Kosketus jää muistiin

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Teva Finland Oy:n ja Indieplacen kanssa.

Mun atooppinen iho oli hankalana etenkin lapsena. Muistan lapsuudesta selvästi takareisien ja taipeiden kutisevan ihottuman, ja siihen päälle tietysti myös sen pölisevän kuivuuden, kun talvella otti vaikka sukkahousut pois jalasta. Ja muistan, miten etenkin saunan jälkeen jalkapohjien iho kuoriutui kuin käärmeellä – miten se voikin kuoriutua niin! Revin (salaa) irti isoja kaistaleita. Se oli mahtavaa!

Kaikista parhaiten tuosta ihonhoidon ajasta muistan kuitenkin kosketuksen.

Rasvaaminen oli meillä lapsuuskotona totta kai jokailtainen rutiini. Ihaninta siinä oli just jalkapohjien rasvaaminen ja hieronta iltaisin; se oli samalla tapa rauhoittua nukkumaan. Pystyn vieläkin palaamaan siiheen tunteeseen. Makaan omassa sängyssäni, se oli sellainen punainen sälereunainen lastensänky vanhempien parisängyn vieressä. Sängyn päätyyn olin liimannut tarroja. Äitini juttelee rauhallisesti, rasvailee, ja samalla hieroo jalkapohjiani.

Myöhemmin kouluikäisenä, omaan huoneeseen ”muutettuani” pyysin usein äitiä hieromaan jalkapohjia niin pitkään, että nukahdan. Kun aloin vaipua kohti unea, äiti alkoi silittää keveämmin. Sitten hän kokonaan lopetti, mutta jäi kuitenkin istumaan sängyn reunalle niin pitkäksi aikaa, että olin kokonaan syvässä unessa.

Vieläkin, jos joskus (okei tosi harvoin) saan jalkahieronnan, palaan heti niihin hetkiin: kun äiti levitti rasvaa jalkapohjiin. Se kosketus täynnä äidinrakkautta, ja sen myötä hitaasti koko kroppaan leviävä lämpö. Ihanaa.

Yksi jo sieltä ihan mun lapsuudesta tutuista perusvoiteista on Apobase. Ja se me ”löydettiin” uudestaan lapsen atooppisen ihon kanssa, kun me etsittiin ja testailtiin erilaisia kuivalle ja herkälle iholle sopivia perusvoiteita. Tätä meillä on ollut jossain vaiheessa jopa pumppupullossa reseptillä.

Meidän käytössä juuri nyt on tuo punaisen etiketin perusvoide eli paksuin Apobase Oily Creme, rasvapitoisuus 60 %. Se on tosiaan oikeasti paksua, mutta ei ollenkaan sellaista ahdistavaapaakkuuntuvaarullallemenevää, vaan imeytyy hyvin ja tuntuu iholla tosi hyvältä. Ei siis jätä tahmaavaa kerrosta. Lisäksi Apobaseja on olemassa myös sininen Apobase Creme 30%, violetti Apobase Lotion 20 % ja valkoinen Apobase Carbamide 5 % (rasvapitoisuus 22 %).

Kaikki Apobaset ovat hajusteettomia ja väriaineettomia.

Meidän jokaisella perheenjäsenellä on jossain vaiheessa ollut hankalia atooppisen ihon kausia, mutta nyt viime vuosina meidän kaikkien iho on voinut hurjan paljon paremmin – osin varmaan kiitos Espanjan-talvien, siellähän ilma on niin paljon kosteampaa. Siellä rasvaa on laitettu vain satunnaisesti tarpeen tullen, mutta ei päivittäin.

Ja vaikka nyt täällä Suomessa ollaan vasta syksyssä menossa, huomaa kyllä ihan selvästi, miten iho on jo kuivempi kuin aikaisemmin. Etenkin kädet, jalat ja kasvot on mulla selvästi kuivat ja kaipaavat rasvaa, tai muuten joku päivä huomaan, että olen muuttunut jaloista sellaiseksi pöliseväksi ja kuivasuomuiseksi. Liskoontunut!

Lapsilla näkyy kuivaa etenkin jaloissa ja käsissä, sekä sinne tänne uhkaa ajoittain ilmestyä pieniä ihottumaläikkiä, jotka onneksi toistaiseksi ovat (kop kop puuta) pysyneet hyvin kurissa.

Rasvaus on siis taas tänä syksynä otettu meillä tavallisen päivän iltarutiineihin.

Tuo punainen Apobase on siis tarkoitettu kuivalle ja herkälle iholle, ja koko vartalolle. Ja hei, kyllähän kasvotkin kuuluvat ihmisen vartaloon!

Yhtenä iltana nimittäin totesin perheen yleisrasvauksen jälkeen, että hei mäpäs kokeilen tätä omille kasvoillekin, yövoiteeksi siis. Ja siis AH! Siitä lähtien (nyt ehkä kolmen viikon ajan) olen käyttänyt tätä öisin kasvoille. Ja jumpanjälkeissuihkun jälkeen myös kasvoille, kun tuntuu että kasvojen iho silloin jotenkin ihan kiljuu kuivuutta.

Kun tuo yksi purkki kerran siinä kylpyhuoneen pöydällä on, niin sitä käyttää mielellään monipuolisesti!

HAA! Sain juuri kuulla uuden jutun! Joel tulee usein puuttumaan kertomaan näkökulmia kurkkimaan olan yli, kun mä kirjoitan, ja nyt se tuossa vieressä kertoo, että se on alkanut käyttää tätä parranajossa! Tai siis kaulaparran poishöyläämisessä. Tätä en tiennytkään. Mutta se haluaa lisätä tähän, että partavaahdoista ei ole mihinkään (ja ne haisee), vaan tällainen paksu perusvoide on paljon parempaa.

Kirjaimellisesti koko perheelle siis.

Mutta näin meillä siis rasvaillaan: yläkerrassa iltapesujen jälkeen, samalla iltatunnelmaan rauhoittuen (vaihtelevalla menestyksellä tuo rauhoittuminen).

Olemme myös alkaneet siirtää seuraavalle sukupolvelle sen mun lapsuusmuistojen jalkojen hieromisen. Esimerkiksi viime viikonloppuna Joel luki iltasaduksi Pikku Prinssiä, lapset pötköttelivät meidän aikuisten sängyssä vierekkäin satua kuunnellen, ja minä hieroin heidän jalkojaan. Yksi pikkujalka kerrallaan.

”Tämähän on ihanaa! Iiiii-hanaa!”, lapset huokailivat. Ilmeisesti yllättyivät, että se todella oli ihanaa. Eivät siis selvästi ennakkoon uskoneet, kun äiti sanoi, että se tulee olemaan ihanaa. Luulivat ehkä, että taas huijataan, ha. Plussaa oli toki myös se, että aikuisten sängystä pääsi sitten sylikyydillä suoraan omaan sänkyyn – koska ei rasvatuilla jaloilla tietysti kävellä halua. Sylikyyti rasvauksen luontaisetuna!

”Näin ämmikin aina hieroi mun jalkoja, kun mä olin lapsi”, kertoilin siinä hieroessa.
”ONKO TÄÄ SAMA RASVA SÄILYNYT SIITÄ ASTI, KUN SÄ OLIT LAPSI?!?!?!?”, viisivuotias ihmetteli.
”No ei sentään, tämä on uusi purkki. Se oli kuitenkin tällaista ihan samanlaista rasvaa”, minä kerroin.
”Miten sä kuitenkin muistit, että tää tuntuu näin kivalta?”, lapsi kysyi.
”Kyllä mä muistin. Tällaiset asiat jää vaan mieleen”, minä vastasin.

Ehkä tämä kosketuksen muisto säilyy vuorostaan heillä aikuisikään asti.

Tuon jalkahieronnan voisi kyllä ottaa tavaksi iltarauhoittumiseen, tavallisten iltarasvaamisen lisäksi. Etenkin meidän viisvuotias on nyt iltaisin ihan odottanut tätä ja kysellyt perään: ”Voitko taas hieroa jalkoja sillä hyvällä rasvalla?”

(hän on siis epäluuloinen uusia rasvoja kohtaan (koska hajut) ja haluaa varmistella, että ei vaan laiteta ”vääriä” rasvoja)

Ja toki voin!

Sain tähän postaukseen arvottavaksi 3 kpl Apobase-tuotepakettia. Arvontaan voi taas tuttuun tapaan osallistua jättämällä kommentin tähän alle, la 12.10. klo 20 mennessä. Silloin jään syyslomalle ja suljen kommentoinnin, mutta arvon toki ennen lomalle jäämistä.

Kerro kommentissa vaikkapa, että onko tämä Apobase tuttu sinun omasta lapsuudestasi, tai nykyisin? Tai voit myös kertoa, että näkyykö viilentyneiden ilmojen kuivattava vaikutus teidän perheen iholla jo – ja onko teillä tällaista rasvaustapaa iltaisin?

Kilpailun säännöt löytyvät täältä.

PS. Meidän viisivuotiaalla on vielä asiaa. Hän haluaa, että äiti kirjoittaa blogiin näin: ”Suosittelen tätä kaikille lapsille, koska se tuntuu hyvältä ja on kivaa.”

Kaupallinen yhteistyö: Teva Finland Oy ja Indieplace

13
Like
2

You Might Also Like

 • Anu
  9.10.2019 at 22:18

  Apobase on hyvinkin tuttu rasva. Muistan sitä olleen lapsuudenkodissani.
  Itselläni kuivuu iho ja päänahka heti näin syksyisin ja talvi on ihan kammottavaa aikaa.
  Olen käyttänyt ihon rasvaukseen kaikenlaisia rasvoja mutta kyllä apteekin perusvoiteet ovat parhaita.
  Poikani 8v ei kärsi kuivasta ihosta, rasvaan hänen ihoaan säännöllisesti.
  Uskon myös ” sisäiseen rasvaukseen ”. Poikani ottaa joka päivä ruokalusikallisen kylmäpuristettua oliiviöljyä ja ottaa kuuriluonteisesti myös kalaöljyä. Ja syömme paljon avokadoja ja pähkinöitä.
  Itse pitäisi skarpata noiden öljyjen ottamisten kanssa.. Huolehdin että poikani ottaa ne mutta tuppaa unohtumaan että pitäisi itsekin samalla ottaa.

 • Heidi
  9.10.2019 at 22:55

  Abobase on omassa käytössä parhaillaan :)

 • Hanna
  9.10.2019 at 23:57

  Mä muistan miten maattiin mahalla sängyllä ja äiti tiputteli selkään kylmiä rasvapisaroita ja hieroi ne sitten ihoon. Ai että se oli ihanaa! Meidän lapsia ei ole juuri tarvinnut rasvailla, mutta silloin kun on rasvattu, ovat he siitä nauttineet. Ehkä näiden muistojen luomiseksi voisi kokeilla ottaa säännöllisesti tavaksi!

  • krista
   11.10.2019 at 18:15

   Huiiiiih, kylmiä! :D Mutta tavallaan voin hyvin ymmärtää, että se tuntui yhtä aikaa kiljuttavalta ja kivalta <3

 • M-M
  10.10.2019 at 07:49

  Meillä on reseptillä apobase rasva esikoisella. Tosin resepti on vanhentunut, kun on atooppinen iho pysynyt niin hyvänä ilman rasvauksia. Nyt on tosin alkanut taas oireilemaan ja ollaan jouduttu rasvailemaan. Meillä ei vain tuo esikoinen yhtään tykkää siitä rasvan tunnusta iholla. Kuopus meillä yrittää taidokkaasti pitkittää nukkumaan menoa kysymällä saako rasvata äitin jalat, oppinut, että siitä ei kieltäydytä :)

 • Hanna-Liisa
  10.10.2019 at 10:46

  Lasten atooppiseen/talvikuivaan ihoon ja peltiseppä käsiin menny tätä tai muuta vastaavaa rasvaa

 • Hanna
  10.10.2019 at 11:42

  Meillä käytetään ihan hirveästi rasvoja kun molemmilla lapsilla atooppinen iho. Apobasea ei olla kokeiltu, nyt on muuta merkkiä pumppupullot sekä isommalla että pienemmällä lapsella. Välillä mennään erilaisilla kortisonipohjaisilla voiteilla, jos iho tosi kuiva. Eli rasvaus tuttua, mutta vain pienempi suostuu siihen ilman kiukuttelua. Eli emme ole päässeet tuohon ihanaa-vaiheeseen ollenkaan vain rasvaus on ainaista ”taistelua”. Ehkä se vielä muuttuu.
  Itse muistan lapsuudesta kuinka äiti hieroi jalkoja kun oli pahat kasvusäryt. se oli ihanaa. Kosketus todellakin jää muistiin :)

  • krista
   10.10.2019 at 11:48

   Hei nythän mä tajusin – mulla myös oli paljon kasvukipuja siihen aikaan! Olisikohan äiti voinut ajatella, että helpottaa myös siihen? Nytpä luulen, että hän on ajatellut rasvauksen lisäksi myös sitä, hänhän oli ammatiltaan ”neuvolan täti” ja varmasti on tiennyt, että hieronta helpottaa kasvukipuihinkin!

 • Netta
  10.10.2019 at 13:43

  Täällä yksi äiti-ihminen joka tarvitsisi juuri tuommoista rasvaa! Nyt on atooppinen iho mennyt todella huonoksi ja hyvä rasva olisi hakusessa :)

 • Essi
  10.10.2019 at 14:58

  Uih nää on kyllä ihan huippuja perusrasvoja! Lapsena oli kans 90 luvulla käytössä ja nykyäänkin silloin tällöin!

 • Kaisa
  10.10.2019 at 15:05

  Apteekissa töissä olevana pääsen onnekseni kokeilemaan paljon erilaisia voiteita. Pienenä ihoni oli todella kuiva, ihoon tuli helposti halkeamia ja niistä lähti myös isoja, kuivia ihosuikaleita. Onneksi vaiva on iän myötä helpottanut, vaikka talvella työ sairaalassa jatkuvine pesemisineen koettelee käsien ihoa. Lapsena ainoa voide, joka auttoi oli Natusan, rasvainen Vitaliksen tapainen voide jota en ole enää pitkään aikaan löytänyt kaupasta.

 • Ems
  10.10.2019 at 15:23

  Meillä puolitoistavuotiaan kasvot kuivuu kurjan näköisille ihottumalaikuille, ja ahkerasta perusrasvarasvauksesta huolimatta välillä joudutaan kortisonikuurille. :/ Apteekista vinkattiin Carbalania, mutta ei sekään oikein ole ollut hyvä. Ollaan lähes kaikki muutkin perusrasvat, öljyt yms kokeiltu, mutta Apobasea ei! Kiitos siis vinkistä, tuo rasvaisin versio voisi toimia!

  • krista
   10.10.2019 at 17:48

   Sitäkin meillä on testattu! Mutta kokeilkaapa Apobasea tosiaan, ja tosiaan tätä punaista rasvaisinta me mieluiten käytetään!

 • Henna
  10.10.2019 at 18:54

  Tää on tuttua hommaa! Rasvataan ja rasvataan jokainen perheenjäsen joka niin haluaa. Kerran jos toisenkin kerran olen yövuorosta tulessani liukastunut rasvakokkareeseen kun pikku Päppä on touhunnut makuuhuoneessamme rasvan kanssa. Nyt naurattaa mutta silloin en jaksanut kuin irvistää ja hamuta yövaloa päälle. Sitten näin, että yksi nalleista oli saanut rasvakäsittelyn, nalle nökötti yöpöydälläni.

  • krista
   11.10.2019 at 18:16

   Eikä :D Mä hihitin tuolle ääneen, voi pikku kulta oli rasvannut nallensa :D :D :D <3 <3 <3

 • Eve
  10.10.2019 at 20:01

  Tuttu tuote. Atooppisen ihon vuoksi minulla on ihan reseptillä perusvoiteet, miedompi ja vahvempi. Käyttöä on nyt heti, kun ilmat viileni.

 • Aino
  10.10.2019 at 20:06

  Hei ootteko kukaan kokeillu ilmankostutinta avuksi talven kuivuuteen? Meilläkin pikkuisimman iho alkoi heti kuivua kun ilmat viileni, ja itsellänikin kädet ihan kamalana, ja oon miettiny että oisko se hintansa arvoinen joku höyrystävä ilmankostutin..
  Rasvaksi mie kunnon hippinä vatkailen itte seoksen karitevoita, manteliöljyä ja aloe veeraa. Kutsun sitä pilvirasvaksi ku vaahdotettuna on ihanan kuohkeaa :D eikä ole yhen yhtä lisäainetta.

  • krista
   11.10.2019 at 18:19

   Meillä itse asiassa on sellainen! Vai myinköhän jo pois…? En ole varma :D Mulla oli raskausaikana (talvella pakkasilla) jotenkin hankala hengittää, kun ilma tuntui niin kuivalta. Siksi ostettiin ilmankostutin. Mutta en kyllä osaa sanoa, että auttoiko :D Ja sitten ehkä joissain vaihessa käytettiin sitä myös, kun lapset oli pienempiä ja oisko ollut flunssaa päällä… Mutta rehellisesti sanottuna en tiedä tosiaan, auttoiko ilmankostutin mitään. Sen käyttö tuntui puutalossa asuessa vähän kuumottavalta (koska siis kosteus), siksi sen käyttö varmaan on jäänyt meillä niin vähäiseksi.

 • Enski
  10.10.2019 at 22:05

  Oi ihanaa! Jalkojen rasvaus on parasta, apobase on tuttu rasva, sitä aina leviteltiin talvisin. Olisipa kiva voittaa, just ennen ku avasin tän blogin, ajattelin että pitäis taas rasvailla jalkoja, ja samana aikaan rupes käsiäkin kirvelemään. Niitä siis myös!

 • minttu47
  10.10.2019 at 23:25

  Kesällä ei juuri tarvi rasvailla, mutta nyt säiden viilentyes kylläkin. Hyviä tuotteita!

 • Tuuli
  10.10.2019 at 23:45

  Ole joskus kokeillut Apobasea, silloin en oikein tykästynyt. Yleensä käytössä Aqualan L.

 • Vilja
  11.10.2019 at 07:46

  Meidän allergia/atopiaperheessä rasvaa kuluu ihan hirveät määrät. Mielläni siis olen mukana arvonnassa! Kuopuksella tosin iho on niin rikkinäinen ja herkkä, että rasvat tuppaavat kirvelemään pahasti. Monissa rasvoissa on myös sellaisia aineosia, mille hän on allerginen tai yliherkkä (esim. lanoliini ja karitevoi), mutta koko ajan yritetään löytää sopivia rasvoja. :)

 • Hanna
  11.10.2019 at 10:51

  Sain joskus apteekista pienenpienen näytetuubin tätä rasvaa ja käytin sen telttaretkellä kun poltin käteni kuumalla vedellä. Hyvin auttoi kipuun, kun ensin jäähdytin ja laitoin palovammageeliä, sitten lopuksi koko illan rasvasin apobasella. Osallistun siis arvontaan! :) Erittäin hyvä rasva nyt kun kädet on lapsella alkanut jo kuivua rystysistä kylmyyden myötä.

 • Hiisukas
  11.10.2019 at 14:08

  Ovat tuttuja, laadukkaita tuotteita. Itsellä on jo kädet alkaneet kuivua. Myös lapsia täytyy jonkin verran rasvata talvella.

 • Plaz^
  11.10.2019 at 17:54

  Apobase ei ole ennestään tuttu mutta joudun varmaan väkisinkin nyt etsimään meidän 1 v. 3 kk ikäiselle pojalle hyvän rasvan koska nuo atooppiset rutikuivat läiskät ottaa kohta vallan. Tulisi varmasti testattua itselläni käsirasvana. Eli osallistun arvontaan.

 • 1 2 3