Mille itkin tänään?

Tälle:

Kuvaaja: Daniel Etter – kopioitu Facebookista täältä.

Oonkohan mä tässä tunnetilassani nyt aika sanaton…?

En tavallisesti käytä blogissa muita kuvia kuin omiani; nyt oli pakko jakaa tämä. Tuon perheenisän tunne välittyy. Tuijotan kuvaa.

Itken joka kerta, kun katson uudestaan noita kasvoja.

Mä olen käynyt Kosilla. Se oli itse asiassa tasan kuusi vuotta sitten. Otettiin Joelin kanssa halvin mahdollinen äkkilähtöpaketti, tarkoituksena lähteä Kosilta saarihyppelemään.

Saari (tai se, mitä me ehdittiin siitä nähdä) oli kamala – nipin napin täysi-ikäiset pohjoismaalaiset bilettivät ja vetivät viinaa kaksin käsin. Hotellin aulan, ravintolan ja uima-allasalueen jokaisessa kulmassa oli teinipareja kähmimässä toisiaan. Tiheä teinihormonipilvi ihan väreili ilmassa. Äänimaailman ehkä voitte kuvitella: JUMP JUMP JUMP JUMP JUMP. Weekend Festival -äänivalli ei ollut mitään siihen verrattuna.

Tulimme Kosille illalla, yövyimme hotellihuoneessamme, ja lähdimme heti seuraavana aamuna lautalla eteenpäin.

Myös tämä kuva on Kosilta, Joel siinä odottelee Kalymnoksen-lauttaa.

Nyt kenties samalla rannalla on kuvattu tuo mies perheensä kanssa.

He selvisivät merimatkan kumiveneellä. Kuva on koskettanut muitakin, ja perheen henkilöllisyyttä on selvitetty. He ovat ilmeisesti (lähde: tämä Facebook-sivu) kotoisin Syyriasta Deir ez-Zor -nimisestä kaupungista, jota on pommitettu jo vuosia. He olivat yrittäneet elää siellä niin pitkään kuin mahdollista, mutta tilanne ei ollut parantunut. Perheen äiti on ollut englannin opettaja. Nyt he haluaisivat päästä Saksaan ja toivovat löytävänsä sieltä turvallisen kodin lapsilleen.

Sydän särkyy.

Me ollaan ihmisiä kaikki.

 

PS. Kuvagooglasin kyseisen perheen lähtökaupunkia – tältä ja tältä siellä näyttää.

 

You Might Also Like

  • Vierailija (Ei varmistettu)
    19.8.2015 at 16:34

    Kiitos Krista! Tama tamanhetkinen vihan ilmapiiri kuristaa ja painaa harteita. Pysy rohkeana ja sydameltasi avoimena esimerkkina lapsillesi, ja kaikille katkeruutta kantaville, jotka tanne kommenttikenttaankin varmasti eksyvat raksyttamaan! <3

    • Kristaliina
      19.8.2015 at 21:52

      Kauniisti sanottu – kiitos!

    • Vierailija (Ei varmistettu)
      21.8.2015 at 10:05

      Uusista palveltavista tulee hallituskauden aikana ainakin 3,2Miljardin lasku, ja äeentisistä vähintään 700Miljoonaa vuosi, joten kokonaispotti on jo näillä eväillä 6Miljardia/hallituskausi.
      Kaikki kustannukset ovat sitten roimasti alakanttiin.

      Kun näistä ei säästetä, niin mistä seuraavaksi leikataan, vai pyritäänkö Kreikaksi Kreikan paikalle jo heti huomenna ??

  • Helmi K
    19.8.2015 at 17:11

    Kuva kertoo enemmän kuin… 

    Tärkeä teksti, kiitos.

  • Vierailija (Ei varmistettu)
    19.8.2015 at 17:24

    Kylmät väreet ja kyyneleet! Ja todellakin – pidetään mielessä, että samanarvoisia ihmisiä tässä ollaan ihan joka ikinen, ei pelkkiä numeroita… Osoitetaan siis inhimillisyyttä ja annetaan apua sitä tarvitseville! Kiitos Krista!

  • KatarinaP (Ei varmistettu)
    19.8.2015 at 17:30

    Ei ollut edes pelastusliiveja kaikille…

  • Jennyliisa (Ei varmistettu)
    19.8.2015 at 20:16

    Tämä kaikki miytä nyt maailmassa tapahtuu on melkein liian sietämätöntä. Ja kumminkaan emme voi auttaa kuin pientä osaa heistä. Kunmpa tuonne Kirkkonummelle olisikin tullut lapsia niiden nuorten miesten sijasta.

    • Vierailija (Ei varmistettu)
      19.8.2015 at 20:40

      Siellä Kirkkonummella on pelkästään miehiä, koska siellä on vain yhden hengen huoneita ja iso halli patjamajoitukselle, ei sellaseen paikkaan lapsia eikä perheitä sijoiteta!

      • jennyliisa (Ei varmistettu)
        19.8.2015 at 21:55

        Kirkkonummella on pelkästään miehiä siksi, että he ovat pakoon lähteneet.
        Lapsille ja naisille olisi järjestynyt majoitustilat, jos heitä olisi tänne päässyt. Vaan kun ei…

    • Kristaliina
      19.8.2015 at 21:52

      Google muuten löysi sellaisen tiedon (TS:n juttu täällä), että Suomeen vuonna 2014 syksyllä saapuneista Syyrian-pakolaisista (495 pakolaista) puolet oli lapsia, ja suurin osa niistä alle kouluikäisiä. Vaikka tietysti pitäisi ajatella, että kaikki ihmiset ovat arvokkaita – mutta silti vaan kyllä mieltä lämmitti tuo tieto!

      • Cpop
        19.8.2015 at 22:48

        Tuli muuten tässä männä viikolla.. tai ehkä viime vkloppuna muistaakseni joko yle femmalta tai yle teemalta joku dokumentti tai vaastaava jossa oli kaksi (ainakin nämä näin itse) suomeen tullutta pakolaista ja heidän tarinansa miksi ja kuinka he tänne tulivat. Toinen, nuorempi mies kosketti minua ihan kamalasti. Hän oli ollut 2 vuotta Suomessa, eikä koko aikana saanut yhteyttä perheeseensä, heitä ei löydetä mistään ja miehen suru oli silmin nähtävää. Että vaikka hän olikin nyt turvassa, niin hän on menettänyt koko perheensä (siis ainakin yhteydellisesti)! Yle areena jostain syystä on tökkinyt minulla koko päivän, muuten olisin etsinyt tämän dokan ja linkannut ):

        Nämä pakolaiskriitikot voisivat vähän miettiä miltä heistä tuntuisi, jos he eläisivät riskialttiissa maassa, heidän perheensä lähettäisivät hänet pois(joka sekin on jo suuri riski) jotta edes hän saisi mahdollisuuden (ja ehkä hekin sitä kautta) ja sitten jäisivätkin yksin tuntemattomaan maahan.

        • Cpop
          19.8.2015 at 22:50

          Öö. Ehkä kuitenkin sen miehen tarina kosketti :DD

  • Cpop
    19.8.2015 at 20:38

    Minulla on yksi nettituttava, pakolainen Syyriasta ja vaikka hän tulikin ilmeisen ”turvallista” reittiä eurooppaan, niin silti on kauheaa edes ajatella että hän on joutunut jättämään mm. perheensä taakseen tietäen ettei välttämättä enää koskaan heitä nää.

    Minulle tämä koko mätä tapa ajatella että ”Niin ne ulkomaalaiset/pakolaiset vaan tulee tänne hyötymään eurooppalaisesta/pohjoismaalaisesta vieraanvaraisuudesta ini ini ini” on niiin järkyttävän vieras ettei mitään rajaa.

    Jos Suomi kohtaisi samanlaisen tilanteen kuin esimerkiksi Syyria ja vaihtoehtona olisi a. Suomeen jääminen = perheeni, lapseni hengen riskeeraaminen sekä elämä alituisessa pelossa ja b. pako, maahan jossa on toimiva sosiaaliturva ja ylipäänsä turvallista elää, niin en miettisi hetkeäkään lähtisinkö vaiko en.

  • anonyymi11 (Ei varmistettu)
    19.8.2015 at 21:23

    Kyllä pitää pitää huoli toisistamme. Itse en tällä hetkellä pysty ketään rahallisesti auttamaan, mutta halauksen ja kahvikupposen lupaan. Tai edes ystävällisen hymyn kanssaihmiselle joka päivä. Oli se sitten yksinäinen naapurin mummo tai joku joka on joutunut lähtemään KOTOAAN pakoon. Joskus sydän vaan meinaa musertua.. :'(

    • köyhä.jaana@gmail.com (Ei varmistettu)
      21.8.2015 at 10:08

      Jos todellakin mentäisiin todellisten voimavarojemme mukaan, ei meillä olisi varaa ottaa yhtään ( 0 ) turvapaikanhakijaa.

      Juuri eilen valtiovarainministerimme sanoi kerrankin naama täysin vakavana, miten kaikista säästöohjelmistamme huolimatta valtio joutuu ottamaan enemmän velkaa tänä vuonna, kuin viime vuonna.

      Kokonaisvelkaantumisen määrä tämän vuoden lopussa tulee olemaan ainakin 106 miljardia euroa. Se on 106000 miljoonaa euroa.

      Kaikki kunnat, jotka haikailevat oman vastaanottokeskuksen perään, muistuttavat juhlallisesti miten ”valtio hoitaa kulut”.

      Että se siitä ”voimavarastamme”.

  • mammu
    19.8.2015 at 22:10

    En yleensä kommentoi, nyt on pakko. Suomessa esimerkiksi vanhuksilla on huonommat olot kuin pakolaisilla! 

    Laitoksessa asuvat maksavat useita satoja euroja kuukaudessa vuokraa minikokoisesta huoneesta, johon päälle vielä ruoka, lääkkeet ja hoitokulut. He, joita tulisi kunnioittaa ja auttaa heidän jo annettua meidän sukupolvellemme mahdollisuudet tähän elämään.  He ovat maksaneet veronsa Suomeen ajatellen saavansa joskus omansa takaisin, että heistä huolehdittaisiin kun eivät itse siihen kykene. Ja mitä he saavat? Eivät edes ihmisarvoista kohtelua.

    Mutta eihän ketään kiinnosta vanhusten asiat.  Pakolaisilla kun on niiin kurjaa.

    Noin muuten sulla on kyllä ihana blogi, ihan säännöllisesti luen! :) 

    • Cpop
      19.8.2015 at 22:31

      Miusta kun tässä ei taas ole kyse siitä että kenellä on kurjempaa suomessa, vaan siitä että pakolaiset ei yleisesti ottaen tule tänne suomeen millekkään huviretkelle, vaan siksi että heidän on pakko koska omassa kotimaassa heidän turvallisuuttaan ei ole taattu.

      Tottakai vanhuksille kuuluu oikeus hyvinvoivaan elämään, eihän se pakolaisten tänne tulo sitä kiellä.

      • Vierailija (Ei varmistettu)
        21.8.2015 at 09:57

        Nuo eivät ole mitään pakolaisia. Kukaan heistä ei ole oikeutettu pakolaisstatukseen. Ovat vielä maista joissa on turvallista ja ainoa motiivi on ilmainen elämä. Kaikki sitä eivät vaan näe viherpunaisten lasiensa takaa. Helppo tosin leikkiä jeesusta muiden rahoilla.

        • blue (Ei varmistettu)
          21.8.2015 at 14:16

          Niin no sittenhän he eivät saa pakolais-statusta ja oleskelulupaa.

          Syyria turvallinen maa? Jep.

        • Kristaliina
          21.8.2015 at 16:56

          Tiedoksi muille keskustelijoille: nämä useammat tässä keskustelussa olevat kommentit ovat tulleet samalta näppäimistöltä. Poistin kaksi selkeästi rasistista kommenttia (tämä ei ole paikka, jossa sellaisia julkaistaan) ja muut annoin olla.

          • Elmi
            21.8.2015 at 17:29

            Jotenkin ei yllätä. Oispa muuten mielenkiintosta katsoa ne Ruskeitten tyttöjen kommenttiboksin räyhääjien osoitteet. Että ovatko yhden tai parin huutelijan aktiivista ennakkoluulojen purkua lähinnä

    • Vierailija (Ei varmistettu)
      19.8.2015 at 22:34

      En oikein ymmärrä tätä ajattelutapaa. Missä tässä postauksessa sanotaan, että joillain vanhuksilla ei Suomessa olisi kurjaa? Miksi se, että joku joutuu pakenemaan omasta kodistaan henkensä uhalla ja saapumaan vieraaseen maahan, suoraan vertautuisi vanhusten asemaan?

      On totta, että Suomessa on vanhuksia, joista kaikilla ei ole asiat hyvin. On myös vanhuksia, joilla menee hienosti, jotka voivat hyvin ja saavat hyvää hoitoa. Pakolaisista tai pakolaisuudesta puhuminen ei kuitenkaan millään tavalla tarkoita sitä, että vanhuksista tai vanhusten hoidosta ei välitettäisi. Miksi ihmeessä tarkoittaisi?

      On myös totta, että kurjuutta tai epäonnea elämässä on vaikea mitata. Jollain voi olla takana vaikea ero, josta seuraa masennus. Omassa elämässä tämä seikka voi tuntua ylitsepääsemättömältä ja lamauttavalta, vaikka yksilöllä olisikin asunto, ruokaa, vettä, kaikki elämän edellytykset. On vanhuksia, joiden elämänkaaren loppu on surullinen ja yksinäinen. Samassa maailmassa jonkun toisen sukulainen voi myydä hänet orjaksi; joku voi varastaa munuaisen ja rikoksen kohde menettää terveytensä; voi joutua katulapseksi, josta tulee narkomaani ja prostituoitu; miljoonat lapset ovat AIDS-orpoja; monet elävät kaatopaikoilla; yhdet jäävät pommien alle ja toiset pakenevat niitä; joihinkin vaino kohdistuu esimerkiksi mielipiteen tai seksuaalisuuden vuoksi. On olemassa heitä, jotka haluavat tarjota lapsilleen turvaa lähtemällä; on heitä, jotka eivät uskalla elää itse jatkuvassa pelossa. Ensimmäisiä lähtijöitä ovat usein miehet, jotka tuovat perheensä mukanaan sitten, kun on olemassa paikka, johon tulla. Kun elämällä on raamit, joiden varaan rakentaa.

      On olemassa monia ihmisryhmiä, joilla ei tässä maailmassa mene kovin vahvasti. Musta on väärin – siis todellakin VÄÄRIN – laittaa nämä ihmisryhmät toisiaan vastaan – tapahtui se sitten puheen tai käytännön tasolla. Pakolaisuudesta puhuminen ei ole vanhusten ihmisoikeuksien polkemista.

    • Vierailija (Ei varmistettu)
      20.8.2015 at 00:47

      Nyt tulee tosi yksisilmäinen ja itseänikin ärsyttävä yleistys, mutta tietääkseni aika moni pakolaisena tullut hoitaa niitä vanhuksia ja maksaa kaiken huipuksi sen homman johdosta veroja.

    • Kristaliina
      20.8.2015 at 10:02

      Tähän vanhusaihepiiriin tulikin jo muitakin sellaisia kommentteja, jotka mäkin allekirjoitan. Mäkin ajattelen niin, että ei vanhuksista huolehtiminen ja pakolaisista huolehtiminen ole mitenkään poissulkevia juttuja. Pikemminkin ehkä jopa samansuuntaisia – sen auttamista, kenellä ei mene niin hyvin. On se sitten se mummo suojatiellä tai vanhainkodissa tai pakolainen kumiveneessä. Tärkeitä asioita nämä kaikki – tai vaikkapa kehitysvammaiset tai päiväkotien ryhmäkoot.

      Yritän tällä sanoa, että pikemminkin varmaan usein se ihminen, joka haluaa auttaa pakolaisia haluaa auttaa myös vanhuksia. Että se on ikään kuin yleinen ajatustapa, jonka mukaan heikompaa (kuka se sitten onkaan) ei saa jättää oman onnensa nojaan.

  • Emmakko (Ei varmistettu)
    19.8.2015 at 22:39

    Katsoin tuon dokumentin ensin kotona kyynelehtien, ja sitten vielä kahden hiljaisen ja suurisilmäisen ysiluokan kanssa koulussa. Hyvä saada ilmiölle kasvot välillä, se tuo tragediaa aina vähän lähemmäs.

    http://areena.yle.fi/1-2463418

    • Cpop
      19.8.2015 at 22:52

      Tämä se on se dokka mistä puhuin!! Jes, pitääpä katsoa itsekkin kokonaan, kun en lapsen vielä ollessa hereillä oikein onnistunut (:

    • Vierailija (Ei varmistettu)
      21.8.2015 at 13:46

      Kiitos taman linkkaamisesta. En ollut nahnyt ja olipa hieno dokkari!

  • He aint heavy he is my brother (Ei varmistettu)
    20.8.2015 at 00:01

    why we cry sometimes? Because we are sad? Something negative happens to us?

    Or we are touched by something/ someone

    I cry when I see the misery of this world. The pain, the hate, how people neglect their kind of next

    I also cry about music. Music heals my pain.

    I cry a bout missed opportunities. About feeling alone.

    Crying heals for the moment. But it does not solve the reason why we cry.

    I look at the sky. See the stars. I think about my mother who died young. I have birthday tomorrow. Without her. I cry.

    • Kristaliina
      20.8.2015 at 10:05

      Beautiful thoughts, thank you. ”Crying heals for the moment. But it does not solve the reason why we cry.” This is so true!

       Happy birthday to you!

  • Venni vaan (Ei varmistettu)
    20.8.2015 at 00:08

    Tulin sanomaan samaa kuin ensimmäinen kommentoija. Että kiitos. Kaiken sen rasistisen ja tunnekylmän saastan vyöryessä silmille netistä ja mediasta tekee hyvää muistaa, että on myös niitä, joiden mielestä ihmistä hädässä pitää auttaa. Oli se sitten naapurin mummo tai joku tuntematon toiselta puolelta palloa.

  • Neiti Nimetön (Ei varmistettu)
    20.8.2015 at 03:23

    Kiitos, ihana kirjoitus. Kuten joku jo sanoikin, onneksi näitäkin kommentteja tulee – välillä some oikein tulvii vihapuhetta, rasismia, suvaitsemattomuutta ja kateutta. :(

  • Mimmimmm (Ei varmistettu)
    20.8.2015 at 10:51

    Mä mietin vaan, kun aina kuulee että jotkut pakolaiset on maksaneet salakuljattajille suuria summia tällaisesta kumivenekyydistä… Että miksei he tule tavallisella lentokoneella valitsemaansa maahan? Takuulla alle 5000 euroa liput Syyriasta Eurooppaan. Eikö niitä lentoja ole? Eikö näillä ihmisillä ole passeja? Estääkö joku lakipykälä ihmisiä tulemasta kriisialueilta lentäen kun ”tulevat kuitenkin pakolaisiksi, eikä se käy”?

    Onko jollakin tietoa tästä?

    Samaan hengenvetoon murehtisin vähän sitäkin, että vaikka tosiaan on ihan tavallisia perheitä, jotka lähtee pakoon, niin eikö ketään huoleta se seikka, että ISIS on kehottanut tukijoitaan olemaan tulematta Syyriaan, vaan tekemään sen sijaan iskuja paikallisesti Euroopan maissa. Että eikö olisi ihan loogista myös rohkaista taistelijoita lähtemään ”pakolaisiksi” näihin maihin, asettumaan sinne, ja tekemään iskuja? Ja tulisiko tällaiset ihmiset nimenomaan ilman passeja, ilman mahdollisuutta henkilöllisyyden tunnistamiseen, mikäli lähtömaassaan on jo kunnostautunut taistelijana tai vastaavana rikollisena?

    • Emmakko (Ei varmistettu)
      20.8.2015 at 12:55

      Jos tulee Suomeen EU- tai Schengen-alueen ulkopuolelta, tarvitsee viisumin. Jos ei saa viisumia, ei voi tulla. Simple as.

      • Vierailija (Ei varmistettu)
        20.8.2015 at 23:27

        Näin ja kun viisumia ei ole, lentoyhtiöt eivät ota kyytiin, vaikka lennot kulkisivatkin.

      • Vierailija (Ei varmistettu)
        21.8.2015 at 00:11

        Joo toi viisumi ei tosiaan ole mikään itsestäänselvyys. Jos on esim. Afrikasta lähtöisin oleva ihminen, niitä syynätään tosi tarkkaan. Oon ite ollut esim. järjestämässä tieteellistä konferenssia, jonne oli kutsuttu professori Algeriasta, lentoliputkin jo ostettu ja maksettu – kaksi päivää ennen lentoa selvisi, ettei herra saakaan viisumia, rahat meni hukkaan. Sama homma elokuvafestivaalien kanssa, sinne oli kutsuttu pari afrikkalaista ohjaajaa ja tulkit pestattu > homma peruuntui päivä ennen sovittua esiintymistä, eivät hekään saaneet viisumia. Ei näitä tuu ajatelleeksi, suomalaiset kun on tervetulleita suunnilleen joka paikkaan (paitsi kaveri ei saanut viisumia Kiinaan, ilmeisesti koska on toiminut Amnestyssä.)

        • Vierailija (Ei varmistettu)
          21.8.2015 at 09:54

          Miten Kiinassa olevilla somaleilla on passi? Miten Singaporessa asuvilla somaleilla on passi? Johtuuko siitä että asiaa rajan yli ei ole jos ei ole passia, rahaa ja puhtaat jauhot pussissa?

          • Elmi
            21.8.2015 at 15:38

            Somaliassa johtuu usein siitä, että maan hallinto on niin levällään, että kaikkina aikoina ei ole olemassa instanssia, josta passia hakea. Henkilökohtaista vainoa esim. viranomaistaholta kohtaava ei välttämättä myöskään uskalla hakea passia oman maansa viranomaisilta. Tässä hiukka infoa maahanmuuttoviraston sivuilta: http://www.migri.fi/perheenjasenen_luokse_suomeen/hakemuksen_jattaminen/matkustusasiakirjan_puuttuminen

            ”Matkustusasiakirjan vaatimisesta on mahdollista poiketa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten perusteella silloin, kun haet oleskelulupaa perhesiteen perusteella. Poikkeaminen on mahdollista lähinnä, jos olet kotoisin maasta, josta on mahdotonta saada Suomessa hyväksyttävää matkustusasiakirjaa. Tällainen maa on esimerkiksi Somalia.”

    • Vierailija (Ei varmistettu)
      20.8.2015 at 13:55

      Huonosti hoidettu pakolaispolitiikka jos mikä on oivaa maaperää kylvää terroristisia ajatuksia
      http://yle.fi/uutiset/isis_haluaisi_minut__nain_taistelijoita_varvataan_

      • Kristaliina
        20.8.2015 at 14:08

        Kiitos linkkauksesta, tosi hyvä kirjoitus!

    • Elmi
      20.8.2015 at 15:41

      Viisumeista tuossa jo kerrottiinkin. Tässä vielä tarkempaa tietoa asiasta: http://www.pakolaisneuvonta.fi/index_html?lid=90. Kyse siis useimmiten siitä, että lähtömaasta ei ole laillista tietä ulos: ”Maahantulosäännösten takia useimmat vainoa tai konflikteja pakenevat joutuvat turvautumaan ihmissalakuljetukseen ja väärennettyihin papereihin. Turvapaikan hakemista varten ei voi saada viisumia lähetystöstä. Kohdemaassa on usein mahdotonta saada EU-maissa hyväksyttäviä asiakirjoja. Taustalla voi olla lähtömaan sekasortoinen tilanne ja/tai hakijan vainottu asema. Esimerkiksi Somaliassa, jossa hallinnollisia rakenteita ei käytännössä ole, passeja tai muita asiakirjoja on mahdotonta saada. Mikäli pakolaista vainoavat kotimaan viranomaiset, vieraan maan viisumin hankkiminen voi olla vaarallista. ”

      Tuossa Pakolaisneuvonnan sivuilla on muitaakin kiinnostavaa tietoa, kannattaa tutustua :). Sivustoon tutustumalla voi oppia vaikka sen, että onko tällainen maahan esimerkiksi ihmissalakuljetuksella saapunut turvapaikanhakija ”laiton maahantulija” vaiko ei.

  • Laura T.
    21.8.2015 at 12:03

    Kiitos tästä tekstistä Kristaliina. Pysähdyin, katsoin linkatun dokumentin ja itkin. Ja sitten kirjoitin.

    Tässäpä: http://www.lily.fi/blogit/missa-olet-laura/paossa-vasten-tahtoaan

    Kiitti vielä.