Telaketjutytön hammaspohdintaa

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä: Xylitol Jenkki

No jopas! Muutamissa blogeissa on tänä vuonna kiertänyt Xylitol Jenkin haaste, jossa bloggaajaa pyydetään kirjoittamaan omasta hammashoidostaan – ja sitten mennään PlusTerveyden hammaslääkäriasemalle tsekkaamaan, että mikäs se totuus siellä suussa oikein onkaan. Itse olen bongannut haasteen ainakin Pupulandiasta ja Lähiömutsilta. Silloin noita lukiessani ajattelin, että luultavasti haaste napsahtaa vain sellaisille bloggaajille, jotka omistavat jo valmiiksi sellaisen luontaisen ihanan, hohtavan Pepsod… Jenkki-hymyn. Mutta wohoo, olin väärässä: myös erästä allekirjoittanutta telaketjutyttöä kaikkine massiivisine rautoineen ja kumilenksuineen pyydettiin juuri mukaan. Joo todellakin lähden!

Minua ei tarvitse kuin vilkaista niin huomaa, että suussa ei (kirjaimellisesti) ole kaikki kohdallaan.

…mutta parin vuoden päästä on! Toivottavasti. Telaketjutarinaa ”hammasremontti”-tägin (sivupalkissa) takana sekä täällä.

Jos tuota purentaa ei oteta huomioon, minulla on käsittääkseni aika ”perustason” hampaat. Ei mitenkään täysreiättömät, mutta ei mikään suuri katastrofikaan. Itse asiassa – ja tän aion ottaa kehuna – minut sitten tulevaisuudessa leikkaava kirurgi totesi, että ”oho! jos sulla ei olisi näin hyvin hoidetut hampaat, tää purenta ei olisi mitenkään pysynyt kasassa tähän päivään asti”. Joo-o: jos tuosta lukee vaan nuo neljä sanaa, ”näin hyvin hoidetut hampaat”, niin kyllä tuosta kehun saa aikaiseksi.

Purennan lisäksi hampaat ovat jonkin verran kellastuneet – kahvi, voi kahvi. Seuraa paljastus: mulle on kerran tehty hampaidenvalkaisu. Sellainen ihan kristallivalkaisu – laitettiin joku ultravioletti(?)valo päälle pariksi tunniksi ja bling bling. Sen tulokset olivat näkyvissä parin vuoden ajan (lopetin myös kahvinjuonnin silloin), mutta nyt ne ovat enää muisto vain…

Se valkaisu oli muuten kamalaa. Sain siitä niin järkyttävät vihlonnat, että sen illan kävelin vain tuskaisena ympäri Töölönlahtea suu auki, jotta tuuli vähän vilvoittaisi kipua. Näin sieluni silmin itseni iskemässä hampaat katukiveykseen, jotta saisin ne tuskaiset hampaat irti.

Että silleen.

Haaveilen, että tekisin joskus sen valkaisun uudelleen.

Apua mikä teini-selfie. Paitsi että teini olisi ehkä laittanut meikkiä. Mä en.

Ai niin, ja yksi omiin hampaisiini liittyvä iso-iso juttu – asia, jonka olen ihan itse mokannut. Perhana. Se tapahtui Silvaa odottaessani.

Mulla oli silloin aivan valtava himo kivennäisveteen, ja vähän niin kuin vaihtelun vuoksi lipittelin myös kaikkia erilaisia maustettuja vesiä. Kun Silvan syntymän jälkeen kävin hammaslääkärissä, sain järkytyksekseni kuulla, että eroosio (?) on pistänyt hammaskiilteen (?) ihan palasiksi. Kysyttiin, juonko kivennäisvesiä. 
”No en tavallisesti, mutta raskaana ollessa join puolen vuoden ajan niitä ihan älyttömästi. Ei kai se niin lyhyessä ajassa voi tapahtua…?”

Kuulemma voi.

Ärsyttävintä tässä on, että maustamaton peruskivennäisvesi olisi kuulemma ollut ihan ok. Aaaaaargh! Voi, jos olisin tajunnut! Olisin ihan hyvin voinut juoda sitä perusversiota – ne maut eivät edes ole niin hyviä mun makuun… Pilasinpa sitten hampaani.

*******

Seuraa tämän bloggauksen valistusosuus:

Lähiömutsi ehti tästä omassa bloggauksessaan jo aikaisemmin kertomaan, mutta oon vaahdonnut tästä nyt lähipiirissä niin paljon, että… …no: haluan ihan välttämättä vaahdota tästä vielä lisää.

Eli: Turun yliopiston äiti-lapsi -ksylitolitutkimus 90-luvun alusta (tutkimuksesta tarkemmin täällä).

Tutkimuksessa äideille Ylivieskassa annettiin ksylitol-purukumia, annosmääränä kolme kertaa päivässä ja kaksi tyynyä kerrallaan. Purukumin käyttö aloitettiin 3 kk synnytyksen jälkeen. Täysksylitolipurkkaa käyttäneiden äitien lapsista 90 % ei saanut reikiintymistä aiheuttavaa bakteeria ollenkaan! Vielä pari vuotta myöhemmin tämän ryhmän lapsilla oli 71-74 % vähemmän reikiä kuin vertailuryhmien lapsilla.

Ja: jos reikiintymistä aiheuttava bakteeri ei tartu lapseen ensimmäisten elinvuosien aikana, se ei isommalla todennäköisyydellä tartu koskaan. Tämä siksi (toivottavasti osaan selittää asian oikein! jos on hammaslääkäreitä kuulolla niin saa tarkentaa!), että kun lapsen suun bakteerikanta on jo vakiintunut ja suussa ns. hyviä bakteereja, ei se reikiintymistä aiheuttava mutans steptokokki pääse sinne enää niin hyvin jylläämään. Eli tämän vuoksi on niitä ihmisiä, joilla ei ole koskaan ollut reikiä – se johtuu luultavasti siitä, että he ovat säästyneet lapsena siltä tartunnalta!

Mä olen ollut tästä tiedosta niin vaikuttunut, että… …uhh. Todella vaikuttunut siis. To-del-la-kin aion yrittää kaikin voimin suojata meidän tytöt tuon bakteerin saamiselta, hemmetti vie!!!

Uhhuh. Sori. Mulla ihan pulssi kiihtyy tätä kirjoittaessa :D 

No, se mitä meillä tehdään, on tietysti säännöllinen hampaiden peseminen aamuin illoin. Silvalle siis – Seelalle ei vielä. Sen lisäksi me ollaan tarkkoja viiden ruokailun päivärytmistä. Ei ei ei ylimääräistä napostelua. Ikinä siis, tarkoitten että ikinä-koskaan-IKINÄ. Ja ruokailun jälkeen aina xylitol-pastilli, tarkoittaen aina-ihan-joka-kerta-eli-AINA.

Jännä, tätä kirjoittaessani huomaan olevani tämän asian suhteen ihan älyttömän paljon ehdottomampi kuin monen muun. No, koen sen tärkeäksi – varmaan siksi. Heh, oma äitini tuossa sanoi, että lapsenakin sain hepulin, jos vaikka hammasharja unohtui kotiin jossain reissussa. Piti yön pimeinä tunteina lähteä etsimään auki olevaa huoltoasemaa, että mulle saatiin uusi hammasharja.

Ehkä mun pitäis vähän höllätä nutturaa tän suhteen. En kuitenkaan aio tehdä niin – mulle itselleni on helpompaa noudattaa tällaisia tapoja pilkuntarkasti. Koska jos alan lipsua ”no ei yksi kerta mitään tee” -tyyppisesti, niin en lipsu sitten vain yhtä kertaa vaan jatkuvasti. Tunnen ehkä itseni; siksi nollatoleranssi on mulle parempi.

Mä en muuten voi just nyt pureskella purkkaa tämän raudoituksen takia. Siksi minäkin olen ottanut, yhdessä tirpan kanssa, tavaksi aina ruokailun jälkeen nämä:

Näiden syömisestä on yritetty muistuttaa myös isovanhempia. Toivottavasti palopuheet ovat menneet perille!

Onneksi nuo pastillit on hyvän makuisiakin – en ole ainakaan koskaan kuullut, että joutuisi paljon lasta houkuttelemaan noiden ottamiseen. Hih pikemminkin toisin päin; on pitänyt pitää alusta asti aika tiukka linja, että vain ruokailun jälkeen näitä. Etenkin silloin, kun pastillien syönti aloitettiin, tirppa olisi luultavasti mieluiten syönyt vaikka vain näitä pääasiallisena ravintonaan.

Xylitol-pastillit ovat muuten ainoa ”karkki”, jota tirppa on koskaan saanut; se ei taida edes tietää ns. oikean karkin olemassaolosta. Tuo koko sanakin on luultavasti vielä tuntematon. Kerran meillä oli suklaata, jonka tirppa löysi. Kerroin, että se on ”äidin kahvileipää”.

Kyllä: valehtelin. Vieläpä aika huonosti. Auts. Vähänks ankea lapsuus :D

*******

Seuraavaksi siis vaihe kaksi: treffit siellä PlusTerveyden hammaslääkäriasemalla. Saas nähdä, mitä sanovat…

 

You Might Also Like

  • Hosuli
    18.9.2014 at 16:26

    Olipas hyvä muistutus noista kivennäisvesien vaaroista. Mulla on ollut jos jonkinlaista pientä ja isompaa ongelmaa hampaiden kanssa viime vuosina, eikä ole ollut yhtään kivaa rampata hammaslääkärissä toistuvasti. Varsinkaan, kun tottui nuorempana kuulemaan, ettei suussa ole yhtään reikää tai muutakaan satunnaista hammaskiveä suurempaa vaivaa. No, nyt todellakin ymmärrän, miten tärkeä juttu hampaiden terveys on. Senkin ymmärrän, ettei tavallisen huolellinen hoito (tarkat pesut aamuin illoin, ksylitolipurkka/-pastilli, silloin tällöin lankaaminen) riitä, vaan pitää oikeasti kiinnittää huomiota siihen syömiseen. Mehuihin ja kivennäisvesiin erityisesti. Lankaamisessa mulla olis edelleen petrattavaa…

    Tärkeä ja jälleen kerran niin vetoavasti kirjoitettu postaus, kiitos!

  • Mammara
    18.9.2014 at 16:26

    Meillä vältetään käyttämästä samoja ruokailuvälineitä ym. lapsen kanssa, ettei bakteeri pääsisi tarttumaan meidän syljestä. Sitä olemme teroittaneet myös sukulaisille, ettei kukaan nyt menisi samalla lusikalla syöttämään! :D Bakteerin kun saa varmimmiten ymmärtääkseni juuri aikuisen syljestä.

    • Kristaliina
      18.9.2014 at 18:00

      Joo hei tää on just se tosi-tosi tärkeä; miten pääsikään unohtumaan! Hih ehkä se itseen on iskostunut jo niin syvälle että tuntui itsestäänselvyydeltä:) Mutta itsestäänselvyys se ei kyllä kaikille ole – etenkin just vanhemmille sukulaisille tästä kyllä joutuu/kannattaa muistuttaa jatkuvalla syötöllä (he he), koska vielä muutama vuosikymmen sitten tällaisesta ei oltu kai kuultukaan. Monelle vanhemmalle ihmiselle selvästi tuntuu jotenkin tosi vaikealta muistaa, että omalta lautaselta ei saa antaa lapselle… Ja ennenhän putsattiin tuttia aikuisen suuhun laittamalla sun muuta… Jaiks!

      • Perho Kerttunen
        18.9.2014 at 22:20

        Meillä nuorempi juniori oli (on) mukana taskututtitutkimuksessa, jossa vauva sai mahdollisesti ksylitolia muutaman kerran päivässä. Tavoitteena oli (on) siis tutkia muun muassa sitä, miten vauvan oma ksylitolin syönti vaikuttaa hampaisiin. Kiva kuulla tässä ihan lähiaikoina tutkimuksen seurantatulokset reikiintymisen suhteen.

        Tutkimuksen yhteydessä meille kerrottiin, että mutansiksen voi saada parin (?) vuoden ajan sen jälkeen, kun suuhun ilmestyy uusia hampaita. Kovettuneeseen tai vakiintuneeseen kiillepintaan (?) se ei enää tartu. Eli jos varhaislapsuudessa välttää mutansiksen, seuraava otollinen tartunta-aika on rautahampaiden vaihtuessa. Teininä sen voi saada poika- tai tyttöystävältä, jos hänellä sellainen on suussa – ja siellä omassa legokalustuksessa tapahtuu vaihtuvuutta yhtä aikaa. Ensimmäisten vuosien aikana jos siis välttää sylkikontaktia, on todennäköisempää, että sitä ei edes myöhemmin saa. (Tosin meidän nuorempi juniori otti ja pesi omat pikkuiset valkoiset lampaansa hyllyllä töröttäneellä mutans-streptokokkimiljonääriäidin hammasharjalla ja tietysti sai sen kaikista varovaisuuksista huolimatta. Eli se siitä.)

        • Kristaliina
          19.9.2014 at 16:01

          Hei laita ihmeessä tuloksia (jos ovat julkisia) sitten, kun kuulet – kiinnostaa kovasti!

          Ai toi onkin mulle uutta; että sit taas rautahampaiden vaihtuessa ois samanlainen riskikausi… Mutta kuulostaa ihan loogiselta!

          • Perho Kerttunen
            19.9.2014 at 17:20

            Hammaslääkäriliiton sivuilla oli tieto, että tarttuisi maitohampaaseen, mutta meillä kyllä puhuttiin ihan kaikenlaisista uusista hampaista – myös aikuisiän viisaudenhampaista. Mutta tän vois varmaan helposti tarkastaa seuraavalla hammaslääkärikerralla.

          • Suvikka (Ei varmistettu)
            19.9.2014 at 22:20

            Meillä taasen just 1v.(ja 6 kk) hammaslääkärissä sanottiin, ettei toinen teini voi enää sitä kielareillaan tartuttaa:) kuulemma kouluikään mennessä riski on yleensä ohi! Mut tiedä sitten näistäkin taas :)

    • Vierailija (Ei varmistettu)
      18.9.2014 at 22:42

      Näin minäkin olen käsittänyt, että omalla lusikalla syöttäminen on se varmin juttu antaa tartunta eteenpäin. Mutta mutta…meillä kyllä myös isommat lapset syöttää vauvaa ja on avian mahdotonta vahtia etteikö sama lusikka joskus olisi heidänkin suussaan käynyt (hedelmäsoseita kun on niin kiva itsekin maistaa). Ja samoin en ole kyllä yhtään vältellyt sitä, etteikö vauvani söisi samoja leluja kuin leikkitoverinsa ihan siitä puuhamatolta lattialta alkaen edeten aina terveyskeskuksen ja neuvolan odotushuoneen leluihin. Liekö sitten tämän bakteerikylvyn ansiosta että lapsemme ovat muutoin ihan superterveitä. Suissakaan ei huomautettavaa kouluikään mennessä ole ollut.
      Toisaalta uskoisin syljen laadulla ja määrällä olevan myös suuri vaikutus siihen miten kariesbakteeri siellä suussa viihtyy. Omat hampaani alkoivat enemmän reikiintyä huonohampaiset poikaystävän myötä, lienekö sitten sieltä saanut lisää bakteereita? Myös odotus- ja imetysajat ovat hampaille kovia juurikin koska hormonitoiminta vaikuttaa myös syljen laatuun.

  • kata_eric
    18.9.2014 at 17:35

    Mä kuulun just näihin epäonnisiin joita ollaan aina syötetty samasta lusikasta vanhempien kanssa eikä muutenkaan lapsuudessa sokerin käyttöä säästelty. Yhtään purkkamuistoa ei tule mieleen. Suussa on aina ollut hyvin agressiivinen karies ja aina löytyy muutama reikä kun hammaslääkäriin menen :/

    • Kristaliina
      19.9.2014 at 16:48

      Voi ei. Tää on just sitä, että aika pienellä jutulla (tartuntaa välttelemällä) voi tehdä niin paljon! Onneksi tästä nykyään puhutaan!

  • ihanajohanna
    18.9.2014 at 18:09

    Hm. Tästäkö ei muualla puhuta neuvoloissa? Tampere ainakin mun kätilöopiskelija-aikoinani tarjos kaikille odottajille mahdollisuutta käydä testauttamassa onko itellä se streptococcus mutans -bakteeri suussa ja kaikkia myös muistuteltiin tosta että eipä sitten käytetä lapsen ruokailuvälineitä siellä omassa suussa. Vaan nyt kun tässä mietin, ni eipä mullekaan ole täällä susirajalla tähän mennessä neuvolassa mainittu tästä asiasta (tai muustakaan suun terveydestä) puolella sanallakaan ja loppumetrejä jo hätyytellään…

    • Kristaliina
      18.9.2014 at 18:15

      Oi, ois ollut mahtava päästä tuollaiseen testiin! Joissain kaupungeissa se tehdään myös lapsille; ei Helsingissä… (tai ainakaan meidän alueella)

      Ja joo, hammashoidon tärkeydestä raskausaikana toki muistutettiin! Mutta vähän silleen yleisellä tasolla. Sen ois luultavasti pitänyt jo riittää, mutta itse olisin tarvinnut ainakin tuollaiset kunnon luvut pöytään, että olisin oikeasti herännyt. Ja vaikka perushoidon hoisinkin (kuten aina), en tietenkään tuollaista yksityiskohtaa mistään makukivennäisvesihommista ollenkaan tajunnut… Samoin neuvottiin varmaamaan aika hammashoitoon raskausaikana (siellä näistä varmaan oltaisi kerrottu), mutta kun varasin aikaa, niin enpäs saanutkaan sitä ennen kuin ajalle Silvan syntymän jälkeen… Että ihan ei oo synkassa nuo tän kaupungin eri yksiköiden toimet, harmi kyllä.

      • Kristaliina
        18.9.2014 at 18:18

        Aaaa ja tuosta ruokailuvälineasiasta neuvolassa on kyllä tosi-tosi hyvin muistutettu! Saatiin jopa sellainen brosyyri, jonka voi antaa isovanhemmille tai muille lapsia hoitavalle.

        En tietysti tiedä, mutta näppituntuma mulla (ihan lähipiirin ja blogijutteluiden pohjalta) jotenkin on, että tuo ruokailuvälinehomma on nykyvanhemmilla luultavasti aika hyvin hanskassa. Mutta vanhemmilla ihmisillä se ei välttämättä ole niin hyvin tiedossa/pysy muistissa/tajuta sen tärkeyttä ihan-ihan oikeasti.

      • ihanajohanna
        18.9.2014 at 18:31

        Joo olis kyllä aika mahtavaa, jos odottajille ois hammashuollon puolella omat kiintiöt joka paikassa että sinne hammaslääkärille tahi suuhygienistille oikeasti pääsiskin. Mielellään vieläpä semmosessa vaiheessa raskautta, että sinne on mielekästä mennä (ts. ei alussa pahoinvoivana eikä lopussa möhömahaisena). Mä kans yritin varata aikaa ihan alkuraskaudessa, vaan eivätpä ottaneet edes jonoon.

        Äitiysneuvolassa tietysti tulee sitä kaikenmaailman infoa aina niin kauheesti, etenkin sillon ihan alussa, että eipä sitä millään joka asiaan sielläkään niin syvällisesti pystytä paneutumaan ja toisaalta odottajille sitte jää mieleen aina vähän millon mitäkin. Mut tosi hyvä, että ainakin jossain ylipäänsä otetaan suun terveys raskausaikana puheeks :) Mun omaa kokemusta äitiysneuvolassa asiakkaana olemisesta tosin kyllä saattaa aika paljon vääristää se, että olen ite kätilö ja neuvolantäti sen hyvin tietää, joten mun neuvolakäynnit on sellasia 5min moi-ai-hyvää-kuuluu-ja-katoit-ite-jo-pissanäytteen-no-kuunnellaanpa-nää-äänet-okei-paino-ei-o-noussut-tossa-uus-aika-heippa -tyyppisiä. Ehkä tuudittaudun siihen uskoon et varmaan muille kuitenkin puhutaan vaikka mistä vaikka mitä ;)

      • Torey
        18.9.2014 at 20:25

        Meillä tehtiin tytölle 2v. hammastarkastuksessa se testi ja se oli negatiivinen. En tiiä tekeekö ne sen nyt taas kun ens kuussa mennään. :)

        • Vierailija (Ei varmistettu)
          18.9.2014 at 22:46

          Joissain kunnissahan tarkastusväli määrätään lapsille sen perusteella löytyykö bakteeria vai ei. Eli testi itsessään toki maksaa mutta säästö otetaan takaisin siinä että tarkastetaan harvemmin. Toisaalta omassa kotikunnassani tarkastetaan lapset 2v alkane vuosittain hampaiden kunnosta riippumatta ja selittivät tätä sillä että on hyvä että lapset tottuvat hammashoitajalla käyntiin. Ihan hyvältä periaatteelta kuulostaa mielestäni tuokin. 2 vuotiaana yksikään lapsistamme ei ole suostunut suutaan siellä avaamaan mutta sen jälkeen on mennyt mallikkaasti.

          • Torey
            19.9.2014 at 07:57

            Meillä on lapsilla vissiin vuosittain tarkastus. Samoin oli aikoinaan vanhassa kotikunnassanikin kun itse olin lapsi. Sitä en tiedä tehdäänkö bakteeritestiä enää. 

            Meille aikuisille sen sijaan entisen kahden vuoden sijaan käsketään tulemaan vasta kolmen vuoden päästä. :D

    • Tilia kirjautumatta (Ei varmistettu)
      19.9.2014 at 09:44

      Kyllä meille on ainakin puhuttu niin neuvolassa kuin hammashoitolassakin. Sekä raskausaikana että lapsen ekalla käynnillä (1 v). Brosyyrejä on jaettu ja tietoa on ollut – aika pussissa on saanut elää, jos tämä hammashoitoasia ei ole mistään mediasta tullut vastaan.

      Vaikeinta on ollut saada päiväkotia antamaan noita (itse ostettuja) pastilleja. Aika korkealle taholle asti piti valittaa, ennen kuin sain sen hoitosopimukseen kirjatuksi päivittäin toteutettavaksi jutuksi. Kovasti on käytännöissä eroja eri paikkakunnilla ja paikkakuntien sisällä. Lapsi syö kuitenkin päiväkodissa arkena kolme ateriaa viidestä, joten ei paljon auta, jos vaan kotona ksylitolia syödään.

  • Jenni_Kuperkeikkaseikka
    18.9.2014 at 18:11

    Moi! Kirjoituksestasi inspiroituneena varasin itselleni hammaslääkäriajan. Moninaisia purenta- ym. ongelmia löytyy, mutta olen tosi ansioitunut keksimään tosi hyviä (teko)syitä, miksi viivyttelen ajan varaamisen kanssa. Kiitos siis sulle! :)

    • Kristaliina
      19.9.2014 at 16:44

      Ihan mahtavaa, hyvä sinä! Tuo hammaslääkärillä käynti on kyllä just niitä, jota jostain syystä tulee viivytettyä… Meidän perheessä samanlainen viivyttelijä on Joel – ei ole vieläkään käynyt, vaikka jo Silvan odotusaikana oli puhe…

  • Hammaskiille kulunut (Ei varmistettu)
    18.9.2014 at 18:45

    Kävinpä itsekin tuossa elokuussa hammaslääkärissä ja sain kuulla, että hammaskiille on aika kulunut. Kysyttiin jonko paljon mehuja/limsoja. En niitä kyllä juo yhtään. Mutta syön paljon, siis PALJON, hedelmiä. Ja eihän se hampaille hyvää tee, kun kokoajan on happohyökkäys päällä. Mulle lekuri sanoi, että maito on paras neutraloija. Eli maitoa vaan ompun päälle :D tai jos ei maistu maito ompun päälle, niin suun huuhtelu pelkällä vedellä. Ja ei saa napostella!

    • Emilia M
      19.9.2014 at 00:00

      Juusto on kai parempi kun maito, kun sitä pitää vähän pureskella. Ja esim. cashewpähkinät kans.

  • Jennie2014 (Ei varmistettu)
    18.9.2014 at 19:45

    Mä kävin kans tossa hampaiden valkaisussa joskus 10v sitten ja siitä seurasi helvetilliset hermokivut! Vaikutus on kadonnut jo aikoja sitten ja haaveilen uudesta valkaisusta mutta en kestä edes ajatusta siitä jälkikivusta :/

    • Kristaliina
      19.9.2014 at 16:47

      Mä oon niin hullu (tai aikaa on kulunut niin paljon), että koko kamaluudesta huolimatta kans haaveilen siitä… Ehkä ne tekniikat ois jotenkin hellävaraisempia nykyään…? En todellakaan tiedä, kunhan itselleni mukamas väitän niin :D

  • Silkkitassu
    18.9.2014 at 19:52

    Meillä just tällä viikolla käytiin neuvolassa ja neuvoivat aloittamaan noiden herra hakkaraisten käyttö aterian jälkeen. Ja E on ihan innoissaan niistä. Päivän huippuhetki yhdessä d-vitamiini tippojen kanssa!

    Mä pureskelin purkkaa raskausaikana paljonkin, kun tästä oli silloin jo puhetta, mutta nyt en kyllä enää muista että miten ahkerasti sitä tuli käytettyä imetysaikana. Nyt kesällä purkkaa on tullut käytettyä vähemmän. 1-vuotis hammaslääkäri pitäisi varata. Vihdoin meidän neidille tuli tämän kuun alussa ekat hampaat, joten jotain näytettävääkin on. :) Aika näyttää ollaanko saatu pidettyä tuo bakteeri poissa tytön suusta. Kovasti ainakin olemme yrittäneet. 

    Itse vaihdoin joku aika sitten fluorittomaan hammastahnaan, kun fluorillinen tuntui aiheuttavan allergisia oireita. Omakin hammaslääkäriaika pitäisi varata. Nehän tietty ei tykkää siitä, mutta en tahtoisi joka aamu rykiä limaa kurkun täydeltä lavuaariin. Sähköhammasharjaa tosin käytän, kun hammaskiveä muodostuu aika lailla. 

    • kaisakaroliina
      18.9.2014 at 20:55

      Hei! Siis pakko pyytää nyt tarkennusta tuohon. Liittyykö tuo lima jotenkin fluoriin? Itselläni on aina limaa nielussa ja sitä ei pysty nielemään vaan pitää jotenkin rykiä se irti. Voisko siis fluorin käytön lopettaminen auttaa?

      • Emilia M
        19.9.2014 at 00:01

        Mulla auttoi kun lopetin maidon juomisen. Juustoa syön edelleen.

      • Silkkitassu
        19.9.2014 at 13:46

        Mulla helpotti heti seuraavana aamuna se rykiminen. Lähdin siis vain kokeilemaan että voinko olla sille allerginen, kun viisi vuotta olen joka aamu rykinyt pois sitä limaa ja imusolmukkeet olleet kovana. Vaihdoin fluorittomaan ja seuraavana päivänä ei enää ollut palaa kurkussa.
        Nyt kuukauden käytettyäni fluoritonta tämä ongelma on kyllä palannut, joten en tiedä onko niissä joku toinen ainesosa joka aiheuttaa.
        Maito olisi seuraavana listalla kokeiltavana. Toivoin että tuo fluori olisi ollut se juttu. Sitä kun tulee päivittäin paikasta riippumatta laitettua suuhun. Maitotuotteita ei välttämättä tule käytettyä ja ongelma on lähinnä aamulla.

    • Katie
      19.9.2014 at 00:27

      Siis täh, voiko noin pienille jo antaa xylitolpastilleja? Ymmärtääkö ne pureskella niitä eikä vain niele? Ostoslistalle siis ensi Suomen reissulle…

      • Tilia kirjautumatta (Ei varmistettu)
        19.9.2014 at 09:52

        Meillä on alettu ksylitolit alta vuoden ikäsinä ekojen hampaiden myötä. Hakkaraisethan sulaa suuhun, mutta meillä on käytetty noita kovempia. Tilataan aina iso satsi kerralla (http://www.purkkakauppa.fi), tulee paljon edullisemmaksi kuin pikkupurkit ruokakaupasta. Kimppatilaus kaverin kanssa ei ole sekään huono idea.

      • Silkkitassu
        19.9.2014 at 13:47

        Juu nuo sulaa suussa. Neuvolassa kuultiin asiasta, ei olisi tullut itse mieleen.

      • Vierailija (Ei varmistettu)
        19.9.2014 at 15:46

        Me ollaan annettu vuoden ikäisestä niin ksylitoli kun D-vitamiini tabletteina. En ymmärrä miksi neuvolat käskee antaa sitä Jekovitia kolmeen vuoteen!?! Minisun-tabletit on ainakin niin pieniä ettei niihin voi tukehtua ja ne saa niellä, purra tai imeä, miten vaan. Purkkaakin lapset on hyvin oppineet syömään reilusti alle kaksivuotiaina. Valvotusti tietysti ja pyydän purkat pois viiden minuutin jälkeen mutta se aikahan ruuan jälkeen melkein menee kun siivotaan pöytä, pestään kädet ja valmistellaan ulos tai päiväunille lähtöä.

      • Kristaliina
        19.9.2014 at 16:51

        Tirpalla eka pastilli (ei Hakkarainen vaan sellainen pienempi) meni KLUNKS kokonaisena alas. Vähän säikähdin… Se oli joskus vuoden ikäisenä. Sitten seuraava jo onnistuneesti imeskeltiin/pureskeltiin ja sen jälkeen on mennyt ongelmitta :)

  • nyymitär (Ei varmistettu)
    18.9.2014 at 21:37

    Tää hammasasia on kyllä tärkee, itse olen lapsena saanut tuon bakteerin suuhuni ja oon taistellut hampaiden kanssa koko 24-vuotisen elämäni. Vaikka kuinka hoitaa, harjaa ja lankaa niin siltikin hampaissa on ollut jatkuvasti reikiä. Tämä ja hirveä ala-asteen hammaslääkäri aiheuttivat hirveän hammaslääkäripelon enkä käynyt kahdeksaan vuoteen hammaslääkärissä, jätin vaan menemättä ja maksoin sakot. Loppujenlopuksi oli pakko taipua ja pelkässä tarkastuksessa itkin koko toimituksen ajan, menin sitten loppujenlopuksi yksityiselle nukutushoitoon, paikattiin 12 reikää ja poistettiin kaksi hammasta :D oli muuten suu kipeä sen jälkeen ja lompakko huusi armoa, 3500 tuli maksamaan kokonaisuudessaan tuo toimitus.. Että älkää syöttäkö niitä lapsia samalla lusikalla jos sattuu olemaan itsellä huonot hampaat.

    • Kristaliina
      19.9.2014 at 16:53

      Oi ei! Nää on kyllä niii-iiin tärkeitä muistutuksia. 3500 euroa, huh huh. Mutta onneksi sentään menit kaikista peloista huolimatta!

  • Pire (Ei varmistettu)
    18.9.2014 at 21:38

    Minä ainakin kunnioitan Krista sinun mielipidettä asiasta! Itse myöskin ajattelen samoin, että parempi vetää asian kanssa nollatoleranssia, koska itse myös sortuisin lipsuntaan yhä useammin jos kerran lipsun tietoisesti/laiskuuttani. Ja ihan tuossa pari viikkoa sitten meidän pojan mummo sanoi, kun pojan tutti tippui maahan ja sanoin mummolle, että tutti täytyy viruttaa, johon mummi: ”nö höpö höpö, maiskautat omassa suussa”! AAAARGH, pikkuisen piti mummolle saarnata! :D Pitääpä muuten kysyä omasta neuvolasta, olisiko heillä materiaalia, jota voisin jakaa mummoloihin ;)

    Ja pitää kommentoida IhanaJohannan kommenttiin, että meillä odottavat äidit, sekä puolisot pääsevät hammaslääkärin/suuhygienistin vastaanotolle nopeammin kuin muut asiakkaat :O Ovat ns. ”etusijalla” (särkypäivystys asiakkaat tietenkin erikseen).

  • Iitanen
    18.9.2014 at 22:08

    Teillä kuulostaa vielä ihan järkevältä touhulta tuo nollatoleranssi verrattuna miehen perheen tuttaviin. Pariskunta ovat kummatkin hammaslääkäreitä ja he olivat tehneet kahden lapsensa kanssa sen linjavedon, että lapsia ei pussailla ollenkaan ennen kuin ovat kaksivuotiaita, etteivät vaan saa reikäbakteeria.

    • Vierailija (Ei varmistettu)
      18.9.2014 at 22:49

      ??? Pakkoko sitä lasta on suulle suudella!?!?

      • Toinen vierailija (Ei varmistettu)
        18.9.2014 at 23:22

        Me ollaan yritetty mummoille toitottaa, etteivät pussailisi suulle eikä käsiin, kun alussa varsinkin anoppi yritti imeä vauvan nyrkkejä niin kuin ne olis jotkut tikkarit! No eikös sitten yksissä juhlissa anopin ystävä sylitellyt pojan kanssa ja imeskeli suunnilleen koko naaman märäksi (yök!). Miehen kanssa molemmat oltiin niin ihmeissään/järkyttyneitä, ettei edes osattu siinä sanoa mitään. Että on ärsyttänyt ja ällöttänyt jälkikäteen. Vauvat on ihania, mutta ei niitä nyt syödä tartte.

    • Kristaliina
      19.9.2014 at 11:13

      Meillä sentään pussaillaan :) Mutta ei suulle (muut kuin äiti ja isi keskenään) – poskissa on paljon hyvää lapsensuukotustilaa :)

  • Elli3 (Ei varmistettu)
    18.9.2014 at 22:17

    Ilmeisesti oon niitä onnekkaita (kop kop puuta!), joille tätä bakteeria ei tullut, koska toistaiseksi ei ole yhtään reikää, vaikka en edes hoida noin tunnollisesti mitä moni on kuvaillut. Mutta se mitä mietin, on että molemmilla vanhemmilla on hampaat pelkkää reikää, eikä varmasti oo kasarilla tätä asiaa mitenkään korostettu. Ehkä se voi joskus vaan jäädä tarttumatta, vaikka altistusta oliskin? No, toivon joka tapauksessa, että hyvä tuuri olis periytyvää :)

    Sokerijuomien juonnista varotellaankin nykyään jo ihan hyvin, mutta silti tiedän tuttavaperheen, jossa koko porukka yksvuotiaasta lähtien juo vaan mehua ja limsaa. Ei ikinä vettä. Hämmästyttää ja paljon!

    • Vierailija (Ei varmistettu)
      18.9.2014 at 22:51

      Meillä just 6kk neuvolassa lyhyesti puhutttiin suun terveydestä. Kun lapsi on jo kolmas niin aika ylimalkaisella otteella th veti sen läpi mutta kuulemma on nähnyt uransa aikana vastaanotolla lapsilla joilla on tuttipullossa kaikkea mehusta ja kokiksesta kahviin. Ihan uskomatonta.

    • Emilia M
      19.9.2014 at 00:05

      Kyllä sitä kasikytluvullakin jo puhuttiin, koska mun äiti ainakin tiesi nää xylitol-jutut ja ei tuttia tai lusikkaa aikuisen suuhun -jutut tosi hyvin eikä meillä lapsilla ollut reikiä, vaikka aikuisilla oli.

  • Salallaa (Ei varmistettu)
    18.9.2014 at 22:20

    Mulle tulee herkästi reikiä hampaisiin teen sitten mitä tahansa.. :( Miehellä ei ole yhtäkään, joten jos lapsi joskus saa reiän ei tarvii syyllistä kovin pitkältä etsiä. Itse käytän xylitolia vaihtelevan aktiivisesti… en siis läheskään kaikkien aterioiden päätteeksi, mutta melko usein samalla kun tarjoan lapsellekin. Ekat pari vuotta onnistuttiin melko hyvin pitämään lapsen napostelut kurissa, nyt ollaan vähän suurpiirteisempiä, mutta yritän tarjota xylitol-pastillin, jokaisen napostelu kerran jälkeen, jos se tilannetta yhtään pelastaisi, mutta voi apua miten saamaton olen ollut tuon naperon hammastarkastuksen kanssa, ikää on pian jo 3 vuotta ja edelleenkän en ole saanut vietyä hammastarkastukseen :( ehkä alitajuisesti pelkään millaisen tuomion hampaiden tilasta saadaan, millään en haluaisi kuulla karieksen tarttuneen, sillä olemme kyllä tehneet parhaamme sen estämiseksi, pusutkin annettiin luontevasti jonnekin muualle kuin suulle, kunnes napero itse alkoi pussailemaan :)

  • tiivi (Ei varmistettu)
    18.9.2014 at 23:18

    Ihan tähän asiaan liittymättä tuli mieleen, että oletteko ajatelleet yksityisyyden suojaa sitten kun miehesi on töissä psykologina? Hänen nimensä googlettamalla (ja eiköhän aika moni googleta hoitavan henkilönsä nimen) voi päätyä vahingossakin tänne blogiin. Ei siitä varmaan mitään vaaraa ole sinänsä, mutta olen ymmärtänyt että psykologit etenkin terapiatyössä haluavat kertoa itsestään mahdollisimman vähän, ettei se vaikuttaisi hoitosuhteeseen :)

    • Kristaliina
      19.9.2014 at 16:38

      Heti jo blogia perustaessa käytiin keskustelu siitä, että ollaanko täällä omilla naamoilla/persoonina vai ei, ja Joelille (niin kuin mullekin) oli selvää, että just näin ollaan :) Joel on sen verran harkitseva tyyppi, että luultavasti hän on asian miettinyt eikä pidä sitä sellaisena ongelmana, joka joskus tulisi negatiivisena vastaan…

  • mammaM (Ei varmistettu)
    18.9.2014 at 23:28

    Kiitos, että jaoit tämän tiedon!! Sait minut miettimään tärkeitä asioita. Mulla on ollu aina paljon reikiä, enkä haluaisi lapselle samaa. Minä tosin taisin saada jo Silvan iässä pari pussia karkki viikossa (kiitos vaan mummot!) ja napostelin jatkuvasti jotakin.. kuten teen yhä. Mutta asiaan täytyy tulla nyt muutos ettei vaan lapsi ala ottaa musta esimerkkiä! Minkä ikäisestä noita xylitol tabletteja voi ryhtyä käyttämään?

  • Katie
    19.9.2014 at 00:37

    Tosi kiintoisaa, että täällä Englannissa tuosta streptokokkibakteerista ei varoitella yhtään. Mäkin olin pussaillut Eddien puhki ennen kuin sattumalta joku suomalainen kaveri mainitsi. Ei me tuttia sentään jaeta, mutta varmasti on välillä samalla lusikallakin syöty, kun on ajateltu, että kaipa se bakteeri on sitten jo perheen kesken jaettu. 

    Sekä mulla että Miehellä on kyllä hämmentävän hyväkuntoiset hampaat itsehoidon tehoon nähden: Mies kävi ekaa kertaa 10 vuoteen hammaslääkärissä ja kaikki oli kunnossa, ja mulla paikattiin eka reikä 20 vuoteen tänä kesänä. Ja lapsena söin karkkia varmaan joka päivä ja harjasin kun viitsin. Ollaan vissiin niitä onnekkaita. Vitsi, toivottavasti on lapsikin tästä lapsuksesta huolimatta! 

    • Kristaliina
      19.9.2014 at 16:40

      Tosi yllättävää, että siellä asiasta ei puhuta! Mutta toisaalta kyllähän Ruotsin Victoriastakin levisi joskus ne kuvat, jossa hän putsasi omassa suussa imemällä Estellen tutin… Että ei ilmeisesti Ruotsissakaan – tai ehkä ne ei käy neuvolassa :)

      Eiks sieltä saa edes noita ksylitolipastilleja? Oho!

      • Vierailija (Ei varmistettu)
        20.9.2014 at 00:06

        Joo Britannia ei todellakaan ole tunnettu ihmisten valkoisista hymyistä. Täällä asuvana ihan surettaa nähdä monella hätäseen kymmenenvuotiaalla jo ruskeat hampaat. Hammaslääkäriin täällä pääsis kyllä helposti ja halvasti (tai riippuu kaupungista kyllä), joten taitaa olla kulttuurissa jotain vikaa. Itsekin tuon Suomesta ksylitol-pastilleja ja meidän kaksivuotias syö niitä mielellään eikä nielaise suoraan. Yleensä Muumi-pastilleja. Nyt kyllä huomasin, että täältä Britanniasta saa jopa tasan yhden merkkisiä täysksylitolipastilleja (Peppersmith), mutta on sekin jotain. Neuvolaa ei muuten taida olla muualla kuin Suomessa eli on jääny Victorialta varmasti nämä opit väliin.:)