Tablettiaikakausi iski – testissä Kurio Tab 2

Yhteistyössä: Kurio

Nyt ovat sitten meidänkin lapset saaneet ensikosketuksensa ”pädimaailmaan”. Tähän voi sanoa, että ”jo oli aikakin” tai ”nyt nekin sitten vihdoinkin sortuivat” – vähän näkökulmasta riippuen :)

Havahduimme juuri ennen tänne Espanjaan lähtöä (kiitos teidän vinkkien blogikommenteissa!) siihen, että jonkinlainen pädi/e-kirjasysteemi voisi olla hyvää viihdettä lennolle – ja myös tänne mukaan ns. pahan päivän varalle (esimerkiksi kipeänä), kun oma sairaustupavakkariviihde eli DVD:t jätetiin koto-Suomeen. Eikä kiinteää nettiäkään toistaiseksi olla saatu täällä toimimaan – siitä lisää myöhemmin, mutta siis ”manjana, manjana”

No mutta nyt ollaan sitten nykyajassa! Ja flunssassa.

Eli jee (nykyajalle) ja blaah (flunssalle) samaan rohisevaan hengenvetoon.

Tyttöjen oma tabletti on siis tällainen lasten tabletti, Kurio Tab 2, jonka saimme käyttöömme blogiyhteistyön myötä. Ja tositoimiin se on päässyt erityisesti nyt tämän viikon aikana, kun olemme olleet Silvan kovaa flunssaa potemassa täällä neljän seinän sisällä. Välillä potilas on jaksanut ihan leikkiäkin rauhallisesti, mutta etenkin iltaisin veto on ollut niin poissa (miten se kuume nouseekin aina iltaan ja yöhön…?), että on ollut ihan helpotus, kun apuun on saatu…
riitta-tati-lelu

…Riitta-täti!!! (haha)

Viime viikolla uusien Espanjan-ystäviemme luona tytöt pääsivät nimittäin näkemään sellaista nykytekniikan suurta ihmettä, kun Riitta-tädin itse lukema Titi-nallesatu e-kirjana. OOO. ÄM. GEE. Parasta ehkä ikinä mitään. Ja kun tytöt kuulivat, että tähänkin laitteeseen saa ehkä sellaisen e-kirjan, oli se sitten non-stop ”laitetaan se Titi-nallesatu, laitetaan se Titi-nallesatu, laitetaan se Titi-nallesatu” siitä lähtien.

Ja onneksi sen sai tähän. Kolme euroa maksoi. Eli Kuriossa oli valmiina ladattuna Googlen Play-kauppa, sieltä sai Elisa-kirjan ja sen nallesadun. Just sen saman.

Sitä täällä on nyt sitten maanantaista asti kuunneltu niin, että joka ikinen perheenjäsen osaa sen tarinan unissaankin ulkoa.

Tämä Kurio on siis ensikosketuksemme lasten tabletteihin, ja onhan tässä tosi näppärää se, että laite on alusta asti lasten käyttöön suunniteltu – erona siis siihen, että jos antaisi aikuisten tietokoneen lapsen käyttöön.

Eli laitteessa on siis esimerkiksi salasanalla suojattu vanhemman käyttöliittymä, jolla saa säätää lapsen näkymän just halutunlaiseksi ja sille lapselle sopivaksi. Voi valikoida sinne yhdessä sopivaa sisältöä ja laittaa asetukset niin, että lapsi ei vahingossakaan päädy laittamaan johonkin hemmetin smurffitikkariin lisämaksullisia nomparelleja päälle.

Meillä on tällä hetkellä käytössä Silvan profiili ja vanhemman profiili, mutta erilaisia profiileja voi tässä luoda vaikka kahdeksalle eri käyttäjälle.

Samoin tietysti aikarajoitukset tähän saa säädettyä – eli kun päivän sovittu kiintiö on täynnä, laite sammuu itsestään eikä se ole ”vanhemman syy” vaan ”päivän käyttöaika nyt vaan loppui”. Haha, ovelaa. Käyttöaikarajoitusta me ei olla vielä otettu käyttöön, koska näin kipeänä nyt tietysti pääasia on, että ajan saa kulumaan. Kipeänä ja lentokoneessa ei kasvatusohjenuorat päde :)

Todennäköisesti jatkossa säädetään aikaraja kyllä. Mikäköhän olisi sopiva käyttöaika 4-vuotiaalle? Puoli tuntia ehkä?

kurio-ajanhallinta

Laitteeseen oli ladattu aika paljon pelejä ja muuta sisältöä valmiiksi, ja toistaiseksi me ollaan ”pärjätty” niillä (ja sillä nallesadulla). Mutta Google Play -yhteys on, sekä Kurion oma kauppa myös – katselin sitä jo sen verran, että jonkin verran siellä oli myös maksuttomia pelejä.

Ennen tätä sairaustupaviikkoa (heh ja nallesatua) meidän tyttöjen yli-yli-YLI-vertainen pelisuosikki oli tämä.

kurio-tanssipeli

Tanssipeli!!!

Ihan mahdottoman hauska! Silva tanssi jo eka iltana koko pelin läpi (saamalla pisteitä sai aina uuden maanosan tanssin pelattavaksi) ja (kröhöm) mäkin ehkä saatoin vähän testata :D Hiki päässä :D Ahhhahaha mä oon ihan hulluna näihin tällaisiin! :D Ja nyt eka kertaa mulla on joku liikkeentunnistinpeli itsellä JEEEE öööö siis lapsilla on tää tällainen.

Nyt kipeänä ei olla enää päästy tanssimaan, mutta välillä Silva on sohvalla maaten halunnut edes katsoa, kun ne hahmot tanssivat. Voi muruparka <3

Muita suosikkeja esiladatuista peleistä ovat olleet se smurffipeli, jossa tehdään jotain kakkutikkarisysteemiä (siinä on kyllä suurin osa maksullista, mistä mä en yhtään tykkää – mutta yhtä leivonnaista saa tehdä ilmaiseksi) sekä esimerkiksi tällainen rakettipeli, jossa kerätään erivärisiä esineitä omiin raketteihinsa.

kurio-rakettipeli

(Positiivisesti) yllättävän paljon muutenkin näissä esiladatuissa peleissä on ihan fiksuja ja opetussisältöisiä pelejä – Silva on nyt noiden pelien myötä innostunut pienistä matematiikkatehtävistä, esimerkiksi miinuslaskujen ideaa on nyt vähän yhdessä opeteltu.

Seela (2,5-vuotias) puolestaan ei jaksa kiinnostua peleistä vielä kovinkaan pitkää aikaa. Mutta e-kirjoista (lue: siitä yhdestä hemmetin nallesadusta) tykkää kovasti.

kurio-sylissa

Joo tablettiajalla siis ollaan. Joel tämän aikakauden olisi meille tuonut jo paljon aikaisemminkin (se esitteli Silvalle omaa duunitablettiaan jo silloin, kun Silva oli alle 2-vuotias), mutta mä oon ehkä ollut meillä se jarruttelija.

Mutta näen mä kyllä ehdottomasti tässä paljon hyviäkin puolia – oikein käytettynä ja aikuisten valvonnassa, niin sisällön kuin ajan suhteen. Koukuttava tuo kapistus kyllä varmasti on; itse asiassa jostain syystä houkuttaa itseäkin napata tuo silloin tällöin käteen. On jotenkin ”käteensopiva” laite. Vielä en ole asentanut siihen (vanhemman käyttäjäprofiiliin) omia sähköpostejani, mutta eipä ole ollut kyllä kovin kaukana sekään…

Minkä ikäisenä teidän lapset ovat saaneet ensikosketuksensa tällaisiin laitteisiin ja peleihin? Vai oletteko vielä pitäneet lapsenne pelipimennossa? Uhka vai mahdollisuus?

Myös vinkkejä kivoista peleistä (esim. Google Playn kautta saatavista) otetaan erittäin mielellään vastaan!

 

PS. Ahhahahah en malta olla laittamatta – making of:

?????????????

Bloggaajan puolison näkökulma: vaimo ottaa valokuvaa.

37

You Might Also Like

  • Veera
    24.11.2016 at 17:16

    Meillä lapset (2,5 ja 4) tykkää Toca Boca peleistä. Osa ilmaisia, osa taas maksullisia. Lapsen on helppo kokeilla mitä mistäkin tapahtuu ei tarvitse osata lukea tai kuunnella edes kuunnella mitään ohjeita, niinkuin monissa lapsille suunnatuissa. Myös kapun metsä on tykätty. Meillä ei ole vielä mitään käyttöaikaa annettu lapsille. Saavat pelata ja katsoa ohjelmia sekä kirjoja tabletilta pitkillä auto ja lento yms. matkoilla sekä juuri joissain spesiaali tilanteissa kipeänä tms. Meillä mummolat on 2h matkan päässä, mutta käydään silti usein ja yleensä ajetaan illalla (pimeässä) ei oikein nää tavallisia kirjoja katsoa. Äänikirjoja kuunnellaan myös usein, mutta jos vauva 11kk hereillä, niin hän ei jaksa kuunnella. Aina ei jaksaisi kuunnella itse lasten lauluja. Kiitos nykytekniikka!!!!

    • krista
      24.11.2016 at 17:29

      Heeeeeei Toca Boca!!! Ihan tuttu!!! Hitsi jos en nyt ihan muista, se oli meillä jonkun (ukin?) kännykässä aikoinaan Italiassa! Siis Silva oli silloin vasta vuoden :) Oli ihan kokonaan unohtunut! Muistan, että oltais tykätty, mutta sisältöä en muista – hitsi täytyypä katsoa, että löytyykö tuota tuolta Play-kaupasta!

      Mä kans oon nyt suostuvainen ajattelemaan, että ”erityistilanteessa” tuo on oikein hyvä. Samoin voi kotona normaaliarjessa olla joku tilanne, että on pakko hoitaa joku asia ja lapset eivät muuten meinaa asettua leikkimään rauhassa – ei sillä nyt ”moraalisesti” ole juurikaan väliä, laittaako kivan dvd:n pyörimään vai antaako kivan pelin. Eli ei se laite sinänsä vaan se, miten sitä käyttää :)

  • Lilah
    24.11.2016 at 17:20

    Meidän ipanat on pidetty takapajuisina piiitkään, mutta toki esikoista seuraavat pääsevät samoihin sisältöihin häntä aiemmin. Taisin ostaa läppärin 2014, jolloin isommat muksut oli 5 ja 7. Pikkukakkasen sivut on olleet käytetyimmät, koulukavereiden myötä myös YouTube tuli mukaan musiikin kuunteluun ja PetShop-videoiden ja lastenohjelmien katseluun. Koulussa myös käyttivät padeja luku- ja matikkapeleihin alusta asti. Runsas vuosi sitten ostin älypyhelumen niin myös sitä käyttävät nyt satunnaisesti kun täytyy jotain odotella. omia älypuhelimia eka- ja 3-luokkalaisilla ei ole ja täytyy sanoa että vaikka tästä syystä olen maailman paskin mutsi ajoittain niin moni tutuista vanhemmista on katunut että sellaisen lapselle hommasi kun käyttörajoituksista väännetään kättä jatkuvasti ja kiusaamista ilmenee puhelinta hyödyntäen.

    • krista
      24.11.2016 at 17:33

      Pikkukakkanen <3 Jotenkin maailman suloisin ennakoivan tekstinsyötön (?) arvaus :D
      -
      Onkohan tuo Pikkukakkanen (hihi!) joku ladattava appsi vai onko se se ihan Pikkukakkasen (hihi!) tavallinen nettisivu? Tai siis lähinnä kysyn sitä, että pitääkö siinä olla netti/wifiyhteys koko ajan päällä? Meillä kun sellaista ei VIELÄKÄÄN täällä ole... Toivottavasti jossain vaiheessa on! Neljä kuukautta vielä aikaa vääntää netintoimittajan kanssa aiheesta :D

      • Lilah
        24.11.2016 at 18:43

        Nettisivut meillä enimmäkseen on käytössä mutta kännyssä myös appstoresta ladattuna.

        • krista
          27.11.2016 at 19:53

          Hitsi latasin, mutta ei lähde toimimaan… Ehkä johtuu siitä, ettei olla Suomessa…?

  • Tuisku
    24.11.2016 at 17:29

    Kapu forest on ainakin kiva ja me ollaan tykätty myös Lego duplo peleistä. Myös pikku kakkosen sovellus on kiva. Siinä on paljon monenlaista puuhaa. Meillä ei kyllä ole tablettia. 4-v saa välillä pelata mun puhelimella. Nyt 4,5 vuotiaana toivoisi jo jännittämpiä pelejä, mutta ei olla annettu pelata. Puoli tuntia on ollut meillä hyvä peliaika.

    Pikaista paranemista Silvalle!

    • krista
      24.11.2016 at 17:40

      Kiitos paranemistoivotuksista! <3
      -
      Hei toiset suositukset jo Kapulle ja Pikku kakkoselle heti alkuun, kiitos! Ja Lego/duplo kuulostaa hyvältä kans!!! Mä oon ihan pihalla näistä, onko nää siis kaikki tuon Play-kaupan kautta ladattavia, ja minkä hintaisia? Maksaako ne pelit (hyvät sellaiset) tuolla aina, vai onko jotain ilmaistakin...? Uusi maailma aukeaa mullekin :D

  • ElinaBee
    24.11.2016 at 17:36

    Toca Boca ja sitten sellainen herkutteleva toukka, jota voi hoitaa on meidän kohta 4-vuotiaalle iso hitti! Peliaikaa on tosin lähinnä viikonloppuisin silloin kun laitan pikkuveljeä päiväunille yms, mutta tykkää kyllä kovasti. Välillä pelataan mun kännykällä Pokémon Go:ta kun ollaan retkellä tai koirien kanssa ulkona :D

    Lentomatkoilla pelit yms on kyllä tosi hyviä! Kohta 1,5-vuotias ei ikävä kyllä ole vielä osoittanut mitään kiinnostusta pädeihin ja meillä on tammikuussa piiiiiitkä lento tiedossa 😂

    • krista
      24.11.2016 at 17:45

      Meilläkään ei muuten tosiaan Seela vielä jaksa – hetken tulee härväämään Silvan peliä ja painaa Silvan opastamana kyllä jonkun jutun/yhdessä hetken tekee jotain väripallojuttuja, mutta hyvin pian menettää mielenkiintonsa ja viipottaa muihin leikkeihin. Sama on kyllä kotonakin videoiden kanssa; Silva tuijottaa dvd:tä, mutta Seela puolestaan katsoo hetken ja menee sitten leikkimään. En tiedä, onko temperamentti- vai ikäkysymys…

      Mä olisin silloin alkuun halunnut omalle kännykälle tuon Pokemonin, mutta kun sitä ei helposti saanut, tuli se klassinen ”pitäkää tunkkinne” :D Mutta kuulemma tuo voi olla just kiva yhdessä pelattuna :)

  • Paula
    24.11.2016 at 17:49

    Ekapeli Alku on ainoo juttu mitä meidän 3-vuotias on pädillä tehnyt, kivoja kirjain- ja lukemisharjotteluun liittyviä pelejä. Lisäks mun puhelimessa on loopimal (ostettu app storesta), jota joskus katotaan. Siinä siis ohjataan eläimiä tekemään erilaisia liikkeitä musiikin tahtiin värikoodeja käyttämällä. Vaikee selittää :D

    • krista
      24.11.2016 at 18:02

      Joo tuollaisista kirjain- ja numeropeleistä just Silva tykkää, sillä on ollut pitkään se vaihe, jossa ollaan tosi kiinnostuneita siitä, mitä missäkin lukee!

    • krista
      27.11.2016 at 19:53

      Ladattu! Ihan huippu!

  • Siiri
    24.11.2016 at 17:53

    Ekapeliä meidän Likka pelasi 3-4 vuotiaana ja nyt 5-vuotiaana lukee ja kirjoittaa sujuvasti, ja koska ei olla opetettu niin tais peli tehdä sen. Se on Jyväskylän yliopiston kehittämä peli kirjainten opetteluun. Meillä ainakin päiväkodissa suosittelivat sitä eskareille, mutta tarpeeksi iisi pienemmillekin ja mikä parasta, kaikilta osin (esim. Hahmolle voi vaihtaa vaatteita) ilmainen.

    • krista
      24.11.2016 at 18:03

      Oi tää kyllä kuulostaa tosi hyvältä! Mistä sitä voi ladata, onko sitäkin ihan tuolta Play-kaupasta vai miten nää lataushommat oikein toimii…? (kysyy nimimerkki äiti-ihminen ihan pihalla :D )

      • Lilah
        24.11.2016 at 18:41

        Ekapelin saa netistä ladattua tietokoneeseen, itse en tiedä miten muiden laitteiden kanssa. Käsittääkseni pelin tuki ja kehittäminen on rahoituksen loppuessa päättynyt, mutta pelaamaan pystyy edelleen.

      • heiskav
        24.11.2016 at 21:50

        Saa play-kaupasta ihan ilmaiseksi ladattua. :) Meidän kohta 3 v. tykkää pelata sitä, samoin kuin tuota Kapu Forestia. Tämäkin play-kaupasta. Kaikki palapelit ja muistipelit uppoaa myös. Ja tietty videot…

        YLE areena/Lasten areena eniten käytössä, mutta valitettavasti neiti on löytänyt ”juutuupin”, minkä käyttämistä täytyy sovellusten (välillä ikäiselleen sopimattomien) ehdotusten takia vahtia tarkemmin. Lasten areenasta ei onneksi saa valittua kuin lapsille tarkoitettua sisältöä. YouTubesta tosin tyttö tykkää kattoa askarteluvideoita, mitkä välillä inspiroi häntä omiin touhuihinkin.

        Mä oon niin huono vanhempi, kun annan tytön olla joka päivä tabletilla vaikka tunninkin kerrallaan. Toistaiseksi hän ei ole saanut hermokilareita siitä, että tablettiaika loppuu, niin ei ole tullut välitöntä tarvetta rajoittaa kavereiden tapaan esim. 30 min/viikko. Aika näyttää, tarviiko aktiivisesti alkaa käyttöä rajoittamaan. Vielä ainakin tyttö osaa itse lopettaa jossain kohtaa ja pyytää jompaakumpaa vanhemmista leikkimään. :)

        • krista
          25.11.2016 at 19:49

          Hei pitääpä tsekata noita jo tässä heti tänään! Nyt on taas vähän terveempi hetki (kop kop puuta) eli jaksais ehk pelailla!

          Joo, Youtube on kyllä vähän hankala! Ja kun joistain lasten videoistakin on ilmeisesti olemassa ”läppäversioita”, pitää vähän itsekin olla tarkkana, kun lapsille laittaa katsottavaa. Kotonahan me käytetään Youtubea paljonkin, mutta tietokoneelta niin, että aikuinen laittaa. Oispa muuten hyvä, jos Youtubeen ois olemassa (vai onkohan jo?) joku sovellus/appsi, jonka kautta sieltä sais vaan lapsille tarkoitetun sisällön näkyyviin!

          Mä luulen, että jos lapsi osaa itse rajoittaa, niin tuskin tuollainen joku tunti mitään ”huonoutta” on. Kyllä sitä varmaan näkee, että jos kone alkaa liikaa koukuttaa (ja tulla niitä kilareita), sitten kannattaa aloittaa niitä rajoituksiakin. Mutta jos ei ole ongelmaa, niin sehän on vaan hyvä!

      • Tuisku
        24.11.2016 at 22:58

        Saa ladattua play-kaupasta ilmaiseksi. Tämä myös on yksi suosikkeja meillä!

        • krista
          25.11.2016 at 19:50

          Jee! Tää on monen suosikki ja me ei kuultukaan! :)

      • Miitu
        24.11.2016 at 22:59

        http://www.lukimat.fi/lukeminen/materiaalit/ekapeli

        Tuossa linkki sivuille. Käsittääkseni tuossa oli uhka, että tuki loppuu rahoituksen päättymisen myötä, mistä nousi melkoinen äläkkä. Ilmaisena tukimuotona on tarjonnut tasapuolisesti tukea ympäri Suomen. Ohjelma on levinnyt / leviämässä ympäri maailmaa. Mm. Afrikan eri kielille on tehty tästä omia versioita muun opetuksen tueksi. Ideana pelaamisessa on vähän mutta usein – eli sama, mitä nyt yleisesti lukuharjoittelussa suositellaan etenkin, jos lukemaan oppiminen on vaikeaa.

        • krista
          25.11.2016 at 19:51

          Vau, vilkaisin jo tuota linkkiä ja näyttää TOSI hyvältä! Just tällaista!

  • murina
    24.11.2016 at 18:35

    pikkukakkosen peleistä ollaan tykätty, siellä on esim. yks prinsessapeli ;)

    • krista
      25.11.2016 at 19:53

      Joo mä luulen, että pelit saa ihan uuden ulottuvuuden, kun tytöt keksii, että siellä voi olla PRINSESSOJA! :) Täytyy katsoa! Miten noita Pikku kakkosen pelejä ladataan, saako ne koneelle siis? (niin, että netti ei ole päällä, kun meillä ei ole vielä hyvää nettiä täällä) Aaaa Lilah tuolla vastasikin, että appstore; se on sit varmaan eri kuin Google Play…? Apua mä oon pihalla näistä :D

    • murina
      28.11.2016 at 20:30

      Mä perun tän kommentin, päivityksen myötä oli prinsessa peli hävinnyt, jäätävä pettymys!!

  • Anicca
    24.11.2016 at 19:17

    Meillä 3- ja 6-vuotiaat ei oo vielä pelanneet mitään. Koskaan. Eka tabletti tuli kotiin viime viikolla mut se on mun, ei lasten;). Mut joo, homma on oikeestaan vaan menny näin, ei nyt ihan hirveitä periaatteita takana. Kyl noi jotain DVD:eitä välillä kattoo, mut ihan mun oman mielenterveyden vuoks meillä on yleensä ruudutonta aikaa arki-illat, noi on niin koukuttuvaa sakkia… kipeenä ja sadeviikonloppuina on sit muut säännöt;).

    Mut joo, pitkille automatkoille tabletti ois kyl meillekin harkinnan arvoinen juttu!

    • Lilah
      24.11.2016 at 21:49

      Me hommattiin auto-dvd pitkiä (tarkoittaa meillä sellaista yli 3-4 tuntia, tyypillisimmillään etelä-Suomesta Lappiin) matkoja varten ja se on kyllä ollut hyvä päätös. Kun näyttöjä on kaksi, tulee katseluun taukoa kun ei sisarusten ohjelmavalinnat miellytä. Ollaan matkusteltu paljon koko lasten olemassaoloajan, joten ovat tottuneet että perillä matkan pitkäveteisyys palkitaan eikä ihan mahdotonta viihdytysarsenaalia ole koskaan tarvittu.

    • krista
      27.11.2016 at 19:58

      Hups tää kommentti oli jäänyt multa väliin vastaamatta! Ja joo, meillä oli vähän samaan tapaan tähän asti; ei mitään varsinaisia periaatteita, mutta meni vaan noin ja sit koukuttuminen oli mielessä kans. Heh ja nyt tuli kyllä megahyvään saumaan tää tablettitesti, kun viikko ollaan oltu kipeinä eikä DVD:tä tai kiinteää nettiä, josta vois katsoa mitään videoita :)

  • Tilia
    24.11.2016 at 19:26

    Meillä tykätty Ekapelistä, Pikku pähkinöistä ja Änkkäreistä, joista eniten pelattu Stella popia. Mahjong myös lasten käytössä. Tavan tableteissakin on lasten tila -sovellus, jolla voi määritellä sallitut sovellukset ja käyttöajan. Joskus hyvä aikuisellekin…

    • krista
      25.11.2016 at 19:54

      Oho, Mahjong, eiks se ole joku maailman haastavin lautapeli tai jotain? Vai onks se vaan mun värittyneet muistikuvat :D

      • sanna
        27.11.2016 at 12:01

        Eiku se on Go :D

      • Tilia
        28.11.2016 at 12:14

        Tabletti- ja tiestsikkamahjongissa etsitään palikoista pareja, joita irrotetaan muodostelmasta tietyillä säännöillä. Alta paljastuu lisää palikoita. Vähän sellaista pasianssin tyylistä tuuri- ja taitopeliä. Itse tykkään tämäntyyppisistä peleistä eniten, joissa on kerrallaan ratkottavana yksi ”kenttä”, joka menee läpi tai ei mene, eikä niin, että esim. tahti kiihtyy koko ajan pelin edetessä. Lapsia viehättää mahjongissa just se parien etsiminen ja koukeromerkkien tunnistaminen palikoista, aikuista vaihtoehtojen punnitseminen ja looginen päättely.

  • Neiti Nimetön
    24.11.2016 at 21:09

    Pikaisia paranemisia sairastuvalle. Tää on lentsujen kulta-aikaa.
    Mulla on kyllä niin paskamutsifiilis näistä kännykän ja tabletin käytöstä, kun mielestäni meillä menee välillä liialle käytölle.
    Meillä katsotaan eniten Peppa Pigiä Youtubesta ja kuunnellaan lastenlauluja Spotifysta. Mutta välillä ruutuaikaa saattaa olla kaksikin tuntia päivässä ja joskus vielä enemmän. Kaksi yrittäjää perheessä kun tekee töitä välillä iltaisinkin, ja tabletti on huippuhelppo keino ostaa vähän työrauhaa. :( No, onneksi on myös täysin ruuduttomiakin päiviä, jolloin leikitään ja askarrellaan. :)

    • krista
      25.11.2016 at 19:57

      Kiitos tsempeistä! Näköjään täälläkään ei flunssilta vältytty; just saatiin edelliset Suomen-flunssat alta pois vasta :D

      Joo ja nuo on just noita/näitä ”ei-kasista-neljään” -työskentelymallin haasteita; välillä on vaan pakko saada työrauha. Oon mäkin usein laittanut Titi-nalle tai Teletappi-dvd:n pyörimään, kun on ollut pakko saada tunti aikaa jonku homman tekemiseen. Pääasia varmasti, että just se ei ole ainoa tapa olla, vaan tosiaan sit myös leikitään ja puuhaillaan yhdessä <3

  • Lumina
    24.11.2016 at 22:39

    Meidän 3v. kattoo mun tabletilta lastenohjelmia ja pelaa Pikku kakkosen Nuottiniitty-peliä (Kapu tehnyt tämänkin pelin). Löytyy ilmaiseksi Playsta ja on tosi kiva. Siinä väritetään sellasia kukkia ja se on samalla vähän kun soitin. Vaikee selittää, mutta suosittelen ehdottomasti! Siinä ei kerätä mitään pisteitä eikä voi tehdä mitään väärin. Välillä tekee mieli itekin pelata sitä :D no usein koristellaankin vuorotellen niitä kukkia tyttären kanssa :) On pitänyt kokeilla sitä Kapun metsää, mutta vielä ei ole tullut testattua. On menty vielä pelkällä tuolla, kun se vielä kelpaa. Tuntuu että noihin peleihin jää niin helposti koukkuun…

    • krista
      25.11.2016 at 20:01

      Kuulostaapa kivalta, just joku tuollainen sopii meille <3 Kiitos, tuota myös tetataan!
      -
      Ja kyllä, koukuttumisvaara noissa on kyllä ihan selkeä. Jo "pre-tablettiajalla" meillä on välillä ollut dvd/youtube-videokoukuttumishaasteita, eli jos joskus lipsuu siihen, että katsotaan enemmän dvd:tä, niin sit pitäis tehdä VAAN sitä. Huuto tulee, kun laitetaankin pois. Mutta ne on vaan niitä käytön rajoja ja kohtuukäytön opettelmista, mikä on tärkeä oppi tietysti sekin.

  • A
    24.11.2016 at 22:56

    Meillä ei ole talossa tablettia (mites se nyt on, suutarin lapsilla ei ole kenkiä, it-alalla perheessä siis molemmat aikuiset), mutta lapsi 4,5v. käyttää sujuvasti läppäriä (lähinnä ”kirjoittelee kirjaimia” tekstinkäsittelyohjelmassa ja sit Ekapeli Alku on iso hitti lapselle myös ja löytyipä Scratchillä ohjelmointia Frozen versiona koodikoulun kautta…tosin se melkein vaatisi lukutaitoa, niin ja tietty Lasten areenasta pikkukakkosen ohjelmia). No, joka tapauksessa mä mieluummin annan lapsen käyttöön oikein tietokoneen kuin lapsille räätälöidyn tabletin, toki se vaatii että vanhempi on sit seuraa mitä lapsi tekee. Tosin tietyllä tavalla tuntuu että tutkainta vastaan tässä taistelee, kun niin paljon juttuja (esim. noi Ekapelin muut versiot) on sellaisia mitä ei saa jos ei ole android tai ios-laitetta, ja se mua kovin ärsyttää (mutta ymmärrän toki olevani antiikkinen reliikki). Eiköhän meillekin joku ios-laite lähiaikoina kotiudu, niin saa sit lapsi lisää leikkikaluja (koska rehellisesti sanottuna äiti tahtoo saada sellaisen, että voi seurata aktiivisuusrannekkeella uniaan ;)).

    • krista
      25.11.2016 at 20:04

      Hih just pari päivä sitten oli, että ilmalämpöpumppuasentajan perheellä ei ole ilmalämpöpumppua ja nyt tää – suutarin lapsen kengät tosiaan <3 Mutta tavallaan toi on ollut meilläkin; Joel on työkseen suunnitellut pelejä ja silti meidän tytöt ei ole tätä ennen pelanneet :)
      -
      Mitä, aktiivisuusrannekkeella unen seuraaminen, äää kuulostaa kiinnostavalta!

  • krista
    24.11.2016 at 23:21

    Sori suodattimessa hetken olleet viestit, useampikin viesti oli jäänyt sinne jumiin enkä ole ollut koneella – käytiin potilaan kanssa tutustumaan sairaalassa :( Mutta yöksi päästiin kotiin, toivotaan parempaa, palailen huomenna kommentteja lukemaan, nyt hyvää (toivottavasti) yötä!

  • Miitu
    24.11.2016 at 23:23

    Meillä tabletti tuli kyllä vauhdilla kuvioihin juniorin synnyttyä esikoisen ollessa kolme. Pienempi ei nyt ihan Seelan vauvavuoteen yltäny, mutta ei nyt kovin kauaskaan jääny, ja kun pääsääntöisesti olin kotona yksin lasten kanssa, jotain kivaa (ja turvallista) tekemistä piti isommalle keksiä. Vaihtoehtona oli satuja/muistipelejä/palapelejä satukirjastosta kuunteleva/pelaava tai lumihankeen sukkasilteen karkaava / leipäveitsen kanssa keittiössä hääräävä 3-vuotias. Nykyiselläänkin on huomattavasti mukavampi jättää isompi kuuntelemaan satuja siksi aikaa, kun nukutan pienempää. Satuaddikti kiittää: parhaimmillaan tunti satuja, kun ensin ehtii kuunnella useamman sadun tabletilta ja sitten vielä 1-2 vanhemman lukemana. Oon tykänny käyttää sen noin puoli tuntia kummankin nukuttamiseen, koska siinä saa kumpikin sen oman hetkensä päivästä, mikä tuolle isommalle erityisesti on tärkeä juttu, mutta pienempikin kertaa koko ajan enemmän päivän tapahtumia.
    .
    Tuo satukirjasto on kyllä huippu. Kympillä kuukaudessa löytyy yli sata satua, joista suurin osa on ääneenluettuja. Halutessaan voi toki laittaa äänen pois ja lukea itse. Paljon monipuolisemmin tyttöjen tulee tuolta etsittyä satuja kuin vaikka kirjastosta, missä käydään sit muuten fiilistelemässä. Silloin pari vuotta sitten kaikki sadut oli disneyä, mutta nykyisin sieltä löytyy paljon suomalaisiakin, kuten Ainot, Onni-pojat, Tompat, Pupu Tupunat ja Pikku Paput. Niitä pala- ja muistipelejä me vaan kaivataan vanhasta versiosta.
    .
    Satukirjaston lisäksi Pikku Kakkosen sovellus + ohjelmat on meillä ollu aika alusta asti käytössä. Nykyisin isompi katsoo toisinaan youtubesta mm. Frozen-kappaleita ja muovailuvahaohjelmia/-ohjeita. Tietää rajat aika hyvin, mutta varmuuden vuoksi yhä (itsenäisesti) kertoo, mitä aikoo katsoa. Peleissä (niissä Pikku Kakkosen) meillä on tarkimmat rajat. Ohjelmissakin periaatteessa, mutta … sanotaanko, että niitä katsotaan yleensä silloin, kun äitikin kaipaa hengähdyksen tai jokin työjuttu on pakko saada valmiiksi, eikä jatkuva ”äiti, äiti” oo optio. Silloin hyvät aikarajat paukkuu kyllä kiitettävästi. Auts. Potilaspäivät on sitten vielä oma lukunsa. Satujen kuuntelua oon harvoin rajottanu. Kylläpä nuo yleensä riittävän pian haluaa siirtyä muihin puuhiin.

    • krista
      25.11.2016 at 20:13

      No hei nyt tässä mitääntietämätön jatkaa kyselyä: satukirjasto, mitä, mistä, miten? Ja siis: saanko mäkin se tolle laitteelle? Nyt nimittäin selattiin lisää niitä Elisan e-kirjoja ja nehän on KALLIITA hemmetti vie suurin osa. Mulle iski akuutti pihiys :D Ne Titi-nallet oli 3 e/kpl ja se oli kohtuullinen, nyt niitä on kolme. Mutta EN maksa yli kymppiä kyllä saduista, en! Vaikka maksaahan ne kirjatkin… Mutta silti olin yllättynyt hinnoista, olin kuvitellut, että ne ois ”fyysisiä kirjoja” selvästi edullisempia. Mutta siis MISTÄ tuollaisen satukirjaston löytää? Toi ois ihana meille, tytöt tykkää Ainosta, heh ja Pupu Tupunasta (jota me aikuiset systemaattisesti kieltäydytään lukemasta, kun ne on ihan HERVOTTOMAN pitkiä :D ).

      Joo tuota sun kuvausta vauva/3-vuotias -yhdistelmästä hyvin ymmärtää, että tää ois voinut olla näppärä vempain. OMG ja mä vaan yritin puhaltaa saippuakuplia samalla, kun imetin :D Mutta joo Silvahan oli tietysti paljon nuorempi Seelan ollessa vauva, tasan 2 vasta. Ja 3-vuotiaalla on sit taas ihan eri meininki. Joo ehkä se saippukuplameininki siinä olikin ihan ok. :)

      • Miitu
        26.11.2016 at 21:59

        Ihan satukirjasto.fi :D (Tai tarkemmin https://lastenoma.satukirjasto.fi/ ). Ja hei! Kuukausi tutustumisaikaa veloituksetta.

        • krista
          27.11.2016 at 19:59

          Jesh tää löytyi Play-kaupastakin ja just tilattiin! Tytöt kuuntelee ensimmäistä Aino-kirjaa just nyt <3

  • -jenni-
    25.11.2016 at 13:13

    Meillä 5 v pelaa kun muistaa 30min pikku kakkosen pelejä. Ehkä kerran viikossa. Muuten me katsotaan pikku kakkosen ohjelmia pädiltä kun syödään aamu- ja iltapalaa (saa kivittää), mutta näin meillä.

    • krista
      25.11.2016 at 20:14

      Meillä vain vanhemmat roikkuu netissä aamu- ja iltapaloilla :D Että siitäkin voi parit kivet heittää :D

      Tosi monella toistuu samoja suositteluita, kertoo että ne on varmaan tosi hyviä! Tutustutaan! :)

    • Miitu
      26.11.2016 at 22:00

      Ja katohan, ku päivitän samalla omaa tietämystäni: satuja on jo yli 350.

      • Miitu
        26.11.2016 at 22:01

        Ja siis tohon ylemmä oli tarkoitus tämän osua… No saatiinpa venytettyä kommenttiketjua kiitettävästi tälle iltaa.

        • krista
          27.11.2016 at 20:00

          Hahaa! Mutta JESH siis nyt ladattu meillekin!

  • Heippa
    28.11.2016 at 08:57

    Mies osti ipadin kun esikoinen oli 2v, joten hän on siitä asti pelaillut täällä jo aiemmin mainittuja kapun metsää, pikku kakkosen pelejä ja jotain soitin-peliä. Tosin aika harvakseltaan, käytettiin sitä lähinnä pitkillä matkoilla (mummolaan junalla 5 h) tai sairastellessa. Joskus padi on ollut kuukaudenkin kaapissa ennen kuin lapsi on muistanut kysyä saako pelata. Neljä vuotta nuorempi kuopus on kasvanut ihan eri tavalla kiinni pelaamiseen ja on siihen paljon enemmän koukussa, haluaisi pelata varmaan päivittäin padilla tai mun puhelimella, mut pelaa ehkä 1-2 kertaa viikossa, koska olen tiukkis. Tosin nyt kun mietin niin ei ole kyllä viikkoon edes kysynyt asiasta eli menee vähän kausittain.

    Esikoinen aloitti koulun tänä syksynä ja sai oman älypuhelimen. Mietittiin kyllä et millainen puhelin ostetaan mut en nähnyt syytä ostaa pelkkää kapulapuhelinta, koska on tottunut käyttämään älylaitetta (+ on erittäin huolellinen tyyppi, joten katoamisen vaaraa ei ole). Vuosi sitten meillä oli peliaikarajoitus eskarilaisella 30 min viikossa. Sitten hän kuuli, et kaverit saa pelata yli tunnin päivässä joten neuvotteli 1 h vkossa diilin itselleen. Ollaan myös puhuttu koko ajan et on niin paljon kaikkee muuta kivaa tekemistä pelaamisen lisäksi, joten ehkä siksi meillä on vältytty kiistoilta peliajan suhteen (muilta perheiltä olen kyllä kuullut, että jatkuva kinuaminen meneillään). Puhelimen käytöstä keskustellaan paljonkin, jotta jatkossa esim. kiusaamistapaukset tulisivat ilmi eikä lapsi ainakaan itse sorru siihen.

    Huonojen puolien lisäksi tekniikan hallitsemisesta on kuitenkin myös hyötyä ja se tulee lisääntymään koko ajan, ei me edes osata kuvitella tulevaisuuden älylaitteita. Koulussakin pädejä (ja myöhemmin omia älypuhelimia) käytetään opetuksen tukena. Mun mielestä kehittävät pelit on myös parempaa ajanvietettä kuin passiivinen telkkarin katsominen. Miksi on parempi et lapsi katsoo tunnin pikkukakkosta kuin että pelaa pädillä ja oppii samalla kirjaimia, numeroita jne (no okei, pikkukakkosestakin oppii kaikenlaista). Opettajat onkin sanoneet, et oppilaista huomaa nopeasti kenen kotona on padit käytössä: ne joilla on osaavat jo aakkoset ja laskea jne. Oppiminen siis eriarvoistuu näidenkin kautta, koska kaikilla ei tietenkään ole varaa älylaitteisiin.

  • Amaalia
    28.11.2016 at 17:59

    Meillä yritetään pitää kiinni siitä max 1h ruutuaikaa päivässä mukaan lukien siis pelaaminen, lastenohjelmat, elokuvat ym. 5-vuotiaalle sopiva määrä pelailua on mielestäni noin 30 min kerrallaan ehkä kerran viikossa tai kahdessa.

  • Un
    4.12.2016 at 22:23

    Meidän lasten suosikkeja (App Storesta, osa varmaan Playssakin) edellä mainittujen lisäksi: Tom’s Jetski, PAW patrol, Dolphin Show, OceanDoctor, Hill Climb, Minions, Cat Sim, Pico Rally, Lego City, Matikka, Slither.io, Juniors Quest, KidsDoodle, Subway surfers, Bad Biggies.

    Ja 8v tyttö ja 5v poika pelanneet tabletilla ja älypuhelimilla pari vuotta… nyt on joku uusi suosikki Pineaaple Pen myös naurattanut viime aikoina. Hauskimpia on pelit joita voi pelata yhdessä. X-box ja pleikka löytyy myös, siellä suosikki on frisbeegolf!

    Kelin ja päivän mukaan rajoitetaan, sekä käytöksen. Välillä pitää tehdä jotain muuta kuin pelata, eikä joka päivä pelata, ja ollaan ulkona ja harrastetaan. Sopivasti vaihtelua, mutta kellosta ei katsota aikaa.

  • Un
    4.12.2016 at 22:30

    Niin ja kännykästä vielä, meillä oli koululla hyvä nettipoliisin luento. Hän sanoi, että vanhempien tulee seurata lasten viestejä ja erityisesti WhatsAppia. Lapsi tietää sen, että äiti lukee niitä ja kommentoi myös kavereille, jos esiintyy kiusaamista tai ikäviä viestejä tai ”joulupukki tulee ja tappaa ketjuviestejä”. Alkusyksystä piti puuttua enemmän, nyt meno rauhoittunut. Perusteluina alaikäisyys, vanhempien pitää tietää missä mennään, vanhemmat maksavat puhelinlaskut ja WhatsApissa on ikärajat, joita vanhemmat valvovat. Kirjesalaisuus ei ole siis tähän verrannollinen. Nostaa, Facebookia ja YouTube tiliä en ole antanut, eikä Snappchatia, vaikka osalla kavereista on, mutta näiden kanssa noudatamme ikärajoja, koska ne keräävät tietoa käyttäjistään ja on laitonta kerätä tietoa alaikäisistä.

  • Titi-talo 2015 & tanssiopisto
    6.12.2016 at 21:21

    Moikka Krista! Toivottavasti luet vielä näitä vähän vanhempia kommentteja. Mä kiinnostuin sun postauksen perusteella tästä Kurio tabletista, mutta netti on täynnä huonoja arvosteluja, mm. kosketusnäyttö ei toimi aina kunnolla, pitää painaa tosi lujaa tai vetäminen ei toimi. Miten laite on teillä toiminut? Harkitsen meille ostamista ja olisin superkiitollinen ”puolitutun” mielipiteestä!

    • krista
      6.12.2016 at 21:33

      Luen! :)

      Meillä ei ole ollut tuon kanssa yhtään mitään ongelmia! Pari kertaa on jumittanut Satukirjastossa, mutta se on todennäköisesti ollut nettiyhteydestä kiinni – mitään muuta vikoja ei ole ollut. Oiskohan noissa ollut jotain valmistusongelmia, jos koskee näyttöjä nuo huonot kokemukset? Eli että jos ostais sellaisesta paikasta, jossa takuusysteemit toimii, niin sitten ei tarvitsisi siitä huolehtia…? Itsellä ei siis mitään negatiivista sanottavaa tuosta – paitsi että tytöt on alkaneet taistella, että kumpi sitä käyttää :D

      • Titi-talo 2015 & tanssiopisto
        6.12.2016 at 22:13

        Luet ja vastaatkin nopeasti! :) Kiitos! Joo, osa noista kommenteista on muutaman vuoden vanhoja, olettaisin että tuo tablettiin on kehittynyt. Mutta kiva tietää, ettei teillä ole ollut suurempia ongelmia!