Laatuluomia

Kaupallinen yhteistyö: Terveystalo

Terveysterkkuja eiliseltä!


”Laatuluomia”, Joel vielä tuon viestin jälkeen kommentoi.

Kävin siis muutama viikko sitten perusteellisessa terveyskatsastuksessa (kaupallinen blogiyhteistyö Terveystalon kanssa), jonka tulokset kävin läpi chatissa Terveystalon lääkärin kanssa. Nykyaikaa! Samassa yhteydessä tuli puheeksi, että chat-yhteyden välityksellä voi näppärästi myös lähettää kuvia luomista lääkärille tarkasteltavaksi – luomikuvien katselu on kuulemma ihan jokapäivästä tuolla Terveystalon chatissa.

Tiesin heti, että haluan tehdä sen.

Olen oikeastaan aika kroonisesti ollut huolissani luomistani –  jo jostain lukiosta asti. Kolme luomea minulta on poistettu. Luomia on minulla paljon, ja niitä tulee koko ajan lisää. Ja sellaiseen luomimäärään mahtuu kyllä monenlaista molluskaa. Olen myös liian usein palanut auringossa; se harmittaa. Yritän muistaa suojauksen, mutta viimeksi viime talvena Espanjassa tapahtui ravunpunainen niskavahinko, kun muistin rasvata kaikki muut paitsi itseni. Auts.

Mutta pelkästään luomien takia lääkäriin ei ole vaan tullut viime vuosina lähdettyä. Olen vaan tuijotellut niitä, googlaillut luomikuvia netistä ja yrittänyt verrata niitä omiini. Huokaus. En suosittele kenellekään.

Nyt eilen päätin sitten ”lähteä vastaanotolle” noita eniten huolestuttavia luomia näyttämään, kas näin:

Eli otin siis itsestäni kameralla luomikuvia ja näppäilin kotikoneelta (pankkitunnuksilla) chat-yhteyden auki. Chat-lääkärikäynti (auki 24h) maksoi 39 euroa, ja maksoin sen saman tien verkkopankilla. Otin vielä kupin kahvia ja avasin chatin.

Tälläkin kertaa pääsin ”sisään” jonottamatta, ja tuttu lääkärikin sattui! Eli työterveyslääkäri Jaakko Pitkäjärvi tuli linjoille kanssani Hämeenlinnasta käsin. No moikka vaan taas!

Selostin asiani ja juttelimme hieman luomista (täällä muuten huippuhyvää tietoa) ja ihosyöpäriskeistä, ja sitten vaan kuvia lähettelemään. Olin valinnut kuviin kolme luomea, joita olen eniten miettinyt: ison tumman luomen tuossa kaula-aukon tietämissä, kummallisen kohollaan olevan vaalean luomen (ja sen vieressä punaisen pisteen) rinnassa, sekä käsivarren luomikeskittymän, jossa muutamassa luomessa on tummia kohtia.

Aloitin mielestäni ”pahimmasta” eli siitä isosta, jonka yläreunassa on jotain outoa röpylää. Laitoin kaksi erilaista kuvaa: mahdollisimman hyvän lähikuvan sekä vähän laajemman kuvan, jossa näkyy myös luomen sijainti kropassa.

”Täysin hyvälaatuinen”, lääkäri kommentoi.

No hei JEE! Huh.

Tämän luomen voi kuulemma esteettisistä syistä poistaa, jos haluaa. Mutta omasta mielestäni ei tarvitse poistaa – se ei häiritse minua nyt enää, kun tiedän, että se on terve ja hyvälaatuinen. Mä olen tottunut siihen, ja tavallaan se on jopa kaunis. Jollain hyvin oudolla tavalla, haha.

No, sitten ne kummalliset rinnan luomet. Seelan ollessa vastasyntynyt joku kysyi Kätilöopistolta otetusta ”vastasyntynyt ihokontaktissa” -kuvasta, että näkyykö sun nänni. Hihi, no ei näy. Se on luomi. Luonnollisesti kerroin tämän nänninnäkymismuiston siinä lääkärillekin; häntä saattoi ehkä vähän huvittaa lörpöttelyni.

Hmm vai onko se kuitenkaan luomi…? Aika omituisen näköinen luomeksi, myönnettäköön. Ja niin on sen punainen kaverikin. Molemmat ovat ilmestyneet muutaman vuoden sisällä – viisi vuotta sitten Silvaa imettäessäni niitä ei vielä ollut, sen muistan.

Mitä ne oikein sitten ovat?

Kaverukset ovat siis nimeltään varsiluomi ja verisuoniluomi. Täysin harmittomia.

Oi kiitos, kiitos, kiitos. Ja miksi mä en ole tehnyt tätä jo paljon aikaisemmin…?

Kolmannesta luomesta – tai pikemminkin luomikeskittymästä – lääkäri puolestaan totesi, että sitä kannattaa seurata. Eli tällä hetkellä näyttää normaalilta, mutta jos muutosta näyttää tapahtuvan, sitten uudestaan yhteys lääkäriin. Hän suositteli ottamaan samasta kohdasta myöhemmin uusia kuvia ja vertaamaan, onko jotain muutosta tapahtunut.

Eli että ei ole syytä alkaa poistella siitäkään mitään eikä todennäköisesti muutoksiakaan ole tulossa, mutta silti juuri näitä käsivarren luomia kannattaa seurata. Lupasin tehdä niin.

Voi helpotuksen huokaisu sentään – ihan turhaan olen sitten noitakin murehtinut, kun se oli näin helposti selvitettävissä.

Täys-täys-täysvilpitön suositteluni tälle! Chat-lääkärikokemukseni oli siis hurjan positiivinen. Ja jos teillä on huolestuttavia luomia, niin näyttäkää ihmeessä niitä lääkärille, joko chatissa tai live-maailmassa! Chat-yhteyden pystyy siis ottamaan ihan koska vaan itselle sopii (vaikka keskellä yötä), ja tuo oma luomiasiani oli noin 10-15 minuutin chattailulla helposti käsitelty. Terveystalon nettisivulta täältä löytyy hyvää tietoa luomista ja mm. pahanlaatuisen luomen tuntomerkkejä.

Huh. Nyt on tosi helpottunut olo. Veriarvot kunnossa ja luomet terveitä – kiva fiilis kerrassaan! <3

 

PS. Terveyskatsastuksen voitti arvonnassa viimeksi (täällä) nimimerkki Anni; samannimisiä kommentoineita oli useita, mutta voittaja-Anni siis tietää jo voitostaan eli olemme jo käyneet sähköpostikirjeenvaihtoa :) Kiitos kaikille osallistuneille!!!

Yhteistyössä: Terveystalo

10

You Might Also Like

  • -jenni-
    10.5.2017 at 20:48

    Nyt tulee hieman kritiikkiä , mutta en kyllä uskoisi niissä asioissa lainkaan a)työterveyslääkäriin b) paljaalla silmällä tehtyihin määrityksiin 2 ulotteisesta kuvasta. Sen verran usean ihotautilääkärin luennolla istuneena, kävin itse ihotautilääkärillä, joka katsoi luomet ”luupilla”. Mut tapansa kullakin. Seuranta on kuitenkin se mikä on paras.

    • krista
      10.5.2017 at 20:54

      Hmmm, kai se niinkin on. Mulle jäi kuitenkin tosi luottavainen olo noihin arviointeihin, tunsin saavani sen, mitä halusin – jos olisi vielä nyt tässä huoli, niin varmaan sitten ihotautilääkärille. Siitä oli myös puhe (jo viimeksi, mutta myös nyt), että jos joku luomi tässä tarkastelussa herättäisi lääkärin epäilyksen, niin totta kai sitten heti kutsuttaisin käynnille sitten paikan päälle ”3-ulotteisessa maailmassa” :) Mutta näistä näki kuvistakin, että huolta ei ollut. Onneksi <3

    • Lilah
      10.5.2017 at 21:36

      Sama olo tuli, en itse luottaisi vähääkään tuollaiseen pikaiseen kuva-arvioon. Mulla kans on joitain luomia poistettu ja olivat hyvälaatuisia kaikki, mutta miksi niitä edes tutkittaisiin jos jo ulkonäöstä vois sanoa heti että hyvälaatuisia ovat? Mulla siis tutkittiin myös vain kosmeettisesta syystä poistetut ja ihan tavallisen näköiset, jotka halusin pois kun olivat hankaukselle alttiita.

      • krista
        11.5.2017 at 06:05

        Mulla itse asiassa kolmesta poistetusta luomesta on tutkittu vain yksi. Muita ei tutkittu, ei kuulemma ollut tarvetta (kunnallisella). Eli varmasti näistä se lääkäri katsoo tilanteen/tarpeen mukaan ja varmasti käytäntöjäkin on erilaisia.

        Korostus vielä sille, että tosiaan lääkäri heti alussa (kun vasta puhuttiin lähettämisen mahdollisuudesta terveyskatsastuksessa) kertoi, että jos kuva aiheuttaa mitään epäilyksiä/on epäselvä/ei saa kokonaiskuvaa, niin sitten sovitaan tapaaminen ”fyysiseen lääkäriin”. Mulla kuitekin oli nyt tässä sellaiset, että siihen ei ollut tarvetta! <3

  • Susanna
    10.5.2017 at 21:47

    Heippa. Tää toimii varmaan osittain, mutta kunnon luomitsekkauksessa lääkäri tutkii livenä koko kropan. Jalkapohjat ja päänahan myös. Eipä tullut itselleni mieleen katsoa noihin, saati että oisin nähnyt. Mutta ehkä yksittäisissä luomissa, KUNNON kuvilla…?

    • krista
      11.5.2017 at 06:07

      Totta, sellainen koko kropan tsekkauskin voisi olla kyllä hyvä ja hyödyllinen! Tässä tosiaan vain ne, joista itselläni oli ollut huolta. Ja tosiaan hyvillä kuvilla!

  • Minttu
    10.5.2017 at 23:36

    Noita luomia tosiaan kannattaa seurailla ja ihan nopeastikin käydä näyttämässä lääkärillä, jos epäilyttää.

    Mulle ilmestyi pari vuotta sitten ihan ykskaks musta luomi jalkaan. Oli jonkun 5mm pitkä ja 2mm levee. Eli ei edes iso. Mutta jotenkin se väri ja kun se tulikin niin nopeesti ni alkoi epäilyttämään niin kävin yths:llä poistattamassa sen.

    Selvisikin, että luomessa oli jonkinlaisia pieniä solumuutoksia, ei missään nimessä syöpää mutta lääkärin sanojen mukaan olisi ehkä huonolla tuurilla voinnut vuosien aikana muuttua syöväksi, kun ei ihan terve luomi ollut.

    Kävin sitten uudelleen leikkauttamassa ihoa pois, ruma arpi jäi kun ottivat ihan reilusti siitä mutta mitäpä se haittaa. Ei häiritse luomi enää :)

    • krista
      11.5.2017 at 06:10

      Oi, hyvä kun kävit!!! Joo kyllä noita kannattaa tarkkailla! Itseäni on hirvittänyt se, että kun niitä tosiaan tulee lisää ja ne ovat vähän kaikenlaisia, niin mitenköhän mä huomaisin sit uuden tulemisen tässä määrässä… Nuo rintaan ilmestyneet oli siitä itseäni huolestuttavia, kun ne olivat tosiaan selvästi erilaisia kuin kaikki muut – toinen oli vaalea ja jotenkin ”jalallinen” ja toinen punainen. Nyt kun ajattelee, niin olisi tosiaan ollut järkevää itsellänikin tarkistuttaa ne heti, kun tulivat eikä n. kolmea vuotta myöhemmin… No, onneksi olivat ihan normaaleja!!!

  • Oliver
    11.5.2017 at 11:02

    Osaako joku vinkata, mihin kannattaa mennä, jos haluaa tarkistuttaa kaikki luomensa? Yksityiselle iholääkärille vaan aikaa, vai miten? Työterveydessä mainitsin kerran, että haluaisin että tsekataan, mutta lääkäri totesi vaan jotain ylimalkaista että ei ole tarvetta… (siis näkemättä yhtään luomea).

    • krista
      11.5.2017 at 12:08

      No hei mulla on jutteluyhteys tuonne Terveystalolle eli kysyn ja palaan pian!!!

    • krista
      11.5.2017 at 14:50

      Hei hyvä, kun kysyit ja tuli puheeksi! Eli kysyin ja sain nyt tähän vastauksen Terveystalossa – vastauksessa konsultoitu Terveystalon lääkäriä.

      ”Mikäli havaitsee huolestuttavia luomia ihollaan, niitä on syytä näyttää lääkärille. Ihotautilääkärillä on luonnollisesti paras osaaminen ihon muutosten arvioimiseen, mutta yleis- tai työterveyslääkärikin kykenee luotettavasti arvioimaan, edellyttääkö luomi jatkoselvittelyä tai seurantaa. Muutoksen voi tarvittaessa myös poistaa yhtä hyvin yleis-, työterveys- tai ihotautilääkäri tai vaikkapa plastiikkakirurgi. Pari hyvälaatuista kännykkäkamerankin kuvaa muutoksesta riittää yleensä sen arvioimiseen, edellyttääkö luomi jatkotoimenpiteitä vai ei. Vastaanoton yhteydessä luomen tarkastelu voidaan toki tehdä monipuolisemmin.”

      • L
        11.5.2017 at 16:20

        Mehiläisessä on näköjään myös luomipoliklinikka, jossa voidaan tarkastaa kaikki luomet. Olen myös kuullut seurannasta, jossa otetaan laajoja vartalokuvia tietyin ajanvälein ja verrataan jos luomia on tullut lisää ja minkälaisia. Tämä varmasti on hyvä tilanteissa, joissa luomia on paljon ja niitä on vaikeampi muuten seurata. En tiedä kyllä kuuluuko se esim. Terveystalon tai Mehiläisen palveluihin.

    • Elli
      11.5.2017 at 19:19

      Ainakin Tampereella Pirkanmaan syöpäyhdistys tekee luomitarkistuksia. Itse käyn säännöllisesti siellä, ja sairaanhoitaja käy koko kehon luomet läpi sekä tekee muistiinpanot, eli edelliskerran huomioita pystytään seuraamaan. Pari kertaa vuodessa on luomihuolipäivä (tms), jolloin tarkastukset on ilmaisia :)