Superhelppo intialainen tofu-jalfrezi

Kaupallinen yhteistyö: Patak’s

Oon kuullut useammankin kerran – sekä täällä blogikommenteissa että livenä – että intialaista ruokaa olisi iiiiihana tehdä useammin, mutta sen valmistamiseen kuluu vaan niin paljon aikaa. Tai että se on jotenkin vaikeaa, maustamiset ja kaikki.


No, tuota tuota. Meillähän siis syödään intialaista tai intialaistyyppista ruokaa ihan koko ajan. Monta kertaa viikossa, lähes päivittäin. Ja meillä se on ihan sellaista 20 minuutissa pyöräytettävää arkiruokaa.
(lue: Joelin pyöräyttämää, minä itsehän en pyöräytä muuta kuin haarukkaa valmiilla lautasella)

Meidät tietäen arvaat jo varmaan meidän intialaisen arkiruoan salaisuudenkin: eihän Joel nyt sitä alusta asti itse tee, herranjestas! Vaan monesti se jatkaa ruoat valmiista ateriakastikkeista tai vähintäänkin käyttää maustamiseen valmiita curry-tahnoja.

Ja tämä on se meidän keittiön pitkäaikainen ykköslempparituote – ja siksi oon niin tyytyväinen, että sain juuri tämän bongattua blogiyhteistyöhön. Näitä me siis oikeastikin käytetään ihan koko ajan (sekä Suomessa että täällä Espanjassa). Patak’sin kastikkeet, nam!!

Sain herkkulähetyksen – en ollut tiennytkään, että makuvaihtoehtoja on näin monta!

Oon syönyt intialaista ruokaa sekä eri puolilla Intiaa (olen ollut siellä viisi kertaa, pisimmillään puoli vuotta) että varmasti sadoissa intialaisissa ravintoloissa ympäri maailman – heh mulla on ollut muuten sellaisena omana pienenä ”matkustusharrastuksena” sellainen, että kaikilla matkoilla/kaikissa kaupungeissa pitää käydä intialaisessa tai nepalilaisessa ravintolassa. Tätä oon tehnyt jo ehkä jotain 15 vuotta aina, kun matkustan. Oon siis syönyt intialaista ruokaa mm. Thaimaassa, Vietnamissa, Karibialla ja muistaakseni Tansaniassakin.

Tällä harjaantunella (heh) makutuntumalla väitän, että nämä Patak´sit erottaa muista intialaistyyppisistä valmiskastikkeista se, että näissä on ihan oikeasti makumaailmat kohdillaan.

Tietysti potkua voi sitten vielä itse lisätä lisämausteilla, mutta kaiken kaikkiaan näitä syödessä tuntee syövänsä mun mielestä intialaista ruokaa eikä mitään kompromissin makuista purkkipöperöä.

En ollut koskaan ajatellut (tiennyt) tätä, mutta näihin autenttisiin makuihin on syynsä: Patak´s on lähtöisin intialaisen perheen omasta kotikeittiöstä! Tämä tarina on jotenkin niin sympaattinen, että se on pakko jakaa. <3

L.G. Pathak syntyi Intiassa (1925) köyhään maanviljelijäperheeseen, joka lähti Keniaan etsimään parempaa elintasoa. Siellä he perustivat ensimmäisen kauppansa, jossa myytiin intialaisia makeisia. Vuonna 1956 perhe muutti Englantiin taskussaan vain viisi puntaa. Töitä oli vaikea löytää. Perheen äiti Shanta alkoi pohtia, voisiko perhe harjoittaa liiketoimintaa myös Englannissa. Hän alkoi valmistaa perheen omassa keittiössä intialaisia makeisia ja snackseja. Sana alkoi levitä ja perheen oven ulkopuolelle syntyi jonoa. Perheen 10-vuotias poika Kirit alkoi toimittaa tuotteita Lontooseen. Parin vuoden päästä perhe avasi pienen liikkeen, joka myi intialaisia elintarvikkeita.

Kuvat: Patak’sin nettisivut

Kerran perhe tilasi erehdyksessä liikaa kasviksia ja L.G päätti säilöä ylimääräiset. Hän yhdisti mausteet, öljyn ja kasvikset: syntyi ensimmäiset Patak’sin maustetahnat! Perheen poika Kirit oli myöhemmin yrityksen johdossa, ja hänen vaimonsa Meena sai ajatuksen: ateriakastikkeiden avulla intialaista currya voisi tehdä helposti ja nopeasti – ja kyllä, siitä ideasta syntyivät sitten nuo Patak’sin ateriakastikkeet.

Mä muuten tykkään erityisesti siitä, että perheiden äideillä on ollut iso vaikutus tuotesarjan syntyyn. Intialaiset vahvat naiset <3 <3 <3

Meidän superhelppo ja superherkullinen intialainen arkiruoka syntyy (15-20 minuutissa) vaikkapa näin:

JOELIN TOFU-JALFREZI

1 prk Patak’s Jalfrezi-ateriakastiketta
300 g savustettua tofua
1 tosi iso tomaatti (tai kaksi normaalia)
1/2 iso makea sipuli
öljyä

lisukkeiksi:
cashew-pähkinöitä,
maustamatonta jogurttia
Patak’s mango-chutneyta

Tee näin: Ruskista tofu pannulla öljyssä. Heitä sekaan silputtu sipuli ja pilkottu tomaatti. Paista sekoittaen, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Sekoita sekaan ateriakastike. Anna hautua sen aikaa, kun kestää viedä ruoka pöytään ja kerätä vaimo ja lapset pöydän ääreen.

Tofun sijaan voi halutessaan käyttää tietysti broileria.

Tarjoile riisin (ole muistanut keittää se) ja muiden lisukkeiden kera.

Nam!

Hei ja pitkästä aikaa (?) arvottavaa! 

Sain arvottavaksi 3 kpl Patak’sin tuotepakettia (arvo n. 20e/paketti). Arvontaan voi osallistua kommentoimalla tähän alle – kerro siis vaikkapa, että millaisen aterian valmistaisit näillä Patak’seilla. Arvonta on auki viikon eli jätä kommenttisi ke 14.3. klo 12 mennessä :)

Kilpailun säännöt löytyvät täältä.

Mua myös kiinnostaa, että ovatko nämä teille muille entuudestaan tuttuja? Mä nimittäin itse olen käyttänyt näitä piiiiitkään, ja en edes muista, että miten ja milloin nämä kaupan hyllyltä eka kerran olen bongannut. Muistaakseni ensin käytin maustetahnoja (garam masalaa ja curry-tahnoja) ja myöhemmin löysin ateriakastikkeetkin. Nykyään meidän kaapissa on aina molempia. Näitä saa siis ihan tavallisista (hyvinvarustetuista) päivittäistavarakaupoista. Myös täältä Fugesta, jesh!

Kaupallinen blogiyhteistyö: Patak’s

11

You Might Also Like

  • Eve
    11.3.2018 at 11:44

    Minä tekisin juuri tofusta tai sitten broilerista. En ole näistä kuulut ennen mutta vaikuttavat testaamisen arvoisilta.

  • M-M
    11.3.2018 at 18:11

    Mä löysin meidän kaupasta näitä. Ostin tuon tikka masala hot & spicy purkin. Jonku riisikanakasvis ruuan ajattelin tehdä joku päivä.

    Oli niin huvittavaa siskon kanssa kaupassa tutkia hyllyjä ja yhtäkkiä molemmat hihkasee, että hei kato täällä on näitä mistä just oli puutalobabyssä :) pakkohan se oli ostaa.

    • krista
      11.3.2018 at 18:43

      Mahtavaa! :D Hei laita sit viestiä, että mitä tykkäsitte! :)

  • Fhbnuunrx
    11.3.2018 at 23:31

    Kokeilisin tätä ja aionkin! Nam!

  • Ansku/MoMo
    12.3.2018 at 13:14

    Mun intialainen lemppariherkku on shahi paneer, se on täydellistä 😋 En tiiä mitä noista kastikkeista kehittäisin, mutta varmasti tulisi käyttöön. Tuota teidän reseptiä vois vaikka alkuun kokeilla, tai jotain tikka masala tyyppistä..

  • Laura L
    12.3.2018 at 14:10

    Valmistaisin jotain nepalilaistyylistä, varmaan kanaa ja ehkä leipäjuustoa. Ja naanleipää ehdottomasti kaveriksi. Meillä mä olin valmiskastikkeita vastaan pitkään, mutta kun mies niitä joskus toi kaupasta (mm. Tuota patak’sia) niin totesin niiden olevan loppupeleissä tosi käteviä ja hyviä. Joissain merkeissä on vaan harmittavan paljon suolaa lisättynä, kun nyt vauvavuoden jälkeen tehdään koko perheelle samaa suolatonta ruokaa. Mutta eipä se silloin tällöin vaarallista ole syödä kunnolla suolattua ruokaa, vaikka suolaa ei enää kaipaakaan omaan ruokaan kun on suolattomuuteen tottunut.

  • Niinu
    12.3.2018 at 17:58

    Tikka masalaa tai kormaa kanalla,lisäksi naan leipää ja raita kastiketta.Patak’sin tikka masala valmiskastike onkin jo entuudestaan tuttu ja hyväksi havaittu :)

  • Minnamanna
    13.3.2018 at 10:20

    Tikka Masala on helposti lähestyttävä. Tämä on sitä arjen pikaruokaa ja makukin kohdillaan jo noissa valmisruuissa. Heittäisin sinne sekaan varmaan erilaisia kaaleja, ehkä sitä kukkakaalia. Lisukkeena hyvää ja aromaattista riisiä, ei sitä ainaista kokojyväriisiä. Kaapista löytyy aina pähkinöitä, papuja ja kikherneitä, niitä voisin lisätä kastikkeeseen myös. Me tarvitaan proteiiniä lisää, kun pelkkä kasvisruoka pelkillä kasviksilla ei oikein vie nälkää, korkeintaan siirtää sitä tunnin päähän.

  • 1 2 3 4