Puutalobabyn Thaimaa-matkaopas, osa 2: Koh Bulon Leh

Hyvät matkustajat, tervetuloa puutalobabylandian virtuaaliselle Thaimaan-matkalle! Tällä kertaa reissaamme osaan numero kaksi: pienelle Koh Bulon Leh:n saarelle Thaimaan eteläosaan.

Eli tänne:

Koh Lantan jälkeen suunnitelmamme oli lähteä kohti pienempiä saaria etelässä. Mutta minne? Ennen matkaa tekemääni matkahaaveilubloggaukseen sain paljon vinkkejä Trangin pikkusaarista: Koh Muk, Koh Ngai ja Koh Kradan. Ne ainakin kiinnostivat! Kotona oltiin tutkailtu myös ihan mainiota Thaimaa-nettisivustoa nimeltään minnethaimaassa.com – hyvä sivusto, lämpimät suositteluni! Juuri tuo nettiosoite sai meidät haaveilemaan saarihyppelystä tuolla kolkalla; ja Trangin saarista sivusto kertoi näin.

Trangin saarten lisäksi Lonely Planet nimesi noilta kulmilta ainakin saaret nimeltään Koh Libong, Koh Lao Liang, Koh Sukorn ja Koh Bulon Leh. Ja sitten vielä Tarutalon kansallispuiston puolelta lisää – tunnetuimpana niistä Koh Lipe. Niin paljon valinnanvaraa, oih!

Me tiesimme aika selvästi, mitä haluamme: omaa rauhaa ja paratiisirannan. Niinpä luimme Lonely Planetia kuin piru raamattua ja yritimme karsia pois sellaisia, jotka olisivat kasvaneet jo ”liikaa”. Itse asiassa aika moni tämän kolkan saarista vaikutti olevan reppureissaajien kovassa suosiossa – eikä ihme, ovathan nämä saaret aivan uskomattomia.

Pienoisen pyörittelyn jälkeen seuraavaksi kohteeksemme valikoitui siis Koh Bulon Leh – näistä edellä mainituista (ennen Tarutaoa) tietysti se kaukaisin. Mutta sinne oli Koh Lantalta näppärä speedboat-yhteys; Koh Lipen ja Koh Lantan välinen päivittäinen pikaveneyhteys, joka pysähtyi matkalla sopivasti juuri Trangin saarilla sekä Koh Bulon Leh:llä.

Speedboat-matka meni nopeasti ja mukavasti. Merenkäynti oli tasaista – enkä tässä vaiheessa ollut vielä kuullutkaan siitä, että pikaveneitä ei suositella raskaanaoleville. Sattui kai hyvä tuuri: vene ei ryskyttänyt ollenkaan, ja lisäksi olimme taktisesti valinneet istumapaikat veneen takaosasta, jonka tiesimme olevan tasaisin matkustuspaikka.

Matka Koh Bulon Leh:lle kesti muutaman tunnin. Ehkä kolme? Samalla oli mukava saada pikavilkaisu muille saarille, että ”hei mentäiskö tuonne seuraavaksi?”.

Saarelle tullessamme vene jätti meidät suunnilleen tähän kohtaan – ensivaikutelmamme oli, että täydellistä:

Koh Bulon Leh:n majoitusta olimme alkaneet pähkäillä edellisenä päivänä ennen speedboat-matkaa. Halusimme yöpyä rannalla. Ja halvalla. Harmi kyllä Koh Bulon Leh:llä näistä kriteereistä sai täytettyä kerralla vain toisen.

Kauniin rannan molemmista päistä löytyi viihtyisän näköiset bungalow-keskittymät. Mutta ne hinnat… Noin viisinkertaiset verrattuina siihen, mitä olemme Thaimaassa tottuneet maksamaan. Auts. Toisen pään tosi ihanista mutta hyvin perustasoisista rantabungaloweista (ilman ilmastointia tai muita mukavuuksia) olisi saanut pulittaa 2800 bahtia – lähes 70 euroa! Eikä edes vielä ollut high season. Tuon hinnan rinnalla toisen pään Pansand Resort -nimisen bungalow-paikan hinnatkin alkoivat vaikuttaa kohtuullisilta: päädyimme perustasoiseen bungalowiin, josta maksoimme 1500 bahtia eli noin 36 euroa per yö. Todella paljon yläkanttiin matkabudjettiimme verrattuna.

Bungalow-alue oli viihtyisä ja hyvin hoidettu, ja henkilökunta aivan hurjan ystävällistä – kyllä täällä muutaman yön viihtyy. Mökit kuitenkin olivat aika lähellä toisiaan, eli ihan sellaiseen ”yksin paratiisissa” tunnelmaan tällä lomailualueella ei harmi kyllä pystynyt virittäytymään.

Mutta vaikka paikka ei ihan suoraan meidän makuun istunutkaan, suosittelisin tätä majoituspaikkaa sellaisille lomailijoille, jotka eivät ihan ole valmiita ”hiirenkakkaa tippuu katosta” -bambumajamajoitukseen, mutta jotka eivät ihan viihdy pakettimatkahotellissakaan. Siisti, toimiva alue – vaikkapa juuri lapsiperheen lomailuun. Resortissa olikin meidän lisäksemme enimmäkseen kiitävine matkalaukkuineen veneestä nousseita saksalaismatkaajia. Ja kärräsipä yksi perhe tuolla resortin käytävillä lastenvaunujaankin; ja hyvin näytti sujuvan.

Ja huom: Koh Bulon Leh:ltä olisi toki löytynyt halvempiakin majoitusvaihtoehtoja, yksinkertaisimmat (ja hieman rähjäisen näköiset) perus-bambuhutit jopa 150-300 bahtilla (4-7 euroa). Ne olisivat kuitenkin olleet enemmän sisämaassa ja sinne johtava polku oli mäkinen – ja koska minun piti raskauden (ja jo ennen matkaa alkaneiden yksittäisten supistusten) takia välttää rasitusta, emme halunneet reippailla jyrkkää ylämäkeä monta kertaa päivässä. 

Esimerkiksi Marina Resort näytti aika kivalta. Bambumajoihin (600-800 bahtia eli 15-20 euroa) emme kurkistaneet sisään, mutta ravintolassa näytti tältä:

*******

Ja sitten se Koh Bulon Leh:n tärkein ominaisuus: uskomattoman ihana, valkohiekkainen ranta!

Sieltä Pansand Resortin päässä ranta oli todella rauhallinen ainakin tällä sesongilla – suurimman osan ajasta siellä sai olella ihan itsekseen. Toisessa päädyssä oli vähän enemmän auringonottajia. Rannan käveli mukavasti lököilytahdilla noin 15-20 minuutissa päästä päähän.

Tästä rannasta ei ihan yhdellä kuvalla selviäkään. Oh, täällä keskellä tammikuun lumipyryä voi huokaillen katsella näitä:

Tuon pisimmän rannan (ja muutamien pienempien) sekä pienten ”mökkikylien” lisäksi Koh Bulon Leh:llä on myös merimustalaisten kylä, jonne voi kävellä pieniä polkuja pitkin – autonmentäviä teitä saarella ei ole. Sähköä on saatavissa vain ilta-aikaan, muistaakseni iltakuudesta eteenpäin. Kävelyreissullamme bongasimme ison läjän aurinkopaneeleita ja niistä lähtevät epämääräiset johtokasat – sieltä saaren iltasähköt luultavasti olivat peräisin.

Saaren kuria ja järjestystä vaali myös poliisi:

(hih tässä pikkumökissä ei kyllä koko aikana ollut ketään kotona)

Ai niin ja merimustalaisten lisäksi saaren alkuperäiseen asukaskuntaan kuului näitä tyyppejä:

Iiiiisoja varaaneja – ilmeisesti suht harmittomia tyyppejä noin niin kuin peruksenaan, mutta purema aiheuttaa sellaisen megatulehduksen, että siinä tulee lääkäriin aika kiire.

 

Ai niin, ja ne hemmetin tsunamihälytyskelloilta kuulostaneet kiimaiset kaskas-ötökät, joista kirjoitin jo reissun päältä täällä.

Koh Bulon Leh oli siis kyllä ihana, mutta me matkailijoina levottomia; jotenkin emme löytäneet rauhaa täältä, vaan pian huomasimme raapustavamme kiihtyvällä tahdilla Lonely Planetin takasivuille erilaisia matkapäivälaskelmia esimerkiksi näin:

…ja kolmen yön jälkeen olikin jo aika jatkaa matkaa.

 

Koh Bulon Leh:tä suosittelisin rauhallista ja kuvankaunista valkohiekkaista rantaa kaipaavalle saarihyppelijälle. Rannan bungalow-keskittymät sopivat hyvin myös lapsiperheille ja ”matkalaukkumatkustajille” – jopa lastenvaunujen kanssa. Sisämaan yksinkertaisiin bambuhutteihin voi majoittua todella pelkistettyihin olosuhteisiin minibudjetilla.

 

*******

Puutalobabyn ”Thaimaa-matkaoppaan” ykkösosassa oltiin Koh Lantalla täällä:
http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/puutalobabyn-thaimaa-matkaopas-osa-1-koh-lanta

…ja jatkossa tulossa noin juttu per viikko -tahdilla:
Koh Kradan
Koh Chang
…ja luultavasti viidennessä osassa vielä samassa bloggauksessa ”muut” (Krabi, Trang, Ranong, Khao Lak ja Phuket)

Lapsen kanssa matkailusta kerrottu täällä,
…ja kaikki Thaimaa-aiheiset bloggaukset löytyvät sivupalkin avainsanalistassa klikkaamalla hakusanoja matkat, reissut tai Thaimaa.

Instagramissa puolestaan reissun päältä postattuja matkakuvia, jotka löytyvät hashtagilla #reissuperhe.

 

You Might Also Like

  • Kristaliina
    31.1.2014 at 14:06

    PS. Mulle itselle nousee näiden bloggausten tekemisestä niin järjetön matkakuume, että kohta en kestä – akuutti ”varaan lennot jonnekin!!!” -vaara päällä puutalobabylandiassa :)

  • Raleigh (Ei varmistettu)
    31.1.2014 at 14:41

    En oo koskaan hinkunu tuohon maailman kolkkaan ja rantalomille, mutta nää sun kirjoitukset saa yllättäen minutkin haikailemaan reppureissulle saarihyppelylle. Terveisin aina kaupungissa lomaillut…

    • Kristaliina
      31.1.2014 at 15:48

      Matkakuume on tarttuvaista sorttia :)

  • Tiina
    31.1.2014 at 15:09

    Lisättäköön tuosta Koh Bulon Lehstä, että sen hiekkarannan edustalla on oikein kelpoista snorklausriuttaa. Yleensähän paremmat snorklauspaikat sijaitsevat venematkan päässä tai vaativat ainakin jonkin verran uimista mutta tuo on siis ihan tuossa edessä.

    • Kristaliina
      31.1.2014 at 15:44

      Oooo, joo unohtui, hyvä lisäys!!!

      Meilläkin oli snorkkeli mukana, mutta mulla oli vähän liian raskaushengästynyt olo, että en sitä kertaakaan käyttänyt. Ja jostain syystä ei sitten Joelkaan – snorkkeli siis ihme kyllä pysyi kuivana koko matkan ajan, oho!

      Mutta rantaa pitkin näkyi kyllä silloin tällöin snorkkelia kantavia reissaajia, jotka siitä sitten vain pulahtivat vedenalaisia maailmoja tutkiskelemaan.

      Eli Koh Bulon Leh:ltä löytyy myös oikein hyviksi kehuttuja (emme siis itse testanneet) snorklauspaikkoja, johin pääsee suoraan pulahtamalla rannalta! :)

       

    • Kristaliina
      31.1.2014 at 15:50

      Sä olit käynyt täällä, eikö niin? :) Missä paikassa majoituitte? Vieläkin näin jälkikäteen pähkäilen, että oisko pitänyt kokeilla myös jotain toista (halvempaa) majoituspaikkaa… :)

  • Ninan (Ei varmistettu)
    31.1.2014 at 19:02

    Kuinka tirppa kesti lämpötiloja, menikö päiviä tottua? Oliko bungalowissa kuuma nukkua?

    • Kristaliina
      31.1.2014 at 19:31

      Alkuun taidettiin olla aika hikisiä koko porukka :) Ja olikin varmaan aika hyvä idea ottaa eka paikasta (se aiempi Koh Lanta -bloggaus) ilmastoitu mökki, niin saatiin nukuttua päikkärit (koko porukka) ja yöunet mukavassa viileydessä. Ja siitä oli sitten helppo totutella lämpöön – mutta ei me kuumimmalla ajalla kyllä liikuttu koko reissulla; silloin oli sopivasti päikkäriaika muutenkin :)

      Ilmastoitujen huoneiden miinusmerkki on sitten tietysti se, että siitä sitä sitten tosi helposti vilustuu. Eli niiden viilennysten kanssa kannattaa olla hyvin maltillinen :)

      Jotkut bungalowit olivat aika kuumia päiväuninukkumiseen, jos sähköjä ja tuletinta ei ollut. Mutta jos oli riittävän harva bambumaja meren äärellä, niin sitten siitä tuuli puhalteli ihanasti läpi – luonnontuuletin <3 Eli vähän vaihteli; joskus tuntui liian kuumalta ja toisinaan just hyvältä. Öisin oli suht hyvä lämpötila nukkua kaikkialla, eli ne hikiset unet olivat enimmäkseen silloin päiväsaikoihin.

      Mutta olihan siellä tietysti kuuma näin suomalaiselle, hih ei siitä tietysti pääse mihinkään :) Ehkä se eka viikko on se vaikein, sitten kroppa alkaa tottua! Tämä aikahan oli muuten siitä hyvä aika matkustaa lapsen kanssa, että lämpötilat eivät olleet vielä mitenkään huipussaan. Pilviset/puolipilviset päivät olivat parasta!

  • Lottapotta (Ei varmistettu)
    2.2.2014 at 21:52

    Mistä hommasitte UV-uikkarinne? Paljon tuntuu olevan vain vajaamittaisia hihoja tarjolla. Meidän perhe lähteee kolmen viikon päästä viettämään isäkuukautta Thaimaaseen ja Malesiaan. Voi että olisin ikionnellinen jos tekisit jutun aiheesta ’mitkä oli tärkeimmät tavarat rinkassa’ Ja myös tuliko kannettua jotain turhaa mukana. Ollaan mietitty myös tosi paljon tuota pelastusliiviasiaa… ehkä me pakataan miniliivit 1-vuotiaallemme mukaan.

    • Kristaliina
      2.2.2014 at 22:10

      Tuo oli kaverin naperolta lainassa :) Mutta oli tosi hyvä puku kyllä, merkki oli Reima ja googlen kuvahaulla löysin, että malli taisi olla uimahaalari Hietsu :)

      Näin näppituntumalla meille oli turhaa ainakin itkuhälytin (ei haluttu jättää naperoa yksin majaan nukkumaan, vaan aina jompi kumpi oli paikalla) ja vaippojen kantaminen Suomesta (täytettiin kaikki vapaaksi jäänyt tila vaipoilla, mutta sieltä sai ihan hyviä). Samoin pitkähihaista/lämmintä oli liikaa… Vaikka minimeillä kuviteltiin lähtevämme :) 

      Mutta joo, voisin katsoa, jos siihen pakkaamisjuttuun tekisi jonkinlaisen jatkojutun, että mikä oli tärkeää ja mikä ei :)

      Ooooooh, kuulostaa ihanalta tuo teidän matka! Meitä kans kiinnostais Malesia, ei olla siellä koskaan käyty. Oh!

  • Ninan (Ei varmistettu)
    3.2.2014 at 16:39

    Ollaan lähdössä äkkilähdöllä Krapille, vinkkaa minne sieltä kandeis mennä kun aikaa vain 2 vkoa? Lantalle ajateltiin..

    • Kristaliina
      3.2.2014 at 17:00

      Kaksi viikkoahan on tosi kivasti aikaa! Kyllä siinä ehtii :)

      Siinä Krabin kyljessä on jotain rantapaikkaa, mutta me ei niihin tutustuttu – jos itse oisin nyt lähdössä, niin Lantalle mä varmasti ekaksi haluaisin ainakin just jetlagia tasaamaan. Matkaa on vain pari tuntia joko autolla (esim. minivanilla) tai lautalla. Ja siitä Lantalta tosiaan pääsee lautoilla näppärästi eteenpäin, jos haluaa! Millaisista asioista tykkäätte lomalla/onko lapsia mukana?

      • Kristaliina
        3.2.2014 at 17:01

        …ja mitä maksoitte äkkilähdöistä? (matkakuume!) Hih vaikka en mä tietysti nyt pääse mihinkään lähemään tässä ”siunatussa tilassa” :)

        • Ninan (Ei varmistettu)
          5.2.2014 at 18:10

          Lennot puoleen hintaan. :) pakkohan sitä lähtee vaikka ollaan oltu vasta viikko kotona ed Phuket/Khao Lakin 4vkon reissusta. Halutaan nyt rauhaa, rantaa ja riippukeinufiilistä. Lapset 5v ja 10kk. Ihan ei haluta kuiteskaan majaa missä taistellaan tyynystä kaikenmaailman örkkien kanssa…

  • AnnaV (Ei varmistettu)
    13.3.2014 at 06:09

    Tällaiset blogaukset on asiaa. Lonarin, rough guiden ja mondon vinkeissä on se vika, että ne tulevat noin vuotta liian myöhään siihen nähden, milloin se paikka on ollut oikeasti ihanimmillaan. Siksi yksittäisten matkaajien joko kasvotusten tai netissä antamat vinkit on parhautta. Thaimaan ja muutenkin kaakkois-aasian ostalta myös pallontallaajien foorumi ja (Suomen) wikitravel ja miksei jossain määrin Kulkuri http://kulkuri.org/thaimaa/ toimii. Englannin wikitravel on jo vähän liian suosittu, se ehkä kärsii samasta effektistä kuin isot matkaoppaat…