Ensimmäinen neuvola 9+0 (ja siittiöt eksyksissä)

Tätä olen hassusti vähän pihtaillut enkä kertonut ihan ääneen, mutta nyt ensimmäisen neuvolakäyntinin jälkeen ilmoitettakoon se virallinen luku.

Se on 9+0.

On tässä pitänyt kaivaa ihan muistia, että miten tämä raskausviikkomatematiikka nyt menikään. Mutta se meni niin, että raskausviikko 10 on juuri käynnistynyt.

En siis kertonut lukua aikaisemmin, koska minulle oli vähän epäselvää, miten se tapauksessani lasketaan.

Mehän tiedetään siis täydellisellä varmuudella tunnin tarkkuudella (haha), että koska mahdollinen Puutalobaby numero kolme on saanut alkunsa. Se päivä ei ”virallisen laskukaavan mukaan” kuitenkaan täsmää edellisten kuukautisten alkamispäivään, koska mulla on superlyhyt kierto.

Eli itse sain netin laskureilla aivan erilaiset lasketut ajat, riippuen siitä, että lasketaanko kuukautisten alkamisesta vai hedelmöitymisestä.

Haha sivujuonena kerrottakoon tähän vielä yksi tekijä, josta olemme viime aikoina repineet arviolta loputtomasti puujalkahuumoria. Varhaisultran perusteella alkio olisi saanut alkunsa vasta pari päivää ”sen tunnintarkkuuspäivän” jälkeen.

Ahhhahahahaha tää ei yllätä: hitsi vie Joel ja Joelin tunnetusti susisurkea suuntavaisto – nyt se on todistettu!

Että siellä ne siittiöt on kaksi päivää uiskennelleet. ”Anteeksi, osaatteko sanoa…?” ”Sori, missä tääl ois…?” ”Hei kuule anteeks, kun me etsitään sellaista kumista estettä, minkä pitäis olla jossain täällä päin.” ”Ei hitto, mihin se kumieste on hävinnyt, me ollaan nyt uitu täällä edestakaisin monta päivää ja ne edelliset kertoi, että sen ois pitänyt olla heti siinä edes…”

”Hei kysytään tolta! Ehkä toi iso rouva tossa tietää! Mennään hei lähemmäs kysymään! Hei rouva, anteeks…”
”Oho! Mitäs tässä nyt tapaht… OHO! Hei OHO!!!!!

Ahhhahahahahaaha.

Näin se on aivan varmasti tapahtunut.

Ns. virallinen laskettu aika (4.1.2022) katsottiin nyt sitten kuitenkin kuukautisten alkamisen perusteella, vaikka kierto onkin lyhyt ja ovulaatio tapahtunut aiemmin kuin keskimääräisesti. Mutta hei siis ihan sama se tietysti on, vauvahan syntyy sitten, kun syntyy.

Meillähän ensimmäinen lapsi on syntynyt kuusi viikkoa etuajassa, ja toinen kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa – ja jälkimmäisessä tapauksessa olin pakkomakuulla monta kuukautta, koska hän meinasi tulla jo aivan liian varhain. Joten ”ihan oma henkinen laskettu aikani” on siellä jossain joulukuun puolivälin ja joulun välillä.

Lapset ovat jo linjanneet, että se syntyy jouluna ja sen nimeksi tulee Jeesus.

Ensimmäinen neuvolakäynti oli siis tänään, ja se oli tosi hyvä käynti. Neuvolan terveydenhoitaja oli tosi kiva ja koko käynnistä jäi kaikin puolin hyvä fiilis. Ultran aika tulee tuossa joskus vähän ennen juhannusta; se on tietysti sitten sellainen tosi iso rajapyykki. Näkee, että onko se varhaisultran sydämensyke sitten oikeasti lähtenyt kasvamaan sieltä.

Tuntuu tosi huikealta päästä (toivottavasti) kokemaan tämä vielä yhden kerran!

 

 

 

PS. Vähän orastavia uutisiakin olisi!  Juuri tänä aamuna neuvola oli saanut tietää, että raskaana olevien koronarokotussuositus päivittyy. Sain jo kuulla oman terveydenhoitajan referoinnin, mutta en tietenkään nyt uskalla kertoa, kun enhän minä mikään tämän asian julkinen tiedonlähde uskalla olla. Mutta tästä tulee kuulemma THL:n sivuille päivitys – luulisi, että pian sen jälkeen sitten uutisoidaankin. Pysykää siis kuulolla uutisissa ja THL:n sivujen äärellä te muutkin, jotka tähän odotatte selkeyttä!

28

You Might Also Like

  • Emilia
    1.6.2021 at 16:21

    Oi nyt meni jännäksi ton rokotussuosituksen kanssa! Mulla huomenna neuvolassa käynti niin täytyy samalla tiedustella jos ei sitä ennen ole julkistettu. Ihanaa odotusaikaa ja vitsit kun nauratti tuo jouluinen Jeesus-lapsi. :D

  • Riika A
    1.6.2021 at 17:55

    Hih mulla se laskettu aika seilasi moneen kertaan suuntaan ja toiseen. Ensin kuukautisten perusteella 21.8., sitten inseminaatiopäivän perusteella 16.8., sen jälkeen varhaisultran perusteella 18.8. (kaksi päivää siis kesti se siittiöiden matka täälläkin) ja lopulta ensimmäisen varsinaisen ultran perusteella 14.8. Lopputulema siis oli, että hedelmöitys oli tapahtunut kaksi päivää ennen inseminaatiota. 😁

    Onpa jännää, mikä tulokkaan syntymävuodeksi tulee!

    • krista
      1.6.2021 at 19:26

      Hihi, mahtavaa matematiikkaa :D

      Mä TODELLA toivoisin, että menisi alkuvuoden puolelle, mutta mikään mahti maailmassa ei saa mua kuvittelemaan, että niin onnekkaasti kävisi. Mun supistusherkällä kohdulla se on varmastikin kyse vaan taas siitä, että kuinka pitkään saan pidettyä sisällä ja koska alkaa ”makuukausi”. Henkisesti oon varautunut marras-joulukuun pötköttelyihin, toivottavasti turvallisille viikoille asti pääsisi kuitenkin. Mutta tosiaan ois kyllä ihana, että olisi sitten aikoinaan luokkansa vanhin eikä luokkansa nuorin, kun joulukuun lapsilla on tietysti tutkitusti ne haasteensa, kun on nuorempi kuin ”omanikäset”. Oon jo tässä alkanut salaa pähkäillä, että miten voi hakea lykkäystä koulutien aloittamiselle :D

      • Anna
        1.6.2021 at 20:28

        Minä olen itseasiassa visioinut jo jonkun aikaa, että koulunalun pitäisi olla liukuva. Eskari alkaisi viiden vanhana ja koulu 6-8-vuotiaana. Koulunaloitusajankohtaan vaikuttaisi lapsen taidot, vanhempien toiveet ja ammattilaistiimin (ainakin varhaiskasvatuksen opettaja, ekaluokan opettaja ja mahdollisesti koulupsykologi) mielipide. Silloin ei tarvitsisi miettiä niin paljon lykkäämisiä tai joillain varhennettua koulun aloitusta. Myöskään ne joiden koulun alku lykkääntyy eivät olisi samalla tavalla leimattuja, koska olisi ihan normaalia aloittaa koulu vasta kahdeksan vuoden iässä.
        Ensimmäisen eskarivuoden aikana pidettäisiin palaveri, jossa tehtäisiin alustava suunnitelma siitä, millä aikataululla koulu alkaa, mutta suunnitelmaa voisi tarkastaa vuosittain koulun alkamiseen saakkaa.
        Tämä systeemi tasaisi puntteja koulun alussa. Varmaan harva oikeasti vielä 6 -vuotiaana siirtyisi kouluun, mutta on lapsia, joille se olisi hyvä ratkaisu, ihan siinä missä joillekin olisi hyvä mennä vasta pari vuotta myöhemmin.

        • krista
          2.6.2021 at 12:44

          Oi joku tällainen olisi tosi hyvä, ja varmasti just lapsen etu siinä toteutuisi <3 Tietysti on se, että mihin aikaan vuodesta on syntynyt (vuoden ikäero), mutta sitten tosiaan lasten valmiuksissa on ihan lapsikohtaisia eroja. Olisi tosiaan jokaisen lapsen etu, että tässä ei katsottaisi kalenteriin vaan ihan lapsikohtaisesti; eskarissahan on joka tapauksessa mahtavat vasu-keskustelut, joissa ainakin meidän tapauksessa on aivan huikean hyvin tullut esiin, miten syvällisesti ammattilaiset on meidän lapsia tunteneet <3

      • Imppu82
        2.6.2021 at 11:50

        Lohdutuksena voin kirjoittaa aivan tutkimustulosten vastaisesta tapauksesta. Meillä joulukuun poika lopettaa juuri kolmatta luokkaa. On luokkansa parhaasta päästä todistuksen perusteella (koulumenestykseen ei ole äidillä ollut vaikutusta :D), eikä mitään muutakaan haittaa ole myöhäisestä syntymästä ollut. Hän oppi lukemaan viisi vuotiaana ja osasi helppoja yhteen- ja vähennyslaskuja jo ennen koulun alkua. Eli oltaisiin oltu aika julmia, jos koulun alkua oltaisiin pelkän syntymäajan perusteella muutettu. Toki hän on lyhyempi kuin monet luokkakaverit, mutta se ei ole meidän jätkää haitannut.

        Itse olisin mieluummin pitänyt vauvan aikoinaan masussa yhtä pitkään kuin esikoisen. Silloin olisi menty tammikuun puolelle, mutta lääkärit ja lopulta vauvakin päätti toisin. Hän syntyi päivää ennen sovittua käynnistyspäivää :)

        • krista
          2.6.2021 at 13:10

          Jee, kiva kuulla! <3 Täytyy vaan pitää mielessä, että eihän se niin yksiselitteisesti mene, että "jos synnyt loppuvuonna, sulla on nämä ja nämä haasteet", vaan tutkimustuloksissakin on aina kyse keskiarvoista ja yleistyksistä, ja siellä sisällä on sitten jokainen lapsi ihan yksilönään omine ominaisuuksineen <3

          • Anna
            2.6.2021 at 17:19

            Jep, juuri tuo yksilöllisyys olisi tässä se paras juttu. Nykyäänkin arvioidaan kouluvalmiuksia, mutta se menisi ihan uudelle tasolle kun kaikkien kohdalla tehtäisiin oma suunnitelma koulun aloituksesta. Kun on niitä lapsia jotka eskarin syksyllä lukevat, laskevat, ovat pieniä käveleviä tietosanakirjoja ja vieläpä omaavat hyvät kaveritaidotkin ja sitten he turhautuvat eskarissa kun heille ei ole haastetta. Ja vastaavasti niitä, jotka tarvitsisivat enemmän aikaa kypsyä koulua varten. Valtaosa on toki keskikastia.

          • Veera
            2.6.2021 at 22:00

            Meillä perheessä myös joulukuun lapsi ja molemmat vanhemmat myös joulukuussa syntyneitä. Ei ole ollut haasteita tämän vuoksi. Pienikokoinen on
            aina ollut meidän joulukuun neiti muutenkin, joten usein pääsee yllättämään taidoillaan.

  • Sumonen
    1.6.2021 at 20:23

    Hei, täällä toinen supistusherkkäinen. Mein ensimmäinen lapsi syntyi kaksi viikkoa etuajassa ja toinen viisi viikkoa etuajassa. Kolmannen lapsen laskettuaika oli tammikuun lopussa (2020), mutta itse elelin niin et ”kunpa päästäis jouluun” ja kun joulu meni, niin ”kunpa päästäis uuteen vuoteen.” Ja kun vuosikin vaihtui, niin aloin olla hämilläni. Täsmällinen neiti syntyikin tasan laskettuna päivänä, eikä ollut ollenkaan niin kuin hätähousut isoveljensä. Et pidä vaan katse kirkkaasti siellä tammikuun puolella. 😬

    • krista
      2.6.2021 at 13:13

      Ooo vau, kiitos tästä! Tai siis no heh omalta osalta HYVIN vaikea kuvitella (mulla supistelee jo nyt ja se vähän pelottaa), mutta toisaalta ehkä auttaa siihen huoleen, että raskaus toisensa jälkeen supistusherkkyys vain kasvaisi ja kasvaisi, niin kuin olen mielessäni tätä maalaillut. Meillähän tosiaan eka syntyi kuusi viikkoa etujassa, toka ”vain” kaksi eli normaalilla ajalla, mutta olisi tullut jo monta kuukautta aikaisemmin, jos en olisi pakkomakuulla. Itselleni oon tästä luonut kaavan, että kolmannesta sitä sitten maataan vieläkin pidempään :D Supisteliko sulla tällä kolmannella vai oliko se helpompi supistusten kannalta? Mulla siis on alkanut rasitussupistelu jo nyt… jaiks.

      • Sumonen
        2.6.2021 at 14:18

        Kolmannessa raskaudessa oli supisteluja marraskuussa. Itku kurkussa äitiyspolilla olin päivän käyrillä, sillä miulla ei oo yleensä supistukset kerran alettuaan loppuneet. Marraskuussa viikot ois ollu todella pikkuiset (muistaakseni rv29-30). Mutta ihmeen kaupalla supistukset loppuivat. Viikon olin makuupotilaana ja sitten sain hiljalleen alkaa elämään normaalimmin. Kävin seurannassa tasaisin välein. Selvästi oli jääny pelko/huoli aiemmista aikaisuuksista. Äitiyspolilla tilanne ja huoli otettiin kyllä tosissaan ja sain aina hurjan hyvää hoitoa. Yhtään ei ollu sellainen olo et ois jääny asian kanssa yksin tai että ois vähätelty asiaa. Ja tietysti näin pikkuisen ultrassa aika monesti. Kerran jopa 4D-kuvassa. Se oli aivan huikeaa, sillä kasvonpiirteitä myöten toinen oli yhtäkkiä siinä siun edessä.
        Olin kyllä paljon rauhallisemmin koko kolmannen raskauden, kun aiemmat raskaudet.
        Mutta tosi tosi paljon tsemppiä tuon supisteluherkkyyden selättämisessä. Toivotaan, että pikkuinen malttaa mahdollisimman pitkään ❤️.
        Ja hei, tulihan pienen ”työnimeksi” Jeesus? Aivan hulvaton heitto tein tytöiltä. 😂

  • Vattunen
    1.6.2021 at 20:24

    Täälläkin käytiin ekassa neuvolassa tänään. La 7.1 😊 Mä olen (myötäelänyt) seurannut sun blogia jo tuolla yli 9 vuotta sitten kun meillä on 2/12 ja 1/14 lapset😅 miten voikaan osua näin samoille ajankohdille raskaudet?

    • krista
      2.6.2021 at 13:14

      Oooooo, onnea! Ja siis VAU, mehän ollaan menty ihan täysin samaa tahtia, ihan muutamien kuukausien eroilla vaan! Nyt just tuntuu tosi hyvältä ja oikealta meille just tämä tahti <3
      -
      Ihan huippua, että on muitakin "samantahtisia" kokemuksia jakamassa <3

  • Elina
    1.6.2021 at 20:43

    Meillä aika samanikäiset tytöt kuin teillä, ja pikkuveljen laskettu aika oli viime joulun aatonaattona, meillä odotettiin jouluna syntyväksi suomalaisittain Jesseä 😊.

    Itsellä myös lyhyt kierto ja ekaan viralliseen ultraan asti menty kuukautisten mukaan lasketulla ajalla, mutta ultrassa sitten itsellä siirtynyt se virallinen aika n. viikkoa aiemmaksi. Jessenkin alkuperäinen la siis oli 29.12. Itse ajattelen myös, että se hetki milloin siittiöt päätyy potentiaalisille mestoille 😁 ei ole kovin tarkka indikaattori hedelmöityshetkelle, kun saattavat vissiin viikonkin elellä siellä. Sen sijaan ovulaatuosta hedelmöitys voi tapahtua vain oliko nyt 24 vai 48h sisällä eli se on tarkempi ennuste hedelmöittymisajalle.

    Niin ja meidän Jesse venytti tuloaan uuden vuoden päivälle asti. Ihanaa aikaa tuo joulun ja uv:n aika oli olla viimeisillään. Tytöt meillä heinäkuisia. Ja nää isommat tytöt on olleet aivan ihania isosiskoja, vieläkin ovat aivan innoissaan pikkuveljestä, hoitavat ja viihdyttävät ja päivittäin ihastellaan yhdessä miten ihana ja söpö vauva on. Niin ihanaa ollut kokea kolmas vauva-aika näiden isosiskojen kanssa. Onnea teille kaikille odotukseen hurjasti! T:pitkäaikainen yleensä hiljainen seuraaja

    • krista
      2.6.2021 at 13:20

      No VAU miten hyvä tuo Jesse, sehän tosiaan VOISI olla ihan varteenotettava joululapsen nimi! Tuliko se muuten teille nimeksi sitten tulokkaalle kuitenkin, vai jäikö ”työnimeksi”? Tosi hyvä nimi kyllä!

      Hihi meilläkin tosiaan ne siittiöt on saattaneet (Joelin suuntavaistolla) suunnistaa siellä pidempäänkin. Eli siinä mielessä hyvin voi ollakin niin, että tää kuukautisten perusteella laskeminen on kuitenkin se selkein eli syy, miksi se katsotaan just siitä, vaikka ”ristiriitaista todistuaineistoakin” on tarjolla :D

      Ihana kuulla, että teillä on mennyt noin ihanasti sisarussuhteet <3 Mulla on vahva aavistus, että meillä kans menee, isosiskot ainakin ovat tällä hetkellä onnesta soikeina ja toivovat kovasti, että tästä alkuraskaudesta päästään pian varmempaan "kyllä, meille on oikeasti tulossa vauva" -varmuuteen asti <3 Eskarilainen halusi jo tuossa jokin aika sitten kaivaa läpi meidän vauvanvarustelaatikot ja pohti niiden perusteella, että otetaanko me sitten sitä äitiyspakkausta vai ei <3
      -
      Kiitos, kun hiljaisesta lukijasta vaihdoit kommentoijaksikin <3 Mulle nämä on tosi tärkeitä, että pystyy lukemaan myös muiden kokemuksista <3

  • Venla
    2.6.2021 at 10:36

    Ääni Jeesukselle. Se ois kova. Onnea vielä!

    • krista
      2.6.2021 at 13:21

      No kyllä! Ja siis Espanjassahan tuo on tosiaan ihan yleinen nimi (lausutaan siellä Hesus) eli meilläkin lapset ihan tosissaan tätä ehdottivat, ei ollut edes mikään huumoriläppä heiltä (vaikka se mulle sellainen onkin) vaan heiltä ihan aito nimiehdotus <3

      • Karina
        2.6.2021 at 14:12

        Teillähän on nyt hyvä työnimi pikkuiselle – Hesus :D (plus, miks mä jo ajattelen häntä poikana – lähipiirissä kolme tyttöä on yleisempi kombo kuin kaksi tyttöä+poika)
        Meillä oli esikoinen Pantteri, sen takia kun raskaana ollessa oli taas kerran lehdessä artikkeli oudoista nimistä joita Suomessa on joko hylätty tai hyväksytty, ja Pantteri oli näiden joukossa. En kyllä muista kumpi se oli – hyältty vai hyväksytty ;)

  • Johanna
    2.6.2021 at 14:46

    Ultran perusteella rukattu laskettuaika on ihan höpöhöpöä, se nimittäin seilaa myös ihan koeputkessa hoidetussa hommassa ja varsinaisen istutuspäivän varmasti tietävien kohdalla… ultrassa arvioidaan ihan minne sattuu.

    Mulla siirrettiin aikoinaan kumpaakin laskettua aikaa 2-4vk:a (eteen ja taaksepäin). Hassuinta oli, että muksut synty sinä päivänä, mitä olin itse paperiin arvioinut… 🤣

  • Marenki
    2.6.2021 at 16:52

    Minulla kierto on taas tosi pitkä ja neuvolan mukaan kuopuksen hedelmöittyminen olisi ollut ajankohtana, kun miehen kanssa oltiin eri paikkakunnalla. :D (ei siis tapahtunut silloin!) Tiesin hedelmöittymisen olleen noin viikkoa myöhemmin, mutta neuvolan la:lla mentiin. Ongelmia tuli siinä, että meidän lapset on kooltaan olleet pienehköjä, vastaten aina noin viikkoa pienempää (muissa raskauksissa kierto tasattu hormonihoitojen avulla ns. normimittaiseksi. Kuopus pääsi yllättämään. :)) Joten kuopus siis vastasi kahta viikkoa pienempää ja jäätiin kiinni rakenneultrassa. Mun tietoa siitä, että hedelmöittymisaika ei voi pitää paikkaansa tällä laskukaavalla ja vauva on itse asiassa viikon pienempi kuin raskausviikot antaa ymmärtää, ei uskottu/kuunneltu. Jouduttiin siis ylimääräisiin tutkimuksiin ja peloteltiin, kuinka lapsella voi olla jokin vakava sairaus ja kehotettiin miettimään lapsivesipunktiota ja että voidaan joutua tekemään päätös raskauden mahdollisesta keskeyttämisestä myöhäisillä viikoilla. Lopulta todettiin kontrollien jälkeen, että vaikuttaa terveeltä, mutta pieneltä. Hyvähän se oli, että tutkittiin, mutta olisi voitu myös kuunnella. Niin ja terve lapsi syntyi, saman kokoinen kuin sisaruksensa syntyessään. :)

  • Tilde
    5.6.2021 at 14:53

    Meidän lapsista yksi on ihan loppuvuoden poika. Me harkittiin sitä kouluunmenon myöhäistämistä, mutta lopulta eskarivuoden kertaaminen ihan uuden ryhmän kanssa tuntui isommalta jutulta kuin tutun eskariryhmän kanssa kouluun siirtyminen. Meidän pojalla eskarivuosi jäi vielä koronan takia vajaaksi. Ekaluokan syksyllä ero muihin oli aika iso, mutta niin vaan poika kuroi eroa kiinni ja kevätkausi meni siinä missä muillakin.

    No ei ole ihan hetkeen vielä ajankohtaista pohdintaa teille, mutta ajattelin kommentoida (ja vielä viikon myöhässä) kun ylempänä keskustelussa oli puhetta näistä koulujutuista.

  • Mustikka
    13.6.2021 at 14:19

    Nuo laskurit ei kyllä todellakaan aina tiedä. Olen huomannut että terkkarit ei helpolla hyväksy sitä että asiakas tietäisi itse hedelmöityshetken. Mun lapsi sai alkunsa luovutetuilla siittiöillä joten tiesin aikalailla tunnin tarkkuudella sen hetken. Silti neuvolassa laskivat sen kuukautisten perusteella eri tavalla eli siirsivät laskettua aikaa n viikolla. No, sitten rakenneultrassa päädyttiin siirtämään toiseen suuntaan koska vauva oli ”viikkojaan edellä”. Olin siinä tietysti että no shit, Sherlock. Luota vaan siihen omaan laskelmaan ja nyökyttele neuvolassa ;)