Yrjö tässä päivää

Mä oon kyllä ihan selkeästi meidän perheen yrjö.

Toistaiseksi koko perheen vatsatauteja (kop kop puuta uhhuhhuh!) ei ole meillä koettu – mutta sepäs ei estä minua huutamasta vessanpönttöön koko yötä.

Onko mulla vaan jotenkin poikkeuksellisen huono tsägä vai sitten erityisen huono vastustuskyky ruoan pöpöjä vastaan…?

Ja kun olen vielä (sattuneista syistä; GRYYYÖÖÖÖH!) meillä se ruoantuoreusneurootikko:
”Onko tuo vielä varmasti hyvää? Mä en kyllä uskaltais syödä tuota. Koska toi on avattu?”

Niin silti. oon se, joka: GRYÖÖÖÖÖH!

Tällä kertaa syylliseksi hahmottui noutoruokapöydän lounas, josta säästeliäästi olin syönyt puolet tuoreeltaan ja loput seuraavan  päivän iltapalaksi (reilua vuorokautta myöhemmin siis). Hyvää oli enkä osannut epäillä mitään.

No, ois pitänyt.

Yöllisten pönttöönhuutojen ja vajaa neljän tunnin unien jälkeen olo on tänään ollut tietysti asiankuuluvan raikas. Ja kuten tiedetään, äitiydestä harvemmin saa sairauslomaa. Olen ollut erityisen viehättynyt tänään Seelan kanssa uimisleikistä, jossa saan sentään hetken pötköttää puutalon lattialla.

aiti-kipeana

”Odota kulta, äiti vähän sukeltaa!”
(tilaisuus viiden sekunnin minikoomalle)

33

You Might Also Like

  • Devika Rani
    21.10.2016 at 19:37

    Eih! Tsemppihalit <3

    • krista
      21.10.2016 at 19:49

      Kiitti! Olo on onneksi jo parempi, burritoakin just söin – ruokamyrkytys on onneksi nopeasti tavallisesti (ainakin mulla) ohi. Väsymys vaan painaa, onneksi pääsee pian nukkumaan! :) Tanssitunnin skippasin siksi, kun mä oon tyttöjen kanssa, Joelilla tenttiinluku päällä… Meillä on temppurata kirjastossa, mä makaan patjalla :)

  • Pia
    21.10.2016 at 19:45

    Koita kestää. Mä reagoin myös herkästi pilaantuneeseen ruokaan ja ravintolaruoasta saan herkästi oireita muutenkin. Ruoka pitäis jäähdyttää tosi nopeasti, meidän lapsuuden perheessä ruoka saattoi olla monta tuntia pöydällä, nykyiset suositukset ovat aika erilaisia just sen viilentämisen ja uudelleenlämmityksen suhteen.

    • krista
      21.10.2016 at 19:59

      Kiitos! Mä oon jostain kuullut, että erityisesti riisi on säilyvyydeltään hankala. Joskus olin tarkkana, että riisiä ja pastaa ei säilytetty vaan aina tehtiin uusi. Siitä oon nyt viime vuosina lipsunut – ja just riisiä tässä ruoassa oli… Ehkä pitäis palata tuon kanssa ”ylihuolellisuuteen”, mistä mua joskus on moitittu…

  • Annu
    21.10.2016 at 20:08

    Yyyh, sain elämäni kamalimman ja pisimmän ruokamyrkytyksen appelsiini-rahka-riisi sössöstä ja sitä iloa kesti viikon,oikeasti viikon!?
    En edelleenkään (tapauksesta yli 10 vuotta) pysty syömään jälkiruokaa missä riisiä, kuka hemmetti sitä edes sinne laittaa?
    Kylmät riisisalaatit menee, mutta niitäkin syödessä mietin että ”omalla vastuulla”:D

    Riisi ja makaroni ovat samaan kastiin kuuluvia, ei suositella lämmittämään uudestaan. Tai jos lämmittää niin se pitää tehdä kunnolla! Nopea jäähdytys -hyvä lämmitys.

    • krista
      21.10.2016 at 20:15

      Iyyyh, karseaa! Mulla on ONNEKSI mennyt aina kertatyhjennyksellä ohi, mutta joo oon ymmärtänyt, että se voi olla paljon pahempaakin.

      Täytyy palata kyllä tuohon riisiruotuun! Mä tosiaan ennen siitä aina huolehdin, että ei uudelleenlämmitystä – mutta mua yleisesti pidettiin ruokaneuroottisena :D Mitä enemmän asiaa ajattelee, sitä selkeämmin tulee varmuus siitä, että se riisi se varmaan oli.

  • Lilah
    21.10.2016 at 21:55

    What, ei saa uudelleenlämmittää? Meillä ruoka jää usein pöytään jäähtymään tunneiksi eikä yhtään tuokaperäistä mahatautia olla kotimaassa sairastettu. Selkeästi vain niistä aalloista tulleita, jotka iskee kun koulussa tai päiväkodissa tauti jyllää. Noh, ollaan käsihygieniassakin varsin suurpiirteisiä ja tosi terveitä koko jengi. Tainnut vastustuskykyarpajaisissa tulla täyspotti.

  • Tipsu
    21.10.2016 at 22:49

    Jokaisella meistä vastustuskyky on toki omanlaisensa, mutta antibiootit pistää kyllä vastustuskyvyn aika koville pitkäksikin aikaa. Tuli vaan sopivasti mieleen, kun juuri postasit muistoja vuoden takaisesta hammasoperaatiosta, että millainen nappiarmeija kotona on ollut silloin? Jos paljon pitää antibiootteja vedellä, niin suoliston ennalleen palautuminen voi viedä parisen vuottakin.

    • krista
      22.10.2016 at 09:41

      Heh mä jäin tuon eka lauseen jälkeen miettimään, että ”hmm no mä en onneksi ole niin paljon antibiootteja joutunutkaan syömään” – kunnes luin pidemmälle, ai niin tuo leikkaus :D :D :D Joo, sen jälkeen oli parit kuurit ja sen jälkeen näitä on ollutkin useammin kuin ennen. 3-4 kertaa oon muistaakseni tän vuoden aikana oksentanut (joskus se on voinut olla vatsatautikin). Että kyllä, varmasti näin! Toisaalta mä olin herkkä ruokamyrkytyksille aikaisemminkin (en kuitenkaan ihan näin usein), eli ehkä myös joku oma ”taipumus” niihin on, mitä tää vastustuskyvyn aleneminen on vielä vahvistanut.

    • Lilah
      22.10.2016 at 22:07

      Joo tuo on totta ja ihmeen usein sivuutettu fakta, että suoliston bakteerifloora kestää palautua kuurin jälkeen parikin vuotta. Sit lapsille kirjoitetaan ab-kuureja melkoisen helposti ja osa vanhemmista suorastaan lähtee lääkäriin ”hakemaan kuurin” kun sillä ipana saadaan nopeiten kuntoon. Sit toisaalta ihmetellään kun ruuansulatuksen tai vatsan toiminnan kanssa on ongelmia.

  • Vannikkila
    21.10.2016 at 23:35

    Mä onnistun keräämään meillä kaikki muut kyl (toissapäivänä vietetty päivä sairaalassa varmistamassa, et kyseessä vain jumi eikä esimerkiksi keuhkoveritulppa :P joo, oli jumi). Mä kauhulla odotan, et perinkö joskus sen äitini manttelin – minä en pienenä sairastanut lastentauteja vaan kannoin ne ystävällisesti kotiin äitini sairastettavaksi. :D

  • Karin
    22.10.2016 at 00:32

    Mun äiti on saanut useamman ruokamyrkytyksen, ja aika usein etanoista/simpukoista tm. vastaavista. Itse olen kerran ravintolassa syönyt jännän makuisen fetajuustosalaatin, joka laittoi pakin iloisesti sekaisin. Ja toisen kerran miehen kanssa seurustelun alussa haettiin pizzat ja mentiin syömään niitä jonnekin näköalapaikalle. Se oli ainoa kerta, kun olen myös oksentanut ruoan jälkeen.
    *
    Mulla oli semmonen käsitys, että riisiä ei saa kypsentää uudelleen, koska riisinjyvässä voi olla erilaisia homeitiöitä, jotka ei kuole kuumennuksessa, mutta jotka voi erittää toksiineja jos saavat muhia sopivassa lämpötilassa pidempään. En ole kuullut, että vehnässä tämmöisiä olisi, eli siis spagetissa. Ei tietenkään tarkoita, etteikö niitä voi olla, mutta kukaan ei ole koskaan sellaisesta varottanut. Olen kyllä riisiä pitänyt ihan huoneenlämmössäkin jäähtymässä, ja olen muutenkin aika huoleton, varsinkin talvella. Kesällä homeitiöitä taitaa olla enemmän ilmassa, niin ruoka pilaantuu kyllä herkemmin.

    • Rasa
      22.10.2016 at 09:59

      Minäkin kuulin ihan äskettäin tuosta riisijutusta! Ihme kyllä, ettei ole mitään tullut, vaikka olen monta päivää vanhaa riisiä sisältävää ruokaa saattanut syödä : D

      Tiedeykkösessä oli juttua tuosta, ja sieltä kuulin. Löytyy Areenasta (http://areena.yle.fi/1-3640055). Kannattaa kuunnella! On tosi mielenkiintoinen juttu, ja vieraana on ihana Kaari Utrio.

  • ElinaBeE
    22.10.2016 at 12:57

    Jotenkin musta tuntuu, että elimistön voi opettaa sietämään vähän pilaantunuttakin ruokaa. Ensimmäiset kuukaudet Afrikassa olin koko ajan oksentamassa kun suurin osa ruuasta ja vedestä oli parhaat päivänsä nähnyt, mutta sitten en enää saanut ruokamyrkytyksiä ja pitkään puskassa asuneet pystyivät syömään aika lailla ihan mitä vain tulematta sairaiksi!

    Euroopassa olen muistaakseni vain kerran saanut ruokamyrkytyksen jostain simpukoista ja se oli kyllä ihan hirveää. Toivottavasti voit jo paremmin!

  • Suvi_Elena
    22.10.2016 at 22:47

    Tsemppiä ja pikaista paranemista! Itse en ole tainnut ruokamyrkytystä saada koskaan, mutta oksennustaudeista on viime vuosien ajalta kokemusta senkin edestä. Tuli muuten tässä mieleen, että olisikohan mahdollista saada tälle syksylle Pierre Robertin alekoodia? Kaikki tilaamani tuotteet oavt olleet kovien mielusia, mutta keväällä hävitin merinovillaisen tuubihuivin, mikä harmittaa edelleen :(