Ikuisesti kiertävät takit

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Reiman kanssa.

Aaaah, tämä lämmittää minun ”kierrätän sukista reiätkin” -luonteenlaatuani: kokonaan kierrätettävät ulkovaatteet on keksitty!

Totta kai tämä on vasta alku. Mutta suunta on hyvä ja uskon (toivon!), että se on tulevaisuutta. Ei mitään pikamuotia vaan koko vaatekuvion kääntäminen toisin päin. Voisiko tosiaan olla, että joskus tulevaisuudessa me ei dumpata vaatetta roskiin missään vaiheessa sen elinkaarta, vaan kerran valmistetut materiaalit pysyvät kiertämässä aina ja aina vaan?

Näissä kuvissa on kaksi takkiyksilöä, meidän ensimmäiset ”ikuisesti kiertävät” Reiman takit. Punainen on välikausitakki Muutun: saumojaan myöten veden- ja tuulenpitävä. Siinä on vettä ja likaa hylkivä pinta (ilman fluorihiilivety-yhdisteitä) ja mukavan pitkä malli. Vihreä takki puolestaan on lämpimämpi ja talvisempi Kulkija. Siinä on samat vettä ja tuulta pitävät ominaisuudet, ja lisäksi se on tikattu lämpimäksi ja sen vyötäröllä on irrotettava lumilukko.

Samaa ”kierrätysperhettä” kuitenkin molemmat, toinen syksyisempi ja toinen talvisempi.

Tämä Reiman Muutun-takki on muuten voittanut sekä Scandinavian Outdoor Award -kisan lastensarjan että ISPO Award– palkinnon Outdoor Apparel -luokassa. Ja Kulkija puolestaan on voittanut viime vuonna tuon saman Scandinavian Outdoor Award -kilpailun lastensarjan.

Palkittuja takkeja siis, enkä yhtään ihmettele!

Mitä se kierrätettävyys sitten käytännössä tarkoittaa?

Ensin nämä Muutun- ja Kulkija-takit kiertävät tietysti käyttäjältä toiselle, kuten Reiman vaatteet ovat kautta aikojen tehneet. Ei mitään uutta vielä siinä.

Mutta sitten joskus vuosien päästä monen-monen-monen reippaan käyttäjän jälkeen, käyttötiensä päässä, nämä takit eivät vieläkään ole ”mihin mä nyt tän dumppaan, kun kenellekään ei kelpaa” -ongelmavaatejätettä. Vaan ne ovat hyvää käyttökelpoista materiaalia jatkokäyttöön!

Takin voi siis ostamisen jälkeen rekisteröidä (numero löytyy pesulapusta), jolloin sen kiertämisen voi ihan konkreettisesti nähdä – itseäni muuten kiinnostaa ihan valtavasti, että montako käyttäjää näillä ulkovaatteilla on – ja tuotteen elinkaaren loppupäässä sen viimeinen käyttäjä saa Reimalta palautusohjeen.

Sen jälkeen materiaali otetaan Reimalla uudestaan käyttöön ja niistä tulee uusia laadukkaita Reiman tuotteita – seuraavien sukupolvien kiipeilytelineissä tuulettaville lapsille.

Kukakohan näitä takkeja (tai niiden materiaalista tehtyjä uusia vaatteita) 20 vuoden päästä käyttää…?

Näinhän pitäisi totta kai olla aina.

Tekstiilin kierrättäminen on kuitenkin kuviteltua kinkkisempi juttu: tavallisesti vain osa vaatteiden kuiduista pystytään kierrättämään, ja silloinkin ne yleensä muuttuvat ”vähempiarvoisiksi” tuotteiksi, kuten vaikkapa täytemateriaaleiksi.

Mutta tulevaisuutta on (tai ainakin PITÄISI OLLA!) teknologiat, joilla tekstiilijäte pystytään käsittelemään niin, että sen ”arvo pysyy”.

Reima on siis ollut tällaisia teknologioita edistämässä ja käyttöönottamassa jo useita vuosia  – esimerkiksi mainitsin jo vuoden 2018 postauksessani täällä Trash to cash -hankkeesta, jossa Reima oli mukana – ja nykyisin tällaisia vaatteita tosiaan on jo olemassa.

Tällainen vaatii tietysti paljon, sillä lasten ulkovaatteilla pitää olla jatkossakin ne tärkeät tekniset ominaisuudet, joihin me käyttäjäperheet olemme jo tottuneet, esimerkiksi vedenpitävyys ja hengittävyys. Mutta lisäksi täytyy materiaalissa ottaa huomioon vielä sen kierrätettävyys.

Näiden Reiman vaatteiden kierrätettävyyden ”salaisuus” on termi nimeltään monomateriaali.

Tavallisesti ulkoiluvarusteissa on monenlaisia materiaaleja, jolloin niiden jatkohyödyntäminen on hankalaa: osaa materiaaleista voi hyödyntää ja osaa ei. Mutta monomateriaalissa on siis vain yhtä. Näissä takeissa tämän kierrätettävän monomateriaalin lisäksi on ainoastaan vetoketjun lukko ja napit muuta materiaalia, metallia – ja se tietysti sitten kiertää Reiman ”loppuhuipennuksessa” metallijätteeseen.

Täysin kierrätettävää siis! Mikään osa ei mene roskiin.

Ja tämä on se tulevaisuuden suunta Reimalla.

Nyt tällaista kokonaan kiertävää materiaalia on Reimalla muutamassa ensimmäisessä vaatteessa (ensimmäinen tällainen taisi muuten olla Reiman Voyager pari vuotta sitten), mutta tavoite on, että jo vuoteen 2023 mennessä näitä kierrätettäviä monomateriaalituotteita on 20 % Reiman valikoimasta, ja lisäksi puolet käytetystä polyesterista olisi jo kierrätyskuitua. Siis ihan lähitulevaisuudessa jo.

Ah, mä toivon, että tämä tosiaan on se tie, mihin koko vaatteiden valmistus (ja meidän käyttäjien käyttötavat ja tuotteille esitetyt vaatimukset) on menossa ja koko pikamuodin käsite jää historiaan sellaisena juttuna, jolle puistellaan päätä: oli se hullua, mutta onneksi siitä viisastuttiin.

Hauska sivuhuomio muuten näihin takkeihin liittyen: intoilin pari viikkoa sitten oman kuoritakkini lippahupusta.

Ja katsokaas tätä! Näissähän on lippahuppu myös! Tää on kyllä ihan supernäppärä hupun malli sateella.

Koululaisten syksyyn suunnataan siis meillä veden- ja tuulenpitävillä varusteilla.

Ja tietysti sellaisilla, jotka ovat niin koululaisten omaan makuun, että niitä tosiaan tulee käytettyäkin. Se on tietysti tosi tärkeää näin isompien koululaisten kanssa!

Aiemmat meidän ikilemppari-välikausihousut eli Ideat alkoivat jo olla mallia ekstrapilli: kokolappunsa mukaan pieneksijääneet jo ajat sitten (näkyy viime kevään kuvassa täällä), mutta hoikalle lapselle edelleen käyttökelpoiset ja ah niin mieleiset. Lyhyeksi jääneet lahkeetkaan eivät koululaiskäytössä niin haittaa, kun kenkien varret kohoavat kuitenkin sen verran korkealle.

Uskokaa tai älkää, ne aiemmat housut ovat olleet kokoa 116, kun lapsi tavallisesti käyttää kokoa 128-134.

Tuota samaa, jo vuodesta 2017 asti (täällä) hyväksi havaittua Idea-softshellhousumallia me nyt otettiin seuraavassakin koossa. Tai itse asiassa hypättiin jopa parin koon yli suoraan kokoon 134.

Ja arvatkaa, kummilla lapsi lähti tänään kouluun? Joo, niillä ekstrapilleillä 116-koon housuilla, ahhahaha.

Ideaa suosittelen aina superlämpimästi sellaisille isommille koululaisille, joiden kanssa saatetaan käydä jo ns. ulkohousuneuvotteluja. (kop kop puuta, meillä on mennyt ulkohousut aina mukisematta jalkaan) Tosi usein mulle tulee siis viestiä, että ”mitkä ne olivatkaan ne teidän kapeat välikausihousut?”. No nämä ne olivat! Tämä on siis tällainen kapea ja koululaisellekin erittäin ”katu-uskottava” malli, jossa on myös hyvät vyötärönkiristysmahdollisuudet, eli hoikalle lapsellekin nämä on saatu meillä ongelmitta pysymään jalassa.

Idea-housut ovat veden- ja tuulenpitävät muualta paitsi saumoistaan, eli se kannattaa muistaa, että näillä ei voi laskea märkää liukumäkeä. Mutta etenkin jos ei ole enää lätäkössäistumisiässä, niin hienosti pitää veden. Materiaali on softshelliä, ja sisäpuoli fleeceä.

Toiselle lapselle me haluttiin kokeilla myös toisenlaista housumallia – että on sitten kokemusta muustakin kuin tuosta yhdestä.

Hänelle me valittiin tällä kertaa (meille) uusi housumalli Konsti, joka sitten puolestaan on kokonaan vedenpitävä, saumojaan myöten. Se on ihan hyvä juttu, jos sinne vesilätäkköön vielä aikookin mennä istumaan. Malli on selvästi väljempi, mutta vaikka vähän jännitin ”pluskokoisuus”-sanaa, housut eivät onneksi olleet mitenkään säkkimäiset, vaan lahkeiltaan hyvinkin suorat ja muutenkin istuvat. Väljyys tulee Ideaan verrattuna etenkin vyötärölle (myös Konstissa on kuitenkin vyötäröllä kiristysmahdollisuus), eli väljyyttä ja mukavuutta suosivalle lapselle nämä eivät kinnaa mistään kohdasta.

Materiaali on Reimatecia (ei siis softshell kuten Idea), ja osa materiaalien kuiduista on kierrätettyjä kuituja.

Oikein hyvä ensikokemus myös Konstista!

Punaisen takin kanssa siis kuvissa on Idea-housut (vähän liian isossa koossa, kasvunvaraa haha) ja vihreän takin kanssa puolestaan Konsti-housut.

Kenkävalinta tähänkin syksyyn oli helppo: seuraavat koot Patteria, tietysti! Ei tarvitse edes miettiä muuta kuin värivalintaa.

Itsekin olen muuten aktiivikäyttänyt omiani (mun malli tosin Wetter eli se nauhallinen) jo 5,5 vuoden ajan. Kohta olisi uusien ostamisen aika – mutta taidanpa käyttää noita omiani vielä vaan suutarilla ja lunastaa siten niille vielä muutamat jatkokäyttövuodet.

Välikauden hanskavalinta sen sijaan on ollut perinteisesti meille se enemmän päänvaivaa vaativa. Mehän ollaan kaikki nämä vuodet vannottu Askare-välikausirukkasten nimeen, mutta pitäisikö koululaiselle sitten olla kuitenkin jo jokin ”isompien lasten malli”…? Mutta aina, kun me ollaan ostettu jotain muuta, me ollaan kuitenkin lopulta jossain vaiheessa syksyä palattu takaisin niihin helppoihin ja taatusti vedenpitäviin Askare-hanskoihin!

No. Nyt osui kuitenkin silmä kahteen sellaiseen ”koululaismaisempaan” malliin, joita me päätettiin testata. Heippa-hanskat ovat heijastavat softshell-sormikkaat: vedenpitävät ja tuulenpitävät myös. Ja nuo pinkit hanskat ovat malliltaan Pivo, ja ne ovat täysin vedenpitävät.

Ensikokemukselta nuo heijastavat Heippa-hanskat alkavat mennä jo näille keleille, kun taas Pivo tuntuu paksummalta ja vähän myöhäisempään syksyyn tarkoitetulta. Molemmista hanskoista lapset tykkäsivät eivätkä ne olleet liian jäykkiä (kuten sormikkaiden sormet ovat joissain hanskoissa olleet).

Hanskaodotukset siis korkealla: katsotaan, mennäänkö näillä hanskoilla toppahanska-aikaan asti vai kierretäänkö taas ”vanhojen Askare-rukkasten kautta”, haha.

Sain muuten Reimalta arvottavaa Instagramin puolelle, kannattaa siis klikata tästä sinneInstassa arvotaan tällä viikolla yksi kierrätettävä Muutun-välikausitakki  sekä yksi Kulkija-talvitakki. Kumman valitset, jos voitat?

Ja tällä kertaa arvontaan osallistuu siis kommentoimalla Instagramin puolella pe 24.9. klo 20 asti.

Mulle itselleni vaatteiden kierrätettävyys on ihan valtavan tärkeä juttu. Hehe te tiedätte, miten mä en voi heittää mitään pois – mutta jos se saa uuden elämän jonkun toisen luona, se tuottaakin sitten ihan hurjasti iloa!

Iso osa sitä kierrätettävyyttä on jo se, että Reiman vaatteet jo nykyisin kiertävät hyvin tehokkaasti käyttäjältä toiselle.

Ja uutena ekstrasilauksena ja samalla myös väläyksenä tulevaisuudesta sitten tällainen, että vaatteesta ei tule ”roskaa” elinkaarensa loppupäässäkään, vaan sen materiaalit ovat täysin hyödynnettävissä jatkoa ajatellen.

Uskotteko te muut tällaiseen tulevaisuuteen? Hukutaanko me pikamuotimereen vai nostavatko vastuullisemmat valinnat päätään, kun ihmiset kyllästyvät överikuluttamiseen?

Mä toivon tosi paljon tuota jälkimmäistä (ikuinen optimisti) tai ainakin uskon, että parempien ja harkittujen valintojen tekeminen nousee tulevaisuudessa ”valtavirtaan”, vaikka osa porukasta jatkaisikin samaa kulutusrataa kuin ennen. Uskon huoltamiseen, paikkaamisen, parsimiseen ja jo-ostetun tavaran parempaan arvostamiseen. Ja samanaikaisesti arvostan ihan valtavasti sitä, että vaatevalmistajat tekevät jatkuvaa kehitystyötä tällaisten kierrätettävien materiaalien kanssa – sehän voi olla kilpailuvalttikin!

Kun kierrätettävistä materiaaleista tehtyjä vaihtoehtoja annetaan helposti tarjolle, se valinta on jokaisen helpompi tehdä.

Ehkä kokonaan kierrätettävä monomateriaalitakki on tulevaisuudessa se ihan tavallinen takki.

4

You Might Also Like

  • HenaMar
    20.9.2021 at 18:04

    Kuulostaa upealta, toivotaan toteuttamista muillekin valmistajille.

    • krista
      20.9.2021 at 18:12

      Todellakin! Mä myös uskon ja toivon, että kun muutamat näitä tekee, se aiheuttaa painetta muillekin kehittää omia juttujaan. Ja se on tosi hyvä juttu!

  • A
    20.9.2021 at 20:30

    Monomateriaali ja kierrätys kuulostaa hyvälle suunnalle, ehkä jossain vaiheessa raskii harkita, kunhan lapsen pituuskasvu hieman rauhoittuisi :D Noita kun ei ole ymmärrettävästi aleissa pyörinyt. Meillä tuli eka vuosi, kun jemmasta ei löydy Wettereitä seuraavassa koossa (ei löytynyt sopivaa hinta-väri-koko-komboa, vaan ostoskoriin päätyi hieman sirommat Vikingit). Hih ja hauskasti just kun ostin Reimalta itselle alesta Limingen kevyttoppatakin koossa 158 (sama tuli lapselle koossa 146 ja totesin, että hitsi kiva malli ja reilu koko, niin uskalsin kokeilla itsekin), niin Reimalta tulikin myös aikuisten takkeja myyntiin. Mutta näköjään lastenkin takkimallisto voi toimia tällaiselle pätkälle :D ja samistellaan lapsen kanssa.

    Softshell-housut on meilläkin koululaisen mieleen (kapeus on tässä juuri se aspekti), mutta nuo Reiman Ideat on auttamattoman liian kapeat meidän koululaiselle (vyötäröstä), kaapista löytyvät softshellit on sit öö jotain muuta merkkiä, en muista kyllä mitä (eikun muistankin, toiset Nameit ja toiset joku Prisman oma merkki). Mutta vähän väljempää mallia, mutta edelleen suorat ja kapeat. Nyt kun ei ole ollut ihan hurjan kylmää, on menty sillä, että koululaisella on ollut aamulla Molot ohuen ulkohousut farkkujen päällä ja sitten välkillä on ollut farkuilla (ts. kun ei oo äiti vahtimassa).

    Hanskoista nuo Pivot on ne joihin me Askareista siirryttiin, on ihan toimivat ja tykätyt. Näillä keleillä on käytössä ohuita softshell hanskoja, tai vielä ohuempia parin vuoden takaisia Reiman kosketusnäyttöhanskoja, myöhemmin sit siirrytään noihin paksumpiin.

    • krista
      20.9.2021 at 20:44

      Joo hei mä uskon, että tuossa koon 146-158-maissa voikin käydä niin, että sama takki on käytössä piiiiitkään, tai siis hehe mun tapauksessa aikuisuuteen asti :D Mulle kans aika usein on 158 tai 164 lasten kokoa hyvä, tosin hihat saattaa jäädä lyhyiksi. Esimerkiksi siitä Silvan viime talvena hankitusta untsikasta (Ahde) haaveilin itsekin ja kävin varmaan 50 kertaa katselemassa sitä viime talvena Reiman sivuilta itselleni :D Mutta joo nythän tuonne tosiaan tuli aikuistenkin takkeja! Se aikuisten Innostus-takki on muuten samaa mallia just kuin tuo Kulkija eli tuo vihreä talvitakki!

      Joo nuo Ideat ON kapeat! Toiselle lapselle meillä se on just hyvä ja muita hänelle ei olla edes kokeiltu, kun nämä on vaan niiii-iiiin nappiin. Toinenkin lapsi Ideoita on käyttänyt, mutta ei niin ”mukavasti” ja ajattelin, että leveämpi malli mukavampi, siksi just otettiin tuo Konsti. Jos on uuden hankkimisen tarvetta, niin kantsii tsekata se Konsti! Se ei kylläkään ole niin kapea lahkeistakaan kuin Idea, mutta kuitenkin tuollainen suora ja istuva, etenkin hyppykuvista näkyy aika hyvin.

      Hei ja mä hanskavalintaa pähkäillessä muistinkin, että just sä olit suositellut JOTAIN, mutta en muistanut, että oliko se Pivo. Mutta oli siis! Vähän sillä ajatuksella otettiin nuo, että ehkä ne ois ollut ne :) Mutta jesh kiva, että on toimivat! Mennäänkö teillä noilla ihan suoraan talvitoppahanskoihin asti eli teillä ei ole välikausi-rukkasmallia siinä välissä – eli että ei tule sormista kylmä, kun sormet on erillään?

      • A
        20.9.2021 at 21:06

        Pivojen jälkeen vähän kylmemmillä keleillä meillä on ollut käytössä halpis-toppahanskat (eivät 100% vedenpitävät koskaan, meillä ollut esim. Hans Companyn osittain heijastinkangasta olevia), joita ip-kerholaisella piti olla aina varapari mukana, kun kastuivat jos oli kostea keli. Tää johtui alunperin siitä, että jäi pari vuotta sitten vaikka kuinka monet rukkaset pieneksi yhtä aikaa ja piti akuutisti saada hanskoitettua lapsi, joten napattiin Prismasta tollaiset halpikset ja ne osoittautui aika toimiviksi just siksi kun ovat suhteellisen ohuet, eli sopivasti vk-hanskoja paksummat. Toppahanskat kun ei oo (mun mielestä) yhtä lämpimät kun rukkaset, mutta pikkupakkasiin asti toimivat ihan ok. Kunnon pakkaskeleille sit rukkaset plus mahdollisesti villalapaset vielä alle (eli ei olla edes testattu Reiman toppahanskamalleja, vaan rukkasilla mennään sit oikeasti kylmällä). Niin joo ja vk-rukkaset ei oo kelvannut käteen ekaluokan jälkeen, joten viime keväänä lähti kiertoon vikat (uudenveroiset) Askare-parit :)

        Mäkin pelkäsin että hihat ois lasten takissa lyhyet (koska inhoan liian lyhyitä hihoja ylikaiken), mutta yllättyin kuinka hyvin se 158 sopi, nimittäin kovasti arvoin että tilaanko 158 vai varmuudeksi 164, mutta se pituuden mukainen 158 oli kyllä just hyvä (että piti paikkaansa hyvin se lupaus että pituus vastaa hyvin kokoa :D).

        • krista
          21.9.2021 at 11:49

          Meillä muuten vannotaan toppahanskoissa niiden Reiman ote-hanskojen nimeen yhtä paljon kuin välikaudessa Askareiden :D Esimerkiksi viime talvena lapset nosteli MÖKKIJÄRVESTÄ JÄÄTÄ niillä, siis laittoi käden sinne veteen ja nosti jääliuskoja. Ja sormet ihan kuivat. Me siinä Joelin kanssa vieressä muisteltiin omaa lapsuuttamme, kun kädet oli aina talvella märät ja jäässä :D

          Haa, hyvä todistusaineisto siis, että pituus vastaa kokoa! Ehkä enemmin kuin tajutaankin on niin, että äiti ja lapsi voi käyttää samaa takkia! Kenkienkin puolella oon ollut ihmeissäni, kun seuraava koko alkaa olla 33 ja mulla 36, alkaa näyttää jo lähes samankokoisilta!

          • A
            21.9.2021 at 14:33

            Hihi, mulla on jo tilanne että lapsen kengänkoko on yhtä vaille mun, lapsella 36 ja mulla 37…eli jemmassa olevat kengät on jo mulle sopivia (näkökulmasta riippuen mulla on siis tosi paljon kivoja kenkiä ihan just, tai lapsella on…hänellä on kulutus vähän kovempaa kumminkin, että ihanimmat saappaat ehkä pidän itselläni :D).

  • Tilia
    22.9.2021 at 09:47

    Onko noissa takeissa kahteen suuntaan vetoketju? Kun ovat noin pitkää mallia, mikä on toisaalta varmaan ihanan lämmin, olisi hyvä jos olisi, niin pystyisi pyöräilemäänkin.

    • krista
      22.9.2021 at 14:33

      Välikausitakissa (kuvissa punainen) on kaksisuuntainen vetoketju, se onkin noista malliltaan vähän pidempi. Mutta talvitakissa (kuvissa vihreä) on vain yhteen suuntaan menevä tavisvetskari.

  • Lilas
    22.9.2021 at 13:38

    Mua kiinnostaa onko nuo takit unisex-mallia tai toinen tyttöjen, toinen poikien(vaikka on vanhanaikaista kait tämmöistä kysyä😅)?
    Kuulostaa hyvältä systeemiltä tuo Reiman kierrätys, toivottavasti saa tuulta alleen ja toimii!

    • krista
      22.9.2021 at 14:30

      Nää on ihan 100 % unisex – tai siis mun mielestä ainakin :D Välikausitakkiin (kuvissa punainen) on olemassa tää väri ja vaalea sininen, kun taas talvitakissa (kuvissa vihreä) on kuusi väriä: punainen, vaalean sininen, vihreä, lime, valkoinen ja musta. Mun mielestä jopa nuo värivaihtoehdotkin muuten on mun silmään unisex eli en sanoisi ”poikaväreiksi” ja ”tyttöväreiksi” välttämättä noista mitään, voi vaan valita ihan lapsen oman lempivärin mukaan :) Ei ole silleen sellaisia sterotypisia mun mielestä mikään noista sävyistä. Meidän lapset valitsi just lempivärinsä, ja oli kiva että tuota talvitakkia oli toisen lapsen lempivärissä vihreässä myös olemassa (jopa kaksi eri vihreän sävyä), se on harmillisen harvinainen väri näin vihreälempivärisen tytön vanhemman näkökulmasta :) Mutta tässä oli hyvin, mistä valita ilman, että tuli ”poikien osastolle menemisen” fiilistä.