Pieni vinkki parempiin yöuniin

Heh mä tiedän kyllä, että aika monen mielestä mä olen ehkä viimeinen ihminen maailmassa antamaan mitään univinkkejä. Mutta annan silti! Meillä nimittäin ihan sattumalta keksittiin pieni kikka yölliseen levottomuuteen – toimii juuri nyt meillä.

Yleisestihän meillä nukutaan nykyisin mallia ihan jees. Kerran yössä (yleensä kolmelta; viime yönä vasta kuudelta, kun laitettiin iltamaidon sekaan puolet velliä) tirppa hörpsäisee purkillisen maitoa ja sen jälkeen nukahtaa uudestaan välittömästi. Unta tirpalle tulee yössä noin kymmenen tuntia, ja yhdellä viiden minuutin herätyksellä siis. Hyvähyvä.

*******

Mutta. Silloin tällöin meilläkin on silti öisin sellaista epämääräistä levottomuutta: pyörimistä, kääntelehtimistä ja kitinää. Silva on ihan unessa tai ainakin puoliunessa, mutta kierii ja joskus jopa vähän itkeskelee. Ja äiti ja isi siinä tietysti myös nukkuvat huonosti ja heräillen. Yölliset levottomuusjaksot saattavat olla jopa parin tunnin mittaisia.

Syyarvailuja on tehty paljon, yleisimpänä varmaan se perusjuttu ”hampaat”. Hih kuinkakohan monta hammasta tuolla lapsella jo olisi, jos hammasdiagnoosi olisi joka kerran osunut oikeaan…?

*******

Nooh, jokin aika sitten satuin heräämään siihen, kun tirppa totesi unensa läpi ”kakka” (kyseinen sana tarkoittaa siis tirpan kielessä kaikkea potalla käyntiin liittyvää). Vähän sen jälkeen vaippa alkoi tuntua lämpimältä. Ja pian sen jälkeen tirppa alkoi kieriskellä levottomana.

No hitsi. Mitä jos vaihdetaan tuo vaippa – vaikka se ei missään nimessä mitenkään täynnä vielä ollutkaan. Siinä sitten Joelin kanssa näppärästi yhteistyönä vaihdettiin vaippa puoliuniselta naperolta, siinä ihan makuulla ja sängystä nousematta. Ja simsalabim – tyyppi nukahti välittömästi rauhalliseen uneen!

Homma on toistunut jo ehkä viitisen kertaa: levotonta pyörintää (usein unissaan sanottu ”kakka”), vaipan vaihtaminen – ja uni! Levottomuus ei siis toistu läheskään joka yö eikä edes joka toinen, vaan silloin tällöin ja aika satunnaisesti. Mutta juuri tuohon satunnaiseen ”syyttömään” pyörimiseen vaipan vaihtaminen näyttäisi toimivan. Meillä. Juuri nyt. (lue: ensi yönä ehkä tilanne on taas toinen)

Wohoo! Paljon tuuletusta tähän!

*******

….hih ja sitten vaan odotellaan ensimmäistä kommenttia, että lapsen pitäisi vähintään puolivuotiaana oppia nukkumaan yönsä märällä vaipalla :)

 

1
Like

You Might Also Like

 • Melina G
  9.10.2013 at 14:47

  Meillä on myös todettu sama ilmiö molempien lasten kohdalla! Täydellä vaipalla on vaikea nukahtaa, sehän tuntuukin iholla ihan kylmältä. Jos vaipan ottaa valmiiksi yöpöydälle illalla, sen vaihtaminen sujuu ihan näppärästi vaikka pilkkopimeässä, ihan vain tunnustelemalla. 

  No joo, tästäkin huolimatta meillä nukutaan aika huonosti. :-( 

   

   

  • Kristaliina
   9.10.2013 at 16:18

   Joo, ja varsinkin jos on sellaiset haaruksesta napitettavat pyjamat, niin käy kyllä näköjään tosi näppärästi! Harmi, että aika harvassa pyjamassa on napit molemmissa lahkeissa – sellaisia täytyy varmaan alkaa katsella ”sillä silmällä” kaupasta, jos tällainen näyttäisi jatkuvan.

   Ja voih tuolle huonostinukkumiselle! Toivottavasti saat tasoitettua huonoja öitä päikkäreillä/pidemmillä aamu-unilla joskus! Mulle noi kaks on olleet aikamoinen pelastus ”huonoina kausina”. Ja kröhöm myös nyt raskausväsymyksessä :)

   • Melina G
    9.10.2013 at 17:23

    Musta näppärimpiä ovat Tutan (ja on niitä muillakin kotimaisilla merkeillä) vetskarilliset yökkärit, joista saa vetskarin auki myös alhaalta ylöspäin. Me käytetään kyllä jo pojalla kaksiosaista pyjamaa, ja se on vaipanvaihdon kannalta ihan ykkönen! 

    Meillä kumpikaan lapsista ei nuku enää päikkäreitä, eli se siitä. Reilun vuoden iässä jäi pois. Huoh. Tai voisinhan mä nukkua, mutta talo saattaisi palaa sillä aikaa.. :-) 

 • hannah79 (Ei varmistettu)
  9.10.2013 at 15:00

  Ennenkuin pääsin edes tuohon ”kakka” kohtaan asti, tuli mieleen, että pienten lasten vilkeuni (rem-uni) ajoittuu aamuyölle ja silloin on ihan normaalia olla levottoman oloinen, mutta silti kunnolla unessa. Vaikka lapsi tuntuisi olevan puoliksi hereillä, näin ei välttämättä ole. Rem-uni stimuloi kehittyviä aivoja, joten vaikka nukkuminen vaikuttaa levottomalta, tämäkin on kehitykselle tarpeellista. Pissan tulo voi olla myös seurausta unen vaiheesta, jonka vaipan vaihto sitten katkaisee. Vanhempien kannalta ymmärrän toki, että jos lapsi nukkuu vieressä, on kiva että se olisi hiljaa ja rauhallisesti.

  • Kristaliina
   9.10.2013 at 16:31

   Joo, rem-uni on varmasti ihan asia erikseen ja sellaiseen ”tavalliseen” levottomuuteen tuskin nykyään kiinnittää edes huomiota. Mutta itkeskelyt/selvästi ikävät olot (”onkohan hampaita tulossa?”, ”onkohan sillä masu kipeä?”) sitten erikseen. Kyllä mä uskon, että vanhempi osaa aika monesti tulkita, kummasta on kyse :)

   • Piipo79
    9.10.2013 at 18:28

    Meillä neiti ainakin jatkaa unia siinä vaippaa vaihdettaessa. Eli äiti ja isi ovat ainoat jotka herää :-)

    • Kristaliina
     9.10.2013 at 18:52

     Joo samoin! :)

 • Pallero (Ei varmistettu)
  9.10.2013 at 15:21

  Apua :D Puutalobaby jäi koneelle auki ja kun palasin niin veli tuijottaa tätä ja kattoo mua järkyttyneenä: ”Miks sä luet jotain vauvablogia?” ja kattoo mun mahaa :—D

  • Kristaliina
   9.10.2013 at 15:36

   Tsihihi! :D

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  9.10.2013 at 15:32

  Meillä on 1v4kk poitsu nukkunut elokuun lopusta lähtien juurikaan heräilemättä omassa pinniksessään. Meillä toimi perinteinen unikoulu jota puistossa tapaamani nainen kertoi itse käyttäneensä hyvin tuloksin. En ollut koskaan ajatellut unikoulua siltä kantilta että siinä opetetaan naperon oma taito rauhoittaa itsensä takaisin uneen aktiiviseksi. Tällä ainakin myin sen silloin itselleni :) Ja meillä se auttoi pahimpaan heräilyyn heti ensimmäisenä yönä, se oli aivan käsittämätöntä.

  En olisi todellakaan voinut sitä tehdä puolivuotiaalle tai vauvalle ylipäätään, mutta jotenkin aika tuntui nyt sopivalta ja napero sen verran isolta. Meillä myös meno oli jostain syystä äitynyt tosi villiksi ja herätyksiä oli parhaimmillaan 10 yössä enkä tahtonut enää itse saada unta herätyksien jälkeen. Olin palaamassa syyskuun alussa töihin ja aloin olla ihan paniikissa jaksamisen kanssa.

  Siitä sain voimaa että nyt tän täytyy loppua. Poika muutti siis meidän sängyn viereen pinnikseen ja aloitin opettelun päikkäreistä. Illalla sitten halittelujen ja silittelyjen jälkeen jätin pojan nukahtamaan yksin, seurauksena oli tieytsti lohduton itku jota kävin 5 minuutin välein lohduttamassa paijaamalla. (katsoin kellosta, aivan raastavan pitkiä minuutteja). Hän siis tiesi että olemme vielä paikalla jne. Itkua jatkui 20 minuuttia jonka jälkeen hän nukahti ja nukkui seuraavaan aamuun klo 7 asti heräämättä.

  Se olo kun oli nukkunut koko yön heräämättä oli aivan käsittämätön. Tietysti siinä tuli ja tulee vielä välillä ehkä kerran yössä heräilyä ja pientä kitinää mutta lähes aina hän rauhoittuu itsekseen ennenkuin kitinä muuttuu edes itkuksi.

  Sori tämä oli aiheen vierestä mutta ajattelin jakaa tämän kuitekin jos tästä itse saamastani neuvosta olisi sitten apua jollekin muullekin jolla on samanlaisia ongelmia

  eillä tosiaan homma alkoi lähteä aivan lapasesta, parhaimpina öinä heräsin 10 kertaa antamaan tuttia ja vaipattamaan. Aloin olla niin uupunut että lopulta en saanut enää unta ja valvoin koko aamuyön.

  • Kristaliina
   9.10.2013 at 16:08

   Huih tuollaisia 10 kertaa heräilemisiä! Veikkaanpa, että tuollaisessa tilanteessa sitä on kumma motivaatio ottaa ”järeämmätkin keinot” käyttöön – hienoa, että toimi teillä! Veikkaan kans, että jos meillä vaikka tässä vaihessa menisi ihan totaalihulinaksi, ei sitä enää kyllä enää millään jaksaisi niin hyvin kuin joskus silloin alussa…  Silloin kun imetyshormonit sun muut ehkä helpottivat. Ehkä. Hmm. Tai en tiedä, jaksoiko sitä kovin hyvin silloinkaan :)

   Sen sijaan tää yksi kerta yössä ei tunnu meillä enää missään – useammin mä nyt raskauden takia veskissäkin joudun ramppaamaan :) Ja taistelemaan varpaita metsästävää kissaa vastaan :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  9.10.2013 at 15:48

  Jos lapsi osaa kesken unien sanoa, että on vessahätä, niin eikö sitä voisi viedä yöllä potalle, ettei tarvitse vaippaan pissata? Täh?

  En kyllä tajua tuota yösyöttämistäkään 1,5-vuotiaalla, koska silloinhan pitää keskellä yötä nousta ne hampaatkin pesemään. Joku raja vauvantahtisuudessakin, kun neiti ei ole enää vauva ollenkaan.

  • Kristaliina
   9.10.2013 at 16:02

   No mä en kyllä rehellisesti sanottuna vielä lähtisi 1,5-vuotiasta nukkuvaa/puolinukkuvaa lasta potalle nostamaan monta kertaa yössä. Päivisin meidän vessahätäviestintä sujuu kyllä jo ihan mainiosti ja joinain päivinä vaippa pysyy kuivana iltaan asti (lue sellaisella syvällä äidinylpeydellä :) )

   Yösyöttämisestä en taida jaksaa enää jauhaa – se on käsitelty jo niin moneen kertaan :) Jokainen tavallaan, me näin!

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    9.10.2013 at 17:07

    Minä pöljä aikanaan harrastin esikoiseni kanssa tuota vessahätäviestintää myös yöllä. Kun kerran ”kiintymyshömelöjen” ohjeissa niin neuvottiin tekemään. Eipä se vauva sitten nukahtanutkaan uudelleen ei, vaan kuvitteli että nyt taitaakin olla aamu kun ylös noustiin pissalle. Suurin osa lapsista ilmeisesti kuitenkin jatkaa uniaan ihan vaivattomasti vessatuksen jälkeenkin, mutta ei toimi kaikilla. Meillä on olleet kestot käytössä, joten ihan luonnostaankin on vaihdettu joka yöheräämisen yhteyssä jos on tullut pissa. Herkkäuniselle esikolle tuo onnistui unia häiritsemättä siten, että minä imetin ja mies vaihtoi vaipan samaan aikaan. Jos muuten kiinnostaa niin Tiina Kaitaniemen kirjassa Luonnollinen lapsuus esitetään joitain biologisilla seikoilla selittyviä vastauksia siihen miksi vauvat ja pienet lapset heräilevät öisin. Ei niissä muksuissa oikeasti mitään vikaa ole, luonto vaan toimii näin.

    P.S. Mä vielä yöimetin Silvan ikäistä, hyi mua! ;)

    • Kristaliina
     9.10.2013 at 17:19

     Ihan ensin pakko sanoa, että ei mitään ”hyi mua”:a! :) Mä yleisestikin niiii-iiin paljon toivoisin suvaitsevaisuutta toisten erilaisiin ratkaisuihin, vaikka ne KUINKA vaikuttaisi oudolta! Voi miksi miksi tämä vanhemmuus/ erityisesti äitiys on sellaista, että toisia niin helposti arvostellaan… Huokaus.

     Okei eksyin aiheesta :)

     Mä en itse asiassa edes tiennyt, että kiintymyshömelöiden (tshih!) mukaan öisinkin pottaillaan! Huh just ton takia en silloin uskaltanut lukea niitä oppaita :)

     • Kristaliina
      9.10.2013 at 17:22

      Niin joo ja unohtui laittaa tuohon mun kommentin eka kappaleeseen, että aika lähellä se oli täälläkin, että vielä yöimettäisin :) Hyvää tsägää ehkä vaan :)

     • HelloAochi
      9.10.2013 at 21:17

      Täälläkin huitoo yksi yöimettäjä! Ja naperolla jo ikää komeat 1v8kk :D 

      Pissa tuolla on tullut pottaan vasta pari hassua kertaa, mutta onneksi ne siellä tarhassa treenaa, tsihihihi!

     • Kristaliina
      9.10.2013 at 21:54

      Kapinalliset! :D

 • Uneton (Ei varmistettu)
  9.10.2013 at 16:19

  Tiedän, että teille perhepeti on tärkeä juttu ja kukin tavallaan, mutta kyllä meidän lasten unta on rauhoittanut todella paljon, kun on siirretty omaan sänkyyn nukkumaan ja sen verran kauaksi vanhempien sängystä, ettei jokainen peiton kahahdus kuulu. Samalla myös vanhempien unen laatu on parantunut ja koko perhe on virkeänä voinut paremmin. Homma vaatii pari yötä opettelua, mutta palkitsee kyllä viitseliäät. Jos edes harkitsette tätä, niin suotuisa aika olisi hyvissä ajoin ennen kuin uusi sisarus syntyy, ettei lapsi koe, että hänet häädetään pois sängystä uuden tieltä.

  Puolitoistavuotias lapsi ei myöskään tarvitse ruokaa yöllä. Silvalla varmastikin on nälkä, koska hän on tottunut öisin syömään, mutta pikkuhiljaa hänet kannattaisi opettaa siitä pois. Käytän tässäkin sanaa opettaa, koska näin se mielestäni on: vanhempien tehtävänä on opettaa lapsi nukkumaan hyvin ja yhtäjaksoisesti, jos lapsi ei satu kuulumaan niiden onnellisten joukkoon, jotka saavat superunigeenit synnyinlahjana.

  Suosittelen lämpimästi kirjaa Unihiekkaa etsimässä. Vaikkei teillä syytä millekään varsinaiselle unikoululle enää ole, niin kirjasta saa tietoa lapsen unen rakenteesta ja vinkkejä unen laadun parantamiseen. Esimerkiksi leikki-ikäiset lapset nukkuvat levottomasti ihan tavallisenakin yönä eikä se häiritse tai heikennä lapsen unen laatua. Toki en halua tällä väittää, etteikö levottomuuden taustalla saattaisi olla jotain muutakin, vakavaa tai ei-vakavaa, mutta todennököisesti lapsi on ihan terve ja nukkuu omasta näkökulmastaan hyvin.

  Lohtua perhepedistä luopumista suunnitellessa voi saada mm. siitä, että sillä missä nukutaan ei ole mitään merkitystä. Sillä miten nukutaan on. Jos koko perhe saa riittävästi unta samassa riippukeinussa uinuen, niin hyvä niin, mutta valitettavasti suurin osa meistä tarvitsee vähän väljemmät olosuhteet. On lapsen etu, että vanhemmat nukkuvat hyvin. Unentuoksuisen lapsen voi hakea aamulla viereensä kellimään, jos ja kun sitä jää kaipaamaan.

  Toivon teille kaikilla entistä parempia unia, vaipanvaihdolla tai ilman.

  • Kristaliina
   9.10.2013 at 16:29

   Hih ei tarvitse kuin kirjoittaa sanan ”uni”, niin tulee aina avanneeksi tämän unikoulu/perhepetikeskustelu :) No mutta joo, tämä on näitä ”tämän ajan” kuumaperunapuheenaiheita kyllä – siinä mielessä ei ole ihmekään, että tulee puheeksi. Ja hyvä niin, jos joku saa aina itselleen sopivia vinkkejä näistä!

   Perhepedistä meillä ei olla luopumassa vaan näillä näkymin sitä jatketaan sitten myös uuden tulokkaan kanssa neljästään – hih onneksi on megaleveä sänky :) Ennen Silvaa tämä ratkaisu ei ollut meille mitenkään itsestäänselvä, itse asiassa ”näppituntumalla” kuviteltiin, että totta kai lapsi nukkuu omassa sängyssään. Ei me muuten tuollaista hemmetin kallista sänkyäkään olisi pelkkään pyykinsäilytykseen ostettu :D Mutta nyt se on kuitenkin niin selvästi meidän tapa nukkua, että muita ei oikeastaan edes harkita :)

   • Kanelibasilika
    9.10.2013 at 17:44

    Muistan kuinka serkkujeni perheessä nukuttiin piiiitkään perhepedissä (aikuistet+2lasta), vähän asia itseäni (teininä) kummastutti, mutta selvästi kaikki olivat enemmän kuin tyytyväisiä järjestelyyn ja ihan kunnollisia aikuisia sieltä kasvoi ;) kasvatuksellista kokemusta itsellä siis ei tietenkään asiaan ole eli olen ihan epäkelpo kommentoimaan ;-)

    • Kristaliina
     9.10.2013 at 18:07

     Tshihihi kuule aivan yhtä kelpo olet kommentoimaan sinäkin – tällä ”yhden tieteellisellä otoksella”:han tässä muutenkin usein vedetään, ainakin meillä siis :)

     Meillä kotona ja myös Joelin kotona on aina nukuttu ”perhepedissä”, vaikka ei sitä siihen aikaan sillä nimellä kyllä osattu kutsua :) Tai siis niin, että vähintään nuorin lapsista on vieressä. Ehkä siksi se tuntuu meillekin niin luontevalta, kun itse on nukkunut lapsena niin. Heh ja mähän siis itse nukuin oman äitini vieressä (vanhempien eron jälkeen siis) melkein teini-ikään asti, uuups :) Ja pssst kyllä joskus kyllä teini-ikäisenäkin (äidillä oli iso parisänky, jossa nukkui yksin), jos oma huone yläkerrassa tuntui liian yksinäiseltä. Kerran jäin kiinni siitä sen ajan poikaystävälle, kun se tuli aikaisin aamulla kylään – ja SE oli kyllä aika noloa :D

     • Oliver (Ei varmistettu)
      9.10.2013 at 20:17

      Mä olen kerran lukiolaisena hipsinyt vanhempien viereen nukkumaan, kun pelotti…

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    9.10.2013 at 22:05

    Mä muistan lapsena miettineeni, kuinka epäreilua on, että aikuiset saavat nukkua vierekkäin, mutta lasten täytyy nukkua yksin. Ja samaa mieltä olen edelleen. Mutta niin komppaan tuota Kristan aikaisempaa kommenttia, että annettaisiin kaikille vapaus tehdä juuri omalle perheelle sopivat ratkaisut. Meillä on perhepeti toiminut hyvin ja lämpimästi sitä suosittelen, jos siihen on kiinnostusta, mutta en ehdota sitä kaikille.

  • Papyli
   10.10.2013 at 08:13

   Nukkuu meidän poika sitten perhepedissä tai omassa sängyssä, yöt ovat levottomia ja en enään keksi oikein mitään sen ihmeempää syytä tähän.

   • Kristaliina
    10.10.2013 at 18:03

    Voi kurjuus! Mutta tosiaan se on myös yksi mun äidin ”vakiolausumista”, että jotkut lapset vain on huonompia nukkumaan kuin toiset. Jotkut nukkuu hyvin missä vaan ja silloin on tietysti helppo sanoa, että ”tää meidän tapahan se vasta hyvä onkin”:)

    Jaksamisia,  niii-iiin toivon että tilanne helpottaa!

    • Papyli
     10.10.2013 at 21:19

     Itseasiassa mulla on nyt joku ”zen-tila” kun en jaksa stressata tosta nukkumisesta/nukkumattomuudesta. Vihdoin, toivottavasti tämä kestää kauan :). Alku illat/yöt myös helpottuivat kun Väinö ymmärsi vihdoin, että mahallaakin voi nukkua. Jee!

     Mutta mun kommentti oli tohon, että lapsi nukkuu paremmin omassa sängyssä. Meillekkin kun sitä toitotettiin. No ei se nyt ainakaan pidä meillä paikkaansa. Perhepeti tai pinnis, sama meno.

     Ja kaikki me kuullaan neuvolassa ettei puolivuotias tarvitse enään yömaitoa, so? Sun tekstistä ei ainakaan minusta millään saanut käsitystä, että yösyöttö häiritsisi, joten miten se voi häiritä toisia!

     Minulle äitiys on opettanut että mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toisella. Eli jokainen tehköön niin kuin parhaaksi näkee :)

     Kirjoitin tästä viime äitienpäivänä jutunkin http://www.lily.fi/blogit/chasing-dreams-papyli/aitiydesta

 • S ja J 16kk (Ei varmistettu)
  9.10.2013 at 16:47

  Meille sanottiin neuvolassa heti synnytyksen jälkeen, että pissavaippaa ei vaihdeta koskaan yöllä (ellei tietty läpi) että vauva ei totu kuivaan tunteeseen ja joudu sen takia heräämään yöllä. Me ei siis olla pissavaippaa vaihdettu koskaan. Mutta kuten tämäkin asia, niin vaikka kaiken tekisi ohjeiden mukaan, saattaa kaikki mennä silti ihan miten tahansa :D Kertseissä vaippa tuntuukin kuivalta vaikka olisi täysi.

  • Kristaliina
   9.10.2013 at 17:07

   Mekään ei tosiaan ennen koskaan vaihdettu – paitsi jos meni/uhkasi akuutisti mennä läpi… Liittyisköhän tämä ”kuivan vaipan tarve” nyt tähän, että Silva on jo näin aikaisin oppimassa päiväkuivaksi – hmm vois olla! Oispa aika hienoa, jos noista vaipoista päästäis jo eroon! Mä itse oon ollut täyskuiva (ei kuulemma edes yhtään vahinkoa) jo 1v3kk iässä – hih mun äiti on näissä hommissa ihan pro :)

  • Melina G
   9.10.2013 at 17:36

   Näin meillekin neuvottiin. Mutta kun yrität saada lasta nukkumaan keskellä yötä, eikä mikään auta, ja sitten hups, vaihdat vaipan ja.. zzzz. 

   Sama juttu isomman lapsen kanssa: kitisee, pyörii sängyssä, ei nuku. Puolivälisin viedään potalle. Nukkuu. Tai: ei viedä potalle, kitisee tuntitolkulla, pissaa sänkyyn. 

 • Piipo79
  9.10.2013 at 17:32

  Meillä on juuri näin myös! Tämä on ajoittunut samaan kun tyttö on alkanut tekemään pissatkin (suurimmaksi osaksi) pottaan. Eikä meilläkään aiemmin ole vaihdettu vaippoja yöllä.

  • Kristaliina
   9.10.2013 at 17:53

   Oooo, toi vois siis tosiaankin liittyä tuohon! Oletteko te harkinneet potalla käyttömistä öisin? Mulla kyllä itse asiassa kävi se itselläkin mielessä (siis jo ennen tätä keskustelua), mutta sitten alkoi jotenkin sellainen ”huono idea! huono idea!” -varoitus kaikua päässä :D …että jos se tuleekin sitten tavaksi monta kertaa yössä, ja en ainakaan saa sitten enää unta, jos niin paljon unesta havahdun, että pottarutiinit nousen hoitamaan… :)

   • Piipo79
    9.10.2013 at 18:25

    Joo, pakko liittyä tuohon vaippahommaan. Kun vaippa on päivisin useimmiten kuiva niin kait hän on tottunut siihen tai jotain. Ja yöpottailusta samaa minäkin että siinä herää sit lapsi ja äiti. Eli olen pitäytynyt vaipanvaihdossa!

 • Mindeka
  9.10.2013 at 17:49

  Hienoa, jos vaipan vaihtaminen kuivaksi auttaa. Keskustelu uhkaa ajautua vähän asian viereen, mutta: Pottakeskusteluihin ja yöpissattamisiin ja muihin vaippavinkkeihin sanon vaan meidän neuvolamme ohjeen: Lapsi on valmis potalle silloin, kun unilta herätään vaippa kuivana.

  Kaikki siis tyylillään, ja todellakin potalla tai vaipalla. Who cares, kunhan kaikki saavat tarpeeksi unta ;)

  • Kristaliina
   9.10.2013 at 18:01

   Niinpä!!! (tuohon viimeiseen lauseeseen siis) Ja: kunhan kaikki ovat tyytyväisiä!

   Joo, näissä neuvolan virallisissa ohjeissahan pottaharjoittelu aloitetaan paljon-paljon myöhemmin. Mutta me tosiaan oltiin kuultu niin paljon hyviä kokemuksia tuosta vaipattomuusharjoittelusta, että aloitettiin ne ”pisunkutsuhuutelut” silloin 4 kk iässä, siitä silloin bloggailinkin. Ja sitä kautta ollaan sitten tässä tilassa nyt… Virallisestihan kai joskus vasta reippaasti kahden vuoden jälkeen neuvolassa aletaan kysellä, että onko pottailut aloitettu. Ja siis vasta aloitettu, ilman mitään ”tulosodotuksia” vielä pitkään aikaan  Tai niin olen kavereilta ymmärtänyt.

   Meidänkin neuvolassa tuli aika hämmästelyitä, kun joskus Silvan 10 kk iässä demonstroin neuvolan lavuaariin, että miten se pisuhomma meillä oikein hoidetaan :D

   • elppis (Ei varmistettu)
    9.10.2013 at 20:32

    meidän neuvola kehotti alottamaan pottailun 10kk iässä. hämmästyivät kun ei oltu aiemmin aloitettu.

    • Kristaliina
     9.10.2013 at 20:46

     Oho, kylläpä nuo ohjeet vaihtelee!

    • Vierailija (Ei varmistettu)
     9.10.2013 at 22:21

     Heti potalle vaan, kun osaa istua. Mitä sitä pitemmälle lykkäämään? Välillä tuntuu, että lasten ei anneta kehittyä niin nopeasti, mihin olisivat kypsiä. Ennen kertakäyttövaippoja todella harvalla kolmevuotiaalla oli vaipat!

   • miraana (Ei varmistettu)
    9.10.2013 at 22:33

    Meillä neuvolassa (kaksi eri terveydenhoitajaa, kun sattui välissä vaihtumaan) ohjeistettiin, että potalle voi alkaa totuttamaan, kun lapsi osaa istua ilman tukea. Ja me aloitettiinkin vähän sen jälkeen, kun neiti oppi istumaan itse… joskus vähän ennen 8 kk:n ikää.
    Noh, pottailut sujui hyvin muutaman kuukauden, mutta nyt ei. Tyttö ei malta istua potalla hetkeäkään, vaan nousee koko ajan seisomaan ja lähtee siitä omille teilleen.. :D Täytti siis juuri 1v.

    • Celia
     10.10.2013 at 09:15

     Meillä ei ole koskaan käytetty pottaa, vaan alusta asti sellaista supistajaa pöntöllä. Ei pääse lapsi karkuun! ;) Eikä tarvitse tyhjennellä sitä pottaa. Yhh, yleisissä vessoissa joudutaan käyttämään pottaa (koska lapsi ei suostu pelkälle pöntölle ilman omaa rinkulaa), ja varsinkin niissä se tyhjentäminen puistattaa.

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   9.10.2013 at 22:25

   No jos tuota yöunien suhteen noudatettaisiin, meidän koululaistakaan ei olisi vielä tarvinnut potalle opettaa! Ei nimittäin ole yökuiva vielä. Päiväkuiva on ollut alle 2-vuotiaasta.

  • Celia
   10.10.2013 at 09:17

   Meidän lapsellamme oli jo joskus puolivuotiaana pitkä kausi, jolloin vaippa oli aina aamuisin kuiva. No, ollaan kyllä oikeastaan vessatettukin kolmekuisesta asti (itki itse pissahätäänsä). Ei kuitenkaan olla puolitoistavuotiaanakaan vielä saatu kokonaan vaipattomaksi ;)

 • Miitu (Ei varmistettu)
  9.10.2013 at 19:14

  Yhh, viime syksy… Alkaa luojan kiitos olla vaan haalea muisto. Meillä kun useamman kerran yöt vietiin läpi 3-5 unilla (pätkissä) lapsen vaatiessa syliä pahimmillaan kolme tuntia keskellä yötä. Kaks tuntia oli vakio: sitä ennen oli aivan turha kuvitella, että unet jatkuisivat. Eikä puhettakaan, että olisi voinut edes istua lapsi sylissä, vaan laulua ja pitkin asuntoa kävelyä riitti. Unikouluakin yritin huonolla menestyksellä, kun en yksinkertaisesti jaksanut yksin sitä rumbaa miehen ollessa töissä. Lisäksi ahdisti jo valmiiksi kerrostaloasunnossa se lohduton huuto, mikä alkoi, jos yritti omaan sänkyyn laskea. Tai vanhempien sänkyyn ottaminen viereen. Session lopulla saattoi pystyä istua keinutuoliin lapsi sylissä. Lattiaan/kattoon koputtelut ei auttanu, kun yritti kipeää/syystä-X itkevää lasta rauhotella. Ei kuulu vanhemmuuden huippuhetkiin.

  Uskon kyllä, että meillä noi viime syksyn huudot, johtui osaksi ihan oikeasti niistä hampaista (nää pahimmat yösessiot päättyi hammasurakan loppumiseen). Viiteen kuukauteen neljä poskihammasta, kulmat ja toiset yläetuhampaat, nii johan toi tuntuu. Lisäksi kielenkehitys eteni siinä kohdin harppauksittain, joten luulen myös pään sisällä käyneen melkoisen myrskyn, kun lapsi käsitteli kaikkea päivän aikana oppimaansa – ja eroahdistusta. Vaikka meillä oli pehmeä lasku ”hoitouraan” isoäidin hoitamana, niin siitä huolimatta päivisin oltiin erossa se kuusi tuntia.

  • Miitu (Ei varmistettu)
   9.10.2013 at 19:16

   Jehna, ku huonoa kieltä, mutta eiköhän se asia jotakuinki tullu ilmi…

  • Kristaliina
   10.10.2013 at 18:06

   Voi kurjuus – tää kuulostaa kyllä niin niin hurjalta. Onneksi on takana päin! Ihan rehellisesti sanottuna jos meille tulisi nyt tuollainen ”kausi”, en kyllä tiedä, miten jaksaisin… Uhh.

   Hurjalla tahdilla kyllä nuo hampaat, hui! Silvalla on vasta neljä edessä ylhäällä ja alhaalla ja yksi poskihammas. Tänään kyllä tuli kuolaa niin, että ihme jos ei ole kohta taas uusi tulossa :)

   • Miitu (Ei varmistettu)
    10.10.2013 at 21:29

    Se onni näissä(kin) asioissa on, että niitä ei voi ennustaa. Ainakaan täysin ja aina. Siihen sopeudutaan, mitä kullakin hetkellä on. Monta kertaa olen miettinyt esimerkiksi hyvin sairaiden lasten vanhempia, että miten ihmeessä he jaksavat. Viimeisimpänä mietin tänä aamuna vuorotyötä tekeviä yh-vanhempia. Tuon viime syksyn tilannetta helpotti huomattavasti se tieto, että tiesi sen loppuvan vielä jonain päivänä.

 • Annuskainen (Ei varmistettu)
  9.10.2013 at 20:42

  Meillä yöheräilyt jäi reilun vuoden iässä, kun tuskastuin yöimetyksiin. Siinä vaiheessa niitä oli kyllä enää yksi per yö. Korvattiin tissi vesihuikalla, joka sekin jäi aika pian pois, ja siitä lähtien poika on nukkunut läpi yön. Enimmäkseen, toki nyt välillä heräillään edelleen. Yöpissailuja ei ollut ollut enää pitkään aikaan, vaippa kastui vasta aamulla heräillessä/imetyksen yhteydessä (imetin lähes kaksivuotiaaksi), ja nyttemmin (nyt 2,5v) on ollut jo pitkään kuiva, eli aamupissa tulee pottaan. Paitsi jos vanhemmat ei jaksa heti herätä… :) Monenlaisia uniongelmia ja niiden ratkaisuja on ja voi olla, kukin taaplaa tyylillään.

  Mieheni perheessä on aina nukuttu perhepetissä, vanhemmat ja lapset. Hän itse nukkui vanhempien vieressä 11-12-vuotiaaksi, alkuun yhden isomman sisaruksen kanssa ja sittemmin tuli vielä kaksi pienempää sisarusta. Lisäpaloja sänkyyn tarvittiin eri vaiheissa, mutta kuulemma kaikki nukkuivat pääasiassa hyvin.

  Meillä tuo 2,5-vuotias nukkuu nyt omassa sängyssään meidän kanssa samassa huoneessa, ja tulee jatkamaan kun pian syntyy pieni sisarus, jolle tulee sivuvaunu meidän parisängyn viereen. Minä nimittäin olen huonouninen, ja ihan esikoisen vauva-aikojen jälkeen aloin nukkua tosi huonosti kun lapsi pyöri siinä välissä. Joten tämä on hyvä ratkaisu meille. Toivotaan vaan, että vauva ei valvota isoveljeä…

  Suosittelen tuota Unihiekkaa etsimässä kyllä minäkin, antoi paljon ajatuksia lapsen (ja myös aikuisen) unesta ylipäätään!

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  9.10.2013 at 20:49

  Meillä yleensä nukutaan läpi yön, joskus 12 tuntiakin putkeen, mutta yleensä sellainen 10-11h (mitä nyt sit vaipat falskaa aamulla niin että sänky on märkä ja lapsen unet katkeaa). Mut-mut, vitsi te ootte näppäriä jos te onnistettu lapselta vaihtamaan yöllä vaipan (A) niin ettei lapsi herää (meillä vaipan vaihto tehdään jos on ihan pakko, ts. yö on mennyt jo plörinäksi ja vaippa täynnä ja toiveissa on ett vaipanvaihto saisi edes pidemmät aamu-unet, syystä että lapsi herää vaipanvaihtoon ja edessä on piiitkä nukahtamisen odotus) ja (B) ettei vaipanvaihtaja herää (multa ainakin katoaa unet sen siliän tien). Ei kyllä perhepeteillä, vaan lapsi nukkuu omassa huoneessaan, mutta silti. Vaipan vaihtoa välteltiin silloinkin kun samassa pedissä nukuttiin…

 • salallaa (Ei varmistettu)
  9.10.2013 at 21:36

  Meillä poikkeuksellinen levottomuus yöllä tarkoittaa sitä, että vaihtoon menee niin vaippa, yöpuku kuin petivaatteetkin. Pelkästään märkä vaikka ei siis unia haittaa, mutta sitten kun vaippa lainehtii pissaa niin että yöpukukin kastuu niin siihen levottomuuteen herää kyllä jo äitikin vaikkei perhepedissä nukukaan.

 • MinEna
  9.10.2013 at 21:51

  Meillä vähän toisenlaista tällä hetkellä: http://www.lily.fi/blogit/kasvukayrilla/uneton-espoossa-joskus-vaan-vahan-rankempaa :(

  Mutta hei kiva, että teillä nukutaan :D