Ruokamenoja

Yksi osa meidän Espanjan-talven (nolla)budjettilaskelmamme on ollut se, että eläminen täällä on selvästi Suomea halvempaa. Mielessäni on ollut sellaisena hyvin pelkistettynä ajatuksena se, että ruokakaupassa 5kk aikana säästyvällä summalla kuittaamme perheemme lennot tänne ja takaisin.

Tämä mielessäni kaivoin juuri eilisen kauppakassin pohjalta ruttuisen kuitin ja päätin vähän laskeskella. Kyseessä on ”peruskauppakäynti” meidän paikallisessa lähikaupassa; ehkä Suomessa jotain Alepaa/Siwaa vastaavassa kaupassa.

?????????????

Seuraavaksi ”tein samat ostokset” nettiruokakauppasovelluksessa (varoen, että en vahingossa oikeasti tilaa) ja katsoin, millainen on hintaero:

?????????????

Täällä 39,52 e maksaneet ostokset olisivat maksaneet Suomessa 68,03 euroa.

Jatkoin laskelmia kuvitellen, että mitä jos tämä suhdeluku pitäisi yleisemminkin paikkansa.

Jos perheemme ruokakauppalasku olisi Suomessa kuukaudessa 500e, samat ruoat täällä maksaisivat 290e/kk. Viidessä kuukaudessa säästäisimme 1047 e, eli suunnilleen tasan lentojemme verran.

Joel huomautti, että meidän ruokakauppalasku on kyllä reippaasti tuota suurempi. Ai onko?

foodie-ostoslista

(pillimehut siksi, että Silva on flunssassa; että edes jotain joisi riittävästi)

Päädyin omassa Facebookissani ihan hurjan mielenkiintoiseen keskusteluun – kysyin siis ystävieni ruokamenoja kuukaudessa.

600-700e/kk, sanoi joku. 800 e/kk, kertoi toinen, monella noin 1000 e/kk myös – näillä kaikilla edellämainituilla samankokoinen 4-henkinen perhe (ja samanikäiset lapset) kuin meillä. 1200-1400e/kk eräällä, jolla on enemmän lapsia. Mutta sitten taas jollain 7 hengen perheellä vain 500-600e/kk. Lapsettomalla pariskunnalla 100-150e/kk. Kuusihenkisellä perheellä vain reilu satanen viikossa.

Aloin kiinnostua: paljonko meillä itsellämme sitten oikeasti on. Verkkopankki auki ja laskemaan. Lokakuussa 736e/kk. Okei. Perus. Mutta elo- ja syyskuussa yli tonnin. Kääk. Mukana ei edes ollut ravintolamenoja. Toisaalta esimerkiksi Prisman kauppakuiteissa voi hyvinkin piileskellä jokin yksittäinen vaateostos tai paistinpannu.

Aivan hurjan suuria eroja jo tällaisella otannalla.

Pienten menojen kertojien kommenttien alla alkoi keskustelu: ”miten tuo on mahdollista?”. Yleisinä vastauksina: Lidl, -30% tuotteet ja muut tarjoukset, kausituotteet, ei nälkäisenä kauppaan ja ruokalistan suunnittelu. Ja sitten se, että jos vaan ei ole, on pakko olla valtavan tarkka kaikessa.

”Pienituloisille ruoka on kallista”, linkattiin muutaman vuoden takaiseen Kunigaskuluttajan juttuun täällä.

Oletteko laskeneet/seuranneet: paljonko teillä on ruokakauppamenot kuukaudessa?

*******

Jatkoin laskelmiani. 800e/kk ruokaostokset maksavat täällä Espanjassa 465e/kk. Viidessä kuukaudessa säästöä tulee 1675 euroa.

Huh huh. No mutta hei säästämäänhän tänne on siis tietysti tultu :)

37

You Might Also Like

  • Suvi
    23.11.2016 at 17:15

    400-450e/kk, kaksi aikuista ja suuriruokainen 1,5-vuotias. Lisäksi pari opiskelijalounasta viikossa, ja ainakin yksi viikonloppu kuussa vanhempien luona. Aika usein tuntuu, et menot on holtittoman suuret (koska herkut..), ja sitten luen tällaisia keskusteluja ja totean, että ehkei ne sittenkään ole :D

    • krista
      23.11.2016 at 17:21

      No ei kuulosta holtittomalta vaan oikein säästäväiseltä, vau! Onko teillä jotain ”niksejä”?

  • Laineilla
    23.11.2016 at 17:22

    Olen seuraillut kyllä, pakko olla tietoinenkin että osaa muita hankintoja budjetoida. Keskimäärin menee meidän nelihenkisellä perheellä 600€/kk. Tämä kattaa siis kaikki tuotteet, mitä yleensä ruokakaupasta ostetaan (pesuaineet, vaipat, paperit jne.). Summa on mielestäni ok: toki voisi supistaa halutessaan mutta toisaalta ei nytkään osta kaikkea hetken mielijohteesta eikä pahemmin syö ulkona.

    • krista
      23.11.2016 at 17:24

      Mä kuvittelin, että meillä ois ollut jotain tätä tasoa, mutta hups ei sitten ollutkaan… Paitsi lokakuulta oli kohtuullisempi. Melkein pitäisi muistella (heh kaivaa blogia), onko elo-syyskuussa ollut jotain erityistä, että miten meillä meni noin paljon silloin!

      Ja meillä ei ollut vielä edes ravintolat mukana… En uskantanut ottaa. Yllättävän paljon oli Mäkkärissä (!) käyty tänä syksynä, oi voi.

  • Maukka
    23.11.2016 at 17:23

    Olen yksinasuva kasvissyöjä, joka käy kerran tai pari viikossa syömässä ulkona. Mun ruokamenot on 200e/kk, joista hiukan yli puolet menee ravintoloitsijoiden pussiin.

    • krista
      23.11.2016 at 17:36

      Mulla oli aikoinaan sinkkuna kuukauden kaikki menot n. 600e/kk, se sisälsi siis myös kaikki mahdolliset baarit ja shoppailut, mihin kyllä meni rahaa ihan eri tavalla kuin nykyisin. Huh huh. Hmm joo ja jotkut laskut myös sisältyi tuohon; asumista/puhelinta/nettiä tuossa luvussa ei ole, mutta muut laskut, kuten sähkö sisältyi tuohon. Muistaakseni :)

      Mutta 200e/kk kuulostaa oikein hyvältä!

  • Amma
    23.11.2016 at 17:37

    Kolmehenkinen perhe ja noin 400-500e/kk. Ruokaostokset keskitetään K-kauppoihin, eli plussatiedotteelta näkee aika hyvin sen summan (syyskuussa 370e) ja lisäksi satunnaiset Lidl- (max. kerran kuussa) ja ravintolareissut siihen päälle (max. 1x rafla ja 1x pikaruoka). Tosin mies syö koululla päivittäin (euron kerta, eli parikymppiä), mut keskimäärin ehkä 450e on aika perus. Mä en edes katso kaupassa hintoja, mitä ostan, meillä syödään kasvikset ja maito pääosin luomuna ja muutenkin suht terveellisesti. Okei, kermat ja kananmunat oon vaihtanut pois luomusta ihan rahan takia, muita rahallisia myönnytyksiä en vielä kaupassa ole tehnyt.

    • krista
      23.11.2016 at 17:50

      Oi, tosi hyvin! Meillä ei tosiaan edes ravintolamenot vielä olleet mukana…

  • Heispi
    23.11.2016 at 17:56

    650e-750e pelkkään ruokaan kuussa. Mä käytän expense manager- sovellusta ja koitan saada kaikki ylös joka kuukausi. Meitä on 2 aikuista ja 2 lasta. Toisaalta mies syö omat lounaat töissä, eli tolla rahalla syödään kaikki 4hlöä aamupalat, lounaat, välipalat, päivälliset ja iltapalat. Herkkuja tosta määrästä on n.80e. Ei käytetä eineksiä, teen kaiken ruuan itse. Jos käytettäisiin eineksiä ja muita olisi ruokalasku entistä enemmän. Ostetaan suomalaista, jos mahdollista.

    • krista
      23.11.2016 at 22:06

      Meillä ei mene varmaankaan herkkuihin juuri mitään (Cokis ja random-siideri mulle), mutta sit taas toisaalta puolivalmisteita ostetaan kyllä. Ostetaan sitä, mistä tykätään. esim. fetasta se, mikä maistuu meidän suuhun parhaalta (vaikka ei oiskaan halvinta), mutta sit taas toisaalta meillä ei ole yhtään ”kallis maku” eli ei olla mitenkään luksustuotteiden perään.

      Mikä tuo expense manager on, kännykässä? Onko sen käyttö helppoa? Me joskus viime keväänä tehtiin exceliä (eli että kauppakuitin sisältäkin erottelin ruoan erilleen tyyliin niistä paistinpannuista), mutta herpaannuuttiin alle parissa kuukaudessa.

      • Heispi
        24.11.2016 at 06:49

        Joo se on kännykkä sovellus. Toimii kyllä kunhan vaan jaksaa laittaa kaikki ylös. Sillä pystyy laskemaan esim paljonko menee sähköön tai vaikka herkkuihin (toki ne pitää ensin eritellä sinne). Välillä on edullisempia kuukausia, mutta meillä menee periaatteessakin ruokaan paljon. Mies käy salilla ja syö ihan _valtavasti_! Vielä kun nää pojat tästä kasvaa, niin sitten vasta onkin isot laskut: D
        Mä teen edullista ruokaa, mutta välipaloihin ja salaattiin menee talvella aika paljon. Esim salaattiin menee kuussa liki 50e. Pitäis käyttää enemmän pakastevihanneksia. Mut kyllä se seuraaminen vähentää kuluja. Ja Kauppakassi vähentää heräteostoksia :)

  • Heispi
    23.11.2016 at 17:59

    Niin ja mä oon se, joka tekee ruokalistan aina valmiiksi ja tilaan ruuat sit sen mukaan. Nykyään kun kauppakassi (wuhuu!!) alkoi meillä, ei olla käyty enää itse ollenkaan kaupassa: )

    • krista
      23.11.2016 at 22:08

      Wuhuu kyllä kauppakassille! Meillä sen käyttö riippuu kiiretilanteesta, jos on rennompaa niin voidaan käydä itse kaupassa. Talvisaikaan tulee käytettyä ehkä viikoittain, ja etenkin Seelan vauvavuonna se oli tosi aktiivisessa käytössä.

  • Tilde
    23.11.2016 at 18:09

    Meillä on nelihenkinen perhe, lapset 1v ja 3v. Mies syö yhden aterian kodin ulkopuolella arkena, lapset ja minä syödään kaikki aina kotona. Ruokakauppaan (sisältäen pesuaineet, vessapaperit yms) kuluu 130e/viikko eli kuukaudessa 560e. Meillä suositaan halpoja juttuja: juureksia, papuja ja linssejä, kaaleja, puuroja yms. Tehdään paljon keittoja ja pataruokia, niihin sopii juurekset hyvin. Marjoja kerätään syksyllä pakastin ja kylmäkellari täyteen, niitä syödään päivittäin niin kauan että loppuvat. Kalaa syödään viikossa tasan kaksi kertaa eikä yhtään ylimääräistä :D Alkusyksyllä päästään alle 100e/viikko kun kaikki on niin halpaa, mutta normaalisti 130e budjetti riittää just eikä melkein.
    Käydään kaupassa kerran viikossa kauppalistan kanssa, eikä edes katsella mitään heräteostoksia. Tuoreita yrttejä ostetaan vähemmän kuin haluaisin, mutta muuten ei jouduta paljosta tinkimään.

    • krista
      23.11.2016 at 22:09

      Tosi ihanteelliselta kuulostaa! Ja hyvä todistusaineisto siitä, että ruokakuluista voi pihistää, jos vaan haluaa ja näkee vähän vaivaa sen eteen.

      • Tilde
        24.11.2016 at 10:19

        Kiitos kehuista! Nämä lämmitti mieltä tosi paljon. Olen kotiin jäädessä nähnyt aika paljon vaivaa, että saadaan rahat riittämään ja ruokahommat pyörimään. Niin kiva saada kehuja! :)

  • murina
    23.11.2016 at 18:38

    Jos on pakko, niin riittää 400euroa kuussa, 4 henkinen perhe, lapsista toinen jo koululainen. Mutta koska just tässä elämänvaiheessa ei oo pakko ruokakaupassa pihtailla, niin menee noin puolet enemmän. Tarkkaa lukua ruokaostoksista pidän vaan silloin, kun on pakko pysyä budjetissa. Mutta kyllä mä silti ostelen -30% tuotteita, ihan vaan silläkin ajatuksella, ettei syömäkelpoinen ruoka päädy roskiin suoraan kaupan hyllyltä…

    • krista
      23.11.2016 at 22:44

      Joo mä muuten uskon vankasti siihen, että kulujen seuraaminen myös vähän niin kuin ”itsestään” pienentää kuluja. Näin jälkikäteen voin vaan kauhistella; tuo lokakuu oli niin kuin odotinkin, mutta elo-syyskuu oli KAMALASTI, mutta jälkikäteen on vaikea muistaa, onko siellä ollut ”sisällä” jotain. Että oltais tyyliin ruohonleikkuri ostettu Prismasta. Mutta nyt en muista… Viime keväänä kirjattiin tosiaan kuluja meilläkin, ja silloin mulle jäi sellainen käsitys, että ruokakauppakulut ois ollut huomattavasti pienemmät. Ehkä tästä pitäis oppia, että pitää kirjaa kuluista, niin kuluttaakin vähemmän :)

      • Tilde
        24.11.2016 at 00:58

        Milloin teillä oli ne ötökät? Siinä on varmaan pitänyt ostaa aika paljon ruokia hävitettyjen tilalle, ja säilytyspurkitkin on jotain 5-10e/kpl. Niihin uppoaa äkkiä pari satasta.

        • krista
          24.11.2016 at 11:32

          Hei joo totta, jauhokoisatapaus taisi olla juuri tuossa kohdassa! Säilytyspurkit ostettiin muualta, mutta tavallisesti kun kuiva-ainekaapissa on ”perusvarustus” ja nyt ei enää ollutkaan, tuli kaikenlaista ekstraostamista kyllä siitä!

    • LL
      23.11.2016 at 23:01

      Mitä muuten on ”puolet enemmän”? Onko se kaksi kertaa enemmän vai 50% enemmän edelliseen lukuun verrattuna_ Tätä kuulee paljon, enkä aina oikein tiedä, mitä tarkoitetaan…

      • murina
        24.11.2016 at 07:52

        Mä tarkotin että tällä hetkellä menee noin 800 euroa, enpä oo ikinä tarkemmin ajatellut mitä puolet enemmän virallisesti tarkoittaa :D

      • Menni
        24.11.2016 at 09:15

        Pakko lisätä että tuo kaksi kertaa enemmän vasta onkin epämääräinen: Se tarkoittaa 200% lisää, eli yhteens kolminkertaista määrää. Kerran enemmän tai kaksinkertainen määrä ois sama kuin 100 % lisää.

      • LL
        24.11.2016 at 16:12

        Heh, joo totta toikin, että pitäisi sanoa kaksinkertainen määrä eikä kaksi kertaa enemmän jos tarkoittaa 100% enemmän. Minusta silti ”puolet enemmän” on vielä epäselvempi ilmaisu. Semantiikkaa, semantiikkaa…:)

      • Karin
        25.11.2016 at 02:19

        Hah, mun mielestä ”kaksi kertaa enemmän” on kaksinkertainen määrä, ”puolet enemmän” on 50% enemmän ja ”kolme kertaa halvempaa” menee ihan täysin yli hilseen. Mikä on tässä se halpuuskerroin? (Tai ”kaksi kertaa lyhyempi matka”. Äääää!)
        Kai se sitten olis kolmasosa hinnasta? Mun aivot menee vaan tässä kohtaa ihan solmuun ja silmät lasittuu.

  • Marsu
    23.11.2016 at 18:42

    Meillä menee ruokiin/ruokakauppaan noin 550-700 euroa kuukaudessa ja perheessämme on kaksi aikuista, yksi vauva (6vko) sekä kaksi kissaa. Tämä summa käsittää siis ravintolat, pikaruuat ja kaiken minkä kaupasta saa (vaipat, korvikkeet, kissan märkä- ja kuivaruuat, pelletit, pesuaineet jne). Meillä on molemmilla lounareita töiden puolesta, joten siksi kuukausisumma on lähinnä hintahaitari. Hintavertailua ei hirveästi tule tehtyä ainakaan vielä, nykyisellään suositaan kotimaisia ruoka-aineksia ja luomua tietyiltä osin.

  • Paula
    23.11.2016 at 18:58

    Mulla menee pelkästään arkilounaisiin töissä 250€/kk mutta ne menee omalta tililtä samoin kuin ilman perhettä tapahtuvat kahvila- ja ravintolavisiitit, niistä ehkä 50€ kuussa lisää. Perheen ruokamenoista ei oo aavistustakaan, pitäis laskea nettipankissa. Sillon ku perustettiin yhteinen tili miehen kanssa, meidän 2 hengen ruokakauppamenot oli muistaakseni 300€/kk

  • Jenn-
    23.11.2016 at 19:23

    Apua, meillä menee ihan hirveästi rahaa ruokaan! Herkkuihin mulla menee kuukaudessa ainakin 100 euroa, mikä on tietysti mun tuloista iso osa (kht+lapsilisä). Se nyt on vaan tällä hetkellä vähän mun elämän suola. Täytyy yrittää vähän tsemppaa näiden kanssa, kun näköjään muutkin lapsiperheelliset pystyy.

  • Henni
    23.11.2016 at 19:29

    Meillä on erikseen ”ruokatili” johon laitetaan aina 600e/kk riittää sopivasti ja usein jää ylikin. Suunnitellaan aina viikon ruuat etukäteen ja käydään ostamassa kaikki kerralla kerran viikossa + yks täydennysostoskerta välissä jos tarvetta on. Meitä on 3 henkeä.

  • Sirpa
    23.11.2016 at 19:29

    Meillä menee 400-500. 2 aikuista ja 4kk vauva ja 2 kissaa. Käydään lidlissä kerran viikossa. :)

  • Kahvittelija
    23.11.2016 at 19:51

    Meillä menee 500 – 600 e/kk, 4 hengen perhe (syödään kaikki samaa peruskotiruokaa). Viime aikoina on mennyt lähemmäs tuo 600, kun ollaan selvästi oltu hövelimpiä. Tuohon summaan sisältyy vaippa- yms. päivittäistavarakulut. Ravintoloissa käydään harvoin, joskus mä haen salaatin tms. pientä töihin, mutta yleensä mulla on eväänä edellisen päivän ruokaa.

    Me tehdään aina ruokalista viikoksi etukäteen, tilataan ruoat Foodiesta ja mies käy sitten lasten kanssa hakemassa ne Prismasta. Siitäkin tulee tietty n. 20 e/kk ylimääräistä, mutta sen maksaa mieluusti siitä, miten paljon aikaa ja hermoja säästyy. :) ja 1 – 2 x vk käydään jossain pienemmässä kaupassa hakemassa tyyliin purkki maitoa tai tuoreita hedelmiä.

    Mutta ruoka on kyllä tosi kallista, ärsyttää! Mahtavaa, että saatte ruokaostoksilla säästettyä lippujen hinnat! :)

  • Male
    23.11.2016 at 19:52

    Noin 600€ On ruokakauppalasku. Siihen lisäksi ulkona syömiset silloin tällöin ja lasten evääät kun on pitkä päivä. Kaksi aikuista 15v poika ja 12v tyttö. Syödään hyvin, mutta suunniteltusti.

  • Maissi
    23.11.2016 at 20:52

    Meillä 2 aikuista ja viisi lasta. Kauhistelin juuri, että meillä menee joku 700€ kuussa ruokakauppaan. Mutta ei se vissiin ookaan paha. Mä oon siis kotona kolmen kanssa, mies töissä ja kaksi syö koulussa/eskarissa lounaan.
    Ostetaan pähkinöitä ja herkkuja, mutta itse ruoka perus kotiruokaa, vain joskus einestä. Ei säästellä eikä pihistellä, mutta tarjoukset huomioidaan.

    • Lilah
      23.11.2016 at 21:50

      Meillä mennee aika samoihin, neljä lasta.

  • Lurre
    23.11.2016 at 21:03

    Meidän excel-taulukon mukaan tänä vuonna ruokaan on menny 240-350€/kk :p Sisältäen mahdolliset ravintolakäynnit. Meitä on kaksi aikuista ja reilun vuoden ikäinen minityyppi.

    • Tilde
      23.11.2016 at 21:06

      Voi vitsit tästä olen vähän kade! Jaksaisinpa itsekin pitää kunnollista excel-taulukkoa kuluista!

  • Pire
    23.11.2016 at 21:21

    En ole uskaltanu laskea,pitäis ehkä! Veikkaisin 500-600€ tienoilla. Hankalaksi tekee laskemisen koska minä teen suurimmaksi osaksi ruokaostokset,mies on paljon reissuhommissa ja kun käy kaupassa,maksaa yleensä käteisellä. Minä suosin kotimaisia tuotteita ja ihan perus kotiruokaa. Eineksiä ei juuri osteta. Ulkona syödään 1 kerran viikossa-kahdessa. Kauheasti en kaupassa kattele hintoja,mutta pyrin pysymään kauppalistassa.

    Odotan innolla jo sitä päivää kun tännekin tulisi marketteihin nettiruokaostos mahdollisuus,käyttäisin varmasti! En tykkää käydä töiden jälkeen kaupassa ja taaperon kanssa kaupassa käynti ei oo myöskään mun juttu. Pikaostokset lähikaupan kautta tulee varmaan kalliimmaksi kuin se että ostaa ruokaa viikoksi kerralla.

  • Neiti Nimetön
    23.11.2016 at 23:50

    Mahtavaa, että jotkut pitää kirjaa ja laskee ruokakuluja! Mä en laske ollenkaan, enkä osaa arvioida, paljonko meidän kulut on. Olisi kyllä hyvä ja hyödyllistä tietää ruokakulut, mutta miten laskea ne, kun ollaan suhteellisen omavaraisia täällä landella: Jos vain ottaa huomioon, että kaikki meillä syötävä kala ja äyriäiset haetaan itse merestä, niin halpaa on. Toisaalta jos ottaa laskuissa huomioon veneen ostamisen ja omistamisen, niin aika h(/#%¤tin kalliita kaloja taitaa kölliä pakastimessamme. :D

    • Neiti Nimetön
      24.11.2016 at 00:02

      Itse itselleni vastaten. Oikeastaan minua ei kiinnosta, paljonko meillä menee rahaa ruokaan, koska tiedän, että se on vähän. Vene toki on harrastus, kallis sellainen, mutta mielenterveyden kannalta varsin tärkeä. :D

      Enemmän kuin se, että paljonko ruokamenomme ovat, minua kiinnostaa, paljonko ruokahävikkimme on. Nimittäin se määrä, jonka heitämme pilaantunutta tavaraa roskiin, on jotain aivan järjetöntä – ihan vain huolimattomuuttamme. Oho, oliko siellä vihanneslaatikon pohjalla puolikas kurkku, jaa, aika pehmeä… kuivahtaneet leipäviipaleet vaan aamulla roskiin, päivällä sitten kauppaan ostamaan korppujauhoa kasvispyöryköihin.. voisin jatkaa loputtomiin, ja ehkä jatkankin blogini puolella. Sitä ennen lupaukseni tässä: jos jotain alan laskea, se on ruokahävikki, ei ruokakulut.

      • Heispi
        24.11.2016 at 13:11

        Tää hävikin vähentäminen on mulle myös tärkeää. Koitan pitää kasviksista ja hedelmistä hyvää lukua, että tulevat syödyiksi ennen kuin pilaantuvat, toki mieluiten syödään ihan tuoreena. Leipä ja lihat meillä laitetaan lähes suoraan pakkaseen ja otetaan sieltä, ei mene huonoksi. Ja ruokaa jää harvoin yli, mä oon jo oppinut tekemään just oikean määrän tälle päivälle päivälliselle ja huomiselle lounaalle.
        Ostan ihan jo pelkästään hävikin vähennys mielessä -30% tuotteita,toki se ob myös taloudellista.

  • Hollannikas
    23.11.2016 at 23:51

    Meillä menee noin 80 euroa viikossa. Mä käyn polkupyörällä ja sen peräkärryllä kerran viikossa kaupassa ja ostan kaiken mitä tarvitaan. Ihan normikaupassa käyn koska halutaan tiettyjä merkkejä. Valitsen aina kun mahdollista luomua tai/ja hollantilaisia tuotteita joten ei ole edes halvin vaihtoehto kyseessä. Lihaa me ei syödä ja perheessä 2 aikuista ja 2 lasta (1v ja melkein 4v). Kasvikset kerätään itse lähipelloilta kesällä (maksaa 20 euroa kuussa) joten niitä ei touko-syyskuussa tarvitse ostaa kaupasta. Näin siis Alankomaissa. Mä arvelen että Suomessa olisi aikalailla kalliimpaa…

    Ne on ne kuljetuskustannukset. Jos söisi aina vain sesonkiruokaa niin varmaan halpeneminen vähän.

  • 1 2