Pihalla

Joskus sitä vaan tajuaa, että omat kyvyt eivät enää riitä. Silloin täytyy hakea ammattiapua.

Apua.

Asiantuntija tuli apuun.

 

Eli: me ei varsinaisesti olla mitään viherpeukaloita. Tai siis ei yhtään. Ei sitten tippaakaan.

Huutelin jo viime kesänä vuonna omassa Facebookissani puutarha-avun perään – mutta kumma kyllä kukaan ei silloin innostunut tulemaan pikakahvipalkalla meidän pihalle rikkaruohoja tunnistamaan. Ihme kavereita meillä, terveisiä vaan.

No, tänä keväänä otin sitten astetta järeämmän keinon käyttöön (kröhöm eli Googlen) ja löysin sieltä Pihasektorin ja Laura Gripenbergin.

Tällä viikolla Laura sitten kierteli kanssani ”tiluksia” (heko heko: oikeasti tämä on tosi pieni piha) ja kertoi, mikä on rikkaruohoa ja mikä perennaa. Ja antoi aika paljon vinkkejä – tässä niistä muutamia.

*******

Aloitetaanko positiivisesta? Piha sai nimittäin aika paljon kehuja, ja käsittääkseni aika vilpittömiäkin. Vaikka puutarha on päässyt pahasti villiintymään, heinien alta löytyy kuulemma ”oikeita juttuja” ja hyvin tehtyjä pohjatöitä. Kuten kukkapenkki, jossa oli kuulemma juuri tämän talon henkeen sopivia, perinteisiä perennoja. Kas näin:

Laura totesi, että isoin virhe tällaisella pihalla olisi nimenomaan se, että lähtisi liikaa muuttamaan pihan nykyistä henkeä. Eli mitään megalomaanisia muutoksia ei kannata alkaa tekemään, vaan sen sijaan rajata ja karsia – ja kesyttää villiintynyttä. No sehän sopii. Ja sitä paitsi meidän makuun sopii, että piha saa näyttää vähän villiintyneeltä.

Heh sanoin muuten myös ehkä seitsemäntoista kertaa, että me muuten ei sitten olla sellaisia ihmisiä, jotka kykkivät tuolla joka viikonloppu kitkemässä. Eli helppohoitoista, helppohoitoista, helppohoitoista. Kiitos.
(ja mieluiten hoitajana joku muu kuin me itse)

*******

Mutta joo, pihassa on pari ongelmakohtaa, johon kaivattiin sitä asiantuntija-apua. Kuten:

Ööö tervetuloa vaan meidän pihalle?

 

Talon takapiha on kamala. Varikko. Joutomaa. Kaatopaikka. Ja pahinta on se, että sen kautta meille tavallisesti tullaan; se osuu siis silmiin joka ikinen päivä. Aaargh.

Laura kertoi ikäviä uutisia: nurmikko tällä alueella ei todennäköisesti tule koskaan menestymään – on kuulemma sen verran pimeää. Hän ehdotti liuskekivikäytävää ja varjoisassa viihtyviä kasveja. Ajatus kuulostaa kivalta, mutta jotenkin mielessäni vielä kummittelee toive saada tämäkin osa pihaa hyötykäyttöön. Ehkä keinuteline Silvalle?
”Mutta haluatteko sitten istua täällä pimeässä varjossa leikkejä vahtimassa?”, Laura kysyi.

Hmm, aika hyvä kysymys.

Ja sitä paitsi Joel haluaa takapihalle painonnostoalueen.

Okei, tämä osa jääköön mietintään.

*******

Seuraavana ongelmakohtana tämä:

Nojoo, ei näytä kovin pahalta, lapsihan se siinä – vähän liian isoissa farkkushortseissa.

Mutta tarkoitan siis tuota aukkoa: haluaisin sen umpeen ja pihalle enemmän yksityisyyttä.

Itse olin ajatellut jatkaa tuohon jotenkin tuota syreeniaitaa, mutta Laura kertoi syreenien kärsivän tuollaisessa kohdassa: kallion päälle saa liian vähän multaa ja aurinko porottaa siihen liian kuumasti. Laura ehdotti jasmiketta. Okei, nätiltä näyttää ja kuulemma hyvältä tuoksuukin.

Apua mutta ajattelen vaan sitä homm, kun me aletaan roudata tuohon multaa ja kiviä… Eijeijeijei. Arvatkaa vaan, tuleeko sitä tapahtumaan. Ehkä ei vielä tänä kesänä.

Ja ehkä säästetään rahaa ja palkataan joku muu tekemään se.

*******

Kolmas ongelmakaan ei näytä kovin ongelmalliselta:

Ihana kukkiva syreeniaita. Mutta ongelma on se, että jos kukkia haluaa ihailla, sen voi tehdä parhaiten helikopterista. Vanhat syreenit ovat kasvaneet korkeuksiin asti – eikä harva runko anna enää näköestettä pihalle.

Oma isäni olisi jo viime kesänä (Silvan nimiäisten yhteydessä) halunnut vetäistä koko aidan matalaksi.
”Niin se teki aina meidän kotipihallakin”, äitini supatti huolestuneen näköisenä.

Onneksi en antanut moottorisahaa (tai millä se nyt sitten tehdäänkin) isäni käteen – Laura nimittäin ei sellaista tuhoa suosittelisi. Ennemminkin kannattaisi kuulemma harventaa korkeimpia töröttäjiä (mieluiten maaliskuussa) niin, että alaosa saa valoa. Sieltä sitten hyvällä tsägällä uudet versot alkavat kasvaa.

*******

Yksittäisiä, suht helposti toteutettavia (lue:sellaisia, joita itse osattaisiin ja saataisiin aikaiseksi) vinkkejäkin saatiin. Nätti kallio kannattaisi kuulemma putsata näkyviin repimällä töhkät pois:

Silva auttaa.

Entä mitä näet tässä? Aika moni näkee villiintyneen kivikkopuutarhan:

…mutta puutarhasuunnittelija näki tässä hiekkalaatikon!
(sen jälkeen, kun minä totesin, että en tarvitse kivikkopuutarhaa vaan neliöt hyötykäyttöön)

Eli kivet saavat jäädä paikoilleen, kukat vaan toisaalle, kaivetaan mullat pois, jotain sellaista verkkokangasta pohjalle ja hiekkalaatikkohiekkaa päälle. Tadaa! Ja joku kansisysteemikin täytyisi keksiä – tällä hetkellä kukkapenkki toimii lähinnä naapurin kissan päikkäripaikkana.

*******

Ikäviäkin yllätyksiä löytyi: puutarhasuunnittelija katseli meidän ihanaa omenapuuta…

…ja löysi tällaisen:

Graaaah! Ne tuomenkehrääjäkoit ovat siis löytäneet tiensä meillekin! Ei omenoita tänä syksynä?

 

Pari isompaakin projektia päätettiin pistää pystyyn: nurmikkoalue uusiksi ja oleskelualueelle puinen kaunis terassi – jostain sellaisesta kauniista tummasta puusta, joka on myrkytön ja (ööh) jonka nimeä en just nyt muista. Täytyypä laittaa Lauralle vielä meiliä. Apua! :)

 

 

PS. Merkkasin tämän bloggauksen sanalla ”yhteistyö”, ja suomeksi se tarkoittaa sitä, että Laura tuli meille konsultaatiokäynnille ihan ilmaiseksi. Heh ja pikakahviakaan ei maistellut – yritin kyllä nätisti tarjota :)

 
Like

You Might Also Like

 • elppis (Ei varmistettu)
  13.6.2013 at 12:02

  Kuinka iso (pieni) piha teillä on neliöissä? Kuvissahan se näyttää tosi monipuoliselta, kaikenlaisia sopukoita löytyy.

  • Kristaliina
   13.6.2013 at 12:24

   Heh ei mitään käsitystä :D Ei kuitenkaan sellainen megaiso piha niin kuin tällä alueella yleensä – jotain ehkä sata neliötä? Nurmikkoa taidetttiin arvioida, että on 40 neliön verran. Hih mut joo: en tosiaan tiedä :)

   Joo, mutta paljon erilaista aluetta tässä kyllä on, kivan monipuolista. Paitsi tuo varikko :)

 • Evis
  13.6.2013 at 12:29

  Itsekään en ole mikään viherpeukalo, päinvastoin. Onnistun tappamaan kaikki kasvit, mitä hoidettavakseni tulee vaikka ne olisi kuinka mahdottomia tappaa.

  Mutta ui, teidän piha näyttää tosi kivalle! Ja vaivaa nähdessään siitä saa vieläkin upeamman!

  • Kristaliina
   13.6.2013 at 12:38

   Kiitos! Meilläkin kyllä kaikki sisäkasvit kuolee, mutta ajattelen optimistisesti, että kun nuo villiintyneet kukat ovat kasvaneet tuossa ulkosalla näinkin pitkään, tuskin saan niitä kovin helposti tapettua :) Toisaalta just siksi en oikein uskalla mennä tuonne penkkeihin tonkimaan, pelkään että teen jotain todella typerää :D

   • Kippuralla
    14.6.2013 at 01:20

    mun isä just tänään sanoi että kannattaisiko kastella myöskin, jos jotain istuttaa. siellä ne mun avomaan kurkut oli lehdet kellertyneinä ;)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  13.6.2013 at 12:44

  100 neliötä (10×10 m) taitaa olla hippasen alakanttiin, ei kai sellaisia rakennusoikeuksia ole edes pääkaupunkiseudulla että tuollaisella tontilla seisoisi omakotitalo! Pihassa ne neliöt ikäänkuin katoaa jonnekin kun joka puolella taloa on kuitenkin se muutama metri.

  Hiekkalaatikon sijoittelu on haastavaa, auringossa on välillä liian kuuma mutta viileämmällä kelillä ei olisi kiva varjossakaan kökkiä. Naapureillamme on aika kiva ratkaisu: hiekkalaatikon pohja on vähän laivan mallinen ja päällä on ”purje” jonka voi laittaa aurinkosuojaksi tai ottaa pois. Vähän tyyliin http://www.suomela.fi/tee-itse/Nikkaroi-Eskon-kanssa/Tee-itse-hiekkalaat…, mutta tuossa vielä toteutuu siirrettävyyskin. Toinen kiva ratkaisu on kaverilla, jolla on hiekkalaatikkona traktorinrengas. Riittää yhdelle lapselle mainiosti.

  • Kristaliina
   13.6.2013 at 12:59

   Ooo, toi purjevenehän on aika hieno – kiitos vinkistä! Innostuisikohan Joel nikkaroimaan…? :) Täytyypä vinkata!

   Joo hih, tontti on tietty ainakin isompi kuin tuo, yritin jotenkin päässäni pähkätä tuota ”pihakäytössä” olevaa aluetta eli en laskenut mukaan ollenkaan niitä neliöitä, joiden päällä talo seisoo :) Hih mähän voisin tässä joku päivä ihan huvikseni mittailla tuon pihan koon – tää äskeinen oli ihan pelkkä arvaus ja meni luultavasti ihan metsään :) …tai siis pihalle.

  • Perho Kerttunen
   13.6.2013 at 13:47

   Meillä oli edellisessä pihassa sekä hiekkalaatikko että hiekkaläjä. Arvaa, kummassa leikittiin? Ikävuosiin 1-2 se hiekkalaatikko on kiva, kun on niin rajattu alue, mutta sen jälkeen läjään on kiva tehdä tunneleita, koloja, koteja ja muita kivoja sopukoita. Ongelmana rajaamattomassa läjässä voi tietysti olla se, että hiekka lähtee liikkeelle. Olisko teidän kallion ja kivien vierusta kuitenkin niin rajattu alue, että siihen voisi harkita sitä vielä kymmenvuotiastakin kiinnostavaa läjää (siis tarpeeksi isoa sellaista)? Muistan, että meillä pidettiin pituushyppykisoja vielä 12-vuotiaanakin vastaavaan versioon.

   • nansk
    13.6.2013 at 19:27

    Meilläkin oli mummolassa läjä, ja voi vitsi että se oli siisti! Ne tunnelit ja kaikki, ooh! (:

   • Kristaliina
    13.6.2013 at 19:36

    Meillä on harmi kyllä se alue just nurtsin vieressä, eli läjä ei välttämättä toimisi – ainakaan tuohon paikkaan. Mutta entäs sinne takapihan varikkoalueelle, hmmm… Se ei sitä ainakaan rumentaisi :) Mietintään menee, jos ei nyt niin tuleviksi vuosiksi!

    Tuossa (ex)kukkapenkkipohjaisessa laatikoissa ois itse asiassa just se hyvä puoli, että kun se ei enää naperoa kiinnosta, siitä voi tehdä helposti uudestaan kukkapenkin. Ja sit vois tehdä vaikka sen läjän takapihalle :)

  • Cpop
   13.6.2013 at 17:09

   Miedän vaari rakensi juuri sellaisen pienen liikuteltavan hiekkalaatikon viime viikonloppuna, mutta en vielä tiedä minkänäköinen se on (: Hän teki myös hiekkalaatikkoon kannen, joka pitää kissat poissa lapsen leikkihiekasta, ei tarvitse pelätä kakkapaakkuja ja pissihajuja.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  13.6.2013 at 12:47

  Ihana oma kallio. Katuliidut on kivoja ja lähtee pois joka sateella.

  • Kristaliina
   13.6.2013 at 13:06

   Uuuuu hyvä idea! Sellaisia käytetään esim. Intiassa kaduilla, varsinkin juhlien aikaan. Uuuu ja mulla on itse asiassa sellaisia jossain olemassakin, just Intiasta tuotuja, mutta missäköhän….? :)

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    13.6.2013 at 13:33

    En tiedä mistä noita intiassa tehdään ajatellen vaarattomuutta lapsen kädessä (tai suussa). Kotimaasta noita ainakin saa noin viidellä eurolla marketeista. Ehkä se liiduilla piirtäminen muutenkin on Silvan kohdalla vasta myöhempien kesien juttu? Mutta kallio on kiva siihen tarkoitukseen joka tapauksessa. Omat muksut piirtelevät pyörätiellä talomme vieressä ja siinä on toki riskinsä…

    • Kristaliina
     13.6.2013 at 19:38

     Hmm, näin näppituntumalla Intiassa tuskin ajatellaan lapsiturvallisuutta yhtään :) Tsihihi vaikka mä kyllä itse asiassa ajattelin, että mä itse niillä piirtelen :D

     Täälläkin on lähialueilla lapsien piirtämiä pyörä/kävelyteitä pikkuteillä. Ne on kyllä ihan supersuloisia ja antaa kivasti ”elämän fiilistä” ympäristöön :)

 • tiia_
  13.6.2013 at 12:48

  Kaunis tuosta tulee, ihanan näköinen pikkupiha vanhoine perennoineen! Meillä on myös käynnissä vanhan pihan kunnostusprojekti, ja voi kun meilläkin olisi noin vehreät lähtökohdat! (Postausta tulossa aiheesta meikäläisen omalla palstalla…) Varoitan tosin, että pihahommista oppii kyllä paatuneinkin kaupunkilaisihminen tykkäämään, jos on yhtään siihen suuntaan kallellaan. On nimittäin aika terapeuttista hommaa, kasvien hoito ja jopa rikkaruohojen kitkeminenkin. :)

  • Kristaliina
   13.6.2013 at 13:08

   Joo, mä toivon, että siihen tulisi hurahdus. Jotenkin se mun mielestä tuntuu periaatteessa niin kivalta ajatukselta – mutta sitten käytännössä onkin huomattu, että ei ole koskaan aikaa jne jne jne. Mutta toivottavasti tuohon jäisi koukkuun nyt tänä kesänä!

 • Emmi Nuorgam
  13.6.2013 at 12:58

  Tässäpä oivallinen esimerkki siitä, miksi minä kaipaisin ne yhteistyömerkinnät kirjoituksen alkuun. Vaikka sitten sillä tiitin ehdottamalla badgella. :)

  • Kristaliina
   13.6.2013 at 13:04

   Joo, mä olisin kans sellaisen merkin kannattaja! Eipähän tarvitsisi pähkäillä, että miten mikäkin ilmoitetaan :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  13.6.2013 at 13:28

  Mikä tuo aukko siis on, jonka haluat umpeen? Ei ilmeisesti pihaan ajonne paikka? Yksi vaihtoehto voisi olla nikkaroitu pitkä kukkalaatikko, johon kiinnität ristikon taakse ja laitat vaikka villiviinin tai krassin kasvamaan. Tietysti talvella ja ennen lehtien puhkeamista noista ei juuri suojaa ole. Etuna kuitenkin siirrettävyys, jos tuosta aukosta jonnekin täytyy joskus kulkeakin. Pohjapiirustus pihastanne selventäisi kummasti, nyt on hyvän mielikuvituksen varassa suhteuttaa nuo paikat toisiinsa ja talon suunta siihen :-)

  • Kristaliina
   13.6.2013 at 13:54

   Bingo, monta oikeaa päättelyä :) Eli pihan pohjatyöt tehneet asukkaat oli jättänyt sen kulkuaukoksi, mutta me ei tarvita sellaista (aidassa on myös toinen aukko jalankululle) – eikä tänne oikeasti saa autolla ajaakaan, parkkis on vähän kauempana. Ja hätäajoneuvokulkukin on tullut testattua kahdesti toista kautta (Silvan syntyessä ja aivotärähdyksen yhteydessä) eli siinäkään mielessä aukkoa ei tarvita :)

   Viime kesänä meillä oli hätäriratkaisuna just kukkalaatikot ja ristikot – ja sama on tulossa nyt tänä kesänä. Mutta vähän ne näyttävät kuitenkin ”irrallisilta” siinä eli pysyvämpi ratkaisu olisi tietty vielä kivempi.

   Mutta hienosti päätelty ihan just mielikuvituksen varassakin! :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  13.6.2013 at 13:30

  Nyt mene blogiterrorismin puolelle nämä lukuisat viestini, mutta siihen laivahiekkalaatikkoonhan voi rakentaa samoille sivuille kuin purjeen alalaidat kanneksi taittuvat penkit. Lapsi toki istuu/pyllöttää mieluiten siellä hiekassa, mutta aikuiselle penkki on ihan kiva.
  Heh, oma piha alkaa olla valmis niin pitää sekaantua toisten asioihin :-)

  • Kristaliina
   13.6.2013 at 19:42

   Ei oo kuule terrorismia yhtään – kiitos ideoista! :) Sellaisia penkillisiä hiekkalaatikoita mäkin oon noista kaupan valmismalleista katsellut… Aika monta toteuttamiskelpoista ideaa – tästä tulee vielä useampi hiekkalaatikko :) …ainakin ajatuksissa :)

 • M-M
  13.6.2013 at 19:23

  Jos asuisin lähempä, niin tulisin mielelläni puuhaileen teidän puutarhaan :) Mun mielestä puutarhatyöt on ihan parasta kesässä. Oma pihan on vaan niin pieni ja tieten ku on vuokra-asunto, niin ei voi kovin kummosia tehä.

  • Kristaliina
   13.6.2013 at 20:02

   Voi, oisit kyllä niin tervetullut puuhailemaan :) Mä oon muutamalle puutarhapläntistä haaveilevalle ystävällekin todennut, että meiltä kuule saa pläntin ihan ilmaiseksi, tervetuloa kuokkimaan vaan – mutta ketään ei ole kyllä vielä kuokan kanssa paikalle saapunut :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  13.6.2013 at 23:01

  Ei niiden pohjatöiden tekeminen nyt niin kovin työlästä loppujen lopuksi ole, kun ei yritä haukata liian isoa palaa kerralla. Netistä voi tilata mullan kotiovelle tuhannen litran suursäkissä satasella jne. Tuon jasmikepenkin tekemiseen tuskin menisi muutamaa tuntia kauempaa.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  19.6.2013 at 20:43

  Apua, meilläkin taitaa olla tuota tuomenkehrääjä koita pari vuotta vanhassa puussa :( Sanoiko Laura mitään vinkkiä siihen?