Mielenterveyskuntoutujan kotona

Kaupallinen yhteistyö: Suomalaisen Työn Liitto

Minulle on näköjään tulossa jo tavaksi vetistellä julkisissa tilaisuuksissa. Tällä kertaa kyynelkanavani aukaisi pieni kommentti hieman vanhemmalta mieheltä: isältä, jonka (käsittääkseni aikuisella) lapsella on mielenterveyden ongelmia. Hän kertoi lyhyesti, miten tärkeää on mielenterveyspotilaan kohtaaminen ihmisenä ja virikkeellinen elämä. Ja minulle nousi akuutisti tippa linssiin: koko vanhemmuuden tunnekirjo siinä varmaan ryöpsähti pintaan. On olemassa niin erilaisia ihmiskohtaloita – kaikki jonkun lapsia – ja kaikilla on oikeus elää ihmisarvoista elämää.


Ihminen ei ole koskaan pelkkä diagnoosi ja oireidensa summa, vaan ainutkertainen ihminen.

Blogiyhteistyö Suomalaisen Työn Liiton kanssa on ollut aivan hurjan antoisaa, toivottavasti myös lukijoille. Olen päässyt tutustumaan moneen erilaiseen yritykseen – sellaisiin, joita ei tavallisesti välttämättä blogeissa näy – joissa tehdään avainlipulla varustettua suomalaista työtä. Laadukasta ja ihan hurjan tärkeää suomalaista työtä.

Yksi tähän asti mieleenpainuvimmista tutustumiskäynneistä oli keväällä vanhuksille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille asumispalveluita tarjoava Betesda. Ja nyt sen rinnalle aivan yhtä vaikuttavana kokemuksena nousi vierailukäyntini  Eedissä Espoossa – Eedi on laadukasta palveluasumista tuottava yhteiskunnallinen yritys, jonka omistaa Espoon Diakoniasäätiö.

”Tämä on paras paikka missä olen ikinä ollut –  ja mä olen ollut tosi monessa paikassa. Olen asunut täällä seitsemän vuotta enkä enää koskaan halua olla missään muualla”, toteaa Kalliotasku-ryhmäkodissa sijaitsevaa kotiaan esittelevä Sanna.

Sanna pitää erityisen paljon lampaista ja se näkyy hänen kotinsa sisustuksesta. Lammasjulisteet, huolella asetellut lammaspehmolelut ja lammaskoristeet täyttävät viihtyisää huonetta. Sanna on siivonnut vierailua varten ja hän tarjoaa vieraille toffeeta. Hänellä on myös kaksi iloista uutista: toinen on, että hänelle epäsopiva lääke on vaihdettu pois ja hänellä on nyt paljon parempi olo kuin ennen. Ja toinen uutinen on se, että tällä viikolla Eediin tulee eläinvierailulle lammas ja vuohi.

Lammasfanin syksyn huippuhetki edessä!

Eedin toimintaa ohjaavat arvot on määritelty kysymällä mielipiteitä asukkailta, omaisilta, henkilökunnalta ja muilta yhteistyötahoilta. Ensimmäinen noista tärkeistä arvoista on oma koti.

”Omaan nimeen ja omaan asuntoon liittyvät ihmisen identiteetin ja itsetunnon edellytykset”, Eedin oppaaseen on kirjoitettu. Koti ryhmäkodissa Eedissä on siis nimenomaan koti; ei mikään laitospaikka. Esimerkiksi jokaisen asukkaan kanssa sovitaan käytäntö siihen, miten ohjaaja tulee asukkaan omaan kotiin: saako tulla omilla avaimilla koputuksen jälkeen vai odotetaanko, että asukas tulee avaamaan oven. Ja saako vaikkapa tulla herättelemään, jos asukas nukkuu pitkään aamulla – vai annetaanko silloin olla omassa rauhassa?

Ehkä pieneltä kuulostavia asioita, mutta itsemääräämisoikeuden kannalta tärkeitä.

Eedin ”taskuiksi” nimetyt yhdeksän kodinomaista ryhmäkotia sijaitsevat Espoossa, muutaman kilometrin päässä Sellosta. Ryhmäkodit eroavat toiminnaltaan ja palveluiltaan: palveluasumista on kuntouttavaa, tehostettua sekä vaativaa tehostettua. Asumisaika on yksilöllinen, mutta usein asuminen on pitkäaikaista, tarvittaessa pysyvää. Tavoitteena on asukkaan rikas ja itsenäinen elämä – tietysti voimavarat huomioon ottaen. Oman kodin lisäksi muut Eedin arvot ovat välittävä ilmapiiri, kunnioitus itseä ja toisia kohtaan, oikeus osallistua sekä turvallisuus.

Toni ja Eedin toimitusjohtaja Pilvi Osara vaihtavat kuulumisia.

Toni on rap-biisejä tekevä, puhelias nuori mies, joka asuu tällä hetkellä kihlattunsa kanssa Eedin tuetun asumisen myötä järjestetyssä omassa vuokra-asunnossa. Hänellä on taustallaan nuoruuden päihdeongelmia, sairaalahoitojaksoja mielenterveysongelmien takia sekä asumista kahdessa eri Eedin ryhmäkodissa Espoossa. Lehtotasku-ryhmäkodissa hän tapasi myös kihlattunsa, ja nyt pariskunta asuu omillaan yhdessä ja saa itsenäiseen asumiseensa säännöllistä tukea Eedin työntekijältä. Tuettu asuminen on Tonille tällä hetkellä sopiva tapa elää – kun ”ei siitä omillaan asumisesta oikein mitään tullut”, Tonin omien sanojen mukaan.

Tiistaisin Toni vetää Eedissä suosittua musiikinkuunteluryhmää ja bingoa. Lisäksi viikonloppuisin on ”äijien ryhmä”, johon Toni yrittää rekrytoida vielä lisää aktiivisia osallistujia. Viimeksi juotiin kahvia pienessä porukassa ja ”juteltiin äijien juttuja”.

Tonin tarina on hyvä kannustin myös muille: ongelmista ja elämän synkistä kohdista huolimatta on mahdollista kuntoutua ja päästä vähitellen tuetusti kiinni itsenäiseen elämään. Kun Tonilta kysyy, mikä hänen tämän hetken tärkein tukensa on, saa vastauksen epäröimättä:
”Mun kihlattu”.

Kyllä: Eedissä ollaan ihmisiä ja se tarkoittaa sitä, että siellä voi jopa rakastua. Myös ystävyyssuhteita syntyy, ja ne ovat tärkeitä.

Eedin asuinrakennuksen lähellä sijaitsevan, juuri uuteen tilaan muuttaneen Työvalmenuspalvelun huoneissa tapahtuu. Jossain tehdään metallitöitä, toisaalla punotaan koruja. Keskelle toimintakeskusta on pystytetty pieni ”kauppa”. Vaikka valmiit tuotteet ovat hienoja – mattoja, vilttejä, villasukkia, heijastinrintaneuloja, puutöitä, keppihevosia – tärkeintä toiminnassa on kuitenkin tekeminen, ei lopputuote saatikka sen hinta.

Esimerkiksi upeassa ja valtavan kokoisessa neulotussa viltissä on harjoiteltu monen neulojan voimin, että miten saadaan juuri oikeankokoinen pala kokonaisuuteen. On neulottu, purettu, tehty uudelleen – ja samalla päästy kokemaan, millaista on vaikkapa tavoitteellinen tekeminen, yhteistyö, valmiiksi saaminen ja onnistuminen.

Silmäni osuvat myös pienenpieniin villasukkiin, joista on tehty tosi kiva joulukalenteri. Näiden sukkien kutojat – osin maahanmuuttajanaiset – ovat päässeet harjoittelemaan tässä mm. kantapään tekoa ja sukan muuta rakennetta ennen kuin alkavat tehdä itse isompia sukkia omista langoistaan. Joulukalenteri on ihana ja maksaa 35 euroa, vink vink jollekulle!

Työvalmennuspalvelun tekijöiden töitä voi bongata WeeGeen joulumarkkinoilta. Myös Facebook-sivuilta voi joskus nähdä valmistuneita tuotteita, kuten hienot entisöidyt puutuolit viime kesänä. Tuotteita voi myös käydä katsomassa paikan päällä Espoossa (Kilonkartanontie 3) – ja työpajat kannattaa muistaa myös silloin, kun vaikkapa oma fillari tarvitsee huoltoa.

Suomalaisesta työstä puheen ollen: Eedissä työskentelee noin 50 henkilöä, joiden taustakoulutus on esimerkiksi psykiatrinen sairaanhoitaja, sosionomi ja lähihoitaja. Vaihtuvuusongelmaa täällä ei ole, vaan tänne töihin tulevat useimmiten myös viihtyvät. Eedissä myös työntekijöiltä kysytään paljon näkemyksiä ja kokemuksia – toimitusjohtaja Pilvi Osara naurahtaa, että täällä viihtyvät etenkin sellaiset työntekijät, jotka eivät häiriinny siitä, että joku on koko ajan kyselemässä mielipidettä jostain asiasta.

Usein tällaisten aiheiden yhteydessä mediassa puhutaan kilpailutuksesta, tiukoista resursseista, henkilökunnan tiukoilla olemisesta ja kamalimmissa tapauksissa jopa laiminlyönneistä. Kaikki nämä ovat varmasti se toinen puoli totuutta. Mutta jo toisen kerran itselleni käynti tällaisessa asumispalveluita tarjoavassa paikassa toi ennen kaikkea lohtua.

Meidän maailmassamme on vielä olemassa inhimillisyyttä, aitoa välittämistä ja ihmisten kuuntelua. Se asuu näissä henkilöissä, jotka tekevät tällaisissa paikoissa työtä.

Tärkeää suomalaista työtä.

Kaupallinen yhteistyö: Suomalaisen Työn Liitto

40

You Might Also Like

  • katia
    16.10.2017 at 13:22

    kiitos.

    • krista
      16.10.2017 at 14:05

      <3

  • Tiina A
    16.10.2017 at 13:42

    Tärkeä aihe, josta ei koskaan puhuta liikaa!

    • krista
      16.10.2017 at 14:07

      Samaa mieltä! On ollut ihan mahtava päästä tutustumaan näihin paikkoihin ja nähdä niiden toimintaa – tyytyväisiä asukkaita, joista välitetään sekä niitä ihmisiä, jotka tällaista työtä tekevät <3 Todella vaikuttavia kokemuksia!

  • Maukka
    16.10.2017 at 14:13

    Laadukas postaus, kiitos.

    • krista
      16.10.2017 at 14:17

      Kiitos! <3

  • Mlbc
    17.10.2017 at 07:02

    Mulla tuli myös tippa linssiin heti alkuunsa. Varsinkin just se että ihminen on oma itsensä ja yksilö, ei mikään diagnoosin summa. On arvokasta jos löytää paikkansa olla ja asua tuon kaltaisesta paikasta :)

    • krista
      17.10.2017 at 10:51

      Kyllä! <3 Ja sitä ajattelin tuollakin käydessä (samoin kuin siellä Betesdassa aiemmin), että onnekkaita nämä, jotka tällaisiin paikkoihin pääsevät asumaan! Kaupunkien kautta siis näihin voi saada paikan, mutta voi hyvin kuvitella, että kaikille tarvitseville ei varmasti näin upeita paikkoja löyty; juuri A-studioissa oli juttua vammaisten palveluasumisen tiukasta kilpailutuksesta ym. En itse katsonut, mutta kuulin siitä. Olisi niin tärkeää, että jokaiselle löytyisi se "oma paikka" ja myös yhteiskunnallisessa päätöksenteossa muistettaisiin sama inhimillisyys ja ihmislähtöisyys, mitä näissä paikoissa toteutetaan <3