Lastenvaatteiden osto kierrätettynä – näin me se tehdään

Meinasin aloittaa tämän postauksen jotenkin siihen malliin, että ”mä oon varsinainen haukka bongaamaan lasten sisävaatteita kierrätettyinä”. Mutta sitten pysäytin näppäinsormeni. Ei, ei, eijeijei. Siitä tulee ihan vääränlainen fiilis.

En nimittäin koe mitenkään haukkailevani: että silleen tiukasti panostaisin silmä kovana ja valmiina iskemään. Ei niin! Vaan pikemminkin mulle on syntynyt omasta näkökulmastani hyvinkin helppo ja vaivaton lastenvaatteidenostorutiini, jolla lasten sisävaatteiden ostaminen käytettynä tuntuu jopa pienemmältä vaivalta kuin perinteiset ostoreissut.

Meidän lasten sisävaatteista hyvin suuri osa on aina ostettu käytettynä. Olen jo tuolta jostain vauvanvaatteiden kierrätyshommista asti kuullut huhuja, että isompien lasten vaatteiden kanssa tällainen vaikeutuu valtavasti. Ja siis ihan siitä (ymmärrettävästä) syystä että ne helpommin ”käytetään loppuun” eli eivät ole käytön jälkeen enää myyntikuntoisia.

No, itse olen huomannut tuon eniten legginsien osalta: niitä ehkä löytää harvemmin, tai jos löytää, ne kuluvat rei’ille hyvin nopeasti. Leggareista suurin osa meillä onkin uutena ostettuja. Mutta ainakaan yläosien puolelta en ole törmännyt ollenkaan vielä ns. saatavuushaasteisiin.

Yksi vinkki muuten heti tähän: yökkärit! Ne ovat ihan täydellisenpehmeitä just kierrätettyinä. Meillä taitaa olla yhtä settiä lukuunottamatta kaikki tämän hetken yökkärit kierrätettyinä ostettuja.

Mun kokemuksen mukaan hyvin ja helposti löytyy hienoja, lapsen maun mukaisia vaatteita kierrätettynä vielä koululaisillekin! Etenkin yläosia.

Ja näin me se tehdään – mun kierrätysostosrutiinin kolme ydinkohtaa ovat nämä:

1. Facebookin kierrätysryhmät
Nämä ovat minulle se lasten sisävaatteiden ”kauppa” numero yksi. Itse asiassa joskus tuntuu, että koko Facebook on enää minulle pelkkä kirppis, haha. Tärkeintä sisältöä hei!

Mutta kiitos algoritmin, lastenvaatteiden ilmoitukset pompsahtavat siis automaattisesti FB-uutisvirtaani. Voiko helpommaksi enää tulla? Ei tarvitse mennä kauppaan, kun vaatteet tulevat käytännössä somesta suoraan syliin! Uutisvirran seuraamisen lisäksi käyn aika usein tiettyjen ryhmien sivullakin – se myös taitaa nostaa ilmoituksia uutisvirtaan tehokkaamin.

2. Vaatepaketit
Oi kyllä, tämä on sitä parasta parhautta.

Itse asiassa jo useamman vuoden ajan olen syksyisin bongannut pari osuvaa vaatepakettia – ja perusvaatteiden osalta se on ollut siinä. Joskus se on muuten ollut nimellä ”poikien vaatepaketti”: niistä löytyy hyvin esimerkiksi vihreitä, harmaita ja sinisiä perus-collegepaitoja. Ja sitten vaatepakettien lisäksi jotain ”ihanuuksia” eli erityisesti jomman kumman lapsen makuun olevia juttuja olen ostanut yksittäisinä erikseen.

FB-ryhmien lisäksi vaatepaketteja löytyy tietysti esimerkiksi tori.fi:stä. En ole sitä pitkään aikaan vaatetarkoituksessa käyttänyt – viimeksi vauvanvaateajalla – mutta kävin äsken huvikseni kurkistamassa ja hei tosi hyvältähän sielläkin näytti vaatepakettienkin osalta.

3. Seuraavan koon ostaminen
Tällä tavalla ei tule ikinä hätä!

Minulla on rutiinina bongailla kierrätysryhmistä ennen kaikkea seuraavaa kokoa. Esimerkiksi tällä hetkellä lapset käyttävät enimmäkseen kokoja 122-128, sekä kokoa 134 sellaisena ”kasvunvarallisena”. Mutta kirppissilmäni katselee tällä hetkellä enimmäkseen kokoja 134-140.

Seuraavan koon vaatteet menevät usein käyttöön jo liian isoina, kun ei malteta odottaa laitan omaan ritiläkoriinsa, lasten muiden vaatteiden lähelle. Siitä niitä voi sitten vähitellen nostella käyttöön. ”Uusia vaatteita” tulee siis käyttöön jatkuvasti, wohoo!

Seuraavan koon ostamisen pointti siis mulla on ollut sellainen, että ei koskaan tulisi sellaisia ”äh pitää ostaa äkkiä” -hetkiä, jolloin pitäisi jotenkin erityisesti panostaa (ajallisesti ja vaivallisesti) lastenvaatteiden etsimiseen. Tällä tavalla ne tulevat hankittua siinä sivussa, osana päivittäisiä normaalirutiineja.

”Käyn hakemassa kierrätysryhmästä” on siis mulle ihan sellainen tavallinen, lähes viikottainen pikkurutiinitekeminen. Itse asiassa laitetaan tähän vielä yksi ylimääräinen ydinkohta siihen liittyen:

4. Tee kierrätysostoksista rutiinia
Tällöin tosiaan häviää (parhaassa tapauksessa; mulla on ainakin käynyt näin) se sellainen ”äh, mikä vaiva” -fiilis, ja ajoittaiset kierrätysryhmänoudot ovat samanlaista arkista peruspuuhaa kuin vaikka pyykin pesu tai ripustaminen.

Hyvät kierrätysostokset muuten jo sinänsä palkitsevat. Tulee aina hyvä mieli, kun löytää edullisesti kierrätettynä jotain sellaista, josta lapset kovasti tykkäävät.

Omien nykyrutiinien ulkopuolelta ainakin vielä tällaiset ”muista myös nämä” vinkit:

Live-kirppikset. Joskus kävin lähikirppiksellä paljonkin, mutta nyt se on jäänyt – kierrätysryhmästä tulee niin hyvin, että en ole kokenut tarvetta. Mutta live-kirppikset ovat varmaan (toivottavasti!) voimissaan edelleen!

Tori.fi, jonka mainitsinkin. Lisäksi esimerkiksi Emmy.fi ja vähänkäytetty.fi (tätä en ole koskaan käyttänyt, nähnyt vain mainoksia), ja varmasti on muitakin. Facebookin marketplacessa saattaisi myös onnistaa: itse olen ainakin siellä myynyt joitain sellaisia taaperontarvikkeita, jotka oman kaupunginosan kierrätysryhmässä eivät löytäneet seuraavia käyttäjiä.

Sukulaisilta ja kavereilta tietysti silloin, jos sellainen kierrätysaarreaitta on omissa kontakteissa olemassa.

Jos muuten kuulolla on harjaantuneita merkkibongareita, he ovat kenties huomanneet näissä kuvissa (sulassa sovussa ketjuvaatteiden kanssa) ainakin tällaisia merkkivaatteita: Nosh, Polarn o Pyret, Gugguu, Vimma, Molo, Adidas, Me & I, Desigual ja Mini Rodini.

Sori, jos kirjoitin jonkun merkin väärin, haha.

Itsehän en ole merkkibongari, suurimman osan merkeistä huomasin vasta just tässä näitä kuvia ottaessa. Mullahan ei ollut ennen tätä postausta (ja noiden lappujen katsomista) mitään käsitystä, että onko esimerkiksi Moloa tuo kakkoskuvan tiikeripaita vai ensimmäisen kuvan kukkapaita.

Höh, olisin tehnyt tähän sellaisen ”arvaatko, kumpi vaate on Molo?” -kysymyksen, mutta näköjään tuossa etiketti näkyykin tuossa toisessa kuvassa. Se siitä sitten, haha.

Merkkitietoiset suosivat todennäköisesti myös merkkivaatteiden omia FB-kirppisryhmiä (sekin voisi olla yksi vinkki), mutta meillä lähes kaikki näistä merkkivaatteista on tullut nimenomaan vaatepakettien mukana. Muistaakseni vain vihreän Gugguun mekon ja oranssin Polarn o Pyretin mekon olen ostanut yksittäisinä vaatteina, paikallisista kierrätysryhmistä. Nuo ovat olleet just sellaisia ”lapsen maun mukaisia yksittäisiä herkkupaloja”, joista aiemmin mainitsinkin.

Eli tällaisissa vaatepaketeissa voi usein olla mukana merkkituotteitakin – itse asiassa veikkaan, että jotkut ehkä laittavat paketteihinsa ”täkyksi” jonkun sellaisen. No, sehän kyllä meille sopii, antaa tulla vaan!

Jaa tähän alle omatkin vinkkisi (jos ne eivät ole salaisia): mistä ja miten teillä ostetaan kierrätettyjä lastenvaatteita?

Ja samalla me hei tässä voidaan kannustaa näillä vinkeillä toinen toistamme huomaamaan, että kaikkea ei aina tarvitse ostaa uutena. Käytettynäkin löytyy vaikka mitä ihanuuksia isommillekin lapsille – ja se voi olla ihan yhtä helppoa kuin kaupasta ostaminenkin!

27

You Might Also Like

  • A
    7.10.2021 at 15:12

    Mä luovutin varmaan lapsen ollessa eskarissa käytettyjen suhteen (silloin vaatekoko 128, nyt mennään 146-152). Mulla ei riitä energia kirppistelyyn livenä tai vielä vähemmän facebookissa, vaikka pienemmissä koissa kierrätysvaatteita tuli meille paljon. Lapsesta ihaninta on olleet isommalta serkulta saadut vaatteet ja silleen tykkään kierrätetyistä, että jos ne on hyvässä kunnossa meille tulleita, niin tietää että kestävät pesua ja pitoa, uusista sitä ei koskaan tiedä. Eli kierrätetty kelpaisi, jos olisi helposti saatavilla (livenä on helpompi arvioida kunto kuin kuvista ja ennenkaikkea itselle on tärkeä tietää hajusteet, niissä kun on oma vaivansa…).

    Meillä lapsen sisävaatetus on lähinnä H&M (perusvaatteet) maustettuna Mololla. Ihan siksi, että lähes kaikki ihanat suomalaiset vaatemerkit lopettaa kokoon 140 (tiedän pari poikkeusta, esim. Gugguu ja Verson puoti, mutta esim. Nosh lopetti isommat koot kokonaan ja keskittyy max. pikkukoululaisiin). H&M on luotettava perusvaatteissa (ei oo eettistä ja kestävää ja varmasti jonkun lapsen ompelemaa, mutta kun katsoo materiaalit, niin löytyy kestävää laatua), Mololla on taas hauskoja vaatteita ja hyvä laatu (harvoja paikkoja josta saa muuta kuin perusmustia leggareita koossa 146-152) sekä hyvät alennusprosentit omassa verkkokaupassa. Näillä kahdella saa vaatekaapin peruskulmakivet (farkut, t-paidat, mekot, ph-paidat, colleget) ja mausteita sit kun jotain kivaa tulee vastaan (nettikaupoista lähinnä, en muista milloin oisin viimeksi käynyt vaatekaupassa).

    Kierrätyksen toisessa suunnassa mä sentään kunnostaudun, eli meiltä lähtee hyväkuntoista yhdellä lapsella käytettyä vaatetta kiertoon. Laiskan ratkaisu on toimiva kaupunginosan Facebook-ryhmä ja vaatekaapin läpikäynti puolivuosittain, silloin kiertoon lähtee 1-2 kassillista vaatetta ja myyn ne pakettina (joskus ulkovaatteet pakettina erikseen, joskus sekaan). Hirveen helppo myydä kun voi sanoa, että nämä on olleet käytössä xx pituisella lapsella ja ei tartte kymmenien yv-av-tyyppien kanssa yrittää sopia kauppoja (mä en rehellisesti ymmärrä niitä jotka jaksaa yksittäisiä vaatteita kaupata).

    • krista
      7.10.2021 at 16:12

      Hahaa mä puolestani oon luovuttanut toisin päin :D Just tuossa ulkona kävellessä mietin, että ostaminen on jotenkin helppoa ja säädötöntä, mutta myyminen sitä tuskaa :D Mä oon siis luovuttanut, että saisin meidän lasten sisävaatteet enää eteenpäin kiertoon. Viimeksi tuossa kuukausi sitten tein taas klassisen mokan: joku kyseli tiettyä kokoa, johon mä ajattelin, että JES meiltä löytyi. Kaivoin hillittömällä vaivalla kaapeista sen koon vaatteet ulos ja valikoin sieltä sellaisia, joita ajattelin, että hänelle menis, hillittömässä innonpuuskassa tietysti, että jesh nyt nämä lähtee kiertoon. Noooh, potentiaalinen ostaja totesi, että ”voi nämä näyttääkin meille liian pieniltä” (vaikka oli just sitä kokoa, mitä pyysi) ja ”pitää varmaan siirtyä sitten seuraavaan kokoon”. AAAAAAARGH, ja mä olin siis mylläyttänyt laatikkokaupalla kamaa alas, kuvannut jokaisen ja mitannut ja hinnoitellut. Perus :D Ja perus on myös se, että ne laatikot ja ne vaatteet on edelleen tuossa meidän keittiön lattialla lojumassa :D

      Eli joo siis sattuneista syistä meillä käytössä olleet sisävaatteet sitten helposti jää nurkkiin. Tai siis laatikoihin. Ehkä ne on jo siinä vaiheessa, kun me ollaan ostettu kierrätettyinä ja sitten vielä käytetty, sellaisessa kunnossa muiden mielestä, että ei ole käyttökelpoisia, niisk. Me kyllä käytettäis :D Tai sitten vaan pitäisi sitkeästi yrittää (just tuollaisissa isoissa erissä vaatteita) ja toivoa, että onnistuu löytämään just sopivan ostajan! Ulkovaatteet sen sijaan menee ihan silmänräpäyksessä, onneksi!

      Mutta joo meillä menee näin päin, että kierrätettynä ostaminen tuntuu helpolta, myyminen (sisävaatteiden osalta) tuskalta :D

      • Riika A
        7.10.2021 at 17:54

        Munkin mielestä tuntuu paljon rankemmalta myydä kuin ostaa. Tosin en myöskään osta nettikirppareilta, vaan pääasiassa ihan fyysisiltä kirppareilta tai kierrätyskeskuksesta. Mutta varmasti saat paketteina menemään helposti, kunhan vaan hinta on kohdallaan. Kyllä meille ainakin kotivaatteiksi kelpaa hyvinkin elämää nähneet vaatteet, toki kunnosta pitää virtuaalisesti myydessä kertoa rehellisesti. Tosin mä varmasti oonkin keskimääräistä välinpitämättömämpi muksun vaatteiden (ja omienkin) kunnon suhteen.

      • A
        7.10.2021 at 18:00

        Auts, turha työ tosiaan risoo. Mä oisin niin repinyt pelihousuni, argh.

        Mä käytän strategiaa, jossa listaan mitä löytyy (tyyliin 5 pitkähihasta paitaa, 6 legginssit, merkit yleisellä tasolla ”pääosin H&M, myös yksittäisiä merkki X, Y, Z) ja sit kuva jossa näkyy kuosit (tyyliin jos on 50 vaatetta, niin ehkä 5 kuvaa yhteensä, siis leggarit rinnakkain, paidat puoliksi taitettuna, tms) ja hinta on maltillinen (tyyliin 50 vaatetta 25 euroa, vaikka kuinka ois mukana jotain merkkivaatetta tms). Se selvästi auttaa, jos laittaa rautalangasta hinnan per vaate (vain 50 cnt per vaate!) ja tärkeää on vain pakettina ja nopeat kaupat etusijalla (tää on ok käyttämässäni ryhmässä). Silloin säätäjiä ilmaantuu edelleen, mutta tosiostajat on ripeitä ja se tunne kun olkkarin nurkasta pääsee pari kassia pois, on mahtava (ja vaikka tiedän että saamani raha on pientä siihen verrattuna, että mitä parhaimmillaan voisi saada, niin oma säästetty aika ja hermot on hyvä palkkio sekin). Huono puoli tässä on, että välillä (niinkuin nyt) on yksittäisiä pieneksi jääneitä vaatteita ja nyt pohdin, että jemmaanko (odottamaan seuraavaa isompaa vaatekaapin mylläystä), yritänkö myydä erikseen (joo, en todellakaan) vai kiikuntanko UFF:in/Fidan tms laatikkoon (ehkä, vaikka koitan välttää).

  • Katri
    7.10.2021 at 16:48

    Sama täällä, lasten sisävaatteet ovat pääasiassa kierrätettyjä. Ekologista, edullista ja järkevää! Ja hei haluaisin antaa myös yhden lisäsuosituksen: Upty! Monelle ehkä tuntematon, mutta uskaltauduin kokeilemaan ja sain lähetykseni nopeasti ja söpö käsinkirjoitetun kirjeen kera. From Tallinn with love <3 Tokihan nämä nyt joudutaan tuomaan lahden takaa, mutta en voinut vastustaa kiusausta!

    • krista
      7.10.2021 at 17:49

      Oooo mahtavaa, en ole kuullut, mutta googlaan heti!

  • Veema
    7.10.2021 at 18:16

    Hyvin samalla tavalla kirppistellään myös meillä. Tosin nuoremman lapsen kanssa olen tehnyt asiasta itselleni vielä helpompaa. Olen nyt kolmessa eri koossa laittanut oman alueen kirppisryhmän kysymyksen, että etsin vaatteita sen ja sen kokoiselle lapselle (ja nykyään lapselta tulee jo toiveita, tyyliin sinistä ja vihreää). Viimeksi tuli kolmelta vastaus ja kaikilta kävin hakemassa saman illan aikana kassin ja siinä oli lapselle koko seuraavan koon setti valmiina 🙌 mun taktiikka on laittaa tämä kysymys kanssa etukäteen niin, että vaatteet sitten hetken odottaa lapsen kasvamista.

    Vanhempi lapsi on jo sen ikäinen, että tyyli ja toiveet on tosi tarkkoja. Hänelle ei siis tällä taktiikalla enää löydy vaatteita. Lähinnä siis bongailemme Emmystä joskus jotain ja muutoin sitten lapsi on halunnut ruveta käymään Uffilla. Ja onneksi sellainenkin on lähellä, niin käydä siellä itse kavereiden kanssa.

    • krista
      8.10.2021 at 09:56

      Mä kans oon joskus tätä kysymystä onnistuneesti harrastanut, mutta en koskaan (ehkä) kokonaisien pakettien osalta, pitääpä kokeilla!

      Haha myyjänä sen sijaan oon kokenut tuskaa, kun oon vastannut ja kaivanut ja mitannut ja hinnoitellut ja ja ja ja… ja sit ”en otakaan, kiitos tarjouksesta” :D Joskus näkee (ei onneksi tän alueen ryhmissä) sellaisia pitkiä ketjuja, jossa sit aloittajalle ei kelpaakaan mikään :D Eli just kun tuollaisen kysymysalun tekee, niin ehkä ei liian krantuksi kannata alkaa tai sit määrittelee selvästi, että mitä haluaa :) Mutta omalta kohdalta ostajana just on toiminut hyvin, kun joku on tarjonnut jotain ja mä oon heti vastannut, että okei otan!

      Emmyä oon monesti selannut ostotarkoituksessa, mutta en koskaa sitten kuitenkaan ostanut. Eteenpäin oon sinne laittanut kyllä ulkokamoja. Voisi joskus kokeilla ostamistakin! Ja Uff on tietty myös hyvä, sieltä oon aikoinaan itselleni ostanut paljon, mutta lapsille ei ollakaan koskaan sieltä katseltu.

  • Vierailija H
    7.10.2021 at 18:26

    Lastenvaatteiden kierrätys osuu mun arvoihin. Kidia Herttoniemessä kiinnostaa: https://www.kidia.fi/. Tätä on kehuttu paljon, mutten ole vielä päässyt tsekkaamaan – onkohan jollain täällä kokemuksia?

    • krista
      8.10.2021 at 09:46

      Mäkin oon tän nimen kuullut tosi monta kertaa, mutta en koskaan käynyt. Kokemukset tervetulleita!

      • Elina
        8.10.2021 at 19:07

        Kiva paikka, hyvin Ipanaismainen, mutta ei juurikaan isoja kokoja (yli 100cm) tai sitten ne liikkuvat niin nopeaan, ettei jää rekkiin katsottavaa.

  • Jenni M.
    7.10.2021 at 19:00

    Tutulta kuulostaa. :) Meidän alueella on ollut muutaman kerran ihana vapaaehtoisten järjestämä lastenvaatevaihtarit, jossa vaatteet, kengät, lelut yms. lajitellaan koon mukaan pöydille ja sieltä voi penkoa itselleen sopivia ja jättää omat tarpeettomat kiertoon. Usein vien pussillisen ja tuon pussillisen. :) Jäljelle jääneet toimitetaan hyväntekeväisyyteen.

    • krista
      8.10.2021 at 09:46

      Oi tuollainen ois mahtavaa!

  • Essi
    7.10.2021 at 19:36

    Pienelle.fi on meillä toiminut hyvin niiden kivoimpien etsinnässä, hinnat on kyllä aika kovat mutta vaatteissa ei ole koskaan ollut mitään sanomista toisin kuin vaikka emmyssä minkä laatuarvioihin en luota enää yhtään.

    Legginssejä oon ostanut setteinä niiltä merkkivaate sivuilta isommissakin koissa kun jotkut ehkä hilloaa parempia housuja tai jotain.

    • krista
      8.10.2021 at 11:46

      Hei tuosta en ole kuullutkaan, täytyypä tsekata!

      Ja totta, tuollaisista yhteyksistä saattaisi löytyä niitä leggareitakin käytettyinä! Hinnat tietysti merkkivaatteilla vähän suolaisemmat, mutta jos kuntokin on sitten tosiaan vielä hyvä!

  • Lilah
    7.10.2021 at 20:17

    Sellaista kirppistä en ole vielä löytänyt että saisi pojalle käyttöhousuja tyyliin verkkarit ja collarit koosta 110-120 ylöspäin varsinkaan yksittäiskappaleita enempää samalta myyjältä 😅 Muutoin meillä 5-15v kulkevat enimmäkseen käytetyissä vaatteissa lahjaksi saatujen uusien lisäksi. Käytössä fb ja tori noutaen, postitse en juuri mitään osta. Omilla rahoillaan lapset käyvät välillä näissä ”lasten tekemiä vaatteita lapsille ja nuorille” liikkeissä, mistä itse kieltäydyn.

    • krista
      8.10.2021 at 11:52

      Joo tämä on varmaan just se (polven)kulumisongelma! Sama just tyttöjenkin leggareissa… College-housuja ostin myös uutena viime talvena, kun en ollut onnistunut kierrätysryhmästä löytämään.

      Mäkään en ole muuten piiiiitkään aikaan ostanut sellaista kierrätysvaatetta, joka tulisi postitettuna. Jotenkin se keskittyy tähän lähelle, kun se on vaan niin helppoa.

  • J
    8.10.2021 at 08:35

    Tässä onkin itselle opeteltavaa. Surkea kirppistelijä täällä hei! Surkeuteni on jämähtänyt ehkä noin kymmenen vuoden taakse, jolloin tuntui, ettei paikallisilta kirppiksiltä löydy ikinä mitään. Jotenkin sitä jämähtikin ajattelemaan niin.

    Nyttemmin myös esikoinen on toivonut, että, mentäis kirppiksille tekemään löytöjä. Ehkä lapsi toimii tässäkin asiassa hyvänä vetospuna, kun siis kuitenkin haaveilen kirppislöytöjen tekemisestä (ilman, että tekisin sen lisäksi mitään muuta, hah).

    Kiitos siis tästä postauksesta, tästä sai valtavasti inspiraatiota tämänkin asian toteuttamiseen.

    • krista
      8.10.2021 at 12:59

      Joo hei kannattaa ehdottomasti kokeilla! Mä väitän, että kun se vaan tulee tavaksi, se ei tunnu vaivalloiselta vaan ihan sellaiselta… normaalitoiminnalta :)

      Ja just tuo löytöjen tekeminen on ihanaa, sun esikoinen on just oikeassa <3

  • Ida
    8.10.2021 at 09:31

    Mä olen tänä vuonna löytänyt kivoja vaatteita niin itselle, kuin myös lapsille kirppareilta. Tosin niiltä fyysisiltä kirppareilta. Mä vihaan nettikirppiksiä, en vaan voi sille mitään. 😅
    Torista ostin sentään meidän eteisen peilin keväällä, kun sellasta kaipasin ja sopivan löysin. Mutta muuten välttelen kyllä nettikirppiksiä. 😄

    https://naissanelioissa.wordpress.com/2021/10/06/toipuminen-on-mahdollista/

    • krista
      8.10.2021 at 13:02

      Mullakin on myyjänä ollut niitä hankalia kokemuksia – tosin täytyy muuten sanoa, että esimerkiksi tämän syksyn ja viime kevään kaikki myynnitkin mulla on menneet ihan täydellisen sujuvasti! Mobile pay muuten on ehkä osatekijä tässä sujuvuudessa ja korona-aika: suurin osa sovitataan ”portinpielikaupoiksi”, eli maksu mobile paylla, ja sitten voi käydä hakemassa silloin, kun itselle sopii!

      Mutta jos on tosiaan antipatiat nettikirppiksiä kohtaan, niin livekirppiksillä tietysti samalla tukee sitä kirppariyrittäjääkin, eli sehän on vaan superhyvä juttu!

  • Maari
    8.10.2021 at 09:58

    Hyvä aihe! Meillä myös suositaan kierrätettyjä vaatteita. Kun tulee tarve jollekin vaatteelle, mennään aina ensin kirpparille etsimään. Ja tarvittaessa olen käyttänyt myös tori.fitä, ainakin juhlavaatteissa.

    Meillä on myös ihanasti saatuja/ostettuja vaatteita naapurista hieman isommilta lapsilta. Ja meidän vaatteista osa, jos ovat vielä siinä kunnossa, lähtee kiertoon naapuriin tai lasten serkuille. En jaksa näitä käytettyjä kyllä useinkaan myydä.. juuri sen vaivan vuoksi. Ja meillä myös helposti lapsilla on ”pikkuvikaisia” vaatteita käytössä, joita ei ehkä kukaan enää ostaisi.

    Mutta tyytyväinen olen siihen, että parhaillaan meille ostetaan esikoiselle joku vaate kierrätettynä, ja se menee seuraavaksi kahdelle pikkusisarukselle käyttöön ja jatkaa vielä matkaa seuraavalle käyttäjälle. Usein kyllä vaatteet ovat aikalailla loppuun kulutettuja meidän perheessä. Toisaalta joskus jotkut legginsit menevät uutena hankittunakin parissa kuukaudessa jo rikki.

    Meillä tyttöjen jälkeen on myös poika, jolle ollaan haluttu ostaa vähän erilaisia vaatteita myös. Tuntuu hassulta ostaa vaate, vaikkakin käytettynä, mutta että sille tuleekin lyhyt käyttöaika meidän perheessä. Onneksi saadaan nämä annettua suoraan eteenpäin yhdelle serkulle.

    • krista
      8.10.2021 at 13:52

      Kuulostaa tosi hyvältä! Täytyypä muuten pitää mielessä tuo juhlavaatepuoli! Meillä on pari sellaista glitter-mekkoa, joilla on menty erilaiset juhlat jo monta vuotta, mutta tosiaan jos tulee uuden tarve, niin niitähän voisi katsoa tuolta! Varmaan kuitenkin yleensä juhlavaatteet aika hyvässä kunnossa, koska ne ei kuitenkaan (heh ainakaan kovin usein) ole päivittäisessä käytössä.

      Meillä on tällä hetkellä perheen sisäisessä kierrätyksessä omat haasteensa, sillä lapset käyttävät samaa kokoa :D Toisaalta se on helppoa, kun ei tarvitse pitää esillä ä monta kokoa – toisaalta taas hankala, kun jotain tarvitaan sitten enemmän, esimerkiksi just ulkovaatteissa pitää olla kaksi kappaletta samankokoista takkia jne. Ois näppärämpää, jos ois peräkkäiset koot!

      Meillä kans on pikkuvikaiset vaatteet pokkana käytössä: reiät vaan paikkaan ja kukaan ei ole moksiskaan :) Ehkä siksi niitä en sitten enää eteenpäin saakaan myytyä :D Tosin reikäisiä en edes yritä, mutta muitakaan en oikein meinaa saada, ovat ehkä sen verran käytetyssä kunnossa tai sitten oma näppituntuma myyntinikseihin on vielä hakusessa.

  • Karina
    8.10.2021 at 11:01

    Vastailinkin jo instan puolella mutta tuli yks asia mieleen jota en jaksa enää puhelimella naputella :D
    Viime viikonloppuna kirjastossa tuli vastaan perhe, jonka n. 2-vuotiaalla tytöllä oli samanlainen mekko kun mun tytöllä oli vastaavassa iässä! Katoin vielä mun kuvat läpi ja joo, löytyi. Eli vuodelta 2009, ja itse olin ostanut sen Lindexiltä (jäi erityisesti mieleen koska se oli niin kiva mekko), eli ei ne ”markettivaatteet” ole välillä yhtään sen huonompia kuin merkkivaatteetkaan. Tosin ei voi tietää jos joku on vaan säilönyt sitä mekko käyttämättömänä sen 12 vuotta ja siksi oli niin hyväkuntoinen, mutta oli kuitenkin hauska bongata se! Piti vaan kertoa kun aina vähätellään näitä markettivaatteita ja niiden kestävyyttä :)

    • krista
      8.10.2021 at 11:16

      Meillä on myös tosi hyviä kokemuksia ihan markettivaatteiden kestävyydestä! Ja hyvin monen meille käytettynä tulevan vaatteen lapussa lukee HM ja se on erittäin hyvässä kunnossa käytöstä huolimatta. Laatuero on tosi iso verrattuna meidän Espanjasta Primarkilta ostamiin vaatteisiin, jotka nyppääntyivät hyvin nopeasti. Että sama kokemus, meilläkin ”markettivaatteet” ovat oikein hyvässä kunnossa pysyneet! (ja vastaavasti jotkut merkkivaatteet menneet nopeastikin huonoksi, eli pelkkä merkki ei kyllä aina kerro kestävyydestä)

  • Lilja
    8.10.2021 at 11:51

    Meidän tytöt (9v.ja 12v.)ovat todella valikoivia vaatteiden suhteen nykyään, heille ostetaan uutena. 7v. pojalle löytyy naapurista vaatteita käytettynä. Kirppareilta vähemmän ainakaan housuja . Mutta aika vähillä määrillä lapsikin pärjää. Enää en hamstraa kaappia pullolleen. Kolmeen Elfa koriin mahtuu hyvin yhden lapsen vaatteet.

    • krista
      8.10.2021 at 12:40

      Oma tyyli on kyllä ihan supertärkeää <3 Onneksi meillä on käynyt niin, että sen oman tyylin vaatteita löytyy helposti käytettynäkin!
      -
      Toi on kyllä totta, helpottaa jotenkin tosi paljon, kun vaatteita on sopiva määrä! Meilläkin vauva-aikaan pursusi... Nyt on varmaan ehkä suunnilleen saman verran siis kuin teillä, meillä on nimittäin kuudessa Elfan korissa kahden lapsen vaatteet :) Niistä on muutenkin näppärä ottaa vaatteita käyttöön!

  • Miitu
    8.10.2021 at 14:40

    Jonkin verran oon hankkinut käytettynä (pääosin monoja, luistimia yms.), mutta aika usein olen se ketjun aloittaja. Kyllä täälläkin monet hankkii käytettynä, mutta pienemmällä paikkakunnalla on pienemmät markkinat ja pitkät välimatkat. Oon myös tosi huono syynäämään tuotetta hakutilanteessa ja vielä huonompi sanomaan, jos vaate ei vastaakaan odotuksia. Liian monta kertaa olenkin sitten todennut tuotteen kotona esim. hometalosta tulleeksi… Jos olis joku ”luottotoimittaja”, tulis varmaan hankittua enemmänkin. Meiltä taas sitten kyllä lähtee eteenpäin serkuille ja naapureille ja loput paketteina face-kirppisten kautta.

    • krista
      8.10.2021 at 15:14

      Mä en muuten koskaan syynää millään tavalla, otan kassin ovenpielestä ja vien sen kotiin :D Mutta siis ostan sellaisia edullisia paketteja, että koen, että siitä on jo syynäysmahdollisuus mennyt hinnan mukana :D Homeylläreitä ei ole koskaan tullut (kop kop puuta), mutta joskus tietysti joku vaate onkin ollut vähän erilainen kuin kuvassa on ajatellut. Mutta käyttöön ne ovat silti aina päässeet :) Hyvä tsägä varmasti käynyt! …ja tosiaan veikkaan, että just tälleen kaupungissa ja tällaisessa ”lapsiperhekaupunginosissa” tarjontaakin on varmasti enemmän kuin monessa muussa paikassa.

  • Elina
    8.10.2021 at 19:12

    Me käydään koko perheen kanssa pari kertaa kuussa kiertämässä jokin isompi livekirppis kuten Tuusulan Femmatori. Tällä taktiikalla ei ole vielä tarvinnut ostaa uutena juuri mitään, vaikka koot ovat jo 130 ja 140cm :) Samoin vanhat pistetään kiertoon ihan perinteisillä itsepalvelukirppareilla. Oon kokenut toimivimmaksi, koska en jaksa säätää hakujen, noutojen, yv, av, mittausten, hajujen, koirankarvojen ja muiden kanssa :D

  • Noora
    9.10.2021 at 08:10

    Ois mukavaa ostaa kierrätettynä enemmänkin, mutta näin aistiyliherkkänä on haaste kun vaatteisiin kertyy hajustettujen pesuaineiden hajujäämiä. On muutamista vaatteista syntynyt päänsärkyä juuri tästä syystä, niin ei ole enää houkutellut ostaa. Mikä on kyllä suuri harmi ja tehnyt varovaisemmaksi.

  • 7veen ja 3veen äiti
    9.10.2021 at 09:03

    Meillä iso osa lasten vaatteista on nykyään käytettynä ostettua, eniten ehkä vähänkäytetty.fi ja emmyn alet, lisäksi rekki.fi, pienelle.fi ja miima.fi jotain yksittäisiä. Koronan myötä fb-kirppistely jäi täysin, eikä sitten ole enää tehnyt mieli edes palata siihen kun nuo on niin paljon helpompia. Mulla on päässä lista mitä haen, ja tsekkaan nuo sivut viikottain, ostan jos osuu kohdalle, mutta koska listalla enimmäkseen seuraavaa kokoa/tulevia vuodenaikoja, ei ole paineita tai kiirettä. Käytettyjen eteenpäin laittaminen on välillä haaste, onneksi on tuttuja joille osa menee, ja juuri lähti pari kassillista lapsen luokan kirppispöydälle. Hopelle ollaan myös viety välillä.

  • Tilde
    9.10.2021 at 21:45

    Meillä kierrätysvaatteet on jäänyt viime vuosina tosi vähälle. Lasten ollessa pienempiä vaatteista tuntui kyllä löytyvän paljon paremmin.
    Jonkun kerran ostin pojalle fb-kirppikseltä takin, johon olikin pinttynyt inha hien haju. Ensin sitä ei huomannut mutta lopulta koko eteinen lemusi takille. Eikä siihen auttanut etikat tai ruokasoodat. Yhhyh. Etenkin ärsytti, kun lopulta oli käyttänyt pari viikkoa kaikenmaailman etikkaliotteluihin, ja ihan turhaan! Ähhh!
    Lisäksi pari kertaa vaatteiden mukana on tullut turkiskuoriaisia. Nakataan kierrätysvaatteet aina suoraan pakastimeen pariksi viikoksi, ja sieltä pakastimesta on sitten löytynyt kuolleita ötököitä. Eihän se tietenkään mitään haittaa kun ne kuolee, mutta jotenkin jää sellainen inha fiilis siitäkin, että tuleeko tässä nyt kuitenkin joku elävä örkki kotiin munimaan. No joo, ei varmaan oikeasti pitäisi olla niin herkkä näissä jutuissa.