”…hampaissaan kanelinkukka ja siivet on pilvenhöyhentä…”

Hih on ehkä käynyt jo selväksi, että meillä on taidettu hurahtaa erilaisiin lastenloruihin (myös täällä ja täälläkin) ja -lauluihin. Varsinkin vauvajumpassa on selvästi huomattu, että kaikenlainen musiikin tahdissa nostelu ja kieputtelu kikatuttaa Silvaa kovasti.

Äidin lastenlaulutaidot ovat kyllä vähän (köh köh) ruosteessa – viimeksi kun niitä olen laulellut siinä 25-30 vuotta sitten… Sen jälkeen on lastenlaulurintamalla ilmeisesti tapahtunut yhtä sun toista, Hevisaurukset ja Moottörinjyrinät (?) sun muut, jotka tiedän vain nimeltä. Hei mä oon edelleen sillä ”pii pii pikkuinen lintu” -tasolla.

Tähän asti ollaan siis oltu Youtuben lastenlauluvalikoiman (kuten täällä) ja äidin tee-se-itse-sanoitusten (kuten täällä) armoilla. Ja niinpä oltiinkin ihan superinnoissaan, kun saatiin Rajaton-yhtyeeltä testikuunteluun tällainen upouusi lastenlevy:

(Silvan eka oma cd, jee!)

…ja vielä innostuneempi olin, kun tajusin, että suurin osa kappaleista on omasta lapsuudesta tuttuja lempparilauluja – miten olin voinut unohtaa esimerkiksi Lounatuulen!

Onko mitään kauniimpaa kuin tämä?

Lounatuuli tuo pienen laulun.

Kenelle tuuli kertoo sen?

Niille, joilla on nauravat korvat,

ja joilla silmät on lapsien.

Selässä lounatuulen ajaa viiriäiset ja varpuset,

kun tuuli ylittää tuhat rajaa sylissään hilpeät sävelet.

Sillä on pitkä sininen tukka

ja viikset auringon säteistä

Sillä on hampaissaan kanelinkukka

ja siivet on pilvenhöyhentä.

Mitä se lounatuuli itkee?

Se itkee mustia kaupunkeja

Se suree viivasuoria suita

ja nälkäisiä lapsia.

Mitä se lounatuuli nauraa?

Se nauraa, jos joku on iloinen.

Se nauraa, kun hyvän kaverin löytää

lohikäärme tai ihminen.

Lounatuuli tietää että

Kiinassa lohikäärmeitten on maa.

Siellä lohikäärmeet tanssii polkkaa

ja nauraa ja narua hypätä saa.

Siellä tuhat silkki-ikkunaa,

katsoo kun maljoja kohottaa

tuhat lohikäärmettä nauravaa.Ja kanelinkukkia varistaa

puu polulle, jolla vaeltaa

neitikäärme silmissään hopeaa.

Neiti vihreitä korviaan heiluttaa.

Juo omenaviiniä makeaa,

kas mitä se neiti kuulostaa?

Lohikäärme nimeltä Anselmus,

on neidin uusi ihastus.

(sanat täältä)

Ai niin, onhan näissä tutuissa lauluissa tietysti jotain uuttakin: ne on esitetty a cappella -tyylisesti, ilman mitään soittimia siis. Tällainen musiikkitaukkiäiti oli ensikuuntelulla välillä ihan ihmeissään: eikö todellakaan tuossa ole selvät rummut tai basso. Ei siis ilmeisesti ole. On ne jotkut taitavia, hitsi vie.

Meidän ihan ykköslemppari on siis ehdottomasti tuo Lounatuulen laulu, hyvänä kakkosena tulee omasta lapsuudestani Se Kaikkein Rakkain: Magdaleena. Voi, miten silloin halusin olla kuin tuo pikkuinen tyttö –  lentää se pilvenhattaralla, pupuja sillä on pöydän alla ja perhonen korvanlehdellä. Oh ja iih.

Pari uuttakin biisiä tuolta löytyi: Minä ratsastan, Ukko Nooan arkistossa ja Meidän möröt (joka mun korvaan kuulostaa jotenkin ihan joululauluta, hih). Alussa ne tuntuivat vähän vierailta, mutta useammalla kuuntelulla nekin alkoivat jo jammatuttaa, kuten Minä ratsastan Silvan kanssa näin:

Silva ratsastaa. Äidillä.

Niin joo ja tuosta Lounatuulesta piti vielä sanoa, että mun mielestä tämä Rajattoman tulkinta on oikeasti kaunein sovitus ikinä. Paisi että en tietenkään ole kuullut siitä muita sovituksia kuin sen ”alkuperäisen” joskus lapsena – öö että älkää siis kovin paljon laittako painoarvoa mun mielipiteille :D

Rehellisesti sanottuna mun omaan makuuni joissain kohdissa levyä tulkinnat menevät vähän övereiksi – sellainen kikatus tai pikkuoravaääntely esimerkiksi Peppi Pitkätossussa ja Jänöjussin mäenlaskussa vähän sattuvat äiskän korvaan… Mutta niin, lapsillehan tämä on tietysti ensisijaisesti tehty, luultavasti ne kikatukset sitten ovat taaperoiden makuun… Äiskä ois ehkä toivonut, että koko levy ois laulettu (ei välillä ”ääninäytelty”), kun nimenomaan sen laulamispuolen Rajaton tietysti tekee niin älyttömän hyvin.

No, onneksi nuo ”pikkuoravakohdat” ovat aika harvassa, kyllä tän kanssa pystyy varmasti elämään :) Levyltä löytyy myös aika jännä (jotenkin ”mollimainen”) sovitus siitä Bonzo-leikkihauvasta, josta lorujen yhteydessä juteltiin. Parin kuuntelun jälkeen aloin tykätä siitäkin kovasti.

Meillä oli muuten tästä levystä innostuneena tarkoitus mennä lauantaina Tavastialle levynjulkkarikeikalle (hih, voikohan lastenlevyistä sanoa niin), mutta uups: se olikin näköjään jo viime lauantaina. Äitipää. Ehkä joskus toiste siis.

*******

Voikohan muuten tuollaisille keikoille mennä jo näin pienen kanssa…? Kuinka kovalla niissä on musiikki? Ja missä siellä esimerkiksi vaihdetaan vaipat…? Ajatuskin Tavastian veskeistä, hrrr… Oiskohan Virgin Oil lastenkeikkapaikkana kivempi ja siistimpi – kokemuksia?

Ps. Linssilude-Tiikeri iskee jälleen:

 
Like

You Might Also Like

 • kahden äiti (Ei varmistettu)
  28.9.2012 at 14:03

  oi tuo levy pitää saada :D vaikka minä oonki ”nuori äiti,” 22v, niin mulla ei innosta yhtään nuo uudet lastenlaulut, kuten ei uudet lastenohjelmatkaan :) parhaat on ne omasta lapsuudesta tutut, monikin noista Rajattoman levyllä olevista. Ihan yks lemppari on tuo Mennään hiljaa AH <3 Lounatuulen laulun kuulin ensimmäistä kertaa vasta 18-vuotiaana, kun nykyinen mieheni lauloi sen mulle seurustelun juuri alettua <3 Lastenohjelmista parhaat on muumit ja nalle puhit, meillä ei oikeestaan muuta katotakkaan, tarjonta kun on niin kehnoa :D

 • Kristaliina
  28.9.2012 at 14:12

  Oh, miten ihana tuo sun Lounatuuli-ensikokemus! <3 Ihan iho meni kananlihalle!

  Oi ja mun täytyy kertoa vielä yks lapsuusrakkausystävyysmuisto:
  Olin lapsena sellainen minipieni Ronja Ryövärintytär -tummatukkainen tyttö, joka rakasti esiintymistä. Eräässä lastenjuhlassa (ehkä esikoululaisten joku kevätjuhla tms.) näin sitten ihan samanlaisen tytön kuin minä – mutta ihanan keijukaismaisen vaalean. Hän lauloi kirkkaalla (ja kovalla!) äänellä tuon ”Etkö ymmärrä”, ja minä olin varma, että en ollut IKINÄ kuullut mitään noin kaunista! Se oli ystävyysrakkausta enslaulamalla. Konsertin jälkeen menin juttelemaan tytölle, ja meistä tuli erottamattomat ystävykset moneksi-moneksi vuodeksi <3

  En ollut tuota muistoa muistanutkaan ennen kuin kuulin taas tuon kappaleen – ja yhtä äkkiä muistan jopa selvästi, mitä tällä ihanalla tytöllä oli silloin päällä. Jossulle halausterveisiä! <3

 • SiniJnsn
  28.9.2012 at 14:54

  ”Bonzo pieni leikkihauva
  punainen on kieli sen
  Syliinsä kun sen saa vauva
  niin on hyvä mieli sen.

  Kyllä vauvaa naurattaa
  Bonzoa kun rutistaa
  sylissänsä niinkuin lasta
  itsekin on lapsi vasta”

  Huom. en googlettanut. Ikää 37 ja edelleenkin lapseton.

  Herää kysymys, miten laaja on suihkulaulantarepertuaarini ;D 

 • Kristaliina
  28.9.2012 at 14:58

  Oooo! :D Mä muistin tuosta vain tuon loppuosan :)

 • Jossu (Ei varmistettu)
  28.9.2012 at 15:11

  Oi, tuo levy menee myös meidän hankintalistalle. Tähän asti on kuunneltu Mimmejä. Meillä suositaan myös äidin lapsuusajan piirrettyjä kaikenmaailman Pokemonien ja Digimonien sijaan.

 • MinnaM
  28.9.2012 at 15:32

  Magdaleena on IHANA ja tuo levy jo varattuna kummitytölle pukinkonttiin. Mahtavaa, että näitä ikivihreitä näin tuodaan nykypäivän muksujenkin tietoisuuteen, hienoa Rajaton!

 • Amma (Ei varmistettu)
  28.9.2012 at 16:31

  Lounatuulenlaulu on ihana, sitäpä ei ookkaan vielä tullut vauvalle laulettua, pitääkin ottaa lauluvalikoimaan. Tosin kun sinistä unta koitin yks ilta laulaa enkä muistanut sanoja, niin siirryin ihan suorilta sitten Biffy Clyron Mountainssiin, eli meidän pojalle uppoaa muutkin kun lastenlaulut.. Biffyn lisäksi myös Foo Fighters saa pojan korvissa ihan hyviä pojoja.

  Mun mies muuten lauloi just aamulla pojalle Magdaleenaa (kun sukat oli makkaralla) että ”puluja sillä on pöydän alla” ja mua meinas ihan naurattaa. Pulut kuulemma rimmaa paremmin entä puput :D

 • Miitu (Ei varmistettu)
  28.9.2012 at 21:23

  Yksi Magdalena ilmoittautuu myös :) Isällä oli tapana laulaa sitä mulle, joten olen yhden pienen nurkan taittanut ”omaksi laulukseni”. Tosin jossain kohdin ikää alkaes kertyä alkoi mietityttää, onko tuossa jokin piiloviesti, kun lauletaan kutosen laulusta – käsittääkseni oon ihan suht hyvä laulaja :P

  Tunnustan olevani myös melkoinen Rajaton-fani, joten toi levy on jo valmiiksi joululahjatoivelistalla – itepähä menivät yhdet kummit vihjaamaan. Meidän vauvaparka joutui jo mahassa kuuntelemaan, ku äiti lauloi kovaa ja korkealta (oikeesti, myös ne korkeimmat sävelet noista) Rajattoman omia kappaleita + esim. Queen-tulkintoja ajaes töihin. Muutaman kerran parit mopopojatki kääntyny kattomaan taaksepäin, ku en oo tajunnu liikennevalois asentaa äänenvaimenninta itteeni ja ilmeisesti pikkuauton ääneneristys ei oo ollu huippuluokkaa :D Suosittelen kyllä konserttiin menoa, jos se vaan on mahdollista. Nuo oudommat aukeaa siellä melko varmasti paremmin. Muistan esimerkiksi, miten en alkujaan tykänny yhtään heidän versiostaan Kulkusista (joka muutenkin on/oli yks inhokkijoululauluista), mutta konsertin jälkeen tuo aukes aivan uudella tavalla, ja nykyisin odotan innolla tuon kappaleen vuoroa levyltä, että pääsee samalla testaamaan, mitä kaikkea pystyy omallakin äänellä tekemään. (herre, miten pitkä virke…) Saas siis nähdä, liittyykö meidänkin typy siihen joukkoon, jotka tuntee tuosta kappaleesta vain tuon äänikikkailuversion.

 • Katruska (Ei varmistettu)
  30.9.2012 at 09:32

  Pakko tulla kommentoimaan! Odotan esikoistani ja olen pienestä pitäen rakastanut laualamista. Jostain kumman syystä raskausaikana olen kuitenkin laulanut todella vähän, vaikka ajatuksena oli, että laulaisin vauvalle ja totuttaisin näin häntä omaan ääneeni jne. Viime aikoina olen alkanut tapailla lapsuuden lastenlaulujen sanoja ja on kyllä niin syvälle unholaan jääneet että oikein hävetti. Eilen autossa laulaa koilotimme äitini kanssa Magdaleenaa, joka on ikisuosikki ja taisi olla ainoa, josta muistimme kaikki sanat. Yritimme laulaa myös Puff lohikääärmettä, melko huonolla menestyksellä. Lopuksi pohdin, että mikä se oli se toinen lohikäärmelaulu, minkä joku tyttö esitti Tenevatähdessäkin. Sattuipa siis sopivasti tämä postaus, sehän oli kuin olikin Lounatuulen laulu! :) Täytyypä laittaa Rajattoman levy kuunteluun; kylmät väreet menevät jo pelkästään Piipii pikkuisen linnun ja Etkö ymmärrä ajattelemisesta :’)

 • Lenore (Ei varmistettu)
  19.8.2013 at 13:25

  Huomasin tämän jutun vasta tänään, kun siihen uusimmassa viestissä linkkasit :) Mutta vaikkei meillä lapsia nyt olekaan, niin pakko päästä kyllä kotona etsimään tuota Rajattoman levyä, jos se löytyisi Spotifystä tai Youtubesta. Rajattoman version ovat muutenkin niin älyttömän kauniita – meilläkin otettiin häissä mukaan vihkimiseen juuri Rajattoman versio laulusta ”Minä sinua rakastan” :)