petra
  15.12.2012 at 13:57

  Me käydään neuvolassa yleensä koko perhe, siis kaikki kolme. Viimeiset kerrat terkkari on ollut nuori sijainen, joka muistakaan syistä ei tunnu soveltuvan alalle lainkaan. Isältä ei ikinä kysytä mitään ja kaikki kysymykset kohdistetaan äidille.  Lisäksi terveydenhoitaja on molemmilla kerroilla kysynyt hyvin innokkaasti että pääseekö äiti hoitamaan asioitaan ja menojaan silloin kun tahtoo. Juu, kyllä pääsee. Viime kerran jälkeen jo melkein nauratti että luuleekohan se että isä on neuvolassa vain siksi ettei se tahdo päästää äitiä ja vauvaa yksin mihinkään. En tiiä. Hullulta tuntuu että noin leimallisesti ja monessa paikassa lapsi on vain äidin. 

  Ja se, että eikö noille terkkareille oikeasti anneta mitään eväitä isien kohtaamiseen. Tämäkin tapaus on luultavasti aika vasta valmistunut, eli ei puhuta edes mistään muinaisjäänteisistä ajatusmalleista.

 • petra
  15.12.2012 at 14:00

  Jahas. Tuli sitten kahdesti kun piti viime tingassa yrittää vielä lisätä. Mutta kiinnostaisi kyllä kovasti kuulla kokemuksia, miten isiä neuvolassa huomioidaan/ei mitenkään.

 • 1 2