Arkiruokaresepti: Joelin libanonilaishenkinen tofupasta

Kaupallinen yhteistyö: SoFine

Kaikista kasvisruokien proteiininlähteistä tofu taisi olla aikoinaan itselleni se henkisesti hankalin. Ajattelin pitkään, että tofu on sellainen mauton ja lötkömäinen, ja että oikeastaan sen ainoa etu on se, että siitä saa hyvin proteiinia. Jossain vaiheessa en edes olettanut, että sen pitäisi maistua hyvältä.


Kunnes sitten meidän kotikokki-Joel teki taikojaan.

”Tekee vaan niin, että siitä tulee hyvää”, on Joelin vastaus, kun siltä kysyy, että miten sä näissä oikein aina onnistut.

Aaa, no sepäs on sitten tietysti tosi helppoa se.

Tofun valmistus ei (kuulemma) ole mitään ydinfysiikkaa, mutta pari muistisääntöä siinä on. Itselleni tuo niksi ei ollut tuttu.

Tofu nimittäin kuivataan ennen paistamista. Silloin sen pinnasta tulee paistaessa rapeaa ja kullanväristä. Eli tofu-paketti avataan ja siitä valutetaan pois nesteet. Sitten tofu paloitellaan tai viipaloidaan ja sitten painellaan talouspapereiden (tai vaihtoehtoisesti puhtaan kuivan keittiöpyyhkeen) välissä kuivaksi. Sitten öljytylle pannulle paistumaan. Mausteet tai marinadi lisätään vasta paistamisen lopuksi tai loppuvaiheessa.

Eilen meillä syötiin aika arkista tofupastaa. Tai siis ihan älyttömän hyvää arkista tofupastaa. Tuolla Fugessa viime talvena ihastuimme pariinkin libanonilaiseen ravintolaan, ja tämä ruoka nappaa maustemaailmaansa vähän sieltä.

Resepti on itse asiassa tuohon kastikkeeseen, ja kastiketta voi syödä myös couscousin, riisin tai nuudeleiden kanssa  – tai vaikka pitaleivän välissä.

Joelin libanonilaishenkinen tofupasta

ainekset kahdelle:

1 pkt (250 g) SoFine maustamatonta tofua

kasvikset:
munakoisoa (1/3 isoa tai 1/2 pientä)
3 dl tomaattimurskaa
50 g oliiveja
1/4 makeaa sipulia
1 kevätsipuli

160 g täysjyväspagettia

mausteet tofuun:
3 tl tahinia (eli seesaminsiementahnaa, löytynee jostain maustehyllyn ympäristöstä)
3 tl valkosipulimurskaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
oliivöljyä

Tee näin:

Sekoita tahini, valkosipulimurska, mausteet ja pieni liraus öljyä pehmeäksi tahnaksi.

Pilko munakoiso puolen sentin kuutioiksi ja viipaloi tofu samanpaksuisiksi siivuiksi. Kuivaa molemmat kahden talouspaperin välissä puristamalla.

Laita pasta kiehumaan ohjeen mukaan. (Meidän perheessä jotkut tykkäävät syödä pastansa ylikeitettynä.)

Lämmitä pieni määrä öljyä pannulla ja heitä munakoisosilppu siihen paistumaan. Murenna tofu sekaan ja kääntele kevyellä lämmöllä, kunnes tofu alkaa saada hiukan paistopintaa. Lisää sitten maustetahna ja sekoita hyvin: tahini on tahmeaa ja voi helposti jäädä isoksi klimpiksi, jos sitä ei möyhennä tofun sekaan huolellisesti.

Silppua makea sipuli ja lisää se sekä tomaattimurska pannulle. Sekoita kevyesti, sammuta levy ja anna hautua sen aikaa, että pasta valmistuu.

Paloittele kevätsipuli ja oliivit höysteeksi ja ripottele ne valmiiden annosten päälle.

SoFinen tofut on valmistettu luomusoijapavuista, ja koko niiden valmistusprosessi on tarkasti valvottua ja läpinäkyvää. Tämä SoFine on yksi meidän omista vakkaritofumerkeistä ja pakko sanoa, että aijaijai sitä oli ikävä Espanjassa. Useimmiten me käytetään (tai Joel käyttää) SoFinen valmiiksi maustettuja tofuja – jos maustaminen tuntuu hankalalta, niin iso suositus niille. Ja sitten taas tämän maustamattoman tofun valitsemalla saa just sen maun (mausteilla), jonka itse siihen ruokaan haluaa.

Kannattaa siis kyllä ihan ehdottomasti antaa tofulle mahdollisuus, jos maukkaan kasvisruoan kokkaaminen kotikeittiössä kiinnostaa! Hyviä reseptejä kyllä löytyy, nam!

Onko teillä muuten omia tofu-reseptilemppareita, ja millaisia? Tai muita omia vinkkejä tai niksejä tofun valmistamiseen? Jakakaa ihmeessä tähän alle myös omat tofu-vinkkinne!

Ja pientä arvontaa myös :) Kaikkien kommentoineiden (ma 4.6. klo 12 mennessä) kesken arvotaan 50 euron Keskon lahjakortti. Arvonnan säännöt löytyvät täältä.

Kaupallinen yhteistyö: SoFine

14

You Might Also Like

  • Q
    31.5.2018 at 14:57

    Oon kuullut tuon kuivasmisjutun ennenkin ja saanut sillä kyllä oikein rapeaa tofua! Harmi ettei se silti ole maistunut oikein miltään. 😀 En ole löytänyt kivaa valmiiksimaustettuakaan! Ehkä pitää kokeilla noita sofinejä.

  • Petri
    1.6.2018 at 07:05

    Minulla ei ole reseptiä jaettavaksi nyt mutta täältä poimin parhaat ideat käyttööni, hyvää kesää!

  • lady
    1.6.2018 at 12:31

    Olen aina pitänyt tofua karmivana, vaikka en ole tainnut sitä ikinä maistaa… Josko pian kokeilisi :)

  • Tiipu
    2.6.2018 at 00:49

    Mä käytän usein kylmäsavutofua nakkikeittoon nakkien tilalle 😀

  • Outi
    3.6.2018 at 18:05

    Oma ainoa tofuvinkki on suoraa tuotemerkin suosittelua. Jalotofun maustetut tofut on herkullisia (joku perusmarinoitu ja kylmäsavu makuvaihtoehtoina kun viimeksi kävin kaupassa). Sellainen kuutioiksi ja pannulle. Ennen tofua voi halutessaan kuulottaa sipulia tai muita rehuja tai tofun paiston loppuvaiheessa heittää pähkinöitä pannulle väriä ottamaan. Mutta pitääpä muistaa kuivata niiden pintaa ennen paistoa!

  • 1 2 3