Auta tutkijoita: raskausajan ruokavaliosta

Muistattekohan te blogissa silloin tällöin vilahtaneen ”Sara-tädin”; meidän tyttöjen täti siis.

Sara on nimittäin mukana Helsingin yliopiston ja THL:n tutkijoiden yhteishankkeessa, joka liittyy raskausajan turvalliseen ruokavalioon – ja siis erityisesti siihen, miten turvallisen ruokavalion noudattaminen voisi olla helpompaa.

Kun juttelin Saran kanssa tästä, minulle tuli mieleen sujuvassa kakofoniassa ainakin ziljoona (no hei vähintäänkin) asiaa, mitkä erityisesti ensimmäisenä raskausaikana tuntuivat ”ääääääh, miten tän kans nyt pitää tehdä” -tyyppisen hankalilta. Mutta samalla siinä tajusin, että onpa se oma muisti kyllä valikoiva – miten jo nyt niin moni juttu raskausajoista on painunut unohduksiin.

Niinpä ajattelin, että kysyn teiltä! Josko täällä olisi joko tuoreempia tai muuten vaan tarkempia muistoja. Tai ehkä joku on juuri nyt raskaana ja pähkäilee näiden kanssa…

Tutkijat siis haluaisivat tietää projektinsa taustatiedoiksi mm.:

  • millaisia tunteita raskausajan ruokavalion noudattaminen herättää/herätti?
  • mikä siinä on/oli hankalaa? (jos mikään)
  • voisiko jokin asia tehdä siitä helpompaa?

Kaivoin itse oman muistini virkistykseksi vanhan bloggaukseni (muistin sentään sellaisen edes tehneeni) aiheesta – täällä. Tämä oli kuitenkin toisella raskaudella; ensimmäisellä raskaudella en ollut noin leväperäinen vaan muistan selvästi hiipivän ahdistuksen esimerkiksi työpaikkaravintolassa. Tyyliin ”ovatko nuo herneet keitettyjä vai pelkästään pakastetuista sulatettuja…?”

Omasta muistikakofoniasta löydän tällaisia hajanaisia ajatuksia:

Neuvolan lippulappuset. Graah. Joku pitkä lista kielletyistä jutuista, mutta ei kerrota, että miksi. Mikä on riski, mistä se johtuu; ja mikä on ”pikku-pikku-varitoimenpiteeksi-ei-ehkä-kantsii-ihan-joka-päivä” ja mikä ”älä-nyt-j*mankauta-syö-nuolaisuakaan”. Toisessa raskaudessa lappusta ei edes annettu. No, löytyyhän näitä netistäkin; THL:n lista täällä.

Itse muistan pähkäilleeni erityisesti juustoja.

feta lowres

Neuvolalapussa vuodelta 2011 luki jotenkin, että ”pastöroimattomat pehmeät juustot” – tai äh, jotain sellaista siinä oli, että sen saattoi tulkita kahdella tavalla. Että pehmeät juustot, jotka on valmistettu pastöroimattomasta maidosta TAI pehmeät juustot ja pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot.

Tuttavapiirissä silloin aikoinaan todettiin, että tätä ohjetta noudatetaan eri tavoin. Jotkut siis ajattelevat, että feta on kiellettyä (koska pehmeä) ja itse taas ajattelin, että se on sallittua (koska pastöroitu). Homejuustoa pidettiin yleisesti kiellettynä – paitsi että nykyisessä ohjeessa lukee, että kuplivan kuumana se on sallittua. Eli esim. pitsassa sitä ehkä olisikin saanut syödä!

Eka raskaudella en syönyt nepalilaisen ruoan panniiria (tuorejuusto); tokalla söin. Vaikka sitä ei olisi ehkä saanut syödä? Oliko se sitten ”kuplivan kuumaa” – ehkä ei?

Ja nepalilaisesta ruoasta puheen ollen mun (silloin) seuraava murheenkryynini: inkivääri.

inkivääri lowres

Tässä kastikkeena, jääkaapissa ei ollut just nyt tuoretta.

Inkivääri oli neuvolantädin mukaan juuri silloin vastikään ilmestynyt kieltolistalle. Silloin kiellon syy oli, että ”koska sen vaikutuksista ei tiedetä”. Minulle kerrottiin, että inkiväärikapseleita oli ennen suositeltu raskauspahoinvointiin; mutta kun sen vaikutuksista ei olekaan tietoa, se on kielletty kokonaan.

Nyt näköjään THL:n sivulta löytyy useampikin sana siitä: ”Osa inkiväärin kemiallisista ainesosista saattaa olla haitallisia sikiön kehitykselle. Kuluttajan suojaamiseksi terveysvaaroilta pakkausmerkintäasetuksessa (1084/2004, 6 §) on säädetty, että pakkauksessa tulee tarvittaessa olla varoitusmerkintä ja/tai käyttöohje. Evira katsoo, että erillinen varoitusmerkintä raskaana oleville tulee lisätä inkivääriä sisältäviin ravintolisiin ja inkivääriteehen ja sitä vastaaviin juomajauheisiin.”

Eviran sivuilla oli lisätietoa (täällä) varoitusmerkinnästä.

Minä söin surutta inkivääriä silloin, kun sitä ruoassa sattui olemaan (kotona ei kuitenkaan laitettu). Ihan nepalilaisessakin niitä inkiväärisuikaleita. Etenkin etnisissä ruokapaikoissa olisi kyllä aikamoinen kauhukysely, jos pitäisi alkaa jokaisen maustekastikkeen tuoteselosteita kyselemään. Saatikka sitten meidän Vietnamin- ja Thaimaan-matkoilla, jolloin usein ravintolahenkilökunnalla ja meillä ei ollut edes yhteistä kieltä… Ajattelin, että määrät ruoissa ovat niin pienet ja satunnaiset, että ei niillä mitään väliä (en siis missään nimessä olisi silloinkaan mitään kapseleita tai inkivääriteetä juonut). Ja etenkin kun silloin oli kyse vielä ”kun ei tiedetä” -tyyppisestä kiellosta.

Nyt tuon THL:n tekstin luettuani olisin varmasti varovaisempi inkiväärin kanssa kuin mitä silloin tajusin olla.

Lisää omia ”syntejäni”: kahvi.

kahvi lowres

Raskauspahoinvointi onneksi katkaisi kahvinjuonnin alkuraskaudesta. Mutta jos nyt oikein muistan, loppuraskaudesta join sitä kyllä. Ilokseni huomasin, että THL:n suosituksessa on nyt selvä määrä: ”Kofeiinin saanti tulee rajoittaa 300 mg:aan/päivä, mikä vastaa kolmea 1,5 dl:n kupillista kahvia. Kolajuomia voi käyttää rajoitetusti. Energiajuomia ei suositella.”

Silvaa odottaessani neuvolalapuissa ei ollut mitään konkreettista rajaa, mutta googlailin itse netistä ja muistaakseni jostain jenkkisivustolta(?) löysin tuon samaisen kolmen kupillisen rajan, jota silloin noudatin.

Mutta entä…?

cokis lowres

cokis?

”Kolajuomia voi käyttää rajoitetusti”, tuossa lukee. Mutta JOS juo, niin onko sitten parempi esim. tavis-cokis, light vai zero? Ja että GRAAH entä ne makeutusaineet?

THL:n sivulla lukee:

”Asesulfaamia E950, aspartaamia E951 ja sukraloosia E955 voi käyttää. Syklamaattia E952 ja sakariinia E954 ei suositella. Aspartaamin turvalliseksi arvioitu enimmäiskäyttömäärä ei ylity tavanomaisessa ruokavaliossa. Syklamaatin ja sakariinin on todettu suurina annoksina aiheuttavan koe-eläimille syöpää, ja niiden enimmäiskäyttömäärät ovat huomattavasti pienemmät.”

Just. Sitten pitäisi vaan vielä tietää, missä näitä on.

Siideritölkkikin tuossa kuvassa on (koska kaivoin siis äsken jääkaapista tän kuvitusta ja sellainen sattui siellä olemaan). Alkoholia vältetään kokonaan, koska turvallista rajaa ei tiedetä.

…josta sitten pääsenkin ajatusaasinsiltana uuteen juttuun – tai no ei ihan uuteen, mutta mulla on sellainen näppituntuma, että tätä ei välttämättä vielä kovin laajasti tiedetä… Vai oonko ihan väärässä?

Nimittäin…

jätski lowres

No ei sentään! Mansikkajäätelö ihan ok, mutta jos tässä kuvassa ois lakritsijäätelö (sellaista ei ollut pakastimessa), niin se ei välttämättä olisikaan!

Eli lakritsi.

…ja alkoholista tämä tuli mieleen siksi, että nykyisen tutkimuksen mukaan lakritsi näyttää olevan jopa haitallisempaa aivojen kehitykselle kuin vaikkapa viikoittainen alkoholinkäyttö. JA samanaikaisesti kuuluu, että joskus neuvolassa jopa suositellaan lakritsia matalaan verenpaineeseen… Uhhuh.

Vaikka suomalaiset luotettavat tutkimustulokset tästä ovat jo olemassa (samainen ”Sara-täti” on mukana tässä tutkimuksessa; siitä tiedän), THL:n listalla puhutaan edelleen vain turvotuksesta ja verenpaineen riskistä: ”Säännöllistä käyttöä ei suositella. Kerta-annoksen tulee olla kohtuullinen, korkeintaan 50 g/päivä. Lakritsikasvin korkea glykyrritsiinipitoisuus voi aiheuttaa turvotusta ja nostaa verenpainetta.”

Hankalaksi tämän lakritsiasian tekee (paitsi se, että raskaana oleminen on jatkuvaa elämistä kieltojen kanssa ja ymmärrän hyvin, että välillä vaan tulee mitta täyteen ”tämäkinkö muka on kiellettyä” -tyyppisesti) myös se, että sikiölle haitallista glykyritsiiniä/lakritsiuutetta/lakritsihappoa voi löytyä myös muista tuotteista kuin varsinaisesta lakritsista. Eli taas pitäisi päätyä samaan tuoteluetteloiden tihrustamiseen kuin mistä mainitsin makeutusaineiden ja inkiväärin kohdalla.

JA – mä myönnän tän ihan täysin – ainakaan itse en ole sellaista tihrustamista harjoittanut sillä hartaudella, mitä (nyt tätä kirjoittaessa tajuan) olisi varmasti syytä ollut tehdä… Lisäksi suositukset ovat selvästi jo näissä muutamissa vuosissa muuttuneet. Se, mitä vuonna 2011 saatoin itsekin kuvitella turvalliseksi, saattaa ollakin kiellettyä vuonna 2015. Eikä tässä tietysti voi jälkikäteen alkaa itseään soimata; kun ei ole tiennyt, niin ei ole tiennyt. On ihan mahtavaa, että uutta tietoa tulee. Mutta silti ei voi syyttää ”mennyttä minää” sellaisten asioiden tekemisestä, josta silloin ei ollut vielä tietoa saatavilla.

Jaiks että ei mennä ihan syövereihin – käännetään äkkiä homma positiiviseksi, eli nyt kaikki kehitysehdotukset tähän!!!

Tutkijaporukka siis haluaa helpottaa turvallisen raskausruokavalion valitsemista, ja taustatiedokseen he toivovat kokemuksia ja vinkkejä meiltä, joilla on omakohtaisia (ehkä tuoreitakin) kokemuksia näistä. Mikä siis voisi helpottaa asiaa?

Tutkijat kysyvät, että olisiko esimerkiksi hyötyä, jos kehitettäisiin sellainen applikaatio, johon voisi esimerkiksi klikata tuotteen viivakoodin ja joka ilmoittaisi, onko tuotteessa ei-suositeltuja ainesosia?

Itse ajattelen, että olisi. Vaikka samanaikaisesti mietin, että ääk miten sellainen ikinä voitaisiin toteuttaa; että miten siihen ikinä saataisiin syötettyä kaikki mahdolliset tuotteet… Heh mutta onneksi mun ei tarvitse ratkaista sitä :D

Sana siis vapaa ja kommenttinne tervetulleita tutkijaryhmälle:

Mikä oli raskausajan ruokavaliossa vaikeaa – ja miten siitä voisi tehdä helpompaa?

68

You Might Also Like

  • nellisi
    22.9.2015 at 13:04

    Oooh, voi kyllä! Minä olin välillä ihan pihalla ja juurikin etenkin noiden juustojen kanssa! Ja kun pastöroitu tai ei minä en edes tajua mistä sen tietää onko se? Voiko ulkolaisia juustoja syödä ollenkaan ja mitä ja mistä niistä sitten tietää. Sitten juurikin nämä tällaiset Feta, raejuusto, halloumi? Onko ne kiellettyjä vai ei? Minä sain neuvolasta sellaisen Valion (mainos)lappusen, jossa Valio kertoi, että heidän tuotteissaan ei ole listeriaa tavattu oliko se nyt yli 10 vuoteen. Ja terkka sanoi, että valion juustoja voi syödä. Minä sitten esim. söin tuorejuustoja, jos ne oli valion. Vähän tietty katsoin ja mietin, että jos jossain oli tarjolla voileipäkeksiä ja juusto seissyt siinä lämpösessä iät ja ajat, niin jätin väliin.

    Mutta hui toi lakritsi, sitä söin välillä jonkin verran. Sitten luin jostain netin syövereistä, että sitä olisi joskus jopa käytetty aborttilääkkeenä!!! Apua ja siihen loppu mun lakun syöminen… Mutta enpä tosiaan ole ajatellut, että sitä lakritsiuutetta ja muuta voisi olla piilotettu vaikka mihin.

    Tuollainen applikaatio olisi todellakin pelastus. Vaikka ehkä kaikkea sinne ei pystytä varsinkaan heti lisäämään, niin olisi muuten huippua silti. Sitten voisi ainakin valita varmemman vaihtoehdon, jos esim. miettii joidenkin asioiden väliltä. Voiko nyt syödä tätä tuotetta A, B vai C Sit jos esim. A onkin appin mukaan kieltolistalla, niin hyvä, se menee heti pois. B:tä ei löydy appista ollenkaan, mutta C on appin mukaan sallittua, niin olisikin helppo ottaa tuo C. Ja tosiaan meidän neuvolasta saadussa listassa oli selitetty myös MIKSI ei jotakin saanut syödä ja se on mielestäni erittäin tärkeä huomio ja lisää sitä tietoisuutta. Jokaisessa neuvolassa pitäisi jakaa sellainen lista!

    Toivoisin myös, että jotenkin ihmisten päähän, siis ihan kaikkien ihmisten, saataisiin asenne kohdilleen. Se tietty voi olla tutkijaryhmälle vähän vaikea tehtävä… :D Mutta mua ainakin raskausaikana ahdisti sellaset ihmiset ihan mielettömästi, jotka vähätteli sitä, että vältin jotain ruoka-aineita. En esim. syönyt töissä, jos siellä oli tarjolla maksalaatikkoa (joka on kyllä suurta herkkuani) ja sitten sain kuulla kaiken maailman valivalit ja ”toi on ihan naurettavaa” ja ”kyllä minä silloin söin tätä ja tota”. Eli sellainen tiedotus ja uutisointi yms. myös aiheesta olisi mielestäni paikallaan. Moni ei tietty edes ymmärrä, että raskaana olevan pitäisi välttää jotain muutakin kuin tupakkaa ja alkoholia!

    • nellisi
      22.9.2015 at 13:05

      Ja ratkaisin just tuon kappalejako ongelman laittamalla tuonne väliin tollasen viivan! Olis tullu muuten aika kamala pötkö lukea. :D

      • krista
        22.9.2015 at 13:09

        Pitkään ja hyvään kommenttiin vastaan myöhemmin, mutta tässä vaiheessa ”UUUUUUUUU VAU!”-huuto tuolle viivalle! Oot nero! Noin mäkin jatkossa teen!

        Ja tässä uusi kappale. Toimiiko? Jea!

    • krista
      22.9.2015 at 13:47

      Hei mä kans taisin kuulla (heh valikoiva muisti), että Valion juustoja saa syödä. Vai oliko se niin, että kaikkia suomalaisia…? Mä siis eka raskaudella tihrustin muutaman kuukauden ajan fetoista, että onko ne pastöroituja vai ei. Sitten totesin, että kaikki mun vakkarijuustot on. Ja sen jälkeen en enää edes katsellut. Homejuustoa en syönyt.

      Joo, just toi ois näppärää! Siis että ois helppo valita tuotteista A/B/C se turvallisin. Ooo ja ehkä jopa silleen, että applikaatio ehdottaa ”korvaavaa” tuotetta, jos jossain tuotteessa onkin jotain kiellettyä ainesosaa…?

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      22.9.2015 at 16:46

      Hei, olipa kiva lukea sun kommentti! Tosiaan, tieto siitä MIKSI joku on haitallista, olisi kiva saada välitettyä – välillä ehkä huolehditaan liikaa, tuntuisiko se äideistä pelottelulta tai olisiko informaatiotulva vaan liikaa. Varmaan pitäisi huolehtia, että luotettava ja ajantasainen lisätieto on sitä HALUAVILLE aina saatavilla! Ja kun tietoisuus lisääntyisi, samalla ehkä pikkuhiljaa leviäisi myönteinen asenne raskausruokavalion noudattamista kohtaan…? :)

  • ihanajohanna
    22.9.2015 at 13:10

    Mä en kokenut raskausajan ruokavaliojuttuja ollenkaan hankalina. Aloin nyt oikein miettiä et miks en. Päädyin siihen että siks että koska oon kätilö ja seuraan ammatillisen kiinnostuksen puolesta uusinta tutkimustietoa aiheesta aika tarkastelin ni mä tiedän nimenomaan että MIKSI mikäkin on sinne vältettävien listalle päätynyt. Sitte pystyin helposti ite arvioimaan riskin ja päättämään haluanko syödä sitä homejuustoa vai en.

    Oon vastaillut lukemattomiin puheluihin hätääntyneiltä odottajilta jotka on syöny jotain siltä listalta ja ovat sitte varmoja että kaikki on pilalla. Peräänkuuluttaisin siis nimenomaan sitä että pelkän listan jakaminen odottajille lähinnä lietsoo hysteriaa. Jos päätyy pelkäämään tosissaan keskenmenoa koska on juhlissa syönyt homejuustoa piirakassa ni jotain on menny pieleen. Eli niihin neuvolan lappuihin lyhyt selostus myös siitä että miks mikäkin on listalle päätynyt. Sellanen kaikentietävä sovellus olis kyllä kans aivan mielettömän hyvä ja kätevä! Mutta siihenkin toivoisin jonkinlaista riskinarviointia. Siis ku eihän kaikki nyt oo yksiselitteisesti KIELLETTYÄ vaan oikeastaan melkein kaikki on lähinnä VÄLTETTÄVIÄ ja siinä on vissi ero.

    Nii joo ja toki koulutusta neuvolan terkoille myös. Joku tiheästi päivittyvä ja helppokäyttöinen tietokanta mistä kaikki löytyy hakutoiminnolla kätevästi ja selkeästi että voi nopsasti tarkistaa ku asiakkaat kyselee. Siis kaikki tietohan on nytkin kaikkien saatavilla mut on välillä vähän jargonia tai sivustot hankalakäyttöisiä tai tekstiä liikaa tai hakutoiminto puuttuu tai mitä nyt ikinä…

    Eli yhteenvetona vastaan että tosi helppoa on ku tietää mitä tekee. 😅

    • Emmi
      22.9.2015 at 13:19

      Komppaan ihanajohannaa. Mulla tosin ei ole alan koulutusta, mutta ihan maalaisjärjelläkin pääsi aika pitkälle. :)

      • krista
        22.9.2015 at 13:25

        Mä vedin eka raskaudella friikkauksella ja tokalla rennosti. Järjestä en osaa sanoa :D

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      22.9.2015 at 16:49

      Superhyvä pointti – mikä ikinä ratkaisu tähän pyritäänkään kehittämään, kätilöt ja neuvoloiden muu henkilökunta ovat varmasti ihan ratkaisevassa asemassa, parhaassa tapauksessa tällainen projekti auttaisi heidänkin työtään. Jo se, että nykyistä THL:n sivua kehitettäisiin vielä helppokäyttöisemmäksi, voisi auttaa monia!

  • Anni
    22.9.2015 at 13:14

    Näitkö somessa pyörivän videon isästä ja lapsesta jossa isä opettaa vastahakoista lasta lyömään ”pakolaista”? Itsellä tuli niin raivo päälle tai oikeastaan suru. Suru siitä että lapsi joutuu kasvaa tuollaisessa perheessä..

  • Minna
    22.9.2015 at 13:29

    Äh.. Täällä minä raskaana luen tätä postausta, ja syön samalla lakua.. Kun minua on juurikin neuvolassa ohjeistettu sitä (ja salmiakkia) syömään matalaan verenpaineeseeni ja sen aiheuttamaan huimaukseen..
    Neuvolasta olen muutenkin saanut erilaista ohjeistusta eri terveydenhoitajilta, esimerkiksi kalaöljy-kapseleihin liittyen; Eräs neuvolantäti kielsi niiden syönnin koska ovat ”luontaistuotteita, joita ei tutkita kovin tarkkaan”, toinen taas suositteli kovastikin, on kuulemma hyväksi sikiön aivojen kehitykselle.. Että näin! Mutta joo, ohjeisiin syyt miksi ei saa syödä, sekä ohjeet selkeämmiksi (esim. juusto – pehmeys – pastöroimattomuus)

    • krista
      22.9.2015 at 13:43

      Ethän säikähdä tätä liikaa (ja sanon ”ethän säikähdä” vaan siksi, että itse raskaanaollessa etenkin eka raskaudella olin taipuvainen friikkaamaan) eikä varmasti tarvitse yöuniaan menettää, mutta mä näin maallikkona mutta tutkimuksessa mukana olleen lähipiiriläisenä (ja sitä kautta jo nyt tuloksista kuulleena) lämpimästi suosittelisin, että ei kannata syödä enää. Mä voin kysyä niistä tuloksista lisää, jos haluat?

      GRAAH ja joo noi luontaistuote/kalaöljykapselihommat. Mä yritin molemmilla kerroilla neuvolasta kysyä, että no mikä on se sopiva yhdistelmä vitamiineja, mutta en saanut selkeää (tai oikeastaan minkäänlaista) vastausta. Niinpä en uskaltanut syödä muita kuin multitabsia, jossa luki kissankokoisella että RASKAUS. Ja samanaikaisesti tunsin (ja tunnen edelleen) huonoa omatuntoa siitä, että olisi pitänyt syödä varmasti jotain muutakin täydentävää. Mun ruokavalio kun voi kasvissyöjänä olla yksipuolinen, vaikka siihen jotenkin yrittääkin mukamas kiinnittää huomiota… Vaikka en varmasti tarpeeksi.

      • Minna
        22.9.2015 at 13:51

        En säikähdä :) Kysy ja kerro ihmeessä tuloksista lisää, mutta vasta parin kuukauden päästä kun tää lapsi on syntynyt! :D

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      22.9.2015 at 17:01

      Heippa, meille oli tärkeää kuulla, että neuvoloissa ihan tälläkin hetkellä neuvotaan syömään lakua: muutamista vanhoista tapauksista ollaankiin kuultu, mutta hyvä tietää että näin edelleen on. Tietenkin huimaus on hankala oire, ja erityisen hankala raskaana ollessa. Itse suosittelisin käyttämään lakua tässä vielä nyt ennen lapsen syntymä niin vähän kuin suinkin pystyt, mutta toki päätös on aina oma. Lakun ongelma on siis se, että se häiritsee sellaista istukan entsyymiä, joka normaalisti suojaa lasta äidin stressihormoneilta, ja siksi sitä lakua kannattaisi olla käyttämättä. Jos seuraavalla kerralla neuvolassa tulee lakusta puhe, voithan kysyä neuvolan hoitajalta, onkohan hän kuullut tästä – tutkimukset ovat uusia, eikä kaikki tieto kiiri hetkessä kaikkialle! Joka tapauksessa, toivottavasti en astunut varpaillesi kommenttini kanssa ja loppuraskaus sujuu oikein mukavasti. Kiitos vielä, kun kommentoit! :)

    • Jp ja kirppu
      22.9.2015 at 17:27

      Hoitoalallapa minäkin, ja töissä vedin lakua ihan kokoajan just nimenomaan matalien verenpaineiden takia.. (Mullekin neuvola suositteli ja lakun haitoista en kyllä tiennyt itsekään mitään..) Kun ennen puoltaväliä raskaudessa yläpaine ei hiponut 100 kertaakaan.. Ja vähän pelottavaa oli antaa potilaiden nojautua itteensä, kun ei ollut ihan varma pysyykö itekkään pystyssä.. Mutta ei tuo 8kk rakkauspakkaus onneksi kovin onnettomalta tapaukselta vaikuta.. Hymyilee ja hihkuu 98% päivästä, ryömii johtojen perässä ja muutenki ihan jees tyyppi.. Jos allergioita ja refluksia ei lasketa.. Et nou hätä :D

      Ja selitykset olis miustakin hyvä olla.. Itsellä oli helppo noudattaa, kun esim. tiesi maksassa (rakastan maksamakkaraa) haitat..

  • Dimmi
    22.9.2015 at 13:43

    Itse vedin lakua ja salmiakkia surutta raskausaikoina, koska perustelu oli juurikin tuo ”saattaa nosta verenpainetta..” Kun yläpaine pyöri jatkuvasti alle sadan niin halusinkin vähän korkeamman verenpaineen, että pysyisin tolpillani. Meidän lappusessa ei siis lukenut mitään sikiön kehityksen haitoista! Eli komppaan sitä, että ne perustelut olis kivat!

    Juuston kanssa mentiin ekan kohdalla hysterialla ja tokalla kierroksella järjellä. Sushia en syönyt kummallakaan kerralla, mutta toisella kierroksella en kieltäynyt syömästä äidin tekemiä kalamurekepihvejä, joissa tiesin olevan haukea seassa.

    Pellavansiemenet oli aika murheenkryyni ekalla kerralla, yritäpä löytää sekaleipää, jossa niitä ei olisi.. Tokalla kierroksella söin kyllä sekaleipiä, mutta en rouheita tai siemeniä sellaisenaan.

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      22.9.2015 at 17:05

      Näinhän se menee, että ekassa raskaudessa noudatetaan todella tarkasti suosituksia ja äidit kokee olonsa melkein hysteerisiksi, ja seuraavissa sitten rentoudutaan! Se olisikin ihan ideaalia, jos suositukset olisivat niin ymmärrettäviä ja helppoja noudattaa, että hysteriaan ei olisi tarvetta ekallakaan kerralla, ja toisaalta seuraavienkin kohdalla jaksaisi vielä. :)

  • Tiina
    22.9.2015 at 13:44

    Tärkeä tieto olisi se, miksi mikäkin elintarvike on kieltolistoilla. Siinähän on iso ero, onko kyse aineesta, josta voi saada esim. jonkin sikiölle kohtalokkaan sairauden jo pienestä määrästä (esim. toksoplasma huonosti kypsennetystä lihasta) vai onko kyse suuremman kuormituksen välttämisestä esim. raskasmetallit joissakin kaloissa ja pellavansiemenissä. Mites muuten kaikki superfoodit yms?

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      22.9.2015 at 17:11

      On muuten hyvä pointti – ja mitä tarkempaa tietoa halutaan luotettavasti antaa, sitä hankalammaksi menee, koska raskausajan ravitsemusta ei tietenkään voi yleensä ihmiskokeilla tutkia, vaan yritetään päätellä lähinnä erilaisten eläinmallien ja väestötutkimusten perusteella, mitä voisi suositella. Siksi on niin vaikea sanoa, mitä juuri tämä aihe täsmälleen aiheuttaa – ja kun yleensä vielä puhutaan todennäköisyyksistä, ei yksittäisen äidin ja lapsen kohdalla voi oikein mitään varmaa sanoa. Ja lisähaasteena vielä kaikki uudet ruoka-aineet, joita ei ole tutkittu vielä näiden vanhojenkaan vertaa! Siinäpä suo. Onneksi suomalaiset äidit on niin terveydestään kiinnostuneita ja neuvolamyönteisiä, ja meillä on niin hyvää porukkaa neuvoloissa töissä, että tästä epävarmuudestakin huolimatta ruokavalioon jaksetaan kiinnittää huomiota ja paljon hyvääkin saadaan aikaan. :)

  • Linn
    22.9.2015 at 13:44

    Omasta raskaudestani on nyt pari vuotta aikaa, mutta minuakin ärsytti epämääräiset ohjeet. Samat kun sinäkin mainitset, mutta lisäksi esim. pellavansiemenet. Vältin siis leipää jossa pellavansiemeniä, mutta sitten sairaalassa tarjoilivat juuri sellaista leipää. Eli pienempinä määrinä se on ehkä ok?

    Ja sitten kieltolistojen paikkakuntaväliset erot hämmensi, puhumattakaan kun keskusteli ulkomaalaisten ystävien kanssa asiasta. Muutin loppuraskauden aikana Espoosta Tampereelle. Olin jo saanut Espoosta uuden listan imetysajalle, ja se oli selvästi lyhyempi kun raskauden ajan kieltolista. Tampereella en tällaista erillistä listaa saanut, vaan neuvolasta sanottiin vain että imetyksen aikana pätee samat kiellot kun raskauden aikana. Menin sitten kuitenkin Espoon listan mukaan!

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      22.9.2015 at 17:19

      Oi että, alueelliset erot ovat kyllä sellainen, mihin toki haluttaisiin selvyyttä. Vie varmasti uskoa koko suosituksilta, jos ne vaihtelevat kuntarajojen mukaan! Nettiaikakaudella ajantasaista tietoa pitäisi olla kaikkien saatavilla. Toisaalta, joskus eri paikoissa saatetaan tulla eri lopputuloksiinkin siitä, onko jostakin ruoka-aineesta tai muusta aineesta riittävästi tietoa, jotta se voidaan katsoa turvalliseksi tai vältettäväksi vaikkapa tietyssä vaiheessa raskautta tai imetystä. Erityisesti vaikka juuri raskaus- ja imetysajan ruokavalion kohdalla, kun tutkimiseen liittyy omat haasteensa (millaisia koeasetelmia esimerkiksi voi eettisesti toteuttaa), niin tutkimustulokset voivat olla epävarmoja ja samasta asiasta voi olla erilaisia mutta ihan perusteltuja mielipiteitä. Tätä ei toki nettisovellus ratkaise – mutta ehkä helppokäyttöinen ja luotettava tietopankki alan suomalaisilta asiantuntijoilta kuitenkin auttaisi jonkin verran? :)

  • Miski
    22.9.2015 at 13:54

    Jep täysin samoilla linjoilla! Syyt kieltoihin niin ihmiset voivat tehdä swn perusteella järkevän ratkaisun kuinka paljon hysterisoitua.
    ja ehkä olisi hyvä sellainen lista, jossa olisi vain lyhyesti jaoiteltu: ei ollenkaan/vältä täysin , vähennä käyttöä/runsaat määrät haitallisia , oman harkinnan mukaan/vaikutusta ei tutkittu.
    tämä auttaisi niitä jotka eivät jaksa lukea 10-sivuista nivaskaa Miksi. :) kun osa haluaa kaiken tiedon ja osa ei!

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      22.9.2015 at 17:20

      Täsmälleen! Simppeli ohje niille, jotka haluavat simppeliä – lisäselitykset niille, jotka niitä haluavat!

  • H
    22.9.2015 at 14:22

    Tuollainen puhelinapplikaatiohan olis aivan mahtava idea! Tulee mieleen hiljattain puhelimeen lataamani ilmainen CosmEthics-sovellus, jolla voi skannata mistä tahansa kosmetiikkatuoteesta (meikit, rasvat, dödöt, you name it) viivakoodin ja sovellus pamauttaa näkyville listan kaikista ainesosista ja kertoo jos ne sisältävät jotain vaarallista. Ja mikä parasta, mikäli sovellus näyttää jollekin tuotteelle punaista valoa, se myös kertoo mistä ainesosasta on kyse ja mitä se mahdollisesti aiheuttaa. Suosittelen kokeilemaan!

    Ja tähän liittyen kerronkin vielä sen, että kun latasin kyseisen ohjelman, kävin haukkana läpi kaikki omistamani kosmetiikkatuotteet. Kaikki muut tuotteet olivat turvallisen ”vihreitä” PAITSI punaista pääkalloa näyttävä Victoria’s Secret -käsivoide, sekä Doven hoitoaine. Olin niin kummastunut Doven tuloksesta, että seuraavalla kauppareissulla kaivoin puhelimen esiin ja skannailin lisää Doven tuotteita. Punainen, punainen, punainen..

    • krista
      22.9.2015 at 19:50

      Tämäkin oli jäänyt roskapostiluukkuun jumiin, mutta kävin just vapauttamassa :)

      Mutta siis VAU tuolle sovellukselle! Siitähän voisi ottaa hyvin oppia tällaista raskaussovellusta tehdessä; ei tarvitsisi ikään kuin keksiä pyörää uudestaan. Mikä siinä Dovessa muuten oli; selvisikö? Mekin käytetään sitä suihkusaippuana joskus…

      • Giassilina
        23.9.2015 at 10:17

        Mun äiti oli mukana kehittämässä tota CosmEthicsiä eli kyseessä on vieläpä ihan suomalainen StartUp-innovaatio!

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      23.9.2015 at 08:53

      Mekin törmättiin CosmEthicsiin, ja idea on kyllä lähisukua tälle! :) Ruokatietokannan kerääminen on työläämpää, mutta tällä hetkellä ei vaikuta siltä, että sovelluksen tekninen toteutus olisi mahdotonta – toki ihan käytännössä sekin riippuu siitä, saadaanko tarvittavaa rahoitusta ja yhteistyökumppaneita.

  • Tanja Seppäkoski
    22.9.2015 at 14:48

    Mulla hankalinta oli muiden vähättely ruokavalion noudattamisen tarpeellisuudesta. ”Ei ennen mitään ollut, kyllä sä nyt vähän voit maistaa, ei se nyt niin tarkkaa voi olla”. Jopa silloisessa työpaikkaruokalassa salaattiin laitettiin hernemaissipaprikat kuumentamattomina ja vastauksena kyselyihini keittiömestari tiuskaisi että suositukset koskee vain riskiryhmiä etkä sinä näytä siltä että kuulut niihin (raskaus ei vielä näkynyt).
    Toinen mikä raivostutti oli pellavansiemenet. Niitä on jokaisessa kahviloiden ja ruokaloiden leipätuotteessa. Oli todella vaikea löytää evässämpylää jossa ei olisi niitä ollut. Henkilökunnan virkistyspäivänä toimitin pyydetysti (yksityiskohtaisen) tiedon erikoisruokavaliosta kahvilaan ja kun muut söivät lounaaksi vuohenjuusto-prociuttosämpylät minulle tarjoiltiin kinkkujuustopellavansiemensämpylä eikä korvaavaksi tuotteeksi löytynyt kuin pullaa. Jopa eräässä mamma-/perhekahvilassa törmäsin tähän ongelmaan.

    Salmiakki on intohimoni mutta koska kärsin matalasta verenpaineesta ihmettelin esikoista odottaessani miksi en voisi sitä syödä. Neuvolassa sain vain ympäripyöreitä ”älä nyt kuitenkaan syö” vastauksia joten tutkin itse asiaa ja löysin tarkempaa tietoa esim. glykyrritsiinin ja ADHD:n yhteydestä. Aivan toisen raskauden lopussa jouduin kuitenkin sitä ”lääkkeeksi” syömään sillä verenpaineeni laski ajoittain niin matalaksi ettei edes verenpainmittari näyttänyt lukemaa (nk. matalapainekohtaus) jolloin vaarana oli pyörtyminen ja kaatuminen. Silloinkin söin sitä rajoitusten mukaan ja lisäsin suolan käyttöä.
    Rajoituksia on paljon ja jos haluat pitää raskauden vielä omana tietonasi joudut todennäköisesti välttämään ”julkisyömistä ja -juomista”. Ja siitäkin joku ystävällinen sielu saa syyn riemukkaasti kailottaa ilmoille epäilyksensä raskaudestasi.

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      22.9.2015 at 17:25

      Jaa-a, taitaa olla niin, että pelkkä äiteihin ja neuvolatyöntekijöihin kohdistaminen ei riitä – jos projekti ottaa tuulta purjeisiin, voisi olla todella hienoa selvittää, miten esimerkiksi ruuanvalmistuksesta, työpaikkaruokailusta ym. vastaavia voitaisiin auttaa helposti toimittamaan hyviä, myös raskausaikana sopivia ruokia asiakkailleen. Vielä jonkin aikaa sitten alkoholin käyttökin raskausaikana oli monien mielestä ok, mutta nyt on ilman muuta selvä, että odottavia äitejä ei syyllistetä siitä, että jättävät viinit ym. juomatta. Ehkä tiedon lisääminen ja sen helppo saatavuus auttaisivat myös muiden ruoka-aineiden kohdalla?

      • Triit
        22.9.2015 at 22:12

        Hyvä alku olisi saada edes tuoteselosteet paremmin esille. Oman kokemuksen mukaan kahvilat on pahimpia, kun siellä henkilökunta ei aina oikein tiedä onko leipuen välissä tuorejuustoa vai voita tms. Tai onko majoneesi pastoröityä. Tympeintä on ollut se jatkuva vahtiminen ja kysely ulkona syödessä.

        Noin muuten:
        Juustoista fetaan ja mozzarellaan pitäisi ehdottomasti saada selkeä ohjeistus. Neuvolan kanta oli, että niitä ovat äidit hyvällä ruokahalulla syöneet, mutta muistaakseni Valio piti riskialttiimpina.
        Edelleen toisessa raskaudessa on hieman epäselvää millainen riski on syödä esim, leikkeleitä tai kypsennettyjä kaloja kylmänä (esim. Lämminsavulohi).
        Suomen rajojen sisäisten erojen lisäksi ohjeiden ”arvovaltaa” nakertaa maiden sisäiset erot. Niihin voi olla järkevätkin syyt, mutta jos syitä ei kerrota on luottamus ohjeisiin kyseenalainen.

        • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
          23.9.2015 at 08:46

          Erinomaisia pointteja, kiitos! Juustoihin liittyvät suosituksiin tarvittaisiin varmaan selkoa, ja yhtenäiset suositukset koko maassa ovat varmasti tarpeen. Virallisista raskaana oleville tehdyistä ravitsemussuosituksistahan onkin aikaa.

  • Silmukan saalistaja
    22.9.2015 at 16:04

    Takana kaksi raskautta enkä kokenut raskausajan ruokavaliota kovin hankalana. Itseasiassa raskauksien välillä ruoka-ainerajoitteet olivat lieventyneet huomattavasti.

    Eniten itseäni huoletti leipien sisään kätketyt siemenet. Pellavako se oli mikä oli iso ei ei? Näin muistausin. Lisäksi kalat mietityttivät. Pakattua kalaa ei ostettu lainkaan, mutta myös tiskin kalat huolettivat hiukan.

    Itse kärsin molemmissa raskauksissa mainitsemastasi alhaisesta verenpaineesta ja varsinkin ekassa raskaudessa jouduin syömään pussitolkulla salmiakkia, jotta pysyin tajuissani. Toisessa raskaudessa en onneksi tarvinnut lakritsia ja salmiakkia niin paljoa. Ainakin vielä vaikuttaa että molemmat pojat ovat varsin eteviä ja toivon ettei salmiakin ja lakritsin aiheuttamia vaivoja ilmene jatkossakaan. Toivottavaa olisi, että matalalle verenpaineelle löytyisi joku turvallisempi apu, sillä itse en olisi selvinnyt ilman tuota kiellettyä ainetta.

    • Silmukan saalistaja
      22.9.2015 at 16:17

      Niin ja pussitolkulla tarkoitan, että raskauden aikana meni salmiakkua useampikin pussi

      • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
        22.9.2015 at 17:28

        Jännä huomata, kuinka monelle nimenomaan pellavansiemenet ovat olleet iso ongelma! Pitääkin miettiä, miten asia voitaisiin ottaa huomioon. Vaikka minusta on aina vähän harmi kuulla, että on neuvottu syömään lakua, niin oli kuitenkin mukava kuulla myös, että sinusta raskausruokavalion noudattaminen meni pääosin ihan mukavasti. :)

  • hannah
    22.9.2015 at 16:16

    Minä koen että sitä tietoa on ihan tarpeeksi saatavilla, jos sitä oikeasti haluaa. Mutta itse en yhdessäkään kuudesta raskaudesta ole katsonut mielekkääksi friikata syömisistä. Maalaisjärjellä siis mennään. Pienissäkin määrin haitallisia ovat vain ne elintarvikkeet, joissa on jokin tartuntariski. Graavikalaa ilman ihminen pärjää mainiosti raskausajan ja juustojen kohdalla voi käyttää harkintaa. Jos epäilyttää niin jättää syömättä. Salmiakin sijaan verenpainetta voi nostaa suolalla, mutta en tässäkään uskoisi, että maltillisilla määrillä saa sikiölle vahinkoa aikaan. Liika käytettynä on jo vesikin vaarallista. Itse en missään nimessä vaivautuisi mitään appsia latamaan ja käyttämään ruokakaupassa pyöriessä.

    Ja vielä mitä tutkimustietoon tulee, niin hyvin vähän mitään on oikeasti testattu ihmisillä ja raskaana olevilla. Nisäkäskokein (hiiri/rotta) määritetään suurin osa saantisuositusrajoista, jolloin kuitenkin kannattaa muistaa, että vaikka fysiologiamme pitkälti samankaltaisia ovatkin, ruokavaliot ovat hyvin erilaisia ja ihmisen metabolia ei aina toimi kuten pikkunisäkkään.

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      22.9.2015 at 17:35

      Niinpä! Raskausruokavalion tutkimiseen liittyy todellakin hankaluuksia, ihan jo eettisistä kysymyksistä lähtien – sellaisia kokeellisia asetelmia, joista voisi olla haittaa osallistuvien lapsille, ei yksinkertaisesti voi eikä pidä suorittaa, vaikka niistä saatava tieto olisikin tarpeen. Onneksi hyviä, suuria väestötutkimuksia on kuitenkin tehty, sekä tietysti tutkittu ilmiöiden taustalla olevia ihmiselimistöön ja ruokaan liittyviä perusasioita monilla menetelmillä. Joka tapauksessa tutkimustulosten tulkinta vaatii kaikilta, niin tutkijoilta, kuluttajilta kuin terveydenhuollon ammattilaisiltakin niin paljon juuri tuota rauhallisuutta ja järkeilyä. :)

  • zirpale
    22.9.2015 at 16:23

    Hyi, nyt tuli huono omatunto salmiakin syönnistä. Kummankin raskauden ensimmäinen kolmannes on menty sen voimin kun se ”auttoi” raskauspahoinvointiin. Neuvolassa sitä ei pidetty mitenkään pahana.

    Ja nimenomaan nuo MIKSI KIELLETTY-ruokalistat olisin halunnut saada. Ehkä joku sovellus/nettisivu olis hyvä, jossa ne on lueteltu perusteluineen ja ehkä myös esimerkkitilanteita (jos on vaikka juhlissa syönyt graavilohta ja pelkää listeriaa, kuinka toimia). Jos hädissään googlaa näitä ja eksyy vaikka vauvan keskustelupalstoille, sieltä tuskin saa mielenrauhaa..

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      22.9.2015 at 17:37

      Voih, kuinkahan monelle äidille vauvan keskustelufoorumi onkaan aiheuttanut paniikin… Ei niin, voihan sieltä vertaistukeakin saada, mutta on kyllä hyvä että muitakin tietolähteitä löytyy ja helposti.

  • jannamaria
    22.9.2015 at 16:53

    Tuollainen sovellus olisi kyllä huippu, kotona tutuissa ympyröissä koin ruokavalion noudattamisen helpoksi, mutta juuri esim. siinä tilanteessa kun prisman buffassa toteat syöneesi vahingossa pitsassa homejuustoa, olisi ollut tarpeen. Tuossa tilanteessa tuli sitten eksyttyä johonkin keskustelupalstalle. Eli luotettavaa tietoa helposti saataville kiitos, se neuvolan lista oli ihan ok, mutta eipä sitä tullut mukana kuljetettua ja mieleen jäivät vain ne omassa jatkuvassa käytössä olevat tuotteet. En siis ottanut tuota syömisasiaa mitenkään panikoiden, neuvolassakin terkkari totesi että maalaisjärkeä saa käyttää (varmuuden vuoksi kysyin että saanko jouluna syödä vähän äidin tekemää maksalaatikkoa, kun sitä saa vain jouluisin). Toteutus voisi olla jotain tähän suuntaan http://wwf.fi/kalaopas/ – eli niinkuin tuolla joku kommentoikin niin tuotteet voisi jaotella sen mukaan miten kovasti niitä pitää välttää ja perustelut olisi kivat.

    • krista
      22.9.2015 at 19:48

      Sori viive – jostain ihmeen syystä tämä oli tarttunut roskapostitutkaan, vaikka ei ole roskapostia ollenkaan. Jos tuolla linkissä ei ole roskakaloja :)

      Hitsi tuo homejuusto! Mäkin tosiaan eka raskaudessa luulin, että se on täysin ei-ei. Ja toka raskaudessa, itse asiassa blogikommenttikentässä jonkun vinkkaamana, vasta kuulin, että kuumennettuna se olisikin ollut ok. Hih maalaisjärki on tosiaan hyvä neuvo toisaalta, mutta toisaalta mä itse olin eka raskaudessa neuvolassa se, joka voihki, että ”EI MUL OO MAALAISJÄRKEÄ NEUVOKAA NYT OIKEASTI KÄDESTÄ PITÄEN” :D Oma järki saattoi toimia joissain asioissa (heh tai niinhän mä luulen), mutta joku sellainen kun raskaana oleminen oli mulle totaaliuutta ja pelottavaakin… Ei siinä se järki toiminut :D

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      23.9.2015 at 09:11

      Hei vau, en ollutkaan kuullutkaan Kalaoppaasta – heti menin tutkimaan! Näyttää kyllä kätevältä.

      Niin, ja se kuuluisa maalaisjärki! Maalaisjärjen käyttö on ilman muuta tärkeää. Välillä vaan käy niin, että kun siihen kehottaa, ei tiedäkään mitä saa – välillä ne suositukset eivät vaan tunnu istuvan maalaisjärkeen! Jonkun järki sanoo, että jos kalasta ei ole koskaan ennenkään mitään tauteja saanut, niin miksi saisi nytkään. Ja kyllähän listeria onkin harvinainen, ja silloinkin jos sen saa, se on aikuiselle usein lähinnä flunssan oloinen pikkutauti – pelkkä järki ei ehkä kerro, että se on riski sikiölle, ja järjellä on vaikea myöskään arvioida, onko se riski sellainen, että sen haluaa ottaa. Jos kehottaa käyttämään maalaisjärkeä, niin sitten pitäisi olla ainakin riittävästi tietoa tarjolla, jotta äiti voisi myös luottaa siihen omaan järkeilyynsä. Hihi, toivottavasti en innostunut tästä maalaisjärkiaiheesta liikaa! Ehkä joku vielä minua viisaampi voisi vielä kirjoittaa tästä ”Käytä maalaisjärkeäsi – mitä se tarkoittaa?” -kappaleen siihen sovellukseen… :)

  • Devika Rani
    22.9.2015 at 17:07

    Omasta raskaudesta on jo hieman aikaa mutta itse en kokenut listaa vaikeana ehkä siksi että kielletyissä ruuissa oli paljon sellaisia, joita en syö. :D Myöskin menin omien tuntemuksien mukaan.. jos jokin aine aiheutti epämiellyttävää oloa, lopetin sen syömisen (ja päinvastoin). No, ylipäätänsä voin huonosti suurimman osan raskaudestani ettei ruoka paljoa maittanut. Inkivääriä käytin kyllä ruuassa ja chaissa, mutta pieninä annoksina. Mulla oli myös ihana neuvolahoitaja, joka oli nähnyt ravintosuositusten muuttuvan vuosien varrella.

    MUTTA kun mulla todettiin raskausdiabetes, niin sitten se elämä meni helvetillikseksi. Sitten se oli sellaista syynäämistä, kaikki sokerit pois natsi-linjaa.

    Mutta komppaan muita että olisi kiinnostaa pelkän listauksen sijaan kuulla syy miksi jokin on kielletty. :)

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      22.9.2015 at 17:39

      Voi että, raskausdiabetes on kyllä niin hankala pala. Oliko silloin jotakin, joka erityisesti auttoi tai olisi auttanut ruokavalion kanssa? Varmaankin juuri se neuvolanhoitaja on aivan avainasemassa, että jaksaa tsempata eikä hätäänny tai hermostu.

      • Devika Rani
        23.9.2015 at 22:22

        Se oli sellainen piste iin päälle… Jatkuva huonovointisuus, hirveät selkä-ja liitoskivut, armoton väsymys.. ja sitten mua syytetään lihavuudesta kaikkien terveydenhuoltoon kuuluvien taholta (paitsi oma neuvolatäti). Syytettiin jatkuvasti siitä että syön pullaa ja jokainen keskustelu alkoi lauseella, oletko ajatellut harrastaa liikuntaa.. Argh! Ja kun yritin selittää etten pysty liikkumaan kipujeni takia, niin se ohitettiin laiskuutena. Mähän laihduin raskausaikana varmaan kymmenisen kiloa..

        Mutta siis en tosiaan kokenut saavani tukea liittyen raskausajan diabeteksen ruokavalioon. Pelkkää syyttelyä ja peloittelua. Tosiaan oma neuvolatäti oli ihana ja hän ymmärsi mun piikkikammon (niin sekin vielä!) ja käytiin läpi asiaa varmaan toistatuntia.

  • ElinaBeE
    22.9.2015 at 17:11

    Oi mä olin ihan sekopää kummankin raskauden aikana! Rakastan kahvia ja en edes sitä uskaltanut kummankaan raskauden aikana juoda… Ainoa synti taisi olla sushi. Söin sitä sillä perusteella, ettei sushia ole esimerkiksi Japanissa kielletty raskauden aikana ja eikös Japanissa eletä aika pitkään ja terveenä? :D

    Joku tuollainen viivakoodeja lukeva appsi olisi kyllä ihan huippu! Oma ruokavalioni kärsi ehkä turhankin paljon kun välttelin ihan kaikkea!

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      22.9.2015 at 17:44

      Loistojuttu, että jaksoit tosissaan paneutua raskausruokavalioon – lapset saivat siitä varmasti hyvät ekat eväät elämään ( ;) ) – mutta harmi, jos itsestä tuntui sekopäiseltä! Ehkä ne perustelut auttaisivat siinäkin, ettei tuntuisi niin hullulta syynätä niitä purkkeja ja paketteja? Toisaalta, varmaan olisi hyvä myös kertoa positiivisia juttuja ja nostaa esille kaikkia niitä hyviä ruokia, mitä raskausaikana kannattaa syödä, ja mitä herkkuja niistä esimerkiksi voisi valmistaa, niin ei oma ruokavalio tuntuisi ihan kärsimykseltä! :)

      • krista
        22.9.2015 at 19:44

        Tässä(kin) muuten hyvä pointti! Kaikkien kieltojen ja rajoitusten rinnalle olisi mahtava saada vinkkejä syömisistä, jotka TEKEVÄT HYVÄÄ lapsen kehitykselle!!!

  • Miitu
    22.9.2015 at 18:06

    Pystyiskö fineli.fi sivustoa hyödyntämään/tekemään yhteistyötä? Tuohan on valmiiksi thl:n sivusto, joka sisältää turkasen paljon nippelitietoa eri raaka-aineista ja joistain valmisruuista. Jos nyt ajatellaan ja yleisesti ohjataan lisäksi myös tarkastelemaan perheen ruokavaliota, niin tuolla olis muutoinkin vertailumahdollisuuksia ja tietoa.

    • mismiss
      22.9.2015 at 20:01

      Joo se olis hyvä että jostain sais tietoa nimenomaan niistäkin ruoista jotka on HYVIÄ ja joita KANNATTAA syödä, ois ihan huippu vaikka joku raskausajan keittokirja -tyylinen juttu, vai onkohan sellaista jo? :D

      • mismiss
        22.9.2015 at 20:01

        Oho vastaus meni väärään, oli tuohon edelliseen tarkoitettu siis :D

      • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
        23.9.2015 at 09:16

        Joo! Englanninkielisiä on, mutta suomenkielisiin en ole kyllä törmännyt, korjatkaa ihmeessä, jos niitä on. Joskus lehdissäkin tulee aihe vastaan – olisikohan itse asiassa ollut viime Yhteishyvässä babyshower-teemaisia reseptejä…

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      23.9.2015 at 09:13

      Ilman muuta! Meidän tämänhetkisessä tiimissä onkin ravitsemusasiantuntija THL:ltä, ja jos projekti saadaan polkaistua vauhtiin kunnolla, niin yhteistyö erilaisten tahojen kanssa on varmasti ihan ratkaisevassa asemassa tämän onnistumiselle.

  • Sattunnainen
    22.9.2015 at 18:41

    Ensimmäinen raskaus alkuraskaudessa ja ensimmäistä kuukautta hallitsi syöntiahdistus. Toksoplasman pelossa jätin lounasruokalan salaatit syömättä (vaikka aiemmin olen saanut valtaosan päivän kasviksista juuri lounaalla) ja uskalsin syödä vain kaikkia tunkkaisia lihakastikkeita, koska on erittäin hankala kysellä joka salaatista, onko se pesty/kotimaista jne. Itkeskelin jopa iltaisin kun ruokavalio oli muuttunut leipä-lihakastikelinjalle ja olo siksi niin ikävä. Nyt olen hieman höllentänyt, mutta edelleen salaatit jvk soimaavat omatuntoa. Listeriariski ei yhtä paljon huoleta(vaikka toki olen välttänyt pehmeitä juustoja ja ei-pastöroituja tuotteita huolella), koska siinä suurin riski on ”vain” keskenmeno, joka olisi toki hirveys, mutta en voisi antaa itselleni anteeksi lapseni vammauttamista syömällä salaattia tms. (raakaa lihaa ym.vältän toki huolella). Toinen sydämentykytys koettiin ruokakaupassa, jossa huomasin suosikkilevitteeni Oivariinin olevan ei-pastöroitu ja a-vitaminoitu. Noh, kotona googlauksen jälkeen asia sai mittakaavan ja tuollaisesta a-vitamiinimäärästä tuskin on haittaa (ja onhan sitä mm.kananmunassakin, suosikkiruokaa sekin nykyään).
    Joka tapauksessa, vaikea syödä raskaana terveellisesti kodin ulkopuolella. :( Hyvät neuvot olisivat tähän ehkä tarpeen ainakin hysteerisimmille, mutta toisaalta asian realisointi esim.vuosittaisten listerioositapausten määrällä antaa myös tarvittavaa mittakaavaa ainakin minulle.

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      23.9.2015 at 09:29

      Voi että, onpa harmi kuulla, että äitiysruokavalio on jopa itkettänyt. Hyvä kuitenkin, että kommentoit. Olemme itse miettineet, minkähän verran ”tieto lisää tuskaa” ja asiasta ahdistuneimmille äideille keskenmenojen ja muiden riskien mainitseminen voi vain lisätä ahdistusta ja värittää ruokailua ylipäänsä vaan synkemmäksi miinakentäksi. Ehkä on kuitenkin niin, että monille se luotettavan tiedon kommunikointi lievittäisi sitä hätää. On varmasti hyvä tietää, että se, että vahingossa syö pieniä määriä ei-suositeltuja ruokia, on tavallista ja tuskin aiheuttaa vaaraa. Varmasti kuitenkin tärkeintä on, että löytyy sovelluksen lisäksi joku ihan oikea ihminen, jolle puhua siitä stressistä – hyvä neuvolan hoitaja on tietysti tässäkin kultaa. Tsemppiä loppuraskauteen, ja toivottavasti löydät ruuasta näin raskausaikanakin iloa!

  • S
    22.9.2015 at 18:42

    Raaka liha. No se on tietty itsestään selvyys. Mutta mulle kävi niin, et söin ravintolassa hampurilaisen, jonka pihvi olikin vähän punainen = raaka. Huomasin parin haukun jälkeen. Järkky paniikki ja pelko. No selvisi, sitten kun kävin toksoplasmoosikokeessa etten ollut sitä saanut. Yksi lääkäri sanoi, et wiki kissa sen päälle ole kakannut.

    Sitten asutaan omakotitalossa ja naapurustossa 4 ulkoilevaa kissaa. Oon omalta pihalta (jätti-iso) poistanut tänä vuonna n. 10 kissan kakkaa. Voinko syödä omenoita maasta? Porkkanoita? Herneitä kasvimaalta? Entä mansikat? Pitäisikö kaikki hinkata pestä? Uskaltaako edes kitkeä kukkapenkkiä kun käsiin tulee multaa..?

    Järkky stressi.

    • S
      22.9.2015 at 18:44

      Siis sanoi ettei kissa ole kakannut lihan päälle, ei vaaraa.

    • S
      22.9.2015 at 19:43

      Ja kaikista worst case skenaario on seuraava. Edelleen ollaan puutarhapihallamme. Ylen sivuilla oli jokin aika sitten artikkeli lehtokotiloista ja näiden viehtymyksestä kakkaan ja tämän haitoista. Ja kyllä kun meillä oli vielä vuosi sitten koira, oli koiran pihalle jääneissä ulosteissa jopa 10 lehtokotiloa. No nyt ei ole koiraa, on vain ne naapureiden kissat ja lehtokotiloita ihan älytön määrä. Jopa meidän vatuissa oli lehtokotiloiden ulosteita ja limajälkiä. (Ihan oikeasti ja kaikissa kun kesä oli niin märkä ja meidän piha päättyy vielä luonnontilaiseen puistoon.) Voivatko lehtokotilot levittää kissan kakasta saatua toksoplasmoosia ulosteessaan ja sitten syömällä saastuneen vatun/viinimarjan/karviaisen saan sen? No söin vattuja, mutta silti tämäkin stressasi / stressaa nyt kun yritämme toista lasta.

      • Salla
        28.9.2015 at 23:33

        Minkään muun eläimen ulosteista ei voi saada toksoplasmaa kuin kissan, näin ymmärsin itse panikoidessani linnun kakan joutumista suuhuni raskaana ollessani :D raaputin kynnellä pyörän penkistä pois linnun jätteitä ja sit kyl pesin käde mutta ”pesinkö riittävän hyvin” ja paniikki oli valmis.. ymmärsin et tosiaan vaan kissan ulosteesta tokso voi levitä, sit muiden eläinten saadessa sitä elimistöönsä voi niiden lihasta se levitä mut ulosteesta ei. Näin ymmärsin mut tokihan teoreettinen riski kotiloiden kohalla on siten, et jos ne syö kissan ulosteita ja sit käyvät marjapensaissa kakkimassa ni voivatko suullansa levittää sitäki kissan ulostetta jtn hitusia niihin marjoihin omansa lisäksi. (tällai very worst case scenario) :F

    • krista
      22.9.2015 at 20:08

      Mä ehkä vähän skitsosin tuossa piha-asiassa, mutta jätin kyllä (tajuttuani raskaudet molemmissa tapauksissa loppukesällä) kaikki puutarhatyöt sen jälkeen sikseen. Meillä kans naapuruston kissat liikkuu paljon vapaina ja kakkaa löytyy kyllä. Samoin kissanhiekanvaihto jäi raskausaikana Joelille. Kissa kyllä nukkui sängyssä meidän kanssa, että tää oli varmaan sit vähän sellaista valikoivaa skitsoilua :)

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      23.9.2015 at 09:46

      Toksoplasmoosi on kyllä hankala homma. Seuraavia toimia tosiaan suositellaan sen ehkäisemiseksi (Lääkärin käsikirjan mukaan; potilasversio osoitteessa http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00619 )
      – Syö vain hyvin kypsennettyä lihaa. Pese keittiövälineet ja kädet käsiteltyäsi raakaa lihaa.
      – Pese tai mieluiten kuori vihannekset ja hedelmät.
      – Anna muiden tyhjentää kissanhiekkalaatikko tai käytä käsineitä ja pese kädet jälkeenpäin.
      – Käytä suojahanskoja tai pese kädet puutarhatöiden tai hiekkalaatikolla oleskelun jälkeen.
      Lisäksi raakojen munien syöntiä ja pastöroimatonta maitoa on suositeltavaa välttää, mutta tyypillisin lähde on kuitenkin huonosti kypsennetty liha tai pesemättömät/kuorimattomat vihannekset tai hedelmät, joissa alkulähteenä maaperässä olleet kissan ulosteet.

      Olisikohan sellainen hyvä ja stressiä lievittävä simppeli ohjenuora, että pihatöissä käytät puutarhahanskoja ja omankin sadon vihannekset peset tai kuorit ennen syömistä? Ehkä kenties ensi kesänä voi taas syödä suoraan maasta…

  • Minna
    22.9.2015 at 19:23

    Ääh 😕 Tänään rv40+5 ja lakritsia kulunut vaikka kuinka – verenpaineet pahimmillaan 80/40 niin lakritsin avulla oon pysynyt ees jotenkin toimintakykyisenä… Neuvolasta ei kyllä suositeltu, vaan ihan itse tämän keksin ratkaisuksi 😕 juustoja oon vältellyt ihan hulluna, ja raakaa kalaa ja lihaa, muuten mennyt rennolla otteella -merilevää se syönyt yhden kerran ja pellavansiemeniä ehkä muutaman, tuoretta inkivääriä olen käyttänyt reilustikin flunssaisena kun olen pitänyt sitä särkylääkkeitä parempana vaihtoehtona. Eniten on ärsyttänyt joidenkin yleinen asenne esim. juuston välttelyä kohtaan – ”siis aiheutat vauvalle vain sydänoireita tolla stressillä” 😠 mä olisin kaivannut selkeitä perusteita miks jotakin ei saa syödä – olis ne lakritsit jääny kaupan hyllyyn jos olisin tiennyt et vaikuttaa muuhunkin kuin verenpaineeseen 😕

    • Sara Sammallahti ( /Sara-täti :) )
      23.9.2015 at 09:52

      Kiitos kommentistasi! Selväksi käy, että selkeitä ja luotettavia perusteluja todellakin kaivataan. Harmi, että lakutieto ei ollut sinulle kiirinyt. Joka tapauksessa, paljon tsemppiä synnytykseen ja iloa pikkuvauva-aikaan!

    1 2 3