Hot hot baby (yö Lastenklinikalla)

Elämässä silloin tällöin tulee eteen näkyjä, jotka haluaisi kokonaan deletoida verkkokalvoiltaan kummittelemasta. Kärkijoukkoon kiilasi eilen tämä: veltto vauva roikkumassa ihan väärässä asennossa kaksin kerroin auton turvaistuimessa…

Long story short:

Ajeltiin babyn kanssa keskustasta kotiin Toukolaan ja juututtiin Sturenkadun sulkemisesta johtuvaan ruuhkaan. Puolivälissä Silva sai huutohepulin ja pysähdyttiin Olympiastadionille hyssyttelemään, sitten laitoin rauhoittuneen vauvan takaisin turvakaukaloon ja jatkoin matkaa.

Kun vihdoin pääsin kotiin, näin jo auton sivuikkunoista, että jotain on vialla. Pahasti. Juoksin velton vauvan luo, irroitin turvakaukalosta, juoksin kotiin ja laitoin vauvan olohuoneen lattialle. Riisuin kaikki vaatteet kiireellä pois ja nipistelin – ja se virkosi!

Yksi elämän suurimmistä järkytyksistä.

Terveysneuvontanumerosta suositeltiin käyntiä Lastenklinikalla, eli sinne sitten lähdettiin. Ennakolta jännitin kauhutarinoita viiden tunnin odotuksista ja rähjäisistä tiloista, mutta turhaan: en ehtinyt kuin aulassa sanoa taikasanat ”vauva meni veltoksi”, kun lasikopista meidän luo ampaisi ensimmäinen sairaanhoitaja.

Meidät ohjattiin pieneen omaan huoneeseen, hoitaja tutki perusteellisesti Silvan (todeten, että akuuttia hätää ei ole), labra otti kokeita ja lääkärikin tuli paikalle alle tunnin kuluttua saapumisestamme. Kaikki kovasti pahoittelivat kiirettä ja ruuhkia, mutta silti jokaisella oli selvästi aikaa keskittyä juuri meihin silloin, kun he meidän ovesta astuivat sisään.

Yöksi jäätiin vielä tarkkailuun. Aamulla lääkäri tutki uudelleen ja mittailtiin kaikenlaista, otettiin vielä ekg-käyräkin.

Baby piuhoissa.

Lopputulema: kaikki kunnossa. Huh. Mutta ilmeisesti auton lämpötila oli päässyt nousemaan niin kovaksi, että kyseessä oli jonkunlainen lämpöhalvaus.

Tuntuu tietysti kamalalta, että etupenkillä ajellessani en voinut kuvitellakaan, että takana olisi jokin hätä. Silva oli suht kevyesti puettu, tuulettimet puhalsivat täysillä, Silvan puolen ikkuna oli raollaan eikä ilmakaan ollut niin lämmin.

Kammon autoiluun tästä varmasti ainakin saa. Harkitsemme, että alamme pitää turvakaukaloa etupenkillä niin kuin ystäväpariskuntamme kuulemma tekee: vaikka mahdollisessa kolaritilanteessa takapenkki olisi turvallisempi, etupenkiltä pystyy paremmin tarkkailemaan vauvan lämpötilaa.

Kesäksi suunniteltu pohjoisen sukulais-reissu pitkine ajomatkoineen taitaa jäädä tekemättä.

Huh. Nyt menen katselemaan pientä vauvaamme ja olemaan onnellinen siitä, että selvisimme säikähdyksellä.

2
Like

You Might Also Like

 • Evelyn
  12.6.2012 at 10:42

  Hui että! Varmasti kamala tunne!

  Onneksi nyt kaikki hyvin <3 

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  12.6.2012 at 20:35

  Hei! Toivottavasti kaikki pienten lasten vanhemmat ottavat selvää lapsen elvytysohjeista! Elvytystilanteessa (lapsen hapensaanti on vaarassa) ei katkenneilla luilla ole mitään väliä. Tärkeintä elottoman lapsen hoidossa on saada keuhkoihin hapekasta ilmaa puhaltamalla kevyesti sekä saada hapekas veri kiertämään painamalla lapsen rintakehää sormilla. Jos kyse on elämästä ja kuolemasta, ei luunmurtumilla ole väliä.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  13.6.2012 at 12:44

  En laittaisi turvakaukaloa etupenkille, koska siinä kuskin huomio kiinnityy liiaksikin vauvaan ja tulee sen takia vaaratilanteita liikenteessä -&gt; vaaraa myös vauvalle.

  Turvallisia matkoja kaikille!

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  13.6.2012 at 16:03

  Lastenklinikalla todella annetaan oma huone ihan pienimmille, ettei tarvitse odotella levottomassa odotushuoneessa. Imetyskin sujuu paremmin omassa rauhassa.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  14.6.2012 at 23:11

  Hurjia juttuja… Onneksi en lukenut näitä kun omat lapset oli ihan pieniä. Yksi painajainen riitti siihen että välillä oli pakko käydä varmistamassa että vauva hengittää…

  Pieni lisävinkki tuohon turvaistuin/kaukalo asiaan:
  – joissain autoissa manuaalissa lukee mille paikoille turvaistuimet on hyväksytty (näin meidän 2004 mallisessa)
  – istuinta hankkiessakin kannattaa selvittää mihin paikoille sen saa laittaa

  Kiitos Kristaliina hyvistä kirjoituksista!

 • Eppus (Ei varmistettu)
  15.6.2012 at 12:07

  Tommi K: ”Kasvohalvaus, voi hyvä ihme. Kaikella kyllä pelotellaan, mutta tämän kuulin ensimmäistä kertaa. Voisiko joku lääkäri kertoa tähän jonkin faktan?”

  Ilmiötä kutsutaan Bellin pareesiksi, jolloin ”pienikin hermoon kohdistuva ärsytys voi aiheuttaa sen toiminnan häiriön”, hermo sijaitsee siis lähellä korvakäytävää. Mun kahdella sukulaisella on ollut lyhytaikainen kasvohalvaus juuri vedon vuoksi. Borrelioosi, vyöruusu ja kasvain puolestaan aiheuttavat pitkäaikaisempaa ja vakavampaa kasvohalvausta.

 • AnskuVierailija (Ei varmistettu)
  15.6.2012 at 22:28

  Facebookin kautta minäkin tänne eksyin. Mielenkintoinen keskustelu kyllä, täytyy sanoa mutta muistakaa hyvät ihmiset pitää ”maalaisjärki” käytössä. Kyllä huolissaan saa ja pitääkin olla mutta ylihuolehtivaisuus rajoittaa turhan paljon elämää. Suomen suvi on lyhyt. Ei kannata jättää reissuja tekemättä pelon takia. Vauvalle ihan kevyttä päälle, helteellä vaippa ja pelkkä body. Peitto mukaan jonka voi laittaa tarvittaessa suojaksi. Nykyajan istuimet ovat niin suojaisia ja kuppimaisia että kuumuus vaivaa pientä herkästi. Pysähdyksiä vai tarpeeksi usein ja autoon mieluummin pieni (huom pieni) tuulen vire kuin kaikki räppänät kiinni. Lämpöhalvaus on kuitenki se suurempi uhka kuin kasvohalvaus. Kopan päälle vielä puolittain vaikka ohut lakana joka estää auringon paistamisen suoraan vauvaan, ei kuitenkaan koko koppaa peittoon. Kannattaa muistaa sekin että suomessa on paljon sairaaloita joissa on osaavaa hoitoa. Itsellämme keskeytyi juuri reilu viikko sitten loma kun 2.5 kk:n ikäinen vauvamme joutui sairaalaan hoitoon korkea kuumeen vuoksi kaukana kotoa. Ainakin Porin sairaalassa palvelu pelas jopa keskellä yötä ja minulle (imettävälle äidille) tuotiin oma sänky vauvan huoneeseen. Sitä ei normaalisti kuulemma tuoda. Peloissaan minäkin olin kunnes päästiin tutkimuksiin (jatkotutkimukset vielä edessä).
  Tsemppiä kaikille pienten lasten vanhemmille. Luotetan siihen että äidin (ja isänki)-vaisto kertoo milloin lääkäriin mennään vaikka sitten vieraalla paikkakunnalla.
  Tällaisia ajatuksia heräsi minulla yhdentoista lapsen äidillä.
  Ps. Hienosti toimit vauvasi kanssa Kristaliina. Otetaan kaikki asiaksemme perehtyä lasten ensiapuun ja elvytykseen =) Mukavaa kesää kaikille

 • Aniis (Ei varmistettu)
  24.6.2012 at 15:59

  Eiköhän tässä nyt osalla mene ihan vähän överiksi tuo koko homma :D Ilmastointia ei tosiaan ole autoissa ollut esimerkiksi -80 luvulla, ja yllättävää kyllä, siitä on hengissä selvitty ja lapsen kanssa autoiltu. Ymmärrän kyllä että jokainen äiti haluaa lastaan suojella mutta ei sitä nyt pumpuliin pidä kääriä, onhan se nyt ihan kohtuullisen hölmöä perua jotain sukulaisreissuja sen perusteella ettei uskalla lasta autoon laittaa ettei se kuole? Monessakin kommentissa on tullut esille nuo perushommat millä hoituu, pidemmätkin reissut.

 • Kristaliina
  24.6.2012 at 19:39

  Totta – ja kyllä mekin edelleen, näin alkujärkytyksestä selvinneinä, aiotaan sille pitkälle autoreissulle lähteä kesälomalla. Täytyy vain ottaa huomioon tuo lämpötilan tarkkailu, ja isi saa istua babyn kanssa takapenkillä. (minä olen tämän perheen ainoa ajokortillinen)

  Sellainen pointti kuitenkin vielä tuohon entisajan autoiluun verrattaessa: silloinhan myös vauvat matkustivat yleensä vanhempiensa sylissä, jolloin oli nykyistä helpompi huomata, jos vauvelille uhkaa tulla liian kuuma/kylmä, ja vähentää tai lisätä vaatetta tarpeen mukaan. Nykyiset turvakaukalot ovat varmasti tosi turvallisia, mutta kuumia ne kyllä ovat. Meillä ainakin on sellainen supertopattu malli. Ja meilläkinhän tuo ongelma oli, että edessä istuessa en tajunnut takapenkin kuumuutta – ja pikkuautomme puhaltimet eivät näköjään viilennä ilmaa sinne asti.

  (…jos nyt tuon velttouskohtauksen syy tosiaan edes oli tuo lämpöhalvaus – lopullinen syy jäänee ikuiseksi mysteeriksi)

  Mutta kuten esim. Ansku tuossa sanoo, maalaisjärki (kaupunkilaisjärkikin varmaan kelpaa) käyttöön – ja vain sellainen sopiva määrä huolehtimista :)

  Kiitos myös kaikille kommenteista ja keskusteluun osallistumisesta! :)

 • Lasis (Ei varmistettu)
  24.6.2012 at 23:35

  Onneksi selvisitte säikähdyksellä.

  Niin tuosta Lastenklinikasta sen verran, että siellä voi olla tilaa ja saada oman huoneen ne jotka on siellä ”vaan käymässä”. Ne mediassakin esiin nostetut ongelmat on lähinnä siellä pitkäaikaissairaiden vuodeosastoilla.

  Pitäisi varmaan ehdottaa kyllä omaan neuvolaan tota, että perhevalmennuksessa olisi yksi kerta jotain tollasta ensiapukoulusta. Ja jotain sellasia ”yleisimmät vaaratilanteet pienen lapsen kanssa” ja olishan siinä hyvä käydä sitten läpi noita autoiluun jne. liittyviä juttuja. Olis kyllä paljon hyödyllisempää kun moni muu juttu mitä siellä oli. (Itse koin, että ainoa hyödyllinen kerta oli fysioterapeutin pitämä).

 • 1 2 3