Minitirppa

Minivauvastamme on kasvanut mininapero. Taannoiset pullukkaposket ovat siis jo kaukaista historiaa, ja nyt kasvetaan taas ihan ikiomaa minitahtia siellä jossain kaaaaaukana normikäyrien alapuolella…

Jotenkin en osaa tästä kasvamisasiasta nyt ollenkaan huolestua – eikä eilisessä 10-kuukautisneuvolassakaan tunnuttu olevan mitenkään erityisen huolissaan, vaikka paino onkin kuulemma 12 % liian alhaalla (mitä ikinä sitten tarkoittaakaan).

14 prosentin kohdalla kuulemma tulisi meillekin lähete lääkärin kautta ravintoterapeutin neuvontaan niin kuin esim. HelloAochin ja M-M:n naperoille on tehty. Ja sekin olisi siis vasta neuvontaa ja tarkkailua, eli ei tässä mihinkään akuuttiin letkuruokintaan olla kai muutenkaan ryhtymässä :)

Neuvolan täti tietysti kyseli, miten ruokailut sujuvat – ja ”tosi-tosi hyvin” hän sai vastaukseksi. Koska niin ne meidän mielestä menevät. Silva syö soseita viisi kertaa päivässä ja siihen rintamaitoa päälle – ja määrä on niin paljon kuin naperolle sattuu maistumaan, pakkotyrkyttämiseen ei aiota ryhtyä. Ruokailut ovat meillä kivoja hetkiä, ja Silva syö iloisesti ja hyvällä ruokahalulla.

Painoa laskee varmasti tuo jatkuva vipeltäminen; kyllä tuolla kiipeilyvauhdilla parit kalorit palaa. Ja hei – jos äiti on 156,5 cm pitkä ja painaa 44-46 kg (ennen raskautta), niin ei tuosta jälkikasvustakaan varmaan kovin giganttista ole näillä geeneillä tulossa…

Myös motorinen kehitys on mun mielestä ihan normaalissa, etenkin kun tuo minitirppa on edelleenkin sen 6 viikkoa ”nuorempi” kuin muut ikäisensä. Täällä siis konttaillaan ja kiipeillään aktiivisesti. Kätten taputus taisi olla ainoa kohta, johon rastia ei saatu neuvolan ”kehitystaulukossa”. Ne kyllä viuhtovat kovasti, kun äiskä ja iskä taputtavat, mutta naperon kädet eivät vielä osu vahingossakaan toisiinsa. Sen sijaan meillä vilkutellaan kyllä oikein reippaasti.

No, jatkossa lorautetaan sitten vielä rypsiöljyä ruokaan pari kertaa viikossa, niin eiköhän ala se painokin nousta! ”Ihana tyttö, kaikki hyvin!!!”, lukee neuvolakortissa kolmella huutomerkillä. Ehkä se riittää :)

 

 

Missä mitoissa teillä mennään/on menty tämän ikäisenä? Ja mitä mieltä olette: huolestuisitteko te, jos 10 kuukauden ikäinen painaisi vasta n. 7,5 kg…? (pituus on 70 cm) Saa vastata rehellisesti – mä en aio nyt joka tapauksessa huolestua :)

 

 
Like

You Might Also Like

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  8.2.2013 at 06:16

  Meillä toi likka on kans menny aina siä – k äyrillä painonsa puolesta,mutta niin oon minäki lapsena. en myuista paljon paino silvan iässä mut nyt kohta 3vee ja painoo hippasen vajaa11kg ja pituutta metrin verran eli aika rimpula on:)

 • Hebs (Ei varmistettu)
  8.2.2013 at 10:32

  Meillä oli muistaakseni ylimääräinen lääkärintarkastus hieman yli puolivuotiaana pienikokoisuuden vuoksi. Olen itse aika lyhyt ja vauvana olin pieni, mutta oma tyttö oli vieläkin pienempi, vaikka syntyi täysiaikaisena ja söi ihan hyvin.

  Vähän ihmeteltiin, kun tytön isäkin oli ollut vauvana vähän isompi, mutta sitten löytyi anopin neuvolakortti 1950-luvulta ja siitä selvisi, että hän oli ollut aivan yhtä pieni ja siro täysiaikainen vauva kuin meidänkin tyttö.

  Nyt kolmevuotiaana tyttö on jo keskikäyrällä, vaikka pituus huiteli jossain normaalijakauman alapuolella silloin vauva-aikana.

  Minusta oli ihan ok käydä ylimääräisissä tarkastuksissa, kun itseäkin kiinnosti ne kasvutiedot. Tosin meitä ei kukaan kohdellut yhtään epäystävällisesti eikä tuntunut siltä, että neuvolassa epäillään, ettemme anna tarpeeksi ruokaa, niin kuin olen joistakin keskusteluista ymmärtänyt.

 • Vierailija/J.M. (Ei varmistettu)
  8.2.2013 at 10:42

  Hei, mä uskoisin että tässä kohtaa, jos missä, kannattaa ottaa linjat äidille ja kysyä miten sä oot itse kasvanut.
  Mun nyt neljävuotias tyttäreni kasvaa tasaisesti miinuskäyrillä, joskin todella siis tasaisesti omilla käyrillään ilman heilahteluja kumpaankaan suuntaan. Kun piirsin mieheni vanhan neuvolakortin pohjalta ”vanhanaikaiset” kasvukäyrät (niitä sai neuvolasta ihan pyytämällä), huomasin heti että on tytär tullut kasvun suhteen isäänsä. Plus että se käyrän piirtäminen oli hirveen jännittävää ja hauskaa :)

 • Celia
  8.2.2013 at 12:06

  Kasvukäyriä voi itse piirrellä myös täällä.

 • Jenn-
  8.2.2013 at 12:13

  Meidän jättilaisvauva (joka oli kyllä ihan normaalikokoinen syntyessään, himpun alle 3,5 kg) painaa 2,5 kuukauden iässä jo n. 6800 grammaa :D Oon kuullu (ehkä vitsillä?) sanottavan, että syötä sitä vähemmän, mutta se on musta vitsinäkin vähän huono. Neuvolan täti sanoo vaan, että hienosti kasvaa. Kaikki kasvaa omaan tahtiinsa!

 • iitu -
  8.2.2013 at 13:12

  On se jännä miten kirjotatkin aina just niistä asioista joita itekin satun millonkin pähkäilemään. Eilisen neuvolan jälkeen oon miettiny kovasti oisko syytä huoleen kun painokäyrällä oli tullut notkahdus alaspäin. Oon kuitenkin tullu siihen tulokseen että ei oo kun T on alkanu liikkumaan niin paljon että ei ihme jos kuluttaakin paljon. Painoa oli nyt 9kk iässä n. 8kg ja pituutta 71 ja rapiat. Viikonloppuna pojalla oli vatsatauti, joka varmasti myös vaikuttaa noihin mittoihin, ei oo nimittäin ruoka maistunut koko viikkoon. Tänään kun sain vihdoin syötettyä vähän kiinteitä niin alko taas oksentaminen, lääkäriin siis tiemme vie….:/

 • Maami (Ei varmistettu)
  8.2.2013 at 13:14

  Meidän tytön mitat 10kk neuvolassa: 8,7kg, 71,7cm.
  Nyt tyttö 1v 3kk ja painaa n.10kg (kotipuntarilla) ja pituutta en tiedä,mutta nyt on ihan selvästi tullu kasvupyrähdys!

  En ole huolestunut, vaikka painoa ei ole tuon enempää, selväähän se on että kun liikkuu ja touhuaa koko ajan ja pituutta tulee niin paino hidastuu..enkä olisi sinunkaan tapauksessasi huolestunut..tai siis Silvan;D jos tyttö voi hyvin ja on virkeä ja syö hyvin niin silloin ei pitäisi olla hätää!

 • Kippuralla
  8.2.2013 at 19:39

  Mulla ei ole tässä nlakortteja. V on meidän isoin vauva, 4.4kg/53cm Isoveli oli 3.7kg/53cm. Nyt 2v synttärit lähenee ja on 10cm isoveljeään lyhyempi, vaikka syntymämitat oli katraan isoimmat :) että niin ne samankin perheen lapset kasvaa omaa tahtiaan.
  V tosin muistaakseni oli 9kg/72cm, paljoa pienempi ei oisi voinut ollakaan kun niin isona syntyi.

 • AryaC (Ei varmistettu)
  9.2.2013 at 03:47

  Meidän pikku neiti (nyt 15kk) oli vuoden (!) ikäisenä n. 70cm ja 7400g. 9kk kohdalla lääkäri (jenkki”neuvola”) oli kovasti sitä mieltä, että neiti sai liian vähän maitoa ?!? (vaikka omasta mielestäni nirsoilijamme ei tuolloin muuta syönytkään). 12kk mennessä painoa oli ilmeisesti tullut suhteessa kuitenkin sopivasti. Maanantaina taas sitten jännätään uusia mittoja meidän kirpulle (Syntyi täysiaikaisena mutta mininä, 2700g ja n. 48cm).

 • Pire (Ei varmistettu)
  9.2.2013 at 10:07

  Jos lapsi syö hyvin ja muuten kehitys ok, niin ei kannata huolestua. Kasvukäyrät antaa viitettä siitä, miten KESKIMÄÄRIN lapset suomessa kasvavat, eli se ihanteellinen keskikäyrä on koonnos hoikista, pulleista ja ”normaali” vauvoista. Lisäksi uusia kasvykäyriä nykyajan lapsille ollaan vasta päivittämässä. Kasvukäyriä on hyvä seurata koska antavathan ne viitettä lapsen kasvusta jos se yhtäkkiä notkahtaa, minkä takana voi olla esim. jokin sairaus, allergia yms. Mutta jos lapsen kasvu menee tasaista nousua omalla käyrällä niin silloin kaikki on ok :) nimim. aina alakäyrillä kasvanut ja ihan hyvä ja terve ihminen minusta on tullut :)

 • 1 2 3