”Jos ei jouluna ole flunssa, voiko joulupukki tullakaan…?”

Hei onkohan muuten olemaassa yhtään joululaulua jouluflunssasta…?

”Räkää tulvillaan, on vauvan pieni pää”

”Kun rääs on nokka,

ja järki jäässä…”

”Nyt vanhakin jo nuortuu kuin lapsi leikkimään,

ja flunssanenä suortuu,

kun juo Finrexiniä vaikka ei imettäessä ilmeisesti saisikaan perhana vie”

Pitäisi kyllä olla. Sattuneista syistä olen nimittäin muistanut nyt erään jouluperinteen, jota kuuliaisesti noudatettiin aina niinä aikoina, kun vielä jouluja Suomessa vietin: joku oli aina kipeänä. Tavallisesti minä.

*******

Harmittaa ihan älyttömästi tämä flunssa. Siksi tietysti, että hartaasti odotettu joululoma on nyt tätä. Mutta ennen kaikkea siksi, että mulla on sellainen olo, että tämä olisi voinut olla vältettävissä. Minä mokasin.

Keskosvanhempisyndrooman jälkioireina me ollaan oltu koko syksy tosi-tosi tarkkoina pöpöjen kanssa. Pesty kädet aina kotiin tullessa, yritetty vältellä kröhiviä ihmisiä (on muuten suht vaikeaa) ja niin edelleen. Silvalla on ollutkin vain yksi flunssa, silloin ihan alkuaikoina. Koko syksy on oltu terveitä.

Mutta nyt, hemmetti vie. Lapsiperhehengailimme viime torstaina ystävän luona, ja aika pian huomattiin, että oi voi pientä parkaa: perheen pienemmällä on alkanut nenä valua. Pikkupoika on ollut juuri päivähoitoharjoittelussa – sieltähän niitä pöpöjä tulee… ”Apua, tuo varmaan nyt tarttuu meihinkin”, ehdin kyllä ajatella, mutta en reagoinut mitenkään. Oi miksi miksi miksi mä en pikapikaa kerännyt tavaroita ja kääntynyt saman tien kotia kohti. Se olisi tuntunut jotenkin ylineuroottiselta, mutta… niin: nyt me ollaan kipeitä ja kurjia sitten koko perhe, koko joulu, niisk ja kröh.

Paskaäiti.

Ja se Joelin palkatonvapaajoululoma, mikä järjestettiin, että saataisiin lisää yhteistä perheaikaa.

Paskavaimo siis myös.

*******

Silva-kulta on niin urhea, että ihan sydämeen sattuu. Yöt ovat olleet megakurjia, mutta silloinkin akuuteimman itkukohtauksen jälkeen kasvoille tulee räkäinen ja nuutunut vauvanhymy. Voi kultarakas.

Ai niin, oon mäkin kipeä. Mutta ei sillä nyt niin väliä.

 
Like

You Might Also Like

 • Liv
  26.12.2012 at 11:28

  Vielä mitä, tekee hyvää vähän sairastella välillä ;) 

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  26.12.2012 at 11:35

  Pöh, ei sairastelu ikinä mitään hyvää tee!

  Voimia teille Krista, mekin ollaan koko perhe kipeenä!

 • Ella F.
  26.12.2012 at 11:38

  No voihan voi. Mutta teratologinen tietopalvelu oli ainakin vielä viime helmikuussa sitä mieltä, että ohjeen mukaan saa imettäjä nauttia Finrexiniä, jos se nyt vähän lohduttaa. Ja miten se joulupukki osaisi tulla, ellei kaikkien nenät hohtaisi punaisena? :)

 • Jaukki (Ei varmistettu)
  26.12.2012 at 11:42

  Joka sairaus jättää jälkeensä pienen immunitettin :) Eli ei välttämättä sairastu niin helposti uudestaa.
  Ja sairauden jälkeen sitä taas muistaa kuinka helppoa se elämä olikin terveenä :) (itsellä tuppaa välillä unohtumaan :)

 • niini
  26.12.2012 at 13:30

  Ja Panadol Hot on ilmeisesti ainesosiltaan imettäjälle parempi vaihtoehto. Kumpaakaan ei tietenkään saisi käyttää jatkuvasti :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  26.12.2012 at 14:10

  Kurjaa tietysti olla jouluna kipeänä, mutta flunssien neuroottinen välttely tuottaa kyllä lopulta jonkun megaflunssan. Niin kauan kuin lapsi on kotihoidossa eikä sisaruksia ole, voi vältellä, mutta aika usein se hoidon aloitus on sitten aika rankka kokemus kun joka pöpö tarttuu. Siedätystä suosittelisin kohtuullisissa määrin kyllä minäkin.

 • Kristaliina
  26.12.2012 at 15:05

  Kiitos parantumistoivotuksista! Panadol Hotia täällä kupissa juuri – ja kiva kuulla tuon teratologisenkin kanta! Finrexin on kyllä niin huippukamaa, yksi kuppi aamulla, niin on parempi olo pitkälle iltapäivään asti… Oon nyt ottanut sitä 1-2 per päivä, ja siihen 1-2 Panadol Hottia päälle.

  Hih tää flunssa-asia taitaa olla vähän tällainen koulukuntajuttu :) Mä kyllä itse edustan tätä ”mieluummin terveenä kiitos” -koulukuntaa, vaikka ymmärrän kyllä ”karaistajienkin” kannan. Mutta hmm, kyllä tuntuu siltä, että ainakin omassa lähipiirissäni nämä karaistajat ovat kyllä jatkuvasti sairaana ja me vastaavasti vältytään useimmiten taudeilta :) Olen ollut huomaavinani, että oma sairastelu vähentyi to-del-la huomattavasti, kun esimerkikisi työpaikan käytäville ilmestyi desinfiointipumput ja aloin kiinnittää huomiota käsien säännölliseen ja huolelliseen pesuun, esim. sporamatkojen ym. jälkeen. Mutta joo, jokainen omalla tavallaan!

  Immuniteetistä en tiedä, mutta olen sellaisessa kuvitelmassa ainakin, että sitä syntyy sitä ko. pöpöä kohtaan kyllä, mutta pöpöjähän on varsinkin flunssa-aikoina liikkeellä sen sata ja yksi. Ja että kipeily sitten pikemminkin madaltaisi sitä vastustuskykyä niin, että muutkin pöpöt sitten helpommin tarttuvat. Yyyh niin ja jälkitaudit, niiltä olisi ihan kiva välttyä :)

  Joo, mutta en tosiaan tiedä – jos joku tietää paremmin, niin saa valistaa! :)

  En tiedä, johtuuko vastustuskyvystä vai mistä (hih ei ainakaan kyllä siis karaistumalla syntyneestä), mutta mulle pöpöt tarttuu tosi harvoin ja silloinkin ne tulee aika lievinä. Niin nytkin. Harvoin olen sellainen sängynpohjaihmisraunio, ennemminkin niin, että on vähän kurja olo, mutta silti suht toimintakykyinen. Kurjan tästä tekeekin just se, että tuo vauvakulta sairastaa – se on ihan jotenkin sydäntäsärkevää, etenkin kun Silva silti yrittää olla niin reippaana, voi niisk <3

  Paranemisia myös Vierailija (11.35):n perheeseen, voi niisk ja kröh sentään!

 • Kristaliina
  26.12.2012 at 15:09

  Ai niin ja se unohtui sanoa, että joo – tuo hoidon aloitus on varmaan sitten joskus aika kova paikka tuolta pöpökannalta(kin). Hui sentään.

 • A. Sinivaara
  26.12.2012 at 18:25

  Mmm. Meille lensi Suomesta teinivieras jouluna ja toi tuliaisiksi suklaan lisäksi flunssan. Onneksi kertoi olleensa kipeänä vain kolme viikkoa… Aargh, mulla on nyt menossa päivä nro 3 ja syön Amerikan rohtoja niin, että maksa rasahtelee…

 • Liv
  26.12.2012 at 18:33

  Minäkään en _tiedä_, mutta meillä tytär sairasteli elämänsä ekan puoli vuotta (niitä semmosia nenä vuoti pari päivää -juttuja) kun minä vaan reippaasti vein sen joka paikkaan enkä turhia varonut, nähtiin tosi paljon ihmisiä ym. niin kummahan se olis ollut, jos tuo ei olis niihin reagoinut.  nyt ollaankin oltu jo yli vuosi täysin terveenä (ikäähän hänellä on nyt hieman päälle puolitoista vuotta). Tuolla on ollut kerran elämässään kuumetta, ja sekin tuli rokotuksista (ei sillä että tuo ei ole täysin varma tieto, enhän omista edes kuumemittaria ;D). 

 • Kristaliina
  26.12.2012 at 18:59

  Kolme viikkoa? Uuuh, tervetuloa vaan ja hyvää joulua :) No joo, eipä sille tietenkään kipeilijäkään itse juuri mitään mahda – mekin saatettiin tietysti tartuttaa jouluaattona mummilan väki… Toivottavasti rohdot tepsivät!

  Veikkaanpa, että noissa sairastelemisissa saattaa olla kyllä tuuria (hyvää ja huonoa sellaista) rutkasti mukana… Koska meillä oikeastaan on mennyt just toisin päin kuin Liv kertoo: meilläkin ollaan koko kulunut syksy riennetty ahkerasti vauvajumpasta, muskariin, vauvasirkukseen, vietetty viikoittain aikaa lapsellisten ystäväperheiden kanssa, käyty kaupoissa ja ravintoloissa ja vauvanhoitohuoneissa – itse asiassa nähty vauvoja tai lapsia lähes joka päivä :) Eikä tosiaan ole tätä ennen ollut kuin se yksi keskosajan flunssa… Se voi tietty olla vaan hyvää tuuria :) Tosin ollaankin siis varottu niin, että on ahkerasti pesty käsiä ja desinfioitu ja vältelty köhiviä, peruttu kyläilykäyntiä jos perheessä on ollut sairaita lapsia jne.

  No, mutta me toivotaan, että meidän hyvä tuuri jatkuu tämän jälkeenkin (kunhan tästä parannutaan siis) ja hienoa, kun ootte Liv olleet noin superterveitä – sellaista toivotaan tännekin!

  Pitääkin muuten taas ottaa tavaksi syödä noita vitamiineja… Olen laiminlyönyt surkeasti viime aikoina nuo pilleripurkit – ainoastaan Silva saa säännöllisesti D:nsä.

 • Liv
  26.12.2012 at 19:35

  Joo eiköhän ne oo ihan lapsesta kiinni :) Meillä näyttäis tyttö tulevan muhun noissa sairasteluissa, että tosi huonosti iskee kiinni sairaudet ja jos sairastaakin niin on silti ihan oma juokseva ja naurava itsensä ja saa olla TOSI kipeä, ennen kuin rupee olee veto pois. Onneks näin, isänsä sairastuu kovin helposti ja pikkuflunssakin näyttää vievän voimat heti :/ 

 • Nonariina
  26.12.2012 at 21:01

  En ehtinyt lukea noita muita kommentteja, mutta jos ei joku jo suositellut niin valkosipuli oli ihan mieletön apu meille öisin kun oli flunssa. Tyttö nukkui koko yön kun valkosipuli piti röörit auki… http://www.lily.fi/juttu/valkosipulitemppu

 • Kristaliina
  26.12.2012 at 21:21

  Ooo, kiitos vinkistä!

  Tähän mennessä röörit ovat pysyneet auki ja juoksevina, joten mitään imujakaan ei olla vielä jouduttu käyttämään – mutta hyvä tietää vastaisuuden varalta, jos räkä… ööö, saostuu :D Okei nyt alkaa mennä liian kuvailevaksi, lopetan kommenttini tähän :)

 • Miitu (Ei varmistettu)
  26.12.2012 at 21:48

  Täs saattaa kyllä olla peruskoulukuntien lisäksi tää jaottelu keskosvanhempi/normivauvan vanhempi… Kun se ensimmäinen ikävuosi tuli täyteen, niin oon höltyny pöpökammoni kanssa, mutta miten siltä olis voinu täysin välttyä, jos sairaala, neuvola ym. joka välis toitottaa, miten vastustuskyky näillä pienempinä syntyneillä on matalampi ja jälkitaudit iskee helpommin. Riskit tosin kasvaa, mitä pienempänä on syntyny, ja kuinka isoja ongelmia on ollu/on, mutta silti. Tosin en kyllä usko, että olisin vapaaehtoisesti toivottanu pöpöjä tervetulleiksi täysaikasenkaa kanssa varsinkaa sen ensimmäisen vuoden aikana. Ehtii sitä sairastaa sittenkin, kun pystyy jo vähän itteään auttamaan ja ymmärtämään puhetta, että voi sanallisestikin lohduttaa ja kertoa, mistä nyt on kyse.

  Meillä selvittiin joulun yli hyvin, mutta nyt tuntuu yhden jos toisenkin kurkkua karhentavan, joten saas nyt sitten nähdä, vieläkö täs ehtii sairastaa kunnolla, että saa sitten alottaa työt ens vuoden puolella sopivasti väsyneenä :P Tosin täytyy sanoa, että jos joku tauti on tullakseen, niin mieluummin kuitenkin ehkä se flunssa, ku tuo noro, mitä tuntuu myös olevan yhdellä jos toisella. Taitaa siis alennusmyynnit sittenkin jäädä välistä…

 • sanna k. (Ei varmistettu)
  27.12.2012 at 09:01

  Heips!
  Onko teillä joulukuusi kotona?
  Mä olin lapsena AINA jouluna kipeä ja n. 10 joulun jälkeen äitini tajusi sen johtuvan joulukuusesta. Siitä irtoaa lämmetessä joitain itiöitä joille todella moni on allerginen..
  Nyt meillä on tekokuusi :)
  -Sanna-

 • Emilia Pyykkönen
  27.12.2012 at 13:14

  Kuulostaa tutulta. Meidän kohta 11kk pitäisi aloittaa hoitaharjoittelu kahden viikon kuluttua, mutta tyyppi ollut räkäinen monta viikkoa, kuumeinen onneksi vain silloin taudin alussa.. Lääkäri sanoi, että tod.näk pöpöjä tulee esikoisen hoidosta. Tänään mies aikoi viedä lapsen oikeesti ulkoilemaan jo. Todellinen huonoäiti on nimittäin tännään täällä töissä.

 • Eppuli (Ei varmistettu)
  27.12.2012 at 14:12

  En tiedä miten Silvan hampaiden laita on, mutta hampaiden puhkeaminen saa myös nenän limakalvot turpoamaan ja rään juoksemaan. Siihen kun saattaa vielä nousta se kuumekin, niin johan se on ihme jos ei yöt käy levottomiksi. Meillä räkäiltiin ja kuumeiltiin lähes kuukausi, kun poika teki yläetuhampaita. Panadoli autaa meillä myös tukkoisuuteen, vaikka on myös valkosipuliakin käytetty.

 • Mervi (Ei varmistettu)
  27.12.2012 at 16:36

  Täällä ilmoittautuu uusi lukijasi! Oma poikani syntyi marraskuun alussa ja siitä lähtien blogisi on toiminut imetysseuranani yön hiljaisina tunteina. Kiitos siitä! :)

  Ikävää kuulla, että teillä oli noin kurja joulu! Myös meidän pieni 7-viikkoinen vauva sairastui kovaan flunssaan pari päivää ennen joulua. Joulu meni siis täysin sumussa. Öisin ei nukuttu lainkaan (tai siis minä en nukkunut, mies taisi kyllä nukkua…), kuuntelin vaan pienen rohisevaa hengitystä ja karmeita yskänpuuskia (apua nyt se tukehtuu ja kuolee!). Niin ja itsellä oli myös kova kuume. Ja tästä kun piti tulla ihana lapsen ensimmäinen joulu :( Mutta nyt pieni voi paremmin ja se on tärkeintä :) Itse olen edelleen kipeänä, mutta samapa tuo… Niin joo ja nyt sairastui myös koira, joten nyt kuuntelen öisin paniikissa myös koiran rohisevaa yskää…

  Mutta joo, paskaäitifiilikset täälläkin. Mitäs vein pienen vauvan mukanani jouluostoksille suureen ihmispaljouteen…

 • Kristaliina
  27.12.2012 at 22:14

  Niisk kröh tää alkaa onneksi jo helpottaa, toivottavasti päästiin näin vähällä!

  Hih joo tuo joulukuusiallergia olisikin ollut aika jännä selitys, ihan mahdollinen kyllä ja sitä omalle osalle vakavasti kyllä pohtisin – mutta just tänä vuonna meillä ei ollut kuusta eikä mummolassakaan… Eikä se sitten selittäisi sitä koko perheen sairastamista, niin kuin ei tuo hampaiden tulokaan… Joo, tää oli kyllä 99,9-prosenttisella varmuudella sitä ystävän pikkupojan hoitopaikasta tuomaa pöpöä. Heillä kävi kuulemma hyvä tuuri eikä muu perhe sairastunut – ehkä tuossa siedätyspuolessa voi myös piillä totuuden siemen!

  Hampaita muuten Silvalle ei olekaan vielä tullut, vaikka pari kertaa oon ollut jo ihan varma, että kohta ne puhkeaa. On ollut sellaista ärtymistä ja kuolaamista ja purulelut ovat saaneet kyytiä. Mutta ei ole vielä näkynyt mitään… Sitä odotellessa siis :)

  Mervi: Jee, tervetuloa! Ja voi kurjuus tuota teidän pikkuisen flunssaa – meillähän kans oli se eka flunssa 6 viikon iässä ja mä olin ihan hermona, eniten just tuon hengityksen kanssa. Varsinkin kun olin yksin kotona (Joel oli just palannut töihin) ja mulla aivan kamala pelko siitä, että mitä jos nyt tapahtuisi jotain kamalaa eikä se saisikaan enää henkeä… Voi pikkuisia. <3 Mutta kiva, että olette jo paranemaan päin – niin täälläkin! Ja nyt vaan varotaan niitä jälkitauteja!

  Niin joo muuten Miitu on varmaan ihan oikeassa tuosta keskosvanhempiasiasta. Itsellänikin on vähitellen tuo höltyminen edesssä. Ja itse asiassa onhan sitä jo paljon tapahtunutkin, kun Silva möngertelee tuolla pitkin puutalon pölyisiä nurkkia. Ja imeskelee leluja, jotka ovat pyörineet pitkin lattioita. Huih mä oisin ollut ihan kauhuissani silloin alkukeskosaikana :)

 • 1 2