Minitirppa

Minivauvastamme on kasvanut mininapero. Taannoiset pullukkaposket ovat siis jo kaukaista historiaa, ja nyt kasvetaan taas ihan ikiomaa minitahtia siellä jossain kaaaaaukana normikäyrien alapuolella…

Jotenkin en osaa tästä kasvamisasiasta nyt ollenkaan huolestua – eikä eilisessä 10-kuukautisneuvolassakaan tunnuttu olevan mitenkään erityisen huolissaan, vaikka paino onkin kuulemma 12 % liian alhaalla (mitä ikinä sitten tarkoittaakaan).

14 prosentin kohdalla kuulemma tulisi meillekin lähete lääkärin kautta ravintoterapeutin neuvontaan niin kuin esim. HelloAochin ja M-M:n naperoille on tehty. Ja sekin olisi siis vasta neuvontaa ja tarkkailua, eli ei tässä mihinkään akuuttiin letkuruokintaan olla kai muutenkaan ryhtymässä :)

Neuvolan täti tietysti kyseli, miten ruokailut sujuvat – ja ”tosi-tosi hyvin” hän sai vastaukseksi. Koska niin ne meidän mielestä menevät. Silva syö soseita viisi kertaa päivässä ja siihen rintamaitoa päälle – ja määrä on niin paljon kuin naperolle sattuu maistumaan, pakkotyrkyttämiseen ei aiota ryhtyä. Ruokailut ovat meillä kivoja hetkiä, ja Silva syö iloisesti ja hyvällä ruokahalulla.

Painoa laskee varmasti tuo jatkuva vipeltäminen; kyllä tuolla kiipeilyvauhdilla parit kalorit palaa. Ja hei – jos äiti on 156,5 cm pitkä ja painaa 44-46 kg (ennen raskautta), niin ei tuosta jälkikasvustakaan varmaan kovin giganttista ole näillä geeneillä tulossa…

Myös motorinen kehitys on mun mielestä ihan normaalissa, etenkin kun tuo minitirppa on edelleenkin sen 6 viikkoa ”nuorempi” kuin muut ikäisensä. Täällä siis konttaillaan ja kiipeillään aktiivisesti. Kätten taputus taisi olla ainoa kohta, johon rastia ei saatu neuvolan ”kehitystaulukossa”. Ne kyllä viuhtovat kovasti, kun äiskä ja iskä taputtavat, mutta naperon kädet eivät vielä osu vahingossakaan toisiinsa. Sen sijaan meillä vilkutellaan kyllä oikein reippaasti.

No, jatkossa lorautetaan sitten vielä rypsiöljyä ruokaan pari kertaa viikossa, niin eiköhän ala se painokin nousta! ”Ihana tyttö, kaikki hyvin!!!”, lukee neuvolakortissa kolmella huutomerkillä. Ehkä se riittää :)

 

 

Missä mitoissa teillä mennään/on menty tämän ikäisenä? Ja mitä mieltä olette: huolestuisitteko te, jos 10 kuukauden ikäinen painaisi vasta n. 7,5 kg…? (pituus on 70 cm) Saa vastata rehellisesti – mä en aio nyt joka tapauksessa huolestua :)

 

 
Like

You Might Also Like

 • HelloAochi
  7.2.2013 at 12:50

  Minä sanoisin (ja meillähän siis kamppailtiin ruokailujen ja painon kanssa pitkään), että älä suotta huolestu. Minä huolestuin ja nyt poika syö aivan normaalisti, eikä sulje ja päristele pois enää juuri mitään ruokaa. Eli kyllä ne sit syö kun nälkä tulee, tai Kainin tapauksessa sitten kun se hoksasi, että nälän ja ruoan välillä on joku mystinen yhteys :p

  K painoi 10-kuisena vähän yli 8 kiloa (taisi olla 8110 gr) ja pituutta oli 78,8 senttiä.

 • HelloAochi
  7.2.2013 at 12:52

  Sylje, ei sulje*

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 12:58

  Meillä oltiin silloin 10kk neuvolassa -14 käyrällä ja sanoivat että katsellaan uudestaan sitten 1 -vuotisneuvolassa ja jos sillon on -20 niin mennään käymään lääkärillä. Tyttö oli siis silloin 72 pitkä ja painoa 7780. Itse olen kanssa erittäin lyhyt niin ei ihmekkään ettei neiti kasva nopsaa. Katsoin myös omaa neuvolakorttiani niin itse olen ollut 70 pitkä ja 7100 painoa ja neuvolakortissa lukee että hyvin kasvaa, eli en oikein ole jaksanut huolestua neidin kasvusta. Samoin taputtaminen opittiin 10kk ja 2vko ja heti sen jälkeen vilkuttaminen, ja meidän neiti syntyi kaks viikkoa yliaikaisena, eli kukin aikanaan.

 • HelloAochi
  7.2.2013 at 12:58

  Nykyään toi poika on tosi paljon pyöreämpi, ihan pikkupunkero! Ensi viikolla saadaan uudet mitat kun K täyttää vuoden :D

 • annakarin
  7.2.2013 at 12:59

  Mä en huolistuisi, jos ruokailut ovat kuitenkin säännölliset ja lapsi syö hyvin. En usko et on mitään hätää ja luulen, että noissa painoasioissa reagoidaan jo ennen kuin on hätä, oli sitten suuntaan tai toiseen käyrien ala- tai yläpuolella. 

  Meillä on tullut neuvolassa sanomista juuri siitä, että painoa on vähän liikaa. Mutta nälässäkö lasta pitäisi pitää? Ja miten nuilla käyrillä otetaan huomioon se, että jotkut ovat juuri esimerkiksi 6 viikkoa ennen laskettua aikaa syntyneitä, kun taas toiset voivat olla 2,5 viikkoa lasketun ajan ylittäneitä?

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 13:07

  Aktiivinen lukija ilmoittautuu, ensimmäistä kertaa kommentoin, kun osui nuo kasvuasiat niin lähelle omaa kokemusta :)

  Meidän tyttö oli syntyessään pieni (vajaa 2,8 kg, 47 cm) vaikka syntyi 40+5. Vuoden ikäisenä painoi muutamaa grammaa vajaa 8 kg. Kymppikuisena oli varmaan aika saman painoinen kuin teidän minitirppa :)

  Missään vaiheessa ei ole meidän ihana, tosi kokenut neuvolantäti ollut huolissaan, koska tyttö syö ihan ok hyvin (mekään ei tuputeta ruokaa pakolla) ja kehittyy muuten tosi hienosti, jopa vähän edellä ”aikataulusta”. Mä olen myös pieni ja hoikka itse, joten eipä senkään puoleen ole paineita kasvaa kovinkaan suureksi :)

  Huoli pois siis, kunhan vauva syö ja on tyytyväinen ja oppii uutta, niin kaikki on yleensä hyvin!

 • Sara-täti (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 13:11

  Hihii, saanko mä esittää nyt eksperttiä ja sanoa oikein painokkaasti, että älä huoli? Tässä parhaillaan siis hienosäädän gradua keskosten 1. elinvuoden kasvun merkityksestä aikuisiällä… Eli kerrankin ehkä jopa tiedän jotain, enkä vaan esitä tietäväni. :D

  Ps. vai mitä että tää kommentointi lasketaan graduun liittyväksi työksi, eikä netissä pakoiluksi…?

 • Celia
  7.2.2013 at 13:12

  En mä huolestuisi, jos kerran ruoka maistuu hyvin :) Kuluu sitä energiaakin, kun koko ajan touhottaa! Mekin oltiin ylimääräisessä kymmenkuukautisneuvolassa juuri painon vuoksi, ja vaikka lukemat eivät labrakokeisiin asti hälyyttävät olleetkaan (8015 g, 72,6 cm), olen hitusen huolissani, koska lapsi on nirso. Melkein joka päivä me tarjotaan uutta maisteltavaa, mutta ainoastaan ne samat vanhat tutut kelpaavat. Ja tietysti ainoastaan tietyt purkkiruuat (kahdelta merkiltä vain ja ainoastaan tomaattiset pastaruuat) kelpaavat – ja minä kun tekisin ihan mielelläni ruuat ainakin suurimmalta osin itse! Ongelma on onneksi vain lämpimien ruokien kanssa; hedelmät, leivät ja sen sellaiset menevät ihan ongelmitta. Suurinta herkkua on puolitetut viinirypäleet ja suurena palana käteen annettu riisipiirakka :)

  Kaiken lisäksi maitotuotteiden maistelu on aiheuttanut selvästikin vatsakipua. No, harjoitellaan… Ja yritetään olla stressaamatta. Ollaan nyt päädytty sellaiseen ratkaisuun, että E saa maistella aina samaa ruokaa kuin me vanhemmatkin syömme, ja lisäksi sitten annetaan se alas menevä purkkiruoka. Eli käytännössä se purkkiruoka ja ehkä lisäksi popsii jotain kurkkua ja tomaattia, ei vahingossakaan muuta. Ei tuollaista rääpälettä oikein voi nälässäkään pitää ja uhkailla, että muuta ruokaa ei tipu jos ei tarjolla oleva kelpaa ;)

  Ja meidät neuvottiin muuten lisäämään 1-2 tl rypsiöljyä ruokaan kahdesti päivässä!

 • (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 13:15

  Täälläkin aktiivinen lukija kirjoittaa ensimmäistä kertaa.
  Meillä tyttö 9kk ja pituutta yli 76cm ja paino vähän päälle 9kg. Paino käyrä menee aivan liian alhaalla mutta pituutta on tullut joka neuvola käynnillä yli sentti kerralla. Ei kestä siten paino mukana ja on meillekkin siitä sanottu mutta ei vielä huolestuttu kun pituuskäyrällä mennään yli +25. Paino puoli on sitten jotain -10.
  Mutta ei tytön tahtia haittaa.
  -Katri

 • Celia
  7.2.2013 at 13:16

  Ai niin, piti vielä sanomani, että meidän tyttömme syntyi melkein kaksi viikkoa lasketun ajan jäkeen, eli keskosjutuista ei meillä ole kyse.

  Omassa neuvolakortissani muuten on nähtävissä ihan samanlainen painon notkahdus kuin E:llä nyt on. Yksivuotistarkatukseen olinkin sitten jo kerännyt reilusti lisää grammoja, pienempi kehitys oli juuri siinä 6-10 kk välillä.

 • Nennuska
  7.2.2013 at 13:18

  Itse ihmettelen sitä tahtia,mitä meidän useamman viikon etuajassa syntynyt neitokainen rupesi äkisti kasvamaan.Alkuun oltiin vain reilu parikiloinen nyytti ja nyt puolenvuoden kohdalla painoa on jo 9,2 kiloa ja pituutta 66,7cm.

  Ja noihin neuvolan käyriin kun ei ole aina luottamista.Toiset neuvolat tulevat perässä vanhan käyrästön mukaan,joka on aivan erilainen kuin nykyaikainen.En minä ainakaan mitään käyriä itse tuijottele,pääasia on että lapsi on terve ja kasvaa:) Ei kaikkien tarvitse olla hirveitä palleroita.Sirorakenteisia on niin vauvoissa kuin vanhuksissakin:) Enpä siis sinuna olisi huolissaan niin kauan,kuin ruoka maistuu ja tyttö kasvaa ja kehittyy.Ja kuluttaahan lapsi myös enemmän nyt kun jo itse voi viuhtoa ja painella menemään:)

  Neuvolan tädit on välillä vähän kaavoihinsa kangistuneita.Itse ainakin joissakin asioissa uskallan uhmata neuvolan vahvaa tahtoa ja käyttää omaa maalaisjärkeä,se kun tuntuu toimivan paremmin:D

 • phocahispida
  7.2.2013 at 13:25

  M on syntynyt maaliskuun lopussa, rv 40nen 1. päivänä. 
  Painoa oli 10kk neuvolassa 28.1 09100g ja pituutta 74,3cm.

  Pituus on jossain keskikäyrän tienoilla, jatkaa tasaista, hitaahkoa kasvuaan ja paino on jossain -2-käyrällä, mitä se ikinä tarkoittaakin, sekin jatkaa tasaista kasvua.

  Itse olen n. 172cm pitkä ja mies on 164,5cm. :D
  Että ei pojastakaan välttämättä mitään megaisoa tule. Mahtuupahan pienempiin neliöihin asumaan ja jalat julkisten kulkuvälineiden/autojen kyytiin paremmin.

  Ei kai näille mitään kasvuhormoneitakaan voi pumpata eli turha huolestua asiasta, johon ei voi vaikuttaa. 

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 13:26

  Meidän painokäyrä on n. -21% ;) Tyttö on 1v5kk ja painaa 8kg ja risat ja hyvin porskutellaan :) Tytöllä on todettu maitoallergia mutta muuten on hyvin terve ja iloinen eikä kukaan taida pahemmin olla huolissaan.

 • Pilvinen päivä (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 13:32

  Sinuna en pahasti olisi huolissaan, jos lapsi voi hyvin ja syö kutakuinkin hyvin ja kasvaa tasaisesti omalla käyrällään, niin eiköhän kaikki ole paremmin kuin hyvin :) Noilla neuvolan käyrillä keskikäyrähän on joku keskiarvo ja kaikkihan me hieman erikokoisia ollaan. Ja kuten sanoitkin, kumma se olisi odottaa pienen äidin geeneillä tehtailtua jättivauvaa :D

  Meillä tyttö painoi 12kuisena 7400g ja 74cm, syntyi normaaliaikaisena 3255g painoisena ja kaikki kuukautensa kasvanut alle -20 käyrällä, itsekään en ole koskaan painanut paljoa ja tyttösen sisarukset myös kasvaneet miinuksilla, hyvinvoivia silti aikinpuolin kokok joukko. Neuvolasta tuli painoköhimpinä kuukausina lähete lastenklinikalle, mutta ei tutkimuksissa ja kokeissa mitään löytynyt, kasvaa omaa tahtiaan ”normaalia” kevyempänä. (Oppi konttaamaan viisikuisena ja käveli kymmenkuisena).

  Itse ajattelen noita käyriä apuvälineenä seurata lapsen omaa kasvua, jos tulee yhtäkkisiä laskuja tai nousuja painossa, se näkyy käyrällä, oli se alunalkaen miinuksilla, plussilla tai keskitasoa. Jkainen varmasti näkee oman pienensä hyvinvoinnin parhaiten :)

 • Minnuliini
  7.2.2013 at 13:43

  Meillä poijan 10kk neuvolassa paino oli 9015g  ja 71,7cm. Meille ei olla enään painosta nipotettu, niinkuin alussa, kun sairaalassa ei meinannut lähteä nousemaan. Nyt on tullut hyvinkin painoa, mutta pituudesta meinaavat neuvolassa nyt nipottaa. Vaikka on niin sopusuihtainen ja siro poika!

  Että en tosiaan olisi huolissani jos lapsi on muuten terve ja sopusuhtaisen näköinen ja syö hyvällä ruokahalulla!

 • iity-
  7.2.2013 at 13:47

  Hihi, meidän tyyppi painaa saman verran :D 

  Mutta en mä nyt välttämättä huolestuis :)

 • Tilia
  7.2.2013 at 13:55

  Meidän esikoinen painoi syntyessään 3680 g, puolivuotiaana 9250 g, kymmenkuisena 9180 g ja vuoden ikäisenä 9655 g. Puolivuotiaana poika näytti valehtelematta Michelin-ukolta mahtavine reisipoimuineen, joten oli tuosta varaakin tiputtaa. Pituutta tuli puolesta vuodesta vuoteen lisää 8 senttiä ja vauhtia nollasta sataan. Muutama ylimääräinen kerta jouduttiin käymään neuvolan puntarilla painoa tarkkailemassa, mutta lakkasivat huolehtimasta, kun lapsi on reipas, terve ja liikunnallinen. Ruoka on maistunut aina, joskaan äidinmaidosta ei olisi perunasoseeseen halunnut ihan suosiolla vaihtaa. No olikin imetetty siihen asti tunnin välein kaiket päivät. 1-vuotiaana lapsi söi kuitenkin jo omatoimisesti perheen kanssa samaa ruokaa isoja annoksia. Hoikka poika on vielä 6-vuotiaanakin, vaikka syö edelleen joka aterialla minua enemmän, mutta erittäin liikunnallinen kun on edelleen, niin kyllähän sitä kuluukin.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  7.2.2013 at 14:00

  musta on aivan älytöntä kuinka noihin käyriin tuijotetaan nykyään ns. liikaa, siis varsinkin kun kyseessä alle vuoden ikäinen lapsi. joko lapsi on liian laiha tai liian lihava….eiköhän jokainen kasva omaa tahtiaan ja en tosiaan olisi huolissani jos ei käyrissä hirveitä heittoja tule eli siis kasvaa tasasesti omaan tahtiinsa. meillä pojat on 10kk iässä ollu vanhimmasta alkaen: 8130g/71cm, 7800g/69,5cm (9kk), 9800g/71,5cm ja 8810g/71,5cm.
  -kassu

 • Liisa
  7.2.2013 at 14:33

  Meillä ei tuota 10 kk -neuvolaa ole ollenkaan. Sen verran Ilon tämän hetken mitoista tiedän, että on nyt 10,5 kk ikäisenä n. 70 cm pitkä (mahtuu juuri ja juuri pöydän alle seisomaan ja se on lattiasta kannen alareunaan 71,5 cm korkea) ja painaa vähän vajaat 8 kg (meillä on edelleen se neuvolan vaaka, heh).

  En tiedä pitäisikö tässä nyt sitten huolestua vai ei. Eihän tuo mikään tankki ole, mutta kapeanlaisia ollaan me vanhemmatkin.

  Poika on iloinen (kuten eilen kirjoitin: konttaa hymy edellä) ja pirteä ja mielestäni syö hyvin, tissiä myös. Minä joudun kyllä vähän tuputtamaankin sitä ruokaa jotta menisi kunnon annoksia, mutta hyvillä mielin meillä silti syödään. Tuo vaan käyttäisi mielellään kaiken ajan omiin säätöihinsä jos antaisi periksi.

  Aiheen vierestä sellainen uutinen, että meillä on nyt 4 tissitöntä yötä takana. Saavutimme pisteen, jossa sekä lapsi että äiti olivat tähän valmiit. (Lapsi ensin, äiti sitten.)

 • Liisa
  7.2.2013 at 14:45

  Ai niin, Ilo ei taputa eikä vilkuta. Mutta toissapäivänä se rupesi itsekseen työntelemään taaperokärryä, joten enpä jaksa tuostakaan huolestua liiemmin. Ehtiipä tuo vilkutella ja taputella sitten samalla kun kävelee. ;)

 • 1 2 3