Minitirppa

Minivauvastamme on kasvanut mininapero. Taannoiset pullukkaposket ovat siis jo kaukaista historiaa, ja nyt kasvetaan taas ihan ikiomaa minitahtia siellä jossain kaaaaaukana normikäyrien alapuolella…

Jotenkin en osaa tästä kasvamisasiasta nyt ollenkaan huolestua – eikä eilisessä 10-kuukautisneuvolassakaan tunnuttu olevan mitenkään erityisen huolissaan, vaikka paino onkin kuulemma 12 % liian alhaalla (mitä ikinä sitten tarkoittaakaan).

14 prosentin kohdalla kuulemma tulisi meillekin lähete lääkärin kautta ravintoterapeutin neuvontaan niin kuin esim. HelloAochin ja M-M:n naperoille on tehty. Ja sekin olisi siis vasta neuvontaa ja tarkkailua, eli ei tässä mihinkään akuuttiin letkuruokintaan olla kai muutenkaan ryhtymässä :)

Neuvolan täti tietysti kyseli, miten ruokailut sujuvat – ja ”tosi-tosi hyvin” hän sai vastaukseksi. Koska niin ne meidän mielestä menevät. Silva syö soseita viisi kertaa päivässä ja siihen rintamaitoa päälle – ja määrä on niin paljon kuin naperolle sattuu maistumaan, pakkotyrkyttämiseen ei aiota ryhtyä. Ruokailut ovat meillä kivoja hetkiä, ja Silva syö iloisesti ja hyvällä ruokahalulla.

Painoa laskee varmasti tuo jatkuva vipeltäminen; kyllä tuolla kiipeilyvauhdilla parit kalorit palaa. Ja hei – jos äiti on 156,5 cm pitkä ja painaa 44-46 kg (ennen raskautta), niin ei tuosta jälkikasvustakaan varmaan kovin giganttista ole näillä geeneillä tulossa…

Myös motorinen kehitys on mun mielestä ihan normaalissa, etenkin kun tuo minitirppa on edelleenkin sen 6 viikkoa ”nuorempi” kuin muut ikäisensä. Täällä siis konttaillaan ja kiipeillään aktiivisesti. Kätten taputus taisi olla ainoa kohta, johon rastia ei saatu neuvolan ”kehitystaulukossa”. Ne kyllä viuhtovat kovasti, kun äiskä ja iskä taputtavat, mutta naperon kädet eivät vielä osu vahingossakaan toisiinsa. Sen sijaan meillä vilkutellaan kyllä oikein reippaasti.

No, jatkossa lorautetaan sitten vielä rypsiöljyä ruokaan pari kertaa viikossa, niin eiköhän ala se painokin nousta! ”Ihana tyttö, kaikki hyvin!!!”, lukee neuvolakortissa kolmella huutomerkillä. Ehkä se riittää :)

 

 

Missä mitoissa teillä mennään/on menty tämän ikäisenä? Ja mitä mieltä olette: huolestuisitteko te, jos 10 kuukauden ikäinen painaisi vasta n. 7,5 kg…? (pituus on 70 cm) Saa vastata rehellisesti – mä en aio nyt joka tapauksessa huolestua :)

 

 
Like

You Might Also Like

 • Kati Vierailija (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 15:41

  Juu, ei huolta painosta. Meidän poika oli tammikuussa 1v 3kk käynnillä 9,5 kg ja pituutta 78,5 cm (oli ylimääräinen painokontrolli, kun huiteli 1v tarkastuksessa siellä -18% paikkeilla). Oli ilmeisesti joulun intohimoisella kinkun syömisellä vaikutusta, kun 3 kk:n aikana oli siirtynyt -12% paikkeille ;) Niin ja taputtamaan hän oppi toissa viikolla.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 15:45

  Ja vielä lisäyksenä, että poika on koko ajan syönyt todella hyvin. 4 krt päivässä 2 dl lämmin ateria sekä vielä 1 dl välipala + muut pienet napostelut päälle.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 16:16

  Älä turhaan huoli!

  Itse olen toisen lapseni kanssa ollut aivan ”hysteerisen” huolestunut painosta (6 kk iässä painoi 7,8 kg ja vuoden iässä 8,6 kg). Kävinkin psykologin kanssa keskustelemassa ja purkamassa huoltani. Lopulta pääsin sinuiksi asian kanssa.

  Nyt kolmas tyttömme on juuri 10 kk. Hänen syntymäpaino 4266 g, 6kk 7,5 kg ja 8 kk mitat 8,1 kg / 71 cm. Nyt paino varmaan aika sama kuin 8 kk. Meillä ei ole 10 kk neuvolaa eli 1-vuotiaana saadaan viralliset uudet mitat. Tyttö syö vielä öisin rintaa (ja päivisin) ja tämä varmaan vaikuttaa aikalailla siihen, että ruoka ei aina maistu. Jotenkin sitä vaan toivoo, että yösyönnit loppuisi itsestään. Saa nähdä…
  Ja ei meilläkään vielä taputeta…

 • Kristaliina
  7.2.2013 at 16:29

  Hei kiitos kaikille kommenteista ja mitoista – näin sitä tosiaan näkee, miten erikokoisia nuo lapset voi olla! Olin siis päättänyt jo aikaisemminkin olla huolehtimatta, ja tuota päätöstä kyllä tukee tämä, että on niitä näköjään muitakin tämmöisiä minitirppoja – ja tosiaan että samassa perheessäkin voi olla tosi eri kokoisia lapsia. Kiitos siis kaikille ”vertaistuesta”!

  Oijoi, Liisalla jo tissittömiä öitä; meillä ei… Yönukkumisissa ollaan täällä edelleen ihan hunningolla, blaah. (vä-syt-tää)

 • M-M
  7.2.2013 at 16:55

  Älä ole huolissas :D Meidän neiti tänään 10-kk neuvolassa painoa 6760g ja pituutta on 69cm. Mutta nyt noustiinkin painokäyrällä 1% ylemmäs, eli nyt on painokäyrä-18,6%.

 • Rosanna
  7.2.2013 at 17:20

  Siis tässä näkee kyllä niin hyvin sen kuinka eri tahtia lapset kasvavat! 

  Minä stressaannuin tuossa syksyllä hiukan, kun vauvan pituus ei yhtenä kuukautena ollutkaan lisääntynyt, ja neuvolastakin ehtivät jo lähettää verikokeisiin. Kahden kuukauden kuluttua pituutta olikin tullut tuplat edelliseen, eli aikamoisia pyrähdyksiä ja rauhallisempiakin jaksoja kasvussa tulee välillä.

  Meidän poika oli juuri eilisten neuvolamittausten mukaan 77cm ja 11100g. Eli aika jötikkä! :D 

   

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 17:22

  Meidän neiti oli pienenä tosi sirppana, pienikokoinen ja söi todella vähän.. Käytiin läpi kaikki testit sun muut… Ja nyt kun katsoo ei tuosta neidistä uskoisi, ettei ruoka maistunut silloin joskus :) Ikää 6v ja pituutta tullut viimeisen kahden vuoden aikana 18,5cm ja painoa 8kg, nyt siis 120cm ja 25kg :) Lapset kasvaa niin omaan tahtiinsa!

 • Neuvolalääkäri (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 17:39

  Kasvukäyrissä yksittäistä mittatulosta oleellisempaa on kasvun eteneminen: kasvaako suht tasaisesti omilla käppyröillään vai onko painossa/pituudessa tapahtunut selvää muutosta suuntaan tai toiseen. Ja toki myös käyriä tarkastellaan aina suhteessa lapsen muuhun vointiin! Terveen, hyvin jaksavan ja normaalisti kehittyvän sekä suht hyvin syövän vauvan (kuten teidän kohdalla on) kasvua tarkastelee totta kai vähän eri vinkkelistä kuin jotenkin oireilevan. Kasvu on myös hyvä suhteuttaa vanhempien ja mahdollisten sisarusten kokoon. Vauvojen kohdalla myös pituuskasvu usein ensimmäisten kuukausien aikana hakee omaa käyräänsä ja saattaa sahailla paljonkin ennen kuin asettuu uomiinsa.

  Usein (tässäkin kommenttiketjussa) ihmiset kritisoivat ”käyrien tuijottelua”, mutta kyllä se kuitenkin hyvästä syystä tehdään ja siihen on perusteet! Lasten ollessa kyseessä terveys ja kasvu kuitenkin kulkevat käsi kädessä. Esim. kilpirauhasongelmat, keliakia tai diabetes saattaavat joskus löytyä poikkeavan kasvun perusteella.

 • Kapusha (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 17:57

  Oli ihan pakko kommentoida,kun meidän poika 6kk oli viimeksi neuvolassa 69cm ja 7990g :D Ja meillä on yksi vauva lähipiirissä joka on 2kk nuorempi ja 200g kevyempi!:D

  Älä huoli,Silva kyllä näyttää erittäin oikean kokoiselta ja ihanalta <3 Kyllähän lapsesta näkisi jos jokin olisi huonosti tai ei söisi tarpeeksi :)

  Ps. Meidän neuvolantäti valitteli,kun pojan pituus menee kovempaa kun paino :D Isänsä on lähemmäs 2m pitkä joten totesin,että ihmekkös tuo jos pituutta kasvaa ;) Se täti on muutenkin todella ”ammattitaitoinen” (= ei tiedä mistään mitään eikä mihinkään saa koskaan apua).

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 18:12

  meillä oli 70cm ja 7020grr 10kk neuvolassa. Äiti (siis minä;) ) yhtä pien ko sie, vähä pienempikii.. Eikä yhtää oltu huolissaa päinvastoin.

  Äh nyt pitäis luoda jo ne tunnukset tänne, kun pitää kommentoida mutku ei oo ehtiny ;)

 • Kristaliina
  7.2.2013 at 18:56

  Kiitoksia kaikille uusista kommenteista, ja Vierailija 18:12 (ja muutkin): luo ihmeessä ne tunnukset, niin mäkin aina tunnistan teidät vakijuttelijat :)

  Kiitos erityisesti Neuvolalääkärille taustojen avaamisesta! Meillähän se ”käyrien tuijottelu” on ollut pelkästään positiivista: niistä meille on aina näytetty ihan kädestä pitäen, että ei huolta, vauveli kasvaa ihan hienosti niillä omilla minikäyrillään. Nytkin pituuskasvu meni tosiaan nätisti sillä käyrällä ja ainoastaan paino oli notkahtanut – mutta senkin tosiaan se neuvolan terveydenhoitaja hyvin suhteutti kokonaisuuteen. Hih ja laittoi tosiaan ne kolme huutomerkkiäkin siihen Kaikki hyvin!!! -kohtaan :)

  M-M: ihana minitirppana kyllä teilläkin! <3

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 20:56

  Olin tulossa samaa sanomaan kuin neuvolalääkäri jo totesikin. Meillä siis ollaan aina menty yläkäyrällä (tietysti siis siitäkin puolesta voi – ainakin vanhmemmat huolestua), mutta neuvolatäti sanoi, ettei mitään syytä huoleen kun oma käyrä kasvaa niin tasaisesti. :)

  Ja teillä tuntuu ruokailuhetket sujuvan hyvin niin en mäkään huolestuisi yhtään! Go Silva!

 • SonjaKoo
  7.2.2013 at 20:56

  Kääk, tuo Vierailija 20:56 olin siis minä. :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 21:27

  Meillä 1.7 v poika painaa 9,5 ja 80 pitkä enkä ole huolissani :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 21:29

  Niin siis 1 v ja 7 kk :D

 • liebling
  7.2.2013 at 22:00

  Meidän tyttö menee pituuden puolesta yläkäyrällä ja painonsa puolesta taas alakäyrällä, mutta koska kasvu on ollut joitain notkahduksia ja pyrähdyksiä lukuunottamatta tasaista niin huolissaan ei ole neuvola eikä vanhemmat :). Muistaakseni suurin notkahdus oli juuri siinä vaiheessa kun liikunnan määrä kasvoi tytön alkaessa konttailla ja kiipeillä. Mä olen yrittänyt olla vahtaamatta noita eri taitojen kehittymisiä liikaa sen jälkeen kun huomasin miten kausittain ne taidot lasta kiinnostaa. Tyttö oppi jossain vaiheessa taputtamaan, sitten siitä katosi kiinnostavuus ja koko homma unohtui ja myöhemmin hän oppi taputtamaan uudestaan :D. Lisäksi tuo pikkutyyppi osaa paljon juttuja mitä siinä taulukossa ei pahemmin kysellä ja niin varmasti Silvakin. Jokainen omalla käyrällään on mun mantrani :).

 • Salallaa (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 22:38

  Hih, kaivoin oikein neuvolakortin esille: meillä 10kk kohdalla painoa oli jo lähes 12 kg ja pituutta 75 cm ja 7 kilon paremmalle puolelle päästiin jo 3 kuukauden iässä :) , eli joo lapset kasvaa aika omaa tahtiaan, mutta enpä usko teillä olevan syytä huoleen ;)

 • Miitu (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 22:53

  Mä olin ihan varma, että meillä oltiin samoissa mitoissa about saman ikäsenä, mut näköjään meidän alkujaan minimini oliki saanu kerättyä itelleen puolisen kiloa enemmän painoa ja sentin enemmän pituutta. Siitäki huolimatta, että koko kevät oli käyrät laskenu (liikkuminen, hampaat, ekat taudit, ruokataistelujen alkaminen…). Vähä alta vuoden ikäsenä otettiin nopeammin näytille, mutta silloin ja etenki sit puoltoistavuotisseurantaan tilanne oli tasottunu, ts. käyrät ei enää laskenu. Alkoi ruokaki maistua, ku siirtyi perheruuan pariin. Nyt tuntuu, että on ollu taas valtava massakausi. Edelleen on solakka (laiha ei mielestäni oo ollu ku yhen kuukauden jälkeen, ku ensi piti hampaiden takia lakkoilla ruokaa ja sitten pääsi vielä tauti pahoinvointeineen yllättämään päälle), mutta selvästi huomaa, että pituutta ja painoa on tullu lisää. Josko nyt 2-vuotis päivän lähestyessä olis tulossa sitä paljon puhuttua saavutuskasvua. Jää nähtäväksi.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 23:01

  Rintamaitovauvat on sen kaiken kerman kanssa eka hiukka pullaposkisia, sitten muun ruoan tullessa kuvioihin, tulee pieni notkahdus.

  Tämä perustuu niinkin tieteelliseen otantaan ja lähteeseen ja empiiriseen kokemukseen kuin omani neljän kohdalla. Ja ihania mussuja ovat!
  Susanna

 • Ida-Maria (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 23:15

  Esikoinen oli 10kk 8940g ja 71,5cm (imetin 9kk)
  ja toinen oli 6kk neuvolassa 8210g ja 68cm nyt kohta 8kk (imetän edelleen paljon) pullukoita ovat molemmat olleet syntymästä asti :) muuta hyvä niin, tykkään et vauvat saavat olla just niin pyöreitä kun ovat, saavat syödä niin paljon kun haluavat…
  Pyöreys on kaunista, myös meissä naisissa ;)

  T. Yks -6 kg synnytyksen jälkeen vielä ois 18 kg jäljellä… XD

 • 1 2 3