Onko tämä nyt se ikäkriisi?

Vuosi vaihtui eilen.

Siis henkilökohtainen tässämaailmassaolemassaolon vuoteni.

Olen aina sanonut, että en ole koskaan kokenut mitään ikäkriisejä. Olen ollut lähes aina oikeassa iässä – vain ministi alle täysi-ikäisenä olin hetken aikaa liian nuori. Sen jälkeen kaikki ikävuodet ovat tuntuneet just sopivalta. En ole kriiseillyt, että olisin saavuttanut liian vähän tai liikaa. Minulla ei ole ollut itseasetettuja tai ympäristön heijastelemia ”tässä vaiheessa pitäis jo” -odotuksia.

Kaikki hyvin.

Paitsi viime aikoina – mystisesti juuri tämän syntymäpäivän ympärillä, kuinka ollakaan – olen alkanut tehdä erinäisiä laskutoimituksia.

Paljonko minulla on aikaa? Joo, siis todella: paljonko minulla on aikaa ennen kuin kuolen? Haha sellaista mä kuulkaas mietin! Ja jos lopetetaan (suurin) liiottelu, lasken pikemminkin sitä, että paljonko minulla on peliaikaa ennen kuin olen fyysisesti tai henkisesti pois pelistä?

Oikeastaan enemmän kuin ikä tähän vaikuttaa tietysti omien läheisten ikääntyminen. Olen kuullut sanottavan, että silloin sitä tuntee itsensä todella aikuiseksi, kun edellistä sukupolvea ei enää ole.

Joten niinpä lasken: entä jos minulla asia x, niin kuin henkilöllä z? Tai entä jos y, niin mitä sitten? Minkä ikäinen henkilö q oli, kun hän teki asian w?

Esimerkiksi minkä ikäinen oli äitini, kun kävimme matkalla Miamissa? Minkä ikäinen minä silloin olin? Minkä ikäinen isoäitini oli? Jos minä olisin samanikäinen kuin äitini silloin, olisivatko lapseni nuorempia vai vanhempia kuin minä olin, entä äitini verrattuna isoäitiini silloin? Miten paljon jokaisella asiaankuuluvalla henkilöllä on ollut sitä aikaa lapsuusmuistojeni a, b, c tai d jälkeen?

Minkä ikäisiä lapseni olisivat, jos minä olisin sen ikäinen kuin henkilöt e, f tai g tehdessään asiat h, i tai j? Ja just se olennainen: paljonko silloin olisi vielä jäljellä sitä elämänpeliaikaa?

Omista aiemmista elämävaiheista voi myös repiä matemaattisen laskutehtävän jos toisenkin. Kuinka pitkä matka minulla on kulunut siitä, kun istuin Vanhan baarijakkaralla ja kerroin silloisen kuvitellunpoikaystäväni työkaveribaarihenkilölle, että mä muuten täytän tänään 20 vuotta? Jos katson elämää eteenpäin, minkä  ikäinen olen silloin, kun saman verran aikaa on kulunut toiseen suuntaan. Entä minkä ikäisiä kukin kolmesta lapsesta on silloin? Kuinka monta vuotta on siihen, että kukin kolmesta lapsesta on siinä baarijakkaratapausiässä ja minkä ikäinen minä olen silloin – ja paljonko minulla on sitä peliaikaa vielä silloin?

Voin sanoa, että laskettavaa riittää ja aina voi unohtaa (kääk, onko se jo jokin hälytysmerkki?) ja aloittaa laskemisen alusta. On ainakin tekemistä aamuyön tunteihin.

Ehkä enemmän kuin ikäkriisi se on jonkinlainen elämän kuvitellun takarajan – apua, nyt sana deadline sopii tähän vähän liian hyvin – tiedostaminen.

Että pitäisikö tässä niinku siis ottaa joku loppukiri? Ja mitä jos ei jaksa? Onko se sitten se keski-ikä, että ei jaksa edes kirittää ennen kuin kuolee, ha. Siellä reilaamassakin piti käydä parikymmpisenä, mutta se jäi. Yhtäkkiä tajuan, mitä puhutaan viidenkympin villityksenä. Elä nyt äkkiä, kun vielä ehdit.

Okei hengitä, hengitä syvään. Ei olla vielä siinä.

Moottoripyörän ostamiselta minut säästää se, että haluan pysyä hengissä olen aivan hurjan tyytyväinen omaan elämääni. Meidän perheen elämään ja kaikkiin perheenjäseniin. En halua jotain muuta, vaan haluan mahdollisimman paljon juuri tätä.

Ehkä minut tuollaiselta kliseevilliintymiseltä pelastaa myös se, että olen jo ennen lapsia ehtinyt tehdä niin paljon. Olen jo hypännyt laskuvarjo selässä lentokoneesta, hymissyt ”om”:ia intialaisessa ashramissa ja pokannut netistä nuoremman miehen. (menin sen kanssa naimisiin ja tein kolme lasta – juuri nyt tämä nuori mies laulaa tuolla keittiössä vauvalle Muumihumppaa)

Joten todennäköisesti päädyn tässä sellaiseen kökkötraktoriajatukseen kuin elämän joka päivästä nauttimiseen. Jepjep, täällä ollaan taas. Ei tullut mitään uutta tähänkään postaukseen, sori. Mutta eikö parasta kuolemanajatuksentorjuntaa ole juuri se eläminen?

Ei välttämättä kuin viimeistä päivää, vaan onnellisena joka päivästä.

*ja sitten vaan lasken tähän, että kuinka monta vuosikymmentä mulla on vielä aikaa tehdä niin*

PS. Aion silti lähteä reilaamaan lasten kanssa. Ja kiertämään Uutta-Seelantia matkailuautolla. Nukun kuitenkin ehkä päiväunet ennen kuin lähden.

66

You Might Also Like

  • A
    4.5.2023 at 18:51

    Vanhempien vanheneminen saa todellakin aikaan kaikenlaisia pohdintoja. Täälläkin on ollut pohdintaa ihmiselon vuosista ja rajapyykeistä ja on iso tarve pitää huoli fyysisestä kunnosta (henkisestä myös, mutta omassa suvussa fysiikka on pettänyt ensin). Olen miettinyt sitä, kuinka omat mummoni olivat jo 60-vuotiaina selkeästi vanhuksia, oma äiti taas pitkälti yli 70-vuotiaana tuntuu vähemmän vanhukselta. Ja sitten on vielä isäni, joka kuoli ennen 60-vuotispäiväänsä. Siitä on jo aikaa ja nyt kun itsellä on tuohon ikään 15 vuotta, tuntuu se ihan kamalan nuorelta, elämältä joka loppui ihan kesken. Silleen myös kauhistuttavaa, vaikka toisaalta mun suvussa naiset ovat yleensä pitkäikäisempiä ja miehet ovat sitten olleet vähemmän. Yhden läheisen kanssa on myös huomannut miten nopeasti kunto voi muuttua ja miten rajusti. Pistää todellakin pohtimaan lähipiirin tärkeiden vanhusten tulevia vuosia.

    Isän kuolemasta lähtien olen miettinyt, että onko parempi lähteä ns. saappaat jalassa tavallisen päivän päätteksi niinkuin isäni (jolloin jäähyväiset jäävät tekemättä ja jotain jää ehkä sanomatta) vai niin että asia on tiedossa etukäteen. En tiedä vastausta, mutta koitan elää läheisten kanssa niin, että jokainen päivä voi olla viimeinen ja siksi tärkeät asiat kannattaa sanoa heti … ja muistaa elää :)

    • krista
      4.5.2023 at 19:18

      Voi kuule, juuri tätä samaa KAIKKEA, mitä tässä kirjoitat, mullakin päässä on pyörinyt. Ja tuota viimeistä myös – eikä siihen ole vastausta. Joskus tuntuu, että saappaat jalassa voisi olla armollisempaakin, toisaalta hiipuessa saa antaa pitkät (tosin joskus raastavatkin) jäähyväiset. En tiedä, en tiedä… Toivottavasti joskus taaksepäin katsoessa katsoo tyytyväisenä ja ns. kaikkensa antaneena elämäänsä taakse päin.

  • Öö
    4.5.2023 at 21:00

    Minä hautasin vanhempani ennen omien lasten saamista. Olin omassa mielessäni keski-ikäinen 32-vuotiaana, koska olin puolivälissä äitini elämän pituista elämää. Ja jos elän saman verran niin yli puolenvälin ollaan reilusti. Kyllä se vanhempien kuolema toi elämään sellaista tietoisuutta, että olet vuorossa seuraavana.

    Näin tukevasti keski-ikäisenä kyllä huomaa ajan kulun kiihtyminen. Äsken oli joulu ja nyt jo pian kesä. Ihan äsken naapuri sai vauvan, ja nyt se jo menee eskariin. Toivoisin pysyväni elämässä mukana, koska lapset tarvitsevat minua vielä pitkään. En silti kykene siitäkään huolimatta elämään kovin terveellisesti.

    Toivon silti tekeväni valintoja, jotka tekevät minusta tyytyväisen kuolinvuoteellani. Että muistaisin elää joka päivä.

    • krista
      8.5.2023 at 09:19

      Joo siis aikahan kuluu ihan hurjalla vauhdilla! Mutta niin se ehkä kului ennenkin, vai kuluiko…? :D Ehkä sitä ei vaan muista :D

      Just tuo ajatus mullakin on keskeisenä: että toivoo pysyvänsä elämässä pitkään just lasten takia. Se on tavallaan just se, mitä nämä munkin laskutoimitukset ovat! Jännä, ettei sitä silleen itseään ajattele (minä ainakaan), että MUN pitäisi ihan kamalasti mitään ”suorituksia” elämään saada. Vaan nimenomaan olla läsnä lapsille mahdollisimman pitkään ja terveenä <3
      -
      Toi on ihan älyttömän hyvä pointti nuo viimeiset lauseet. Sille komppaus sataprosenttisesti.

  • Lilah
    4.5.2023 at 21:23

    Mulla pohdinnan käynnisti joku lehtijutussa ollut eläkeikälaskuri: janakuvio näytti hyvin selvästi, että naisten eliniän odote huomioiden nyt ollaan puolivälissä. Jäljellä olevasta puolet on työelämää, puolet eläkepäiviä.

    • krista
      8.5.2023 at 09:20

      Jaiks, tuollaiset janat pitäisi kieltää! :D

  • Piupali
    5.5.2023 at 12:44

    Ja kun omat isovanhemmat ovat kaikki kuolleet nuorina, selkeästi alle elinajanodotteen, niin sitä itsekin tuntuu keski-ikäistyvän aikaisemmin. Alitajuntaisesti olettaa, että sama kohtalo on omilla vanhemmilla – ja tadaa, myös itsellä! – edessä.

    • krista
      8.5.2023 at 09:22

      No tämähän se just on, että jotenkin sitä ajattelee itselleen samaa kohtaloa kuin aiemmilla sukupolvilla – vaikka ei se ihan täysin niin mene. Toki osittain perinnöllisyys jne jne jne. Mä oon tottunut jotenkin ajattelemaan, että meidän suvussa eletään tyyliin satavuotiaaksi! Ja porskutellaan terveenä pitkään. Sitten kun tuleekin ”vastakkaista todistusaineistoa”, se jotenkin pysäyttää. Että tosiaan se, että joku juhlii vielä satavuotissyntymäpäivänsä täysissä voimin, ei tarkoita samaa luksusta kaikille.