Luminapero (ja haalariongelma)

Talviauringon ilmestyminen taivaalle on tehnyt kummia tällekin sisäilmaperheelle: viime sunnuntaina istutettiin minitirppa ensimmäistä kertaa ikinä oman pihan lumihankeen.

Kyllä, ensimmäistä kertaa – tähän mennessä meillä on ulkoiltu vain vaunuilla.

Okei, siinä se tuli: nyt olen myöntänyt tämän ja jään kauhulla odottelemaan taas mahdollista äitiysgiljotiinin suhinaa…

Tyyppi ei ollut alkuun ihan vakuuttunut.

Napero kaa-tuuuuu…

Oho, täällä voi myös kontata.

No okei on tää sit kuitenkin ihan kivaakin.

 

Sunnuntain kokemuksista rohkaistuneena lähdin myös eilen Silvan kanssa kävelylle. Ja siis ilman vaunuja, wohoo.

Otin ensimmäistä kertaa piiiiitkään aikaan testikäyttöön meidän Manducan ja yritin väkertää sen jotenkin lonkan päälle. Ha haa, ohikulkijoiden pitkistä katseista päätellen ei tainnut mennä ihan oikeoppisesti.

Ihme on tapahtunut – napero Manducassa eikä edes itke.

 

Meidän ”kantovanhemmuushan” on tähän asti mennyt ihan päin persettä (anteeksi). Ennen Silvan syntymää meille ostettiin into piukassa kaikenmaailman kantoliinat, -lenksut ja Manducat. ”Joo, me kyllä kannetaan vauvaa mahdollisimman paljon” ja niin edelleen. Ha. Silvapa olikin sitten sitä mieltä, että kantaminen on ihan täysin perseestä (anteeksi uudestaan), ja vaunut ne vaan on niin iiiiihanat.

Kannatti ostaa Manducakin vieläpä uutena (sadattelua tähän).

No mutta lonkka-asennosta kuitenkin pääsi katselemaan muutakin kuin äidin rintaa – se kun on ollut se kantamisen isoin ongelma. Aktiivinen napero haluaisi katsoa eteenpäin, eikä se Manducassa ole mahdollista.

Tshih, minitirppa taisi olla näistä vaununaukkoa suuremmista näköaloista niin hämmentynyt, että ei muistanut edes protestoida. Ihan onnistunut kokeilu siis.

*******

Lumileikit paljastivat kuitenkin uuden pukeutumisongelman:

Äitiyspakkauksen toppahaalari on ollut meidän mielestä ihan mahdoton käyttää. Sen hiha- ja lahjeaukot ovat niin kapeat, että niiden äitiyspakkauksen hanskojen ja töppösten sinne tunkeminen ei onnistu millään. Vai onko ne tarkoitus laittaa siihen päälle? Ei nimittäin tunnu järkevältä niinkään.

Tähän asti meillä onkin ollut käytössä keväällä saatu koon 56 (!) haalari. Reimaa sekin, niin kuin äitiyspakkaushaalarikin, mutta huomattavasti näppärämpi muoto. Lahkeet ovat tietysti olleet jo lyhyydeltään mallia mattinykänen, mutta vaunuissa lekotellessa se ei ole paljon haitannut.

Lumileikeissä nilkat kuitenkin meinaavat paljastua, mikä ei tietysti ole kovin suotavaa.

Niin, ja onhan meillä sitten tämä ennen Silvan syntymää ostettu talviasu:

Jepjep, kaksiosainen puku. Kymmenkuiselle! Siis MITÄ me ollaan oikein ajateltu…

 

Onko tässä nyt sitten vielä uuden toppapuvun osto edessä…? Eiiiiih!

 

Onko teillä muilla käytössä se äitiyspakkauksen haalari? Ja miten IHMEESSÄ saatte sen kanssa hanskat/töppöset järkevästi jalkaan…?

 

PS. Apua, jos ton kantosysteemin kanssa liukastuisi. Hui. Mä kun oon aika kova tyttö kaatuilemaan.

 

 
Like

You Might Also Like

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  27.2.2013 at 14:43

  Moi!
  Meillä oli se äitiyspakkaushaalari käytössä. Hanskat ja töppöset saatiin niin haalarin sisään, et puettiin ne eka ja tungettiin sit jalat töppösineen ja kädet hanskoineen lahkeisiin & hihoihin ja sitä kautta läpi. Juu, vähän joutu tunkemaan, mut läpi ne aina saatiin tulemaan kuitenkin :)

 • Nannii (Ei varmistettu)
  27.2.2013 at 14:45

  Tunkemalla! :D Ei raati millään pariksi kuukaudeksi ostaa, varmasti ensi talvena liian pienenä kaapissa seisovaa, haalaria. Suojasäällä saappaat jalkaan ja kunhan vielä enempi loska lentää, niin kurahaalarit päälle! Tai näin olen suunnitellut :)

 • Kristaliina
  27.2.2013 at 14:47

  Joo, tuota tekniikkaa just mekin ollaan yritetty – mutta äääääääh kun on ahtaat. Tosi omituista: tuossa koon 56 Reiman haalarissa on paljon leveämmät hiha- ja lahjeaukot. Ja siis tuo äippäpakkauksen haalarikin on Reimaa…

  Ehkä siihen tottuu… Paitsi että Joel kieltäytyy kategorisesti laittamasta sitä haalaria, kun se ei halua ängetä :D

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  27.2.2013 at 14:48

  Lasta kantaessa talvella ulkona, jotkut tämmöiset liukuesteet voisi olla hyvät: http://m.clasohlson.com/fi/Liukueste-Icerunner/Pr344012002

 • Kristaliina
  27.2.2013 at 14:48

  Silvalla ei muuten ole vielä edes minkäänlaisia kenkiä – me ei olla kai otettu huomioon, että Silva joskus ihan oikeasti kävelisi ulkona :D

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  27.2.2013 at 14:50

  Ei ei ei enää mitään toppahaalaria täksi talveksi! Välikausihaalari hankintaan, ja sen alle esim se ihana raidallinen villahaalari yms vaatetta. Kyllä sillä loputalven pärjää, ja sit on välikausihaalari valmiina kevääksi ja kesäksi.

 • phocahispida
  27.2.2013 at 14:53

  Olen toivoton haalarien hamstraaja. Tunnustan.

  Meillä oli koon 50 toppapussi,
  Koon 56 haalareita oli yksi ja sitten ohuempi veluuripuku keväälle.

  Koon 62 kaksi haalaria jäivät täysin käyttämättöminä odottamaan mahdollista seuraavaa ipanaa.

  Koon 74 musta haalari ja beige haalari kävivät juuri pieniksi nilkoista ja käsistä sekä kestovaipan muhkeuden vuoksi haaroista.

  Nyt kierroksessa on retro pumpulihaalari ja vanhan äitiyspakkauksen Luonnonlapsen käpyhaalari (noin koossa 80?).

  Varastossa odottaa vielä Reiman lilanharmaa toppahaalari koossa 86 (ensi talveksi), muutamat kuoriasut k(oossa 98, 104, 116) sekä kaksiosainen Reiman toppapuku koossa 98. Ja yksi toppahaalari, jonka käyttäjän optimi-iäksi on arvioitu 2 vuotta.

  Voi apua. Meillä on siis käänteinen ongelma teihin verrattuna. :D

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  27.2.2013 at 14:55

  Yksi mahdollisuus on ostaa käytetty talvihaalari (vedenpitävä sellainen) ja myydä se sitten syksyllä samaan hintaan eteenpäin!

 • Liv
  27.2.2013 at 15:00

  Hei mää laitoin Facen kautta sulle viestiä noista puvuista :) 

 • mau. (Ei varmistettu)
  27.2.2013 at 15:00

  Täää ei liity millään tähän asiaan, ja näitä kommentteja näkyy aina joka postauksen yhteydessä, mutta siis herranen aika miten uskomattoman söpö ipana teillä on :D. Noi lumikuvat on ihastuttavia. x)

 • phocahispida
  27.2.2013 at 15:03

  Niin ja piti sanomani, että meiltä saa lainata kanssa haalaria lopputalveksi, jos haluaa.

  Jos menee rikki tai likaiseksi, ei haittaa, koska toinen lapsi on teoreettinen mahdollisuus joskus tulevaisuudessa.

  Jos innostut, niin kaivan valmiiksi maanantaille. :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  27.2.2013 at 15:06

  Öö, siis onko Silva siellä vaunuissa sitten naama menosuuntaan ollut koko ajan? Ja eikös tuon kokoinen mene jo kantoreppuun selkäpuolellekin (vaikka mini onkin), jolloin näkee maisemia varmasti aivan tarpeekseen ja on lisäksi kantajalle huomattavasti mukavampi ratkaisu. (Rinkkaa jos olet kantanut, niin ymmärrät.) Ja jos sinä et näe tarpeeksi vauvaa selän puolella, niin ainakin muutama vuosi sitten oli spesiaaleja kantopeilejä myynnissä. Ihan tavallinen käsilaukkupeilikin varmaan toimii, mutta onhan se hienompaa kun on oikea vauvatavara…

  Kantajan kannattaa satsata nastakenkiin (esim. Icebug, juuri nyt saa alesta puoleen hintaan) tai kunnollisiin kenkien liukuesteisiin. Ne on Suomen talvessa ihan hyvät muutenkin ja myös alle 60-vuotiailla. Turha niitä luita on ruveta murtamaan tyhjän päiten.

  Hanskoja voi pitää sekä haalarin hihan päällä että alla (hanska laitetaan ennen kuin käsi laitetaan hihaan). Tästä on tasan 2 koulukuntaa ja molemmat ovat oikeassa. Ulkopuolella on helpompi, jos hanskat otetaan välillä pois (esim. kauppareissulla sisällä). Mutta ne myös lapsi saa itse usein liiankin helposti irti. Joten jos ne hanskat ei ala pysyä kädessä, on olemassa pieniä klipsuja, joilla ne laitetaan hihaan kiinni (koulukuntia vastaavasti joko puvun hihaan ulkopuolelle tai sisävaatteen hihaan sisäpuolelle). Joka tapauksessa hanskojen kanssa venkslaaminen lähtökiireessä on se kohta, jossa vanhemmuuden taso tulee todellakin punnittua pohjia myöten ja jopa useamman kerran päivässä. Peukalot ei mene kohdilleen, ja kun toisen hanskan saat käteen, on ensimmäinen revitty pois. Huuto kuuluu kuvaan. Hommaa voi vaikeuttaa vielä laittamalla alle villalapasia. Tässä vaiheessa ei pitäisi ruveta kiroilemaan eikä heittää hanskoja tiskiin, vaikka hommaan olisi kulunut nelisenkymmentä minuuttia ja kumpikaan käsi ei ole vielä valmiina…

  Hanskamalleissa on myös eroja, toiset on mahdottomampia kuin toiset. Hyviä kanattaa ostaa heti toiset (samaa väriä), koska muuten toinen hyvistä hanskoista jää heti seuraavalla reissulla jonnekin Heinolan ABC:n pihaan tai muuhun vastaavaan paikkaan. Ihan pienelle helpoimpia pukea on ne rukkaset, joissa on vielä pitkittäin vetoketju apuna.

  Ja pihalle voi ottaa lumeen jo pikku ämpärin ja lapion mukaan ja sitten ei kun kakkuja tekemään! Älä tule paha kakku jne.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  27.2.2013 at 15:10

  Meillä äitiyspakkaus haalari toiminut hyvin ja tuntunut jopa väljältä 10 kk ikäiselle. Laitan ensin villapuvun, töppöset ja rukkaset ja sitten puvun ja hyvin on mennyt. :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  27.2.2013 at 15:16

  Konttausikäiselle kannattaa alkaa jo kenkiä hommaamaan, pian se seisoo ulkonakin ja kengät on tarpeen. Muutamalla eurolla löytyy kirpparilta varmaan käytetyt Kuomat lopputalven tarpeisiin.

 • Kristaliina
  27.2.2013 at 15:23

  Hei ihan mahtavaa, kiitos Liv & phocahispida tarjouksesta, ja mä ehdin Liv sulle jo FB:n puolella vastatakin :) Jee, ihan mahtavaa!

  Joo, Silva matkustelee vaunuissa siis ”perusvauva-asennossa” edelleen. Se on niin tyytyväinen siellä (ja siellä nukkuu päikkärit), että ei olla vielä vaihdettu ollenkaan siihen kärryosaan :) Ja tuota selkäkantoa oon kans ollut aikeissa testata tässä lähiaikoina – toisaalta Silvalle on nyt iskenyt vierastukset päälle, joten aattelin että lonkalla se on paremmin ”äidin turvissa” tarvittaessa.

  mau. kiitos <3 Tuota saa kyllä toistaa, aina tulee kiva mieli :) Hih niin kuin Vuoden Mutsi -kirjassa jotenkin oli: kannattaa aina kehua vauvaa, koska äiti jollain kummallisella tavalla kuvittelee, että kehut koskevat äitiä :D

  Tuollaiset liukuesteet taitavat nousta meilläkin hankintalistalle etenkin, jos tämä kantamisasia ottaa tuulta tästä alleen… Tähän asti kantamiset on siis jääneet lyhyisiin (mutta sitäkin kovaäänisemmin protestoituihin) kokeiluihin :)

  Tsihihi Vierailija onnistui kuvaamaan just osuvasti tuon hanskojen pukemisen :D Meillä on siis käytössä vaan nuo äitiyspakkauksen toppahanskat ja siellä alla Ruskovillan villahanskat.

   

 • Katii (Ei varmistettu)
  27.2.2013 at 15:30

  Ihania lumikuvia!

  Haalareista en osaa sanoa mitään, pukeminen on meillä muutenkin vähän niin ja näin….

  Mutta siis teilläkin! Siis ongelmia kantamisen suhteen. Meillä on kans tuliterä Manduca, mutta laps huutaa kuin riivattu jos sen sinne laittaa. Ei tykkää sitomisesta meidän ipana. Kapalointi on ihan horroria ja vaunuihin pakkaaminenkin on työn takana. Meidän pikku vapaustaistelija!

  Olen sinnikkäästi opetellut repun pukemista, että saisin lapsen itkemättä siihen ja aluksi pidän ihan muutaman minuutin. Sitten kun venkoilu alkaa, otan pois. Pitkä kevät on edessä, mutta toivon kesään mennessä jo kanniskelevani lasta. Huh huh…

  Mukava kuulla, että siellä on onnistuttu, jospa se aika koittaisi meillekin!

 • Marjia
  27.2.2013 at 15:31

  Täällähän se giljotiini vasta laulaakin. Me kun ollaan käytetty tuota toppahaalaria vaan kerran tänä talvena, kun oltiin koirapuistossa, oli -5°C ja vauva manducassa. Muuten on käytetty vaunuissa makuupussia ja vanuhaalaria tai nallepukua. Muuten ollaan ulkoiltu manducan kanssa (ne harvat kerrat mitä ollaan) vaan suojasäällä, jollon tarkenee hyvin villahaalarissa ja vanupuvussa. Eikä siis todellakaan ole vauva palellut. Kovimmilla pakkasilla oli talja ja ylimääräinen villapeitto vaunukopassa.

  Sipulikaan ei viihdy kantorepussa jos ei näe ympärilleen. Mekin ollaan selässä kantamista jo vähän harjoteltu kotona sisällä, mutta lonkalla hän viihtyy myös ihan hyvin. Nyt kun on liukasta niin en uskalla ulos mennä vauva sylissä, kun muutenkin oon tosi kömpelö ja aina turvallani tuolla.

  Toivotaan teille lisää aurinkoisia ulkoilupäiviä!

   

   

   

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  27.2.2013 at 15:38

  Meidän 1,5-vuotiaalla lapsella ei ole vielä yksiäkään kenkiä.

  Ollaan viime kesästä lähtien käytetty Stonzeja, kun jonkinlaiset ”kengät” tuli ajankohtaiseksi. Toimineet hyvin sekä syksyn kurakeleillä, että talven paukkupakkasilla. Kävelyä treenataan meillä tällä hetkellä tosissaan. Onneksi pohjat pitää hyvin, joten liukastelua ei ole tarvinnut pelätä. Plus lapsi r-a-k-a-s-t-a-a omia keltaisia ”kenkiään”.

 • tonttu :) (Ei varmistettu)
  27.2.2013 at 15:39

  Höhö, meillä on tytöllä (vähän alle 10kk) kaksosanen välikausi puku. :D Emmä kyllä sitä itseasiassa oo kokenut mitenkä hankalana käyttää, vai pitäskö sen olla ja mitenmiks :D Sitä on jo jonkiverran tullu käytettyä (paksummin tietty täytyny pukee alle ) ku toppahaalari rupes käymää ahtaaks enkä raaskinu sit enää uuttaka ostaa nii lyhyeks aikaa. :P

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  27.2.2013 at 15:39

  Moi
  Tutulta kuulostaa noi sun jutu. Äitiyspakkauksen haalaria käytetiin kyllä sinnikäästi ja pitkään, mutta piti tunkea kädet ja jalat hankalasti niitten töppösten ja rukkasten kanssa. No nyt on kuukausi käytetty 80cm toppapukua. Tyttö on jo sen verran iso helpompi pukea siis. Ja Manduca tuli kans hankittua ja uutena eikä typy tykännyt olla siinä pienenä. Tarttis varmaan kanssa kokeilla tota lonkka asentoa. :) Niin tulis käytettyä. Tiedä kuinka innostuttaisiin molemmat. Mukavia ulkoiluhetkiä! t. Kirsberry

 • 1 2 3