Rytmitapailua

Hmm. Pohjoisen-mummi (se eläkeläis-neuvolantätimummi siis) oli meillä kylässä viikon, ja kappas: juuri nyt Silva onkin sitten löytänyt sellaisen suht tarkan päivärytmin, jota aiemmin ahdistus-kauhistus-pohdiskelin. Ja se rytmi on löytynyt kuulemma ”ihan sattumalta”.

Hmm.

*******

Ihan sattumalta siis Silva on alkanut herätä klo 7.30. Ihan sattumalta se nukahtaa ensimmäisille päiväunilleen yhdeksältä ja nukkuu noin tunnin.

Sen jälkeen ihan sattumalta syödään aamupalasosetta ja nukahdetaan taas pidemmille reilun kahden tunnin päiväunille klo 13.

Sitten ihan sattumalta syödään ruokaisampaa sosetta ja ihan satttumalta taas viideltä alkaa väsyttää noin tunniksi.

Ihan sattumalta yöunet alkavat painaa päälle kahdeksan-yhdeksän aikaan illalla. Sitä ennen on ihan sattumalta syöty luumusosetta iltapalaksi.

 

Mummi ihan sattumalta tietää, koska Silvaa alkaa väsyttää.

 

Ulkoportailla lähtiessään mummi vielä huikkasi, että kannattaa nyt sitten pitää tästä rytmistä kiinni, kun sellainen kerran on näin ihan sattumalta löydetty.

Hmm. Ihan hyvä tietysti – tällä mennään.

Mutta ihan sattumalta musta tuntuu, että mua on just huijattu.

1
Like

You Might Also Like

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  4.11.2012 at 20:35

  Wau, aivan ihana blogi. Sattumalta päädyin sivuille ja näytti jotenkin tutulta.. t.jumppakaverit Mirka ja Lina
  Ps. mummit rules :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  4.11.2012 at 20:40

  Mummilla tai meidän tapauksessa mummulalla tuntuu siis olevan hyvä vaikutus pieniin ihmisiin. Meidän vauva 4 vkoa pääsi ensimmäistä kertaa vanhempineen mummulaan ja hups vaan, nukkui yöllä neljän tunnin pätkän ennen ensimmäistä syöttöä. Kotona syöttövälit ovat olleet ihan maksimissaan 2,5 tuntia. Mummulassa myös keksittiin, että vaunuissa voi nukkua myös kävelylenkin jälkeen (ja siellä nukuttiin melkein kaksi tuntia), kotona silmät voi avata heti kun päästään kotipihaan ja alkaa huutamaan, jos äiti yrittää jättää vaunuihin ulos nukkumaan… Me muutetaan kohta mummulaan, jos tämä ei jatku enää kotona ;)

 • Miitu (Ei varmistettu)
  4.11.2012 at 20:48

  Hups ja reps :D

 • Kristaliina
  4.11.2012 at 21:24

  No heippa, jumppakaverit ja kiva, kun löysitte tänne! Me ei viime torstaina päästykään (koska), mutta ensi viikolla en ole hunningolla, lupaan :)

  Joo, meillä kans mummi on tehnyt monia aiempia ihmeitäkin, kuten joskus alkuaikoina vakiinnutti päiväsyöttövälin pituuden. Ai niin, ja on keksinyt sellaisia juttuja kuin ”paljain jarpain” -riemut. Ihme mummit nuo mummit kyllä – hei mutta ollaankohan mekin sitten joskus mummeinä noin taitavia…?

   

 • Liisa
  4.11.2012 at 21:36

  Mystistä indeed. :)

  No, meillä ei ole mummon vaikutusta mutta jonkinlainen rytmi silti. Vähän leväperiäisempi kuin teillä tosin. Tällainen:

  Herätys 07-09. Sitten vaihdetaan päivävaatteisiin, leikitään ja syödään aamupalaksi tissiä tai puuroa tai molempia. Tai kieltäydytään molemmista. Parin tunnin päästä on ensimmäisten päikkärien vuoro. Ne kestävät 0,5-2 tuntia. Sitten syödään lounaaksi liha- tai kalapitoinen vihannesmuushi. Tämä siis tapahtuu yleensä siinä 12-14 välillä. Kello 14 olis syytä olla toisilla päikkäreillä. Joskus on, joskus ei. Sen jälkeen jossain vaiheessa menee (melkein koko) purkillinen marja- tai hedelmäsosetta välipalaksi. 17-18 puolen tunnin päikkärit. Vihannessosetta. Iltatoimet alkavat kello 20.00, nukkumaan kello 21. Pitkin yötä heräillään ja tainnutetaan vauvaa vastoin kaikkia suosituksia tissillä. Tulee varmasti kostautumaan vielä joskus.

  Joko olette joutuneet testaamaan sitä imuriniistämiskojetta?

 • Kristaliina
  4.11.2012 at 21:53

  Hei luetko Liisa vanhoja keskusteluita – tsekkaas mitä Miitu löysi! Damn! Pöllivät sun idean!

  Itse asiassa aika paljon samantyylinen rytmi tuo on niin kuin meilläkin. Paitsi että me ei olla kyllä vielä noin pitkällä ruokailuissa… Ens viikolla ajateltiin antaa eka kerran jotain lihaa ja seuraavalla viikolla vasta puuroa, eli tullaan tässäkin vähän teidän perässä :)

  Ja joo, se imuriniistolaite on tullut jo postissa ja olen sitä käsissäni pyöritellyt, mutta ”tositoimiin” ei olla vielä jouduttu (puuhun koputus). Ajattelin pihtailla kokemusbloggaamista siihen asti, että on oikeita omia kokemuksia. Mutta jos säilytään (puuhun koputus) jatkossakin ilman flussia, niin testaan sitten vaikka… …no vaikka Joeliin :D

 • Iksu
  4.11.2012 at 21:54

  Meillä on sellainen suunnilleen-rytmi. Vähän sen mukaan mitä tehdään ja missä, ja tietenki monelta herätään. Joskus syödään kiinteitä neljä, joskus kuusi kertaa. (ja ei kyllä ulkoilla joka päivä jossei huvita, koska vihaan sitä niinku kirjoitin omalla palstallanikin…) Me elettiin alkukuukaudet aivan vauvantahtisesti niinku tekin, mutta kiinteiden alotuksen myötä rytmit alkoi syntyä vähän itekseen. Ja parasta niissä on ennustettavuus äidille: tietää että kohta se menee päiväunille ja saan hengähtää hetken, ei ehkä 5 minuutin tai ehkä 4 tunnin, vaan noin puolen tunnin päästä. Voi ladata vaikka kahvinkeittimen valmiiksi ja ottaa pakkasesta pullan sulamaan :)  Ja voi esim. ilmoittaa vieraille suurinpiirtein sopivan kyläilyajan (vaikka silloin yleensä rytmit kusee pahanpäiväisesti, mutta noinnniinku teoriassa)

  Ja hei, tietenki me ollaan tulevaisuudessa supermummeja ja tiedetään kaikki  salaniksit vauvanhoitoon ;)

 • Iksu
  4.11.2012 at 21:58

  Liisa: pakko vielä lisätä kun näin kommenttisi, että meidän rytmi on aikalailla saman kuin teillä!:D Paitsi että meidän neiti on unotanut miten nukutaan 9 asti (ääh) mutta ei heräile enää öisin (yleensä, jee jee jee!)

 • Sillypäänts
  4.11.2012 at 22:05

  Mummit on kyllä ihania. :) Nauttivat meidän mummin sanoin ”vanhemmuuden jälkiruokaa”. Meidänkin tyttö jostain syystä nukahtaa yöunille helpommin mummin luona vietetyn illan jälkeen :o. Ihme juttu.

 • Heh (Ei varmistettu)
  4.11.2012 at 22:18

  Meillä on ihan sattumalta nykyään täysin samanlainen rytmi, tyttö on nyt 5,5 kk. Tai ei se nyt joka päivä ihan just noin mee.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  4.11.2012 at 23:13

  Mä niin haluan mummoksi. Viisaaksi, ystävälliseksi, lempeäksi, suvaitsevaksi, harkitsevaiseksi tiedonlähteeksi. Mä haluan nuuskutella niitä vauvan päitä ja pussata perunavarpaita. Mutta koska esikoinen on vasta 10 ja kuopus 5 (ja pari muuta siitä välistä) mä tyydyn odottamaan vielä hetken. Tässä välissä mä toteutan ruuhkavuosia näiden isompien kanssa. Mutta lupaan sit joskus tulla mummiksi joka rulettaa :)
  Susku

 • 4/7 äiti (Ei varmistettu)
  5.11.2012 at 07:11

  <3 <3 Ihana mummi <3 <3

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  5.11.2012 at 10:49

  Luulen, että ihan sattumalta susta alkaa tuntua tää rytmi tosi kätevältä ja ihan sattumalta alat järjestellä elämää niin, että kukaan ei ihan sattumalta pääse sitä sotkemaan! :)

 • S-S
  5.11.2012 at 11:32

  Mä jo tuolla fb:n puolella ehdottelinkin että se mummi perustaisi konsulttibusineksen; meitä ”rytmittömiä” olis varmaan tulossa asiakkaaksi ihan jonoksi asti!

  Mutta siis ajattelin kysyä tällaisena ideanpoikasena, että olisiko sulla yhteisen hyvän ja kiinnostuneen blogiyleisön nimissä intoa ja mahdollisuuksia ”haastatella” tätä ihanaa neuvolantäti-mummia vaikkapa ihan perusnikseistä siihen MITEN tuon rytmin saa käännettyä? Varmasti kaikki muutkin ihanan maalaisjärjelliset, sydämelliset ja kokemukseen perustuvat neuvot ja vinkit olisivat tervetulleita! Kaikilla meillä ei ole sellaista  kovinkaan luottavaiseksi kehittynyttä suhdetta neuvolantätiin… ;)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  5.11.2012 at 17:30

  Kiitos kaunis, ihanasta blogistasi! Löysin tänne pari viikkoa sitten ja jäin heti pahasti koukkuun. :) Täällä myös yksi ”rytmitön” pienen pojan mamma. Mua kans kiinnostaisi tietää enemmän tuosta rytmin kääntämisestä sekä myös yllä mainitsemastasi päiväsyöttövälin pituuden vakiinnuttamisesta. Oispa mullakin tuollainen kullan arvoinen mummi! :)

  -Heidi-

  PS. Menitte naimisiin mun syntymäpäivänä. ;)

 • Kristaliina
  5.11.2012 at 18:35

  Joo ihan sattumalta olin jo tänään tosi tyytyväinen: kirjoitin tän päivän bloggauksen ekojen päikkäreiden aikaan, toka päikkäreiden aikaan olin kampaajalla (vauva mukana) ja nyt kolmansien aikaan Joel on kaupassa vauvan kanssa. Aika hyvä rytmi siis joo, myönnettäköön :)

  Hih, äitini todennäköisesti vastaa, että ”ihan sattumalta” :D Mut joo, voin yrittää tentata siltä vähän enemmän ja kirjoittaa erillisen bloggauksen sitten siitä!

  Kiitos Heidi myös kivasta palautteesta!

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  5.11.2012 at 21:19

  Hyvä mummo!!!

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  6.11.2012 at 12:52

  Oma kokemukseni on, että vauvan rytmi syntyy helpoiten säännöllisen ulkoilun ympärille ja ulkona nukuttaminen varmimmin takaa pitkät päiväunet. Ulkounilta herätessä ruoka maistuu ja toisaalta väsyneenä täydellä mahalla raikkaassa ilmassa virikkeettömissä vaunuissa uni tulee niin että napsahtaa. Toiselle ja sitä seuraaville lapsille rytmi syntyy ihan luonnostaan muun perheen rytmin mukaiseksi. Raskain vaihe oli, kun eri ikäiset lapset nukkuivat juuri eri aikoina: alle 1v nukkuu kahdet unet, mutta eri aikaan kuin keskimmäinen lapsi, joka nukkuu yhdet unet ja kolmas ei nuku ollenkaan, mutta tarvitsee valvontaa niin ettei voi itse torkahtaa sängyllä kellivän vauvan viereen.

  Enää ei meillä ole talossa vauvaa, mutta kaikkien kolmen kanssa rytmit ovat olleet melkoisen vakiot seuraavasti:

  2-6 kk (imetyksellä maitoa on tankkailtu tarpeen mukaan)
  8 herätys
  9-10 aamu-unet
  12-15 päiväunet
  17.30-19 iltaunet
  22-23 yöunille

  6-11kk
  7 herätys
  8 aamupala, pari lusikkaa sosetta ja imetys ennen unia
  10-14 päiväunet, heräämisen jälkeen välipalaksi maito ja hedelmäsose/jugurtti, ennen unia päivällinen ja imetys
  17-18 iltaunet, heräämisen jälkeen imetys
  20 iltapuuro, ennen yöunia vielä imetys
  22 yöunille

  Päivähoidon alkaessa piti siirtyä yksiin uniin vähän varhain. Hyvin onnistui kuitenkin seuraavasti:
  7 herätys
  8 hoidossa aamupuuro
  10.30-11 pikaunet 15-20 min rattaissa puistosta tullessa, lounas, ja takaisin pihalle unille 11.30-15 (eipä olleet hoitopäivät pitkät kun nukkui niistä puolet melkein). Nuo pikaunet jäivät pois kaikilla n. 1v3kk.
  20 yöunille.

  Ja kyllä, meillä on nukuttu piiiiiitkiä päiväunia ja vastaavasti yöunet ovat aina jääneet yhdeksään tuntiin. En ennen lapsia tiennyt, että voi selvitä täysjärkisenä vaikka omat yöunet vuodesta toiseen jäävät 6-7 tuntiin entisen 9 tunnin sijaan. Vasta nyt, kun nuorinkin on 3v, olen oppinut nukkumaan hänen kanssaan päiväunia viikonloppuisin! Kaikilla lapsillani on myös n. 2v iässä ollut muutaman kuukauden kausi, jolloin päiväunille meno on ollut taistelua (nukkuneet 3v asti vaunuissa pihalla kelillä kun kelillä). Sen ajan kun pidin pääni, ovatkin sitten vaivatta nukkuneet päiväunia lähes 6-vuotiaksi! Lasten lyhyet yöunet ovat tietty kivat sikäli, että illoissa on enemmän yhteistä aikaa hoitopäivien jälkeen, mutta vanhempien keskinäinen ja kummankin oma aika iltaisin on kieltämättä kortilla.