Emme ota äitiyspakkausta – tässä syyt

Oi äitiyspakkaus, mikä ihana suomalainen huippukeksintö – arvostan täydet 100 %.

Äitiyspakkaus tuli kaikkien äitien saataville vuonna 1949, ja sen tärkeä tausta-ajatus silloin oli saada suomalaiset äidit terveydenhuollon pariin ja sen ajan lapsikuolleisuus laskuun. Kuten varmasti muistatte, tätä samaa nerokasta ajatusta on nykyisin viety World Visionin välityksellä Keniaan ja Somaliaan: tärkeiden tarvikkeiden lisäksi odottavia äitejä kannustetaan tulemaan raskausaikana terveydenhuollon pariin ja synnyttämään terveysasemalla kodin sijasta.

Ja se toimii. Aivan huikeaa.

Esikoista odottaessa emme (muistaakseni) epäröineet hetkeäkään: totta kai me otetaan äitiyspakkaus!

Vaikka vuosi oli 2012, meille tuli vuoden 2011 pakkaus. Se ei ollut meidän silmään ehkä maailman esteettisin pläjäys – nykyiset ovat jotenkin paljon ihanampia – mutta nyt, kun tuota pakkauksen sisältöä katselee, niin mehän käytettiin noita ihan valtavasti! Ja monen asian kanssa ihmeteltiin, että mikä tämä on ja mihin tätä käytetään, haha. Se oli todella hyödyllinen ja kattava pakkaus ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tulevalle!

Vanhojen äitiyspakkausten kuvat löytyvät muuten Kelan sivuilta täältä.

Toisen lapsen kanssa äitiyspakkauksen ottaminen puolestaan ei tuntunut olennaiselta. Koska lasten ikäeroa oli vain kaksi vuotta, kaikki aiemmat äitiyspakkauksen tarvikkeet olivat meillä vielä tallessa, ja osin käytössäkin. Niinpä otimme toisen äitiyspakkauksen mieluummin rahana.

Entä nyt kolmannella kerralla?

Ensin ajattelin, että ei. Sitten näin vuoden 2022 äitiyspakkauksen – miten ihana! Olin jo fiilistelemässä sen ottamista, kun Joel esitti järjen äänen. Ja oli ihan oikeassa.

Meillä on jo entuudestaan esikoiselta makuupussi (keltaiseksi värjätty) ja tosi suloinen kevyttoppapuku. Harsot myös on vielä tallessa, hehe ja olleet käsipyyhekäytössä tämän koko ajan siitä asti. Vilttejä on, ja pyyhkeitä, hiusharja ja kuumemittari. Tavalliset kynsisakset. Esimerkiksi kylpylämpömittaria ei taidettu käyttää kuin muutaman kerran.

Ja lisäksi äitiyspakkauksen tarvikkeita kiertää tosi hyvin nettikirppiksillä – ja hienoa on, että kiertää. Hinta niillä on tavallisesti joko muutamia euroja tai ilmainen; ilmaiseksi itsekin aikoinaan (muistaakseni) annettiin oman äitiyspakkauksemme asiat käytön jälkeen kiertoon.

Me ei tarvita uutta, pikemminkin me arvostetaan laadukkaiden asioiden kierrätystä. Niinpä me voidaan olla ihan hyvin niitä, jotka käyttävät näitä vanhempia äitiyspakkauksen aarteita.

Tavallaan siis otamme kuin otammekin (osittain ostamme) äitiyspakkauksen. Mutta emme vaan uutena vaan kierrätettynä!

Katselin vuoden 2022 äitiyspakkauksen tarvikkeita ja pohdin, mitä niistä meiltä puuttuu.

Ulkohaalari, lämpötöppöset ja rukkaset, vuodelaatikko ja patja, peite, villahaalari ja villainen myssy. Siinäpä tärkeimmät – nämä siis kirppishankitalistalle. Tässähän on puoli vuotta aikaa niitä vielä bongailla, talvivaatteiden osalta pidempäänkin. Sisävaatteita toki myös! Suuri osa meidän aiemmista vauvan sisävaatteista me on kierrätetty eteenpäin, mutta kätköistä saattaa löytyä muutamia rakkaimpia hillottuja. Ja kirppiksiltähän niitä saa.

No, sitten kävi hassut.

Laitoin Insta Storyyn pienen ja pimeän klipin, jossa olin matkalla hakemaan kierrätysryhmästä bongaamiani ensimmäisiä äitiyspakkauksen tuotteita: jalkatöppösiä ja college-haalaria huikeaan hintaan nolla euroa.

Ennen kuin pääsin hakureissulla kotiin, kännykkäni oli pling-pling-pling-kilissyt viestien tulvaa. Haluatteko toppahaalarin? Meiltä löytyisi villahaalari? Kelpaisiko se pahvilaatikko? Otatteko töppöshanskat?

Ooooooo! Okei, mulla on täten virallisesti maailman parhaat seuraajat.

Tarvikkeet eivät ole vielä vaihtaneet omistajaa (koska kiire ei ole), mutta jos nämä kaikki kaupat/saamiset toteutuvat, meillä on kasassa jo lähes kaikki, mitä haluttiinkin! Niin ihanaa! Jotenkin… palkitsevaa!

Ajattelin, että tämä kertoo paitsi sen, että mulla on parhaat lukijat myös sen, että ihmiset tosi mielellään kierrättävät äitiyspakkauksen tuotteet eteenpäin. Ei tarvitse kuin klikata itsensä tori.fi:hin ja laittaa hakuun ”äitiyspakkaus”, niin oikeastaan pääsee valitsemaan, että minkä vuosikerran tuotteita tulevalle vauvalleen oikein haluaa.

Ja ainakin silloin aikoinaan myös live-kirppisten pöydillä äitiyspakkauksen tuotteita näkyi paljon. Itse asiassa ihan huvitti, kun myöhemmin huomasin vanhojen äitiyspakkauksien kuvia seltaessa, että ne meidän kaikkein edullisimmat kirppiksiltä bongatut vauvojen perus-sisävaatteet olivatkin vanhoista äitiyspakkauksista peräisin!

Uskon myös, että ilmoitus jossain lastentarvikkeiden kierrätys-FB-ryhmässä voisi hyvinkin saada aikaan saman kuin se mun hämärä story hakureissulta. Eli jos laittaisi ”ostetaan tai otetaan vastaan äitiyspakkauksen tuotteita”, niin varmasti saisi silläkin tavalla paljon tarvikkeita kasaan.

Se, että me ei siis oteta äitiyspakkausta uudelle vauvalle, ei siis millään tavalla ole äitiyspakkauksen arvostuksesta pois.

Mutta halusin esitellä myös tällaisen vaihtoehdon: äitiyspakkauksen voi myös kerätä itselleen kierrätettynä.

Etenkin jos just uuden täyden pakkauksen saaminen ensi kertaa hypisteltäväksi ei ole olennaista – uskon, että moni ensisynnyttäjä haluaa nimenomaan sen ”oman” kyseisen vuoden pakkauksen, niin mekin haluttiin – niin tätä vaihtoehtoa kannattaa ehdottomasti harkita. Äitiyspakkauksen tarvikkeet ovat useimmiten niin laadukkaita, että ne kestävät hyvin useammankin vauvan käytön!

Onko teillä otettu vai jätetty ottamatta äitiyspakkaus?

62

You Might Also Like

  • sarvis
    24.1.2022 at 15:47

    Meillä on lapset syntyneet 2014, 2019 ja 2021, ja hormonipuuskassa olen ottanut aina pakkauksen. No, nyt meillä on siis kolme villahaalaria, kolme vanupukua, kolme toppahaalaria… Ja kaikki kuin uusia. Onko järkeä, ei! Luin juuri blogikirjoituksen, jossa laskeskeltiin, että jos joka vuosi tehdään 30 000 pakkausta, viimeisen kymmenen vuoden ajalla on tuolla jossain pelkästään KOLME SATAA TUHATTA TOPPAHAALARIA. Uskomaton luku. Aika on ajanut ohi pakkauksesta. Olisi kiva, jos pakkauksen tavarat voisi lähettää takaisin kierrätettäväksi tai jos saisi valita kirppisversion vaatteiden osalta. Ylikulutus on tällä hetkellä valtava ongelma.
    Tuossa vielä linkki siihen kirjoitukseen: https://www.google.com/amp/s/pallonkokoinenelama.com/2021/12/11/aitiyspakkaus-hyvinvointivaltion-ikonista-ylikulutuksen-symboliksi/amp/

    • krista
      24.1.2022 at 18:43

      Mäkin mietin jotain tällaista, että olisi mahtavaa, jos olisi joku kierrätysversio pakkauksesta saatavilla! Vaikka just pakkauksen tuotteet voisi palauttaa käytön jälkeen, joku taho kokoaisi niistä kierrätyspaketit, ja halutessaan voisi valita sitten sellaisen. Vaihtoehdot olisi vaikka uusi äitiyspakkaus / 170e äitiysavustus rahana (kuten nykyisin) ja kolmantena tyyliin 100 euroa rahana ja kierrätyspakkaus. Uskon, että moni valitsisi viimeisen, minä ainakin!

      Ja lisäksi mun mielestä tällaista ”kierrätystapaa saada äitiyspakkaus” voisi muutenkin tuoda enemmän esiin vaihtoehtona uuden pakkauksen hankkimiselle.

      En vielä lukenut tuota kirjoitusta, mutta jäin tuossa miettimään, että tavallaan vaikka nuo 30 000 -laskelman toppahaalarit olisi perheet ostaneet itse kaupasta, niin saman verran niitä olisi jossain kiertämässä silti… Ja on kaikkia kokoja kaikkia lasten vaatteita. MUTTA tietysti sillä ajatuksella, että perheet todella käyttää niitä äitiyspakkauksesta saamiaan haalareita – jos jää osalla käyttämättä, niin sitten laskelma tietysti on erilainen ”itse omalla rahalla joka tapauksessa hankittuun” verrattuna. Lisäksi haasteena taitaa olla se, että äitiyspakkausten tuotteet ei välttämättä vedä niin paljon kirppiksillä, jos joidenkin mielessä niissä on sellainen ”äitiyspakkausilmaishaalarin” leima, minkä takia ne ei välttämättä mene kaupaksi. Mun mielessä ei siis ole, mä nimenomaan HALUAN äitiyspakkaushaalarin :D

      Mutta kaikki tuo ajatusvirta tuota juttua vielä lukematta, nyt klikkaan lukemaan!

    • Menni
      25.1.2022 at 08:30

      Mä myös ajattelen siihen suuntaan, että äitiyspakkaus on jäänyt ympäristön kannalta ajastaan jälkeen. Niitä haalareita on itse asiassa vaikea kierrättää, koska tarjontaa on tlen määrin. Edes lahjoittaminen ei helposti onnistu. Jotkut kirpparit ei ota myyntiin äp-vaatteita.
      Parempi olisi jos vanhemmat saisi oikeasti valita, mitä tuotteita tarvitsee pakkauksen valikoimasta. Näin jokainen miettisi aidosti omat tarpeet. Koko pakkaus on vähän kuin joululahja, josta hetken ilo, mutta tarpeeton sisältö. Vaihtoehtoisesti voisi toki etsiä kierrätettynä euron tai alle hintaan näitä osasia.

      • krista
        25.1.2022 at 10:14

        Tuo olisikin hieno ajatus, että siitä voisi valita itselleen sopivat tuotteet! Ehkä ensi kertaa vanhemmaksi tuleville voisi olla joku ”suositussetti” (koska itsellä ainakin silloin oli hämärän peitossa, että mitä tarvitaan), mutta sitäkin voisi sitten tuunata jättämällä pois/vaihtamalla joitain, mitä tietää jo, että ei tarvitse…?

        • Cara
          25.1.2022 at 14:03

          Olen ollut mukana järjestötyössä ja olemme keskustelleet Kelan kanssa eri vaihtoehdoista äitiyspakkaukselle. On ollut puhetta ns. kakkospakkauksesta, jossa olisi isompien lasten vaatteita, ja kierrätettävästä pakkauksesta, tuotteiden valitsemisesta itse jne. Kävi ilmi, että ne kaikki vaatisivat hurjasti resursseja Kelalta ja yhteistyökumppaneilta. Jos vaatteet ja muut tavarat otettaisiin kierrätykseen, ne pitäisi jonkun käydä läpi ja varmistaa, että ovat kaikin puolin kunnossa. Itse valitut pakkaukset taas edellyttäisivät, että ne todella tarkasti pakataan, ettei kukaan saa mitään ylimääräistä. Isompien lasten pakkauksia taas ei ole ollut rahaa ottaa käyttöön, koska on ollut vaikeaa ennustaa, paljonko niitä haluttaisiin, ja lisäksi isompi, enemmän fyysisesti kuluttava lapsi vaatisi myös käyttöä kestäviä ja siksi osittain kalliimpiakin vaatteita. Ottaa sen pakkauksen tai ei, on mielestäni silti hienoa, että tällainen vaihtoehto on olemassa, ja ilmeisesti suuri osa esikoisen odottajista ottaa sen pakkauksen ja arvostaakin sitä. Omassa suvussamme syntyi viiden vuoden sisään yksitoista lasta ja jokaisen otetun äitiyspakkauksen vaatteet kiersivät kyllä lapselta lapselle. Osa niistä käytettiin ihan loppuun.

        • krista
          25.1.2022 at 15:17

          Hei onpa mielenkiintoista – kiitos tästä! Ensinnäkin SUPERhienoa kuulla, että näitä on siellä pohdittu. Ja sitten samanaikaisesti tosi ymmärrettävää, että tuollaisia käytännön haasteita siihen varmasti tulisi… Vaatisi tosiaan koko homman uudelleenmiettimistä ja -resursointia myös. Itselläni tuli mieleen, että mitä jos siinä olisi jokin toinen taho ns. alihankkijana; eli joku, joka ehkä saisi pienen taloudellisen hyödyn (ja sitä kautta siis mahdollistaisi resurssin) jollain tavalla. No, siitäkin varmasti poru nousisi, että ei kukaan siitä saa hyötyä :D

          Laajempivalikoimaisen pakkauksen ajatuksessa varmaan eteen tulee myös hankintahinta…? Ainakin näin näppituntumalla kuvittelisin, että Kelan ison hankinnan volyymi vaikuttaa myös hankintahintaan. Jos olisi iso valittava valikoima, niin kenties pakkauksen tuotteiden määrä laskisi – ja sitten taas TOISAALTA sehän ei välttämättä ole pelkästään huono, nytkin on menty ”vähemmän mutta vastuullisempaa” -suuntaan, joka varmasti on just oikea.

          Mäkin tosiaan ehdottomasti ns. kannatan äitiyspakkausta, se on hieno mahdollisuus ja etu etenkin just esikoisen odottajille. Entäs jos sen saisikin vain esikoisesta…? No, poru syntyisi siitäkin :D Nämä on tällaisia perinteitä myös, joita on varmasti tosi haasteellista muuttaa.

          Vau, superhienosti on teillä kiertäneet nuo vaatteet <3 Kyllä näiden kierrättäminen todella kannattaa, hyvälaatuisia (suurimmaksi osaksi) vaatteita, jotka kestävät parhaimmillaan tosi monta käyttäjää!

  • Vierailija H
    24.1.2022 at 15:53

    Kiitos teidän kokemusten jakamisesta ja tärkeän asian esiinnostamisesta: pohdinta, mikä on todellinen tarve pakkaukselle omassa perheessä. Täällä on hyvää pohdintaa äitiyspakkauksesta isommassakin kuvassa: https://pallonkokoinenelama.com/2021/12/11/aitiyspakkaus-hyvinvointivaltion-ikonista-ylikulutuksen-symboliksi/. Meidänkin perheessä pakkaus otettiin ensimmäiselle lapselle v. 2012, mutta samaan päätyisimme kanssanne, jos nyt olisi vauva tulossa perheeseemme. Perusvälineet saksista lähtien on tallessa ja muut, itselle oikeasti tarpeelliset hankkisin mieluusti kierrätettynä. Äitiyspakkaus on ollut aikanaan upea keksintö, mutta ehkä olisi aika päivittää myös koko konseptia pelkän sisällön sijaan.

    • krista
      24.1.2022 at 18:45

      Kyllä! Mä itse tosiaan uskon, että äitiyspakkausperinne kannattaa säilyttää – sen lopettaminen olis jotenkin suuri kolaus. MUTTA tosiaan jos vaikka sen kierrätettävyyttä voisi helpottaa ja parantaa, niin se olisi iso steppi! Voisiko sen tuotteet (tai osa niistä) tosiaan olla vaikka käytön jälkeen palautettavia…? Tulisikohan siitä ihan hirmuinen vastustus, ehkä tulisi :D

  • Nadja
    24.1.2022 at 16:29

    2012 saimme äitiyspakkauksen esikoisellemme ja sitten se meni kiertöön/lahjaksi kavereitten vauvoille tai lahjoituksena saksia lukuun ottamatta. 2017 kuopukselle otimme rahat ja nillä oli saatu sekä käytetyt rattaat, että kaikki tarpelliset vaatteet ja tarvikkeet kirpikseltä ja kavereilta. Sakset oli omia :) Ja rahat jopa hiukan jäi! :)
    Kuopuksen vauvavuoden jälkeen kaikki meni kiertöön tutulla tavalla, ilmaiseksi edelleen. Eli kyllä konseptin olisi hyvää päivittää, tavarat kun 2-3 vauvan jälkeen ovat hyvin käyttökelpoisia! :)

    • krista
      24.1.2022 at 18:49

      Kyllä, ja etenkin vaikka tuollainen vauvan toppahaalari – sehän kestää todennäköisesti monenmonta vauvaa, kun siinä enimmäkseen vielä vaan pötkötellään vaunuissa! Kaikki mun näkemät vanhemmat äitiyspakkaushaalarit ainakin ovat olleet ihan priimakuntoisia.

      Joo kun ajattelee sitä 170 euroa, mikä tuo on rahassa (jos en väärin muista, isompien lasten aikaan se oli 140e, mutta voin muistaa väärinkin), niin ei sillä välttämättä UUSIA vaatteita saa läheskään tuota vertaa. Mutta jos ajattelee kierrätysvaatteita, niin tällainen ”kierrätyspakkauksen” hankkiminen on ihan taloudellinenkin valinta. Etenkin just noita äitiyspakkauksen vaatteita kun kirppiksiltä ja kierrätysryhmistä saa ihan pikkurahalla tai ilmaiseksi.

      • Nadja
        25.1.2022 at 16:41

        Juuri niin! Meidän 2017 pojun kohdalla oli 140e rahamäärä ja se kyllä riitti moooooneeeen asiaan – kierrätetty jokainen ja eteenpäin annettu melko kaikki! :)

  • Sumonen
    24.1.2022 at 21:21

    Vinkkinä jos noita äitiyspakkauksen tavaroita jää pyörimään, niin on ainakin joitakin tahoja, jotka kerää ja lähettää äitiyspakkauksia niitä tarvitseville. Itse bongasin aikanaan tämän: https://mp.org/fi/vaatesetti/
    Ehkä tästä kaikesta syntyy seuraava äitiyspakkauskeräyskamppis?

    • krista
      25.1.2022 at 10:22

      Oo, tällaiset hyväntekeväisyyskierrätykset on kyllä tosi hyviä!

  • Lilah
    24.1.2022 at 23:36

    Meillä otettiin ekalle pakkaus, seuraaville kolmelle ei, kun pääsin ekan kanssa sisälle lastenvaatekirpparimarkkinoille. Kaikille lapsille olen säästänyt muistoksi oman vuotensa äitiyspakkausmakuupussin eli kolmelle viimeiselle haalin uudenveroiset kirppareilta. Käytettyjä vauvan vaatteitahan saa tosiaan paketeissa reilusti alle eurolla kappale, joten pakkauksen arvolla saa huiman määrän hyväkuntoista vaatetta. Äitiyspakkauksen haalarin koin tosi epäkäytännölliseksi, kun ekana talvena se oli niin suuri, että vauva hukkui siihen eikä haalaria voinut tästä syystä käyttää esim turvakaukalossa. Toisena talvena lapsi mönkikin jo itse menemään pihalla, joten oli pakko ostaa kosteutta paremmin kestävä puku. Vaunu-unilla meillä suosittiin villahaalaria ja (untuva)makuupussia. Turvakaukalossa koettiin käytännöllisimmiksi sama villahaalari ja kaukalopussi, jota oli helppo avata ja sulkea lämpötilan mukaan.

    • krista
      25.1.2022 at 10:26

      Joo 170 eurolla saa kyllä aika monta kierrätysvaatetta!

      Meillä sillä haalarilla oli paljon käyttöä, eka talvena tosin esikoinen käytti pienempikokoista, kun äitiyspakkauksen haalari oli vielä liian iso. Saatiin sukulaiselta lahjaksi sellainen pikkuhalari, voi NIISK kun sekin kierrätettiin jo eteenpäin. Mutta toka talvena se äitiyspakkauksen haalari sitten oli sopiva, ja sitten sen jälkeen nuorempi lapsi käytti sitä myös. Jännä, kun en yhtään muista, että oliko se silloinkin sellainen, mikä meni myös pussimuotoiseksi. Ainakin nämä uudempien pakkausten haalarit taitaa mennä, sitä pidän tosi näppäränä vaunupäikkäreillä. Ihan tarkalleen en muista, mitä kerroksia meillä oli vaunupäikkäreillä – MONTA niitä ainakin oli :D Ja sitten sellaiset ihanat superpaksut villamakuupussit, jotka mun äiti osti Virosta. Ne on onneksi tallessa, vauvankokoinen ja myös isompi.

      • Lilah
        25.1.2022 at 13:32

        Ainakaan meidän kahden ekan kohdalla niitä ei vielä saanut pussiksi, mutta viime vuosina on tosiaan saanut. Ennenmuinoin haalarit olivat kokoa 80 cm, mikä sittemmin vaihtui kokoon 68 cm. Paljonhan se käyttökelpoisuus riippuu siitä mihin aikaan vuodesta lapsi syntyy.

        • krista
          25.1.2022 at 15:19

          Haa, onkohan meillä ollut 80 cm vai 68cm, en kyllä yhtään muista… Tuo 68 cm saattaisikin olla just sopiva meidän heinäkuussa syntyvälle ensi talvena, eli parhaimillaan menee ihan nappiin. Kävin jo muuten just katselemassa Reiman nettikaupasta pienempiä haalareita, ois ollut just puoleen hintaan söpö muumihaalari… (lue: olin alehaukkailemassa ale-osastolla) Mutta tosiaan, kun kokoa on niin vaikea tässä vaiheesa arvioida. Ehkä parempi katsoa sitten lähempänä!

        • Tilia
          28.1.2022 at 11:46

          Meillä oli just nämä 80-senttiset aikanaan, jotka eivät menneet pussiksi. Ekana talvena lapset hukkuivat niihin ja toisena eivät mahtuneet enää ollenkaan päälle. Eli jäivät käyttämättä kokonaan, mikä oli tosi sääli. Toisena talvena meillä kävelevillä ja kiipeilevillä taaperoilla oli myös jo ihan erilaiset haalariominaisuudet tarpeen kuin lähinnä nukkumiseen tarkoitetussa, kalvottomassa äp-haalarissa. Nukkuminenkin tapahtui sisällä sen jälkeen, kun lapsi oli päässyt valjaistaan irti vaunuissa parvekkeella ja löytyi vaunuista seisomasta… En tiedä, onko kokoasiassa otettu se huomioon, että aiemmin eniten vauvoja syntyi maaliskuussa, mutta nykyään keskikesällä? Joka tapauksessa tuollainen rasti ruutuun -tilaaminen voisi olla fiksumpaa kuin koko paketin lähettäminen samanlaisena ja -kokoisena kaikille.

  • Riika A
    25.1.2022 at 13:13

    Itse en ottanut äitiyspakkausta esikoisellekaan – tai siis ainokaiselle. Syynä juurikin ekologisuus ja se, että äitiyspakkauksen tuotteita on kirppikset pullollaan ja vieläpä lähes ilmaiseksi. Mun tavoitteena oli saada haalittua äitiyspakkausta vastaavat kamat sillä 170€:lla, mutta taisin saada tuohon hintaan haalittua koko vauvavuoden varustuksen vaunuja myöten. Ainoastaan turvakaukalon ostin turvallisuussyistä uutena, joten se ei mahtunut tuohon ”budjettiin”.

    • krista
      25.1.2022 at 15:20

      Tosi hieno kokemus, hyvä kun jaoit tämän! Mulla kans ajatuksena, että 170 eurolla saa tosiaan pal-jon, ja meillä myös pyritään kierrätettynä hankkimaan mahdollisimman paljon. Turvakaukalo meilläkin ostetaan kuitenkin uutena.

  • S
    25.1.2022 at 14:13

    Yksi iso ongelma äitiyspakkauksen kierrätyksessä on, että vaatteet on aina saman kokoisia, vuodesta toiseen. Eli koon 68-74(?) toppahaalareita on tarjolla pilvin pimein, samoin villahaalareita, kun taas vaikka koon 62 toppahaalareita ei. Eli jos näissä vaatteissa olisi vuosittain vähän vaihtelua koossa, niin varmasti kierrtyksen kannalta olisi parempi!

    • krista
      25.1.2022 at 15:23

      Haa, hyvä pointti! Toisaalta sitten voi mikä poru siitäkin syntyisi (hih miten mä ajattelen tätä poru-näkökulmaa jatkuvasti :D ), jos jonain vuonna olisi JUST sellainen koko, että omalle vauvalle se ei olisi hyvä, kun edellisenä vuonna olisi ollut parempi koko… Ja sitten SEURAAVAKSI tulisi tietysti mieleen, että kokojen jakaminen menisi niin, että eri vuodenaikoina syntyneillä olisi vähän erilaiset koot niin, että optimoisi sen, että mikä on sopiva. Esimerkiksi jos vauva syntyy syksyllä, niin ensi talvihaalari voisi olla pienempää kokoa kuin vaikka huhtikuussa syntyneelle, joka on jo puolivuotias eka kertaa toppahaalaria tarvitessaan.

      …ja sitten tässä pääsee kuitenkin taas siihen resursointiin, josta Cara tuolla ylempänä kirjoittaa. Totta kai tällaisten kaikkien järjestäminen vaatisi lisäresurssia. Mutta voisiko se resurssiin tarvittava kulu sitten tulla vaikka siitä, että äitiyspakkauksen sisältö olisi vähän kompaktimpi…? No, poru tulisi toki siitäkin :D

  • Pauliina
    25.1.2022 at 23:16

    Oulussa diakoniatyö kerää kierrätettyjä äitiyspakkauksia vähävaraisille perheille, jotka voivat kierrätetyn pakkauksen avulla ottaa Kelan avustuksen rahana. https://www.domsecondhand.fi/kierratysaitiyspakkaus/

  • Anna
    26.1.2022 at 12:12

    Me otettiin myös äitiyspakkaus esikoiselle vuonna 2009, kuopukselle 2014 ei. Mutta muistan jotenkin ihan hirmu vahvasti edelleen sen valtavan ilon ja lämmön, jonka pahvilaatikon saaminen ja avaaminen toi! Se oli jostain syystä eleenä ihan hirmuisen tärkeä itselleni.

    Pienissä raskaushormoneissa itketti pitkään, että äääk miten ihana kotimaa meillä on, huolehtii ja muistaa meitä ja odottaa just tätä meidän vauvaa 😄

    Luulen että siitä jäi ihan pysyvästi sellainen positiivinen viba Suomea kohtaan ☺️

    Vähän sama kuin jostain vauvakerhoista sun muista, jotka olivat vieläpä ilmaisia. Olin niistä aina ihan että ei oo totta, miten upeeta!

    Sen sijaan en enää muista tarkasti olikohan rautatipat (vai d-vitamiini tms, mitä hänelle määrättiin), joka värjäsi pukluilevan esikoisen ekojen kk vaatteet pysyvästi täyteen kellertäviä tahroja. Senkin vuoksi oli helpottavaa, että äitiyspakkauksessa tuli paljon vaihtoehtoja.

    Meiltä ei siis olisi palautunut siistejä äitiyspakkausvaatteita takaisin 😅 ja tahraiset ei ainakaan siihen maailman aikaan kelvanneet kirppiksillä tai muuhun kiertoon, ymmärrän toki sen.

    Äitiyspakkaus 🥰

    Kiva lukea näitä sun vaiheita, ja palata tällaisiin vanhoihin muisteluihin raskaus- ja vauva-ajalta, vaikkei se itselle enää ole ajankohtaista!