Peruna on pyöreä

…sen tiedän joo. Ja myös soikea, ja ruoka ihan oikea. Mutta kertokaa nyt pliis ihan tumpelolle, miten tämä ”perunan taimien istutus” (hehe) nyt oikein menee!

Viime kesänä istutin lapsen kanssa ensimmäistä kertaa istutuslaatikkoon perunoita, ja perunavauvojen lisäksi saimme myös loppukesällä ihan oikeaa perunaa. Tadaa, täällä! Ja se oli mahtavaa! Lisää, lisää!

Viime vuonna istutimme jotain valmiiksi idätettyjä mitäikinäolivatkaan-perunoita, rautakaupan puutarhaosastolta löytyi siis valmis pussi. Näppärää!

Mutta nyt… Äh. Olen googlaillut sen verran, että perunoissa kannattaisi käyttää sertifioitua siemenperunaa, sillä kaupan perunat saattavat kai tuoda mukanaan jotain piileviä tauteja. Mutta niinpä vaan en ole onnistunut saamaan yhteenkään rautakauppa- tai puutarhakauppatilaukseen niitä siemenperunoita tilattua, ovat olleet loppu tai ”ei tällä alueella” tai mikä onkaan ollut sitten syynä. Eikä nyt yhden perunapussin takia viitsisi maksaa jotain 29-59 euron kotiintoimituskustannuksiakaan…

Onko tämä nyt sitten ihan kamala moka, jos kuitenkin kokeilee kaupan perusperunoista? Jos nyt oikein jostain (lähde tuntematon) tavasin, niin mahdollisesti ne piilotautiset kaupan perunat voivat pilata koko perunamaan –  mutta jos maa on nyt vain tuollainen istutuslaatikon multakasa, niin siitäkin kai sitten selviäisi vaan vaihtamalla ensi kesäksi ne mullat. Vai…?

Perunatietäjät, huhuu!

Googlaan samalla vieressä ja Joel naureskelee, että on olemassa tosiaan Perunantutkimuslaitos.
”Mitä sä teet työksesi?”
”Mä oon tutkija.”
”Mitä sä tutkit?”
”Perunaa.”

No hei ihan hyvä tutkimuskohde!

Ja sitten tuo idätyshomma. Mun äiti kertoi, että perunat (pohjoisessa) idätettiin laittamalla ne sängyn alle pimeään itämään joskus pääsiäisen aikoihin. (ups, myöhässä?) Laakeaan astiaan, ei liikaa päällekkäin.

Mutta ystäväni google kuitenkin kertoo, että valoisassa olisi kuitenkin parempi. Sitten sanotaan, että peruna idätetään valoisassa viileässä paikassa (8-12 astetta), mutta toisaalta että lämpötilan nousu tarkoittaa idätysajan lyhenemistä noin viikolla (lähde: perunantutkimuslaitos). Esimerkiksi täällä (Kotipuutarhurin perunaopas) sanotaan, että valoidätys on paras.

Ja (sama lähde täällä) että ”helpoin laskutapa on summata päivittäiset idätyslämpötilat (vuorokauden keskilämpötila) neljä astetta ylittävältä osalta, kunnes lämpösumma on sopiva. Aikaiset lajikkeet tarvitsevat vähemmän lämpösummaa kuin myöhäiset.”

HELPOIN?!?!?!?!?!

Mä en tiennytkään, että perunan kasvattaminen on matematiikkaa.

Kaikki asiantuntevat ja keskenään ristiriitaiset ohjeet opiskeltuani lopputulos on nyt sitten tämä:

Ahhahaha. Olisin päätynyt samaan, jos olisin vain jättänyt kaikki ohjeet lukematta ja unohtanut perunat pöydälle.

Ja tuosta vaan sitten sopivan sään tullen (tämän ”hyytävän hyrrän” jälkeen) nämä maahan. Sillä selvä.

Mutta siis sanokaa nyt jotain pliis. Meneekö ihan metsään perunamaahan?

Viime vuodesta opittiin muuten sellainen juttu, että nyt ei tungeta samaan istutuslaatikkoon liikaa. Viimeksihän meillä oli yhdessä isossa laatikossa kaksi riviä perunaa JA porkkanaa (tässä tulos) JA salaattia. Tällä kerralla laitetaan laatikkoon (80*120) pelkkää perunaa. Porkkanat saivat sitten oman pienemmän syvän laatikkonsa.

Paljonkohan noita perunoita sitten tuollaiseen laatikkoon laitetaan…? Olen lukenut, että 30 cm voisi olla istutusväli, ja rivien väli 80 cm. Että ei tuohon sitten kovin monta mahtuisi! Viimeksi änkesin puolikkaaseen laatikkoon kymmenkunta. Jos laittaisi saman verran koko laatikkoon? Mutta koko laatikkoon kymmenkunta vaikuttaisi vaan jotenkin tosi vähältä…

No, tässä läjässä (kilon pussi) on 15 perunaa. Ehkäpä nämä kaikki yhteen laatikkoon, vai…?

Itää jo? Taikaa!

16

You Might Also Like

  • Tilia
    13.5.2020 at 12:44

    Minun kokemukseni mukaan kasvatuslaatikkoon voi yleensä laittaa vähän tiheämpään kuin maahan perustettuun kasvimaahan. Yleensä parempi multa on kasvatuslaatikossa (ainakin alkuvuosina). Ei mitään isoa vahinkoa tapahdu, jos käyttää kaupan perunaa. Älytöntähän se on joku iso siemenperunasäkki ostaa, josta menee hukkaan valtaosa. Itse idätän valoisalla, mutta huoneilmaa viileämmällä verannalla. Ja idättämättäkin voi maahan nakata, ei se ole niin tarkkaa, mutta kestää vain vähän kauemmin saada satoa. Ylipäänsä kannattaa laatikoissakin pitää jonkinlainen viljelykierto, ettei ole aina samaa kasvia samassa laatikossa.

    • krista
      13.5.2020 at 12:47

      Jesh, kiitos tästä! Eli ehkä tämä kaupan pussi ja 15 perunaa on just hyvä!

      Käyköhän muuten viljelykiertoon sellainen, että vähän vaan vaihtaa noita laatikkojen multia…? Mä nimittäin tein niin :D Noiden aiemmin kylvettyjen kanssa siis, eli porkkanat ja herneet on jo istutettu. Eli laitoin joukkoon ehkä puolet uutta multaa ja osin miksailin eri laatikkojen (viime vuonna laitettuja) multia keskenään.

      • Sari
        15.5.2020 at 17:39

        Viljelykierron yksi ajatus on kai, että jos sattuisi iskemään jotain kasvitautia niin seuraavina vuosina on kierron mukaan vuorossa sellaisia kasveja, joille edellisen vuoden kasvilajin taudit ei iske. Sen kannalta homma taitaa mennä metsään jos sekoittelee mullat 🤔

  • Hanna-Marleena
    13.5.2020 at 12:46

    Se saattaa olla tarkkaa puuhaa tuo istutusajankohta. Meillä kotona pohkoisessa potut istutetiin kun tunturissa on seitsemän lumipilkkaa näkyvissä. Nyt voi olla että jos pottuja haluaa istuttaa se saattaa olla juhannuksen jälkeen, siellä kun on vieläkin metri lunta. Jäiden lähtöä ennustetaan ihan toukokuun lopulle ja tulvahuippu arvioitu kesäkuun kahdelle ensimmäiselle viikolla.

    • krista
      13.5.2020 at 12:52

      Ihana ajankohtamääritys, ”seitsemän lumipilkkaa tunturissa”, ai että mä tykkään tällaisista <3 Mutta joo, tutut tosiaan vielä hiihtää siellä pohjoisessa eli siellä ei taida olla peruna-aika ihan vielä :D
      -
      Me istutettiin perunat viime vuonna (näppärä tarkistaa blogista) jo huhtikuun lopussa. Sit 25.7. yritettiin katsoa tuloksia, mutta siellä ei ollut (vielä) muuta kuin varsia ja "vauvoja". Jätettiin vielä maahan kuukaudeksi ja lopullinen nosto oli sitten 20.8. (ja viikkoa myöhemmin muistaakseni loput) ja silloin oli just hyvin kasvaneet. Eli tosi hitaasti jotenkin kasvoivat, mutta ei sillä mitään väliä, kun perunoita kuitenkin lopulta saatiin <3

  • Essi
    13.5.2020 at 12:48

    Kai se isoin ongelma on, että jos se tauti lähtee siitä teidän laatikosta leviämään jonnekin muualle vaikka lintujen mukana. Ja mihin sen tautisen maa-aineksen sitten lykkää myöhemmin? En ole mikään asiantuntija, mutta muistelisin jonkun muunkin viljelykasvin voivan saada samoja tauteja kuin peruna?

    Itse viimeksi ostin torikauppiaalta siemenperunat, laatikkoon olen muistaakseni istuttanut 6 perunaa ja se oli aika paljon.

    • krista
      13.5.2020 at 12:56

      Ahaaaa, ai tuollainenkin pointti, hmm…? Tätä pitää vielä sitten miettiä!

      Maa-aineksen voisi varmaan laittaa ihan sorttisäkkiin tai jopa sekajätteeseen viime kädessä…? Kun sitähän ei tosiaan ole tuollaisessa istutuslaatikossa kovin paljon, perunamaassa olisi sitten ihan eri juttu.

      Torikauppiaalta tai puutarhamyymälästä varmasti saisi hyvin siemenperunaa ja normaalioloissa varmasti tuolta ostettaisin! Viimeksi just rautakaupan puutarhaosastolta. Mutta me ei koronan takia mennä tänä kesänä tuollaisiin paikkoihin :)

  • Anna
    13.5.2020 at 12:55

    En ole asiantuntija, mutta pari kesää olen kasvattanut perunaa ihan vaan Orthexin 60cm muoviruukussa parvekkeella. Muistaakseni joku neljä perunaa kerralla ruukussa. Ollaan saatu aika pieniä pottuja että joko olen nostanut ne liian aikaisin tai sitten on liikaa samassa ruukussa. Tai jopa vähän molempia. Minusta tuo 10 ei kuulosta ollenkaan vähältä.
    Mitä tuholaisiin tulee niin olen käyttänyt ihan kaupan perunoita. Järki sanoisi että tällaisissa kasvatusastioissa senkun aihtaa mullat. Muistelisin ehkä jotain että ylipäätään perunaa ei pitäisi kasvattaa montaa peräkkäistä vuotta samassa pellossa. Lapsuudessa vaarillakin oli joka vuosi eri pelto perunalla. Mutta ihan amatööriunnikko olen kyllä :D Ja siis yleensä olen käyttänyt jääkaapissa itämään päässeitä perunoita.

    • krista
      13.5.2020 at 13:03

      Joo mä googlatessa törmäsinkin näihin ”ämpäriperunoihin”, jotenkin tosi ihana ajatus!

      Kaupan perunoiden käyttäminen taitaa olla varmaan aika yleistä…? Ainakin näin ”pienkasvattajilla”. Jos ihan isompaa perunamaata laittaisi, niin varmasti sitten vieläkin tärkeämpää käyttää tuollaista sertifioitua siemenperunaa! Ja joo näin mäkin olin lukevinani, että just sitä ”viljelykiertoa” kannattaisi harjoittaa!

  • Tuisku
    13.5.2020 at 13:27

    Kyllä perunannostossa kunnon rusetti pitää olla! Ps. Mä kyllä uskaltaisin ihan kaupan perunasta laittaa kasvamaan.

    • krista
      13.5.2020 at 13:29

      Tyyli ennen kaikkea <3
      -
      Ps. Meidän tuiskulainen oppi tänään lukemaan!

  • JK
    13.5.2020 at 14:24

    Hankkijan myymälästä on ainakin pari vuotta sitten saanut pieniä, jopa 1kg siemenperunapusseja, mutta tuosta kotiinkuljetusmahdollisuudesta en osaa sanoa. Siellä ollaan kyllä yleensä erittäin palvelunhaluisia, että kannattaa soittaa ja kysäistä (: Mua markettiperunassa vaivaisi se etten tietäisi lajiketta, koska se vaikuttaa aika merkittävästi sitten siihen kasvukauteen ja milloin ovat valmiita nostettavaksi yms. Isovanhempani viljelevät joka vuosi perunat maalle ja usein ollaan heitä istutus tai nostohommissa oltu auttamassa, jos on vaan ollut mahdollista, mutta en nyt mikään perehtynyt asiaan ole. He valikoivat siemenperunat talvenjälkeen jääneistä ruokaperunoista ja ostaa vaan täydennysperunaa siihen lisäksi puutarhamyynnistä.

    • krista
      13.5.2020 at 15:54

      Hankkijalta oli ainakin kasvien toimitus verkkokaupassa keskeytetty ruuhkan vuoksi :( Toisaalta niin oli Plantagenillakin jossain vaiheessa, mutta sitten se taas avautui ja sieltä tilattiinkin takapihalle tulevan kukkapenkin tarvikkeet. (mutta siemenperunaa sieltä ei saanut jostain syystä meidän alueelle) Jos olisi sitten taas enemmän tilattavaa, voisi soitella ja kyselläkin – nettikaupassa Hankkijallakin sanottiin, että siemenperunaa saisi vain myymälästä, mutta ainahan sitä tosiaan voisi kysäistä :)

      Hihi ja tuossa markettiperunassakin tietysti olisi sanottu se lajike pussissa, mutta enpä mä tietysti sitä lueskellut :D Viime vuonnahan meillä kävikin niin, että tosiaan peruna ei ollut kasvanut vielä ollenkaan siinä vaiheessa, kun me luultiin, vaan vasta kuukautta myöhemmin. Ehkä tuota pääsisi jotenkin tosiaan paremmin arvioimaan, jos tietäisi lajikkeen :D

  • A
    13.5.2020 at 14:45

    Mä joskus kasvatin parvekkeella jääkaapin lokerosta löytyneitä itäneitä perunoita partsilla ämpärissä (pari perunaa per ämpäri). Hyvin kasvoi ja satoa tuli yhden aterian verran per ämpäri :D

    Mä luulen että mitä enempi perehtyy asiaan, niin sitä monimutkaisemmaksi menee. Mutulla en jaksa uskoa että kaupasta ostettu suomalainen peruna voisi olla suuri pahis (mutta voinhan olla väärässä). Vähän sama juttu on (korona-ajan hurahduksessani) juurileivonnassa. Paaaaaaljon ohjeita ja ”tee näin, älä tee noin”, desinfioi purkkeja, keitä ja jäähdyttele vesiä, käytä vastajauhettuja jauhoja, punnitse grammalleen jne jne. Mä suuripiirteisenä ja laiskana onnistuin saamaan aikaiseksi kelpo juuren skippaamalla lähes kaikki hifistelyt (aloitin hifistelyohjeella ja hermot meni, ja päätin että jossei mun laiskalla tavalla onnistu niin olkoon). Mutta hah, mun ja pekka-juureni yhteiselo sujuu aivan mainiosti, mä ruokin mutulla ja pekka kuplii just sopivasti niin että saadaan herkkuleipää (ja juuritaikinan tekoon sitä vasta sääntöjä piisaakin, hah, ja anarkisti voi niitäkin ihan rauhassa soveltaa, hyvää tai suorastaan priimaa pukkaa, ainut mikä on tärkeää on että antaa juurelle aikaa ja kah, sitähän meillä korona-ajassa piisaa kotosalla kököttäessä).

    Kivoja viljelyhetkiä!

    • krista
      13.5.2020 at 15:56

      Mäkin alan nyt tässä taipua tähän ”fiilispohjalta!”-ajatteluun. Voi tietty hifistellä, jos haluaa just vaikka optimaalista satoa, mutta mäkin veikkaan, että myös kokeilemalla pääsee pitkälle ja ainakin yrityksen ja erehdyksen kautta! Niinhän me tavallaan tehdään muutenkin tuolla pihalla, tehdään vaan ja katsotaan, että mitä tapahtuu. Joskus onnistuu ja joskus ei :)

      Hihi mulle tuo juurihomma on jotenkin aivan totaalimysteeri :D Ootko sä siis itse nimennyt sen Pekaksi…? :D :D :D Ihana!

  • Jaana
    13.5.2020 at 15:36

    Ei sen tarvi olla niin vaikeaa. Mä olen monena vuonna istuttanut ihan kaupan ruokaperunoita, jotka on jääkaapissa itsekseen alkaneet itää. Jos istutusajankohta menee myöhäisemmäksi, sitten vaan satoa saa hiukan myöhemmin.

    • krista
      13.5.2020 at 15:57

      Mahtavaa! Turha hifistely siis veks ja Perunantutkimuslaitoksen sivut kiinni täälläkin :D Fiilispohja muutenkin sopii mulle paremmin :D

  • Puutalon asukas
    13.5.2020 at 18:14

    Komppaan Jaanaa. Hyvin on satoa tullut, kun on jääkaapissa itämään päässeet perunat nakannut lavakaulukseen (2 päällekkäin). Oon laittanut noin 10 perunaa ja se on ollut passeli :)

  • Ellie
    13.5.2020 at 18:51

    Täytyypä itsekin testata parvekepottuja tänä vuonna!:)

    Täältä löytyy lisätietoja sertifioiduista siemenperunoista, niitä kannattaa kyllä käyttää: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/kasviala/Siemenet/siemenperunan-tuotanto/

  • Mia
    13.5.2020 at 19:44

    Satoa on saatu reilu 20 vuotta,kun on maahan nakattu loppu keväällä jääkaapista ja kellarista itäneet potut. Ihan siis kaupan ruokapotuista .

  • Kirmi
    13.5.2020 at 20:24

    Olen saanut hyvin perunoita itämään, kun unohdin ne kaupan pikkupussissa kestokassiin ruokapöydän alle pidemmäksi aikaa. Upeasti olivat itäneet siellä. Toki tarkoitus ei ollut niitä idättää vaan syödä, mutta ainakin onnistuin hienosti kasvatustyössä. ;) toivotaan, että saatte hyvän perunasadon.

  • Salmar
    13.5.2020 at 21:27

    Perunan kasvitaudit on ikäviä kavereita ja voi pahimmillaan pesiytyä maaperän eikä niitä saa pois. Kasvilaatikko on minusta eri juttu kun se multa on kuitenkin erillään ja sen voi hävittää.

  • Aino
    13.5.2020 at 23:50

    Mä oon muutaman vuoden haaveillut pottumaata omalle pihalle ja nyt koronakeväänä saatiin se aikaiseksi, n. 2*4 m perunapeltoa! Olen siis lueskellut ohjeita :D ainakin niissä mitä mä oon lukenut on sanottu että voi käyttää ihan kaupan perunoitakin. Ja idätys tosiaan valoisassa, noin 10 asteessa. Kaupan potut vaan on tässä vaiheessa vuotta myöhäisiä lajikkeita, joten niistä ei saa varhaista satoa :) K-raudassa oli ihan 1 kilon pussista alkaen siemenperunoita, sen verran olen tänä keväänä käynyt kaupassa :D laitettiin ekan kerran myös sipulia maahan!

  • Maini
    14.5.2020 at 15:30

    Annalassa toimiva Hyötykasviyhdistys ylläpitää Alku & Juuri -puotia Mechelininkadulla. Se on nyt suljettu toistaiseksi, mutta verkkokauppa toimii!

    Itse en oo koskaan kasvattanut pottua edes parvekkeella, mutta kukkien, tomaattien yms. siemenet hankitaan aina tuolta. 🤗

    https://hyotykasviyhdistys.fi/tuote-osasto/istukkaat-ja-sipulit/

  • Jenni M.
    16.5.2020 at 13:07

    Viime vuonna pistin toukokuun alussa pöydällä idätetyt kaksi ruokakaupan perunaa laatikon lyhyelle sivulle. Loppukesästä saatiinkin sitten kaksi kattilallista isoja perunoita niistä. :)
    Nyt yritin pöydällä idättää, mutta rupesivat vihertää. :( Pari jääkaapissa itänyttä työnsin jo multaan, mutta voi olla että yöpakkaset ja lumisateet vei ne. Nyt taas pari pottua yrittää itää pöydällä.