Minä olen äiti

Kyllä. Se minä olen. Tänään on ensimmäinen äitienpäivä, jolloin oikeasti tuntuu siltä.

Äiti.

Viime vuonna se oli vielä vieras sana, vaikka olin äiti jo silloinkin.

Enää se ei ole yhtään vieras. Se olen minä. Ihan kokonaan läpikotaisin minä.

Viimeisen vuoden ajan minä olen ollut ensisijaisesti äiti. Ja vasta sen jälkeen jotain muuta. Ja se on tuntunut hyvältä niin, luontevalta.

Vaikka vauva-vauva-vauva ( ja myöhemmin napero-napero-napero) on täyttänyt mieleni, se on ollut sellaista onnellista märkäpahvilaatikkopäisyyttä. Olen halunnut niin. Olen minä, joka on nyt äiti.

Ei mikään ”äideistä parhain” varmastikaan, mutta silti aivan hyvä.

Rakastava.
Pelleilevä.
Omia vaistojaan kuunteleva.
Lempeä.
Läheinen.
Hellä.
Pirskahteleva.
Rönsyilevä.
Eikä-niin-kovin-vakava.

Sellainen äiti, joka höpsötää, opettaa tirpan tekemään pierunääniä suullaan ja pöristää naperon mahaa kikatusmyrskyn toivossa silloin, kun pitäisi jo mennä nukkumaan.

Sellainen äiti, joka minä olen. Olen ihan luonnostaan.

Minuna. Äiti-minuna. Sellaisena minuna, joka minä olen.

*******

Tänä(kään) merkkipäivänä meille ei kateta skumppabrunsseja tai anneta kalliita lahjoja. Ne eivät ole ”minua”. Tai ”meitä”. En halua kiusaantua ravintolassa, joka on hienompi kuin minä. Tai avata pakettia, jonka hinnalla olisimme tehneet viikon ruokaostokset Prismassa.

Meillä merkkipäivät ovat läsnä, kyllä, mutta eivät paperiin käärittyinä lahjoina tai muina suurieleisinä osoituksina. Minä saan lahjaksi lempeitä katseita, ohimeneviä silityksiä, helliä sanoja. Rakkautta.

Se on paras lahja minulle.

Olen aivan järjettömän onnellinen tajutessani, että sen lahjan voin saada joka ikinen päivä – ei vain tänään.

Hyvää äitienpäivää kaikille! <3

2
Like

You Might Also Like

 • Apina (Ei varmistettu)
  12.5.2013 at 16:10

  Aaa nyt tekee mieli kaapata itselleenkin tuollainen pikkunapero kun kuvia katselee :D

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  12.5.2013 at 17:37

  Ihanaa katsella teidän kuvia, kun lähdemme lasten kanssa Toscanaan kuukaudeksi kuun lopulla! Ja ajattelen ihan samoin äitienpäivän vietosta :) Elfrida

 • Mrs Muffin
  12.5.2013 at 18:18

  Ihanasti sanottu, näin vajaan kahden kuukauden äitikokemuksella en osaa vielä pukea näitä tunteita sanoiksi läheskään yhtä hyvin. Aurinkoista äitienpäivää sulle!

 • Devika Rani (Ei varmistettu)
  12.5.2013 at 18:50

  Täällä on ensimmäinen äitienpäivä ja olo on hyvin epätodellinen. Minä? Äiti? Oho. :D

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  12.5.2013 at 19:42

  Kyllä sinä Kristaliina olet hyvä ihminen.

 • Piipo79
  12.5.2013 at 19:48

  Heh, meilläkin ihaninta äitienpäivässä oli se, kun sain herätä rauhassa itsekseni keittämään itselleni kahvit ja syömään sitä samaa ruisleipää, mitä aina tykkään syödä. Takana neljä ”unikouluyötä” ja isi ja neiti nukkuivat aamulla ihanasti tuhisten makkarissa kun heräsin tarkistamaan, että kaikki on ok. Ei täälläkään skumppabrunsseista perusteta! Hyvää äitienpäivää sinnekin!

 • Liisa
  12.5.2013 at 22:12

  Olen samaa mieltä kuin Nyymi 19:42, mutta ilman ironisenkalseaa sävyä. :)

  Minä vietin äitienpäivää erittäin oikeaoppisesti: kahdestaan sen kanssa joka minusta on tämän kuluneen vuoden aikana tehnyt äidin. Mies oli töissä 7800 kilometrin päässä. Ihan kivaa, vaikka olisihan se ollut kiva olla koko perheenkin kanssa yhdessä.

  En minäkään lahjoja äitienpäivänä kaipaa (vaikka muuten rakastankin niiden antamista ja saamista, ja toki odotan kovasti päiväkodissa ja ala-asteella tulevaisuudessa valmistettuja teoksia). Pienen extra-annoksen hellyyttä ja hemmottelua sen sijaan olisin voinut helposti ottaa vastaan. Ehkä ensi vuonna.

  Hyvää äitienpäivää sinulle Krista ja kaikille muillekin tämän kommenttiboxin äideille!

   

   

 • Liisa
  12.5.2013 at 22:13

  P.S. Ilo ja Silva on Julbo-samiksia!

 • Kristaliina
  12.5.2013 at 22:38

  Heh joo niin kuin kirjoitinkin : Ei mikään ”äideistä parhain” varmastikaan, mutta silti aivan hyvä”. Eli ehkä ohitan sen kenties sisäänujutetun ironian ja sanon – kiitos :)

  Mullakin oli silloin eka äitienpäivänä ihan sellainen ”mitä, minäkö” -olo. Sana ”äiti” tarkoitti mun omaa äitiä, ei vielä minua itseäni. Nooh, olihan tässä vuosi aikaa tuo sana sisäistää :)

  Ja oh, ihanaa tosiaan sitten, kun (toivottavasti!) alkaa saada niitä itsetehtyjä askarteluja – oi miten ihan odotan sitä! Säästän kaikki, varmasti :)

  Liisa, onks ihan samanvärisetkin? :) Olin katsellut niitä oranssi-harmaita ”sillä silmällä”, mutta Lapsimessuilla Julbon edustajan kanssa juttelun jälkeen päädyttiin jo kerralla tuohon kakkoskokoon. Ja siinä ei sitten oranssia ollutkaan tarjolla, niisk :) Mutta on hianot nuokin tietty! :)

  Elfrida – näin 1,5 viikon lomailukokemuksella totean, että erinomaisen hyvä valinta lomapaikaksi! :) Täällä selvästi kovasti tykäään lapsista, ja napero ainakin nauttii auringosta täysin siemauksin. Säät täällä ovat vielä vähän epävakaita, mutta pääsevätpähän vanhemmatkin päiväunille hyvällä omatunnolla, kun sadekuuro osuu kohdalle :D Eli lämmintä kyllä, mutta välillä jyrisee ukkonen tai tulee kuuroja/pilvisiä päiviä. Mutta kantsii ottaa vähän lämpimämpääkin vaatetta lapsille mukaan, etenkin jos ovat ulkona päikkäreitä nukkuvaa sorttia :) Samoin esim. kivilattiat saattavat olla vähän kylmiä > villasukat mukaan!

  Kiitos vielä äitienpäiväntoivotuksista kaikille, ja samoin täältä toivotan onnellisia viimeisiä äitienpäivänhetkiä sinne!

  • Liisa
   16.5.2013 at 21:31

   Juu on saman värisetkin. Me harkittiin ensin valko-punaisia, mutta minusta Ilo näytti ne päässään liikaa Petri Nygårdilta joten otettiin nuo turkoosit.

 • Miitu (Ei varmistettu)
  12.5.2013 at 23:58

  Voin samaistua äärimmäisen hyvin tuohon kokemukseen, että vasta toisena äitienpäivänä oikeasti tuntui äidiltä. Ensimmäisenä äitienpäivänä äitinä olemiseen oli ehtiny totuttautua vasta muutaman hassun päivän, eikä silloinkaan sattuneesta syystä kovin voitokas olo ollut.

  Onneksi äidiksi tulo ei (biologista puolta lukuun ottamatta) ole tuosta yhdestä hetkestä kiinni, vaan pitkä prosessi, niin kuin täälläkin on moneen kertaan ollut puhetta. Nyt tätä äiti-lapsi -symbioosia vois tietyiltä osin jo mieluusti vähä purkaakin – lapsi on parina viime päivänä esitelly, että vanhempien makkari on isän huone ja hänen oma huoneensa on hänen ja äidin. Jos kerta äiti laittaa nukkumaan, tulee yöllä tarvittaessa rauhoittelemaan ja silloin tällöin viereen makaamaan ja tulee vielä aamulla herättämään tai nappaamaan jo heränneen lapsen syliin, niin ei kait se äiti nyt ikinä siellä omassa sängyssä isän kanssa ole…

  Äärimmäisen, ja ehkä hieman kadehdittavan, hyvin osaat kyllä tuoda esiin niitä asioita, jotka ovat vahvuuksiasi ja ilon aiheita äitinä olemisessa. Pitäisi opetella itsekin tuo taito.

 • Peepi__
  13.5.2013 at 04:53

  Mutta sinähän olet äideistä parhain – juuri sinun tytöllesi :)

 • Anonymous (Ei varmistettu)
  18.5.2013 at 14:05

  Ihana tuo Silvan hattu. Onko itse tehty, jos on niin voiko ohjeen bongata jostain :D

  • Kristaliina
   18.5.2013 at 17:37

   Hattunen saatiin viime kesänä nimiäslahjaksi isotädiltä – silloin oli vielä iso, mutta nyt juuri sopiva! Voin kysellä ohjetta (se on siis hänen virkkaamansa), pysy kuulolla niin palaan pian asiaan! :)