Kylmä kahvi kiitos

Eilen illalla nukkumaan mennessäni ajattelin, että hei pitääpä muuten jossain vaiheessa kirjoittaa näistä meidän hyviksi muuttuneista öistä. Kaksi viikkoa jo hyvää unta putkeen – silloinhan voi jo ajatella, että paremmat yöt ovat tulleet jäädäkseen, eikö niin…? (ei)

Tarkoitus oli siis kirjoittaa yhdestä pienestä yksinkertaisesta jutusta, jonka ansiosta hops vaan yhtä äkkiä kolmesta heräämisestä siirryttiin yhteen. Ihan luonnostaan. Wohoo. Nooh, siinä sitten Silvan potkuja väistelin (hetkinen, miten se nyt tuossa noin pyörii), juttua mietin ja kääntyilin sängyssä itsekin.

Sitten kello olikin kolme ja tajusin, että en ole nukkunut vielä yhtään. Ja että Silva pyörii edelleen levottomana. *)

Äh, se sitten siitä kirjoituksesta. Sen sijaan laitan tähän tämän:

Jääkahvi. Jo kolmas tänään. Kiitos.

Nyt mä aion sitten leikkiä ruokabloggaajaa ja antaa ihan reseptin. Ha ha, saa nauraa. Mutta oikeasti: ihan järjettömän hyvä pikajääkahvi syntyy  näin:

 • Pikakahvia mukin pohjalle ja pikkuliraus keitettyä vettä päälle, huolellinen sekoitus.
 • Ripaus kanelia ja kardemummaa sekä loraus vaahterasiirappia, sekoitus.
 • Tässä vaiheessa jäät (jäähdyttävät silloin kuuman osuuden tehokkaimmin)
 • Loppumuki täyteen maitoa, halutessa vielä muutama jää päälle

Nam!

 

*) Oikein arvattu: uusi hammas tuli

…ja se kikka joskus ehkä myöhemmin. Ehkä. Nyt vaivun koomaan.

 
Like

You Might Also Like

 • Emmi Nuorgam
  31.7.2013 at 13:13

  I feel you. ”Kun lapsi alkaa syömään kiinteitä, niin yötkin helpottuu ja unijaksot pitenee” my ass.

  • Kristaliina
   31.7.2013 at 20:25

   Juu joillain varmaan helpottuu, joillain ei – ja meillä todellakaan ei :D Meillähän meni siis yöt ihan kaikkien teorioiden vastaisesti eli tosi kivasti johonkin siihen 10 kk ikään asti, ja sitten alkoi nämä erilaiset vaihtelevat ”kaudet” :)

   • Emmi Nuorgam
    31.7.2013 at 20:39

    Oon tässä viime aikoina pohtinut aika paljonkin, että mitä niiden vanhempien aivoissa tapahtuu, joilla on monta lasta. Että onko se siis ihan oikeasti mahdollista unohtaa, että miten paljon lapsen kanssa joutuu valvomaan, nukkumaan huonosti ja oleen ihan hirveän väsynyt. Mulla ei ainakaan tippaakaan arveluta raskausaika, synnytys tai edes se ihan pienen kanssa käyty tissitaistelu – mutta ihan hevillä mua ei sais suorittaan tätä valvomisrumbaa uudestaan. Eikä iskelmälläkään. Ehe ehe.

 • Elia (Ei varmistettu)
  31.7.2013 at 13:43

  Ja kun ne voi parhaassa tapauksessa tehdä niitä hampaita kuukauden putkeen. Nimim. Ennen juhannusta aloitettu ja yhä jatkuu…

  • Miitu (Ei varmistettu)
   31.7.2013 at 19:53

   …tai 5 kk ja 6 hammasta, puolisen kuukautta taukoa ja kulmahampaat vielä perään. En ollu viime syksynä terävimmilläni. Työt alkoi puolentoista tunnin yöunilla. Mut sen jälkeinen puoli vuotta on menny verrattain upeasti :)

  • Kristaliina
   31.7.2013 at 20:27

   Au au au :) Silvalla aiemmat hampaat tuli aika hyvin peräkkäin siinä alkukesästä (vaikka hampaantulokipuja oltiin arvailtu jo 5 kk iästä asti) ja alahampaat kai suht kivuttomastikin (lue: huomaamattomasti). Nyt tuli toinen yläkulmahammas.

 • Piipo79
  31.7.2013 at 14:34

  Kahvinjuoja ilmoittautuu. Ja hammaskeijuja meilläkin. Kulmahammas pahempi kuin muut tähän saakka. Tai sitten aika kultaa muistot

  • Kristaliina
   31.7.2013 at 20:28

   Joo, kulmahammas tuli täälläkin! Nopeasti, mutta ilmeisesti aika kivuliaasti…

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  31.7.2013 at 14:49

  Oi voi, niitä hampaita tehdään vielä vuosia. Ja jos ei just niitä, niin onhan aina joku muu ”vaihe”.

  nm. tammi-huhtikuun 6 vuotiaan huonoja unia ja korvasärkyä seurannut kun poskihampaita pukkaa

  • Kristaliina
   31.7.2013 at 20:29

   Perhanan ”vaiheet” :) Joo tää on tätä, just kun yhdestä pääsee niin toinen alkaa :) Onko muuten niiden rautahampaiden tulo yhtä kivuliasta kuin näiden maitohampaiden? Tai no ehkä vähän hölmö kysymys: sitä kipua tuskin pystyy vertailemaan… Tai no ehkä äidit voi :)

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    1.8.2013 at 12:07

    Voisin kuvitella, että jomotus olisi verrannollinen esiin työntyvään pinta-alaan, joka poskihampaissa on melkoinen. Eturautahampaat on meillä menneet vaivattomasti mutta nuo posket…ja kun korva on siinä lähellä niin sinnehän se kipu sitten heijastuu. Onneksi lapsi osaa jo ilmaista itseään, mutta on tässä jokunen turha kerta niitä korvia lääkärillä varmuuden vuoksi näytetty kun särky jatkuu päivästä toiseen. Purentahan siinä muuttuu aina kun uusia hampaita pukkaa ja sekin voi aiheuttaa päänsärkyä, narskuttelua ym. kivaa.

    • Kristaliina
     1.8.2013 at 12:27

     Oijoijoi totta! Itselläkin viisaudenhammaskivuista muistaa, miten kovasti se tuntui koko leuassa ja korvissa ja päässä ja uhh sentään. Peanutin tuolla toisaalla keskustelussa miettimä proteesi ei välttämättä olisikaan kovin huono ajatus :)

  • Kristaliina
   31.7.2013 at 20:36

   Kiva, jos maistui! Mun mielestä tuo on kans ihan herkkua, paljon parempaa kuin taviskahvi :) Oon ollut ennen hulluna niihin kaupan valmiskylmäkahveihin, mutta kun ne on ihan poskettoman hintaisia… Ja pieniä: yks hörps ja se oli siinä se 2,5 euroa :)

   Sitten keksittiin alkaa tehdä näitä kotiversioita, jea!

 • S-S
  31.7.2013 at 16:23

  Ei muuten vieläkään yhtään hammasta Mr. 13kk:lla. Ihan hiukkasen pelottaa mitä tuleman pitää. Vahva henkinen tuki voi olla enemmän kuin tarpeen…

  • Kristaliina
   31.7.2013 at 20:37

   Ehkä niitä sitten tulee kerralla useampia? Ainakin meillä se on ollut helpottavaa, ollut vähemmän niitä itkuöitä… ehkä :)

 • Melina G. (Ei varmistettu)
  31.7.2013 at 17:07

  Ooh, hammas yhdessä yössä! Meidän tytöllekin puhkesivat hampaat tuolla lailla yhden yön liskoululla. Sen sijaan meidän poika on hautonut kulmahampaitaan jo 9 kk! Ja joka yö vähän itkeskellään. Nyt vihdoin yksi puhkesi edellis. Mulla myös varmaan viides kahvi menossa..

  • Melina G
   31.7.2013 at 17:13

   Ihanasti typoja. Väsy ja iphone = ei hyvä. 

  • Kristaliina
   31.7.2013 at 20:34

   Tämä hammas tulikin aika nopeasti! Mutta tosiaan niitä ensimmäisiä saatiin aika pitkään odotella, vaikka meidän mielestä selvää hammaskipuilua oli siis näkyvissä jo puolen vuoden ajan ennen yhtään hammasta :)

 • Mama (Ei varmistettu)
  31.7.2013 at 19:28

  Hienoa että teillä yöheräämiset vähentyneet. Aika huolissani olen seurannut että imetät vielä yli vuoden vanhaa öisin monta kertaa.. Vauvojen ja lasten unesta on tosi järkiasiaa tässä kirjassa: Pamela Druckerman ”Kuinka kasvattaa bebe” sekä muutenkin lasten kasvatuksesta, suosittelen. Kaikkea en allekirjoita mutta sisältää tosi paljon ihan maalaisjärkeä kun vain käy miettimään, ja mukaansatempaavasti kirjoitettu :) Omat lapseni nukkuneet tosi hyvin ja molemmat lempeästi unikoulutin viimeisestä yösyötöstä noin 7-8kk iässä koska se oli vain tapa joka jäänyt, ei nälkää. Ja kirjasta opin että minähän senkin heille opetin kuten kaikki muutkin yösyötöt ;) Ja kiitos, sun juttuja on ollut kiva lukea :)

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   31.7.2013 at 19:49

   Ööh, mitä huolestuttavaa siinä on jos imettää vielä yli vuoden ikäistä öisin?

  • Kristaliina
   31.7.2013 at 20:32

   Ehkä Mama tarkoittaa huolestumisella äidin/perheen jaksamista? En ainakaan itse muuta huolestumisenaihetta keksi :)

   Juu, yöimetykset tosiaan saisivat loppua, mutta yritän suosia tällaista ”lapsentahtista” tapaa tässäkin suhteessa. Bebe-kirjasta on kuullut paljon hyvää kyllä!

   • Mama (Ei varmistettu)
    1.8.2013 at 09:17

    Perheen, äidin, mutta myös lapsen. Yö on nukkumista varten. Ihan lämmöllä suosittelen tutustumaan tuohon kirjaan. Tai jos samasta teemasta löytyisi muualta, en ole etsiskellyt. En juuri aiemmin ole lastenkasvatusopuksia lukenut ja tietysti lapsentahtisuus yms. ollut omassa ideologiassa mukana. Mutta tuo avasi kyllä silmät nimenomaan vauvojen unesta. Jos olisin lukenut aiemmin olisin toiminut tuon kuopuksenkin kanssa toisin alusta lähtien, vaikkei meillä ollakaan vauvan takia juurikaan valvottu. Sinä kerrotaan miten uneen kuuluu ns. unikierrot, havahtumiset välillä, aikuinen osaa siirtyä niistä yli mutta vauva opettelee sitä. Eli on ihan normaalia että vauva ääntelee unen aikana, liikkuu, avaa silmiään, itkeekin. Jos näitä heti epäillään että hänellä on nälkä, hätä tai hän tarvitsee jotakin ja vanhempi tulee rauhoittelemaan, hän ei opi itse yhdistämään näitä unikiertoja. Yksinkertaisesti siis jos ei herkästi reagoi lapsen öisiin metelöinteihin, ne nukkuvat paremmin. Tietysti toisinaan vauva on ruokittava, otettava syliin, mutta ensin olisi tarkkailtava häntä hetki ja odotettava löytääkö itse jatkon unelleen. Itsekin molempien kanssa havahduin jo pienistä äänistä ja imetin, koska kello kertoi että sillä on varmaan nälkä, lapsentahtisuus, jotta muu perhe ei heräisi yms. yms.. Mutta nytkin mennään noilla opeilla 10kk unien kanssa, illalla ja päikkäreilläkin saattaa tunnin päästä nukahtamisesta ”heräillä” eli äännellä, itkeäkin, mutta jatkaa itse unta sitten.

 • Peanut
  31.7.2013 at 20:38

  Meillä on vähän sama meininki, iltaunet on olleet hakusessa koko tän viikon. Tosin niitä hampaita on tehty nyt viime joulusta saakka. Mutta siis ihan vailla mitään tulosta. Ei siis yhtään hammasta vielä. Ei yhtään. Niin ja ipana täytti kesäkuussa vuoden.

  Mutta nyt niiden on tultava! Ei tuollaisella kuolamäärällä, ikenien hinkkaamisella ja itkuisuudella voi olla muita seurauksia! Ja jos ne ei nyt tule, niin ostan pojalle proteesin.

  Toivottavasti teillä nukutaan tänä yönä.

  • Kristaliina
   31.7.2013 at 20:42

   Samoin toivotaan teille hyviä yöunia ja pikaisesti plompsahtelevia leegoja :) Ehkä sieltäkin tosiaan tulee useampia sitten kerralla niin kuin meilläkin kävi ja niin kuin S-S:llekin tuossa yllä toivottelin :)

 • jannamaria
  31.7.2013 at 20:46

  Täysin asian vierestä, mutta ajattelin että tämän blogin kohderyhmää saattaisi kiinnostaa;

  http://mamigogo.bellablogit.fi/2013/07/29/a-beautiful-body-haaste/

 • MinnaM
  1.8.2013 at 09:00

  Oi, jääkahviohje menee kokeiluun. Kiitos!

 • Ede@
  1.8.2013 at 23:52

  Oih kahvi näyttää hyvältä
  vaikken paljoa juo kyllä ite
  ehkä koklaan ohjettasi;).

  Hammasvaivat on kurjia lapsilla
  tsempit sinne
  täällä kans ollaan hiukan itketty niiden vuoksi.

  Täälläkin kyllä saa maitoa tuo 10 kk
  ikäinen joskus aamuyöstä
  neuvolassa oli ok:).

  Tsempit öihin ja mukavaa viikonloppua:)