Ihmettely on lasten supervoima!

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Oppi&ilon kanssa. Sisältää arvonnan!

Joskus sitä pääsee kuulemaan jonkun ihmisen puheenvuoron, joka on niin innostava ja ajatuksia herättävä, että on ihan pakko käyttää siitä blogiklisee-sanaa INSPIROIVA – ja sitten vielä lisätä siihen paljon huutomerkkejä ja sydämiä perään.

Kas näin: INSPIROIVA!!!!

Ja sit vielä ne sydämet ja huutomerkit: ♥ ♥ ♥ !!! ♥ ♥ ♥ !!!

Olen niin innoissani tästä ihmisestä, aiheesta ja siitä auenneista näkökulmista, että en oikein tiedä, miten päin tätä juttua alkaisin kirjoittaa!

Sen piti siis olla ”vain” tavallinen uuden kirjasarjan julkistustilaisuus. Me ollaan tykätty aiemminkin tosi paljon Oppi&ilo -kirjoista, ja juuri nyt on julkaistu Oppi&ilon kolmen uuden kirjan Tiedeseikkailu-sarja. VAU! Tiesin heti, että nuo kirjat olisivat sellaisia, joista meidän lapset innostuisivat ihan hurjan paljon. Siksi lähdin julkistustilaisuuteen.

Mutta sitä en tiennyt, miten paljon tämä aihe voisi minuakin värisyttää!

Tiedeseikkailu-kirjasarjan toinen kirjoittaja Jenni Vartiainen (ehkä hän on joillekin tuttu Pikku Kakkosen Tiedonjyvä-ohjelmista!) on matematiikan ja kemian opettaja, joka valmistuttuaan lähti tutkimusuralle. Väitöskirjaansa hän alkoi tehdä yläasteikäisten suhtautumisesta luonnotieteisiin – kunnes kesken tutkimuksen hänelle valkeni: kaikki aiempi tutkimus viittaa siihen, että innostaminen luonnontieteiden pariin pitää aloittaa paljon aikaisemmin. Jo ennen kouluikää! Jenni meni väitöskirjan ohjaajansa luo ja kertoi, että haluaisi vaihtaa 15-vuotiaat 5-vuotiaisiin.

Ja siitä kaikki lähti liikkeelle! Nykyisin Jenni on tutkijatohtori, joka erikoistunut leikillisen tiedekasvatuksen kehittämiseen.

”Mitä te olette ihmetelleet tänään?”, Jenni kysyi puheenvuoronsa aluksi.

”Painavaa kassia olkapäällä”, yksi kuulijoista vastasi.
”Kaunista maisemaa”, toinen kertoi.
”Suomalaisten mustia talvitakkeja metrossa”, minä lisäsin.

Yleisössä oli myös kaksi lasta:
”Minä olen tänään ihmetellyt sitä, että mistä sateenkaari lähtee liikkeelle.”

VAU.

”Mä kerron sulle salaisuuden!”, Jenni kuiskutti tälle lapselle.
”Lapset on usein paljon taitavampia ihmettelijöitä kuin aikuiset.”

Näin se tuli todistetuksi! Lapset ovat mestari-ihmettelijöitä!

Kuinka nopeasti gebardi juoksee? Onko se nopeampi kuin auto? Onko lentokone nopeampi kuin gebardi? Miten lentokone pysyy ilmassa? Miten lentokone nousee sinne ilmaan? Onko se silloin avaruudessa? Voiko sillä mennä planeetoille? Onko kukaan käynyt planeetoilla? Onko raketti korkeammalla kuin lentokoneet? Miten voi päästä ajamaan lentokonetta? Kuka tekee lentokoneen? Missä on se tehdas, jossa lentokone tehdään? Miten ne voi osata tehdä lentokoneen? Kuka on keksinyt lentokoneen? Miten se uskalsi mennä sinne lentämään? Voiko ihminen lentää jollain muulla tavoilla? Osaako mikään eläin lentää? Mikä on nisäkäs? Mikä se muu vaihtoehto on jos ei ole nisäkäs? Niin miten se kala sitten saa lapset? Miten se kalalapsi syö, jos se ei syö maitoa?

Ja tämä kaikki about yhdellä hengenvedolla aamupalapöydässä. Kun äiti-ihminen siinä syvään hengitellen yrittää hörppiä vasta ensimmästä kahvikupillistaan. Lapsi esittää kuulemma keskimäärin kaksi kysymystä kolmessa minuutissa. Kuulostaa tutulta.

Entä jos -kysymykset ovat erityisen hankalia aikuiselle – ja niin herkullisia lasten aivoille. Entä jos kaikki maailman muurahaiset menisivät yhteen, niin jaksaisivatko ne nostaa ihmisen ilmaan? Entä jos sataisi kokonaisen viikon aamusta iltaan, niin paljonko vettä silloin olisi tässä vesilätäkössä?

Myönnän: joskus kysymysten tulva on myös vähän näännyttävä. Eääääääh. Kysy isiltä. Puhutaan myöhemmin, menepäs nyt leikkimään.

Siksi tämä herätti – ja vähän kirpaisikin:

Lapsi ihmettelee asioita luonnostaan, tutkii ja kokeilee. Vanhempien suhtautuminen ja asenteet vaikuttavat siihen, mitä tälle luontaiselle innolle tapahtuu. Jatkuuko se innokkaana oppimisasenteena kouluiässä, nuorena ja aikuisena – vai hiljeneekö se ja hyväksyy, että ”en mä tiedä kuitenkaan”. Tai ”ei kiinnosta”.

”Ryhtiliike! Ryhtiliike! Ryhtiliike!”, huusi sisäinen ääni minussa. Lisää tiedekeskustelua meidän perheeseen!

Ajattelen, että usein syy sille, että vanhempi ei vastaa tai vastaa vältellen, on varmaan väsymys se, että ei aikuinenkaan aina tiedä. En mä ainakaan osaa vastata kuin ihan murto-osaan omien lasten kysymyksistä. Itse vastaan (valitettavasti) usein moneen kysymykseen aika sinnepäisesti; kun tulee sellainen olo, että kerronko ”väärin”. Alkaa ehkä vähän nolottaakin: enkö mä nyt tätäkään kouluajoilta muista…?

Koska ei sitä aikuisiällä ja arkielämässä (enää) ehkä niin hyvin osaa ihmetellä vaikkapa sitä, että miten tuo taivaalla lentävä lentokone oikein tuolla ilmassa pysyykään!

Mutta yhdessähän sitä voi tutkia ja ottaa selvää!

Usein lapsen ihmettelyt liittyvät just luonnontieteisiin. Mutta ei se lapsi tietysti sitä tieteenlajia nimeä tai luokittele; lapsi ihmettelee vaan kaikkea ympärillään.

Miksi sitten luonnontieteet ovat tärkeitä nyt, ja etenkin tulevaisuudessa?

Tämä(kin) seuraava osuus Jenni Vartiaisen puheissa sai ihan mun ihon kananlihalle: vau! En ole tullut ajatelleeksi, mutta näinhän se on:

Tulevaisuudessa(kin) meidän maapallomme pelastamiseen ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tarvitaan (monien muiden asioiden lisäksi) tieteellistä ajattelua. Tarvitaan juuri niitä ENTÄ JOS -kysymyksiä ja ihmisiä, jotka osaavat niitä yllättäviäkin kysymyksiä esittää! Tarvitaan intoa ja osaamista etsiä niihin kysymyksiin ratkaisuja! Tarvitaan ympäristöä tuntevia ja siitä kiinnostuneita ihmisiä!

Lisäksi toisena asiana: sekä nyt että tulevaisuudessa ihan älyttömän tärkeää on erottaa valeuutiset oikeista. Valetieto oikeasta faktasta. Kun nykyisin kuka vaan voi kirjoittaa nettiin mitä vaan – ja merkata juttuihin jopa lähteetkin niin, että ne näyttävät oikeilta – tarvitaan ihan valtavasti kriittisen ajattelun harjaantumista. Sillä tavalla sieltä tietotulvasta erottaa ja osaa analysoida, että mikä on tutkitusti totta ja mikä ei.

Tuntuu ihan pyörryttävältä (sekä hienolta että vähän jännittävältä), että nyt me tämän hetken vanhemmat (ME! ME!) rakennamme sitä pohjaa, millä tulevat sukupolvet suhtautuvat maailmaan.

Haluavatko he ihmetellä, tutkia ja ratkaista – vai passivoituvatko he ottamaan vastaan sen, mitä muut heille syöttävät.

Joo. Mulla itsellä lähtee nyt ehdottomasti käyntiin henkilökohtainen ja oman perheen ryhtiliike! Entistä positiivisempi ja innostuneempi asenne lasten kyselyihin – lisää ihmettelyä elämään meille aikuisillekin!

Julkistustilaisuudesta sain siis mukaan Oppi&ilo -kirjasarjan uudet Tiedeseikkailu-kirjat 4-8 -vuotiaille: Vesi, Energia ja Omat tutkimukseni -tehtävävihko. Ja kuten arvasinkin, meidän lapset olivat heti ai-van innoissaan niistä.

Kirjoihin on kerätty lasten yleisimpiin kysymyksiin ja ihmettelyihin liittyviä taustatarinoita, ja niitä käsittelevät tiedetemput, joilla lapsi voi itse tutkia ja ihmetellä ilmiötä ja sen syitä.

Viime viikonloppu oli meidän perheessä niin hulinaa, että emme ehtineet vielä näiden kirjojen pariin selailua, yleisintoilua ja tuota kuvissa näkyvää spontaania ilmapallotemppua enempää. Mutta eilen sovittiin, että jo tänään illalla päivähoidon jälkeen tehdään ensimmäiset tiedetemput – ja tuosta Vesi-kirjasta lapset haluaisivat lähteä liikkeelle. Pintajännitys ja kapillaari-ilmiö, täältä tullaan!

Sain myös arvottavaa – jee!

Eli joku onnekas saa tästä arvonnasta tämän saman paketin kuin me: Tiedeseikkailu-kirjat Energia, Vesi ja Omat tutkimukseni. Tuotepaketin arvo on yhteensä 44,70 €.

Arvontaan voit osallistua kommentoimalla tätä postausta ti 23.4. klo 16 mennessä. Kerro vaikka, millaisia hyviä kysymyksiä teidän lapsenne ovat esittäneet! Nämä on aina ihan superhauskoja kuulla nämä lasten kysymykset!

Voittajalle ilmoitan voitosta sähköpostilla heti arvonnan päätyttyä. Arvonnan säännöt löytyvät täältä

 

 

PS. Tuoreimpana kysymyksenä eilen iltapalapöydässä meidän 5-vuotias kysyi: ”Onko valkoisessa valoa?”

VAU! Hieno kysymys! Otetaan selvää!

14

You Might Also Like

  • Hanna
    15.4.2019 at 20:30

    Mahtava kirjoitus. Meillä asuu 6 vuotias tutkijanalku. Kysellyt 1,5 v lähtien ihan kaikkea ja ihan missä vaan ja mahdollisimman kovalla äänellä etenkin bussissa. Viimeisin kysymys oli että miksi karhu nukkuu yöllä vaikka se on just nukkunut koko talven, onko se muka vieläkin väsynyt 😀

  • Eee
    15.4.2019 at 20:36

    Meidän 2v on vasta ihan juuri aloittanut kyselyt, eikä mitään ”Mikä tämä on?” ihmeellisempää ole vielä kysytty :) Mutta arvelen näiden kirjojen olevan kovasti hänen mieleensä, kunhan vähän kasvaa :)

  • Maikki9
    15.4.2019 at 20:57

    Oi nämä olisi ihania meidän nelivuotiaalle! Viime aikoina on kyselty erityisesti kuolemasta, dinosaurusten sukupuutosta, ja ihan ensimmäisistä ihmisistä eli evoluutiosta. Isoja teemoja siis :D

  • Tilia
    15.4.2019 at 21:20

    Tuorein kysymys: ”Onko se totta, että Pariisissa palaa Notre Damen kirkko?”

    • krista
      15.4.2019 at 21:22

      Voih, tämän kysymyksen mäkin just esitin :( Hurjaa!

  • veeamilia
    15.4.2019 at 21:33

    Aamulla mietittiin insinöörejä jotka tekee ilmasta ja vedestä ruokaa (proteiinia, vau). Miten se tapahtuu? Ja voiko ne insinöörit keksiä semmoisen kulkupelin niin kuin avaruusolennoilla mistä ei tuu yhtään saasteita?

  • allu_
    15.4.2019 at 22:01

    Noi olis kyllä meidän eskarilaiselle Tiedonjyvää rakastavalle ihan parhaita! Tänään hän kysyi mitä on motivaatio. 4-vuotias pikkuveli on myös erittäin kunnostautunut haastavissa kysymyksissä. Olen kyllä alusta asti tykännyt heille vastata ja selittää juurta jaksain, jopa niin tarkkaan, että välillä mies joutuu muistuttamaan että nyt menee liian vaikeaksi.

  • Maarika
    15.4.2019 at 22:18

    Miksi dinosaurukset kuolivat? Miksei niitä ole nyt olemassa? Miten talo tehdään? Mitä on avaruudessa? Kyselijät 4&7v. 😊

  • Nni.
    15.4.2019 at 22:19

    Tällä hetkellä kun viskari on saamassa pikkuveljen tai pikkusiskon, kiinnostaa kaikki mitä masussa tapahtuu. Kuuleeko vauva? Näkeekö vauva? Onko vauvalla jo hiukset? Ja tietysti kuinka se vauva on menny sinne massuun ja kuinka se tulee pois 😊
    mahtava supervoima! Ellei voiteta näitä, nämä täytyy hankkia!

  • Heluna
    15.4.2019 at 22:32

    Nämä kirjat olisi loistavat meille. Tänään 6-vuotias pohti mm. ”Voiko laava sulattaa metallin?”, ”Sulattaako laava timantin?”, ”Onko laava vahvempaa kuin kuningasvesi?”, ”Onko vesi vahvempaa kuin ilma?” ja vielä bonuksena ”Onko pierutyyny vahvempi kuin tyyny?”. 4-vuotias pohtii puolestaan usein kuolemaa ja sitä loppuuko ihmiset koskaan.

  • Ellliisa
    15.4.2019 at 22:40

    Mä oon tämän kirjasarjan julkistamisesta a lähtien kuolannu noita täältä somesta, ja ihan varmasti nuo meille hankitaan tavalla tai toisella, pian. Yksi 3-vuotiaan kysymys viime aikoina on jäänyt mieleen: ”kasvaako makkarat nuotiossa?”

  • Satu
    15.4.2019 at 22:44

    Kohta kaksivuotias vastaa hyvin usein arkisiin toteamuksiin miksi? Tulee itsekkin mietittyä että niin miksiköhän 😁 pojat 3&5 ihmettelivät tänään missä perhoset asuvat talven kevään ensimmäisen perhosen nähdessään. Kaikki kolme innostuisivat näistä kovasti 😊

  • Vierailija H
    15.4.2019 at 23:06

    ”Onko kalalla pylly?” :D
    Jeps, ihan mahtavia kysymyksiä!

  • Anne
    15.4.2019 at 23:21

    ”Mikä on kitupiikki?” Ja kyllä, Aku Ankka oli iltalukemistona😅

  • Riikka
    15.4.2019 at 23:41

    Mikä oli maailman ensimmäinen eläin? Tämän googlattuani olemme puhuneet todella paljon kampamaneeteista, mikä on jokseenkin koomista.

  • Ems~
    16.4.2019 at 00:25

    Oi, miten hieno kirjasarja! Meillä on vasta 1-vuotias herra, joka ei osaa vielä yhtä sanaa pidempiä lauseita, mutta viimeksi tänään hän ihmetteli viemäriä pihalla, kun sinne tippui kiviä ja kuului loiskahdus: ”Miemä, miemä” (eli viemäri), kova osoittelu ja sitten ”molskisss”. :) Olisi ihan huiput kirjat kyllä isän ja pojan yhteiseksi jutuksi – mies on ihmettelijä pahinta (tai tässä tapauksessa parasta) laatua. :D

  • Janisa
    16.4.2019 at 06:22

    Tää olisi meillekin mahtava kirjasarja! Meillä viimeisimmät kysymykset ovat olleet mm. mistä lasersäde syntyy? Mistä muovi syntyy? Miten ne metallit (joita saadaan alkujaan sieltä maan sisältä…) ovat syntyneet sinne maan sisään? Oon ollut ihan kieli keskellä suuta selvittelemässä alkuaineiden historiaa ja kuinka minkäkin asian määritelmä on ”päätetty” ja oon ihan hikikarpalot kainalossa päivittäin! :D

  • EmiliaK
    16.4.2019 at 06:57

    Miksi huulet on punaiset? Mistä ensimmäinen ihminen on tullut? Mistä maailma on syntynyt?

    Tässä muutama kevyt iltakeskustelun aloitus 😄

  • Sini
    16.4.2019 at 07:59

    Äiti, kuka keksi sähkön? Mm. Tällaista meillä on kyselty. 😅

  • JennaO
    16.4.2019 at 08:20

    Vitsit näin aamusta ei tule ne parhaat mieleen, kun olen ihan jumissa! Mutta nyt on paljon tullut sukupuuttoon liittyen ja eläintenhyvinvointiin liittyen. Ja ilmastonmuutos kysyttää! On välillä vähän sormi suussa vastaillessa itsellä D:

  • Anna A
    16.4.2019 at 10:16

    Oi näitä tulee kyllä jatkuvalla syötöllä kahdesta suusta. Mä aina välillä pohdin, että annanko liian tieteellisen selityksen. Tähän liittyen lasten tulkinnat asioista on myös välillä aika huimia:
    Siskoni oli ajellut säärikarvojaan ja lapseni (silloin 4v) oli tiedustellut, että mitä hän tekee ja miksi. No sisko oli edennyt selityksessään apinoihin ja dinosauruksiin (ihmisen kehitys). Seuraavana päivänä lapseni selitti minulle, että: Tiedäksä, dinosaurukset kuoli oikeesti jo kauan sitten kun se alus tuli! Mä oikeesti luulen, että se alus (ilm ufo..) tuli ja kuollutti ne…
    Oli menny vähän siskon selitykset ja ufo-kirjanmerkki sekaisin :D :D
    Vaikeimpia kysymyksiä on olleet mistä kohtaa vauvat tulee ulos? (2v) Ja kuinka ne menee sinne äidin mahaan?
    Pitääpä laittaa nuo kirjat ostoslistalle, jos ei arpaonni suosi. Ihan taatusti ovat kuumaa kamaa myös meillä. Samaten tuota Tiedonjyvää meillä katsotaan ja tehdään noita testejä. Viimeisimpänä testattiin suolan liikuttamista pillillä (hankaussähköä).

  • 1 2 3 4 5