Pissankutsuhuuto

”Piiiiisu pisu-pisu-pisu pisuuu, piiiiisu pisu-pisu-pisu pisuu”, huhuillaan nykyisin meidän kylppärissä. Kyllä. Vaipattomuusharjoittelu on jo käynnistynyt – noin neljän kuukauden iässä.

Esimerkiksi Intiassa vauvoille ei laiteta vaippoja ollenkaan. Kertakäyttövaippoja ei ole, ainakaan köyhän etelän maaseudulla. Ja hyvä niin – ei ole nimittäin kaatopaikkasysteemiäkään. Roskat heitetään teiden varsille. Onneksi ei kuitenkaan kakkavaippoja.

Intialaiset äidit tietävät maagisesti, milloin vauvalla on hätä. Silloin vauva riisutaan ja nostetaan roikotusasentoon ja kappas; liri-liri-liri.

(Länkkäri-vapaaehtoistyöntekijät eivät tiedä maagisesti, milloin vauvalla on hätä. Ja kappas; liri-liri-liri. Syliin. Aina.)

En ole edes uskaltanut googlata vaipattomuutta netistä. Pelkään kuitenkin lopulta päätyväni jonnekin elämänilonsyövään Vauva-lehtiärinäkeskusteluun, jossa kivatkin asiat saadaan muuttumaan ahdistaviksi. Sen verran tiedän, että vaipattomuustermi on kai VVV. Googlatkaa jos uskallatte. Minä en.

No, mutta siis meillä. Meillä sovelletaan ystäväpariskunnan menestyksellä toteuttamaa menetelmää, joka liittyy jotenkin Arvo Ylppöön. Hmm, toisaalta vauvamaailmassa kaikki ilmeisesti liittyy jotenkin Arvo Ylppöön.

Olemme siis muutama viikko sitten käynnistäneet ”pisunkutsuhuutelut” aina hoitopöydällä ollessamme – ja silloin tällöin ne pissat sattuvat juuri oikeaan aikaan tullakin. Luultavasti sattumalta. Mutta tulevat kuitenkin! Jesh! Ja sitten tietysti kehutaan: ai että miten hienosti pissattu, vautsi vau.

Jossain vaiheessa, varmaan puolen vuoden tietämissä, yritetään siirtyä pöntön päälle tai potalle pisuhuutoinemme.

Katsotaan, miten käy. Ei mitenkään liian vakavasti. Ystäväperheessä kuitenkin oltiin vaipattomia yhden vuoden iässä. Ja minutkin on viety päivähoitoon vähän päälle yhden vuoden – eikä yhtään vaippaa kuulemma koskaan pakattu mukaan.

Piiiisu pisu-pisu-pisu pisuuu!

 

1
Like

You Might Also Like

 • SiniJnsn
  22.8.2012 at 14:15

  Googletin joutessani. Ja tajusin saman tien, miten luonnotonta vaippojen käyttö itseasiassa onkaan :D 

  Eihän muutkaan nisäkkäät käytä vaippoja. Ja näin koiranpennun ”äitinä” tulisi äkkiseltään mieleen, että vauvat ”koulutetaan” tekemään tarpeensa samalla lailla kuin koiranpennutkin: heti heräämisen, syönnin, juomisen tai leikkimisen jälkeen meillä kiikutettiin pentua pihalle ja sanottiin ’pii-pii’. Ja totta kai ylistettiin maasta taivaaseen, kun se pii-pii tuli. 

  Myös käytettiin häikäilemättömästi hyväksi sitä tosiasiaa, että pentu ei koskaan tee tarpeitaan pesäänsä, ja otettiin tuhnake yöksi sänkyyn (sillä seurauksella, että nykyäänkin nukkuu meidän jalkopäässä kaikkine 53 kiloineen…krhm, en suosittele). 

  Liekö vauvoilla sama, etteivät mielellään sotkisi sänkyään? 

 • ElviraRain (Ei varmistettu)
  22.8.2012 at 14:27

  Googlasin myös, koska usutit ;).
  Tulos: http://www.vaasanvoimaveikot.net/
  :D
  Hassua, blogisi ei millään lailla pitäisi kiinnostaa minua (puutaloasuminen, vauva…), mutta saatan olla koukuttunut. Olen sinua (hiukan tai ehkä vähän enemmänkin?) vanhempi, enkä ole vielä koskaan kokenut minkäänlaista vauvakuumetta. Oma kuvauksesi ennen puutalobabya voisin olla minä. Noista lähtökohdista kumpuava tietynlainen ironia ja lakonisuus vauva-asioissa ja hauska kirjoitustyyli ovat erittäin piristävää luettavaa kaikkien ”masuasukkisöpöstelypahvipäähöttöäitiblogien” joukossa.
  Kivaa, että bloggaat!

 • Enni
  22.8.2012 at 15:52

  Tein kirjoituksesi innoittamana saman nyt 2 kk:n ikäisen tyllerön kanssa (siiis pisu pisu pisuuu lauleskelua) ja tulihan se. Olin unohtanut laittaa kerttissuojaa alle ja nyt sitten on äidin peitto ja kaikki petivaatteet pyykissä :) Sen saa mitä tilaa :)

 • Kristaliina
  22.8.2012 at 17:24

  Enni, TEIDÄN lapsi on nero, kaks kuukautta ja potalle vaan! :D Hehee, tässä harjoittelussa siis on varjopuolensa: äsken sain itsekin neljä tai viisi kertaa kakat päälleni/hoitopöydälle, koneellisen kakkapyyhepyykkiä ja käytin melkein paketillisen kertsisuojia – mut HEI, ei yhtään vaippaa :D Hmm ööh onkohan tässä sittenkään järkeä…? :)

  Joo, yllättäen koiranpennun ja vauvan pissattaminen taitaakin olla yllättävän samanlaista! Ottikohan Ylppö mallia koirankouluttajilta…? Tai koirankouluttajat Ylpöltä? :)

  ElviraRain: Kivaa, että tykkäät! Jee  ja ehkä voin pitää tätä myös todistusaineistona siitä, että en nyt ainakaan ihan vielä puhu pelkkää ”äitiä” niin, että kukaan normaalihormonillinen ei enää ymmärrä. Heh pitäisipä muuten joskus tehdä joku ”äiti-suomi-äiti” -sanakirja, joo!

  Ehkä pitäis laittaa tonne Vaasaan viestiä, että mitäs NE ajattelee tosta Ylpön mallista… :)

 • VierailijaVierailija (Ei varmistettu)
  22.8.2012 at 19:57

  Vessattaminen toimii: meillä on 2 kk:n ikäinen beibi ja n. 3-viikkoisesta lähtien ollaan pissatettu ja kakkatettu lavuaarin yllä. Lapsi taisi oppia pisukutsuäänen heti ekalla kerralla. Nyt voi olla päiviä, jolloin ei tarvita kuin muutama vaippa ja jokunen yökin on menty kuivana. Meillä siis vauvalla on vaippa, mutta vessahätäviestintä käytössä.

 • saurau (Ei varmistettu)
  22.8.2012 at 21:19

  Tämäkin sarjisbloggaava äitee harjoittaa VVV:tä: http://saukkorauta.wordpress.com/2012/07/30/aitiys-hammentaa-opettajaa-s

 • Liisa
  22.8.2012 at 22:41

  Mielenkiintoista. Melkein tekee mieli googlettaa lisätietoa aiheesta. Poika pissaa kyllä nyt jo joka kerta vaipanvaihdon yhteydessä tai muuten vaan ilmakylpiessään ja aina siitä kehutaan (ihan muuten vaan, koska onhan se nyt hienoa että pissa suihkuaa komiasti). Kutsuhuutoja ei ole kyllä huudeltu. :)

  Tässä vaiheessa vaan tuntuu, että sitä pissaa tulee niin usein, että pitäisikö sitten olla jatkuvasti pissattamassa? Yölläkin? Vai käytetäänkö vaippoja täysimetyksen loppuun saakka ja pissatetaan sitten vasta pönttöön kun kiinteiden myötä pissa kenties vähenee? Entä kakka, miten sitä huhuillaan? Voiko lasta hoitaa kukaan perheen ulkopuolinen, joka ei ymmärrä vessaviestejä? Pitänee oikeasti alkaa googlata vastauksia näihin kysymyksiin.

  Vaipattomuus vuoden iässä kyllä houkuttelee.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  23.8.2012 at 12:22

  Hei, Kiitos tosi hauskasta blogista. Sitä on ilo lukea ja seurata teidän taloprojektia sekä vauvan kasvamista. Tänään tuli kuitenkin välittömästi mieleen eräs toinen blogi joka juuri hetki sitten kirjoitti myös vvv:stä. Tämän uskallat varmasti lukea, ehkä löydät myös vinkkejä pissatus projektiin…

  Lämmintä ja värikästä syksyn alkua.

  Noora

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  23.8.2012 at 12:23

  niin ja tietysti se linkki: http://blogit.kaksplus.fi/vvv-vai-evvk-2/

 • Miitu (Ei varmistettu)
  23.8.2012 at 12:40

  Onnea yritykseen :) En olis voinu kyllä kuvitellakaa vastaavaa tytön olles muutaman kuukauden ikänen. Tai ei vaan tullu mieleen. Kyllähän noita pissoja vaippaa vaihdettaes aina välis saatiin, jos joku jaksoi olla riittävän kauan pöydällä. Kakan suhteen ei olis varmaan ainakaa alkukuukausina ollu toivoakaa, ku ummetti niin paljon, vaikka sitäki kyllä yritettiin saada pihalle lukuisia kertoja…

  Meillä on aloitettu suht menestyksekkäästi pottailu nyt muutama viikko sitten (korjattua ikää se noin vuosi). Alkukesästä alotettiin pottaan tutustuminen, mutta silloin se tuotti vielä paniikin. Nyt, kun on saanu omaan tahtiin rauhas tutustua, jalat on venyny pituutta ja istuminen (ja vesileluilla tai äitin meikkipussilla leikkiminen) on hurjan kivaa, niin potalla vietetään päivässä useampia tunteja. Muutamia kertoja on jopa ite kertonu, että ”kakka” ja vastannu ”joo”, kun on kysytty, pitääkö mennä potalle. Mut vähä vaihtelee päivittäin. Lisäks tuntuu, että ainaki tää meidän tapaus liristää pieniä eriä usein, ku pidätyskykyä ei varsinaisesti vielä oo. Esim. yhtenä aamuna käytiin kahteen otteeseen tuloksellisesti potalla, mutta silti pihalta tulles oli isot pissat vaipassa.

  Pissan tuloon ihan ykkösiä on ollu (jos ei oo meinannu heti tulla), on ollu sen s:n sihistäminen pitempään siinä pissa/pissu -sanassa, veden juoksutus – tai sitten ite käydä yhtä aikaa pöntöllä. Muutamat tandem-pissat saatu jo aikaseks XD Ongelma vaan on, että ku tyyppi näkee, miten sen jälkeen pyyhitään, niin käsi onki alkanu eksyä yhä useammin sinne pimppaan… Et joo, kyllähän se itseensä tutustuminenki kuuluu asiaan, mutten ihan hirmusen hurmaantunu oo siitä, että niitä käsiä siellä pissas/kakas liotetaan.

 • Kristaliina
  23.8.2012 at 13:06

  Kiitos Noora linkistä & vinkistä! En ollutkaan tuota Iholla-lempparihahmon blogia ennen nähnyt joten kiva blogituttavuus, kiitos :) Ja joo, tuon uskalsi hyvin lukea!

  Nojoo, myönnettäköön: kyllä mäkin sitten googlailin vähän eilen ja löysin pikavilkaisulla ainakin tällaisen: http://kiintymysvanhemmuus.fi/files/2009/08/vaipattomuus-eli-vauvojen-vessahataviestinta.pdf
  En kyllä jaksanut/halunnut sitä ihan sanasta sanaan edes lukea – ajattelin, että välttämättä en edes halua ns. ”tietää liikaa” tai muuten saatan kehittää taas jonkun uuden suoritusvelvollisuusnäintulethyväksiäidiksi-projektin tästä :) Mutta kyllä tuolta & muista googlailuista ihan järkeviäkin vinkkejä tuli, mm. noihin Liisan pohdintoihin.

  Jossain sanottiin, että vauva pissaa noin 2 tunnin välein ja tavallisesti herätessään, syötyään jne. eli siitä voi ottaa arviota ja sitten yrittää tulkita ”hädän merkkejä”. Ja jos noita merkkejä kuuntelee ja noudattaa, ne myös vahvistuvat. Yölläkin vauva kuulemma pissaa vain herätessään eli periaatteessa yöpissatus olisi kuulemma yllättävän helppoa – paitsi että itse en kyllä noihin yöhommiin aio alkaa, nukun mieluummin jos vaan voin, sori vaan :) Ja tuo vessaviestintä toimii ilmeisesti myös ”osittaisena” eli esim. että vain toinen vanhempi sitä harjoittaa.

  Meillä itse asiassa kakan tunnistaminen menee helpommin kuin pissan, ja tänäänkin (samoin kuin eilen) saatiin hienot kakat (ha ha! hienot kakat: tää on tätä äitielämää taas, sori…) ilman vaippaa. Vauva oli aivan riemuissaan, kun tietysti pelkkä kakan tulokin helpottaa oloa ja sitten äiti vielä siinä vierellä tsemppaa ja kehuu – ha ha!

  Miitu: Tirsk ai siellä jo pyyhitäänkin intialaisittain, auts :D

  Saurau, mahtava! :D Linkki ei kuitenkaan jostain syystä tullut kokonaisena – saanhan kopsata sarjiksesi myös tähän muiden nähtäväksi…?
  (älähdä, jos ei saa, niin poistan!)

  Äitiys hämmentää opettajaa sisälläni
  by saurau
  2012-07-27a.jpg

  lähde: http://saukkorauta.wordpress.com/2012/07/30/aitiys-hammentaa-opettajaa-sisallani/

 • saurau (Ei varmistettu)
  23.8.2012 at 13:46

  Juu, sai kopsata, sarjikseni ovat cc-lisenssillä jaossa.

 • Kristaliina
  23.8.2012 at 14:06

  Tsihihi kävin lukemassa kaikki muutkin ”Kersa”-kategorian alla & repeilin!

  Suositteluni siis:
  http://saukkorauta.wordpress.com/

 • Kristaliina
  23.8.2012 at 14:09

  Äääääää nää on niin älyttömän hyviä, että haluun tehdä näistä jossain välissä oman postauksen! Saurau, ok? :)

 • saurau (Ei varmistettu)
  23.8.2012 at 14:39

  Jeah, siitäpä vain. Kiitos itsellesi kivasti kirjoitetusta blogista!

 • Kristaliina
  23.8.2012 at 14:41

  Julkaistu!
  (Silva päikkäreillä > äidillä aikaa)

 • saurau (Ei varmistettu)
  23.8.2012 at 15:15

  No niin, koneella minäkin, kun aikaa on juuri nyt – aivan kuin teillä/meillä!

 • Ylpön mallia noudattanut kaveri (Ei varmistettu)
  23.8.2012 at 17:41

  Hauskaa, että tekin innostuitte tuosta pissattamisesta. :-) Huomio koiran opettamisen ja tämän Ylpön Lastenlinnassa käyttämän mallin samankaltaisuudesta on muuten ihan totta. Molemmat perustuvat siihen, että lasta/koiranpentua aletaan ehdollistaa pissaamiskäskyyn niin, että lopulta pissan voi ”houkutella esiin” tuolla käskyllä.

  Oleellisintahan koko touhussa lapsen kannalta on se, että pidätyskyky kehittyy vasta suhteellisen isona, mutta sen sijaan kyky pissata/kakata kehittyy huomattavasti aiemmin. Eli vaikka pissaamista vaippaan ei voi – eikä pidä – yrittää estää, lasta voi jo pienenä opettaa pissaamaan ”komennosta”. :-D Kun lapsi on riittävän iso keikkuakseen potalla, osan pissoista voi sitten kopata pottaan ja osa tulee itsekseen vaippaan. Vähitellen vaippoihin tulevien pissojen määrä sitten vähenee, kun lapsi oppii yhtäältä luottamaan potalle pääsyyn ja toisaalta pidättämään pissaa.

  Menetelmä on siis omaksuttu meidän perheeseemme ikänsä Lastenlinnassa Ylpön alaisuudessa työskennelleeltä isotädiltäni, ja sen avulla on kaksi sukupolvea ipanoita opetettu sisäsiisteiksi varsin pieninä. Esimerkiksi minä ja siskoni emme vuoden ikäisenä enää tarvinneet vaippaa kuin pitkillä reissuilla varalta, ja nyt meidän 1 v 4 kk ipanamme tekee suurimman osan asioista pottaan. Etenkin kakat tulevat lähes aina pottaan, ja lapsi usein ehdottaa itse potalle menoa. Mitään paineita vaipattomaksi pääsemisestä en missään tapauksessa ota (saati sitten aseta pirpanaparalle), mutta minun mielestäni lapsesta näkee, että hän nauttii potalla käymisestä ja siitä, että vaipat ovat puhtaat (vaikka vaihdetaanhan ne likaiset, mutta jos lapsi tekee koko ajan pissoja vaippaan, likaantumista ei koko aikaa huomaa heti).

  Me aloitimme harjoittelut niin, että avasimme vaipan hoitopöydällä (meillä oli kertakäyttöisiä teippivaippoja), ja houkuttelimme pissiä siihen. Jos vain millään jaksaa – mekin jaksoimme koomaltamme toisinaan pinnistää – on toki ekologisinta käyttää alla kestovaippoja tai vain sideharsomyttyjä. Poikien vanhempien kannattaa muistaa pidellä vaippaa vähän strategisten alueiden suojana ylhäällä, ettei tule kirjaimellisesti kustuksi linssiin… :-D Pottaharjoitukset aloitimme sitten noin puolivuotiaana, kun satunnaiset pottailut alkoivat selvästi olla lapsen mielestä hauskoja.

  Mukavia pissailuja kaikille!

  (Elämäni absurdein toivotus. On ylipäänsäkin melko järkyttävää huomata keskustelevansa antaumuksella jonkun toisen vessassakäynneistä, mutta onneksi näihin kakka-aiheisiin on jo koiran kanssa eläessään tottunut…)

 • Se Ylpön mallia noudattanut kaveri edelleen (Ei varmistettu)
  23.8.2012 at 17:49

  Minäkään en muuten ikinä viitsinyt katsella nettilähteitä asiasta yhden sivuston ylimalkaista pällistelyä enempää. Jokin itsesuojeluvaisto tässä vanhemmuudessa on näköjään kehittynyt. :-D Vaikka normaalisti ottaen rakastan aika kiihkeääkin väittelyä ASIApohjalta, noiden mammasivustojen tunnepohjainen, harhaisesti argumentoitu ja välillä suorastaan hysteerisen syyllistävä keskustelutyyli saa jotenkin voimaan pahoin. Se ei sinänsä saa aikaan syyllisyyden tunteita, vaan lähinnä ahdistusta siitä, millaisessa maailmassa elää. Tämä blogi kommentteineen on kyllä piristävä poikkeus. :-)

 • Kristaliina
  23.8.2012 at 20:02

  Tsihihi ”mukavia pissailuja kaikille” :D

  NYT ollaan kyllä pissakakkakeskustelussa aivan absurdin hienolla tasolla :D

 • 1 2